Vozdra_123 wrote:@seas of cheese
uredu..to zavisi od toga kakvu ekonomsko uredjenje zelis i jeli zemlja dovoljno razvijena ili ne. amerika i razvijene zemlje su druga prica, ne samo ekonomski...
sto se penzija tice, to je isto izbor drzave, hoce li biti socijalna ili ne. kanada je socijalna drzava i srbija po mom misljenju nebi trebala, sve i da moze, da uopste zeli da bude takva. srecom, ne moze. mi smo nekad za siptare bili ono sto je amerika za meksikance. lako se u nekoj zemlji poveca natalitet kad je tamo dobra ekonomija. ne treba se kotiti ko stoka, dolaze imigranti.
razvijena drzava ima duznost da se pobrine o svojim starcima i o siromasnom stanovnistvu. zasto se prica u americi da zele omoguciti zdravstveno osiguranje svima u zadnje vrijeme? do sada je bilo uzdaj se u se i u svoje kljuse. srbiji, bujrum neka radi sta god misli da je dobro za svoje stanovnistvo.
ako neko nije zaradio od svog rada ili ne moze privatno da se izdrzava, bilo da su u vezi penzije, zdravstveno osiguranje ili skolovanje sigurno ne trebaju drugi da ga podrzavaju svojim taksama. u bosni, koja je primitivna, gdje se takmice cijih se vise rodilo, i gdje misle da je odgovor na sve probleme dobra vlast a krivac za sve probleme losa vlast, ljudi i ne znaju da postoje sistemi gdje bi usluge ove prirode mogle biti privatne.
vidis ovo je problem novo kapitalistickih drzava. ja ja pa ja. prije je bilo daj sve narodu, sad je daj sve meni, a poslije ce opeti morati biti daj da malo podjelim socio-ugrozenom stanovnistvu. ako mu ti ne pomognes svojom taksom, budi siguran da ce si on pomoci sto ce tebe zaustaviti na cesti i oteti ti tvog novog mercedesa.
da ostaje veliko imanje jednom covjeku. a ko ce obradjivati to imanje? tu se ne slazem da ce biti smanjene nezaposlenosti. mozda je to istina za poslove koji ne traze obrazovanje, a sta je sa pozicijama koje traze visoko obrazovane? ako ti tata i mama nemaju para neces ici na fax, i moraces obradjivati zemlju onom u vojvodini. malo sutra. dobro znas mentalitet nasih ljudi. na posao, pa procitaj novine, pa popij kaficu, pa malo sastanci. mislis da ces od njih napraviti neke radnike koji ce da rintace na kapitalisticki nacini. ne sanjaj!postoje drugi problemi u prilog cijem rjesavanju ide nizak natalitet. velika imanja, sto je bitno pogotovo u vojvodini, ostaju jednom nasljedniku. nizak natalitet takodje ide u prilog olaksavanju tereta niske nezaposlenosti i bolje raspodjele resursa.
uvijek postoji potreba za novom radnom snagom. samo je fazon naci balans u tom natalitetu. ja se slazem s tobom da se ne treba imati 5ero djece ali ne treba imati ni samo jedno ili ni jedno.u principu, nizak natalitet u ekonomskom smislu postaje problem samo onda kada ekonomija dozivljava veliki bum, i kada postoji potreba za novom radnom snagom.
bujrum uvezi sebi bjeloruse i kubance... onda kad se oni "namnoze" onda ce biti vrijeme je da i njih tjerate kao albanceto u srbiji nije slucaj, a bude li, ne treba nam veci natalitet vec samo to da se srbi iz inostranstva pocnu vracat u srbiju. ili da uvozimo bjeloruse i kubance, mozda nebi bilo lose.
hhmm.. nije tacno da uvijek postoji potreba za novom radnom snagom. otidji u neku firmu pred stecajem pa ih pitaj.
potreba za novom radnom snagom postoji samo onda kada se otvaraju nova radna mjesta.
to u srbiji nije slucaj, cak i kada govorimo o strucnim poslovima, ti najvise idu u inostrantsvo.
trebalo bi predugo kubancima i bjelorusima da se namnoze, a i kad bi se namnozili vjerovatno bi se integrisali.
siptari se nisu htjeli integrisati vec odvojiti, sto je drugaciji problem.
i niko gladan nece otimati mog mercedesa vec ce mi ga malo oprat, pocistit za koju kintu, mozda promjenit felge ili mi biti vozac...
obrazuj se malo vise, dosadno su ti glupi komentari...