Hvala na ovim lijepim rijecima, daduli, mada nismo ni mi Brcaci zlatni. Grad je pao upravo radi onog elementa pokvarenosti medju Brcacima. Sigurno ne govorim o gradjanima, govorim o onima koji su uzjahali svima na vrat. U subotu prije 30. travnja 1992. godine kada su cetnicki teroristi (moram se ovako izraziti, jer ovo jednostavno jeste ispravan termin) minirali most na Savi, je postojala neka lokalna formacija, nesto kao TO BiH u Brckom, koja se mahom sastojala od policijaca bosnjacke i hrvatske nacionalnosti, jer se policija vec podijelila. Tada je naisla kolona JNA negdje od Bosanskog Broda ili nekog drugog posavskog grada, ne sjecam se vise, i bjese zaustavljeni od ovih prvih branitelja Brckog, koji su pohapsili sve pripadnike JNA i oduzeli im svo oruzje s kojim Brcko ne bi palo ni kad je srpska vojska uveliko bila u gradu. No, sto se desava.... predsjednik SDA Brcko Mustafa Ramic (brat Ibrahima Ramica kojeg gospodin iz Bukvika spominje) i naredjuje da se kolona pusti, da nece nista biti i da su samo u prolazu. Da.....daduli_sa wrote:Samo cu da dodam slijedece:
niko, ali NIKO u BiH nije tako naivno stradao kao sto su stradali gradski Brcaci. Jer za neupucene koji citaju ovaj forum u Brckom je na zadnjim visestranackim izborima prije rata pobijedila nenacionalna stranka i Brcaci su bili potpuno uljuljani u tu cinjenicu da oni nisu nikome nista ucinili, da se nisu opredjelili ni za jednu nacionalnu stranku etc etc. Nazalost, prekodrinskim i bijeljenskim cetnicima (ovo govorim iz iskustva jer sam licni bio u to vrijeme u Bijeljini) nije trebao nikakav razlog da bi krenuli u osvajanje Brckog. I ta uljuljanost Brcaka ih je kostala glave, da su samo kao Tuzlaci na pola puta od Bijeljine uspostavili odbranu gradu i zaustavili nadiranje vojske u grad mnogi neduzni bi ostali zivi i ne bi bili pobijeni po kucnim vratima i dvoristima, Luci, hotelu u centru i sl.
I neka mi samo niko ne govori da nije sprovodjeno sistematsko unistavanje gradskog nesrpskog zivlja u Brckom. Meni neka samo ne govori. Jer sam zivio cijelo vrijeme u centru odakle je sve i spremano i pokretano protiv Brckog. A rodbina mi je tamo zivjela (Burica brdo i Strosmajerova, Brcaci znaju). Isuvise mi je poznato. I onda sam istina postao vec od juna svjedok psovanja lokalnih Srba po Bijeljini koji su prosvali sve po spisku Brcacima koji "...kao da iz rupa izlaze..." i ubijaju ih. Imbecilima je bilo logicnije da oni dodju tim Brcacima na vrata da ih ubijaju nego cinjenica da su ljudi nakon sto su poceli shvatati sta se desava bolje se snalazili po svojim mahalama (u ovom slucaju je bilo rijec o Klancu) i da su naravno izlazili iz svih mogucih "rupa" poznavajuci svoj grad gdje su odrasli i zivjeli.
Zato - NIKO, ali apsolutno NIKO nema pravo da kada je rijec o Brckom ista govori jer taj grad je sistematski unistavan i unisten za vrijeme rata. Gradski Brcaci su nazalost protjerani iz grada i jako mali dio njih se istinski i vratio u grad. A od grada je napravljeno ono sto je napravljeno.
Bijeljenski seljaci su donekle uspjeli da urade ono sto im je desetljecima bila boljka u oku - da uniste brcansku gospodu koja je vijekovima bila okosnica grada Brckog.
Sve ostalo je povijest, kako sam naveo, most je miniran 30. travnja ujutro kad je narod masovno poceo napustati grad a mnogo ih je i ostalo, jer jednostavno nisu mogli vjerovati sto ce se desiti. Vec 1. svibnja Arkanovci imaju svoje patrole na izlazu iz "S-a" i na Bijeljinskoj cesti i naravno prema Bijeljini dok dalje nisu smjeli ici, jer su mislili da je bosanska vojska vec tamo, no, malo sutra, bosanska vojska je bila tek na izlazu iz Brckog, jer su mislili da su Srbi vec zauzeli grad. Srbi su kako znamo prije skontali da je grad prazan i bilo je sto je bilo. Prave borbe i prva granata je pala vec 2. svibnja....