Ubi propuh

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sanjarko

#151 Re: Ubi propuh

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
Zdrava je i kokuruza tj. kokuruzni hljeb kao i pecanjak, klip kokuruza.

Tako mi klip kokuruza ovdje zovemo. Pecenjak. :mrgreen:
A vecinom se kuhaju. Kesten je isto dobar. Turci ga peku kao i mi, ogule ga i u med ga kisale. Mislim ne kisale ga ali tako se narodski kaze. :mrgreen:

Kazu za :izet: je super. Ko vijagra.
jeza u ledja

#152 Re: Ubi propuh

Post by jeza u ledja »

moonca wrote::arrow:
jeza u ledja wrote:Kako mislite "smrad" kiselog kupusa? :?

Sta bi tek rekli za kimchi... :razz:
:shock: Kimchi, ako ista zalim sto ne moguu jesti, to je taj Koreanski proizvod . Kako je dobar sa burekom ili sa krompirusom. :thumbup:
Kiselo, a ljuto. Ja ga jedem haman pa svaki dan. :-)
Imam zalihe u ogromnim teglama, raznih varijanti. :)

Kaze ne voli miris kiselog kupusa. Zamisli uz to jos dodas miris ribe. :lol:
Sanjarko

#153 Re: Ubi propuh

Post by Sanjarko »

developer10 wrote:
512MB wrote:
developer10 wrote:
Virus prehlade i hladnoca po tebi ne idu u istu recenicu?
Virus je virus, hladnoca je hladnoca

Aaaa pa zato je svake godine najvise prehladjenih ljudi tamo u julu-augustu.. :D Hvala sto si nas prosvijetlio
A od Sunca ne moze opaliti Suncanica, niti hercika od toplote. Glupo nam vjerovanje pravo, samo ne znam kako od Suncanice umrlo dosta ljudi ovdje a i od toplote ih hercika opalila, pogotovo u Zeljezari.
Sanjarko

#154 Re: Ubi propuh

Post by Sanjarko »

Zejnep wrote:Nekako priče koje pojedini pročaju nisu iste kao priče koje sam vidjela i doživjela. Komšinica je oprala kosu i bez sušenja legla da spava. Probudila se nakon 7 dana, iz kome :-) Prijateljica je oprala kosu i vozila auto sa otvorenim prozorima. Nakon 10-ak dana završila je u bolnici zbog meningitisa.
O sebi da ne pričam, glavobolje, zubobolje zbog mokre kose i vjetra :-) Možda su sve to slučajnosti ali... :zoka:
:( :lol:

Ma to ti je sve u glavi. Psihosomatsko. Hipohondar si i teoreticar zavjere. Zato ovo = :lol:
Sanjarko

#155 Re: Ubi propuh

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
512MB wrote:Zatucanost na ovim nasim balkanskim bezpucima je oduvijek bila na zavidnom nivou. Moji top 5:

1. Krompir izvlaci temperaturu
2. Propuh ubija na licu mjesta
3. Svako jutro jednu rakiju popit je zdravo
4. Kukuruzno brasno je nesto najzdravije
5. Prehlada se dobije od hladnoce :roll:
Nije istina da je to vjerovanje ovdje.

1. Krompir izaziva temperaturu. Kada pojedes sirov krompir. A ne ovo sto si naveo. Ovo je vjerovanje ovdje.
2. Propuh ne ubija, nego ako si izlozen njemu dugo, vise sati izaziva neke fizicke smetnje od toga da smrces, kises, da ti je grlo upaljeno, do toga da te bole bubrezi itd., ako te je napuhalo negdje, pogotovo ako je bio jak i hladan propuh, strujanje zraka a ako ti je odjeca bila oznojena.
3. Pitaj Ruse itd. Casica dnevno ne skodi, ni meda kasicica, ni soda povremeno za probavu. Za cirkulaciju krvi itd., rakija ujutro dobra, kao i proteini recimo jaja. Ne naravno pretjerivati. A za mahmurluk kazu jogurt da je ekstra.
4. Ne znam za ovo. Prvi put za ovo cujem. Crno brasno da je veoma zdravo i crni hljeb, ili u najmanju ruku polubijeli hljeb. Kokuruz kao secerac primjerice ili od kokuruza klip ili kuhan ili pecen super je. Mi u Bosni zovemo njegov klip drugacije ali mi sada blokirao mozak pa se nemogu sjetiti kako jer slabo ga jedam. Ali secerac povremeno jedem. Nije ni skup.
5. Nazeb se dobija od hladnoce djelomicno. Sada koliko hladnoca utice, ne znam. Ali da utice, utice. Kada se od hladnoce dobija hipotermija, sto ne bi mogla uticati na prehladu da se i ona lakse dobije.
Zdrava je i kokuruza tj. kokuruzni hljeb kao i pecanjak, klip kokuruza.

