UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post Reply
Hafis

#151 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by Hafis »

pemanapemani
Sarajevo cca. 50% Hrvata ostalo ili se vratilo, Fojnica 50% do 60% Hrvata se vratilo, Travnik isto tako, Tuzla 60% do 70% Hrvata je ostalo ili se vratilo živjeti...
Eh. Sarajevo cca 50%.
50% čega? Misliš od predratnog broja? U stvari ti si rekao da ćeš nabrojati sredine gdje je povratak Hrvata iznosio preko 50% i odmah ode na Sarajevo. Pa malo dijete u svakom sarajevskom mejtefu zna da nije bilo protjerivanja Hrvata iz Sarajeva u razdoblju 1992-1995., i otkud ti sad Sarajevo i povratak Hrvata u cijeloj priči?
U sarajevskom ''slučaju'' možemo govoriti isključivo o broju preostalih, a ne o broju onih koji su se vratili. Koliko znam, što se tiče odlaska, najveći broj Hrvata je definitivno i zauvijek potiho napuštao Sarajevo nakon Daytona u potrazi za boljim životom, i ti se neće vratiti nikada. Doduše, i dobar dio se asimilirao u ovih proteklih 20 godina.
Moja pretpostavka je da je ukupan postotak Hrvata u Sarajevu otrilike ispod 50% predratnog postotka. Uostalom, bit će valjda jednog dana i rezultati tog popisa
Fojnica - odvadi malo, a posebno Travnik. Što se tiče Tuzle, koliko znam tu takoreć rata nije ni bilo, a niti nekih protjerivanja Hrvata, tako da se i tu može govoriti o broju preostalih, a ne onih koji su se vratili - ako uopće i postoje takvi.
Last edited by Hafis on 11/01/2015 17:51, edited 1 time in total.
spreca

#152 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by spreca »

Hafis wrote:
pemanapemani
Sarajevo cca. 50% Hrvata ostalo ili se vratilo, Fojnica 50% do 60% Hrvata se vratilo, Travnik isto tako, Tuzla 60% do 70% Hrvata je ostalo ili se vratilo živjeti...
Eh. Sarajevo cca 50%.
50% čega? Misliš od predratnog broja? U stvari ti si rekao da ćeš nabrojati sredine gdje je povratak Hrvata iznosio preko 50% i odmah ode na Sarajevo. Pa malo dijete u svakom sarajevskom mejtefu zna da nije bilo protjerivanja Hrvata iz Sarajeva u razdoblju 1992-1995., i otkud ti sad Sarajevo i povratak Hrvata u cijeloj priči, jer u sarajevskom slučaju možemo govoriti samo o broju preostalih, a ne o broju onih koji su se vratili. . Koliko znam, što se tiče odlaska, najveći broj Hrvata je definitivno i zauvijek potiho napuštao Sarajevo nakon Daytona u potrazi za boljim životom, a dobar dio se asimilirao u ovih proteklih 20 godina. Moja pretpostavka je da je ukupan postotak Hrvata u Sarajevu otrilike ispod 50% predratnog postotka. Uostalom, bit će valjda jednog dana i rezultati tog popisa
Fojnica - odvadi malo, a posebno Travnik. Što se tiče tuzle, koliko znam tu takoreć rata nije ni bilo, a niti nekih protjerivanja Hrvata, tako da se i tu može govoriti o broju preostalih a ne onih koji su se vratili, ako uopće i postoje takvi.
Tu su do zadnjeg dana rata hrvati skupa sa bosnjacima bili zajedno rame uz rame :thumbup: i nikad nije bilo nikakvih problema
pemanapemani

#153 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by pemanapemani »

