hoces li pricati po sirokom issa ti , da si bio jedan dan na bosanskom forumu i da si rasturo . Umjesto sto glumis budalu bolje bi ti bilo da pitas dijete ,, U kojoj se drzavi nalazi siroki brijeg ?dzoker sa klupe wrote:Jašta, bosancima pred nosom u srcu bosne godinama bosanskoj djeciAsta wrote:Ta hercegbosna, je li to neka mahala u Jajcu ili sta? Pise li se to velikim slovom?
potiho genocidni grb smije se u lice sa školske diplome![]()
![]()
![]()
Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosne"
-
Nomo
#76 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
-
Nomo
#77 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
meni ne smeta bosanski jezik sa hrvatskim rijecima . Medjutim ima jedna druga stvar . Kako ti tvoji cirevi kada znas da ces jos hiljadu godina zivjeti i umirati u zemlji koja se zove Bosna i Hercegovina i kojoj je glavni grad Sarajevo . To je tek za cira i za mnogih drugih bolesti . zivjeti i umirati u zemlji koju mrzis . Hodati po zemlji koju mrzis . Jesti hljeb i kruh od zemlje koju mrzis . Gledati ljude koje mrzis . Gledati Most koji mrzis , gledati grad koji mrzis . Znati da si Bosanac koji je pred ogledalom hrvat . Samo te sal i majica sa kockicama cine hrvatom . Sve drugo je bosansko . I majka bosanka te rodila u zemlju bosansku se kopas . A sve to prezires . Kako to izgleda mrziti sebe . I tako stotinama godina . e to je gadno da gadnije ne moze biti .dzoker sa klupe wrote:Žegava, žeravaFMDzem wrote:Mjeseci u godini i njihovi nazivi na bosanskom jeziku:
1. Kokuznjak
2. Manjak
3. Žumanjak
4. Zelenik
5. Broznik
6. Žegava
7. Žerava
8. Zvizdanj
9. Žrvanj
10. Cener
11. Smrzanj
12. Ledarnik
Svaka iole normalna osoba može da napravi sebi godišnju hijerarhiju i dati nazive mjesecima u istom. Naravno, gore navedeno je sarkastični prikaz bh naziva, ali mora se priznati da imaju podjednako, ako ne i više logike i logičkog značenja od cro jezika. Inače, cro jezik je za mene blago rečeno nakaradni jezik. Jezik nalik na one dječije igre i pokušavanje sakrivanja problema od roditelja ( nisam ja, samo se pokvarilo).
Kao što sam već naveo na jednoj od ovdašnjih tema, dosta riječi je preuzeto id izvornog bosanskog jezika. Jedan od primjera je i potenciranje upitne rječice tko, dok je izvorno bos. kto (srednji vijek).
Srbijanski, odnosno srpski jezik i ekavica koju u sebi posjeduje za mene je odraz njihove nepismenosti.![]()
boli me stomak od bosanskog humora
![]()
lijepo je znati da dobijete čireve kad čujete hrvatski jezik,
još ćete ga dugo slušati![]()
![]()
Last edited by Nomo on 17/07/2014 11:00, edited 1 time in total.
- dulekrele
#78 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
nije problem u rvackom vec u ne zakonitom fasistickom grbu na svjedodzbiHafis wrote:Iskreno, bilo je doista smiješnih situacija i o tome je bezbroj viceva ispričano.Bosnjak333 wrote:Meni je samo interesantno kako su se ovi nasi tzv. Hrvati 91. lako prilagodili novokomponovanom hrvatskom jeziku.Svi odjednom prestase govoriti hiljada,a pocese tisuca.Prilagodljiva nacija,mora im se priznati.
Ja nisam imao problema jer mi se otac stvarno služio književnim hrvatskim jezikom.
Međutim, stasala je jedna nova generacija, koja ga je kroz obrazovanje prihvatila u potpunosti kao nešto sasvim normalno, tako da hrvatski jezik ima budućnost u BiH.