Tako mi klip kokuruza ovdje zovemo. Pecenjak. :mrgreen:
Obloge od sirceta na stopalima izvlace temperaturu kao i alkoholne obloge, sirce kada se pije jabucno snizava povisen visoki pritisak, a topla krpa na plucima kada se ima upala pluca ili jak kasalj pomaze da se zalijeci upala pluca i jak kasalj.

E posto sam ja kokuz ja ko u Severininoj pjesmi pijem, pusim, nezdravo se hranim. Samo sto ja ne pijem niti pusim, ali se nezdravo hranim. Jb-ga kokuz pa nemam izbora. Nemam para za zdrav zivot da vodim.
Sanjarko

#156 Re: Ubi propuh

Post by Sanjarko »

Maraschino wrote:Sta reci, jednom se osramotio kada sam covjeku rekao da zatvori vrata jer je propuh a to steti zdravlju. Uslo se u raspravu i ja donji. :roll:
Znam da to ima nekog uticaja na zdravlje sto sam prije nekoliko dana osjetio. Mislio sam da mi smeta jastuk koji inace koristim ali nije. Shvatio sam da mi je cesto prozor od auta malo otvoren.

Na drugoj strani gledam ljude koji nesmetano po kisi rade, setaju, trce, voze bicikla...kao da nije nista. Jednostavno se ne obaziru.
Gledam djecu koja treniraju fudbal, obavezno kupanje poslije treninga, na biciklo i kuci a vani vec mraz zabijelio.

Recimo da je to do genetike i imuniteta. Mi smo *icke osjetljivi na sve. Suskali nas od malih nogu. :(
Ima jedna Amerikanka svjetski prvak u plivanju u hladnoj vodi. Takvo joj tijelo da moze satima da pliva u hladnoj vodi. Bila emisija o tome davno. Mi smo ovdje umjerenoj klimi izlozeni pa smo osjetljivi na svaki ekstrem kada je klimatski kojih sve vise ima zbog klimatskih promjena. Pa tako sada se moze hodati u majicama kratkih rukava ispod necega cak i u januaru jer sve je manje hladno i manje snijega ima nego prije kada sam ja dijete bio.
Sanjarko

#157 Re: Ubi propuh

Post by Sanjarko »

512MB wrote:
developer10 wrote: Ne kontas (ili neces, ti izaberi) da je hladan zrak - hladnoca odlicno okruzenje za viruse i njihovo prenosenje, tako da narod nije nista pogrijesio.
I sta bi covjek rekao sad za starce kad i ovi mladji vjeruju u zihire :roll:

Prehlada je virusno oboljenje koje mozes dobiti i u sred ljeta. To sto je vlazan zrak (a ne hladan) podrzava brze sirenje virusa je samo jedan od parametara, kao naprimjer stres i okruzenje (autobus, tramvaj, sauna ...). Od hladnoce ti jednostavno nece bit nista - osim ako se na -20 kupas u vrbasu pa dobijes grc itd
Sihire, sihre, sihir, urok, uroci, magija. Ima i toga i Cija je radila godinama na tome. Projekata i projekata tajnih, i kazu da ima nesto. Znam slucaj nakon skidanja ozdravio. Sad ne zelim da navodim od cega je bolovao. Ali mi i dan danas nismo sigurni je li od toga ili od necega drugoga sta je uradzeno. Ali ti narod ovdje slabo vjeruje u to i kaze ko mu to radio da se to vrati tome koji to radi.
Sanjarko

#158 Re: Ubi propuh

Post by Sanjarko »

hhaarree wrote:Hocel meni neko objasnit ovo: sa gledista fizike ili termodinamike, koja je razlika izmedju propuha ili obicnog vjetra na otvorenom? Mislim kakva je razlika u susptanci zraka pa je on ekstremno smrtonosan ako struji izmedju dva objekta, ili prozora/vrata, a na uragan na otvorenoj livadi je bezopasan?
Ne znam. Juce sam o tome razmisljao i prvo sto mi je naumpalo jeste negativan i pozitivan zracni tlak. To se u bolnicama radi gdje su patogeni virusi.
Sanjarko

