U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Locked
bagan vunica

#851 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by bagan vunica »

slažem se da švicarska nema potencijal asimilacije poput amerike međutim u americi nije trenutno proces asimilacije već upravo suprotno.određena skupina ima asimilatornu snagu do jedne određene granice a nakon toga se urušava poredak.to smo već vidjeli više puta u povijesti počevši od starog rima pa nadalje.jednostavno je tome tako.sa padom poretka počinje kaos i doseljenici probleme koje su donijeli sa sobom prenose na zemlju domaćina.normalna je reakcija svakog društva,zajednice ili poretka ta da se brani.netko uspješno,netko ne.libanon je tipičan primjer kada se domaćin nije uspio odbraniti.čuj izjave zašto bi se arap prilagođavao švicarskom sustavu vrijednosti.ako ne prihvati a švicarske su vrijednosti rad,štedljivost,umjerenost,tolerancija onda ovim vrijednostima samo dodaj negaciju i za 100 godina ćeš imat alpski irak na mjestu švicarske.zašto bi švicarac pristao na to.ovo što je netko napisao o americi od prije 200-300 godina i europskoj sramoti robovlasništva je mačji kašalj spram onog što danas arapi i islamisti rade crncima u sudanu,somaliji,eritreji,čadu itd.
i da ne trošim puno vremena na daljnja prepiranja samo da priupitam-što muslimani bosne ili kosova spas od rata nisu potražili u jednako bogatoj saudijskoj arabiji ili kuvajtu ili emiratima ili iranu nego u fašističkoj švicarskoj.ma hajte molim vas.ne znam koliko je vas upoznato kako živi azijsko stanovništvo u arapskim zemljama.u pojedinim ih je i više od domaćina a čak su i iste vjere.nijedan jedini nema državljanstvo niti mu djeca ako se rode ne mogu dobiti državljanstvo.oni su tamo moderno roblje.nije mi jasno kako netko može tražiti određena prava i ustupke koje nije sam priznati drugome.sve to pojedinci na forumu vrlo dobro znaju ali se prave ludi.zapad jednostavno ne želi vjerske države ni vjerske sustave,kako svoje tako ni strane.kom ne valja nek odabere onu državu i društvo gdje njemu odgovara.
bagan vunica

#852 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by bagan vunica »

ODGOVOR BOSNOLOGU:

CITAT BOSNOLOG "..........Sto se zemljace ovoliko namuci da opravdas diskriminirajuce fasisoidnu rabotu desnice ,jednostavno si trebao napisati da trebaju protjerati sve te doseljnike,u bivse kolonije iz kojih su ih nekada dovodili kao robove jer ih sada valja gledati i trpiti,

Nove pridoslice i uljeze dekretom protjerati iz zemlje ,dio raseliti po manjim mjestima i drzati ih u izolaciji a novorodene generacije ultimativno asimilirati u protivnom glave odsjecati kao sto su to cinili nekada i rijesiti se opasnosti od najezde buducih dzamija .islama i minareta sa kojih se ne cuju ezani i kao takvi su simboli zla kako ga vide u svojim tolerantno demokratskim vizijama Evrope 21 vijeka,dok se zvona sa katedrala redovno oglasavaju iako im nije stalo do vjere kako nam ti lijepo napisa.

-A ŠTO TI BRATE JEDNOSTAVNO NE NAPIŠEŠ- treba im srušit avion i zapalit veleposlanstvo u iranu i arabiji,šta će oni nama pričat.neka ih još malo i ovako polagano crkavaju od bijele kuge,treba samo zasad šutit i pipat teren kad nas bude više a biće nas hvala alahu jer imamo po sedmero osmero djece onda ćemo im hebavat mamicu,oni će nama minaret branit.e baš će tu bit gdje ja hoću.i točka!!!!a što se jodlera tiče čekaj čekaj samo,završiće oni meni ko grci iz male azije i trabzona ili još bolje ko armenci.oni će meni banda da ja ne smijem svoju ženu zašamarat kad ja hoću,da ja ne mogu ko čovjek ustat pa o podnevu otić popit kavu u kavanu.baš,i djecu mi tjeraju u školu da ga svojim kaurskim naukom odvrgnu od mene.e pa,zapamtiće oni nas još i te kako......

