Armagedon? Onda imas cudan ukusTvrdokorna mrlja wrote:gledo film ,verziju na engleskom..
losiji film od perl harbura nisam gledo
ustvari,ima i onaj neki kad kometa udara u zemlju,s brusom vilisom..e ova tri su mi u 5 deka
"U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Moderator: _BataZiv_0809
- shiljak
#1426 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
- BHF_Manijak
#1427 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Ima li gdje nasa verzija za skinuti???

Edit:
Pogledah evo film i sta ja znam...Hvala Angelina, svaka cast na poduhvatu ali nije mi to to. Nije mi nikako uvjerljiv bio, mozda je i sam film na engnleskom tome kumuvo a Bogami i sam film. Vecers sam samo potvrdio da nije nadmasio Remake, koji je genijalan film kada je rijec o ratu u BiH! Dalje su spoileri, pa ko nije gledo neka ne cita dalje ako ne zeli da kvari sebi film!!!
Dijalozi su nikakvi, iako je jako dobra glumacka ekipa na okupu bila, zene u logoru ili u zatocenistvu nasminkana, ulickane, upickane, kosa sredjena, sve cisto, uredno, skoro pa di na traga od torture nema, mislim WTF?!
Dalje, scena sa njenom sestrom, cura kad prepricava da zeli da izadje van iz stana prica ko da na izlet ide, ono u fazonu "joj dosadno u PM, odoh malo vani noge protegnuti".
Rade kad ostaje nasamo sa Ajlom i prica o ratu, motiv rata bi kao trebalo da bude drugi svjetski rat te desavanja u njemu, takodjer fula filma. Jest da je napocetku spomenuta osmaks aimperija, A-U itd, ali sve je to kao usputno izgledalo.
Zatim prica Ajline sestre, Darka i ostalih o hrani i kao sta se kome jede, neki stejkovi se spominju i sta ja znam, da bi cevapi usput eto bili pomenuti, dok ostalih jela nigdje. Neko ce rec' da cjepidlacim i slicno, al' zapara usi/oci kad gledas, ako se vec radio film na tu tema onda ocekujem da se uradi kako treba. Znam da je ipak film radjen za inostrano trziste, da akcenat nije stavljen ne te neke sitne stvari, al' mi ovdje to svakako primjecujemo.
O srpskoj vojsci da i ne pricam, ponasanje, izgled, nista nije ostavilo utisak srpske vojske, dijalozi, ophodjenje sa zatvorenicima, bukvalno nista. Tokom filma ne cujes dva pucnja, nigdje u pozadini bar da cujes da proleti granata, zvuk detonacije i slicno...
Kraj filma takodjer razvodnjen, ipak da ne bude kako su skroz ocrnjeni, frajer se sam predaje, onako malo smijesno.
Mozda sam i ja imo prevelika ocekivanja, mada sam odmah reko da tesko da moze neko sa strane uradit kvalitetan film o ovom ratu, nema logika jel...Opet kazem svaka cast Angelini pa se prihvatila tog posla, no film kao film licno mi se nije svidio.
Akcenat je na samoj toj ljubavnoj prici nego li na ratu, tako da bi ga prije u tu kategoriju svrsto, rat i ratna prica je samo u pozadini, da ne kazem marginalna, stoga mozda i ne treba neke stvari kritikovati jer to nije bilou prvom planu.
PS Mada tek nakon pogledanog filma shvatim, ipak ova ljubav jeste malo nidje veze, pa nisu se oni aman dugo prije rata znali i zaljubljeni bili da bi sva ta prica "normalna" bila, neposredno pred sami rat oni se upoznaju, cak se i ne upoznaju kako treba, sto se kroz film vidi, a ona u logru ide u krevet sa njim, bivaju zajedno itd...Meni pomalo glupo al' eto. Ipak je ovo blize onj spekulaciji prije samog snimanja filma da se ona u njega zaljubljuje tokom rata nego li da su prije nesto zajedno imali...
