Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Jeste li da se uvedu ove aplikacija u Sarajevu?

Da
130
90%
Ne
8
6%
Svejedno
7
5%
 
Total votes: 145

sarajevsko_pivo
Posts: 3464
Joined: 27/07/2009 16:22

#1 Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by sarajevsko_pivo »

:bih:

https://forbes.n1info.ba/biznis/zasto-b ... za-prevoz/

Zašto BiH odgađa revoluciju koju nude aplikacije za prevoz?
Bosanci i Hercegovci često putuju po zemljama Evrope gdje mogu iskusiti tehnologije koje nisu prisutne u njihovoj domovini. Neke od njih su i aplikacije za prevoz poput Ubera, Lyfta ili Bolta.

One funkcionišu na principu instalacije mobilne aplikacije na telefon. Napravite račun sa osnovnim podacima i naručite vožnju. Morate imati uključen GPS lokator na telefonu i vozač dolazi direktno na vašu lokaciju.

Aplikacija povezuje korisnike s najbližim slobodnim vozačem, pružajući uvid u informacije o vozaču, ocjenama drugih putnika, vozilu kojim se vozi i registarskim tablicama.

Cijena vožnje se automatski računa na osnovu udaljenosti od polaska do destinacije, omogućavajući vam momentalni uvid u troškove.

Plaćanje se može izvršiti gotovinom ili bankovnom karticom, a pratite i lokaciju vozača u stvarnom vremenu. Po dolasku na odredište, napuštate vozilo, a aplikacija vam nudi opciju davanja bakšiša vozaču i ocjene vožnje. Vozači također mogu ocijeniti putnike što štiti vozače od potencijalnih neugodnih situacija sa problematičnim putnicima.

Ovakve aplikacije osiguravaju praktičnost, transparentnost cijena, brzu rezervaciju i često nude dodatne opcije poput vozila više klase ili dijeljenja vožnje.

Prednosti ovih inovacija su mnogobrojne – olakšavaju brzu narudžbu vožnje putem mobilnih uređaja, povećavaju iskorištenost vozila, smanjuju gužve, potiču inovacije u transportnom sektoru, doprinose ekonomiji, turizmu i okolišu te pružaju alternativu vlastitom vozilu i javnom prevozu. Sve ovo ukazuje na mogućnost pozitivnih promjena u mobilnosti, ekonomiji i korisničkom iskustvu.

Zbog čega BiH kaska za drugim zemljama?

Međutim, na tržištu Bosne i Hercegovine ove aplikacije, odnosno ove kompanije nisu uopće prisutne. Razlog za to je isti kao i u svim drugim zemljama koje su počele uvoditi ovu vrstu tehnologije, a to je protivljenje tradicionalnih taksi kompanija.

Hasib Lošić, predstavnik Udruženja Sarajevo Taxi, rekao je da se njihovo udruženje protivi uvođenju aplikacija poput Ubera i Lyfta u Bosni i Hercegovini. Glavni razlog za njihovu opoziciju je to što smatraju da te kompanije nisu registrovane kao zvanične taksi službe i da bi njihova prisutnost predstavljala obavljanje usluga prevoza “na crno”.

Upitan kako bi se stvari promijenile kada bi zakon bio prilagođen ili izmijenjen kako bi se omogućilo funkcionisanje ovakvih aplikacija i kompanija, Lošić je ostao odlučan u svom protivljenju.

“Mi se ne možemo složiti s time jer bi to značilo da se novac, koji inače ostaje u domaćem sektoru, preusmjerava stranim kompanijama. To bi bilo nepošteno prema našim vozačima i kompanijama koje su domaće i koje dugi niz godina pružaju usluge u Bosni i Hercegovini“, kazao je on.

Situacija se očito suočava s mnogim izazovima, a stav Udruženja Sarajevo Taxi jasno pokazuje složenost i osjetljivost ove teme.