Hafis wrote:
pemanapemani
Eh. Sarajevo cca 50%.
50% čega? Misliš od predratnog broja? U stvari ti si rekao da ćeš nabrojati sredine gdje je povratak Hrvata iznosio preko 50% i odmah ode na Sarajevo. Pa malo dijete u svakom sarajevskom mejtefu zna da nije bilo protjerivanja Hrvata iz Sarajeva u razdoblju 1992-1995., i otkud ti sad Sarajevo i povratak Hrvata u cijeloj priči?
U sarajevskom ''slučaju'' možemo govoriti isključivo o broju preostalih, a ne o broju onih koji su se vratili. Koliko znam, što se tiče odlaska, najveći broj Hrvata je definitivno i zauvijek potiho napuštao Sarajevo nakon Daytona u potrazi za boljim životom, i ti se neće vratiti nikada. Doduše, i dobar dio se asimilirao u ovih proteklih 20 godina.
Moja pretpostavka je da je ukupan postotak Hrvata u Sarajevu otrilike ispod 50% predratnog postotka. Uostalom, bit će valjda jednog dana i rezultati tog popisa
Fojnica - odvadi malo, a posebno Travnik. Što se tiče Tuzle, koliko znam tu takoreć rata nije ni bilo, a niti nekih protjerivanja Hrvata, tako da se i tu može govoriti o broju preostalih, a ne onih koji su se vratili - ako uopće i postoje takvi.
Eto, neka se vratilo i ostalo 25% do 30%, duplo manje nego što sam naveo. Opet, to je deset puta više nego u RS-u.

Ti to znaš vrlo dobro, a znaju i zvaničnici HDZ-a.
Hafis

#154 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by Hafis »

pemanapemani wrote: Eto, neka se vratilo i ostalo 25% do 30%, duplo manje nego što sam naveo. Opet, to je deset puta više nego u RS-u.

Naveo si gore Modriču, Derventu...pa to su bila stratišta. To se ne može upoređivati s Tuzlom ili Sarajevom...ma, uostalom da je tebe nešto pitam?
Zar ti misliš da postoji neki veliki interes za povratkom u Posavinu...još poslije ovoliko godina, kada je stasala jedna sasvim druga generacija, a ona najemotivnija i najvezanija polako nestaje ?
Ja se sjećam povratka Bošnjaka u Stolac. Ljudi su u početku proveli mjesece, godine u šatorima, ali su se vratili.
Znaš li što je tu presudilo?
Prvo, relativna kratkoća proteklog vremena, ali i relativna homogenost prognaničke populacije koja je ostala manje više zajedno.
Drugo - volja za povratkom ali i organizacija, bez toga ništa.

I kako sada raspravljati o Posavini nakon dvadeset godina i svu krivnju fokusirati na jednu stranku.
Da te pitam: koliko je država BiH učinila da se vrate ti posavski prognanici?
Mislim, teško je pričati o tome, jer nije sve crno i bijelo, svaka je sredina specifikum za sebe, ali ova priča dobro dođe kao ''adut'' u političkim raspravama.
spreca

#155 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by spreca »

Hafis wrote:
pemanapemani wrote: Eto, neka se vratilo i ostalo 25% do 30%, duplo manje nego što sam naveo. Opet, to je deset puta više nego u RS-u.

Naveo si gore Modriču, Derventu...pa to su bila stratišta. To se ne može upoređivati s Tuzlom ili Sarajevom...ma, uostalom da je tebe nešto pitam?
Zar ti misliš da postoji neki veliki interes za povratkom u Posavinu...još poslije ovoliko godina, kada je stasala jedna sasvim druga generacija, a ona najemotivnija i najvezanija polako nestaje ?
Ja se sjećam povratka Bošnjaka u Stolac. Ljudi su u početku proveli mjesece, godine u šatorima, ali su se vratili.
Prvo, relativna kratkoća proteklog vremena, ali i relativna homogenost prognaničke populacije koja je ostala manje više zajedno.

I kako sada raspravljati o Posavini nakon dvadeset godina i svu krivnju fokusirati na jednu stranku.
Mislim, teško je pričati o tome, jer nije sve crno i bijelo, svaka je sredina specifikum za sebe, ali ova priča dobro dođe kao ''adut'' u političkim raspravama.
Kako god bilo HDZ nije ni kurcom mrdno da pomogne ljudima koji bi se vratili na svoja ognjista u Posavinu......bosnjaci su se vratili u srebrenicu,prijedor,kozarac i mnoga mjesta.......a zasto se nisu vratili posavci u posavinu mislim da pitanje treba uputiti u Zagreb i Mostar
Hafis

#156 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by Hafis »

A tko je te Bošnjake vratio u prijeratna prebivališta?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#157 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by pici »

Image

17:32 - U Mostaru birači na biračka mjesta ulazili kroz prozore. Bosansko-hercegovački mediji pišu o manjim verbalnim incidentima te kako u održavanju reda pomaže i policija.

