U bolnici, ešerihija koli za ručak

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19071
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 U bolnici, ešerihija koli za ručak

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.ks.gov.ba wrote:SAOPŠTENJE ZA JAVNOST NAČELNIKA SANITARNE INSPEKCIJE MINISTARSTVA ZDRAVSTVA OSMANA KAPETANOVICA I MINISTRICE ZDRAVSTA KS ZEHRE DIZDAREVIĆ
12.09.2006.GODINE - PRESS SLUZBA KS



Prilikom provođenja eksternog audita unutar Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u svojstvu referalne javno-zdravstvene ustanove Kantona Sarajevo, nepobitno je utvrdio mikrobiološki nezadovoljavajuće stanje u vitalnom objektu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu – Centralnoj kuhinji, što je ozvaničio službenim nalazom, i u skladu sa svojim zakonskim obavezama obavijestio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i nadležni nadzorni organ – Sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, radi izricanja mjera u skladu sa Zakonom.
Zakonska obaveza Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u ovom slučaju je da se suoči sa zatečenim stanjem i higijenski ga sanira u najkraćem roku.
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, Sanitarna inspekcija i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo se ograđuju od neprihvatljivih kvalifikacija generalnog direktora KCUS Prof. dr. Farisa Gavrankapetanovića, da su nalazi «neprimjereni, poluistiniti i zastarjeli», jer su laboratorijske pretrage urađene po svim uzusima dobre laboratorijske prakse (GLP), i ne mogu se dovoditi u sumnju.
Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo je u skladu sa zahtjevima ISO standarda 9001/2001 kojim je certificiran Kanton Sarajevo kao institucija sa svojim ministarstvima i službama, upravni postupak u ovom slučaju provela u skladu sa načelima javnosti rada, transparentnosti i informisanosti građana, što neosporno uključuje informaciju saopštenu zvanično putem Press službe Kantona Sarajevo.
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, Sanitarna inspekcija i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo nemaju namjeru dalje polemisati oko redovnih poslova i zadataka koji su definisani Zakonom u interesu zaštite zdravlja pacijenata.




Prof. dr. sci. med. Zehra Dizdarević – Ministrica

Doc. dr Habiba Salihović, primarius – direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo

Prim. dr Osman Kapetanović – načelnik Sanitarne inspekcije
Tokom avgusta mjeseca sam "ležao" u KBC i nisam bio zadovoljan ishranom (9kg u minusu). Medjutim, nemam ja mikroskop i laboratoriju da provjerim šta jedem, a nadležni obavještavaju kako bavještavaju-vidi citat.
FortunaBela
Posts: 6376
Joined: 02/01/2005 11:01
Location: SWE

#2

Post by FortunaBela »

Bože moj....
User avatar
The Nightwatchman
Posts: 2380
Joined: 16/10/2006 15:31
Location: izmedju krajnosti

#3

Post by The Nightwatchman »

Kritično :shock:
User avatar
zena21
Posts: 7092
Joined: 07/04/2006 11:02

#4

Post by zena21 »

Katastrofa. I ja sam bila u bolnici i izasla sam u gorem stanju nego sto sam otisla... Ne samo zbog hrane, nego i zbog svega ostalog :roll: :roll: :roll:
User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19071
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#5

Post by PipiDugaDevetka »

Sve zato ima svoje zašto:
http://www.nezavisne.com wrote:Direktor bolnice tvrdi da su nalazi zastarjeli
R. Rakić

11.10.2006 17:51

SARAJEVO - Informacije u nalazu Sanitarne inspekcije o radu kuhinje i dijela Ginekološko-akušerske klinike KCUS zastarjele su, poluistinite i netačne, izjavio je juče prof. dr Faris Gavrankapetanović, generalni direktor Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS).

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva KS, kontrolišući higijensko stanje u objektima zdravstvene zaštite, saopštila je da je ustanovljeno da centralna kuhinja ove ustanove, koja dnevno priprema i distribuira 5.000 obroka, trenutno ne zadovoljava sanitarne kriterije. Prema mikrobiološkom nalazu, koji je urađen u laboratoriji Zavoda za javno zdravstvo KS, utvrđen je visok procenat pozitivnih nalaza (bakterija) kod uposlenog osoblja kao i opremi za pravljenje hrane, dok je u objektima registrovana dotrajala oprema i prisustvo žohara. Prema istom nalazu, na Ginekološko-akušerskoj klinici u Sarajevu utvrđeno je da je zgrada klinike dotrajala, a prostorije i oprema u lošem stanju.

"Pretpostavljam da te informacije u sebi ne sadrže dovoljan broj adekvatnih informacija, zato što su zastarjele i datiraju od 18. septembra ove godine, s nalazima od 26. septembra. Ove informacije su poluistinite i netačne iz razloga jer smo mi napravili dvostruku superviziju i to izvan Kliničkog centra i vezan je za Zavod za javno zdravstvo, a druga ide unutar ove ustanove i nju vodi naša Komisija za intrahospitalne infekcije i Institut za mikrobiologiju", kazao je Gavrankapetanović. Naglasio je da ga "posebno iznenađuje" što je informacija došla u danu kada su nalazi vanjske inspekcije od 6. oktobra bili u potpunosti uredni i zadovoljavajući.

"Ova informacija objavljena je bez našeg znanja, kako bi se stvorio nered i nemir u Kliničkom centru, s obzirom na to da mi dnevno hranimo 1.500 pacijenata i kompletno osoblje", rekao je Gavrankapetanović. Kako je juče rečeno, pacijenti Kliničkog centra nakon objavljivanja ove informacije u medijima počeli su da odbijaju hranu.

Osman Kapetanović, načelnik Sanitarne inspekcije KS, pak tvrdi da je ovaj slučaj proizašao iz inspekcijskog nadzora po službenoj dužnosti.

"Nije mi poznato da li iko iz Ministarstva ima bilo kakve lične konotacije i komplicirane odnose s bilo kim u Kliničkom centru. Radi se o nalazima Zavoda za javno zdravstvo KS, koji je referalna javno-zdravstvena ustanova i predstavlja spoljni vid kontrole svih subjekata koji manipulišu životnim namirnicama. Mi u tom smislu nemamo prava ni zakonskih osnova da od tog pregleda amnestiramo bilo koga", kazao je Kapetanović.

Dizdarevićeva prozvala Gavrankapetanovića
Ministar zdravstva KS Zehra Dizdarević juče je u otvorenom pismu upozorila generalnog direktora KCUS da ne plasira neistinite informacije u vezi s provedenim inspekcijskim nadzorom.

"Danas su me u više navrata pozivali novinari ističući vašu izjavu da je provedeni nadzor rezultat nesuglasica između mene i vas, odnosno sukoba zato što moj sin nije postavljen za šefa. Način i postupak smjene mog sina mr dr Kemala Dizdarevića sa mjesta šefa Klinike za Neurohirurgiju, je s jedne strane vaš odnos prema uposleniku i vaša stvar, a s druge strane nadležni organi i institucije procijeniće koliko su vaši postupci i aktivnosti koje ste poduzeli u ovom slučaju u skladu sa zakonima koji važe u Federaciji i KS", navodi Dizdarevićeva između ostalog u pismu.
Meni zatrebali lijekovi protiv povećanog tlaka dok sam "ležao" na sasvim drugoj klinici na kojoj se ne liječi srce i krvni sudovi, te su mi rekli da neko od rodbine donese od kuće Aminol, kao oni nemaju.
Post Reply