Ubuntu all about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
The Realist

#226 Re: Ubuntu

Post by The Realist »

Pa office (može bilo koja verzija, ako će mi čitati dokumente koje već imam, slike pregledavati, onda torrenti, playeri, nokia i samsung pc suite, IE, firefox...., znači neki od pretraživača, corel, convertori, eh imam neke programe medicinske (poput fiziologije medicinske INTEACTIVE PSHYOLOGY, Benjamin Cunnigs) što bi bilo obavezno da radi, video igre naravno :D i tako to....!

Ništa znači specijalno mi ne treba.

A ako nešto ne ide, čitam da ima programa koji to riješe?
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#227 Re: Ubuntu

Post by Decerto »

devc++ nemre na ubuntu :x
nellington

#228 Re: Ubuntu

Post by nellington »

The Realist wrote:Pa office (može bilo koja verzija, ako će mi čitati dokumente koje već imam, slike pregledavati, onda torrenti, playeri, nokia i samsung pc suite, IE, firefox...., znači neki od pretraživača, corel, convertori, eh imam neke programe medicinske (poput fiziologije medicinske INTEACTIVE PSHYOLOGY, Benjamin Cunnigs) što bi bilo obavezno da radi, video igre naravno :D i tako to....!

Ništa znači specijalno mi ne treba.

A ako nešto ne ide, čitam da ima programa koji to riješe?
Imaš mogućnost pokretanja Windows programa pod Wineom, meni rade gotovo svi koje trebam - ali realno postoji određen broj programa koje nećeš uspjeti pokrenuti ni pod wineom - tako da opet ostaje virtuelna mašina sa winom kao rješenje (ako već hoćeš samo Corel, a ne recimo sK1). Što se mobitela tiče, ja za pozive i poruke koristim KMobileTools, a za prebacivanje sadržaja ti ne treba ništa, otvoriš karticu kao disk... Office, browseri, konvertori, torrenti, playeri, sve ok - navikni se i na linuxaške igre :D Ne znam za taj interaktivni CD, za njega drži W7 :)
nellington

#229 Re: Ubuntu

Post by nellington »

Decerto wrote:devc++ nemre na ubuntu :x
Ja ne volim dev :| Šta će ti uopće? :)
vox-populi

#230 Re: Ubuntu

Post by vox-populi »

Lud i ponosan wrote: Nista. Pobrisao sam preko 1gb svega i svacega, no stanje je ostalo isto... Uopste mi ne pada na pamet sta bih jos mogao da uradim... :-?
Hajd malo da kontam pa ako mi sta padne na pamet, javim se. Obicno su sve tvoje postavke unutar /home/tvojuser/ direktorija i kada pobrises sve direktorije koji pocinju sa tackom, trebao bi imati default izgled. Javim ako se cega pametnog sjetim.
The Realist

#231 Re: Ubuntu

Post by The Realist »

nellington wrote: Imaš mogućnost pokretanja Windows programa pod Wineom, meni rade gotovo svi koje trebam - ali realno postoji određen broj programa koje nećeš uspjeti pokrenuti ni pod wineom - tako da opet ostaje virtuelna mašina sa winom kao rješenje (ako već hoćeš samo Corel, a ne recimo sK1). Što se mobitela tiče, ja za pozive i poruke koristim KMobileTools, a za prebacivanje sadržaja ti ne treba ništa, otvoriš karticu kao disk... Office, browseri, konvertori, torrenti, playeri, sve ok - navikni se i na linuxaške igre :D Ne znam za taj interaktivni CD, za njega drži W7 :)
Ne mora biti corel, ustvari, samo bih da imam mogućnosti, kao na ovom w7, jedino što mi treba jesu dokumenti, kako bih mogao bez problema na slikanje i štampanje nositi stvari.

Hmm, ima li za linux civilizacija, menadžer i sl.... :D?

Hmm, pa kako i gdje da instaliram tu Ubuntu, da mi oba sistema rade na početku, dok ne vidim kako šta ide....?

Imam tri particije, hoću li razdvojiti sisteme, ili oba na jednu? I naravno, je li Ubuntu "lakši" kao sistem, tj. koristi li manje memorije?

Kada vidim kako pišete, ja to moram probati, pa ću vidjeti šta dalje, a.B.d. :D-
nellington

#232 Re: Ubuntu

Post by nellington »

Ja sam igrao nekakvog menadžera na ubuntu davno, neki freeware klon :D Ima finih avantura, prastarih sportskih simulacija, zanimljivih strategija - nije baš Civilizacija, ali može poslužiti kvalitetnom gubljenju vremena :D Eh, što se dual boot instalacije tiče, imaš objašnjenu priču na ubuntu.com, a i na ovoj temi već nekoliko puta :)
The Realist

#233 Re: Ubuntu

Post by The Realist »

OK, hvala, stavim da se sada skine, a onda poslije prokontam kako šta obaviti, a.B.d. :)
fole13

#234 Re: Ubuntu

Post by fole13 »

Ima li neki dobar program na ubuntu za video editovanje snimanje desktopa itd.Nesto kao camstasia
Decerto

