Šta? Sud za ratne zločine ga je osudio zbog uništavanja imovine? Šta je, nekome auto zapar'o ključem? Čuj Seferu niko nije napakov'o Haag? Svašta. Niko mu nije ni ženu ubio? Ili ipak jeste? Neko od vaših merhametlija?zzzzz wrote:Kakve veze ima to sto ga je SFOR uhapsioprleitihi wrote:Što se tiče Sefera, o čijem merhametluku govorimo? A Alijinom? Čiji je merhametluk Seferu ubio ženu i njenog brata? Čiji je merhametluk Seferu napakov'o Haag? To da li je Alija znao za zločine to je teško reći. Ja mislim da jeste, ali ne mora značiti da sam u pravu. Mislim da bi čak završio u Haagu! Govorite o Naseru. Taj zločinac (a jeste zločinac jer je osuđen, dvije-dvije!) se nije pred'o, znači nije bilo tog merhametluka, već je uhvaćen a SFOR-ovoj akciji u Tuzli.Naser se nije ni skrivao a da je i htio u ovom narodu za to ne bi nasao ni podrsku. Naser nije zlocinac, osudjen je na dvije godine zbog unistavanja imovine.
Seferu niko nije napakovao Hag, otisao je tamo po zapovjednoj odgovornosti
Tužiteljstvo BiH pokrenulo istragu protiv Dudakovića
-
prleitihi
-
zzzzz
*prleitihi wrote: Šta? Sud za ratne zločine ga je osudio zbog uništavanja imovine? Šta je, nekome auto zapar'o ključem? Čuj Seferu niko nije napakov'o Haag? Svašta. Niko mu nije ni ženu ubio? Ili ipak jeste? Neko od vaših merhametlija?
Da zbog unistavanja imovine, paljenja kuca i sela.
*
Seferu jesu ubili zenu ali nisu napakovali Hag, akcija u Hercegovini je bila skoro pa privatni Seferov projekat u kojem su ucestvovale one jedinice koje su bile ODANE Seferu a Delicevu komandu skoro pa nisu ni priznavale (deveta, deseta, prvi samostalni bataljon i jedinica zulfikar). To ne znaci da je on kriv za ono sto se desilo ali je po toj liniji odgovarao u Hagu.
-
prleitihi
A paljenje sela nije ratni zločin?zzzzz wrote:*prleitihi wrote: Šta? Sud za ratne zločine ga je osudio zbog uništavanja imovine? Šta je, nekome auto zapar'o ključem? Čuj Seferu niko nije napakov'o Haag? Svašta. Niko mu nije ni ženu ubio? Ili ipak jeste? Neko od vaših merhametlija?
*
Seferu jesu ubili zenu ali nisu napakovali Hag, akcija u Hercegovini je bila skoro pa privatni Seferov projekat u kojem su ucestvovale one jedinice koje su bile ODANE Seferu a Delicevu komandu skoro pa nisu ni priznavale (deveta, deseta, prvi samostalni bataljon i jedinica zulfikar). To ne znaci da je on kriv za ono sto se desilo ali je po toj liniji odgovarao u Hagu.
"Akcija bila skoro pa privatni Seferov projekat" ali on nije kriv za to!? Pročitaš li ti ono što napišeš prije negoli klikneš?
-
prleitihi
A paljenje sela nije ratni zločin?zzzzz wrote:*prleitihi wrote: Šta? Sud za ratne zločine ga je osudio zbog uništavanja imovine? Šta je, nekome auto zapar'o ključem? Čuj Seferu niko nije napakov'o Haag? Svašta. Niko mu nije ni ženu ubio? Ili ipak jeste? Neko od vaših merhametlija?
*
"Akcija bila skoro pa privatni Seferov projekat" ali on nije kriv za to!? Pročitaš li ti ono što napišeš prije negoli klikneš?
-
zzzzz
To je minoran zlocin (za mene nikakav) ako se poredi sa onim kroz sta su ti ljudi prolazili u Bratuncu, Vlasenici, Zvorniku...prleitihi wrote: A paljenje sela nije ratni zločin?
Ako je akcija bila njegov privatni projekat ne znaci da je naredio zlocin i ubijanje civila...ukljuci klikere prije nego sto das odgovor
-
prleitihi
I opet dođosmo na početak priče. U poređenju sa bla, bla, bla...Koga sud za ratne zločine osudi on je RATNI ZLOČINAC! A malo proguglaj pa vidi kako se ratni zločini dijele. I da, da je tebi kojim slučajem, ne daj Bože, neko zapalio kuću, da li bi ti to smatrao zločinom?
Imaš privatu novinu i uređivačku politiku koji određuje privatnik. Sefer nije mor'o narediti ubijanje civila, on je mogao biti osuđen i za to što nije sproveo istragu o tome i što nije kaznio pojedince. Uostalom vidjet ćeš to, najvjerovatnije, na primjeru Rasima Delića!
Imaš privatu novinu i uređivačku politiku koji određuje privatnik. Sefer nije mor'o narediti ubijanje civila, on je mogao biti osuđen i za to što nije sproveo istragu o tome i što nije kaznio pojedince. Uostalom vidjet ćeš to, najvjerovatnije, na primjeru Rasima Delića!
-
zzzzz
Postujuci taj princip pola manjeg entiteta bi bilo u Hagu (ali valjda ne mogu stici na red od ubica, silovatelja itd) ali ja ne znam ni jedan primjer da je neko osudjen zbog unistavanja imovine.....planskog unistavanja svih sarajevskih opstina nakon reintegracije npr. to nam se nekako cini kao sasvim normalna posljedica preseljavanja naroda.prleitihi wrote:I opet dođosmo na početak priče. U poređenju sa bla, bla, bla...Koga sud za ratne zločine osudi on je RATNI ZLOČINAC! A malo proguglaj pa vidi kako se ratni zločini dijele. I da, da je tebi kojim slučajem, ne daj Bože, neko zapalio kuću, da li bi ti to smatrao zločinom?
Za ovo drugo, jos uvijek ne vidim kako su to napakovali Seferu za akciju koju je sam organizovao, vodio, u kojoj su ucestvovale njemu najodanije jedinice. Istraga je sprovedena i dvojica vojnika Armije BIH su osudjena na temelju te istrage.