Edit:
Pogledah evo film i sta ja znam...Hvala Angelina, svaka cast na poduhvatu ali nije mi to to. Nije mi nikako uvjerljiv bio, mozda je i sam film na engnleskom tome kumuvo a Bogami i sam film. Vecers sam samo potvrdio da nije nadmasio Remake, koji je genijalan film kada je rijec o ratu u BiH! Dalje su spoileri, pa ko nije gledo neka ne cita dalje ako ne zeli da kvari sebi film!!!
Dijalozi su nikakvi, iako je jako dobra glumacka ekipa na okupu bila, zene u logoru ili u zatocenistvu nasminkana, ulickane, upickane, kosa sredjena, sve cisto, uredno, skoro pa di na traga od torture nema, mislim WTF?!
Dalje, scena sa njenom sestrom, cura kad prepricava da zeli da izadje van iz stana prica ko da na izlet ide, ono u fazonu "joj dosadno u PM, odoh malo vani noge protegnuti".
Rade kad ostaje nasamo sa Ajlom i prica o ratu, motiv rata bi kao trebalo da bude drugi svjetski rat te desavanja u njemu, takodjer fula filma. Jest da je napocetku spomenuta osmaks aimperija, A-U itd, ali sve je to kao usputno izgledalo.
Zatim prica Ajline sestre, Darka i ostalih o hrani i kao sta se kome jede, neki stejkovi se spominju i sta ja znam, da bi cevapi usput eto bili pomenuti, dok ostalih jela nigdje. Neko ce rec' da cjepidlacim i slicno, al' zapara usi/oci kad gledas, ako se vec radio film na tu tema onda ocekujem da se uradi kako treba. Znam da je ipak film radjen za inostrano trziste, da akcenat nije stavljen ne te neke sitne stvari, al' mi ovdje to svakako primjecujemo.
O srpskoj vojsci da i ne pricam, ponasanje, izgled, nista nije ostavilo utisak srpske vojske, dijalozi, ophodjenje sa zatvorenicima, bukvalno nista. Tokom filma ne cujes dva pucnja, nigdje u pozadini bar da cujes da proleti granata, zvuk detonacije i slicno...
Kraj filma takodjer razvodnjen, ipak da ne bude kako su skroz ocrnjeni, frajer se sam predaje, onako malo smijesno.
Mozda sam i ja imo prevelika ocekivanja, mada sam odmah reko da tesko da moze neko sa strane uradit kvalitetan film o ovom ratu, nema logika jel...Opet kazem svaka cast Angelini pa se prihvatila tog posla, no film kao film licno mi se nije svidio.
Akcenat je na samoj toj ljubavnoj prici nego li na ratu, tako da bi ga prije u tu kategoriju svrsto, rat i ratna prica je samo u pozadini, da ne kazem marginalna, stoga mozda i ne treba neke stvari kritikovati jer to nije bilou prvom planu.
PS Mada tek nakon pogledanog filma shvatim, ipak ova ljubav jeste malo nidje veze, pa nisu se oni aman dugo prije rata znali i zaljubljeni bili da bi sva ta prica "normalna" bila, neposredno pred sami rat oni se upoznaju, cak se i ne upoznaju kako treba, sto se kroz film vidi, a ona u logru ide u krevet sa njim, bivaju zajedno itd...Meni pomalo glupo al' eto. Ipak je ovo blize onj spekulaciji prije samog snimanja filma da se ona u njega zaljubljuje tokom rata nego li da su prije nesto zajedno imali...
-
dezurni_ucenik
#1428 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Da sam ocekivao mnogo mnogo vise od filma ,jesam.
Goran Kostic mi je nekako najslabija karika filma.U vecem dijelu(u stvari u citavom) filma djeluje nekako mutav,nedefinisan,neuvjerljiv,kao da su ga sa ulice pokupili.Onda se moglo malo bolje poraditi na detaljima,tipa grbovi cetnika,odnosno orlovi izgledaju kao da su skinuti sa albanske zastave,onda reklama Violeta sto se vidi u Sarajevu....