-
energy star
#79 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
Nomo wrote:
meni ne smeta bosanski jezik sa hrvatskim rijecima . Medjutim ima jedna druga stvar . Kako ti tvoji cirevi kada znas da ces jos hiljadu godina zivjeti i umirati u zemlji koja se zove Bosna i Hercegovina i kojoj je glavni grad Sarajevo . To je tek za cira i za mnogih drugih bolesti . zivjeti i umirati u zemlji koju mrzis . Hodati po zemlji koju mrzis . Jesti hljeb i kruh od zemlje koju mrzis . Gledati ljude koje mrzis . Gledati Most koji mrzis , gledati grad koji mrzis . Znati da si Bosanac koji je pred ogledalom hrvat . Samo te sal i majica sa kockicama cine hrvatom . Sve drugo je bosansko . I majka bosanka te rodila u zemlju bosansku se kopas . A sve to prezires . Kako to izgleda mrziti sebe . I tako stotinama godina . e to je gadno da gadnije ne moze biti .
Elem kad je tako
tko ono zapali kantonalne i državne zgrade,
tko ono zapali državni arhiv u Sarajevu ,
tko zapali Predsjedništvo,
tko svojim odlukama neda da se postigne sporazum približavanju EU-u,
tko hoće etnonacionalne općine u Mostaru,
tko izaziva i stalno održava međunacionalne napetosti u BiH.
Last edited by energy star on 17/07/2014 11:21, edited 1 time in total.
-
Hafis
#80 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
Ma nema, rasturio si ga argumentima.Nomo wrote:meni ne smeta bosanski jezik sa hrvatskim rijecima . Medjutim ima jedna druga stvar . Kako ti tvoji cirevi kada znas da ces jos hiljadu godina zivjeti i umirati u zemlji koja se zove Bosna i Hercegovina i kojoj je glavni grad Sarajevo . To je tek za cira i za mnogih drugih bolesti . zivjeti i umirati u zemlji koju mrzis . Hodati po zemlji koju mrzis . Jesti hljeb i kruh od zemlje koju mrzis . Gledati ljude koje mrzis . Gledati Most koji mrzis , gledati grad koji mrzis . Znati da si Bosanac koji je pred ogledalom hrvat . Samo te sal i majica sa kockicama cine hrvatom . Sve drugo je bosansko . I majka bosanka te rodila u zemlju bosansku se kopas . A sve to prezires . Kako to izgleda mrziti sebe . I tako stotinama godina . e to je gadno da gadnije ne moze biti .dzoker sa klupe wrote: Žegava, žerava![]()
![]()
![]()
Sad se napij vode i sjedi u hlad
- stiv33
#81 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
tako je heraldički majstore, šahovnica je fašistički grb, ti znaš najbolje a ne oni neuki komunisti koji su 45 godina trpili hrvate pod ovim grbom.dulekrele wrote: nije problem u rvackom vec u ne zakonitom fasistickom grbu na svjedodzbi

- reis1
#82 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
Dal je iko skont'o U u hrvatskom grbu?

Koja su to mucka ......!

Koja su to mucka ......!
-
energy star
#83 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
Sve u jotu argumenti kao slobinim nacistima 1989-1990-1991 protiv Hrvata.Hafis wrote: Ma nema, rasturio si ga argumentima.
Samo s jednom malom malom razlikom: Nemaju JNA
- stiv33
#84 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
Poznato je iz psihologije kad netko nešto intenzivno zamišlja da mu se onda pričinja da takva stvar zaista postoji.reis1 wrote:Dal je iko skont'o U u hrvatskom grbu?
Koja su to mucka ......!
Sjećam se sada već davne 1987. godine kad je bila Univerzijada u zagrebu, da se nije smijelo pisati da se održava univerzijada nego Yniverzijada. Toliki je bio strah od slova U, i nitko nije ni pomišljao da traži psihijatrijsku pomoć. Zanimljivo, nitko se zbog toga nije bunio, ipak je to bilo doba tzv. hrvatske šutnje koje je prošlo i neće se više vratiti.
Nego, pustimo sad prošlost, bilo je što je bilo, okrenimo se budućnosti.

