U Srbiji se godišnje izvrši 200 000 abortusa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

violentjack

Post by violentjack »

Bas tako :D
seas of cheese

Post by seas of cheese »

A wrote:Mozda si ti to htio reci BosnjakAgi, ali ti se omaklo, pa si nesto drugo rekao Zoki. Prema tome - ja sam odgovorila na tvoj odgovor na Zokin tekst, a ne na ono sto si ti mislio ili htio reci nekom drugom.
Skoncentrisi se malo bolje ;)
istu sam stvar rekao i zoki. ti treba da se koncentrises malo bolje ili promjenis mozak.

ti se koncentrises na metode (dali abortus ili kontracepcija). ja ti samo govorim da o tome nisam ni pricao, niti je to ovde tema, vec sam govorio o krajnjem rezultatu - pad nataliteta.

text je i postavljen u tom smislu, prioritet mu je da kritikuje niski natalitet. da je uzrok kontracepcija umjesto abortusa, problem niskog nataliteta bi jos uvjek bio aktuelan, dok ti vidis samo problem abortusa, koji mene ne zanima. govorim ti da je nizak natalitet dobra stvar a ti mi trunis o tome kako je abortus losija opcija od kontracepcije. dvije sasvim razlicite teme.
ViTeZ93

Post by ViTeZ93 »

ZNa li iko kakva je situacija na kosovu?? koliki je broj abortusa tamo?? hehehe moje predpostavke su vec odavno da ce doci vrijeme za koju deceniju kad ce albanci uspjesno izvrsiti akciju "srbadijo potamo se dalje" :)
ako Bog da eto sanse i za nas da oslobodimo nase teritorije koje su srbi okupirali!
BO

Post by BO »

ViTeZ93 wrote:ZNa li iko kakva je situacija na kosovu?? koliki je broj abortusa tamo?? hehehe moje predpostavke su vec odavno da ce doci vrijeme za koju deceniju kad ce albanci uspjesno izvrsiti akciju "srbadijo potamo se dalje" :)
ako Bog da eto sanse i za nas da oslobodimo nase teritorije koje su srbi okupirali!
ma sto se njih tice, mogli bi lako i nama ovdje rec da se gubimo "put pod noge latifaga". Oni cuda cine po Makedoniji, mozda Albanija postane najveca evropska zemlja 8)
Pravda30

Post by Pravda30 »

malo ekavstine

Srbija je osedela i ostarila. Demografi alarmantno upozoravaju da “bela kuga” preti da Srbi za četvrt veka postanu nacionalna manjina u svojoj državi. Na svaki brak u Srbiji dolazi manje od jednog deteta (precizno 0,88) i ako se ovako nastavi već 2100. godine u centralnoj Srbiji biće svega 2.100.000 stanovnika, u Vojvodini 800.000, dok bi na Kosovu i Metohiji, po sadašnjem populacionom trendu, živelo čak 4,4 miliona građana.

http://www.dnevnik.co.yu/Strane/drustvo.htm
seas of cheese

Post by seas of cheese »

Pravda30 wrote:malo ekavstine

Srbija je osedela i ostarila. Demografi alarmantno upozoravaju da “bela kuga” preti da Srbi za četvrt veka postanu nacionalna manjina u svojoj državi. Na svaki brak u Srbiji dolazi manje od jednog deteta (precizno 0,88) i ako se ovako nastavi već 2100. godine u centralnoj Srbiji biće svega 2.100.000 stanovnika, u Vojvodini 800.000, dok bi na Kosovu i Metohiji, po sadašnjem populacionom trendu, živelo čak 4,4 miliona građana.

srbi mogu biti manjina samo ako se racuna na to da se kosovo nece odvojiti.

s obzirom da ce se siptari odcjepiti, ne vidim kako bi srbi postali manjina. madzari imaju jednako malo djece a sandzosi sele u sarajevo.

sadzosi ce da budu vecina u sa. razmislite malo o tome.
violentjack

Post by violentjack »

Pogledaj statistiku 1991-2002 Bosnjaci na Sandzaku rastu..jedino je Priboj negativan..prvenstveno zbog afere Sjeverin
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Sta ocete to da kazete BosnjakAgi :)

Evo ja imam Bosanski pasos ustvari cijela familija imamo po tri pasosa :))

Sala na stranu, Sandze koje se rode u Bosnu su naravno Bosanci, Dino Merlin na primjer :)

Bosnjaci smo vec sad :)

Al ima nas i u Sandzaku dosta, cekamo godinu 2100 idemo se po Beogradu selit :)
ViTeZ93

Post by ViTeZ93 »

seas of cheese wrote:
Pravda30 wrote:malo ekavstine

s obzirom da ce se siptari odcjepiti, ne vidim kako bi srbi postali manjina. madzari imaju jednako malo djece a sandzosi sele u sarajevo.