#159 Re: Ubi propuh

Post by Sanjarko »

Black swan wrote:jeeer navika je tooooooooooo

kao kad romi žive u nehigijenskim uvjetima njima ništa ja bih crko
Odkad se o tome u Bosni prica.
Sanjarko

#160 Re: Ubi propuh

Post by Sanjarko »

Zejnep wrote:Samo sam prepričala priču. Žena zaspala mokre kose, probudila se nakon sedam dana, iz kome. Zdrava žena. Rekli joj doktori da je od toga. :-)
Pa ja u bolnici bila zbog nekog čudnog probadanja u leđima i prsima. Rekli mi doktori da me klima napuhala :-)
Al eto vi kažete da nema to veze, jebeš doktore. :mrgreen:
Bio je i komentar sto ti doktori ne napisu rad o tome. Pa jednostavno nemogu jer se zabavili zivotom svojim, pacijenata, porodice pa nadalje a i tesko da mogu jer nisu radili eksperimente nad tim pacijentima u vezi toga jer nemaju uslova za to. Pa jb-te meni niko mi nije vjerovao da vidim krvna zrnca pa sam u medzuostalom zbog toga djelomicno i dobio i dijagnozu F23.
Sanjarko

#161 Re: Ubi propuh

Post by Sanjarko »

Connaisseur Karlin wrote:
Last December wrote:Developer objasnio. Što se tiče razlike izmđu propuha i vjetra na otvorenom - razlika je u brzini. U tunelu je mnogo veća brzina pa je i hlađenje brže. Vjetar jednake brzine na otvorenom će dovesti do istog efekta. Takođe u zatvorenom se češće hoda kratkih rukava pa tako i veća mogućnost prehlade.

Možda se nisam dobro izrazio. Brzina ne mora biti veća, a može u zavisnosti od oblika prostorije. Bitna je usmjerenost vazdušne mase koja se ponaša poput lasera. To je neko moje mišljenje.
prvo treba obrazloziti sto je propuh?

ovdje se pise o strujanju zraka u zatvorenim prostorijama, ne o strjauanju zraka na otvrenom prostoru ; tj. strjanje zraka u zatvorenmo prsotoru u kojem je otvoreno vise od jednog prozrora ili npr. vrata

upravo sam sicnoc pokusala obrazoztiti: brzina kretanja zraka, pritisak, vlaznost, zraka, temepratura zraka uticu na zdravlje osobe

ja jos ne kuzim sto je tocno obrazlozenje propuha!? ovje se pise o tovorenom prozoru u autu, a koje je u pokretu !? pa tako bi mogli reci da je propuh pristuna kad osoba vozi bicikl, ali nismo niakd culi da nekome smeta "propuh na biciku" :D
Ali auto je zatvoreno. Otvori se prozor na njemu i jako i brzo u lice puse jak zrak, vjetar i napuse ljude neke a neke ne. Dok na biciklu je to manje izrazeno jer se sporije krece biciklista. Sta mislis sto kozne jakne motoristi nose. Da im ne bude mazija na motoru kada se na njemu voze. Napuse brz i jak vjetar pogotovo kada zahladni i kada si oznojen.
moonca

#162 Re: Ubi propuh

Post by moonca »

:cao:

Kako si?
Sanjarko

#163 Re: Ubi propuh

Post by Sanjarko »

moonca wrote::cao:

Kako si?
Kako tako. Kako mi naleti. Jb-ga bipolaran. Hvala na pitanju. :kakoste:
Sanjarko

#164 Re: Ubi propuh

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:

Kako si?
Ovo vrijedi i za tebe. Kripto [kako ste].
moonca

#165 Re: Ubi propuh

Post by moonca »

Vizionar 1985 wrote:
Vizionar 1985 wrote:

Kako si?
Ovo vrijedi i za tebe. Kripto [kako ste].
:-D
Bice bolje.