-jel to bosnolog ta razina priče kod tebe?eto vidiš kolko se god ti trudio prikazat kod mene nije.izvini ako sam te razočarao.
McMoy

#853 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by McMoy »

Iako sam pratio veći dio diskusija na ovoj i nekim drugim temama o Referendumu za zabranu gradnje munara u Švicarskoj, nisam siguran da li je bila (i ako jeste gdje je objavljena) reakcija Reis ul-uleme Mustafe ef. Cerića na rezultate istog?
Asana

#854 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Asana »

Interesantne teme su ovdje pokrenute... da se covjek zamisli o nekim krajnostima. Namece se pitanje - da li je uopce kulturna identiteta ljudsko pravo? Hoce li sutra opstati u covjecanstvu - pravo na raznolikost?
Zdrrrrrrrraaaaavo, bumdijada :)
zonbirile

#855 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by zonbirile »

McMoy wrote:Iako sam pratio veći dio diskusija na ovoj i nekim drugim temama o Referendumu za zabranu gradnje munara u Švicarskoj, nisam siguran da li je bila (i ako jeste gdje je objavljena) reakcija Reis ul-uleme Mustafe ef. Cerića na rezultate istog?
------------------------------------
sastao se sa ambasadorom u Sarajevu,i znaš kako je gore su računi,ne treba talasati,a i što bi ljetos je bio gore otvarao džamiju bez minareta i ni mukajet.
crn,visok

#856 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by crn,visok »

kijameta wrote: Puno su mi drazi Svicarci od Arapa i ateisti od vjernika,da se odmah ogradim a uprkos tome moram reci da je svicarski referendum sraman i besmislen. Rezultat referenduma je takav-kakav je i u vecini evropskih zemalja bi rezultat bio isti,cak i u BiH bi bila tijesna borba u takvom referendumu. Ali sama ideja raspisivanja referenduma je besmislena,nedemokratska i necivilizacijska. O cemu je referendum o obliku neke zgrade-suludo. Ako se u Evropi tezi ljudskim pravima,toleranciji,globalizaciji,ujedinjenoj Evropi,bilo kakva ogranicenja bilo kome su apsolutno neprihvatljiva. U demokratskoj zemlji,na prvom mjestu bi trebala biti sloboda,sloboda pojedinca da radi sve sto ne ugrozava slobode drugih ljudi. A ja stvarno ne vidim kako munara moze ugrozavati,bilo ciju slobodu. Ne moze se graditi globalni svijet,praviti globalno selo i pri tome odredzivati ko ce gdje,kakvu zgradu praviti,to je licemjerje,da ne kazem fasizam. Takve ideje se mogu roditi samo u Mitteleuropi kolijevki fasizma.Protiv munare su u Svicarskoj pretpostavljam glasali ortodoksne svicarske seljacine ,koje ni svoj jezik ne znaju pricati kako treba,pripadnici alpskog kulturnog kruga,kome je pripadao i Hitler,na primjer. Europa(bez Britanije) je po razvoju demokracije jos stotinama godina iza USA,gdje bi ovakvo nesto bilo nezamislivo.
Da odgovorim na post koji sam postirao. Ako zivimo u i od globalnoga kapitalizma,kao Svicarska naprimjer,onda moramo prihvatiti,osim para koje nam se slijevaju i slobodan protok stanovnistva i ako jednoga dana u Svicarskoj bude 90 % muslimana,onda cemo imati pitoreksna sela sa desetak dzamija u svakome. U globalnom kapitalizmu se nacionalne tradicije brisu,racunajuci tu i alpske kucice.I pravno ne postoje imigranti i starosjedioci,postoje domaci drzavljani i strani drzavljani a domaci drzavljani bi trebali imati svi ista prava jel' ??? A vec pomenutim globalnim kapitalizmom,malo ko je stranac i strani drzavljanin,jer da bi se obezbijedio slobodan i brz protok kapitala,ide se ka ujedinjavanju i pravljenju super drzava i tu vise nema mjesta tradicijama zaostalih planinskih sredina.
Jest, trebaju doći na Balkan te švicarske seljačine fašisti pa da se ovdje nauče što je europska kultura i tolerancija. Kakav Hitler, imamo i mi domaćih junačnih sinova koljača. Mislim da nisi baš u poziciji da tako govoriš, kao ni nitko drugi s ovih prostora. Daleko od toga da ljude zatvaram u okvire "kulturnih" i "nekulturnih" po načelu podrijetla, ali ti to upravo ovdje činiš.
Nadalje, po meni je tu problem nejednakost svijeta po pitanju gospodarske moći i standarda, kao i ljudskih prava i demokracije. Ono što time mislim jest da čisto sumnjam da bi ikoja europska zemlja zadržala išta od svoje demokracije i ljudskih prava onog trenutka kad bi postotak imigranata iz država kao što su Saudijska Arabija ili Iran prerastao 50%. Osobno vjerujem da će se svijet kad-tad ujediniti, ali prije toga potrebno je provesti demokratske promjene u zemljama u kojima se ne poštuju ljudska prava, pa tek onda možemo tako bezbrižno i bezazleno miksati kulture. Da se sutra Europljani masovno počnu naseljavati po islamskim zemljama, bilo bi i te kakvih restrikcija da se očuva islamski svjetonazor. Sad ćete reći, ima i po islamskim zemljama kršćana i crkava. Da, minornih autohtonih sljedbi kao što su maroniti, kopti, armenska crkva i pokoji franjevački samostan. Da počne masovno useljavanje kršćana kao što se muslimani masovno useljavaju u Europu, bili bi shvaćeni kao i te kakva prijetnja. Stoga mislim da Europa zasada treba inzistirati na tradicionalnim vrijednostima i očekivati od pridošlih prilagodbu.
zonbirile