Neuspjeli pokušaji moderniziranja lokalnih taksi usluga

Ipak, treba priznati da postoje pokušaji da se modernizuje način naručivanja taksi vozila. Jedan od najvećih taksi prevoznika u Kantonu Sarajevo, Sarajevo Taxi, uveo je svoju aplikaciju prije nekoliko godina.

Ako instalirate aplikaciju, a imate iskustva s ovom vrstom aplikacija u drugim zemljama, odmah ćete uočiti da je način rada u potpunosti drugačiji od gore navedenih Ubera, Lyfta ili Bolta.

Aplikacija djeluje nefunkcionalno jer se često gasi, a nemate opciju da izaberete vozača, niti da ga ocijenite. Aplikacija, ako se ne ugasi dok dođete do toga koraka, radi na principu poziva. Pozitivna strana je mogućnost kartičnog plaćanja putem aplikacije.

Dakle, kada uđete u aplikaciju nudi vam dostupna taksi vozila i kad dotaknete slobodno vozilo, vodi vas na poziv. Tada se zapitate čemu aplikacija služi kad možete direktno pozvati dispečerski centar i naručiti vozilo.

Iskustva iz susjedstva – Hrvatska

Hrvatska je usluge Ubera uvela davne 2015. godine. Međutim, borba za promjene načina rada tržišta taksi usluga je bila krvava.

Taksi tržište u Zagrebu dugi niz godina bilo je pod monopolskom dominacijom Udruženja Radio Taxi, koje je nametalo visoke cijene vožnji. Često su se događale situacije gdje bi kratke vožnje rezultirale previsokim računima, izazivajući nezadovoljstvo korisnika.

Kako bi se uvela konkurencija i smanjile cijene, novi igrač na tržištu, Cammeo, počeo je djelovati nakon liberalizacije zakona o taksi uslugama. Uprkos osjetnom otporu starih taksista, Cammeo je uveo pravila koja su poboljšala korisničko iskustvo – eliminirajući noćne i dodatne naknade, te uvodeći obavezu vozača da budu uredni i ljubazni. Njihov pristup je osim toga pridonio i sniženju cijena.

Osim toga, Cammeo je osvježio tržište sa svojim modernim pristupom, pri čemu je vozače oblačio u odijela i poticao visoki standard usluge. Njihov uspjeh podstakao je dodatne promjene u industriji prevoza, uključujući pojavu globalnih igrača poput Ubera i drugih sličnih aplikacija.

Uberova inovativna ideja omogućila je svima da se prijave kao vozači, što je uzrokovalo sve veću konkurenciju. Međutim, ovaj model se počeo urušavati s pojavom malih firmi koje su angažirale vozače po smiješno niskim cijenama, uz Uberovu minimalnu intervenciju.

Kroz sve te promjene, tržište je prošlo kroz haotične trenutke s niskim cijenama, problemima sa sigurnošću te socijalnim i etičkim izazovima.

Bez obzira na sve turbulencije, nove platforme su promijenile način na koji građani percipiraju prevoz, dok su istovremeno prisilile etablirane igrače da prilagode svoje poslovanje. Dok su cijene vožnje smanjene, taksistička industrija i dalje suočava s nizom izazova u pogledu održivosti i sigurnosti. Ovakve promjene ukazuju na važnost prilagodbe tradicionalnih industrija na modernizaciju i tehnološke inovacije kako bi se osigurao bolji standard usluge i korisničko iskustvo.

Potencijalna rješenja

Kao što nam iskustvo Hrvatske, ali i brojnih drugih zemalja govori, prvi korak ka uvođenju ovakvih noviteta na naše tržište je izmjena postojećih zakona.

Kako bi dobili komentar na to, u više navrata smo pokušali kontaktirati nadležno Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo. Međutim, navedeno ministarstvo se nije blagovremeno oglasilo po ovom pitanju.

Ko su ove godine bili najplaćeniji nogometaši na svijetu?
Forbes
Jedan od ključnih faktora koji je uticao na odsustvo aplikacija za prevoz u Bosni i Hercegovini leži u kompleksnom ekosistemu taksi usluga i regulacijama koje upravljaju tim sektorom. Lokalna udruženja taksista i sami taksisti često izražavaju protivljenje ulasku ovakvih kompanija na tržište, ukazujući na pitanja poput nedostatka regulacije, potencijalnog rada na crno i uticaja na domaće taksi usluge.