Ja, ok za sada - bez dijagnoze. :-)
Hvala i tebi na pitanju. :D
developer10

#166 Re: Ubi propuh

Post by developer10 »

Vizionar 1985 wrote:
developer10 wrote:
512MB wrote: Virus je virus, hladnoca je hladnoca

Aaaa pa zato je svake godine najvise prehladjenih ljudi tamo u julu-augustu.. :D Hvala sto si nas prosvijetlio
A od Sunca ne moze opaliti Suncanica, niti hercika od toplote. Glupo nam vjerovanje pravo, samo ne znam kako od Suncanice umrlo dosta ljudi ovdje a i od toplote ih hercika opalila, pogotovo u Zeljezari.
Ovdje je rijec o tvrdnji da hladnoca nema veze s prehladom.
developer10

#167 Re: Ubi propuh

Post by developer10 »

Vizionar 1985 wrote:
512MB wrote:
developer10 wrote: Ne kontas (ili neces, ti izaberi) da je hladan zrak - hladnoca odlicno okruzenje za viruse i njihovo prenosenje, tako da narod nije nista pogrijesio.
I sta bi covjek rekao sad za starce kad i ovi mladji vjeruju u zihire :roll:

Prehlada je virusno oboljenje koje mozes dobiti i u sred ljeta. To sto je vlazan zrak (a ne hladan) podrzava brze sirenje virusa je samo jedan od parametara, kao naprimjer stres i okruzenje (autobus, tramvaj, sauna ...). Od hladnoce ti jednostavno nece bit nista - osim ako se na -20 kupas u vrbasu pa dobijes grc itd
Sihire, sihre, sihir, urok, uroci, magija. Ima i toga i Cija je radila godinama na tome. Projekata i projekata tajnih, i kazu da ima nesto. Znam slucaj nakon skidanja ozdravio. Sad ne zelim da navodim od cega je bolovao. Ali mi i dan danas nismo sigurni je li od toga ili od necega drugoga sta je uradzeno. Ali ti narod ovdje slabo vjeruje u to i kaze ko mu to radio da se to vrati tome koji to radi.
Ma istina ziva, ko ne vjeruje nije normalan :evil:
512MB

#168 Re: Ubi propuh

Post by 512MB »

developer10 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
developer10 wrote: Aaaa pa zato je svake godine najvise prehladjenih ljudi tamo u julu-augustu.. :D Hvala sto si nas prosvijetlio
Nije. Rijec je o tome da hladnoca nije uzrok prehladi.
developer10

#169 Re: Ubi propuh

Post by developer10 »

512MB wrote:
developer10 wrote:
Vizionar 1985 wrote: A od Sunca ne moze opaliti Suncanica, niti hercika od toplote. Glupo nam vjerovanje pravo, samo ne znam kako od Suncanice umrlo dosta ljudi ovdje a i od toplote ih hercika opalila, pogotovo u Zeljezari.
Znaci mozemo se sloziti da hladnoca posredno uzrokuje prehladu, ili drugim rijecima: da pogoduje nastanku prehlade? Ako ne, mene sto se tice diskusija je zavrsena.
512MB

#170 Re: Ubi propuh

Post by 512MB »

developer10 wrote:
512MB wrote:
developer10 wrote: Ovdje je rijec o tvrdnji da hladnoca nema veze s prehladom.
Znaci mozemo se sloziti da hladnoca posredno uzrokuje prehladu, ili drugim rijecima: da pogoduje nastanku prehlade? Ako ne, mene sto se tice diskusija je zavrsena.
Slazem se, stim da hladnoca nije jedini faktor koji pogoduje nastanku prehlade.
Zejnep

#171 Re: Ubi propuh

Post by Zejnep »

Eto, ključaj temu :D
djevojka bez imena

#172 Re: Ubi propuh

Post by djevojka bez imena »

Ono kad IT-ovci bistre o zdravstvenim temama :mrgreen: :lol:
Sanjarko

#173 Re: Ubi propuh

Post by Sanjarko »

developer10 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Nisi shvatio na sta ciljam. Ako toplota moze uticati na pojavu nekih bolesti sto ne moze i hladnoca. Pa hipotermija izaziva svasta nesto.
Sanjarko

#174 Re: Ubi propuh

Post by Sanjarko »

developer10 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Ma istina ziva, ko ne vjeruje nije normalan :evil:
Ma ne vjerujem ja u to ali Cija kaze ima nesto sad ne sjecam se je li u vezi toga ili predosjecaja ili oboje.
Sanjarko

#175 Re: Ubi propuh

Post by Sanjarko »

512MB wrote: Nije. Rijec je o tome da hladnoca nije uzrok prehladi.
Pa nije. Ali da li doprinosi tome pitanje je. Ako si bolesljiv.
Post Reply