U IME BOGA ... I PROROKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

reaktor

Post by reaktor »

a u iraku rat, a ljude ubijaju i u mirnodobskim uvjetima, zbog ovog ini onog razloga... javna smaknuca? nista novo, pa i u usa ljude osude na smrt, pa ih smaknu polujavno... valjda salju poruku ostatku crnaca da se ne zezaju sa zakonom i "in god we trust" definicijama
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

reaktor wrote:a u iraku rat, a ljude ubijaju i u mirnodobskim uvjetima, zbog ovog ini onog razloga... javna smaknuca? nista novo, pa i u usa ljude osude na smrt, pa ih smaknu polujavno... valjda salju poruku ostatku crnaca da se ne zezaju sa zakonom i "in god we trust" definicijama
što vodi do zajključka da američka demokracija nije nimalo bolja od najcrnjeg komunizma iz staljinove ere
reaktor

Post by reaktor »

komi, komi.... ma ne mozes staljina oprati ni najcrnjom demokratijom, frajer je bio masovni ubica... dakle, staljiin je bio jedan totalno sjeban lik, a jedna od najvecih mana komunizna sto takav lik moze biti ponos i dika nacije (i nacija) i godinama nakon sto po zemlji prestade jade ciniti. eto, bas mu je dobra stvar za biografiju da je i saddam imao u njemu lijepoga uzora kako za postupke sa narodom tako i za stiling... :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

svaki američki predsjednik je odgovoran za smrt više tisuća ljudi

smrt jednog čovjeka je jednaka smrti čitavog čovječanstva jel tako?

koja je granica počinjenih ubistava
da bismo rekli on je masovni ubica

10 100 1000 10000 100000

e pa u vijetnamu je poginulo 3 milijuna civila

ko je za to kriv

AMERIČKE DEMOKRATE
Leilani

Post by Leilani »

Cinjenica da covjek vjernik zivi svoj zivot u ime Boga se valjda ne odnosi samo na Islam.
Dalje, svaka okupirana zemlja ima po internacijonalnim zakonima pravo da se odbrani. Uzmemo li za primjer konflikt Palestina - Izrael, ima li zemlje a da joj se vise gleda kroz prste i sudski i politicki i moralno, a i medije su dugo dobro sluzile Izrael. Pogotovo poslije 11/9 je Sharon dobro iskoristio situaciju, i svaki palestinski potez je imao predznak terorizma i muslimanskih ekstremista. Najlakse je osudjivati mlade muslimane iz tih krajeva i smatrati ih ubijicama, a teze je razumjeti zasto se takve stvari desavaju. Ti ljudi su pod okupacijom jedne drzave vec 50 godina i Izrael se samo siri. Ostatak svijeta ponekad baci koju kritiku reda radi, eto onako samo da ne bi bilo da nisu nista rekli, a narod pati. Izrael sve to radi u ime Boga, jer zemlja koju oni "sa pravom vracaju" je oduvijek bila njihova i dodijeljena im je od Boga - ali tome se naravno u svijetu ne pridaje ni blizu vaznosti.
Stavimo li Izraelski terorizam na jednu stranu vage a na drugu muslimanske ekstermiste, pitam se koja ce strana prevagnuti, sa tim ne zanemarimo i onu tezinu USA podrske jednoj do tih strana.

Znaci, nije dovoljno samo diskutovati, treba razumjeti zasto se neke stvari desavaju. Isto tako bezveze je ovu diskusiju ograniciti samo na muslimanske ubijice u ime Boga, kao sto rekoh ima toga na vise strana.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:roll: UBITI NEKOGA ..... U IME BOGA ?!?! ... :roll: ... ne mogu to shvatiti, ...... i po cijenu da ubijete Boga u meni. :-) :-) :-)
privremeni

Post by privremeni »

pape wrote::roll: UBITI NEKOGA ..... U IME BOGA ?!?! ... :roll: ... ne mogu to shvatiti, ...... i po cijenu da ubijete Boga u meni. :-) :-) :-)
:D :D :D

