Ubuntu all about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
The Realist

#251 Re: Ubuntu

Post by The Realist »

AMD wrote:Sad nisam u toku koja ti je distro? Ovo kod mene je Kubuntu. Jednostavnmo kada skines widget, ideš na add widget i nadješ ga, klikneš dva puta da se pojavi na desktopu, kliknes na "traku" koja se pojavi kada staviš miš na widget i ideš na options. Tu ukucaš Sarajevo i podesiš ove parametre.

Za boje nisam siguran, nisam neki super iskusan žlinux korisnik, ali mogu probati pomoći. Moguće je da nešto nije uredu sa codecima ili driverom. Instaliraj VLC i probaj sa njim, meni on "vrti" sve živo.

sudo apt-get install vlc je komanda za VLC.
Distro? Šta je to :D? Evo sada sam našao šta je Kubuntu, izgleda zanimljivo i više me podsjeća na desktop na koji sam navikao.

Općenito, sviđa mi se jednostavnost Ubuntua, ali ne znam kako da neke ikone stavim na desktop, pa da im brže prilazim (neke foldere, koje bih volio odmah otvoriti (napravim shortcut, hajde što je ružna ikona radi strelice, nego mi i nestane nakon restarta :D)..... No svejedno, sutra vjerovatno obaram sistem, sve formatiram i instalirat ću Ubuntu kao primarni operativni sistem, a kasnije dodam W7, neka bude tu, za svaki slučaj, a.B.d.!

Uglavnom, da li se isplati skidati Kubuntu i koristiti umjesto Gnome-a, mada ja ne znam da li Gnome koristim sada, ili se mora aktivirati (totalni sam laik za ovo)..... :?

Ako da, kada skinem, postavit ću vjerovanto dosta pitanja ovdje, iako većinu stvari nađem na netu, pa skontam.... :)

Što se boja tiče, isto i sa VLC-om bilo, ali kada sam restartao, boje su normalne bile, iako mi je kvalitet izgledao slabiji, nego na GOM-u na W7 (mada znam da ne bi to smjelo nikakvu ulogu imati), i titl mi je žut, te ne čita "naša" slova, ali sredim to valjda, a.B.d. :).

Uglavnom, hvala na pomoći :thumbup:
febo_acm

#252 Re: Ubuntu

Post by febo_acm »

Distro ti je distribucija, npr : Ubuntu, Fedora, Mint, Opensuse...

KDE i GNOME su desktop okruženja. ako koristiš Ubuntu onda imaš GNOME, KUBNTU ima KDE.

Što se tiče ikona klikneš na bilo koju desnim i add to desktop i imat ćeš ikone, normalne :)

Ako već planiraš praviti i WIN7 i Linux, vjeruj mnogo je lakše da prvo staviš Win7, pa onda neki Linux. Obrati pažnju na Linux Mint i Mint KDE. Isto je sve kao Ubuntu, samo ima dodane neke stvari poput codeca i to. Imaš manje štimanja nego na Ubuntu. Ja sam uvijek bio za GNOME, međutim u zadnjih 2-3 mjeseca ipak idem na KDE. Mada vidjet ćemo špa će biti sa GNOME 3 koji će biti na slijedećim distribucijama. Najviše me zanima Fedora.

Što se tiče titlova u VLC ideš u Preferences - Subtitles & OSD i prebaciš na default encoding Eastern Europe (Windows -1250) i tu imaš font i boju fontova. Ugasi i upali VLC i biće namješteno.

Šta bude trebalo pitaj. Generalno, Linux zajednica je uvijek voljna pomoći i to je velika prednost. Pogledaj i :

http://www.linux.org.ba/
The Realist

#253 Re: Ubuntu

Post by The Realist »

Ja imam Ubuntu to sam skinuo bio i to mi je spremno na CD-u za dizanje. Malo sam se i uštimao na njemu i ako je nije prevelika razlika, vjerovatno ću njega instalirati i onda polako sve naštimavati (nešto sam skontao, nešto si mi ti rekao :D i neki drugi :)).

