Udaja i promjena prezimena

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Ghost_Rider_XXX

#101 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Ghost_Rider_XXX »

Aurora Borealis wrote:
Ghost_Rider_XXX wrote: Uvijek ravnopravnost, ravnopravno ćemo nosit moje prezime. :D

Šalu na stranu, ako hoće svoje nek zadrži svoje, ako hoće moje eto joj ga, operisan sam od tih pizdarija. Doduše uz današnju administraciju samo ludjak može mjenjat prezime.
:-D

Ja kada pokusavam objasniti koliku to proceduru zahtijeva i peglanje s nasom bozesacuvaj-administracijom dobijem odgovor, ali vrlo hladno, tako se oduvijek radilo i nemas ti sta da budes izuzetak. e sad namjerno hocu :D
E zbog takve retorike i tjeranja mak na konac pucaju veze i brakovi.
male_okice

#102 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by male_okice »

TAFKAP wrote:Ja (emancipatorskih) problema :-)

Da tek vidite meraka kad dodje do toga kako zvati/prozivati muzevu majku/oca...

"... ali ona meni nije majka, ja imam jednu majku... ne dolazi u obzir... "

edit:

Image
sto emancipatorskih? Veoma je neprirodno da odjednom zoves nekoga koga nikad prije nisi znao tokom svog odrastanja i sad vidjas 1-2 sedmicno ili mjesecno mama/tata-jednostavno koristiti tako neku rijec koja oznava nesto tako vazno kao otac i majka na nekome koga zapravo mozda i ne volis bas previse ili ti mozda i ne znaci toliko mnogo nema nikakve logike. Zasto onda muskarci punca i punicu ne zovu mama/tata? Ako je tako "normalno, fino ili dobro"? Ta dvostruka pravila su malo prije 1800 i neke. Manite se toga ako zelite mir u svojoj kuci.
Aurora Borealis

#103 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Aurora Borealis »

Ghost_Rider_XXX wrote:
Aurora Borealis wrote:
Ghost_Rider_XXX wrote: Uvijek ravnopravnost, ravnopravno ćemo nosit moje prezime. :D

Šalu na stranu, ako hoće svoje nek zadrži svoje, ako hoće moje eto joj ga, operisan sam od tih pizdarija. Doduše uz današnju administraciju samo ludjak može mjenjat prezime.
:-D

Ja kada pokusavam objasniti koliku to proceduru zahtijeva i peglanje s nasom bozesacuvaj-administracijom dobijem odgovor, ali vrlo hladno, tako se oduvijek radilo i nemas ti sta da budes izuzetak. e sad namjerno hocu :D
E zbog takve retorike i tjeranja mak na konac pucaju veze i brakovi.
Ma znam. Ovo kazem u afektu a ona pristanem na kompromis kao svaka poslusna zena :lol:
male_okice

#104 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by male_okice »

Ghost_Rider_XXX wrote:A da neko napiše svoja iskustva bez futura II?! :lol:
napisala ev na str 4 :D
Halcyon

#105 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Halcyon »

Zah wrote:Ranije je bila tradicija da djevojka udajom uzima muzevljevo prezime. U proslom drustvu vec smo imali puno slucajeva gdje je djevojka nakon udaje uzimala muzevljevo prezime, ali i dalje zadrzavala svoje. U SAD vidim, mnoge djevojke ne uzimaju muzevljevo prezime, nego i dalje zadrzavaju svoje prezime, stim sto naglasavaju da ce djeca imati muzevljevo prezime.
Kakvo je vase miseljenje?????
Moje mišljenje je bazirano na islamu, a islamski je da žena zadrži svoje prezime. Kod nas se eventualno preporučuje da žena pored svog doda i muževljevo prezime, čisto iz praktičnih razloga, ali općenito bi trebala zadržati svoje.
Cholina_Lokica

#106 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Cholina_Lokica »

Meni je blesavo eto samo zbog administracije ne promjeniti prezime, pa sta ce biti ako dodje do kakvih komplikovanijih stvari (pod uslovom da mi stoji prezime :mrgreen: )
Aurora Borealis

#107 Re: Udaja i promjena prezimena

Halcyon wrote: Moje mišljenje je bazirano na islamu, a islamski je da žena zadrži svoje prezime. Kod nas se eventualno preporučuje da žena pored svog doda i muževljevo prezime, čisto iz praktičnih razloga, ali općenito bi trebala zadržati svoje.
Nisam ovo znala :-?
madnessa

#108 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by madnessa »

Joj najgore je kad muškarac počne o tome pričati kao da je to najbitnija stvar u cijeloj vezi i budućem braku. Te priče "neću te ni uzimati, ako ne uzmeš moje prezime" dovoljno govore samo kako on vidi zajedničku budućnost i koliko mu je stalo da bude s njom bez obzira kako se ona potpisuje. Umjesto da se raspravlja od čega će se živjeti on raspravlja o tome kako će se ko zvati. Svjedočila sam takvim prepirkama i totalnim napadima bjesnila kod muške strane da mi je prosto bilo neprijatno.