-
sanjin_1
#85 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
Zar upravo ti nisi drvio o tome kako je "hravatski jezik lijepo standardiziran" ili treba postavljat orginalan citat !?Hafis wrote:Vidiš kako je to teško djeci u školi.cindrlimindrli wrote:Procitah...krvi ti Is'sove ko vam je ono sastavio tamo?Hafis wrote:Imaš objašnjenja na wikipediji.Veoma interesantno koga zanima.
A ne bosanski. Volja ti doktor, ljekar, liječnik, hećim...sve pika i sve može i sve je po standardu. Čak i projekAt.
Ako treba, nije ni to problem ( i vako vam je sve..uvjek skocite sami sebi u stomak pa onda kmecite o "ugrozbni")
Vego krvi ti iz nosa uvjek su me interesovali principi standardizacije toga sto vi danas zovete "hrvatski jezik"..
Evo da ti docaram moje nedoumice..
npr.:
Ako je pekar = pekarna
ili
ljekar = ljekarna
sta je onda
postar = ?????? valjda postarna ????
-
sanjin_1
#86 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
Pa eto i sam vidis...kad vi mozete biti Hrvati mogu i Jordanci Bosnjaci..jednostavno ..ha ja...Hafis wrote:
Pa i ova dva lika iz mog primjera - BiH muslimana ne moraju biti Bošnjaci. Recimo natulizirani Jordanci.
-
sanjin_1
#87 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
Zvanicna statistika nama dobro izgleda dok vama bogami ne lezi najbolje..Hafis wrote:Ne znam. Samo kako je krenulo teško da će itko ostati u Srednjoj Bosni. Ne samo, kako ti reče - ''mi'', već možda i ''vi''.chupar_meu_pau wrote:
Nego reci mi sta cemo sa ovima koji i dalje mastaju o fasistickoj tvorevini zvanoj "Herceg-Bosna" ciji su kreatori osudjeni za zlocin?
Je li ovakvo ponasanje ide u prilog "majorizaciji" ili protiv nje?
Vi tesko da cete opstati dugorocno u Srednjoj Bosni ako nastavite ovako da se glupirate I vrijedjate Bosnjake i nase zrtve.
-
sanjin_1
#88 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
I na taj nacin sacuvali moc odlucivanja koja im je pripadala po tadasnjem Ustavu RBiH...a sta je vase objasnjenje? Valjda ste od "stoljeca sedmog" do 91-ve mogli nauciti "hrvatski jezik" ? Izvini jaHrane ali totalno je retardiratno da 1 200 godina ucis jezik i jos ga nisi naucio...to ti se jaHrane na Bosanskom kaze "glup ko *urac"energy star wrote:Bosnjak333 wrote:Meni je samo interesantno kako su se ovi nasi tzv. Hrvati 91. lako prilagodili novokomponovanom hrvatskom jeziku.Svi odjednom prestase govoriti hiljada,a pocese tisuca.Prilagodljiva nacija,mora im se priznati.
Otprilike isto onako kako su se neki 1991 na popisu izjašnjavali 'Muslimani' a danas 'Bošnjaci'
-
sanjin_1
#89 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
Pa "Hrvati tvojeg svjetonazora"...zar treba i to crtat?energy star wrote:Nomo wrote:
meni ne smeta bosanski jezik sa hrvatskim rijecima . Medjutim ima jedna druga stvar . Kako ti tvoji cirevi kada znas da ces jos hiljadu godina zivjeti i umirati u zemlji koja se zove Bosna i Hercegovina i kojoj je glavni grad Sarajevo . To je tek za cira i za mnogih drugih bolesti . zivjeti i umirati u zemlji koju mrzis . Hodati po zemlji koju mrzis . Jesti hljeb i kruh od zemlje koju mrzis . Gledati ljude koje mrzis . Gledati Most koji mrzis , gledati grad koji mrzis . Znati da si Bosanac koji je pred ogledalom hrvat . Samo te sal i majica sa kockicama cine hrvatom . Sve drugo je bosansko . I majka bosanka te rodila u zemlju bosansku se kopas . A sve to prezires . Kako to izgleda mrziti sebe . I tako stotinama godina . e to je gadno da gadnije ne moze biti .