Što se instalacije tiče, moram prvo Ubuntu, jer nemam W7 trenutno. Hoće li biti veliki problem instalirati poslije W7?
febo_acm

#254 Re: Ubuntu

Post by febo_acm »

Pa sve se nauči kad se hoće. U suštini brzo se sve uštima što je potrebno za prosječnog korisnika, kasnije samo ide nadogradnja ako je šta potrebno...

Moj savjet ti je da prvo uradiš Win7 pa Ubuntu ako već planiraš dual boot, lako se nabavi Win7 ;) Imaš tutorijala po internetu pa pregledaj.
The Realist

#255 Re: Ubuntu

Post by The Realist »

Imam jedno pitanje vezano za instalaciju:

Krenem instalirati i dodjem do particija i ne znam šta dalje.... Postavim ja particije, ali me pita kakva treba biti (nešto ext4, FAT 16, FAT 32.....) i koju od opcija da odaberem za particije. Nakon toga (ja ostavio na ext 4, ustvari nisam odmah ni vidio bio) i da krenem dalje, kad me upozorava da neki root nisam odredio, a ne znam šta je to.... Šta trebam tu podesiti?

A što se tiče W7, za sada neću stavljati, jer on je samo radi igara mi "bitan", a ostalo valjda imam sve za Ubuntu, šta mi treba....
febo_acm

#256 Re: Ubuntu

Post by febo_acm »

Ako ćeš sam Ubuntu, onda imaš opciju ERASE AND USE ENTIRE DISK, ne moraš ručno da podešavaš particije ;)
The Realist

#257 Re: Ubuntu

Post by The Realist »

Ma želio particije, nađem kako da naštimam i pokrene se i kada dođe do onog dijela gdje trebam unijeti svoje podatke i password, tu stane. Tačnije, ja uradim šta sve treba i čekam i on iskopira šta treba i kaže READY WHEN YOU ARE i na tome ostane, jer ja ne mogu kliknuti FORWARD dugme i to je to....

Valjda i to skontam, a vjerovanto probam samo na cijeli disk instalirati i pogledam kako će raditi.
mondo bizarro

#258 Re: Ubuntu

Post by mondo bizarro »

ako nekog zanima :D

Od 24. do 30. jula u Banjaluci će biti održana konferencije "DebConf11" o Open Source operativnom sistemu Linux. Svoje prisustvo su najavili najeminentniji programeri i stručnjaci iz cijelog svijeta a tu će biti i dobro poznati Mark Shuttleworth kao i predstavnici kompanija Google, HP, Intel i ostalih.

Za organizovanje ovog skupa Banjaluka se kandidovala prije dvije godine, a konkurenti su bili grad Kvito iz Ekvadora i Minhen iz Njemačke.

DebConf predstavlja skup na kojem se svake godine Debian developeri sastaju kako bi zajedno programirali, diskutovali i učestvovali u radionicama – i sve to na vrlo visokom tehničkom nivou.

Debian GNU/Linux je besplatan i otvoren operativni sistem, vrlo bezbjedan jer praktično da za njega nema virusa a takođe je i veoma brz. Svakim danom, Linux ima sve više i više korisnika, sada ga koriste Američka vojska, Francuska Vlada, Njemačka Vlada, čak je i kampanja Američkog predsjednika Obame rađena na Linuxu. Njegova važnost se ogleda i u tome da je prošle godine, Vladimir Putin naredio da sve državne institucije Rusije moraju preći na Linux do 2015 godine.

Registracija i ostale instrukcije na zvaničnoj stranici DebConf11.
opal

#259 Re: Ubuntu

Post by opal »

Moj Desktop
The Realist

#260 Re: Ubuntu

Post by The Realist »

The Realist wrote:Ma želio particije, nađem kako da naštimam i pokrene se i kada dođe do onog dijela gdje trebam unijeti svoje podatke i password, tu stane. Tačnije, ja uradim šta sve treba i čekam i on iskopira šta treba i kaže READY WHEN YOU ARE i na tome ostane, jer ja ne mogu kliknuti FORWARD dugme i to je to....