Da je glavni razlog sto je film ima propusta,treba pripisati cinjenici da je ovo film prvijenac od Angeline i da je prije toga imala veze sa rezijom koliko i Safet Susic sa sumo hrvanjem.I jos jednoj cinjenici,da nikad stranac nece moci napraviti 100 %autentican film o ratu u Bosni koliko god se trudili.
Ali bez obzira na te stvari,Angelina je zasluzila titulu pocasnog gradjanina Sarajeva,titulu pocasnog konzula itditditd.A oni misevi iz Sarajeva sto su je najurili odavde kad je trebala snimati film kod nas,preporucujem im da se sakriju u misju rupu od srama.
Goran Kostic mi je nekako najslabija karika filma.U vecem dijelu(u stvari u citavom) filma djeluje nekako mutav,nedefinisan,neuvjerljiv,kao da su ga sa ulice pokupili.Onda se moglo malo bolje poraditi na detaljima,tipa grbovi cetnika,odnosno orlovi izgledaju kao da su skinuti sa albanske zastave,onda reklama Violeta sto se vidi u Sarajevu....
Da je glavni razlog sto je film ima propusta,treba pripisati cinjenici da je ovo film prvijenac od Angeline i da je prije toga imala veze sa rezijom koliko i Safet Susic sa sumo hrvanjem.I jos jednoj cinjenici,da nikad stranac nece moci napraviti 100 %autentican film o ratu u Bosni koliko god se trudili.
Ali bez obzira na te stvari,Angelina je zasluzila titulu pocasnog gradjanina Sarajeva,titulu pocasnog konzula itditditd.A oni misevi iz Sarajeva sto su je najurili odavde kad je trebala snimati film kod nas,preporucujem im da se sakriju u misju rupu od srama.
- Cecilija
#1429 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Nisam još gledala film jer neću da gledam ovu horrible verziju gdje naši glumci izgovaraju engleski text...čekam bosanska da se negdje pojavi...ako ko zna gdje bih je mogla pronaći pliz za info.
Želim da kažem nešto drugo. Nije fer osuđivati za počinjene greške na filmu s ovakvom tematikom nekoga ko je rediteljski amater. Kada se i takva veličina poput Dine Mustafića spotakao s onim Remakeom. Genijalan pozorišni reditelj, a šta mu se dogodilo sa filmskim debijem ? Mediokritetski uradak. E sad ostaje pitanje je li se trebala uopšte hvatati u koštac s nečim što joj je strano, zašto nije imala asistente koji bi je posavjetovali, kažu da se i u montaži dosta kiksalo...No ništa dalje neću da govorim dok ga ne pogledam.
Želim da kažem nešto drugo. Nije fer osuđivati za počinjene greške na filmu s ovakvom tematikom nekoga ko je rediteljski amater. Kada se i takva veličina poput Dine Mustafića spotakao s onim Remakeom. Genijalan pozorišni reditelj, a šta mu se dogodilo sa filmskim debijem ? Mediokritetski uradak. E sad ostaje pitanje je li se trebala uopšte hvatati u koštac s nečim što joj je strano, zašto nije imala asistente koji bi je posavjetovali, kažu da se i u montaži dosta kiksalo...No ništa dalje neću da govorim dok ga ne pogledam.
- POCA
#1430 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Ja il nisam dobro shvatila il ...Remake los film,spotakao?Cecilija wrote:Nisam još gledala film jer neću da gledam ovu horrible verziju gdje naši glumci izgovaraju engleski text...čekam bosanska da se negdje pojavi...ako ko zna gdje bih je mogla pronaći pliz za info.
-
Mr. Brightside
-
zilla_
#1433 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Remake je najjači naš film na temu rata... Ova gore kolegica se vjerovatno malo zbunila kad je pisala post 
- Čudna sorta
#1434 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Sa ovim se u potpunosti slažem. Samo prvi put sam taj film uspjela odgledati do kraja, svaki naredni put okrenem neke scene, ne mogu gledati... i svaki, ali baš svaki put me rasplače.zilla_ wrote:Remake je najjači naš film na temu rata...