Elem kad je tako
tko ono zapali kantonalne i državne zgrade,
tko ono zapali državni arhiv u Sarajevu ,
tko zapali Predsjedništvo,
tko svojim odlukama neda da se postigne sporazum približavanju EU-u,
tko hoće etnonacionalne općine u Mostaru,
tko izaziva i stalno održava međunacionalne napetosti u BiH.
-
sanjin_1
#90 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
Eh da se i ja napokon slozim sa "uljudbenikom puckih svjetonazora"...Hafis wrote:Ma nema, rasturio si ga argumentima.Nomo wrote:meni ne smeta bosanski jezik sa hrvatskim rijecima . Medjutim ima jedna druga stvar . Kako ti tvoji cirevi kada znas da ces jos hiljadu godina zivjeti i umirati u zemlji koja se zove Bosna i Hercegovina i kojoj je glavni grad Sarajevo . To je tek za cira i za mnogih drugih bolesti . zivjeti i umirati u zemlji koju mrzis . Hodati po zemlji koju mrzis . Jesti hljeb i kruh od zemlje koju mrzis . Gledati ljude koje mrzis . Gledati Most koji mrzis , gledati grad koji mrzis . Znati da si Bosanac koji je pred ogledalom hrvat . Samo te sal i majica sa kockicama cine hrvatom . Sve drugo je bosansko . I majka bosanka te rodila u zemlju bosansku se kopas . A sve to prezires . Kako to izgleda mrziti sebe . I tako stotinama godina . e to je gadno da gadnije ne moze biti .dzoker sa klupe wrote: Žegava, žerava![]()
![]()
![]()
Necu vise ...tako mi ofarbane gospe Medjugorske...
-
sanjin_1
#91 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
Sad jos samo dodaj tome koncentracione logore tipa Dretelj, Heliodrom, Gabela itd.. i masovna pokolje tipa Ahmici, Stupni Do...itd.. i na kraju podvikni "ugrozeni smo"...i onda se zapitaj ko je u bobu isti kao Slobin nacista...energy star wrote:Sve u jotu argumenti kao slobinim nacistima 1989-1990-1991 protiv Hrvata.Hafis wrote: Ma nema, rasturio si ga argumentima.
Samo s jednom malom malom razlikom: Nemaju JNA
- reis1
#92 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
Vozdra psiholog, nisam te prepozno!stiv33 wrote: Poznato je iz psihologije kad netko nešto intenzivno zamišlja da mu se onda pričinja da takva stvar zaista postoji.
Sjećam se sada već davne 1987. godine kad je bila Univerzijada u zagrebu, da se nije smijelo pisati da se održava univerzijada nego Yniverzijada. Toliki je bio strah od slova U, i nitko nije ni pomišljao da traži psihijatrijsku pomoć. Zanimljivo, nitko se zbog toga nije bunio, ipak je to bilo doba tzv. hrvatske šutnje koje je prošlo i neće se više vratiti.
Nego, pustimo sad prošlost, bilo je što je bilo, okrenimo se budućnosti.![]()
![]()
Evo pjesma jedna za tebe - psiholoska:
-
Hadzi Lojo
#93 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
Zna se sta je zvanicni grb BiH i sta treba da bude na diplomama, ja bi volio da je grb sa ljiljanima ali za sada nije moguce!
Zato na sljedecim izborima dobro razmislite za koje smradove glasate, ovi do sada bazde jako da su za mene vec odavno otpisani.
Zato na sljedecim izborima dobro razmislite za koje smradove glasate, ovi do sada bazde jako da su za mene vec odavno otpisani.