Valjda i to skontam, a vjerovanto probam samo na cijeli disk instalirati i pogledam kako će raditi.
Koji sam ja mamlaz :D. Razlog zaustavljanja instalacije je bio taj što sam u "username" stavio velika slova....:D

Hajde, barem je završilo, sada kreće učenje, a.B.d. :)
The Realist

#261 Re: Ubuntu

Post by The Realist »

Blobi wrote: Kad se naviknes na neki od Linux-a, ne zelis se vracati na Windows :), a narocito se ne zelis odreci rahatluka zvanog - NEMATI ANTIVIRUS. A ako ti ipak zatreba Windows (a hoce sigurno), imas VirtualBox - po mom misljenju najkompletniji emulator sa kojim nikada nisam imao problema. Na VBox-u godinama vrtim Windows XP, Debian, Windows Vista i u zadnje vrijeme i Windows 7, sve bez problema. Ako zelis probati VirtualBox, digni terminal i opleti:

sudo apt-get install virtualbox
Može li mi, molim vas, dati neko direktan link da skinem ovo (koristim Ubuntu 10.10., tj. ono zadnje što sam našao na stranici, a na linkovima koje sam našao pored tih naziva im stoji i (maverick....., a ja baš ne znam koji je....). Hvala.

PS
Koje mučenje sa ovim, ali napreduje se :)

PPS
Ima neki virtual box Softwear Centru, valja li on?
febo_acm

#262 Re: Ubuntu

Post by febo_acm »

Never give up :)

Sve se nauči, vjeruj. Ja sam prvi put instalirao Linux i to prije dosta godina. Fedora core 2 je bila u pitanju i dial up konekcija ako se ne varam. Meni kako totalnom početniku je bila neopisiva sreća kada sam ja napravio tu konkeciju, bez neke znatne pomoći drugih ljudi. To je bila nenormalna sreća :D Ili kada mi je proradio PPPOE na SUSE :D Danas je već tih tutorijala ima na svakom ćošku, pa više i nije teško ništa namjestiti. Samo treba biti uporan. Kasnije ćeš preći na neke ozbiljnije distribucije i eksperimentisati vjerovatno. Ja inače najčešće koristim Fedoru ili Arch. Arch sam tek nedavno počeo da koristim i baš mi je sjeo :)
febo_acm

#263 Re: Ubuntu

Post by febo_acm »

Jesi li probao sa ovom komandom gore?
The Realist

#264 Re: Ubuntu

Post by The Realist »

AMD wrote:Never give up :)

Sve se nauči, vjeruj. Ja sam prvi put instalirao Linux i to prije dosta godina. Fedora core 2 je bila u pitanju i dial up konekcija ako se ne varam. Meni kako totalnom početniku je bila neopisiva sreća kada sam ja napravio tu konkeciju, bez neke znatne pomoći drugih ljudi. To je bila nenormalna sreća :D Ili kada mi je proradio PPPOE na SUSE :D Danas je već tih tutorijala ima na svakom ćošku, pa više i nije teško ništa namjestiti. Samo treba biti uporan. Kasnije ćeš preći na neke ozbiljnije distribucije i eksperimentisati vjerovatno. Ja inače najčešće koristim Fedoru ili Arch. Arch sam tek nedavno počeo da koristim i baš mi je sjeo :)
Ma uporan sam, već par sati sjedim i štimam :D, pa ima da proradi, a.B.d. :).

Za koju komandu si pitao?

I evo još jedno, treba mi video converter da mogu prebacitivi videa na Nokiu i Samsung (5230 oba) i da mogu staviti titl, pa koji bi to bio za linux (onaj što sam koristiti ranije, ne može na linuxu)? Hvala
The Realist

#265 Re: Ubuntu

Post by The Realist »

Našao sam handbrake converter, pa valjda bude sve radilo (malo imam problema sa štimanjem titla, ali nadam se da će se i to uštimati.