'Kako mogu s putovnicom u Ameriku, a ne mogu glasat'
, rekao je jedan građanin.
:mrgreen: viĐaj demonkratkinja ko SEAL-ovci :izet: :mrgreen:
spreca

#158 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by spreca »

Hafis wrote:A tko je te Bošnjake vratio u prijeratna prebivališta?
Uglavnom uz pomoc bosnjackih stranaka....a da je bilo manje kradje povratak bi bio jos uspjesniji
Streptokok

#159 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by Streptokok »

pici wrote:
Image

17:32 - U Mostaru birači na biračka mjesta ulazili kroz prozore. Bosansko-hercegovački mediji pišu o manjim verbalnim incidentima te kako u održavanju reda pomaže i policija.

'Kako mogu s putovnicom u Ameriku, a ne mogu glasat'
, rekao je jedan građanin.
:mrgreen: viĐaj demonkratkinja ko SEAL-ovci :izet: :mrgreen:
i doktor hafisaga umjesto da ovakve pomogne, i da izvineš, pogura ih, on se ufatio bludničenja sa kozama.
Hafis

#160 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by Hafis »

Ja samo vidim da si ti dobro opterećen kozama, gotovo svaki post. Ne laje ćuko zbog sela nego zbog sebe.. :) a postoji i jedan prigodan naziv na latinskom, ali ti neću mozak zamarati s tim.
Uglavnom, naš i sam kako su uloge ovdje oduvijek bile raspoređene, stoljećima - netko šverc, a netko koze....ne mislim na plahu i sir.
Streptokok

#161 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by Streptokok »

ajme doktore uvijek je zadovoljstvo vidjeti na djelu licemjerstvo majoriziranih. Kao na ignor listi al ipak redovno čitaš moje postoje.

Kako to drugačije nazvati osim licemjerstvo, mnogo puta viđeno.
pemanapemani

#162 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by pemanapemani »

Hafis wrote:

U tome jeste suština problema. HDZ je dio državnog aparata svih ovih godina.
Čovićeva politika se zasniva na etničkim principima. On forsira da se svi brinu za svoje.

Posebno je apsurdno pričati o RS-u i volji ljudi za povratak, a još apsurdije je to što HDZ evo već drugi mandat ima ministra za prognana i raseljena lica u RS-u, izvjesnog Davora Čordaša.
Hafis

#163 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by Hafis »

Streptokok wrote:ajme doktore uvijek je zadovoljstvo vidjeti na djelu licemjerstvo majoriziranih. Kao na ignor listi al ipak redovno čitaš moje postoje.

Drž' se ti koza.
pedeset

#164 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by pedeset »

A vidi ove gore gospođe, nema za hljeba ali trči kroz prozor da da glas adz-u, šta ćeš, to ti je simptom nadrihrvata. Šta bi oni sve dali da mogu živjeti u Zagrebu ili Splitu, ali će crknuti u kamenjaru od muke što nisu Hrvati. Ja kad odem mjesec dana izvan BIH nešto me stegne u srcu, a kamoli kako je njima koji čitav život čeznu za HR a moraju ovdje tugovati i u pasošu gledati jednu i jedinu BIH. trči, trči gospođo kroz prozor, ma potrči hahaahahah :lol: :lol: :lol:
Streptokok

#165 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by Streptokok »

Hafis wrote:
Streptokok wrote:ajme doktore uvijek je zadovoljstvo vidjeti na djelu licemjerstvo majoriziranih. Kao na ignor listi al ipak redovno čitaš moje postoje.

Drž' se ti koza.
ne poturati kukavičija jaja. Budi ponosan na svoje seksualne sklonosti, jer to su upražnjavali i tvoji đedovi i prađedovi, a i to je sada in u evropi. :lol:
SaraFina

#166 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by SaraFina »

Hafis wrote:

Postajete apsurdni doktore. Drzava BiH nije ništa učinila na povratku prognanih u RS a RS jeste kao strateški partner HDZ-A?:D

Što se stratišta tiče mene zanimaju hercegovačka ...