#857 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by zonbirile »

sve se mijenja pa za pola godine i drugi,mnogi progledaše,kada su bili nisu vidjeli da džamiji nešto fali.Danas je druga priča.

21.06.2009. | 16:17
Svijet
Švicarska
Bošnjaci otvorili džamiju u Luzernu
Svečanosti su nazočili reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić, muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, te brojna druga ulema.

--- NO LINKS --- › Svijet › Bošnjaci otvorili džamiju u Luzernu
SARAJEVO – Trodnevni program svečanog otvorenja džamije u bošnjačkom džematu Luzerna završen je danas u tom švicarskom gradu.

Centralna svečanost, kojoj je nazočilo nekoliko tisuća Bošnjaka iz Luzerna, drugih bošnjačkih džemata iz Švicarske i ostalih europskih zemalja, održana je danas.

Svečanosti su nazočili reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić, muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, te brojna druga ulema iz BiH, Sandžaka, Kosova, Hrvatske, Slovenije i bošnjačke dijaspore zapadne Europe.

Događaju su prisustvovali i veleposlanik BiH u Zurichu Jakob Finci, predstavnici kantona Luzern, katoličke crkve i drugih institucija.

Džamiju u Luzernu otvorio je predsjednik džemata Vehbija Efendić, kome je tu počast ukazao reisu-l-ulema Mustafa Cerić kao najzaslužnijoj osobi za uspostavljanje džemata i izgradnju islamskog kulturnog centra u Luzernu, javila je MINA.

Džemat Luzern osnovala je grupa Bošnjaka koju je predvodio Vehbija ef. Efendić 8. srpnja 1991. godine. To je bio prvi bošnjački džemat u Kantonu Luzern u Švicarskoj.

Na prostoru od 1.300 kvadratnih metara koji su vlasništvo tog džemata nalazi se zgrada u kojoj su smješteni džamija, biblioteka, radni prostori, abdesthane, sala za sastanke, restoran i drugi sadržaji.

U prigodnom obraćanju prisutnima, reis Cerić je čestitao džematlijama, imamu Ćazimu ef. Mehmedoviću i predsjedniku džemata Vehbiji Efendiću na do sada ostvarenom uspjehu, te zahvalio vlastima Kantona Luzern na njihovoj susretljivosti i pomoći koju pružaju Islamskoj zajednici Bošnjaka.
Zlata M.

#858 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Zlata M. »

Asana wrote:Interesantne teme su ovdje pokrenute... da se covjek zamisli o nekim krajnostima. Namece se pitanje - da li je uopce kulturna identiteta ljudsko pravo? Hoce li sutra opstati u covjecanstvu - pravo na raznolikost?
Zdrrrrrrrraaaaavo, bumdijada :)

"Diktatura ljubavi",rekla bih...nije nista manje losa od onoga cemu bi,kao,trebala biti - suprotnost!
NISMO svi isti !
Razliciti smo !
Covjek bi trebao posteno spoznati svoje granice!
Mi nismo andjeli/meleci...
Kad se ufuramo da jesmo,postajemo upravo ono drugo.