Što se tiče ovog filma, moram priznati da sam očekivala više... ali svakako dobar film koji vrijedi pogledati. Prolazila me je jeza na svaku scenu silovanja, i samu pomisao da je ono što smo vidjeli u tom filmu vjerovatno blaža verzija svega onoga što se dešavalo i što su neke žene preživjele.
- BHF_Manijak
#1435 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Remake mediokritetski uradak???
Izvini, ali ti veze nemas o filmovima kao umjetnosti, iskreno da ti kazem!
Remake je nas najjaci film definitivno, nije banaliziran kao sto je Nicija zemlja bila, gdje je mnogo stosta razvodnjeno, zato ga i gro Srba i gotivi, vec je bas bas dobar film, da ne kazem genijalan! Ona scena u zatvoru i kako je Mario odglumio, ono je vrijedno oskara majkemi!
Pogledo sam Angelinin, pogledo sam Remake, hvala Angelini ali nije Remakeu ni do clanaka. Ali dobro, glupo je i bilo da ga nadmasi, nisam se tome ni nadao.
Remake je nas najjaci film definitivno, nije banaliziran kao sto je Nicija zemlja bila, gdje je mnogo stosta razvodnjeno, zato ga i gro Srba i gotivi, vec je bas bas dobar film, da ne kazem genijalan! Ona scena u zatvoru i kako je Mario odglumio, ono je vrijedno oskara majkemi!
Pogledo sam Angelinin, pogledo sam Remake, hvala Angelini ali nije Remakeu ni do clanaka. Ali dobro, glupo je i bilo da ga nadmasi, nisam se tome ni nadao.
-
amko76
#1436 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Nisam baš upućen pa me zanima jel se ovo zavalila skoro 13 miliona dolara ? Ili je nekog drugog zavalila, studio i sl. da bi se igrala reditelja.
Budget $13 million
Box office $289,078 (US-Canada)
Čini mi se da je ovo smiješna zarada
Budget $13 million
Box office $289,078 (US-Canada)
Čini mi se da je ovo smiješna zarada
Last edited by amko76 on 04/03/2012 22:35, edited 1 time in total.
- Better Man
#1437 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
U potupnosti se slažem da je Remake daleko najbolji naš film snimljen nakon rata! Poslije njega bi išao Savršeni Krug!BHF_Manijak wrote:Remake mediokritetski uradak???![]()
![]()
![]()
Izvini, ali ti veze nemas o filmovima kao umjetnosti, iskreno da ti kazem!
- BHF_Manijak
#1438 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Slazem se. Nicija zemlja ima par finih stvari, ali ono je meni vise zahebancija i crni humor nego li ozbiljan ratni film za razliku od Remakea koji je to savrseno povezao u sat i po je gotovo sve prikazano vezano za odnos Bosna-Srbija(muslimani-ostali).
Zato mi i jest toliko sega sto je nedavno neko iz Srbije reko kako je Angelinin film bezze a kako su ustvari pravu stvar prikazali Nicija zemlja i lijepa selo lijepo gore, a sto? Pa upravo jer je u fazonu "ma svi smo sranja pravili i svi smo ustvari krivi, nema jednog krivca", za razliku od Remakea.
Sama scena sa "komsijom" i onim "ko ti je komsija, hebo ti komsija mater" je jaca od cijelog filma Angeline.
No dobro, kako rekoh u svom komentaru filma na prethodnoj stranici, ja vise mogu gledati ovaj Angelinin film kao neku ljubavnu pricu nego li pokusaj pricanja ratne price, zato i ne treba previse kritikovati film jer sam rat i cinjenice nisu u prvom planu, a i sa druge strane, gotovo je nemoguce ocekivati da ce neko(Angelina) napraviti genijalan film o ratu u BiH samo na osnovu prica, citanja, i slicnog i neko ko nije to sve prezivio.
Zato mi i jest toliko sega sto je nedavno neko iz Srbije reko kako je Angelinin film bezze a kako su ustvari pravu stvar prikazali Nicija zemlja i lijepa selo lijepo gore, a sto? Pa upravo jer je u fazonu "ma svi smo sranja pravili i svi smo ustvari krivi, nema jednog krivca", za razliku od Remakea.
