Tursko naoruzavanje Albanaca

Locked

Smatram da je Tursko vojno podupiranje Albanaca:

Pozitivno
47
72%
Negativno
10
15%
Nemam stav
8
12%

Total votes: 65

Tiger 033

#176 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by Tiger 033 »

Opalica21 wrote:Nemogu naci neki relevantni portal koji je ovu vijest objavio.
Objavio Indeks forum ali su vijest izbrisali :roll:
madner

#177 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by madner »

M48, M60 nisu kvalitetni tenkovi i duhovni nasljednici Tigra. Nije ni Leopard 1. Nije ni AMX. Svi ti tenkovi su koncipirani u doba kada je oklop bio inferioran naspram oruzanja, te shodno tome se nije pokusavalo zastiti tenk od drugog tenka nego od artiljerije, pjesadijskog oruzja i NBC udara.

Zato je gluposti govoriti o kvalitetu vs kvantitetu, kada su obje strane (sa casnim izuzetkom Britanaca) isle na kvantitet dok oklop nije napredovao.

Razlike u uspjesnosti u borbi IDF protiv Arapskih levata nemaju veze sa kvalitetom tenkova, IDFove T-55 su imale odlican omjer protiv Egipatskih T-55 i T-62ica dok u exyu ratu nije bilo druge tehnike do domace. :D

Jedna konzerva je bolja u 10% slucajeva, druga u 90%. Ja bih bio u onoj od 90%. :D

Ma daj, cuj unisteni ako su upotrebljeni. :D
reis1

#178 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by reis1 »

madner wrote:M48, M60 nisu kvalitetni tenkovi i duhovni nasljednici Tigra. Nije ni Leopard 1. Nije ni AMX. Svi ti tenkovi su koncipirani u doba kada je oklop bio inferioran naspram oruzanja, te shodno tome se nije pokusavalo zastiti tenk od drugog tenka nego od artiljerije, pjesadijskog oruzja i NBC udara.

Zato je gluposti govoriti o kvalitetu vs kvantitetu, kada su obje strane (sa casnim izuzetkom Britanaca) isle na kvantitet dok oklop nije napredovao.

Razlike u uspjesnosti u borbi IDF protiv Arapskih levata nemaju veze sa kvalitetom tenkova, IDFove T-55 su imale odlican omjer protiv Egipatskih T-55 i T-62ica dok u exyu ratu nije bilo druge tehnike do domace. :D

Jedna konzerva je bolja u 10% slucajeva, druga u 90%. Ja bih bio u onoj od 90%. :D

Jest, ali u tih 10% jedne konzerve su ukljucene i oci, a u 90% ove druge konzerve nema ociju. :D Ja bi ovo prvo, i jos bi ti dao fore da zovnes jos jedno 5-6 takvih kao ti. :D
Last edited by reis1 on 10/07/2014 16:51, edited 1 time in total.
arslanbey

#179 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by arslanbey »

Erdo kralj sultan
madner

#180 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by madner »

reis1 wrote:
madner wrote:M48, M60 nisu kvalitetni tenkovi i duhovni nasljednici Tigra. Nije ni Leopard 1. Nije ni AMX. Svi ti tenkovi su koncipirani u doba kada je oklop bio inferioran naspram oruzanja, te shodno tome se nije pokusavalo zastiti tenk od drugog tenka nego od artiljerije, pjesadijskog oruzja i NBC udara.

Jest, ali u tih 10% jedne konzerve su ukljucene i oci, a u 90% ove druge konzerve nema ociju. :D Ja bi ovo prvo, i jos bi ti dao fore da zovnes jos jedno 5-6 takvih kao ti. :D
Ne, SUV ti je bolji samo u specificnim uslovima. Da se nadjemo sada, imali bi slicne sanse za pogodak, samo bi ja probijao tvoj oklop a ti glumio iracke T-72 1991. :D
RahatHurmašica

#181 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by RahatHurmašica »

Opalica21 wrote:
Tiger 033 wrote:
Opalica21 wrote:Nemogu naci neki relevantni portal koji je ovu vijest objavio.
Objavio Indeks forum ali su vijest izbrisali :roll:
To je neko pokrenuo temu. Nije index to objavio. Ja mislim da je to lazna vijest.
I ja mislim da je laznjak. Nigdje se ne navodi gdje i kadaa je to rekao.
reis1

#182 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by reis1 »

madner wrote: Ne, SUV ti je bolji samo u specificnim uslovima. Da se nadjemo sada, imali bi slicne sanse za pogodak, samo bi ja probijao tvoj oklop a ti glumio iracke T-72 1991. :D
Eto, sad si i sam priznao ono sto je bila poenta, a govorio si mi da blebecem (kako mi je drago sto sam te izdominirao i sto me sada uvazavas! :oops: :D )

Ti u svojoj konzervi M-84, a ja u svojoj konzervi M60A3 - oklop ne bi uopce bio bitan jer je i jedno i drugo konzerva. Pobjedio bi onaj koji bi prvi vidio - a to bi u 95% slucajeva bio ja! :oops:
reis1

#183 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by reis1 »

Opalica21 wrote:A koji vam je ku... vise? Sta diskutujete koji je bolji M84 ili M60a3. M60A3 je Americki tenk a M84 je Yugoslavenski. To je kao da poredimo ladu i golf dvicu. Mislim da je to valjda jasno.