Ovo čisto da javim za ovaj gornji problem :)

PS
Ako ko zna kako da se integriše titl u video sa ovim konvertorom, bilo bi lijepo da napiše :D
febo_acm

#266 Re: Ubuntu

Post by febo_acm »

The Realist wrote:Našao sam handbrake converter, pa valjda bude sve radilo (malo imam problema sa štimanjem titla, ali nadam se da će se i to uštimati.

Ovo čisto da javim za ovaj gornji problem :)

PS
Ako ko zna kako da se integriše titl u video sa ovim konvertorom, bilo bi lijepo da napiše :D

Probam ja uskoro pa ti javim. Ja sam ag korsitio na MAC i na WIN i radio je super. Izabereš video, onda imaš dole opciju(nisam sgiuran ali mislim da je "add external subtitle") add external subtitle i staviš kvakicu na default subititle(ili tako nešto). Onda on to sve završi kada pustiš na mob video moraš ići na subtitle na mobitelu i izabrati taj koji si ubacio. Tako je bilo kod mene na iPhoneu.

Evo refresh desktopa :D :D

Image
The Realist

#267 Re: Ubuntu

Post by The Realist »

AMD wrote: Probam ja uskoro pa ti javim. Ja sam ag korsitio na MAC i na WIN i radio je super. Izabereš video, onda imaš dole opciju(nisam sgiuran ali mislim da je "add external subtitle") add external subtitle i staviš kvakicu na default subititle(ili tako nešto). Onda on to sve završi kada pustiš na mob video moraš ići na subtitle na mobitelu i izabrati taj koji si ubacio. Tako je bilo kod mene na iPhoneu.

Evo refresh desktopa :D :D

Image
E ja nemam opciju za ubaciti titl, barem nisam vidio (Nokia 5230 - ne baš tako sofisticirana kao IPhone - da budem blag :D)
.Irfan.

#268 Re: Ubuntu

Post by .Irfan. »

Ne micem sa LTS!!! :D
.Irfan.

#269 Re: Ubuntu

Post by .Irfan. »

Ah damn!!! Evo vrsim update.

Image

Image

Image
The Realist

#270 Re: Ubuntu

Post by The Realist »

Eh opet ja :D. Dok mi se radi upgrade da pitam kako da instaliram windows igru ovdje. Problem su mi .iso file-ovi. probao sam neke stvari, ali nikako da pokrene (gmoun iso i još nešto)? Ima li kakve pomoći :)? I šta da onda koristim da pokrenem igre, WINE, ili nešto drugo?
.Irfan.

#271 Re: Ubuntu

Post by .Irfan. »

:x :x :x :x g*vno prokleto :x :x :x :x
Uradim upgrade na 11.04 i nece da buta. Smrzo. Metnem live CD, zaduzim 8GB usb i polahko backup. NIkakav grub nikakvi bakraci. samo backup odradit, iso sprzit, install i ponoivo... jtB
Bušman

#272 Re: Ubuntu

Post by Bušman »

.Irfan. wrote::x :x :x :x g*vno prokleto :x :x :x :x
Uradim upgrade na 11.04 i nece da buta. Smrzo. Metnem live CD, zaduzim 8GB usb i polahko backup. NIkakav grub nikakvi bakraci. samo backup odradit, iso sprzit, install i ponoivo... jtB
Iskreno, kada god se desavaju velike promjene izmedju verzija uvijek je bolje uraditi clean install. Unity + gnome 3 + novi xorg + jos puno novih stvari, nije bas preporucljivo za upgrade.
.Irfan.

#273 Re: Ubuntu

Post by .Irfan. »

Najveci problem: 5 gb podataka vezanih za fax. probam copy, radi, prebacim na PC, kaze "Pristup zabranjen". U qrac sve i ubuntu
kojeime

#274 Re: Ubuntu

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 01/05/2011 00:59, edited 1 time in total.
.Irfan.

#275 Re: Ubuntu

Post by .Irfan. »

Ma pusti te sanerske ba :) ma totalno sam zaboravio na svog prijatelja Gksudo nautilus

ide sada :)
Post Reply