Znači u većinskim bošnjačkim gradovima poput Sarajeva ili Tuzle nije u jeku hrvatsko-muslimanskog sukoba bilo logora za Hrvate.. Zar ne?

Zašto ste VI čistili Hercegovinu i čemu Heliodrom i Dretelj, kad Bošnjaci nisu prestavljali nikakav bitan vojni faktor na tom području?
parapet

#167 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by parapet »

SaraFina wrote: Znači u većinskim bošnjačkim gradovima poput Sarajeva ili Tuzle nije u jeku hrvatsko-muslimanskog sukoba bilo logora za Hrvate.. Zar ne?
A i kako bi bilo kraj onoliko kamera...

Na periferiji je već druga stvar.
palermo

#168 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by palermo »

SaraFina wrote:
Postajete apsurdni doktore. Drzava BiH nije ništa učinila na povratku prognanih u RS a RS jeste kao strateški partner HDZ-A?:D

Znači u većinskim bošnjačkim gradovima poput Sarajeva ili Tuzle nije u jeku hrvatsko-muslimanskog sukoba bilo logora za Hrvate.. Zar ne?

Zašto ste VI čistili Hercegovinu i čemu Heliodrom i Dretelj, kad Bošnjaci nisu prestavljali nikakav bitan vojni faktor na tom području?
:? ....malo pažnje kad pišeš
SaraFina

#169 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by SaraFina »

parapet wrote:
SaraFina wrote: Znači u većinskim bošnjačkim gradovima poput Sarajeva ili Tuzle nije u jeku hrvatsko-muslimanskog sukoba bilo logora za Hrvate.. Zar ne?

Činjenica je da Bošnjaci nisu etnički čistili prostore koje su drzali pod kontrolom bez obzira na sukob za razliku od Hercegovine gdje jeste bilo provedeno etničko ćišćenje malobrojnog bošnjačkog naroda koji nije prestavljao nikakav remetilački faktor na teritoriji tkz HB.
Last edited by SaraFina on 11/01/2015 22:47, edited 1 time in total.
SaraFina

#170 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by SaraFina »

palermo wrote:
SaraFina wrote:

:? ....malo pažnje kad pišeš

Mislim naravno na Bošnjake na teritoriji pod kontrolom HVO i tkz Herceg Bosne.
palermo

#171 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by palermo »

SaraFina wrote:

Činjenica je da Bošnjaci nisu etnički čistili prostore koje su drzali pod kontrolom bez obzira na sukob za razliku od Hercegovine gdje jeste bilo provedeno etničko ćišćenje malobrojnog bošnjačkog naroda koji nije prestavljao nikakav remetilački faktor.
Dina ti, prestani me više braniti na ovaj način
parapet

#172 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by parapet »

SaraFina wrote:
parapet wrote:

Činjenica je da Bošnjaci nisu etnički čistili prostore koje su drzali pod kontrolom bez obzira na sukob za razliku od Hercegovine gdje jeste bilo provedeno etničko ćišćenje malobrojnog bošnjačkog naroda koji nije prestavljao nikakav remetilački faktor na teritoriji tkz HB.
A šta se onda dešavalo u Grabovici, Uzdolu, Bugojnu i sličnim mjestima?
JohnnyS

#173 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by JohnnyS »

palermo wrote:
SaraFina wrote:

Činjenica je da Bošnjaci nisu etnički čistili prostore koje su drzali pod kontrolom bez obzira na sukob za razliku od Hercegovine gdje jeste bilo provedeno etničko ćišćenje malobrojnog bošnjačkog naroda koji nije prestavljao nikakav remetilački faktor.

:D
SaraFina

#174 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by SaraFina »

palermo wrote:
SaraFina wrote:

Zar te branim?

Naglasila sam za HB. Mislim teritoriju koja je obuhvatala tkz HB i naravno da mislim na gradove poput Stolca.. I sl

Dakle dali ste otpora u Hercegovini ..
SaraFina

#175 Re: UCJENE HDZ ekstremista i separatista

Post by SaraFina »

parapet wrote:
SaraFina wrote:

A šta se onda dešavalo u Grabovici, Uzdolu, Bugojnu i sličnim mjestima?

A što se dešavalo u Ahmićima, Heliodromu i Dretelju?
Post Reply