- Bosanac_21
Dudakovic zlocinac?
Izgleda da bi pojedini zeljeli njega strpati u zatvor sto se suprotstavljo i Arkanovcima, Marticevcima, Abdicevcima (Babinovcima), .....
Jah'o nas je ko je god htio, sad kad je BiH i Bosanska Krajina odbranjena treba se nesto covjeku prisiti.
Nema veze, ako Bog da isto ce se zavrsiti kao i s drugima, zna se ko cuva mjesta u Haagu a ko se oslobadja.
.... majka nasa nebeska to je nasa BiH,
u boj, u boj, u boj,
boj za narod svoj,
mi smo sila nebeska 5. Korpus Armije BiH!
Jah'o nas je ko je god htio, sad kad je BiH i Bosanska Krajina odbranjena treba se nesto covjeku prisiti.
Nema veze, ako Bog da isto ce se zavrsiti kao i s drugima, zna se ko cuva mjesta u Haagu a ko se oslobadja.
u boj, u boj, u boj,
boj za narod svoj,
-
Mujo Cheleby
General Dudakovic nece biti nikome isporucen, jer je za njegov slucaj nadlezan Sud BiH, po tuzbi Milorada Dodika.zzzzz wrote:Ja ga nebi izrucio, neka se skriva. Kad moze Srbija sto ne mozemo i mi. Ukoliko on zavrsi u Hagu, dok stvarni zlocinci hodaju slobodni i dok im se mentori primaju u partnertsvo za mir i EU, onda je to stvarno je bruka ali ne bruka Evrope, Srbije ili nekog treceg, to je onda nasa bruka i bolje nismo ni zasluzili.
Da je Tribunal u Haagu trazio generala Dudakovica, on bi sam dobrovoljno otputovao u Haag da bi se suocio s pravdom kao hrabri oficir oslobodilacke Armije RBiH koji drzi do svoje vojnicke casti i ljudskog dostojanstva.
Tuzbu protiv Dudakovica napisali su Dodik i njegovi klonovi u cilju kriminalizacije oslobodilackog rata ARBiH, te stavljanja u istu ravan generala bosanske oslobodilacke Armije sa Mladicem, Tolimirom, Gverom i drugim agresorskim oficirima. Pod njihovom kukavickom komandom je pocinjen genocid, ali oni su jos na slobodi, dok se sudi komandantu obrane Srebrenice gdje je pocinjen genocid i Bihaca koji je godinama odlijevajo srpskoj srednjoivjekovnoj opsadi.
Dodik tereti Dudakovica po komandnoj odgovornosti, to jeste stavlja mu na teret da su pojedini vojnici ARBiH pod njegovom komandom pocinili pojedinacne zlocine, a da on te zlocine nije sprijecio ili kaznio one koji su ich pocinili. Motivi tih zlocina mogu biti razliciti, do osveta zbog visegodisnjih napada, ubijanja sugradjanih ili clanova obitelji, ranjavanja izgladnjivanja, drzanja u opsadi gradova…, ali ti zlocini, koji su za osudu, i nisu s esmjeli dogoditi jer su izuzetak, a ne pravilo - nisu bili svojstveni politici i vojnoj strategiji RBiH. Radi se o pojedinacnim, izoliranim slucajevima. ARBiH nije planski i sistemtski krsila zakone i obicaje ratovanja utvrdjene medjunarodnim konvencijama.
S druge strane, zlocin i genocid koji su pocinili vojnici i policija bosanskih Srba, izvedeni su kao dio smisljenog drzavnog plana na unistenju drzave Bosne i njezina najbrojnijeg naroda. Iza toga projeciranog zlocina stoje najumnije srpske glave, politicari, SPC, SANU, vojska, milicija, veliki dio srpske populacije.
Miodrag Bulativic, predsjendik Crne Gore, tvrdio je da se u jesen 1995. godine „Banja Luka bila spakovala“ za bijeg, a Koljevic je zapomagao u pomoc da ukoliko nesto Zapad ne ucine, srpska komponenta bi mogla nestati iz BiH. Dudakovicevi Krajsinici su bili u punom zaletu na oslobadjanje velikog dijela zapadne, sjeverne i sjeverositocne Bosne.
Dudakovic je bio na prilazima Prijedoru, a naum mu je bio izaci na Drinu.
Medjutim, bas kada se Banja Luka bila spakovala, a Koljevic zapomagao, ispalo je da je Armija RBiH premasila 51 procenat oslobodjene teritorije BiH na koliko je Izetbegovic pristao svojim potpisom na plan Kontakt grupa o podjeli Bosne prethodnog ljeta, a na koji je trebalo razmeksati bosanske cetnike.
Tada je Alija naredio Dudakovicu da stane u „ime visih drzavnih ciljeva.“
General Dudakovic je poslusao, mada nejma veceg i svetijeg cilja od oslobadjnaja zemlje.
Da je gen. Dudakovic izasao na Drinu, onda Dodik ne bi bio njegov tuzitelj, niti osoba koja bi drzala pod svojom kontrolom cijelu BiH a sve nas kao svoje taoce.
Najvecu svoju gresku Dudakovic je naopravio kada je po drugi put u zivotu odlucio biti „vojnikom partije“, ovog puta SDA.
SDA ga je iskoristila vise puta u predizbornim kampanjama, a potom bi ga zaboravila kao i sada, dok se njeni kaadrovici kao lesinari jagme za nezasluzenim foteljama.
Kada je odlazio u penziju, Dudakovic je ispracen veoma skromno, sa malom zakuskom u vojnickoj kantini, u prisustvu samo nekoliko najblizih suradnika. Nikog od predstavnika vlasti nije bilo, a ni od glavesina SDA.