Uprkos ovim izazovima, postoji jasna potreba za analizom kako uvođenje ovakvih aplikacija može promijeniti trenutni pejzaž taxi usluga u Bosni i Hercegovini.

Dok aplikacije obećavaju praktičnost, transparentnost cijena i inovacije u transportnom sektoru, usklađivanje s postojećim regulativama i stvaranje ravnoteže između konkurencije i zaštite domaćih taksista ostaju ključni aspekti u procesu razmatranja njihovog eventualnog uvođenja.
User avatar
Dope_Man
Posts: 7780
Joined: 03/06/2016 16:31

#2 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by Dope_Man »

Nista novo tu nije napisano sto se ne zna vec 10tak godina.
User avatar
laserShow
Posts: 4071
Joined: 30/04/2022 22:10
Grijem se na: nacionalizam

#3 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by laserShow »

Doci ce kao sto su dosli korpa i glovo
User avatar
Haris.ba
Posts: 24895
Joined: 08/09/2005 20:08

#4 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Ovu recenicu treba izucavatimna ekonomiji.
Mi se ne možemo složiti s time jer bi to značilo da se novac, koji inače ostaje u domaćem sektoru, preusmjerava stranim kompanijama. To bi bilo nepošteno prema našim vozačima i kompanijama koje su domaće i koje dugi niz godina pružaju usluge u Bosni i Hercegovini“, kazao je on.
Doci ce uber, ali vozaci ce biti prebijani, automobili razvaljivani....
Bobi
Forum administrator
Posts: 32183
Joined: 30/10/2002 00:00
Location: http://www.klix.ba
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno
Contact:

#5 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by Bobi »

Tek ce te onda vidjeti krkljanac na cestama :D.
User avatar
JohnnyS
Posts: 13660
Joined: 05/05/2007 12:03
Location: Brijuni

#6 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by JohnnyS »

Reći će taksisti da ne može to već da za vožnju taksija treba biti obučen, kao da se radi o nuklearnim fizičarima, a ne o vožnji od točke A do točke B kad svatko tko vozi auto ima mobitel s navigacijom.
User avatar
laserShow
Posts: 4071
Joined: 30/04/2022 22:10
Grijem se na: nacionalizam

#7 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by laserShow »

Haris.ba wrote: 15/11/2023 09:55 Doci ce uber, ali vozaci ce biti prebijani, automobili razvaljivani....
Mozda, ali je to samo odlaganje neizbjeznog. Sta, cevapdzije trebaju da tuku mekdonladsase, ili pitare da tuku samoposluge gdje ima zamrznutih pita? Ono ne znam.
User avatar
JohnnyS
Posts: 13660
Joined: 05/05/2007 12:03
Location: Brijuni

#8 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by JohnnyS »

laserShow wrote: 15/11/2023 10:09
Haris.ba wrote: 15/11/2023 09:55 Doci ce uber, ali vozaci ce biti prebijani, automobili razvaljivani....
Mozda, ali je to samo odlaganje neizbjeznog. Sta, cevapdzije trebaju da tuku mekdonladsase, ili pitare da tuku samoposluge gdje ima zamrznutih pita? Ono ne znam.
Nije isto. Ćevabdžijama nije pao promet zbog McDonald'sa, možda bi da je menu u pola cijene, ali teško i tad. Gdje god je Uber došao "običnim taksijem" se malo tko vozi ili se vozi kad ne može dobiti Uber. Ja sam često po Hrvatskoj, ne sjećam se kad sam se redovnim taksijem vozio, a Uber svaki put.
User avatar
laserShow
Posts: 4071
Joined: 30/04/2022 22:10
Grijem se na: nacionalizam

#9 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by laserShow »

Ma ni moj primjer nije do kraja definisan. Hoces li reci da promet nije pao burger baru, ili ekvivalentu mcdponude? Jeste i to odgovorno tvrdim, drug radio kao dostavljac :) pa se diskutovalo gdje ima najvise.