I sve da je i bolje M84 opet nikakve koristi od toga jer Turci ce mijenjati svoje M60-ke i zbog toga mozemo samo njih dobiti kao donaciju. M84 oni nimaju. To je sovjetsko oruzije.

Ma brate, nema ti to orudje nikakav efekat, sve i kad bi bile te donacije. Novac koji bi ulozio na odrzavanje tih starudija, koje bi u slucaju vojne potrebe imale efekat 0%, bi bolje bilo uloziti u spremanje jedno 3-4 milje vehabija. :D Oni bi imali efekat jedno 60-70%. :D
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#184 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by japin_mutapi »

bolje da ih turska naoružava nego da ih srbija razoružava
reis1

#185 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by reis1 »

Opalica21 wrote:Koliko su tenkovi imali efekta vidijeli smo u slucaju rata u BiH. Cijeli rat sve te silne vehabije i mujahedini i pjesadija nisu mogli metra pomjeriti liniju maltene. Onda Amerikanci nagovorili Hrvate da sklope sporazum sa Alijom. HV poslala svoje tenkove u BiH i za par sedmica padose Kljuc, Bosanski Petrovac, Jajce, Kupres, Mrkonjic Grad, Sipovo, Sanski Most i dodjose "ustaski tenkovi" do same Banja Luke. I jos im ugasise svjetlo u istoj. Nakon sto su Hrvati povukli svoje mehanizovane bataljone znalo je se da se nema sanse ratovati dalje.

Jedini veci uspjesi u ratu su se desili zaslugom mehanizacije Hrvatske Vojske koja je imala cijele oklopne bataljone u BiH i iste iskoristila protiv VRS-a. Dok su bili ti mujahedini i sva silna pjesadija (koja je brojcano bila mnogo jaca od VRS) samo je bilo "help Baznia now". Na tom jednostavnom primjeru se vidi da su tenkovi neophodni za probijanje neprijateljskih linija.
A kako onda JNA, sa svom tom oklopnom mehanizacijom, nije pregazila sve do Trsta, jos 1991. i 1992.??? :D
Danguba

#186 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by Danguba »

Opalica21 wrote:Koliko su tenkovi imali efekta vidijeli smo u slucaju rata u BiH. Cijeli rat sve te silne vehabije i mujahedini i pjesadija nisu mogli metra pomjeriti liniju maltene. Onda Amerikanci nagovorili Hrvate da sklope sporazum sa Alijom. HV poslala svoje tenkove u BiH i za par sedmica padose Kljuc, Bosanski Petrovac, Jajce, Kupres, Mrkonjic Grad, Sipovo, Sanski Most i dodjose "ustaski tenkovi" do same Banja Luke. I jos im ugasise svjetlo u istoj. Nakon sto su Hrvati povukli svoje mehanizovane bataljone znalo je se da se nema sanse ratovati dalje.

Jedini veci uspjesi u ratu su se desili zaslugom mehanizacije Hrvatske Vojske koja je imala cijele oklopne bataljone u BiH i iste iskoristila protiv VRS-a. Dok su bili ti mujahedini i sva silna pjesadija (koja je brojcano bila mnogo jaca od VRS) samo je bilo "help Baznia now". Na tom jednostavnom primjeru se vidi da su tenkovi neophodni za probijanje neprijateljskih linija.
a sta covjek navalja kamenja da ne kazem gluposti na jednom mjestu :-)

Danguba

#187 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by Danguba »

Opalica21 wrote:
Danguba wrote:

a sta covjek navalja kamenja da ne kazem gluposti na jednom mjestu :-)

Sta zelis dokazati? oko 28% BiH populacije je zauzeolo 67% BiH na pocetku rata i to su drzali svo vrijeme dok ih Amerikanci nisu poceli bombardovati i dok nisu stigli oklopni bataljoni HV. Sada mi ti objasni kako je to moguce?