Genaralu Dudakovicu, kao osloboditelju zapadnog dijela Bosne, gaziji, junaku obrane Bihaca, je mejsto u povjesnoj citanci. Ali, bude li po politici SDA, koja pristaje na izjednacavnje boraca Armije po pravima sa cetnicima, moguce je da se Dudakovic i najde u historijskoj citanci, ali odmah pokraj Mladica. To je Dodikov cilj. Mladic je cinio zlocine, i Dudakovic je. U cemu je razlika!!! Sve strane u ratu u Bosni su iste, sve su cinile zlocine, a to Dodik pokusava dokazati i tuzbom protiv Dudakovica. Ta tuzba je politicki motivirana i ona je pritisak na sudsvo, isto kao sto je izvrsioo udar na medije u RS, a na njegeov mig posmjenjivani direktori TVBiH!.
Ne zaboravimo, Dodikova junacka prsa resi najvise Kardzicevo odlikovanje. Ne bi ga Karadzic svakome okacio, sigurno je. Okacio ga je mirnodopskom nastavljacu onoga sto je Karadzic poceo u ratu.
Andrej Nikolaidis je nedavno ustvrdio u Monitoru da ako se zlocin ponavlja iz generacije u genereaciju, on postaje nasljednan osobina, sastavni dio nacionalnog duhovnog bica. Nikolaidis tvrdi da je zlocin dio nacionalnog bica Srba. Srbi o Mladicu, kao najvecem zlikacvu i ubojici, pjevaju uz gusle kao o heroju, mada se radi o najobicnijoj kukavici koja je naredila da se pobiju hiljade i hiljade neduznih civila, zena, djece i staraca i koji se kukavicki skriva od lica pravde evo vec vise od decenije.
Snimci o navodnim izolovanim zlocinima vojnika pod komandom Dudakovica pojavili na Dodikov mig.
Ti snimci su se mogli godinama kupovati po marku dvije na krajiskim pijacama. Niko nije mario za njih, dok Dodik nije dao znak, pa ih je Alternativna TV iz Banje Luke izvadila iz ladice gdje ih je cuvala i prikazala. Naravno, smatram da svaki zlocin terba biti kaznjen, a i zlocin vonika ARBiH, bas u interesu svjetlog obraza slaven Armije RBiH, ali da sudovi rade sto godina – ne bi kaznili armiju zlocinaca iz redova bosanskih Srba, taman kada bi te kukavice bile i pohvatane.
S druge starne, gen.. Dudakovic je bio godinama komandant Vojske Federacije. U tom svojstvu je putovao i u Banju Luku. Ne bi mogao doci na najvise komandno mjesto u Vojsci Federacije, da je u njegovoj biografiji bilo bilo kakvih mrlja, jer je bio izvrgnut rigoriznoj provjeri i domacih i stranih nadleznih sluzbi.
Nisam Dudakovicev advokat, Dudakovic ce se znati obraniti i am, uvjeren sam u to, ali cu rado svjedociti u njegovu obranu, da se cuje i druga strane medalje, ne samo Dodikova.
Imam snimke koje sam napravio svojom kamerom pocetkom oktobra 1995. godine u Bosanskom Petrovcu medju Srbima koji su zaostali iza izbjeglicke cetnicke kolone, kolnone u kojoj je medju civilima bilo mnogo cetnika okrvavlkjenih ruku, obrijanih brada, a koje je Armija RBiH pokupila i dovela u Bosanski Petrovac. Iako su u tom gradu cetnici pocinili masovan zlocin, ti Srbi civili su bili sigurrni, njima se niko nije ni pokusao osvetiti, a po njihovim izjavama koje posjedujem, niko ni o vonika ni od plicajaca, a ni od gradjana – nije dirao, cak su avlijama kuca gdje su bili smjesteni drzali i krmad.
Dok sam snimao izjave tih gradjana, Srba, nad kojima je najvisu vlast imao gen. Dudakovic, prisao mi je s ledja bosanski policajac i uhapsio me zbog bihuzuenja tih gradjana Srba, iako sam imao uredne dozvole za snimanje. U policiji sam proveo vise od sva sahata cekajuci da se pojavi nacelnik koji me je oslobodio. Za to vrijeme, Srbi u Bosanskom Petrovcu su se slobodno setali gradom u kojem sam snimio stravicne izjave Petrovcana, ali i mnogih izbjeglica iz Prnjavora, Banje Luke o cetnickom nicim izazvanom strasnom zlocinu.
Te snimke sam ponudio jesenas Radiju Slobodna Europa na viejst da je Dodik tuzio Dudakovica, ali nisu bili zaintersirani sefovi te kuce ni u Pragu i Washingtonu (sic!), kako mi je objasnjeno.
Nadam se da ce istina i pravda i u slucaju generala Dudakovica isplivati na povrsinu i da ce on obraniti svoju oficirsku cast, a tako i cast generala Armije RBiH i same Armije RBiH isto kako je to uradio gen. Halilovic.
Za namjere politicara, i Dodika i Tihica, da pod jednu kapu stave sve koji su ratovali u Bosni, i one koji su kidisali i cinili masovne zlocine i one koji su se branili, nisam suguran da se nece ostvariti, pa me nece cuditi ako oni stave i Dudakovica na istu stranicu historijske citanke - odmah do Mladica.
To je cilj citave sudanije Dudakovicu.
- Maraschino
Bosanac_21 wrote:Dudakovic zlocinac?Izgleda da bi pojedini zeljeli njega strpati u zatvor sto se suprotstavljo i Arkanovcima, Marticevcima, Abdicevcima (Babinovcima), .....
u boj, u boj, u boj,
boj za narod svoj,
ne mogu a da im ne porucim
mogu mu ga pofafati
Santica mi je zao kao covjeka
1/3 Srbije i 2/3 RS treba suditi prije Dudaka
-
Svemirski_Jebach
zaista ne znam sta bi rekao...ali kao i mnogo puta do sada se potvrdjuje da svijet u kome zivio ne zna za pravdu.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
Ja se uvijek zeznem kad vidim ovo "MZ". Uvijek kontam Mjesna Zajednicazzzzz wrote:Zato da se da do znanja MZ da ne mogu u nedogled popustati Srbiji i RS-u to sto dva najveca zlocinca nisu (niti ce biti) u Hagu dok se od drugih ocekuje kooperativnost za koju ne dobijaju nista...prleitihi wrote:Niko nije siguran. Da je ovo islamska republika opet ti dijete ne bi bilo sigurno, jer bi se pojavio neki manijak koji bi im stavio nož pod grlo kako bi mu dali 10 maraka. Nego da se vratim na temu. Zašto bi Duraković bjež'o ako nema oraha u džepu. Zašto nije Sefer bjež'o?