#235 Re: Ubuntu

Post by Decerto »

nellington wrote:
Treba mi neki kompajler za c++,a taj sam poceo koristiti pa zat
nellington

#236 Re: Ubuntu

Post by nellington »

Decerto wrote:
nellington wrote:
Treba mi neki kompajler za c++,a taj sam poceo koristiti pa zat
Sad ću ispasti ters, ali dev c++ nije kompajler, dev je IDE.
fole13

#237 Re: Ubuntu

Post by fole13 »

fole13 wrote:Ima li neki dobar program na ubuntu za video editovanje snimanje desktopa itd.Nesto kao camstasia

Ne zna niko ili nema ? :(
Decerto

#238 Re: Ubuntu

Post by Decerto »

nellington wrote:
Well,pardon me,ali nema ni mjesec kako sam se poceo baviti ''programiranjem'',znas ono,beginner level folovi golovi :lol:
nellington

#239 Re: Ubuntu

Post by nellington »

fole13 wrote:
fole13 wrote:Ima li neki dobar program na ubuntu za video editovanje snimanje desktopa itd.Nesto kao camstasia

Može li ti pomoći xvidcap? Mali program, vrši video snimanje ekrana.
fole13

#240 Re: Ubuntu

Post by fole13 »

nellington wrote:
fole13 wrote:

Može li ti pomoći xvidcap? Mali program, vrši video snimanje ekrana.
Dobro to moze za snimanje tnx .Ali mislio sam da ima nekio kompletniji program za video editovanje :)
nellington

#241 Re: Ubuntu

Post by nellington »

Decerto wrote:
nellington wrote:
Well,pardon me,ali nema ni mjesec kako sam se poceo baviti ''programiranjem'',znas ono,beginner level folovi golovi :lol:
Pa kad već nema ni mjesec, možeš se brzo naviknuti i na drugo okruženje, tipa Code::blocks i sl :)
nellington

#242 Re: Ubuntu

Post by nellington »

fole13 wrote:
Dobro to moze za snimanje tnx .Ali mislio sam da ima nekio kompletniji program za video editovanje :)
Ja svo editovanje (oni rijetki youtube klipovi koje napravim :D) radim u kdenlive.
The Realist

#243 Re: Ubuntu

Post by The Realist »

Krenuo sam instalirati, ali sam morao prekinuti.

Nakon što je sve krenuo, pitao me koju particiju da uzmem. Ja sam odabrao onu na kojoj je i W7 i kada sam htio ići dalje, piše da ne može, jer moram odrediti mount point, ili šta već, a to ne znam, jer prvo me pita kako da koristim particiju i ponudi podosta odgovora, a ja ne znam koji odabrati, pa sam prekinuo, pa ako ko može, neka pomogne, dok nisam sve zeznuo....
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 10/05/2023 19:32, edited 1 time in total.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 10/05/2023 19:32, edited 1 time in total.
febo_acm

#246 Re: Ubuntu

Post by febo_acm »

Image
The Realist

#247 Re: Ubuntu

Post by The Realist »

Pokrenuo sam ga u windowsu i malo isprobavam i patim se trenutno, ali dobro, naučim valjda nekada (uskoro ću samo njega instalirati, a.B.d.), ali trenutni problem mi je zvuk... Zašto nemam zvuka?

I da, kada sam skidao vlc (mislio da nema zvuka zbog playera koji je instaliran), vidio sam uputu na stranici i rekli mi gdje da nađem vlc (susta---administracija-synaptic upravitelj....) i tu ukucao, našao i skinuo on, pa me samo zanima, kakav je to vid instalacije, "odakle" njemu svi ti programi u memoriji i je li onda uvijek mogu tu prvo otići, probati naći ima li i on će onda sam naći na netu i skinuti za mene šta treba :D, ili?

Hvala svima :)

PS
Ono što me prvo šokiralo je to da nema ništa na desktopu i da su kontrole drugačije postavljene, pa će očito trebati vremena da se naviknem an sve....
The Realist

#248 Re: Ubuntu

Post by The Realist »

Riješen je "problem" sa tonom.... :D
The Realist

#249 Re: Ubuntu

Post by The Realist »

AMD wrote:Image
Kako si postavio ovo vrijeme? Ja sam skinuo neke program (tj. on za mene), ali ne znam ga naći i pokrenuti :?

PS
Kada pokrenem neki film, seriju, boje mi ne štimaju. Plava je narandžasta, boja kože je plava i takve stvari...., u čemu je problem?
febo_acm

#250 Re: Ubuntu

Post by febo_acm »

Sad nisam u toku koja ti je distro? Ovo kod mene je Kubuntu. Jednostavnmo kada skines widget, ideš na add widget i nadješ ga, klikneš dva puta da se pojavi na desktopu, kliknes na "traku" koja se pojavi kada staviš miš na widget i ideš na options. Tu ukucaš Sarajevo i podesiš ove parametre.

Za boje nisam siguran, nisam neki super iskusan žlinux korisnik, ali mogu probati pomoći. Moguće je da nešto nije uredu sa codecima ili driverom. Instaliraj VLC i probaj sa njim, meni on "vrti" sve živo.

sudo apt-get install vlc je komanda za VLC.
Post Reply