Sama scena sa "komsijom" i onim "ko ti je komsija, hebo ti komsija mater" je jaca od cijelog filma Angeline.
No dobro, kako rekoh u svom komentaru filma na prethodnoj stranici, ja vise mogu gledati ovaj Angelinin film kao neku ljubavnu pricu nego li pokusaj pricanja ratne price, zato i ne treba previse kritikovati film jer sam rat i cinjenice nisu u prvom planu, a i sa druge strane, gotovo je nemoguce ocekivati da ce neko(Angelina) napraviti genijalan film o ratu u BiH samo na osnovu prica, citanja, i slicnog i neko ko nije to sve prezivio.
- Creasy
#1439 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Odgledah i ja film i mogu reci da je, ali fakat, nidje veze. Ima toliko nelogicnosti da mi se cinilo kao da sam propustio bar pola sata filma... Posebno se to odnosi na vezu izmedju glavnih protagonista.
Necu ulaziti u detalje, ali ocito je da Angelina veze nema sa rezijom.
A sto se tice ratnih filmova sa ovih prostora, meni je "Savrseni krug" bolji od "Remake"-a, a od srpskih svakako "Lepa sela..."
Necu ulaziti u detalje, ali ocito je da Angelina veze nema sa rezijom.
A sto se tice ratnih filmova sa ovih prostora, meni je "Savrseni krug" bolji od "Remake"-a, a od srpskih svakako "Lepa sela..."
-
dezurni_ucenik
#1440 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Sad imam osjecaj,citajuci komentare zadnjih dana za ovaj film,da je In the land... izgleda vise "sjeo" onima koji su ga gledali odmah na pocetku nego nama koji smo ga sad pogledali.
-
klixober
#1441 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Mislim da ljudi nisu htjeli kvariti atmosferu, prvi ja sam se nećkao da li napisati utisak ovdje jer stvarno cijenim Anđin trud...Ali čim ja napisao kritiku, uslijedila lavina ohrabrenih.CVIKERASH wrote:Sad imam osjecaj,citajuci komentare zadnjih dana za ovaj film,da je In the land... izgleda vise "sjeo" onima koji su ga gledali odmah na pocetku nego nama koji smo ga sad pogledali.
-
Bušman
#1442 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Hype je cudo. Ali to valjda dovoljno govori i o kvaliteti filma. Po mom misljenju film je dobar ako fabula nije striktno vezana za ovaj prostor kao sto uglavnom biva sa ratnim/antiratnim filmovima sa ovih prostora. Naravno, sa izuzetkom filma "Nicija zemlja" koji se moze staviti u bilo koji kontekst, u bilo koji kutak svijeta i prica i poruka se ne bi morala mijenjati (naravno, samo malo prilagoditi likove).CVIKERASH wrote:Sad imam osjecaj,citajuci komentare zadnjih dana za ovaj film,da je In the land... izgleda vise "sjeo" onima koji su ga gledali odmah na pocetku nego nama koji smo ga sad pogledali.
Ovaj film je stvarno imao potencijal da uradi takvo nesto. Naprotiv, zauzeo je stranu i time se poruka filma izgubila, a to je osuda zlocina, zlocinaca i svih onih koji su takvo nesto dopustili. "Nicija zemlja" cak ni imena nije davala nego se sve zadrzalo na nekim "generickim" nadimcima cime je besmisao rata (svakog) prikazao kao univerzalnu poruku.
Ja zaista ne razumijem sta vidite toliko dobro u ta dva filma. "Savrseni krug" hajde i nekako, prikazuje covjeka koji se bori sa svojim demonima usljed razdvojenosti od porodice i jako jako cudne situacije koja ga je zadesila, ali "Remake"? Mislim da nije bas toliko dobar, osim sto ima fenomenalnu atmosferu i muziku. Gluma nije losa, ali je previse rigidna kao da je teatarska predstava, a ne film.Better Man wrote:U potupnosti se slažem da je Remake daleko najbolji naš film snimljen nakon rata! Poslije njega bi išao Savršeni Krug!