Kakva je razlika za nas koji sve osumnjicene isporucujemo i za njih koji svoje "ikone" skrivaju. Dudakovic je takodje nekakva ikona, ikona i simbol Armije BiH.
Cinicno je to sto je komandant odbrane Srebrenice imao Hasko sudjenje dok prvooptuzeni za genocid u Srebrenici nikad nece vidjeti Haga, sto bi bilo neizvodljivo da se s tim ne slazu i zvanicnici medjunarodne zajednice
-
Danko_Bananko
Dado dijasporitus wrote:Ja se uvijek zeznem kad vidim ovo "MZ". Uvijek kontam Mjesna Zajednicazzzzz wrote:Zato da se da do znanja MZ da ne mogu u nedogled popustati Srbiji i RS-u to sto dva najveca zlocinca nisu (niti ce biti) u Hagu dok se od drugih ocekuje kooperativnost za koju ne dobijaju nista...prleitihi wrote:Niko nije siguran. Da je ovo islamska republika opet ti dijete ne bi bilo sigurno, jer bi se pojavio neki manijak koji bi im stavio nož pod grlo kako bi mu dali 10 maraka. Nego da se vratim na temu. Zašto bi Duraković bjež'o ako nema oraha u džepu. Zašto nije Sefer bjež'o?
Kakva je razlika za nas koji sve osumnjicene isporucujemo i za njih koji svoje "ikone" skrivaju. Dudakovic je takodje nekakva ikona, ikona i simbol Armije BiH.
Cinicno je to sto je komandant odbrane Srebrenice imao Hasko sudjenje dok prvooptuzeni za genocid u Srebrenici nikad nece vidjeti Haga, sto bi bilo neizvodljivo da se s tim ne slazu i zvanicnici medjunarodne zajednice![]()
![]()
Znas da i mene zadevera
-
Jastreb35
Kako je vec receno, bice mu sudjeno u BiH. A sto se tice Mladica i Karadzica, bosanskohercegovacko drustvo jos uvijek ima vise koristi od njihovog bjekstva, nego od (eventualnog) osionog ponasanja kakvim su parnice u Haagu obiljezili Milosevic i Seselj.pike wrote:Pa ako se utvrdi da je kakav belaj napravio bice izrucen bez problema, dok karadzic i mladic nikad nece vidjeti suda pa ti sad vidi.
Indikativno je kada se politicki lider i komandant jednog generalstaba, kao realizatori ideje na kojoj pociva manji entitet, ne smiju pojaviti pred sudom. Takvi su puno korisniji od bahatih "heroja" koji anemicnim sudijama skresu u brk retoriku o odbrani svog naroda.
-
prleitihi
Kao prvo, glupa je priča o stavljanju u istu ravan Dudakovića i Mladića. Dodik može u imati i ovakve i onakve želje, to je njegovo demokratsko pravo. Ali Haag je rekao da je Mladićeva vojska počinila genocid, da je četiri godine držala pod okupacijom Sarajevo... Prema tome, priče o "stavljanju u istu ravan" su priče za malu djecu!Mujo Cheleby wrote:General Dudakovic nece biti nikome isporucen, jer je za njegov slucaj nadlezan Sud BiH, po tuzbi Milorada Dodika.zzzzz wrote:Ja ga nebi izrucio, neka se skriva. Kad moze Srbija sto ne mozemo i mi. Ukoliko on zavrsi u Hagu, dok stvarni zlocinci hodaju slobodni i dok im se mentori primaju u partnertsvo za mir i EU, onda je to stvarno je bruka ali ne bruka Evrope, Srbije ili nekog treceg, to je onda nasa bruka i bolje nismo ni zasluzili.
Da je Tribunal u Haagu trazio generala Dudakovica, on bi sam dobrovoljno otputovao u Haag da bi se suocio s pravdom kao hrabri oficir oslobodilacke Armije RBiH koji drzi do svoje vojnicke casti i ljudskog dostojanstva.
Tuzbu protiv Dudakovica napisali su Dodik i njegovi klonovi u cilju kriminalizacije oslobodilackog rata ARBiH, te stavljanja u istu ravan generala bosanske oslobodilacke Armije sa Mladicem, Tolimirom, Gverom i drugim agresorskim oficirima. Pod njihovom kukavickom komandom je pocinjen genocid, ali oni su jos na slobodi, dok se sudi komandantu obrane Srebrenice gdje je pocinjen genocid i Bihaca koji je godinama odlijevajo srpskoj srednjoivjekovnoj opsadi.
Dodik tereti Dudakovica po komandnoj odgovornosti, to jeste stavlja mu na teret da su pojedini vojnici ARBiH pod njegovom komandom pocinili pojedinacne zlocine, a da on te zlocine nije sprijecio ili kaznio one koji su ich pocinili. Motivi tih zlocina mogu biti razliciti, do osveta zbog visegodisnjih napada, ubijanja sugradjanih ili clanova obitelji, ranjavanja izgladnjivanja, drzanja u opsadi gradova…, ali ti zlocini, koji su za osudu, i nisu s esmjeli dogoditi jer su izuzetak, a ne pravilo - nisu bili svojstveni politici i vojnoj strategiji RBiH. Radi se o pojedinacnim, izoliranim slucajevima. ARBiH nije planski i sistemtski krsila zakone i obicaje ratovanja utvrdjene medjunarodnim konvencijama.
S druge strane, zlocin i genocid koji su pocinili vojnici i policija bosanskih Srba, izvedeni su kao dio smisljenog drzavnog plana na unistenju drzave Bosne i njezina najbrojnijeg naroda. Iza toga projeciranog zlocina stoje najumnije srpske glave, politicari, SPC, SANU, vojska, milicija, veliki dio srpske populacije.