Kako moze da vise od 70% BiH populacije kontrolise tek 33% BiH 1992? I uz to da glavni grad bude u totalnoj blokadi recimo? Jesuli ti Srbi bili super rambo ljudi? Ili su imali tolike uspjehe radi oklopnih bataljona i vatrene moci?
Sve je to JNA odradila pajdo moj a ti se nisi bio ni rodio tada.
Napadali su mjesecima Vukovar. Kamen na kamenu nije ostao da bi na kraju usli u njega jer Tudjman nije na vrijeme poslao sredstva za odbranu braniteljima.
Oklopnjaci nisu mogli u ravnici napraviti neke narocite prodore a da ne pricamo na planinama gdje je bila vecina linija.
Hrvatski oklopnjaci su napredovali tek onda kada je NATO avijacija odradila svoje, haubice svoje, stvorila se panika tako da si mogao sa taljigama prijeci te neke teritorije o kojima ti pises.

haj zdravo. :D
Danguba

#188 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by Danguba »

Opalica21 wrote:[
Pa nisi mi objasnio kako je ta JNA zauzela 70% BiH? Ako nisu oklopnjaci bili bitni, cime je to zauzela? :D

I zasto je se 5 goddina govorilo "help baznia now- help baznia people" ako nije tenk ili oklopnjak bio bitan? Imalo je se i pusaka i protu oklopnih sredstava a bila je ogromna nadmoc u ljudstvu. Dakle u cemu je bio problem onda? :-)
ne pravi se lud.

imali su sve a na drugoj strani nista. to im je bio kljuc uspjeha. doduse oni i ne znaju drugacije ratovati osim na goloruki narod. cim se abih pocela naoruzavati rat su zaustavile velike sile da cetnici ne bi stradali.
madner

#189 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by madner »

reis1 wrote:
madner wrote: Ne, SUV ti je bolji samo u specificnim uslovima. Da se nadjemo sada, imali bi slicne sanse za pogodak, samo bi ja probijao tvoj oklop a ti glumio iracke T-72 1991. :D
Eto, sad si i sam priznao ono sto je bila poenta, a govorio si mi da blebecem (kako mi je drago sto sam te izdominirao i sto me sada uvazavas! :oops: :D )

Ti u svojoj konzervi M-84, a ja u svojoj konzervi M60A3 - oklop ne bi uopce bio bitan jer je i jedno i drugo konzerva. Pobjedio bi onaj koji bi prvi vidio - a to bi u 95% slucajeva bio ja! :oops:
Kako si dosao do ovog genijalnog zakljucka?
Iracki T-72 su imale losu municiju i nisu mogli probiti americke zadnje M1 inacice 91. U ovom slucaju bi M60 imao taj mali problem.
Inace ovaj scenario se i desio, 1982 izmedju Sirije i IDFa te su nakon toga Izrealci naglo odlucili preci na 120mm.

Malo mi je suhveli sto ne znas ni ove osnove. :D
RahatHurmašica

#190 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by RahatHurmašica »

Sisoljub wrote:Neka se naoruzavaju nikad ne znas sta ti komsija sprema
a ako su ti srbi komsije onda je vise nego jasno sta spremaju.
reis1

#191 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by reis1 »

Opalica21 wrote:
reis1 wrote:

A kako onda JNA, sa svom tom oklopnom mehanizacijom, nije pregazila sve do Trsta, jos 1991. i 1992.??? :D
Pregazila je sve sto je zelijela. Evo ovo su kontrolisali:

Image

Na ovom zelenom teritoriju je zivijelo oko 60% BIH populcije.

I to bas po tom principu da osvoje ogromne teritorije za sedmicu do dvije. Trebalo je 5 godina da se ostala dva naroda naoruzaju i pruze otpor. Da nije bili MZ i da nisu postojale kamere jednostavno bi se usetali tenkovima u recimo Sarajevo i poubijali sve. Bihac i Sarajevo bi isto pali da nije bilo tv kamera i medjunarodne zajednice.
E hajd sad uzmi i pogledaj kartu gustine naseljenosti i strukture stanovnistva tih teritorija koje je JNA osvojila.

Kada imas dvije nefortifikovane vojske, tj. dvije vojske na otvorenom terenu, dobitnicka ce biti ona koja ima znacajnu artiljerijsku prednost, tenkovi ti tu uopce nisu potrebni. To je razlog zbog kojeg je JNA, odnosno VRS, osvojio sve te "where wolfes fuck" po istocnoj i zapadnoj Bosni, kao i sto su i HV dosli do Prijedora i Banja Luke i stali.