Mozda su moji stavovi proizvod loseg prihvatanja pretjeranih scena nasilja, brutalnosti, seksa i sl. samo da bi se to prikazalo eto jer je tako realisticno. Ako bi se po tome cijenio kvalitet filma onda bi "Passion of the Christ" trebao biti filmski klasik, a ovako je samo vrlo los film. Super, realistican film, ali u cemu je poenta?
Isti problem je i sa filmom "U zemlji krvi i meda". Pretjerano razvikavanje vrlo loseg filma zbog toga sto realisticno prikazuje sta je bilo negdje u nekoj situaciji. Super, ali sta je poenta? Da nekome kaze kako se to nije trebalo desiti? Nemam nista protiv zaista vazne poruke, ali se cijela ta poruka izgubila u pretjeranom glorificiranju necega na sto film pokusava skrenuti paznju (u ovom slucaju zrtve zlocina i sam zlocin).
- Cecilija
#1443 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Nemam sad namjeru zakuhavati diskusiju zbog opaske o Remakeu (ovdje sam samo zbog Angelininog filma), ako neko smatra da je dobar drago mi je, neka ga gleda, svaki put za neki državotvorni praznik puste ga na Kantonalnoj TV. Reći ću samo dvije stvari zbog kojih imam loše mišljenje o njemu:
-paralelne priče (WWII i naše vrijeme), parabola o zlu koje se stalno iznova ponavlja u Bosni, svaka generacija doživi rat i zločine....dobro zamišljeno ali strašno loše i neuvjerljivo realizovano....da bi se film konstruisao na taj način potreban je vraški dobar scenarij i još bolji reditelj koji bi prikrio "šavove" (izmjenjivanje kadrova koji se odvijaju u različitom vremenu). Ovdje se mislim 50 puta pripovjedanje prekine i prebaci od Tarika do njegovog oca i natrag, razbija se koherentnost filma i radnje koja je ionako teška za pohvatati, pogotovo za strance kojima su to sve španska sela. Jeste li se zapitali zašto Remake nikada nije doživio niti jedan poziv na neki uvaženi strani filmski festival a kamoli da je dobio nagradu ? Ja mislim da je to bilo upravo zbog konfuzne, razbijene fabule (film je umjetnost kao i svaka druga, može tematika i poruka biti humana kol'ko joj bog hoće, ako nije upakovana u prihvatljivu estetsku formu završava na marginama).
-naporno, nategnuto, do zla boga izvještačeno moraliziranje o bratstvu i jedinstvu i "nisu svi Srbi četnici, bilo HiN je i dobrijeh"...Daleko bilo od mene pomisao da to nije tako, ali ta moralizatorska crta je tako napadna (podosta stupidno prikazana) da je to meni bilo neprijatno za gledati! Skoro svaki četnik koji je u onoj sceni Grbavice bio u pohodu na kraju ispada ko fol muhanat na četništvo i dobar u duši...uključujući i onog (I.Bajrović) koji izgovara famoznu rečenicu "srpske ptice biješ je li"? Haman se svi izljubiše na kraju. Osim onog ćelavca koga Tarik ganja po Parizu. Još sam čekala da se i on preobrati i pokaje!Moraliziranje u filmu, slanje kojekakvih poruka mora se izvesti na suptilan način, nekom scenom, gestom, mimikom, nikako ne bahatim propovijedanjem i nametanjem svoga gledišta kao sa kakve katedre.
Meni je samo ovo dvoje dosta da film pokopam (uz stravično lošu montažu) i džaba dobar soundtrack, i dobra gluma E.Brava, i D.Mustafić iza kamere (koji je genijalan pozorišni reditelj kako rekoh)...Ali pozorište i film nisu jedno te isto, to su dva medija sa sopstvenim zakonitostima i "cakama", treba ih pohvatati i ne nasukati se....Eto ne zamjerite što se ovol'ko raspisah!