Prije mi se cini da je umjerenost carobna stvar kojoj bi ljudi trebali teziti.
pure_love

#859 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by pure_love »

eno rade ankete u francuskoj gdje takodjer vecina zeli zabranu,ne samo munare vec i dzamije
Geronimo81

#860 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Geronimo81 »

Bosnolog wrote:
Geronimo81 wrote:
Bosnolog wrote:
Hoces reci neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj kada mi treba saveznik,..........

Kakav neprijatelj ? uso si ti opako u godine pa pises gluposti i one koji ne misle poput tebe nazivas neprijateljima.Sreca pa je forum uzivio bi se toliko da bi i pucao
Hvala meni netreba saveznik o referendumu sam napisao sto sam mislio.
Samo sam covjeku rekao da se nesekira posto su tvoje metode vazda iste kad se netko ne slaze sa tobom ;)
Ocito nisi shvatio point iznesene narodne mudrosti ,.......... :-)

You wish that I am to old :mrgreen: , mogu ti samo reci da su tvoje procjene velike zablude a licne uvrede su odraz tvog odgoja,o pucanju ne zelim komentarisati :roll: ,mozda si mladi od mene stoga imas vremana da upoznas svijet i odrastes,ocito ti smetaju moji stavovi i postovi koji te iritiraju kao i onog u cije si ime savjetodavno advokatski reagovao :mrgreen:

Sloboda razmejne stavova na ovom demokratskom forumu nam omogucava da iznesemo,zastupamo i iste cinjenicama branimo ali i drugacije stavove i protustavove argumentovano osporavamo to jest tematike analiziramo i o njima iznosima argumente i protuargumente pa i ovoj.

Demokratija je slozena i kompleksna zivotna skola koja ima dobre a i lose strane,........... :) ;-)
Moj odgoj je savrsen a posto pises obicno hrpu gluposti moram da ti to napisem.Natovaris covjeku xy gluposti optuzis ga da je čekao u Sa četnike da siđu i jos xy gluposti i da ti sutim e pa nece moci ove noci i normalno da mi takav post zasmeta.Inače ne čitam tvoje postove jer su predugi a i sadrze vazda iste recenice ali ova je bila kratka pa procita.Slazem se sa tobom u vezi foruma pa mi sada daj argument da optuzis covjeka onako kako si ga ti optuzio samo zato sto mu je mrzak Alija.
leffe

#861 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by leffe »

pure_love wrote:eno rade ankete u francuskoj gdje takodjer vecina zeli zabranu,ne samo munare vec i dzamije
Daj nam neki link.
Ili samo malo kuhash?
Klodovik

#862 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Klodovik »

zonbirile wrote:
McMoy wrote:Iako sam pratio veći dio diskusija na ovoj i nekim drugim temama o Referendumu za zabranu gradnje munara u Švicarskoj, nisam siguran da li je bila (i ako jeste gdje je objavljena) reakcija Reis ul-uleme Mustafe ef. Cerića na rezultate istog?
------------------------------------
sastao se sa ambasadorom u Sarajevu,i znaš kako je gore su računi,ne treba talasati,a i što bi ljetos je bio gore otvarao džamiju bez minareta i ni mukajet.
A šta ćeš, tada u ustavu nije pisalo da je zabranjeno praviti minarete. Postojao je neki "window of opportunity" da se ponegdje i napravi. Sada je taj prozor zatvoren.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#863 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by hrasno38 »

Mislim da bi svi mi trebali vise paznje posvetiti ovakvim sluajevima koji su nam na kucnim pragovima:

http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /091202100

ili sa bloga Mirsada Kebe:

Nažalost ovaj praznik morao sam provesti osuđujući napade na vjerske velikodostojnike. Prvo napad na fra Miju Džolana, divnog čovjeka a evo opet sad na mostarskog muftiju. Upravo danas sam posjetio mostarskog muftiju Seid ef. Smajkića. Povodom nedavnih napada na muftiju i na njegovu porodicu, ja sam ga posjetio i poručio svim pravosudnim, tužilačkim i policijskim organima da se napadači pronađu, izvršioci kazne.Želio sam istaći da zaštita života i dostojanstva svih vjerskih velikodostojnika mora biti zagarantovana. (preksinoc uhvacen napadac na Miju Dzolana, sarajlija Alija Alija Glavinic).