To sto promet i zarada taksiste padne. Pa Boze moj, razumijem, ali kapitalizam je zeznuta stvar. Mozda sutra i moju poziciju zamjeni AI ili filipinac. Sta ja trebam filipinca prebiti?
User avatar
JohnnyS
Posts: 13660
Joined: 05/05/2007 12:03
Location: Brijuni

#10 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by JohnnyS »

Vidjet ćeš. Ako se to ikad i dogodi, prvih mjeseci će specijalci čuvati vozače Ubera
User avatar
Haris.ba
Posts: 24895
Joined: 08/09/2005 20:08

#11 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

laserShow wrote: 15/11/2023 10:13 To sto promet i zarada taksiste padne. Pa Boze moj, razumijem, ali kapitalizam je zeznuta stvar. Mozda sutra i moju poziciju zamjeni AI ili filipinac. Sta ja trebam filipinca prebiti?
Ako imas zafrkano udruzenje i vlasnike firmi kakve imas koje se time bave, naravno da bi Filipinac dobio batine.

Kad nemas ko da te stiti - kapitalizam.

Na kraju, ne mozes ni cevabdzinice otvoriti gdje hoces. Ako i uspijes cvaknuti neku lokaciju posteno na nekoj dobroj lokaciji, eto tenisera da ti objasne kako funkcionise porezni zakon.
User avatar
Ateista
Posts: 46592
Joined: 18/01/2009 00:29
Location: rajvosa-x.com

#12 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by Ateista »

Ko jebe taksiste, dosta je njihovog monopola i nabijanja cijena, kad je spica i kisa ne mozes naci taksi. Kad dodje konkurencija neka prilagode cijene ili neka propadnu, neka se i sami ako treba prebace na uber i slicne platforme ili neka reorganizuju svoje udruzenje na taj nacin.
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 40844
Joined: 29/06/2011 23:39

#13 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by dječak sa šibicama »

Zašto BiH odgađa revoluciju koju nude aplikacije za prevoz?
Image

problem ce im biti kako prepoznati uber vozilo, to su obicna civilna vozila sa aplikacijom u telefonu, dakle kme kme bas mi je zao taxa kme
User avatar
holowey
Posts: 8440
Joined: 10/11/2008 10:53
Location: Дишем ти за вратом...

#14 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by holowey »

dječak sa šibicama wrote: 15/11/2023 11:59
Zašto BiH odgađa revoluciju koju nude aplikacije za prevoz?


problem ce im biti kako prepoznati uber vozilo, to su obicna civilna vozila sa aplikacijom u telefonu, dakle kme kme bas mi je zao taxa kme
prepoznace tako sto ce naruciti voznju, blokirati vozilo koje dodje i napraviti belaj...i tako nekoliko puta koristeci burn phone pa ce se doci u situaciju da niko ne smije da radi za uber/lyft...
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 40844
Joined: 29/06/2011 23:39

#15 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by dječak sa šibicama »

Kako da ne, ipak je Uber malo jaca prica od lokalnog polupismenog taxe sa cackalicom u ustima.

Kako su se probili drugdje, tako ce i ovdje, malo koverta ministru malo sefu policije, pa ces vidjeti kako nasilnicima idu lisice na ruke.
User avatar
holowey
Posts: 8440
Joined: 10/11/2008 10:53
Location: Дишем ти за вратом...

#16 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by holowey »

dječak sa šibicama wrote: 15/11/2023 12:05 Kako da ne, ipak je Uber malo jaca prica od lokalnog polupismenog taxe sa cackalicom u ustima.