-
Hafis
#94 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn

Mašala, sedam komaTa, i to rafalno
Drugovi, štedite municiju...pucajte samo kad im beloočnice vidite
Duša moja, k'o da gledam laje na mene na ovom zvizdanu
-
energy star
#95 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
Samo da mlađem svijetu objasnim jednu informaciju:sanjin_1 wrote:I na taj nacin sacuvali moc odlucivanja koja im je pripadala po tadasnjem Ustavu RBiH...a sta je vase objasnjenje? Valjda ste od "stoljeca sedmog" do 91-ve mogli nauciti "hrvatski jezik" ? Izvini jaHrane ali totalno je retardiratno da 1 200 godina ucis jezik i jos ga nisi naucio...to ti se jaHrane na Bosanskom kaze "glup ko *urac"energy star wrote:Bosnjak333 wrote:Meni je samo interesantno kako su se ovi nasi tzv. Hrvati 91. lako prilagodili novokomponovanom hrvatskom jeziku.Svi odjednom prestase govoriti hiljada,a pocese tisuca.Prilagodljiva nacija,mora im se priznati.
Otprilike isto onako kako su se neki 1991 na popisu izjašnjavali 'Muslimani' a danas 'Bošnjaci'
DO 1992 u Jugoslaviji nije bilo službenog pojma 'bosanski jezik'.
Bio je samo pojam 'srpskohrvatski/hrvatskosrpski jezik.
Dakle uzmite diplome svojih očeva/majki/baka/djedova/ i pročitajte šta na njima piše.
Pa nam recite onda ovdje šta ste pročitali!
- reis1
#96 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
energy star wrote: Samo da mlađem svijetu objasnim jednu informaciju:
DO 1992 u Jugoslaviji nije bilo službenog pojma 'bosanski jezik'.
Bio je samo pojam 'srpskohrvatski/hrvatskosrpski jezik.
Dakle uzmite diplome svojih očeva/majki/baka/djedova/ i pročitajte šta na njima piše.
Pa nam recite onda ovdje šta ste pročitali!
Cuj ovog srbohrvata, srpskohrvatski, koji piiishshsh
-
Fact
#97 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
Kako se lako ovom omladinom manipulira.

- stiv33
#98 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
Mi u Hrvatskoj smo uvijek učili hrvatski jezik, a u ostatsku bivše države se učio srpskohrvatski.reis1 wrote:
Cuj ovog srbohrvata, srpskohrvatski, koji piiishshsh
Mislim da je deklaracija o hrvatskom jeziku donešena 1967.ili 68. i zahvaljući Krleži i njegovom ugledu i prijateljstvu s titom nitko se nije usudio pobuniti.
Jedna od rijetkih stvari u kojima smo uspjeli nadjebati srbohrvate do 1990.
- reis1
#99 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
stiv33 wrote:Mi u Hrvatskoj smo uvijek učili hrvatski jezik, a u ostatsku bivše države se učio srpskohrvatski.reis1 wrote:
Cuj ovog srbohrvata, srpskohrvatski, koji piiishshsh![]()
Mislim da je deklaracija o hrvatskom jeziku donešena 1967.ili 68. i zahvaljući Krleži i njegovom ugledu i prijateljstvu s titom nitko se nije usudio pobuniti.
A koji je to vas "hrvatski" jezik, ona slovenshtina po centru Hrvashke, Zagorju sto se govori, ili pak ona ikavica po Dalmejshi sto se ika???
- stiv33
#100 Re: Ucenica iz Jajca odbila svjedocanstvo grbom "Herceg Bosn
To su narječja, a hrvatski jezik je onaj koji smo učili u školi.reis1 wrote:stiv33 wrote:Mi u Hrvatskoj smo uvijek učili hrvatski jezik, a u ostatsku bivše države se učio srpskohrvatski.reis1 wrote:
Cuj ovog srbohrvata, srpskohrvatski, koji piiishshsh![]()
A koji je to vas "hrvatski" jezik, ona slovenshtina po centru Hrvashke, Zagorju sto se govori, ili pak ona ikavica po Dalmejshi sto se ika???
Štaš hrvatski jezik je jako bogat i raznolik, a kad ga naučiš garantirano možeš razumijeti i srpski i bosanski, pa čak i crnogorski jezik.