Miodrag Bulativic, predsjendik Crne Gore, tvrdio je da se u jesen 1995. godine „Banja Luka bila spakovala“ za bijeg, a Koljevic je zapomagao u pomoc da ukoliko nesto Zapad ne ucine, srpska komponenta bi mogla nestati iz BiH. Dudakovicevi Krajsinici su bili u punom zaletu na oslobadjanje velikog dijela zapadne, sjeverne i sjeverositocne Bosne.
Medjutim, bas kada se Banja Luka bila spakovala, a Koljevic zapomagao, ispalo je da je Armija RBiH premasila 51 procenat oslobodjene teritorije BiH na koliko je Izetbegovic pristao svojim potpisom na plan Kontakt grupa o podjeli Bosne prethodnog ljeta, a na koji je trebalo razmeksati bosanske cetnike.
General Dudakovic je poslusao, mada nejma veceg i svetijeg cilja od oslobadjnaja zemlje.
Da je gen. Dudakovic izasao na Drinu, onda Dodik ne bi bio njegov tuzitelj, niti osoba koja bi drzala pod svojom kontrolom cijelu BiH a sve nas kao svoje taoce.
Najvecu svoju gresku Dudakovic je naopravio kada je po drugi put u zivotu odlucio biti „vojnikom partije“, ovog puta SDA.
SDA ga je iskoristila vise puta u predizbornim kampanjama, a potom bi ga zaboravila kao i sada, dok se njeni kaadrovici kao lesinari jagme za nezasluzenim foteljama.
Kada je odlazio u penziju, Dudakovic je ispracen veoma skromno, sa malom zakuskom u vojnickoj kantini, u prisustvu samo nekoliko najblizih suradnika. Nikog od predstavnika vlasti nije bilo, a ni od glavesina SDA.
Genaralu Dudakovicu, kao osloboditelju zapadnog dijela Bosne, gaziji, junaku obrane Bihaca, je mejsto u povjesnoj citanci. Ali, bude li po politici SDA, koja pristaje na izjednacavnje boraca Armije po pravima sa cetnicima, moguce je da se Dudakovic i najde u historijskoj citanci, ali odmah pokraj Mladica. To je Dodikov cilj. Mladic je cinio zlocine, i Dudakovic je. U cemu je razlika!!! Sve strane u ratu u Bosni su iste, sve su cinile zlocine, a to Dodik pokusava dokazati i tuzbom protiv Dudakovica. Ta tuzba je politicki motivirana i ona je pritisak na sudsvo, isto kao sto je izvrsioo udar na medije u RS, a na njegeov mig posmjenjivani direktori TVBiH!.
Ne zaboravimo, Dodikova junacka prsa resi najvise Kardzicevo odlikovanje. Ne bi ga Karadzic svakome okacio, sigurno je. Okacio ga je mirnodopskom nastavljacu onoga sto je Karadzic poceo u ratu.
Andrej Nikolaidis je nedavno ustvrdio u Monitoru da ako se zlocin ponavlja iz generacije u genereaciju, on postaje nasljednan osobina, sastavni dio nacionalnog duhovnog bica. Nikolaidis tvrdi da je zlocin dio nacionalnog bica Srba. Srbi o Mladicu, kao najvecem zlikacvu i ubojici, pjevaju uz gusle kao o heroju, mada se radi o najobicnijoj kukavici koja je naredila da se pobiju hiljade i hiljade neduznih civila, zena, djece i staraca i koji se kukavicki skriva od lica pravde evo vec vise od decenije.
Snimci o navodnim izolovanim zlocinima vojnika pod komandom Dudakovica pojavili na Dodikov mig.
Ti snimci su se mogli godinama kupovati po marku dvije na krajiskim pijacama. Niko nije mario za njih, dok Dodik nije dao znak, pa ih je Alternativna TV iz Banje Luke izvadila iz ladice gdje ih je cuvala i prikazala. Naravno, smatram da svaki zlocin terba biti kaznjen, a i zlocin vonika ARBiH, bas u interesu svjetlog obraza slaven Armije RBiH, ali da sudovi rade sto godina – ne bi kaznili armiju zlocinaca iz redova bosanskih Srba, taman kada bi te kukavice bile i pohvatane.
S druge starne, gen.. Dudakovic je bio godinama komandant Vojske Federacije. U tom svojstvu je putovao i u Banju Luku. Ne bi mogao doci na najvise komandno mjesto u Vojsci Federacije, da je u njegovoj biografiji bilo bilo kakvih mrlja, jer je bio izvrgnut rigoriznoj provjeri i domacih i stranih nadleznih sluzbi.
Nisam Dudakovicev advokat, Dudakovic ce se znati obraniti i am, uvjeren sam u to, ali cu rado svjedociti u njegovu obranu, da se cuje i druga strane medalje, ne samo Dodikova.
Imam snimke koje sam napravio svojom kamerom pocetkom oktobra 1995. godine u Bosanskom Petrovcu medju Srbima koji su zaostali iza izbjeglicke cetnicke kolone, kolnone u kojoj je medju civilima bilo mnogo cetnika okrvavlkjenih ruku, obrijanih brada, a koje je Armija RBiH pokupila i dovela u Bosanski Petrovac. Iako su u tom gradu cetnici pocinili masovan zlocin, ti Srbi civili su bili sigurrni, njima se niko nije ni pokusao osvetiti, a po njihovim izjavama koje posjedujem, niko ni o vonika ni od plicajaca, a ni od gradjana – nije dirao, cak su avlijama kuca gdje su bili smjesteni drzali i krmad.
Dok sam snimao izjave tih gradjana, Srba, nad kojima je najvisu vlast imao gen. Dudakovic, prisao mi je s ledja bosanski policajac i uhapsio me zbog bihuzuenja tih gradjana Srba, iako sam imao uredne dozvole za snimanje. U policiji sam proveo vise od sva sahata cekajuci da se pojavi nacelnik koji me je oslobodio. Za to vrijeme, Srbi u Bosanskom Petrovcu su se slobodno setali gradom u kojem sam snimio stravicne izjave Petrovcana, ali i mnogih izbjeglica iz Prnjavora, Banje Luke o cetnickom nicim izazvanom strasnom zlocinu.
Te snimke sam ponudio jesenas Radiju Slobodna Europa na viejst da je Dodik tuzio Dudakovica, ali nisu bili zaintersirani sefovi te kuce ni u Pragu i Washingtonu (sic!), kako mi je objasnjeno.