Davno sam ja tvrdio da je Usama najbolji americki sluga i spija. :lol:
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

komi wrote:
DaysleepeR wrote:@komi

Sta je Alija Sirotanovic imao od zasluga u komunizmu?
Nesto vise od radnika u kapitalizmu?
Ah, da udarnicku znacku. :D
ne znam šta je on imao ali evo šta sam ja imao

1980. televizor u boji s daljinskim ekran 72 cm I DANAS GLEDAM
1983. Vikendica + 3500 m2 zemlje
1984. Videorekorder koji i danas radi
1985. drugi TV u boji
1989. za rođendan komodeore 64 kompjuter

tata građevinski tehničar, mama arhitekta

dolaskom na vlast demokrata - vjernika - kapitalista
mama mi biva otpuštena jer joj je firma pretvorena u skladište
tata je degradiran do krampača
ja s fakultetom neću imati ni 1/3 onoga što su roditelji imali
SDS mi oteo vikendicu na 10 godina

kako neću mrziti demokraciju i kapitalizam :(
Kontrastav slijedi.

I ja sam imao vise u komunizmu nego sad, ali ne primjenjuje se to na sve.

Danas na svakom koraku imas primjere ljudi koji se postavljaju kao losi, a to je da je neko prije rata u komunizmu bio granaplija a danas je milioner.

Nema to veze sa humanoscu moj komi, cini mi se da si previse naivan.

Bilo koje drustveno uredjenje je i jednako humano i jednako brutalno, samo dok jednom ne smrkne drugom ne svane.
kame

Post by kame »

Komi, hajde de. I ja sam izgubio mnogo u komunizmu. Sa imovinskog aspekta. A preci mi nisu bili ni age ni begovi.

Ali opet na komunizam ne gledam onako kako ti gledas na danasnje vrijeme....
St.Germain

Post by St.Germain »

halo ba, kakav komunizam?!

za neupucene, mi smo zivjeli u diktaturi...
kame

Post by kame »

Komi, primjera radi, mozda je upravo tebi dodijeljen jedan od stanova koje je moj pradedo posteno zaradio prije komunizma. Ili pak plac za kucu na zemlji koja je oteta mom pradedi.
Ahmed.ibn.Fahalan

Post by Ahmed.ibn.Fahalan »

``Ahmed.ibn.Fahalan (Ahmed Ibn Fahdlan - The 13th Warrior)``
Vidim da si mi provalio porijeklo nicka pa cak i nasao pravopisnu gresku..
i ja bih sad k`o trebao da se postidim i nikad vise ne objavim ni jedan post..ma ne budi smijesan!!!
Nije li BiH zemlja zavedena u spisak Zapada kao zemlja koja je na neki nacin "logistika" teroristima? Jeste.
Ma nemoj zajebavat...``NA NEKI NACIN``..``LOGISTIKA``..i na kraju ni manje ni vise nego ``JESTE!!``...to vjerovatno govoris iz perspektive velikog autoriteta na temu..jer ti toboze imas ``prijatelje``u Iraku koji te obavjestavaju o situaciji.
onda graknete kao vrane u zastitu bilo koje gluposti koja u sebi ima naznaku islama.
Ti ocito imas nekih ozbiljnih problema sa Muslimanima..bez obzira sto si sebe ocito uvjerio da si neki veliki liberal koji eto zamisli jos uvijek nosi grb sa ljiljanima oko vrata i mi bi ti sad na to svi trebali aplaudirati.
Bez obzira na temu..bez obzira na sve sto je dosad izreceno..ja zelim samo jos jednu stvar da podijelim sa tobom..Ja sam 2001 godine imao veliku cast da postanem Hadzija..tj. da obavim svoju svetu duznost i odem na hodocasce u Saudijsku Arabiju..i iz svog tog iskustva koje me je duhovno i mentalno preporodilo kao covjeka sa tobom bih volio samo da podijelim nevjerovatnu kolicinu sloge, bratske ljubavi..i uopste veza koje se uspostave medju ljudima koje su daleko jace od icega sto covjek prozivljava u svom svakodnevnom zivotu...i na osnovu toga ja ti kao covjek covjeku zelim iskreno i iz sveg srca `dabogda na jedan dan sa nekim osjetio tu nevidljivu vezu, i dozivio ono sto dozivi svaki Hadzija`.
Ova moja zelja nema veze sa vjerom..tebi se ona moze desiti na nekom Krscanskom hodocascu..na kojima sam i ja bio vjerovao ti meni ili ne..jer
ne bih zelio da moje iskrene zelje za duhovnim prosvijetljenjem protumacis kao provokaciju..jer ona to zaista nije.
Mozda bi tada..kada bi u jednom danu osjetio ono sto svaki Musliman osjeca prema svome bratu..shvatio zasto mi `grakcemo k`o vrane` kad nas neko provocira 8-)
mrmot

