Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Glavni tužilac BiH Marinko Jurčević izjavio je u Beogradu da očekuje da će istraga o ratnim zločinima protiv bivšeg komandanta Petog korpusa bošnjačke Armije BiH Atifa Dudakovića biti završena do septembra ove godine.
- Imenovali smo nove tužioce, a timu za rad na tom predmetu dodijeliću još jednog. Tužioci će početi sa radom 1. marta i nadam se da će istraga biti završena u razumnom roku od šest mjeseci - rekao je Jurčević novinarima.
/Glas Srpske, 5. februar 2007.)[/quote]
Na ovu izjvau tuzitelja Jurcevica, oglasio se u danasnjem Avazu i general Dudakovic. Gazijino misljenje odrazava glavne ideje koje sam i sam napisao na ovom forumu.
"Dudaković je u izjavi za "Dnevni avaz" naglasio da je iznenađen da se uopće vodi istraga.
- A ako se već vodi, neka ide svojim tokom, jer ja imam puno povjerenje u institucije BiH. Znamo u kakvoj je situaciji bio Peti korpus koji je proveo 1.201 dan u okruženju, koji je primao prognanike, a i ja sam prognan iz RS. Tako da su sve ovo paradoksi. Istraga koja je spomenuta u Beogradu navodno se vodi, i ja sam spreman u svakom momentu odazvati se organima države za koje sam se borio. Normalno, kao čovjeku mi je itekako teško. No, to je naša stvarnost u BiH - kaže Dudaković.
Produženje politike
On je ogorčen činjenicom da se u medijima spominje njegovo ime, a "one koji su istinski pravili zločine i koji su pokrenuli rat na ovom prostorima, niko ne dira i proziva". - Optimista sam kada je u pitanju budućnost BiH, ali očito da su ovo gorčine kroz koje moramo proći. Ovdje se vidi i produženje politike rukovodstva RS, ali drugim sredstvima. Ono što u ratu nisu uspjeli pobiti, sada bi zatvarali. Primjer je načelnik Srebrenice Abdurahman Malkić, povratnici iz Bijeljine, Trebinja... To je ironično. No, ako je i to cijena borbe za BiH, spreman sam da je podnesem - govori Dudaković.
A. MALAGIĆ
Dodik nezadovoljan trajanjem istrage
Premijer RS Milorad Dodik jučer je rekao da istraga protiv Dudakovića "predugo traje", te istakao da je u nekim drugim slučajevima sve išlo daleko brže i da ne razumije "šta se ovako dugim rokovima hoće uraditi".
S druge strane, Dudaković smatra da je cijela priča o istrazi protiv njega "u funkciji Dodika i njegove politike". - I ova njegova izjava očit je pokazatelj ko vrši pritisak na pravosuđe. Ako je ono neovisno, onda trebamo imati povjerenja u njega. S ovim izjavama Dodik pokazuje pravo lice i ja o njemu ne bih mnogo ni komentarisao - kaže Dudaković."
Svakako da je namjera Dodika da (njegova) politika ovlada sudstvom, kao sto je on ovladao medijima u RS, kao sto pokusava ovladati i uredjivackom plitikom RTVBiH1.
Za direktora "Srne" postavio je Dodik svoga prvog pobocnika Rajka Vasica koji ne prizna na BiH ni TVBiH uzimajuci sebi üpravo da govori u ime svih Srba i Hrvata.
Vasic je stavio pod kontrolu sve novinare, a sve vijesti koje mu nisu po volji - on osobno preprvalja. (Vidi. Izvjestaj BIRN-a)
Mozda bi tuzitelj Jurcevic trebao malo pogledati u Dodikovu imovnu, ne bi li tu bilo razloga za kakvu krivicnu prijavu. Ne zovu Dodika dzabe Mile Ronhil, jer je bogatsvo stekao svercom cigareta, medju ostalim.
Ali, zna Jurcevic gdje ne treba udarati.
Dodik ce uskoro sa svojim klonovima zagospodariti citaom Bosnom i Hercegvoinom, pa se on prihvatanjem Dodikove tuzbe protiv gen. Dudakovica, te hvalisanjem o istrazi u Banjoj Luci i Beogradu, (gdje plaze racun!!!) vec priprema za tu situaciju, naravno, kao "neovisni" tuzitelj. Jurcevic moze zbilja biti neovisni tuzitekj od svih, ali je javno potvrdio ovisnost od Dodika koji i pise tuzbe, pozuruje istragu i - kaze da nije azdovoljan brzinom. Kada bi to rekao Mujo Chleby, ili neka druga MLadiceva i Kardziceva zrtva, onda bi se Jurcevic samo nasmijao, il ne bi bio ni mukajet. Ali to kaze gromovnik Dodik i to veoma seriozno uzima Jurcevic.
To sto makar pola Bosne nije zadovoljno brzinom na koju Dodik hvata najvece zlikavce i fasiste Mladica i Karadzica - to nejma veze.
Vazno je sta Dodik kaze o Dudakovicu.
Dodik okom - Jurcevic skokom!
Da li neko ima informaciju, mozda cuo na necemu, vidjeo, da je Jurčević fakat izrekao to famozno "general Bošnjačke vojske" ili se držimo onoga što je napisao Glas Srpske ili nekakav Beogradski medij?
Da li neko ima informaciju, mozda cuo na necemu, vidjeo, da je Jurčević fakat izrekao to famozno "general Bošnjačke vojske" ili se držimo onoga što je napisao Glas Srpske ili nekakav Beogradski medij?
Ako je suditi po sadrzaju vijesti, nacinu na koji je pisana, to nije rekao Jurcevic. To je napisao novinar Glasa Srpske izvjestavajuci o tome sta je Jurcevic (u pauzi sesije javnih tuzilaca regije) rekao u Beogradu u vezi sa Dodikovom tuzbom protiv Dudakovica.
Ja sam tako razumio tu vijest. Ne vjerujem da bi sebi tuzilac Jurcevic dopustio takav nonsens, cak ni u Beogradu, makar bi takva konstatacija jako godila i Dodikovom uhu i mnogima u srbijanskoj prijestonici.
I ne samo njima i ne samo tamo!
Ako je suditi po sadrzaju vijesti, nacinu na koji je pisana, to nije rekao Jurcevic. To je napisao novinar Glasa Srpske izvjestavajuci o tome sta je Jurcevic (u pauzi sesije javnih tuzilaca regije) rekao u Beogradu u vezi sa Dodikovom tuzbom protiv Dudakovica.
Ja sam tako razumio tu vijest. Ne vjerujem da bi sebi tuzilac Jurcevic dopustio takav nonsens, cak ni u Beogradu, makar bi takva konstatacija jako godila i Dodikovom uhu i mnogima u srbijanskoj prijestonici.
I ne samo njima i ne samo tamo!