i radi kojih izmedju ostalog svi oni normalni ljudi dobijaju tesko breme na svoja ledja. U drzavi gdje vehabija na silu hoce da zeni devetogodisnju djevojcicu i onda joj ubije oca, jer naravno to nije dozvolio, sa tri hica u ledja (hrabre vehabije) mi nemamo apsolutno nikakvo pravo nekome da drzimo moralne pridike. A pogotovo nema reis jer ja ne cuh da je javno osudio ovako nesto i rekao "dragi moji bosnjaci oslobodimo se ovakvoga sljama" radi kojeg svijet misli da smo zaostali i ne zasluzujemo da budemo dio civilizovanog drustva. Ili napasti franjevce, ljude koji nikada nisu izdali ovu zemlju niti ce je ikada izdati ma koliko gorilo u njoj. To su nasi svakodnevni problemi radi kojih svaki svicarac moze hladno da kaze da mu takve stvari ne trebaju u njegovoj zemlji a takvi ljudi jos manje. Ako se ne distanciras javno od takvih ljudi onda jednostavno ih podrzavas i vise nemas pravo na kukanje i protestiranje pred bilo kim i bilo gdje radi nekih svojih interesa.
fritz

#864 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by fritz »

evo svjezeg primjera kako razmislja jedan prosjecan (zapadnjak).juce mi sef postavi pitanje:smeta li meni kalendar na zidu sa golim modelima?.
na moj upit odakle mu ta ideja nakon fakat 12mj. odgovor je bio da cita neku brosuru o el kaidi ,pa se tamo malo prosvijetlio.

steta sto i cetnici nisu obavili referendum mozda bi nam rusili samo munareta. :oops:
kanoute

#865 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by kanoute »

pozdrav svima,

sto se mene licno tice, ovo je losa vijest.Bilo kakve zabrane nisu dobre.Medjutim mi se moramo zapitati kako to na nas (u BiH) indirektno utice.Moramo izvući pouke da bi nam bilo bolje.Bilo kako bilo, bez obzira na sve , dvije su cinjenice nepobitne:

1. Evropa i EU kao politicki oblik organizovanja ne gaje bas neku veliku ljubav prema muslimanima (zbog vishe razloga najprije pare,interes,dominacija u svijetu pa onda i druge stvari)
2. Istovremeno , uprkos ovoj istini, većina nas (BH muslimana) zeli biti dio te i takve Evrope,a to nam je svakako i neki najlogicniji put u budućnosti

Pošto je ovako, ono sto bi mi trebali izvući kao pouku iz ovih dešavanja je da ni pod koju cijenu sebi ne smijemo dopustiti razvoj radikalnog islamskog razmišljanja, organizovanja i aktivnosti u nasoj zemlji.Toga vec ima kod nas ali se jos uvijek nije dovoljno razvilo da bi uspjelo postati dominantno u nasem drustvu ali ako nastavi ovako trebamo se dobro zamisliti i zabrinuti sami nad sobom.Sta je to sto mi zelimo u BiH.Put u EU i paralelno integriranje u evropsko drustvo (ne gubeci vlastiti identitet koliko god je to moguce) ili da i dalje budemo omedjeni drinom,savom,unom i neumom i da nam najveći i jedini umni autoritet bude reis ceric jer za boljega i ne znamo (ovdje, ali samo ovdje, reisa cerica ne spominjem kao nesto negativno vec u kontekstu da ima i jos neko u svijetu ko zna par stvari o bilo cemu)

Hvala
valterbranisarajevo

#866 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by valterbranisarajevo »

Jedno od mnogih pitanja koja se otvaraju, i mogu se također podvesti pod primjer netolerancije, protiv koje se bori ova tema, a o čemo treba porazgovarati otvoreno, prijateljski i bez predrasuda...

"Diskriminacija u BBI trgovačkom centru"

Delegat Ivo Komšić na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta, koja je u toku u Sarajevu, pokrenuo je inicijativu za preispitivanje ustavnosti ugovora i podugovora koje vlasnik BBI trgovačkog centra u Sarajevu postiže dajući u zakup poslovne prostore u tom centru, a uvjetujući pritom zakupce da tu ne prodaju svinjsko meso niti toče alkohol.

"BBI nije vjerski nego javni objekt, na javnom je dobru i na najboljoj lokaciji u BiH", rekao je Komšić, koji smatra da se u ovom slučaju vrši diskriminacija prema posjetiocima koji konzumiraju svinjsko meso ili pivo naprimjer.