Post by mrmot »

St.Germain wrote:halo ba, kakav komunizam?!

za neupucene, mi smo zivjeli u diktaturi...
Stid da te bude.
Fair Life

Post by Fair Life »

Ahmed.ibn.Fahalan wrote:.... Ja sam 2001 godine imao veliku cast da postanem Hadzija ... tj. da obavim svoju svetu duznost i odem na hodocasce u Saudijsku Arabiju ... i iz svog tog iskustva koje me je duhovno i mentalno preporodilo kao covjeka sa tobom bih volio samo da podijelim nevjerovatnu kolicinu sloge, bratske ljubavi..i uopste veza koje se uspostave medju ljudima koje su daleko jace od icega sto covjek prozivljava u svom svakodnevnom zivotu...i na osnovu toga ja ti kao covjek covjeku zelim iskreno i iz sveg srca `dabogda na jedan dan sa nekim osjetio tu nevidljivu vezu, i dozivio ono sto dozivi svaki Hadzija`...
Aferim hadzija i hvala na lijepoj zelji mada ja svaki dan sjecam tu nevidljivu vezu koja me spaja sa mojom porodicom, mojim prijateljima i sa jos podosta ljudi dobre volje u Svijetu!

A sad bih ti ja postavio slicno pitanje kao ti meni: "I sta sad ? Zelis li da ti se divimo zbog toga i da ti ovdje aplaudiramo ? Da li si samim tim sto si otisao u Meku postao i vjerski autoritet kome treba ovdje ukazivati postovanje."

Ja znam neke koji su postali hadzije zato sto su imali dovoljno love da isfinansiraju sebi putovanje, ili sto su otisli tako sto im je neko drugi" platio".
Poznajem ljude koji nikad nece postati hadzije mada su vise nego zasluzili da ponesu taj naslov, s obzirom na stil njihovog zivota.
zlata

Post by zlata »

Jes valla..Fair Life

Sjetih se onog Krajisnika iz Brazila..koji je dosavsi u tu daleku zemlju...radio u Siemens-u k'o kovac. Stedio..stedio..otvorio veleprodaju..i silne dolare slao caci i braci. Malo se i obogatio.

Poslije petnaestak godina..vratio se u svoje rodno selo. Malo se promjenilo. Vidi..ali njegova rodna kuca, skoro ista. Seljaci odlaze na rad u Njemacku, ALI..ima nova dzamija i njegov baba je sad post'o hadzija.

Pita rahmetli "Brazilac"..sta mu je baba radio sa novcima..koje je on krvavo zaradio u Siemens-u. Veli caca..."Sukur Allahu, obavio hadz...i silno pomog'o u izgradnji novije i finije dzamije".

Sina muka uhvatila. "Zar sam se ja tol'ko mucio, pluca trov'o..da bi ti is'o na hadz? Zar sam ja o'so na kraj svi'ta..da ti gradim novu dzamiju? Pa mog'o sam ostati ovd'i pa peci ciglu!