Ono što muškarci ne kontaju jeste da ako malo smanje doživljaj i prave se da im je svejedno da će možda bolje proći, tj. da će im želje možda i biti uslišene. Meni moj čoJek kaže da mu je svejedno, a ja sad čak razmišljam da ne komplikujem i da baš uzmem njegovo prezime. Jedino me ova naša administracija odgovara, a i činjenica da ću se osjećati glupo nakon skoro tri decenije jednog imena da prelazim na drugo. Al' eto baš zato što je njemu svejedno ja razmišljam da uradim baš ono što skoro nikad nisam pomišljala da bih uradila...
Last edited by madnessa on 16/11/2011 11:34, edited 1 time in total.
madnessa

#109 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by madnessa »

Aurora Borealis wrote:
Halcyon wrote: Moje mišljenje je bazirano na islamu, a islamski je da žena zadrži svoje prezime. Kod nas se eventualno preporučuje da žena pored svog doda i muževljevo prezime, čisto iz praktičnih razloga, ali općenito bi trebala zadržati svoje.
O ovome se raspravljalo na početku teme... Sve ovisi o tumačenju riječi. Mišljenja sam da to vrijedi u arapskim zemljama gdje se može do prekosutra govoriti bin ovaj bin onaj...
vox-populi

#110 Re: Da li biste uzele muževo prezime?

Post by vox-populi »

Aurora Borealis wrote:E da, i narocito me zanima misljenje muskih na ovu temu. Jer imam osjecaj da je muskima lijepe nam nase (a i sire) znak da je njegova i da se zna ko je musko u kuci ako nosi njegovo prezime, u suprotnom je mlada priklonjena seksovima i gradovima, feministkinja je, proeuropejski orjentirana itd a ni selo ne gleda blagonaklono na takve.

lady tnx za spajanje! :)
Mijenjanje prezimena samo zato da bi ona bila "moja" je njasre samo takvo.
Mijenjanje prezime zbog neke tradicije ili zbog "to tako treba" je jos vece njasre.

Eh sada, ako se njoj ne svidja njeno prezime i sama zeli da ga promjeni, bujrum. Ali isto vazi i za mene, ako mi se visi svidi njeno prezime, why not.

Ipak, mislim da je najbolje da oboje zadrzimo nasa prezimena, naravno, ako se desi takav dogovor.

Dodavanje prezimena mi je bezveze, treba ti pola sata da se potpises.

Sve u svemu, nikada ne bih insistirao na tome da zena uzme moje prezime niti bi mi bilo na bilo koji nacin nezgodno ako ona zadrzi svoje prezime. Sta ce misliti okolina i selo, zalibo me neka stvar.
Ghost_Rider_XXX

#111 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Ghost_Rider_XXX »

male_okice wrote:
TAFKAP wrote:Ja (emancipatorskih) problema :-)

Da tek vidite meraka kad dodje do toga kako zvati/prozivati muzevu majku/oca...

"... ali ona meni nije majka, ja imam jednu majku... ne dolazi u obzir... "

edit:

Image
sto emancipatorskih? Veoma je neprirodno da odjednom zoves nekoga koga nikad prije nisi znao tokom svog odrastanja i sad vidjas 1-2 sedmicno ili mjesecno mama/tata-jednostavno koristiti tako neku rijec koja oznava nesto tako vazno kao otac i majka na nekome koga zapravo mozda i ne volis bas previse ili ti mozda i ne znaci toliko mnogo nema nikakve logike. Zasto onda muskarci punca i punicu ne zovu mama/tata? Ako je tako "normalno, fino ili dobro"? Ta dvostruka pravila su malo prije 1800 i neke. Manite se toga ako zelite mir u svojoj kuci.
Meni prvo nije jasno koji kloc uveo taj običaj. Čuj da mi moja supruga tata po kući, šta ona mog ćaleta ima da zove tata. Ima da ga zove BABO.

Nidje veze, nit bih dozvolio da mi starce vabi sa mama i tata i lično bih joj uho odgrizao kad mi od mene tražila da njene nešto prisvajam na taj fol. Ima brate ime pa se vabimo ko sav pošten svijet.
Halcyon

#112 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Halcyon »

Aurora Borealis wrote:
Ne znaju mnogi. Još i kad na to dodaš našu tradiciju gdje je aman pa bogohuljenje da žena ne uzme muževljevo prezime (šta će reć porodica, komšije, prijatelji!?)...

