GOLFER wrote:Doci ce vrijeme kada ce se globalno narod poceti buniti, bogastvo je tako nepravedno, nemoralno, neravnomjerno rasporedjeno. Mubaraci postoje u svim zemljama na svijetu, neki diktatori se najbolje snalaze u demokratiji a narod uziva u hrani i igrama i ozezi...
Ovakvo stanje u svijetu ne moze jos dugo trajati, konzumerizam, truhli kapitalizam, imperializam korporacija ce dovesti odavno izgladnjelu i napacen masu (preko polovice ljudske poplacije) u veliki bunt. Ovo stanje ne moze ovako biti jos dugo...
Resorsa na zemlji ima dovoljno za sve, hrane na svijetu ima dovoljno za sve, ali danas i dalje veliki broj umire od gladi... potreban je jedan veliki RESET ovog sistema...
Hiljadama godina ljudi umiru od gladi, od bolesti, medjusobno ratuju, kolju se, nabijaju na kolac i spaljuju na lomacama. Hiljadama godina bogati tlace siromasne, aristokracija jede zlatnim kasikama, kmetovi nemaju ni za pogace. Od kad je svijeta i vijeka postoji ljudska nepravda. To je u ljudskoj naravi.
O kakvoj nepravdi pricas? O kakvom konzumerizmu pricas? Mislis da i ti nisi dio toga? Podji od sebe. Na sta trosis novac, koliko jedes, koliko trosis na grijanje, hladjenje, meso, vodu, raznorazne djidje bidje. Koliko cesto putujes? Cime? Autom? Avionom? Jedes li meso? Jedes teletinu? Dobra, aaa. Pijes sokove? Pijes kolu, fantu, ili mozda malo prirodnije sokice, narandza, mrkvica, ovo ono? Jedes li hljeb? A mozda cokoladu? Jel ti zena nosi lijep kamencic oko prsta? Saljes li djecu na more? Jel recikliras? Aaa , nemoj rec da ne recikliras? Odvajas ono konzerve, novine, ambalazu? Ne? Sramota! Gdje ti je stari kompjuter? Morao si negdje kuckati internet. Kad si kupio zadnji kompic? Odnio sve reciklirao uredno? Pogledaj oko sebe, sto, stolica, zidovi, police, odjeca, knjige, struja, voda, gas, otidji malo do auta, vidi gdje je "made in", jedan dio, drugi dio. Kad si zadnji put kupio majicu? Koliko je kostala? Samo 10 eura, dolara, ili mozda konvertibilnih? Pravo jeftino. Sta kaze gdje je "made in"? Pakistan? Honduras? Ili mozda nesto egzoticnije poput Laosa, ili nedajboze Egipta? Upalis li televizor kada? Radio? Izadjes li napolje? Sta vidis oko sebe? Imal sirotinje tu gdje ti zivis? Das im sta kadkad? Uplacujes li negdje kakvog merhameta? Placas li za neko crnce tamo u Africi? Jesi usvojio kakvo dijete mozda iz Kine, ili dva? Suosjecas li s komsijom kad mu iskljuce struju, kad mu bude poplava, ili mozda kad mu crkne krava? Ili ti drago bude? Aaa? Jel se sjecas Titinog doba? Malo socijalizam, pa kao sve bi da mozemo komunizam, al ne mere. Da vidis kako se tu raja solidarise tek. Vodja voda zirafe po Briunima, a ti u red za bonove za menzu.... Eee moj drug. Al evo da ne idemo u daljinu, ne idi dalje od sebe. Naci ces, siguran sam, sve ono sto ne valja u ljudskom drustvu, punom nepravde i nesrece. Naci ces neceg vise, neceg manje, ali naci ces. I nemoj sad misliti da si ti specijalan sto si los i zao, takvi smo svi mi. Neki se trude da to shvate, pa da nesto malo promjene, nesto ublaze, malo se informisu, procitaju, raspitaju se kod drugih. Pa onda probas nesto da mijenjas, probas u kuci, probas s rajom. Malo zajednicki, pomazes se, organizujes se. Probas koliko mozes. Dalje ne moze, osim ako nisi jedan u milion. Pa nesto probas mijenjati globalno, tektonski, ovo ono. Ima ljudi koji to rade, mogu. Mi nismo ti ljudi. Zbog toga, use i u svoje kljuse.
Zato mani se utopije i idile o nekom pravednom drustvu, mislim ne zato sto se to nece nikad desiti i zato sto ne treba da se desi, vec zato sto da bi do toga doslo svi moraju da upru mozak, da se malo potrude, a cakulajuci o globalnoj slici izgubis iz vida svijet oko sebe, onaj s kojim direktno imas kontakta, u tvojoj avliji.
E tek kad se tu ufatis posla, pa kad vidis koliko sitnica ima koje moras sam da promjenis, i kad shvatis koliko je to u stvari tesko i koliko vremena i zivaca uzima, onda ces malo vise cijeniti neka globalna pomjeranja i napore ljudi, vecih i mocnijih, onih najmocnijih, da nesto tu promjene.
Na kraju, tek onda ces uvidjeti da se te promjene u stvari stalno desavaju, da svijet ide nabolje, a ne nagore. Da se manje ljudi ubijaju proporcionalno nego prije, da ljudi manje umiru, duze zive, pa cak i u najjadnijim dijelovima svijeta. Da cijela jedna milijarda ili dvije, recimo, napreduje gigantskim koracima ka boljem zivotu. Ti se zajebavas s tim sto neko ima dovoljno da jede, hljeba i igara? Pa to je vjerovatno zato sto ti imas dovoljno da jedes. Danasnja generacija u Kini, Indiji, Brazilu, itd, zivi u izobilju u odnosu na njihove roditelje. Mislis da je to zajebancija? Nije vjeruj mi.
I onda povrh svega ti sega to sto si slobodan da pises sta zelis, da citas sta zelis, da okrenes kanal koji zelis, da na kraju krajeva pljujes po sistemu u kojem zivis? Mislim u redu je sve to. Ali ono, uzmi u obzir da ne mogu to svi, da ljudi zele 'teve' kutiju, da ljudi zele knjige, da ljudi zele da se njih pita barem nesto, umjesto nista. Umjesto da te po glavi svaki dan ako im ne odgovaras. Tebi to zajebancija? Vjeruj da onima o kojima se ti toliko brines, to nedostaje najvise. Hljeba i igara.