Nadam se da ce istina i pravda i u slucaju generala Dudakovica isplivati na povrsinu i da ce on obraniti svoju oficirsku cast, a tako i cast generala Armije RBiH i same Armije RBiH isto kako je to uradio gen. Halilovic.
Za namjere politicara, i Dodika i Tihica, da pod jednu kapu stave sve koji su ratovali u Bosni, i one koji su kidisali i cinili masovne zlocine i one koji su se branili, nisam suguran da se nece ostvariti, pa me nece cuditi ako oni stave i Dudakovica na istu stranicu historijske citanke - odmah do Mladica.
Kao drugo, kad neko ubije (zakolje, upuca, zapali) nemoćnu staricu nije bitno kakav je motiv imao! Bitno je da je počinio ratni zločin i da za njega treba odgovarati, on ako je to samo njegovo maslo, a komanda ako je to bila naredba!
Kao treće, VELIKO je pitanje kakva je bila situacija na terenu. Postoje mišljenja koja kažu da su Amerikanci vršili pritisak na Tuđmana da napada četnike u BiH. Tuđman se tome protivio jer je znao da šta god da osvoji od teritorija u BiH njemu ništa pripasti neće. Problem je što su do Alije u Daytonu dolazile pogrešne informacije o stanju na terenu. Neko mu je, iz ko zna kojih razloga, govorio da Armija BiH gazi sve pred sobom, što nije bilo tačno. Također nije tačno da je Alija prvo dogovorio 51-49 pa tek onda rekao Dudakoviću da stane (jer to se kosi i sa elementarnom logikom!). Čudo jedno kako ljudi imaju taj ambivalentan odnos prema nekim osobama. Odjednom se bezgranično vjeruje i Bulatoviću i Koljeviću (da li ćemo povjerovati i u Karadžićevu priču o Sarajevu kao "vekovnom srpskom gradu"?!). Teritorije su se dijelile u Daytonu. Tu se posebno pokazo vještim Haris Silajdžić. Čak je dobio i pohvalu od Miloševića ("Bosnu je lakše dijeliti sa Harisom nego sa Alijom"). Ali 51-49 nije moglo biti dogovoreno prije kada su se u Daytonu prepucavali oko teritorija. Čak u jednom momentu se desilo da Federacija dobije 55% teritorije, što je Milošević greškom aminov'o. Tek poslije, kad je u Silajdžićevoj sobi vidio taj procenat, je popizdio. Na kraju je i čitav Dayton mogao propasti zbog 1% teritorije - zbog Brčkog (prema tome priče kako se Dayton desio samo da zaustavi rat, su priče za neinformisane osobe!).
Kao četvrto, Andrej Nikolaidis je čovjek koji voli malo preuveličati stvari. I Nikolaidis dobro zna da je to nebuloza. Ali eto malo drame nije na odmet! Nisu Srbi jedini koji veličaju koljače, ubice... Prođi splitskom rivom i vidjet ćeš štandove majica sa likom Gotovine, Norca... Provedi anketu među omladinom na Ferhadiji i pitaj ih ko im je idol, odgovor muškaraca će ti biti ćelo ovaj - ćelo onaj, kod žena seka ova - seka ona! To je generalno problem neprosvijećenosti. Postavi naketu na forumu i pitaj da li bi više voljeli da vam sin bude zločinac ili homosexualac, pa ćeš vidjeti kakvi će biti odgovori!
Kao peto, zašto "navodni zločini"? Je li se na video clipu nešto nejasno vidi?
Kao šesto, to što su se snimci mogli godinama kupovati po krajiškim pijacama govori da su primitivci svugdje isti, samo se drugačije zovu. Snimci šestorice ubijenih Srebreničana su se također mogli vidjeti u svakoj videoteci u, čini mi se, Subotici. Pa jel de da ti je bilo drago kada je snimka procurila u javnost (Je li i u nacionalnom biću Nataše Kandić utkan zločin?)?!
Kao sedmo, nije mi jasno jedno. Kažeš u toj koloni su bili četnici "okrvavljenih ruku i obrijani", a poslije govoriš Srbi civili?!
Kao osmo, na koji način Tihić želi "sve staviti pod jednu kapu"? Kakav je to zajednički program Dodika i Tihića?
Kao deveto, želim i ja sve to Dudakoviću, ali šta ćemo sa Delićem?
Kao deseto, ko nas to spašava od Dodika? Silajdžić?
-
brdo
pa izgleda dodik hoce da odvuce paznju od svoih sticenika mladica i karadica i nalazi temu kod ovih nasih budala da sude takvog covjeka heroja bosanske nacije.mislim da delica mogu samo nagraditi jos vecoj medaljom za to sto je uspio odbraniti dio bosne o kojoj su sigurno sanjali i jos sanjaju i dodik i mladic.dodik izgleda prodaje sve sto moze ,cuva mladica i karadica a istovremeno pokusava da unisti sto vise moze bosnjackih generala.cini mi se on sakuplja lovu za novi genocid .nad tim treba razmisliti.???
A DUDAKOVICA NE DIRAJTE TREBACE NAM
- Hantraga
Ako Dudakovic ode u HAg, bice isto kao i sa Halilovicem...
Nijedan od njih nisu ucestvovali u masovnom organizovanom zlocinu...
Ako je zlocin ucinjen od strane pojedinaca koji su bili pod njihovom komandom, ne vjerujem da to njih cini zlocincima...
Jel ce onda ti pojedinci biti izvedeni pred sud...
Da li je moralno da mi pustimo Atifa na sud dok se njihovi zlocinci kriju..Mislim da jeste, jel to pokazuje da mi nemamo sta da krijemo i od cega da bjezimo, kao sto oni to rade...
Nijedan od njih nisu ucestvovali u masovnom organizovanom zlocinu...
Ako je zlocin ucinjen od strane pojedinaca koji su bili pod njihovom komandom, ne vjerujem da to njih cini zlocincima...
Jel ce onda ti pojedinci biti izvedeni pred sud...
