organizam treba konstatno odrzavati , ne jedn0- sedmicno "ispiranje"Toto wrote:Jabuke su veoma hranljive zbog sadržaja ugljenih hidrata, odnosno voćnih šećera (glukoze i fruktoze). Kilogram jabuka daje oko 600 kalorija energetsku vrednost kao litar mleka, pola kilograma teletine, šest jaja, tri kilograma spanaća ili šest kilograma krastavaca.stetoskop wrote: Sve mi je to jasno, ali nitko nije odgovorio, šta je toliko zdravo u pekmezu, odnosno čime je bogat, pa je toliko ljekovit?
Plod jabuke sadrži oko 14% ugljenih hidrata, uglavnom glukoze i fruktoze, koje organizam veoma lako i potpuno koristi i dobija potrebnu energiju. Bjelančevina i masti u jabuci ima veoma malo — po 0,4%, a se ne može pripisati kao nedostatak pošto se ovi sastojci dobijaju iz druge hrane. Zbog ovakvih svojstava jabuke se koriste za dijetalnu ishranu gojaznih osoba.
Jabuke su, takođe, važan izvor mineralnih sastojaka, naročito kalcijuma, fosfora i gvožđa. U 100 grama jabuka ima oko 4 miligrama kalcijuma i oko 0,3 miligrama gvožda. Od organskih sastojaka, pored šećera, jabuka sadrži dosta voćnih kiselina (jabučne, limunske i dr.) koje daju osvježavajući ukus jabuci i proizvodima od jabuka i značajne su za uspostavljanje normalnog aciditeta u organima za varenje. Osim toga, voćne kiseline povoljno utiču na lučenje želudačnih sokova i djeluju povoljno na apetit, pa ih zato treba jesti između obroka, poslije obroka pa i prije obroka.
U jabuci su najviše zastupljeni vitamini Bi i B2 po 80 internacionalnih jedinica, vitamin C — oko 15 miligrama i znatne količine karotina koji se u organizmu pretvara u aktivni vitamin A. Sadržaj vitamina C veoma varira zavisno od sorte jabuke, dužine i uslova uskladištenja i kreće se u granicama od 7 do 60 miligrama na 100 grama ploda. Na primer, jabuka sorte reneta sadrži oko 30 miligrama, a sorte bjele kalvilke 60 miligrama vitamina C na 100 grama ploda.
S obzirom na to što se jabuke konzumiraju u domaćinstvu u toku zime, kad inače nedostaje vitamina C u ishrani, ako se svakodnevno jedu mogu u znatnoj mjeri da ublaže ili sasvim otklone deficit u vitaminu C i na taj način pruže organizmu potrebnu zaštitu i otpornost prema raznim bolestima (grip i slično).
Karakteristično je da ljuska, odnosno periferni dijelovi ploda, naročito oni na osunčenoj i obojenoj strani, sadrže mnogo više vitamina nego unutrašnji dijelovi voćnog mesa. Zato je preporučljivo da se jabuke jedu sa ljuskom, razumije se pošto se dobro operu. Jabuke treba dobro prežvakati, jer se unošenjem velikih komada opterećuje želudac. Žvakanje je korisno i zato što jabuka mehanički čisti zube i desni i pomaže održavanje higijene zuba.
Sirova naribana jabuka se preporučuje ne samo u normalnoj ishrani zdravih osoba već i kao pouzdano sredstvo u liječenju crijevnog katara i proliva, jer sadrži dosta pektina koji nabubri i upija vodu i otrovne produkte crjeva i brzo i lako ih odstranjuje iz organizma.
Biolozi preporučuju tzv. »jabučni dan«, kada se jedu samo jabuke i pije jabučni sok, čime se odstranjuje »šljaka« koja se nagomilava u organizmu pod uticajem namirnica animalnog porekla (meso, sirevi i dr.). Organizam na taj način ništa ne gubi jer mu jabuka sa oko 600 kalorija daje potrebnu energiju i osvežava posle svakodnevnog režima ishrane.
svako voce je zdravo, a malo se pretjeruje sa pricom da je neko voce zdravije od drugo voca, kao i prozivodi od voca
zato ne vjerujem ni u Sprecinu pricu da je pekmez izljecio djeciju leukemiju