@madnessa: Islam nije samo za arapsko poluostrvu, islamsko učenje je isto bilo to na Filipinima ili u Bosni. Neki ga, svakako, iskrive žestoko, ali poenta je jasna. ;)
Aurora Borealis

#113 Re: Udaja i promjena prezimena

@madnesa
Obrnuta psihologija je cudo i zagarantovano pali :-D I meni je moj jutros rekao da mogu da uzmem koje hocu, pa sam odmah meksih stavova :lol:
Halcyon wrote:
Ne znaju mnogi. Još i kad na to dodaš našu tradiciju gdje je aman pa bogohuljenje da žena ne uzme muževljevo prezime (šta će reć porodica, komšije, prijatelji!?)...
Potpuno si upravu.
6.april

#114 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by 6.april »

.
stella_

#115 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by stella_ »

Aurora Borealis wrote:
zao mi je sto nisam znala ni ja............ :sad:
madnessa

#116 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by madnessa »

Halcyon wrote:
Aurora Borealis wrote:

@madnessa: Islam nije samo za arapsko poluostrvu, islamsko učenje je isto bilo to na Filipinima ili u Bosni. Neki ga, svakako, iskrive žestoko, ali poenta je jasna. ;)
Možda nisam bila jasna... Izvinjavam se. Tamo se ne praktikuju prezimena nego se loza označava time što se nakon imena dodaje bin (sin) ili bintun (kćerka) od... i tako do kad se loza pamti. Tako da je tamo to praktičnije. Kod nas prezimena označavaju pripadnost plemenu, ali ne i očevo ime (kako govori ajet). Tako da se to može dvojako tumačiti. Ipak da bi se bilo sigurno pametnije je ostaviti prezime.
mokra_carapa

#117 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by mokra_carapa »

Ma neka svako bira šta hoće ako je prezime najveći problem od svakodnevnih briga i gluposti.. samo pitanje kako će se djeca prezivati? :?
stella_

#118 Re: Da li biste uzele muževo prezime?

Post by stella_ »

vox-populi wrote:
Aurora Borealis wrote:E da, i narocito me zanima misljenje muskih na ovu temu. Jer imam osjecaj da je muskima lijepe nam nase (a i sire) znak da je njegova i da se zna ko je musko u kuci ako nosi njegovo prezime, u suprotnom je mlada priklonjena seksovima i gradovima, feministkinja je, proeuropejski orjentirana itd a ni selo ne gleda blagonaklono na takve.

lady tnx za spajanje! :)
Mijenjanje prezimena samo zato da bi ona bila "moja" je njasre samo takvo.
Mijenjanje prezime zbog neke tradicije ili zbog "to tako treba" je jos vece njasre.

Eh sada, ako se njoj ne svidja njeno prezime i sama zeli da ga promjeni, bujrum. Ali isto vazi i za mene, ako mi se visi svidi njeno prezime, why not.

Ipak, mislim da je najbolje da oboje zadrzimo nasa prezimena, naravno, ako se desi takav dogovor.

Sve u svemu, nikada ne bih insistirao na tome da zena uzme moje prezime niti bi mi bilo na bilo koji nacin nezgodno ako ona zadrzi svoje prezime. Sta ce misliti okolina i selo, zalibo me neka stvar.

Hoces li tako razmisljati i kada dodje i taj dan????
Halcyon

#119 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Halcyon »

madnessa wrote:Možda nisam bila jasna... Izvinjavam se. Tamo se ne praktikuju prezimena nego se loza označava time što se nakon imena dodaje bin (sin) ili bintun (kćerka) od... i tako do kad se loza pamti. Tako da je tamo to praktičnije. Kod nas prezimena označavaju pripadnost plemenu, ali ne i očevo ime (kako govori ajet). Tako da se to može dvojako tumačiti. Ipak da bi se bilo sigurno pametnije je ostaviti prezime.
U svakom slučaju nije grijeh uzeti prezime muža, samo je preporučljivo da djevojka ipak zadrži svoje. A to njihovo ja ništa ne kontam svakako tako da oni kad bi ostavljali ili uzimali kakvo god prezime meni isto. :D
mokra_carapa

#120 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by mokra_carapa »

Halcyon wrote:
madnessa wrote:Možda nisam bila jasna... Izvinjavam se. Tamo se ne praktikuju prezimena nego se loza označava time što se nakon imena dodaje bin (sin) ili bintun (kćerka) od... i tako do kad se loza pamti. Tako da je tamo to praktičnije. Kod nas prezimena označavaju pripadnost plemenu, ali ne i očevo ime (kako govori ajet). Tako da se to može dvojako tumačiti. Ipak da bi se bilo sigurno pametnije je ostaviti prezime.
U svakom slučaju nije grijeh uzeti prezime muža, samo je preporučljivo da djevojka ipak zadrži svoje. A to njihovo ja ništa ne kontam svakako tako da oni kad bi ostavljali ili uzimali kakvo god prezime meni isto. :D
Mi se sve nešto furamo na arape a daleko od toga postupamo (ne treba primjere navoditi ) :skoljka:
Oni uzimaju prezime koje se prenosi sa muške strane, pa ko bi jos i žensko prezime kačio ? pa ne bi se znalo od koga više potiće loza :mrgreen:
vox-populi

#121 Re: Da li biste uzele muževo prezime?