Da li je moralno da mi pustimo Atifa na sud dok se njihovi zlocinci kriju..Mislim da jeste, jel to pokazuje da mi nemamo sta da krijemo i od cega da bjezimo, kao sto oni to rade...
-
Svemirski_Jebach
moze li se poslati prazan post? To bi bila moja reakcija na Dodikovo baljezganje.
-
Grom iz vedra neba
Kada bi se tako izvodili zakljucci, onda bi svijetom vladali vanzemaljci.Big Daddy wrote:Vlado Šantić je nestao poslije sastanka sa dudakovićem i do dan dans mu leš nije pronađen. Zaključke izvedi sam.adi62 wrote:Prvi put cujem da je Dudakovic okrivljen za Vladu Šantica,komandanta HVO za BihacBig Daddy wrote:Ako ni zbog čega drugog zaslužio je da mu se sudi zbog ubojstva Vlade Šantića zapovjednika HVOa za to područje.![]()
-
Grom iz vedra neba
Covjek uopste nije optuzen. Ostalo su dodikova krkansko-hajducka baljezganja.
-
Mujo Cheleby
prleitihi wrote:Kao prvo, glupa je priča o stavljanju u istu ravan Dudakovića i Mladića. Dodik može u imati i ovakve i onakve želje, to je njegovo demokratsko pravo. Ali Haag je rekao da je Mladićeva vojska počinila genocid, da je četiri godine držala pod okupacijom Sarajevo... Prema tome, priče o "stavljanju u istu ravan" su priče za malu djecu!Mujo Cheleby wrote:General Dudakovic nece biti nikome isporucen, jer je za njegov slucaj nadlezan Sud BiH, po tuzbi Milorada Dodika.zzzzz wrote:Ja ga nebi izrucio, neka se skriva. Kad moze Srbija sto ne mozemo i mi. Ukoliko on zavrsi u Hagu, dok stvarni zlocinci hodaju slobodni i dok im se mentori primaju u partnertsvo za mir i EU, onda je to stvarno je bruka ali ne bruka Evrope, Srbije ili nekog treceg, to je onda nasa bruka i bolje nismo ni zasluzili.
Kao drugo, kad neko ubije (zakolje, upuca, zapali) nemoćnu staricu nije bitno kakav je motiv imao! Bitno je da je počinio ratni zločin i da za njega treba odgovarati, on ako je to samo njegovo maslo, a komanda ako je to bila naredba!
Kao treće, VELIKO je pitanje kakva je bila situacija na terenu. Postoje mišljenja koja kažu da su Amerikanci vršili pritisak na Tuđmana da napada četnike u BiH. Tuđman se tome protivio jer je znao da šta god da osvoji od teritorija u BiH njemu ništa pripasti neće. Problem je što su do Alije u Daytonu dolazile pogrešne informacije o stanju na terenu. Neko mu je, iz ko zna kojih razloga, govorio da Armija BiH gazi sve pred sobom, što nije bilo tačno. Također nije tačno da je Alija prvo dogovorio 51-49 pa tek onda rekao Dudakoviću da stane (jer to se kosi i sa elementarnom logikom!). Čudo jedno kako ljudi imaju taj ambivalentan odnos prema nekim osobama. Odjednom se bezgranično vjeruje i Bulatoviću i Koljeviću (da li ćemo povjerovati i u Karadžićevu priču o Sarajevu kao "vekovnom srpskom gradu"?!). Teritorije su se dijelile u Daytonu. Tu se posebno pokazo vještim Haris Silajdžić. Čak je dobio i pohvalu od Miloševića ("Bosnu je lakše dijeliti sa Harisom nego sa Alijom"). Ali 51-49 nije moglo biti dogovoreno prije kada su se u Daytonu prepucavali oko teritorija. Čak u jednom momentu se desilo da Federacija dobije 55% teritorije, što je Milošević greškom aminov'o. Tek poslije, kad je u Silajdžićevoj sobi vidio taj procenat, je popizdio. Na kraju je i čitav Dayton mogao propasti zbog 1% teritorije - zbog Brčkog (prema tome priče kako se Dayton desio samo da zaustavi rat, su priče za neinformisane osobe!).
Kao četvrto, Andrej Nikolaidis je čovjek koji voli malo preuveličati stvari. I Nikolaidis dobro zna da je to nebuloza. Ali eto malo drame nije na odmet! Nisu Srbi jedini koji veličaju koljače, ubice... Prođi splitskom rivom i vidjet ćeš štandove majica sa likom Gotovine, Norca... Provedi anketu među omladinom na Ferhadiji i pitaj ih ko im je idol, odgovor muškaraca će ti biti ćelo ovaj - ćelo onaj, kod žena seka ova - seka ona! To je generalno problem neprosvijećenosti. Postavi naketu na forumu i pitaj da li bi više voljeli da vam sin bude zločinac ili homosexualac, pa ćeš vidjeti kakvi će biti odgovori!
Kao peto, zašto "navodni zločini"? Je li se na video clipu nešto nejasno vidi?
Kao šesto, to što su se snimci mogli godinama kupovati po krajiškim pijacama govori da su primitivci svugdje isti, samo se drugačije zovu. Snimci šestorice ubijenih Srebreničana su se također mogli vidjeti u svakoj videoteci u, čini mi se, Subotici. Pa jel de da ti je bilo drago kada je snimka procurila u javnost (Je li i u nacionalnom biću Nataše Kandić utkan zločin?)?!
Kao sedmo, nije mi jasno jedno. Kažeš u toj koloni su bili četnici "okrvavljenih ruku i obrijani", a poslije govoriš Srbi civili?!
Kao osmo, na koji način Tihić želi "sve staviti pod jednu kapu"? Kakav je to zajednički program Dodika i Tihića?
Kao deveto, želim i ja sve to Dudakoviću, ali šta ćemo sa Delićem?
Kao deseto, ko nas to spašava od Dodika? Silajdžić?