-paralelne priče (WWII i naše vrijeme), parabola o zlu koje se stalno iznova ponavlja u Bosni, svaka generacija doživi rat i zločine....dobro zamišljeno ali strašno loše i neuvjerljivo realizovano....da bi se film konstruisao na taj način potreban je vraški dobar scenarij i još bolji reditelj koji bi prikrio "šavove" (izmjenjivanje kadrova koji se odvijaju u različitom vremenu). Ovdje se mislim 50 puta pripovjedanje prekine i prebaci od Tarika do njegovog oca i natrag, razbija se koherentnost filma i radnje koja je ionako teška za pohvatati, pogotovo za strance kojima su to sve španska sela. Jeste li se zapitali zašto Remake nikada nije doživio niti jedan poziv na neki uvaženi strani filmski festival a kamoli da je dobio nagradu ? Ja mislim da je to bilo upravo zbog konfuzne, razbijene fabule (film je umjetnost kao i svaka druga, može tematika i poruka biti humana kol'ko joj bog hoće, ako nije upakovana u prihvatljivu estetsku formu završava na marginama).
-naporno, nategnuto, do zla boga izvještačeno moraliziranje o bratstvu i jedinstvu i "nisu svi Srbi četnici, bilo HiN je i dobrijeh"...Daleko bilo od mene pomisao da to nije tako, ali ta moralizatorska crta je tako napadna (podosta stupidno prikazana) da je to meni bilo neprijatno za gledati! Skoro svaki četnik koji je u onoj sceni Grbavice bio u pohodu na kraju ispada ko fol muhanat na četništvo i dobar u duši...uključujući i onog (I.Bajrović) koji izgovara famoznu rečenicu "srpske ptice biješ je li"? Haman se svi izljubiše na kraju. Osim onog ćelavca koga Tarik ganja po Parizu. Još sam čekala da se i on preobrati i pokaje!Moraliziranje u filmu, slanje kojekakvih poruka mora se izvesti na suptilan način, nekom scenom, gestom, mimikom, nikako ne bahatim propovijedanjem i nametanjem svoga gledišta kao sa kakve katedre.
Meni je samo ovo dvoje dosta da film pokopam (uz stravično lošu montažu) i džaba dobar soundtrack, i dobra gluma E.Brava, i D.Mustafić iza kamere (koji je genijalan pozorišni reditelj kako rekoh)...Ali pozorište i film nisu jedno te isto, to su dva medija sa sopstvenim zakonitostima i "cakama", treba ih pohvatati i ne nasukati se....Eto ne zamjerite što se ovol'ko raspisah!
Last edited by Cecilija on 14/04/2012 21:08, edited 3 times in total.
- Abu FEED el-Castro
#1444 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Pregledah.
Pih.
Andjelina, nula, pa ovo je na nivou one Jasminke Žbnj. (Doduse ne znam ni odakle poticu ocekivanja od nje.)
Sreca pa ne odoh u kino kako sam bio namjeravao, tacno bi mi sad bilo zao marke date za ovo.
Zana, tanko skroz, neuvjerljivo. Da bi se iznijela uloga koja joj je data treba mnooogo vise, treba natprosjecno. A Zana ni do prosjeka nije dogurala. Emocije nestvarne, skoro da ih nema. Očaj, čemer, jad, šok, tuga, užas - nista od toga. Jedini uspjeh joj je sto je Andji dozvolila od nje da napravi trecerazrednu softcore pornjakušu. Ponizenje!
A prekontavam u glavi jel kroz film ponizena i zrtva bosnjacke zene. Pa nakon filma samo mogu reci da one zabrane za snimanje i bojkotovanje s nase strane - ipak se ne mogu kritikovati. Silovana bošnjačka zena je usput i kurva, zesca.
Ocigledno Srbi film bojkotuju iskljucivo jer ga nisu gledali. I njihovi zlocini su samo umeksani i amortizovani. Ne znam uvazeni reis Ceric sta je revolucionarno vidio. Valjda je vidio nedostatak boljeg.
