Ahmed.ibn.Fahalan wrote:
Vodenjak...nije mi namjera bila da te vrijeđam jarane, nisam takav po prirodi i nisu mi takvi postovi. Ali mene lično kao čovjeka boli to kada nas naši ljudi, za koje smo se borili, stavljaju u isti koš sa ovim nacionalistima i fašistima koji su započeli ovaj ciklus nasilja i nepravde. Ja jarane vjerovao ti meni ili ne nisam ostao da se borim da me neko može tapšati po leđima kad rat završi i to i ne očekujem..samo se nadam da kad napišeš da mi ovdje nismo normalni i da se nikada nećemo opametiti prilikom čega nas stavljaš sve u isti koš, ne misliš tako i da je za sve kriv nesporazum koji nastane prilikom pokušaja da se na papir..ili ekran..napiše sve što je čovjeku na duši i što ga maltretira. Još jednom izvini za ono pobjegulja..shvatam da sam te uvrijedio i nadam se da ti shvataš da je to bilo u afektu a ne iz neke zlobe.
Ma OK je... Svi smo na granici zivaca ponekad...
Vrlo korektan odgovor sam dobio od tebe i imam samo dvije male opservacije:
1. Znas, kad napises: "Ali mene lično kao čovjeka boli to kada nas naši ljudi, za koje smo se borili..." onda me to vrijedja! Nisam nikoga u Bosni molio da se bori za mene. Nikoga! I cisto sumnjam da se iko borio dolje misleci o tome kako to radi za mene! A vjerujem isto tako da mnogi poput mene misle kao ja!
Mi smo se svi, svako za sebe nasli gdje smo se nasli kad je zapucalo. Bez namjere da poredim razlicite okolnosti u kojima smo se nalazili i da ih "vazem" na teze i lakse, hocu samo da ti kazem da taj osjecaj kad smo "oslobodioce" imali "blize od kosulja" kako sam naveo ne bih nikome pozelio... Znaj isto tako da je situacija lako mogla biti obrnuta! Ni ti ni ja nismo se puno pitali sta cemo i kako cemo vec smo postupali onako kako nam je sredina nametnula. Ti si imao "srecu" da se nadjes tamo gdje je kakav takav otpor u pocetku bio moguc, gdje je kakva takva linija razdvajanja postavljena a ja sam imao "srecu" da od toga niceg nije bilo i da sam nakon sto sam naucio da spavam kao zmija - otvorenih ociju nakon nekog vremena napustio svoju zemlju - iako to tad nisam dozivljavao kao napustanje svoje zemlje vec kao spasavanje iz devetog kruga pakla i mene i moje familije.
2. Ne znam zaista na sta mislis sa onim: "...samo se nadam da kad napišeš da mi ovdje nismo normalni i da se nikada nećemo opametiti prilikom čega nas stavljaš sve u isti koš..."
Moguce je da si nekad naisao na neke rijeci koje su mogle tako zvucati ali si u tom slucaju sasvim sigurno izvadio te iste rijeci iz konteksta neceg drugog.
Imam dobar posao ovdje na zapadu prijatelju. Djeca mi idu u skolu, druze se podjednako i sa nasima i sa Svedima. Roditeljima mi je dobro, imaju svu potrebnu njegu. Zivot ko u "raju" reklo bi se! Sta mislis onda, zasto sam ovdje i razmjenjujem misljenje sa rajom (i) odozdo ako ih ZAISTA smatram nenormalnim? Mislis li da licim na covjeka koji zeli da se izivljava nad njima?

KAKO da smatram nenormalnim ljude za koje sam i na ovom forumu rekao da su SVI zrtve politike koja se zadnjih petnaestak godina vodi u Bosni nam? Stvarno bi i ta tvrdnja i JA SAM bili van pameti onda! A ne mislim da me je pamet napustila.
A opet, ko zna...
Salu na stranu!
Ali da ljude koji su sav taj narod doveli u tu situaciju ne smatram "normalnim", to mi nemoj zamjeriti. Isto tako ni one koji slijepo i nekriticno podrzavaju iste te! Pojam "normalnim" stavljam pod navodnike jer mislim da su oni i te kako normalni i da znaju vrlo dobro sta rade! Za ostvarenje svojih ciljeva su zrtvovali toliko zivota, upropastili nekoliko generacija, upustili se u avanturu kojoj se ne vidi kraja koristeci nasu naivnost i suludu vjeru u "lidera" ma ko on bio...
Jedan od najvecih stitova kojim ti isti odbijaju kritiku od sebe je upravo tvoja tvrdnja da vas sve "stavljam sve u isti koš..." Nije to tako jednostavno kako se cini prijatelju. Moj problem nije da JA stavljam sve u isti kos vec upravo obrnuto! Ne ljuti se molim te ali probaj analizirati malo. Nadam se da imas dovoljno godina da se sjecas pocetaka i 1990. godine, svih onih skupova, vezivanja zastava, pokusaja "istorijskih sporazuma", skupova nacionalnih stranaka (samo kao primjer da navedem govor Nikole Koljevica na centralnom skupu SDS-a 11 novembra 1990 u mom gradu kad rece ovako: Ja ne znam za koga cete vi glasati za 7 dana ali ja znam da cu ja iz reda hrvatskog naroda glasati za Franju Borasa i Stjepana Kljujica a iz reda muslimanskog naroda za Fikreta Abdica i Aliju Izetbegovica!) I danas bih se smio kladiti da je ta izjava izgledala UPRAVO TAKO - od rijeci do rijeci! Trebam li da ti kazem da su slicne izjave izgovorene na skupovima SDA i HDZ? O ratu i poratnom periodu ti ne moram govoriti ko je s kim sta radio (i OVAJ PUT mislim samo NA LIDERE!)
I onda MORAM da te upitam, jesam li zaista JA taj koji stavlja u isti kos branioce i napadace? Ili su upravo ti djilkosi dole koji vode "zavadjene" narode ti koji su u istom kosu od pocetka?
Bez da su mene ili tebe pitali hocemo li da ih vidimo zajedno u istom!
Shvati kako hoces ali ja i dalje mislim da su na svoj nacin zrtve ovakve politike koja se vodila i vodi svi OBICNI LJUDI! Ali BAS SVI!
Zato, ako i ubuduce kad naletis na neki od mojih komentara gdje budes pomislio da poredim, stavljam u isti kos, potcjenjujem ili ne znam ti sta jos, sjeti se ovoga sto sam napisao i znaj da sam ogorcen samo na one koji su nas uveli u ovo ali i one koji ih slijepo prate! To mi mozes i zamjeriti ako hoces ali moja ogorcenost je najmanje sto mogu da osjecam poslije svega sto smo i ja ali I TI dozivjeli!
Hvala ti na odgovoru u svakom slucaju!
Pozdrav!