Prije svega, ne znam cemu tolika negativna energija na moj cinjenicama potpuno utemeljeni tekst!Kao prvo, tacna je prica da Dodik i mnogi zele izjednaciti jednog Dudakovica sa Mladicem jer on neprestano ponavlja da su sve strane cinile zlocine. Kao drugo, ne znam sta si u drugoj tacci htio reci. Kao treće, zna se kakva je situacija bila na terenu. Dudakovic je u jesen 1995. oslobadjao jednu po jednu carsiju dnevno u Bosnakoj krajini i bio je pred Prijedorom. Njegov Peti spojio se sa Sedmim korpusom rah. Mehmeda Alagica! To je bila sila! Banja Luka se bila spakovala, a Koljevic je zapomagao za spas srpstva.
Tacno je da je Izetbegovic dogovorio podjelu Bosne 51 naprama 49 po planu Kontakt grupe! Taj je plan prihvatio negdje u ljeto 1995. Tacno je i to da je Dudakovic uzeo vise teritorije nego sto je bilo predvidjeno, ta se teritorija popela na 55 procenata i Milosevic je u Daytonu rekao da ne prihavta nista osim dogovorenih procenata podjele 51:49. To je tacno. Dokumentaciju u posjedu The USA National Security Archives sam pomno proucio.Niko ne vjeruje bezgranicno ni Koljevicu ni Bulatovicu. To je samo jedan navod, preuzet iz BBC-jeve serije, jedna potvrda recenog o stanju srpske vojske koja je u rasulu bjezala iz Hrvatske i zapadne Bosne. Tacno je da je u tim kolonama bilo cetnika okrvavljenih ruku, obrijanih brada. Tacno je da je iza tih kolona ostalo dosta civila, jer nisu na vakat bili obavijsteni da bjeze. Tacno je da je u Hrvatskoj na nekima izvrsen zlocin. Ali, tacno je da nad onim civilima o kojima govorim u bosankompetrovcu nikome nije ni dlaka falila s glave. Nista se u mome postu ne kosi sa elementarnom logikom. Osobno nejmam ambivalentan odnos ni prema kome, samo iznosim povjesne cinjenice. One tesko terete Iztebegovica, a i Silajdzica i Sacirbegovica. Zubak nije izdao Bosnu. Dudakovi je proslog ljeta u interviewu „Sabahu“ tvrdio da mu je Izetbegovic naredio da stane u ime visih drzavnih intersa. Na pitanje gen. Halilovicu ko je zaustavio Dudakovica, Izetbegovic ili NATO, gen. Halilovic je rekao – Izetbegovic. (gen. Halilovic je bio online gost RFE i njegov odgovor se moze naci u arhivi te st(r)anice.)Tacno je da su se u Daytonu prepucavali oko teritorija, ali natezanje je bilo oko vec prihvacenih 51:49, kako se uklopiti u taj zadani okvir podjele, koji j Izetbegovic bio prihvatio arnije, a do Daytona je teritorija koju je oslobodila ARBiH narasla na 55 procenata, pa je Silajdzic vratio Mrkonjic –Grad i Sipovo bez pitanja Tudjmana cija vojska ich je uzela od Srba, pa je Mate Granic povilenio kada je to cuo. Ipak je Tudjman pristao na to, na blagi zahtjev Clintona, jer da nije u pitanje bi dosla Federacija. Osim toga, Tudjmanu je bilo glavno da u Daytonu dobije Istocnu Slavoniju, pa kada je to utrzio odmah na pocetku pregovora, vise je bio odsutan iz Daytona nego sto je ucestvovao na pregovorima. Prema tome, sve sto sam napisao je logicki smisleno i povjesno tacno.Andrej Nikolaidis mozda pretjerava, ali nisam procitao da si ga demantirao u vezi njegovih opazanja o zlocinu kao sastavnom dijelui srpskog nacionalnog bica. Vjerujem da su i ustase pocinile zlocin u agresiji Hrvatske na Bosnu, ali ovdje o tome nije bilo govora, kao i o tome da je Dudakovic oslobodio dio Hrvatske, pa su mu se nedavno lijepo zahvalili i Hrvati za to.Svaki zlocin je se sudski dokazuje i osudjuje, pa tako i onaj sa klipa, ha se on mogao kupiti na pijaci u Cazinu, li pogledati u negdje u Subotici. Ne znam na koji klip mislis, da li na onaj kada vojnici ARBiH izode iz kolone neke civile (koji bi mogli biti i cetnici obrijanih brada) nakon cega se snimak prekida, ali znam da su drzani u ladicama dok Dodiku nisu zatrebali. Naravno, da u bicu Natase Kondic nije utkan zlocin, ona se bori protiv te nacionalne bolesti, niti je zlocin utkan u bicu mnogih casnih izuztaka, koje cijenim i postujem, a koji se i sami odricu toga srpskoga koletivizma i velicanja zlocinaca kao mitskih junaka i bore za njihovo kaznjavanje. Kandic i drugi izuzeci samo potvrdjivati pravilo koje je formulirao Andrej Nikolaidis, ne ja, ali mu dajem zaprao, pa sma ga i citirao.U kolonama koje su bjezale iz Krajine bilo je i cetnika koji su odbacili puske i uniforme i umijesali se medju civile. Sta je tu sporno? Ja sam govorio o civilima koji su zaostali iza tih kolona, a koje su Dudakovicevi pokupili i doveli u Bosanski Petrovac, bez da im je dlaka na glavi falila. Zajednicki program Dodika i Tihica jesu ustavne promjene koje znace legalizaciju zlocina i genocida, odnosno RS koja je ilegalna tvorevina kao sto je i daytonski ustav, kojeg nikada nije porihvatio Parlament BiH. Ovdje je bio govor o Dudakovicu. Sto se tice Delica, ne postoji Armija na svijetu kojoj je komandantom postao oficir kojeg su vojne snage te drzave zarobile prilikom napada na glavni grad te drzave. Postoji samo primjer Delica i to je Izetbegovicevom politikom uradjeno. Delic prvo treba odgovarati za napade na Sarajevo, pa onda za sve drugo sto je skrivio i zbog cega je u haagu. Nije zabiljezeno nigdje u svijetu da onaj ko pogazi ustav drzave, podijeli zemlju - postane predsjednik te drzave, a Silajdzicu je to uspjelo.Kao desteo - Silajdzic nas ne moze spasiti od Dodika, a ja se molim Bogu da nas spasi od sebe samoga.