Poslije 20-ak godina u Sao Paulu, jos mlad, sin je umro od plucne bolesti. Smrt je bio "zaradio" davno, u Siemens-ovom metalurgijskom pogonu. Nije nikad post'o hadzija..ali je svakom dijetetu (im'o je devetero) ostavio po jednu kucu.
Gazz

Post by Gazz »

Kako li ja ovdje zaluta ?

Procitala sam samo malo dio i vidim da se radi o nekom hadžijanju.....

svaka cast na tome svakome ko se poslije obavljenog hadždža ponasa dosljedno vjerskim principima i pravilima, ali Boga mi znam ja i onih koji ne da su skrenuli s pravog puta nakon toga, nego su otisli do vraga totalno, pa zasto onda isticati da je obavljen taj cin ( kao ti pojedinci "hadžije") , bolje je da sutite i cuvate to za sebe....

joj sto se iznervira bezveze uh
delimiter

Post by delimiter »

Oprostite, ali jednu stvar zaista ne kontam. Bez obzira sto su u ovom konkretnom slucaju Iracani smaknuli Amerikanca - sta je lose u tome da pripadnici jednog naroda koji se bore protiv strane okupacije smaknu jednog vojnika te vojske koja je dosla okupirati? Mislim, da li ste isto tako plakali za smaknutim cetnicima, postavljali glupava pitanja i donosili jos gluplje konstatacije o "izvitoperenosti" Islama? Jesu li mozda Bosanci trebali da se izvinjavaju zarobljenim cetnicima sto su ih zarobili, ili ih je trebalo smaknuti? Vase misljenje molim?
Ahmed.ibn.Fahalan

Zlato majke ti kakve veze ima moj post sa tvojom prozom??? Jel` tebi uopste jasno da ti stvari iz STVARNOG zivota poredis sa IZMISLJENOM pricom..i sto je najgore donosis na osnovu toga neke zakljucke???
Fair Life reci mi Boga ti moze li covjek ista da napise a da ti to shvatis dobronamjerno i da iz toga ne izvuces najgoru mogucu varijantu???
Ja pare sa kojima sam isao na Hajj nisam ukrao nego sam ih zaradio teskim ranjavanjem na Nisickoj Visoravni, dakle dobri ljudi iz Bahreina su finansirali moj put i put jos mnogih drugih BORACA..pojam o kojem ti pojma nemas..i nemate uopste predstave koliko me vrijedjate kao muslimana sa takvim komentarima..ponizavate nesto sto mi je najsvetije u zivotu..nek vam je na dusu!
A ja da namecem moju vjeru i da se furam da sam vjerski autoritet vjeruj mi da bih ti mnogo vise vremena proveo citirajuci lijepi KUR`AN
a mnogo manje pokusavao da se na nekim ljudskim, univerzalnim talasnim duzinama sporazumijem sa tobom i drugima koji nisu moje vjere i kojima ja nemam pravo da to nabijam na nos.
I za kraj GAZZ, ne znam odakle ti pravo da mi govoris sta cu ja dijeliti sa vama iz svog zivota a sta cu zacepit` i zadrzat za sebe..to meni moja majka i otac mogu narediti i niko drugi..s ovog svijeta
zlata

Post by zlata »

Ahmede
Moja je prica o hadziji i njegovom sinu je mozda van konteksta...ALI nije nimalo izmisljenja. Fair Life...i njegov komentar o hadziluku, su me podsjetili na tog rahmetliju. Ako ti trebaju co'jkovo ime i prezime..(i njegove devetero dijece)..Namah ti ih saljem. Cak i selo..u kojem se je rodio.

Osim toga..ti nisi samo borac, hadzija i musliman. Vidim, da si sad postao i historicar, i moralni autoritet...i ko god ne misli i ne pise k'o ti..taj je, ili narodni neprijatelj, ili Vlah..il'Sokac. U najboljem izdanju, "nikakav" musliman, koji pise imaginarne..izmisljene price..samo da bi ukaljao muslimane.

Ja sam mislila da ce krajem komunizma okoncati dani "nepodobnosti", ali vidim..propade jedno jednoumlje..i naturise nam tri. Tol'ko o nasem napretku i demokraciji.