U tom slucaju nema govora da se se siptari odcjepiti uprotivnom trazit ce prosirenja svoje republike jer ipak su oni stariji od srba na tom podrucju, vojvodina se mozda pripoji madzarima, sandzak traziti samostalnost npr. BRS (Bosnjacka Republika Sandzak)....
violentjack

Post by violentjack »

A wrote:Vi koji sa zluradoscu racunate na "bijelu kugu" u Srbiji - da li poznajete statistike Bosne i Hercegovine? Da li znate da patimo od iste boljke, iz istih razloga? Da li znate koliko ce Bosna imati stanovnika 2100? I znate li ko ce biti stanovnici Bosne?
Koliko god vise od Srbije

Bosnjaci su mlad i vitalan narod..u vecini federacije

Buziim preko 45% Stanovnistva je ispod 18 godina
32% Ispod 14 godina

Cazin 30% Ispod 14 godina
Preko 40% Ispod 18 godina

Hoces jos

Prosjecna starost Srbina u Srbiji je 41 godinu ..BOsnjaka 31

22% Srba ima preko 60 godina..1.4 miliona od 6.2 miliona Srba

Gori prirodni prirastaj imaju jedino Timocki vlasi i Bugari
Pravda30

Post by Pravda30 »

Vi koji sa zluradoscu racunate na "bijelu kugu" u Srbiji - da li poznajete statistike Bosne i Hercegovine? Da li znate da patimo od iste boljke, iz istih razloga? Da li znate koliko ce Bosna imati stanovnika 2100? I znate li ko ce biti stanovnici Bosne?

Od 1995 do 2002 je u BIH rodeno 82.000 Bosnjaka vise nego ostalih.
Negativan prirastaj u BIH nije negativan tamo gdje su Bosnjaci vecina(izezev Gorazdanske regije u ove zadnje dvije godine, ali i tu imaju veliki uticaj pravoslavni povratnici, koji je oko 1.000 a koji su uglavnom starije osobe)
Pravda30

Post by Pravda30 »

U tom slucaju nema govora da se se siptari odcjepiti uprotivnom trazit ce prosirenja svoje republike jer ipak su oni stariji od srba na tom podrucju, vojvodina se mozda pripoji madzarima, sandzak traziti samostalnost npr. BRS (Bosnjacka Republika Sandzak)....
Albanci uzimaju sve do Vranja i Nisa(ukljucujuci iste). Oni se tih dijelova nisu nikad odrekli.
Pravda30

Post by Pravda30 »

U Srbiji ima i drugih "manjina", kao recimo Bugaru, Vlasi, Cigani(600.000), Hrvati(80.000) itd...

Kao sto rekoh iznad , Alnaci vide malo i dalje od samog Kosova.

A u vezi Bosnjaka iz Sandzaka.Ne vidim nikakav problem da oni dolaze zivjeti u neki drugi dio Bosne.
Pravda30

Post by Pravda30 »

A wrote:Pravda, govoris samo o Bosnjacima. Stanovnistvo BiH su Bosnjaci i svi ostali.
Zar ne?
Da, izuzev sto 90% ostalih radi protiv interesa sopstvene drzave.Samim time sebi ukidaju pravo da se zovu istima.
Pravda30

Post by Pravda30 »

greska
Last edited by Pravda30 on 25/10/2004 16:56, edited 1 time in total.
Pravda30

Post by Pravda30 »

A wrote:
Pravda30 wrote:
A wrote:Pravda, govoris samo o Bosnjacima. Stanovnistvo BiH su Bosnjaci i svi ostali.
Zar ne?
Da, izuzev sto 90% ostalih radi protiv interesa sopstvene drzave.Samim time sebi ukidaju pravo da se zovu istima.
Nije tacno. Ni po zakonu, ni po Dejtonu.
Tebe licno moze pogadjati to sta oni misle, ali nisu manje drzavljani Bosne i Hercegovine od tebe. Oni je vide drugacijom i Dejton im daje pravo na to.
Ukoliko rade protiv interesa drzave i ukoliko su te njihove radnje protuzakonite, ima sud za to. Ukoliko je sve u okvirima zakona, onda su slobodni gradjani kao ti.