Helem film ipak zasluzuje ocjenu koju su mu Srbi nagurali na IMDB-u.
Pih.
Andjelina, nula, pa ovo je na nivou one Jasminke Žbnj. (Doduse ne znam ni odakle poticu ocekivanja od nje.)
Sreca pa ne odoh u kino kako sam bio namjeravao, tacno bi mi sad bilo zao marke date za ovo.
Zana, tanko skroz, neuvjerljivo. Da bi se iznijela uloga koja joj je data treba mnooogo vise, treba natprosjecno. A Zana ni do prosjeka nije dogurala. Emocije nestvarne, skoro da ih nema. Očaj, čemer, jad, šok, tuga, užas - nista od toga. Jedini uspjeh joj je sto je Andji dozvolila od nje da napravi trecerazrednu softcore pornjakušu. Ponizenje!
A prekontavam u glavi jel kroz film ponizena i zrtva bosnjacke zene. Pa nakon filma samo mogu reci da one zabrane za snimanje i bojkotovanje s nase strane - ipak se ne mogu kritikovati. Silovana bošnjačka zena je usput i kurva, zesca.
Ocigledno Srbi film bojkotuju iskljucivo jer ga nisu gledali. I njihovi zlocini su samo umeksani i amortizovani. Ne znam uvazeni reis Ceric sta je revolucionarno vidio. Valjda je vidio nedostatak boljeg.
Helem film ipak zasluzuje ocjenu koju su mu Srbi nagurali na IMDB-u.
- ljubav_aha
#1445 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
interesantno,zena napravila svoj prvi film,lijepo je naglasila cinjenicu kako nema iskustvo,vec dobru volju,a vi BAM kritika na kvalitet filma , bas ste eksperti
P.S. Najbolji film BiH je Kod amidže Idriza
P.S. Najbolji film BiH je Kod amidže Idriza
- bijela
- dharma
#1447 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Nije, samo smo (bar ja) sutili da drugima ne kvarimo ocekivanja. Gledala na premijeri i razocarana. Ja i jos sigurno 4-5 ljudi (sa kojima sam pricala sutradan). A zasto se nisam javljala. Sjedi tako nas nekoli (mozda 5-6) i svi osim jedne djevojke gledali film. I opleli mi o filmu, a ona suti. Raspricali se, kritikujemo skoro svi, kad ona "Pa meni se to sad ne gleda".CVIKERASH wrote:Sad imam osjecaj,citajuci komentare zadnjih dana za ovaj film,da je In the land... izgleda vise "sjeo" onima koji su ga gledali odmah na pocetku nego nama koji smo ga sad pogledali.
Bolje pricekati pa kad vecina pogleda dati svoju ocjenu. Neces nekome kvariti utisak o filmu bezveze, jer ipak red je da svako za sebe kreira neko misljenje, dojam, sta god. Ne volim ni ja kad mi neko "pokvari" dozivljaj. Jest da ovdje stavimo spoiler, ali svi volimo virkiti, i citati.
-
black_noke
#1448 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
Da ne otvaram novu temu, htio bih opet pogledati Remake, zna li neko ima li download negdje slucajno?
-
clarKKent
#1449 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
mozes i ovako (;black_noke wrote:Da ne otvaram novu temu, htio bih opet pogledati Remake, zna li neko ima li download negdje slucajno?
http://www.youtube.com/watch?v=2K_ILvp_MWU
- EKV-30
#1450 Re: "U zemlji krvi i meda" by Angelina Jolie
pregledala film i razocarala se! Ideja filma i nije losa... glumci su mi bili uzasni...sem serbedzije koji je svoj dio najbolje i odglumio...
Nego...mi zenske...smo kao prvo primjetile...da Ajla ima perfektne obrve...i da u toku svih godina u logoru... obrve ni jednom nije pocupala...al´ uvijek perfektno izgledaju...
Nego...mi zenske...smo kao prvo primjetile...da Ajla ima perfektne obrve...i da u toku svih godina u logoru... obrve ni jednom nije pocupala...al´ uvijek perfektno izgledaju...