Inicijativu za pokretanje pitanja ustavnosti ugovora i podugovora koje vlasnik BBI centra postiže sa zakupcima poslovnih prostora, Komšić upućuje Federalnom ministarstvu pravde.

Rekao je da su ga na to zapravo ponukali građani iz Sarajeva, ali i izvan njega koji su bili neugodno iznenađeni u BBI trgovačkom centru.
(FENA)
Optimus Prime

#867 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Optimus Prime »

bagan vunica wrote:slažem se da švicarska nema potencijal asimilacije poput amerike međutim u americi nije trenutno proces asimilacije već upravo suprotno.određena skupina ima asimilatornu snagu do jedne određene granice a nakon toga se urušava poredak.to smo već vidjeli više puta u povijesti počevši od starog rima pa nadalje.jednostavno je tome tako.sa padom poretka počinje kaos i doseljenici probleme koje su donijeli sa sobom prenose na zemlju domaćina.normalna je reakcija svakog društva,zajednice ili poretka ta da se brani.netko uspješno,netko ne.libanon je tipičan primjer kada se domaćin nije uspio odbraniti.čuj izjave zašto bi se arap prilagođavao švicarskom sustavu vrijednosti.ako ne prihvati a švicarske su vrijednosti rad,štedljivost,umjerenost,tolerancija onda ovim vrijednostima samo dodaj negaciju i za 100 godina ćeš imat alpski irak na mjestu švicarske.zašto bi švicarac pristao na to.ovo što je netko napisao o americi od prije 200-300 godina i europskoj sramoti robovlasništva je mačji kašalj spram onog što danas arapi i islamisti rade crncima u sudanu,somaliji,eritreji,čadu itd.
i da ne trošim puno vremena na daljnja prepiranja samo da priupitam-što muslimani bosne ili kosova spas od rata nisu potražili u jednako bogatoj saudijskoj arabiji ili kuvajtu ili emiratima ili iranu nego u fašističkoj švicarskoj.ma hajte molim vas.ne znam koliko je vas upoznato kako živi azijsko stanovništvo u arapskim zemljama.u pojedinim ih je i više od domaćina a čak su i iste vjere.nijedan jedini nema državljanstvo niti mu djeca ako se rode ne mogu dobiti državljanstvo.oni su tamo moderno roblje.nije mi jasno kako netko može tražiti određena prava i ustupke koje nije sam priznati drugome.sve to pojedinci na forumu vrlo dobro znaju ali se prave ludi.zapad jednostavno ne želi vjerske države ni vjerske sustave,kako svoje tako ni strane.kom ne valja nek odabere onu državu i društvo gdje njemu odgovara.
:thumbup:
Ovo je bit citave diskusije.
exliberal

#868 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by exliberal »

Optimus Prime wrote:
bagan vunica wrote:slažem se da švicarska nema potencijal asimilacije poput amerike međutim u americi nije trenutno proces asimilacije već upravo suprotno.određena skupina ima asimilatornu snagu do jedne određene granice a nakon toga se urušava poredak.to smo već vidjeli više puta u povijesti počevši od starog rima pa nadalje.jednostavno je tome tako.sa padom poretka počinje kaos i doseljenici probleme koje su donijeli sa sobom prenose na zemlju domaćina.normalna je reakcija svakog društva,zajednice ili poretka ta da se brani.netko uspješno,netko ne.libanon je tipičan primjer kada se domaćin nije uspio odbraniti.čuj izjave zašto bi se arap prilagođavao švicarskom sustavu vrijednosti.ako ne prihvati a švicarske su vrijednosti rad,štedljivost,umjerenost,tolerancija onda ovim vrijednostima samo dodaj negaciju i za 100 godina ćeš imat alpski irak na mjestu švicarske.zašto bi švicarac pristao na to.ovo što je netko napisao o americi od prije 200-300 godina i europskoj sramoti robovlasništva je mačji kašalj spram onog što danas arapi i islamisti rade crncima u sudanu,somaliji,eritreji,čadu itd.
:thumbup:
Ovo je bit citave diskusije.
ma nije vidis da su odmah potrcali da kazu da nije tako....
bez_ideje

#869 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by bez_ideje »

Do ovakvih stvari je dovela liberalna politika prihvacanja doseljenika ,i mislim da Evropa treba uvoditi restrikcije u tom smjeru,ovakva agresivna kampanja nije nacin
Broj 1