Onaj ko je uzeo pusku u ruku ili ko je radio na unistenju drzave RBIH na neki drugi nacin i to putem genocida NE MOZE BITI njen gradanin.To se zove izdaja i saradivanje sa okupatorom. Svako zna kako se postupa sa takvim osobama. Sto se tice Daytona ja ga ne priznajem. To je nesto sto je nametnuto silom i pored zdravog razuma i legaliziralo je rezultate GENOCIDA. To je ssamo trenutno nametnuto resenje bez ikakve sudbine na duzi period.

Posljedica osude Milosevica i presude u tuzbi BIH protiv Serimo za agresiju ce biti i ukidanje istog i vracanje legalnog ustava RBIH.
magnifico

Post by magnifico »

Zar ne?
apsolutno nerazumljivo :-? :oops:
violentjack

Post by violentjack »

Bosnjaci i manjine :wink:
BO

Post by BO »

Onaj ko je uzeo pusku u ruku ili ko je radio na unistenju drzave RBIH na neki drugi nacin i to putem genocida NE MOZE BITI njen gradanin.To se zove izdaja i saradivanje sa okupatorom. Svako zna kako se postupa sa takvim osobama. Sto se tice Daytona ja ga ne priznajem. To je nesto sto je nametnuto silom i pored zdravog razuma i legaliziralo je rezultate GENOCIDA. To je ssamo trenutno nametnuto resenje bez ikakve sudbine na duzi period.

Posljedica osude Milosevica i presude u tuzbi BIH protiv Serimo za agresiju ce biti i ukidanje istog i vracanje legalnog ustava RBIH.[/quote]

Slazem se 100%
violentjack

Post by violentjack »

Takoder i BABINI SU ZA MENE IZDAJICE :x :oops:
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

@seas of cheese

ti pricas kako je nizak natalitet dobra stvar

da li poznajes ekonomiju i malo?

nizak natalitet = malo djece, puno staraca
malo djece = malo buducih radnika
puno staraca = puno troska na zdravstvo i ostalu socijalu
puno troska na zdravstvo i ostalu socijalu = vece takse
vece takse = puno truda za onih gore malo radnika, a malo muzike, da vidim gdje je sada to bogatsvo

zasto u kanadi i sad-u uvoze strance? eto ti odgovora gore

vozdra....
seas of cheese

Post by seas of cheese »

Vozdra_123 wrote:@seas of cheese

ti pricas kako je nizak natalitet dobra stvar

da li poznajes ekonomiju i malo?

nizak natalitet = malo djece, puno staraca,
malo djece = malo buducih radnika
puno staraca = puno troska na zdravstvo i ostalu socijalu
puno troska na zdravstvo i ostalu socijalu = vece takse
vece takse = puno truda za onih gore malo radnika, a malo muzike, da vidim gdje je sada to bogatsvo

vozdra....

to zavisi od toga kakvu ekonomsko uredjenje zelis i jeli zemlja dovoljno razvijena ili ne. amerika i razvijene zemlje su druga prica, ne samo ekonomski...

sto se penzija tice, to je isto izbor drzave, hoce li biti socijalna ili ne. kanada je socijalna drzava i srbija po mom misljenju nebi trebala, sve i da moze, da uopste zeli da bude takva. srecom, ne moze. mi smo nekad za siptare bili ono sto je amerika za meksikance. lako se u nekoj zemlji poveca natalitet kad je tamo dobra ekonomija. ne treba se kotiti ko stoka, dolaze imigranti.

ako neko nije zaradio od svog rada ili ne moze privatno da se izdrzava, bilo da su u vezi penzije, zdravstveno osiguranje ili skolovanje sigurno ne trebaju drugi da ga podrzavaju svojim taksama. u bosni, koja je primitivna, gdje se takmice cijih se vise rodilo, i gdje misle da je odgovor na sve probleme dobra vlast a krivac za sve probleme losa vlast, ljudi i ne znaju da postoje sistemi gdje bi usluge ove prirode mogle biti privatne.

postoje drugi problemi u prilog cijem rjesavanju ide nizak natalitet. velika imanja, sto je bitno pogotovo u vojvodini, ostaju jednom nasljedniku. nizak natalitet takodje ide u prilog olaksavanju tereta niske nezaposlenosti i bolje raspodjele resursa.

u principu, nizak natalitet u ekonomskom smislu postaje problem samo onda kada ekonomija dozivljava veliki bum, i kada postoji potreba za novom radnom snagom.