Kako su se probili drugdje, tako ce i ovdje, malo koverta ministru malo sefu policije, pa ces vidjeti kako nasilnicima idu lisice na ruke.
jaki...isto kao i prica o ljudskim pravima u best koreji ili iranu...
User avatar
laserShow
Posts: 4071
Joined: 30/04/2022 22:10
Grijem se na: nacionalizam

#17 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by laserShow »

Protiv ubera mogu biti samo taksisti i njihovi krugovi. Niko drugi ne moze biti protiv takvih servisa.
User avatar
Ateista
Posts: 46592
Joined: 18/01/2009 00:29
Location: rajvosa-x.com

#18 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by Ateista »

dječak sa šibicama wrote: 15/11/2023 12:05 Kako da ne, ipak je Uber malo jaca prica od lokalnog polupismenog taxe sa cackalicom u ustima.

Kako su se probili drugdje, tako ce i ovdje, malo koverta ministru malo sefu policije, pa ces vidjeti kako nasilnicima idu lisice na ruke.
Upravo to, nisu samo nasi taksisti mafija, znaju biti i gori u drugim drzavama, ako su sa njima izasli na kraj onda ce i sa nasim lokalnim.
User avatar
nivla
Posts: 4286
Joined: 12/01/2008 23:44

#19 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by nivla »

licence za taxi su kriminal, ne mozes je legalno kupit al ti taksista moze poklonit, pa onda ti njemu poklonis 100000km i to je to
valja novom taksisti vratit investiciju, a ima ih do grla zaduzenih da vrate kredit za kupovinu(poklanjanje) licence
User avatar
oldtajmer
Posts: 5057
Joined: 13/04/2013 09:43
Location: Royston Vasey

#20 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by oldtajmer »

taj film neces gledati,poznavajuci nase taksiste branit ce se od ubera i sl. svim sredstvima,mislim da nema niko muda da to uvede kod nas
sarajevsko_pivo
Posts: 3464
Joined: 27/07/2009 16:22

#21 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by sarajevsko_pivo »

oldtajmer wrote: 15/11/2023 13:12 taj film neces gledati,poznavajuci nase taksiste branit ce se od ubera i sl. svim sredstvima,mislim da nema niko muda da to uvede kod nas
Kad tad ce uvesti Bolt u BiH.

Kakva je situacija u Srbiji? Jeli tamo imaju ove aplikacije?
sarajevsko_pivo
Posts: 3464
Joined: 27/07/2009 16:22

#22 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by sarajevsko_pivo »

https://www.ekapija.com/bs/news/4344215 ... rziste-bih

Evropska kompanija Bolt zainteresirana za tržište BiH?
sarajevsko_pivo
Posts: 3464
Joined: 27/07/2009 16:22

#23 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by sarajevsko_pivo »

Cak zemlje poput Malija, Gambije, Tanzanije, Moldavije, Kenije, Ekvadora imaju Bolt.

https://bolt.eu/
User avatar
Hajvan
Posts: 9637
Joined: 25/10/2008 13:21
Location: SaraJovo

#24 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by Hajvan »

dosao je Glovo, ali domaca Korpa ih dere
doci ce Usein Bolt, odrace ih domaci Takso.app :mrgreen:
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 40844
Joined: 29/06/2011 23:39

#25 Re: Uber i Bolt taxi aplikacije u Sarajevu?

Post by dječak sa šibicama »

oldtajmer wrote: 15/11/2023 13:12 taj film neces gledati,poznavajuci nase taksiste branit ce se od ubera i sl. svim sredstvima,mislim da nema niko muda da to uvede kod nas
Vjeruj da su BG taxisti puno veca mafija od nasih, oni su ih tukli jednako kao i u ZG, pa na kraju nista popstigli nisu. Osim krivicnih prijava i velikih kazni.

Uber je jaka firma, nisu oni neka sirotinja koju ce gomila lokalnih kabadahija zastrasiti. Dovoljno su jaki da imaju jaci uticaj na lokalne vlasti, i tu se sve rjesava.

Puna podrska Uberu inace, boli me kurko gdje idu pare, zaradice lokalni vozac a cijena ce biti prihvatljivija + usluga normalnija jer oni zive i za ocjene.

A koliko im je tek ta suplja prica o "parama koje idu napolje" smijesna, oni placaju neki jadni pausal, vecinu novaca zadrze za sebe.
Post Reply