#870 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Broj 1 »

Ja stvarno ne kontam ove ljude koliko mogu raspravljati o stvarima koje ne mogu izmjeniti, a pogotovo bosanski muslimani koji su po mome razmisljanju najveca bruka od muslimana u svijetu po pitanju prakticiranja vjere. Tu i sebe racunam! Prica mi rodjak iz Danske kada neko umre od nasih, da nije Turaka ili Pakistanaca ne bi znali sami sahraniti mrtvaca. Kada se uci dzenaza mozda 2% Bosnjaka nesto zna prouciti drugi cekaju vani a tako je i na groblju.
Hajd se svi izjasnite koliko je vas bilo na bajram namazu u dzamiji?????

Za sve nas poruka: gradimo dzamije i munare u nasim srcima, a to jedino mozemo ako postanemo svjesni svoje vjere ucenjem citanjem i ucenjem, jer u Kuranu Casnom pise, onaj ko ima knjigu a ne zna sta u njoj pise, slican je magarcu koji nosi pun sepet knjiga.

Vjerske knjige nisu za drzanje u ormarima na posebnim policama nego nam ih je Stvoritelj dao da ih citamo i da spoznamo njegove poruke!
Optimus Prime

#871 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Optimus Prime »

Broj 1 wrote:Ja stvarno ne kontam ove ljude koliko mogu raspravljati o stvarima koje ne mogu izmjeniti, a pogotovo bosanski muslimani koji su po mome razmisljanju najveca bruka od muslimana u svijetu po pitanju prakticiranja vjere. Tu i sebe racunam! Prica mi rodjak iz Danske kada neko umre od nasih, da nije Turaka ili Pakistanaca ne bi znali sami sahraniti mrtvaca. Kada se uci dzenaza mozda 2% Bosnjaka nesto zna prouciti drugi cekaju vani a tako je i na groblju.

Za sve nas poruka: gradimo dzamije i munare u nasim srcima, a to jedino mozemo ako postanemo svjesni svoje vjere ucenjem citanjem i ucenjem, jer u Kuranu Casnom pise, onaj ko ima knjigu a ne zna sta u njoj pise, slican je magarcu koji nosi pun sepet knjiga.

Vjerske knjige nisu za drzanje u ormarima na posebnim policama nego nam ih je Stvoritelj dao da ih citamo i da spoznamo njegove poruke!
Jarane.
Ti si zamjenio muslimane sa Muslimanima. Zasto da ja klanjam Bajram namaz? Jel zato sto mi se dedo zvao Salko mozda?
Pomiri se sa tim da su vecina Bosnjaka u biti agnostici i ateisti to jest da ne vjeruju u boga opisanog u svetim knjigama.
Maestor

#872 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Maestor »

Lustracija! wrote:36 strana :shock:
Pogodilo "ljude".
bagan vunica

#873 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by bagan vunica »

Broj 1 wrote:Ja stvarno ne kontam ove ljude koliko mogu raspravljati o stvarima koje ne mogu izmjeniti, a pogotovo bosanski muslimani koji su po mome razmisljanju najveca bruka od muslimana u svijetu po pitanju prakticiranja vjere. Tu i sebe racunam! Prica mi rodjak iz Danske kada neko umre od nasih, da nije Turaka ili Pakistanaca ne bi znali sami sahraniti mrtvaca. Kada se uci dzenaza mozda 2% Bosnjaka nesto zna prouciti drugi cekaju vani a tako je i na groblju.

ovo sa magarcem i knjigama potpisujem hahaha ( doduše preporučio bih da se izbjegava kuran biblija talmud i sl.knjige osim kao lako zabavno štivo).
Static-X

#874 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Static-X »

bagan vunica wrote:

ovo sa magarcem i knjigama potpisujem hahaha ( doduše preporučio bih da se izbjegava kuran biblija talmud i sl.knjige osim kao lako zabavno štivo).
duhovito nema sta

A sad da nastavimo o temi je evo i francuzi su protiv izgradnje dzamija jos im samo treba referendum :D
pure_love

#875 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by pure_love »

Static-X wrote:
bagan vunica wrote:

duhovito nema sta

A sad da nastavimo o temi je evo i francuzi su protiv izgradnje dzamija jos im samo treba referendum :D

jesi vidio,u svedskoj ista anketa i 26% bi zabranilo munare...ipak vecina jos uvijek normalna :oops: :-D :D
Locked