Gore sranje...u tri pakovanja.
Ahmed.ibn.Fahalan

Zlato meni je zao zbog toga sto ocito postoji neki nesporazum povodom mojih postova pa cu pokusati, u najboljoj namjeri, da ispravim neke.
Prvo..cijela moja polemika sa Fair_Life-om se svodi na samo jednu zamjerku koju imam na njegove postove..a to je da on bosanske Muslimane pita zasto Arapi rezu glave vojnicima i civilima..kao da smo mi u istom polozaju, da ne kazem dosluhu sa tim teroristima, i mi cemo znati odgovor na to pitanje. To me je uvrijedilo, jer ako mi nismo..barem vecina nije..rezali glave Srbima u ratu, ne vidim kako smo se onda nasli u toj kategoriji sa Arapskim teroristima. Naravno da postoji i ta mogucnost da ja covjeka nisam dobro shvatio jer je komunikacija ovim pisanim putem izuzetno nezahvalna ako covjek hoce da te neko zaista razumije o cemu pises.
Drugo..nikad se u zivotu nebi hvalio Hajj-om na nacin`ja sam is`o a vi niste, kakvi ste vi muslimani?!`..pa to je vjerovatno jedna od najvecih gluposti koje bi nekom mogle pasti na pamet. Neka ide ko hoce, i neka ide ko moze. Ja sam isao zato sto me neko vodio, ali dok nisam otisao nisam uopste mogao da pojmim velicinu tog cina..i to sam htio da podijelim sa Fair_Life-om..da mu mozda na tom, mom licnom, zivotnom primjeru i iskustvu pokusam pokazati da taj Islam ima i drugu stranu koja promovise ljubav i toleranciju medju ljudima svih rasa i nacionalnosti..a ne da se hvalim time.
Trece..meni je zao ako te je jedan od mojih postova naveo na zakljucak da ja ljude vagam po tome kakvi su i koliki su muslimani..i da sebi uopste mogu dati za pravo da odlucujem o takvim stvarima. Tvoja vjera ili nevjera je tvoja licna stvar, i u samom vjerovanju postoje daleko vaznije stvari od samog klanjanja..stvari kao sto su postenje, ljubav, tolerancija..
i ja cvrsto vjerujem da ako uporedis dva covjeka..jedan koji obavlja sve svoje duznosti ali nema ni tolerancije, ni postenja, ni ljubavi prema ljudskom rodu, i drugoga koji ima ove karakteristike ali ne ide bas cesto u crkvu ili dzamiju..mislim da ce ovaj drugi uvijek biti veci u ocima Boga
od ovog prvog. Eto toliko o vjeri, za koju nisam nikakav autoritet vjeruj mi
samo kazem ono sto ja, iz svog iskustva, mislim da je istina.
Cetvrto..ne mogu da se sjetim gdje sam se ponasao kao historijski autoritet..mozda sa teme o Sandzaku??..u svakom slucaju nisam ni za to autoritet..imam iz historije osnovno znanje iz srednje skole..i vrlo cesto lupim neku glupost jer je i ne volim bas previse.
Ja u svojoj familiji imam puno rodjaka koji su katolici Hrvati, u zivotu sam bio nekoliko puta u Medjugorju a kao dijete me je moja tetka Slavica vodila i u Fatimu..u Portugalu..moja kompletna porodica je uvijek bila religiozna i uvijek smo svi slavili sve praznike zajedno..i to radimo i danas.
Ja nisam fundamentalista..sam nick je proizvod jednog dobrog akcionog filma i nista vise..ali ako ste vi odlucili da sam ja neki SDA kadar koji misli da bismo svi trebali da pustimo brade i odemo u Bocinju, varate se.
Inace sam SDP kadar i mislim da bismo svi trebali otici u Srebrenicu da je posjetimo i odamo poslijednju pocast zrtvama fasizma i genocida. E ako sam zbog toga negativac onda je problem u vama a ne u meni.
Post Reply