to u srbiji nije slucaj, a bude li, ne treba nam veci natalitet vec samo to da se srbi iz inostranstva pocnu vracat u srbiju. ili da uvozimo bjeloruse i kubance, mozda nebi bilo lose.
ViTeZ93

Post by ViTeZ93 »

[quote="Vozdra_123

vozdra....[/quote]

Zato sto su usa i kanada jako nenaseljene drzave!
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

@seas of cheese
to zavisi od toga kakvu ekonomsko uredjenje zelis i jeli zemlja dovoljno razvijena ili ne. amerika i razvijene zemlje su druga prica, ne samo ekonomski...
uredu..
sto se penzija tice, to je isto izbor drzave, hoce li biti socijalna ili ne. kanada je socijalna drzava i srbija po mom misljenju nebi trebala, sve i da moze, da uopste zeli da bude takva. srecom, ne moze. mi smo nekad za siptare bili ono sto je amerika za meksikance. lako se u nekoj zemlji poveca natalitet kad je tamo dobra ekonomija. ne treba se kotiti ko stoka, dolaze imigranti.

razvijena drzava ima duznost da se pobrine o svojim starcima i o siromasnom stanovnistvu. zasto se prica u americi da zele omoguciti zdravstveno osiguranje svima u zadnje vrijeme? do sada je bilo uzdaj se u se i u svoje kljuse. srbiji, bujrum neka radi sta god misli da je dobro za svoje stanovnistvo.
ako neko nije zaradio od svog rada ili ne moze privatno da se izdrzava, bilo da su u vezi penzije, zdravstveno osiguranje ili skolovanje sigurno ne trebaju drugi da ga podrzavaju svojim taksama. u bosni, koja je primitivna, gdje se takmice cijih se vise rodilo, i gdje misle da je odgovor na sve probleme dobra vlast a krivac za sve probleme losa vlast, ljudi i ne znaju da postoje sistemi gdje bi usluge ove prirode mogle biti privatne.

vidis ovo je problem novo kapitalistickih drzava. ja ja pa ja. prije je bilo daj sve narodu, sad je daj sve meni, a poslije ce opeti morati biti daj da malo podjelim socio-ugrozenom stanovnistvu. ako mu ti ne pomognes svojom taksom, budi siguran da ce si on pomoci sto ce tebe zaustaviti na cesti i oteti ti tvog novog mercedesa.
postoje drugi problemi u prilog cijem rjesavanju ide nizak natalitet. velika imanja, sto je bitno pogotovo u vojvodini, ostaju jednom nasljedniku. nizak natalitet takodje ide u prilog olaksavanju tereta niske nezaposlenosti i bolje raspodjele resursa.
da ostaje veliko imanje jednom covjeku. a ko ce obradjivati to imanje? tu se ne slazem da ce biti smanjene nezaposlenosti. mozda je to istina za poslove koji ne traze obrazovanje, a sta je sa pozicijama koje traze visoko obrazovane? ako ti tata i mama nemaju para neces ici na fax, i moraces obradjivati zemlju onom u vojvodini. malo sutra. dobro znas mentalitet nasih ljudi. na posao, pa procitaj novine, pa popij kaficu, pa malo sastanci. mislis da ces od njih napraviti neke radnike koji ce da rintace na kapitalisticki nacini. ne sanjaj!
u principu, nizak natalitet u ekonomskom smislu postaje problem samo onda kada ekonomija dozivljava veliki bum, i kada postoji potreba za novom radnom snagom.
uvijek postoji potreba za novom radnom snagom. samo je fazon naci balans u tom natalitetu. ja se slazem s tobom da se ne treba imati 5ero djece ali ne treba imati ni samo jedno ili ni jedno.
to u srbiji nije slucaj, a bude li, ne treba nam veci natalitet vec samo to da se srbi iz inostranstva pocnu vracat u srbiju. ili da uvozimo bjeloruse i kubance, mozda nebi bilo lose.
bujrum uvezi sebi bjeloruse i kubance... onda kad se oni "namnoze" onda ce biti vrijeme je da i njih tjerate kao albance
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

@ ViTeZ93

mislim da se ovdje slazemo...

nenaseljene su i imaju nizak natalitet onih koji se vec ovdje nalaze. da bi zadrzali ekonomski rast uvoze strance, i obrazovane i ne obrazovane. jer bolje je da im stranci rade a oni da im naredjuju.
Post Reply