Post by vox-populi »

stella_ wrote:
Aurora Borealis wrote: Mijenjanje prezimena samo zato da bi ona bila "moja" je njasre samo takvo.

Hoces li tako razmisljati i kada dodje i taj dan????
Tako razmisljam citav svoj zreli zivot, ne vidim razlog zasto tako ne bih razmisljao i kada dodje taj dan.
Goblin

#122 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by Goblin »

Evo jedan muski stav :wink: :wink: Jasta ce uzeti moje prezime ili ce biti : Torbe su u spajzu,pokupi stvari,ne zaboravi uzeti ves iz banje a ja odoh upaliti auto,da se ugrije :D :D :D
Ja sam ultraliberalan ali o takvim stvarima nema diskusije. Ja se zenim da produzim moju lozu, a ostalo je sve drugorazredno i sa prezimenom nema pregovora ni diskusije. Mada bih prihvatio da zadrzi svoje prezime pod nekim uslovima ,recimo da ia izgradzenu karijeru pod svojim prezimenom ali to bi bas moralo da bude nesto vanserijski jako,bas 'karijera' . Mada ja zenu od velike karijere,nisam nikad ni trazio,pa nisam ni naletio,u stvari bjezao sam od takvih.
Imam jednoga prijatelja,on je uzeo zenino prezime,jer je njeno begovsko a njegovo je ''vlasko' a to je ucinio zbog svoje karijere. Ja i raja cemo ga otjerati u grob,bar 10 godina ranije zbog toga,toliko je on nama predmet zezanja,sprdancije i neslanih sala. :D :D :D :D
dječak sa šibicama

#123 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by dječak sa šibicama »

Pa sad... ako se on preziva Hadzimustapasic a ona Hadzijalagic ili Konstantinovic, dobro ce razmisliti o dodavanju prezimena. Dok se potpises, ili ispunis uplatnicu, desetak puta, ko da si sa onom gumom za jacanje sake vjezbao. U 60 godini ti desna ruka duza i sira za cenat od lijeve.

Ili ako se on preziva Vještica, Čmar ili Burek... ono....
madnessa

#124 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by madnessa »

Goblin wrote:Evo jedan muski stav :wink: :wink: Jasta ce uzeti moje prezime ili ce biti : Torbe su u spajzu,pokupi stvari,ne zaboravi uzeti ves iz banje a ja odoh upaliti auto,da se ugrije :D :D :D
Ja sam ultraliberalan ali o takvim stvarima nema diskusije. Ja se zenim da produzim moju lozu, a ostalo je sve drugorazredno i sa prezimenom nema pregovora ni diskusije. Mada bih prihvatio da zadrzi svoje prezime pod nekim uslovima ,recimo da ia izgradzenu karijeru pod svojim prezimenom ali to bi bas moralo da bude nesto vanserijski jako,bas 'karijera' . Mada ja zenu od velike karijere,nisam nikad ni trazio,pa nisam ni naletio,u stvari bjezao sam od takvih.
Imam jednoga prijatelja,on je uzeo zenino prezime,jer je njeno begovsko a njegovo je ''vlasko' a to je ucinio zbog svoje karijere. Ja i raja cemo ga otjerati u grob,bar 10 godina ranije zbog toga,toliko je on nama predmet zezanja,sprdancije i neslanih sala. :D :D :D :D
Ček ček... Kako njeno prezime ima uticaja na tvoju lozu? Ovo mi nije jasno... Djeca će nositi tvoje prezime kako god da se ona preziva osim ako se drugačije ne dogovorite... Sad ja ništa više ne kontam...
swirl

#125 Re: Udaja i promjena prezimena

Post by swirl »

dječak sa šibicama wrote:Pa sad... ako se on preziva Hadzimustapasic a ona Hadzijalagic ili Konstantinovic, dobro ce razmisliti o dodavanju prezimena. Dok se potpises, ili ispunis uplatnicu, desetak puta, ko da si sa onom gumom za jacanje sake vjezbao. U 60 godini ti desna ruka duza i sira za cenat od lijeve.

Ili ako se on preziva Vještica, Čmar ili Burek... ono....
Pa nije ni Pantelija Curguz uzeo zenino prezime :D :D
Post Reply