Kada imas fortifikovanu vojsku, znacaj artiljerije se gubi, i onda do izrazaja moze doci oklop, ili bolje receno "ofanzivna fortifikacija", i to moraju biti kvalitetni tenkovi koji su iznad osnovnih defanzivnih PT oruzja, a to JNA i ostala ekipa na Balkanu nije imala. Jer tenk i oklop koji se moze unistiti Osom ili RPG-7-icom i nije tenk. Zato je uvijek bio problem osvajanja urbanih sredina, koje su idealne fortifikacije - jer je defanzivna fortifikovana vojska uvijek jaca od nefortifikovane ili lose fortifikovane ofanzivne vojske.

Drugim rijecima, da bi imao "ofanzivnu fortifikaciju" koja bi se mogla boriti protiv "defanzivne fortifikacije", u danasnjem vremenu morao mi imati minimum abramsa, merkavu, i sl., jer sve ispod toga bi ti bilo unisteno cak i najosnovnijim PT orudjima od prije 20 godina, a da ne govorimo ovim danas.

Znaci, imao bi skupi tenk, kojeg ne bi mogao potrebaljavati u svojoj roli, vec samo kao samohodni top. A njegovo odrzavanje bi ti bilo nekoliko puta skuplje od obicnog samohodnog topa na nekom kamioncetu. Zato se to ne isplati i bolje je investirati u neku vrst specijalne pjesadije + artiljerija, nego u podkapacitirane tenkove, kada je u pitanju BiH. Ono sto bi moglo dati neki strategijski advantage u BiH, je jos mozda i air-transport, helicopteri, tak da bi se umjesto M60A3 znacajno vise isplatilo eventualna donacija od Turske nesto od tih 200-tinjak UH-1 koje imaju.
reis1

#192 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by reis1 »

madner wrote:
reis1 wrote:

Iracki T-72 su imale losu municiju i nisu mogli probiti americke zadnje M1 inacice 91. U ovom slucaju bi M60 imao taj mali problem.
Inace ovaj scenario se i desio, 1982 izmedju Sirije i IDFa te su nakon toga Izrealci naglo odlucili preci na 120mm.

Ma brate, ti nama ovdje pokusavas dokazati da bi neki nabildanko od 30 godina starosti, koji je natakao pola sljema, i uzeo u ruke Browning 12,7mm, izdominirao nekog vitalnog cicu od 45 godina starosti sa Dragunovom 7,62mm sa najmodernijom optikom u rukama? :D

E slicna je razlika i izmedju M60A3 i M-84.

I nemoj vise, ljudi ti se smiju! :D
ylli

#193 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by ylli »

madner wrote:Naravno da su Albanci slicni Srbima po mentalitetu, oba imaju ruzan nacionalizam.

M60 i sa novim dzidama ne bi izdominirao M-84, pogotovo ne sa ovom municijom koju mi imamo.
Kad bi samo jedan manji procenat od mentalieta bio slican srbima , sigurno ne bi ratovali s'njima od kada postoji srpska nacija , najvise od svih druge nacije .
-Zato trebas knjige historije otvarati "madner" , kako su Albanci i Bosnjaci u Sandjaku ratovali rame uz rame protiv Srba u XX vjeku , kako u isto vrijeme su protjerani Albanci i Bosnjaci od juzne srbije za Tursku itd..
Najmanje slican mentalitet imaju Albanci sa Srbima od sviju drugih naroda Ballkana i to je upravo razlog sto oni nas najvise su mrzili kroz historije a ne obrnuto .

-Rugova nije uzeo Katolicku vjeru to su samo price .
reis1

#194 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by reis1 »

Opalica21 wrote:Nebi imao skup tenk uopste. Jer bi radili po istoj osnovi kao sto radimo danas. Dobijes 200 tenkova M60A3 od Turske. Njih 50 koristis za rezervne dijelove ; 50 ih stavis u rezervni sastav i provozas ih tek 2 puta godisnje a ovih 100 koristis kao osnov za kopnenu vojsku. Treba ti 10 mehanicara koji znaju raditi posao na odrzavanju i masinski inzinjer.

Naravno da imas poentu. Treba nama i modernizacija vatrene moci i modernizacija helikoptera i jos mnogo toga. Ali tenkovi i oklop je svakako dio vojske i to jako bitan dio.

Turcima ce biti konkretno tenkovi suvisni ali i drugo oruzije. Imaju super artilijeriju koju mozemo izlobirati.

M60A3 je skupa mashina, i nije tenk. M1A2 Abrams npr. je super-extra skupa mashina, i je tenk.

M60A3 je samohodni top, cije odrzavanje i upotreba kosta nekoliko puta vise nego obicni samohodni top. U vojsci se takve stvari ne rade, placanje nekoliko puta vise za istu stvar.

Kada bi se takvi samohodni topovi dobili dzaba, mozda bi se i mogla zatvoriti neka isplativa konstrukcija, medjutim sutra kada bi ih htio koristiti u nekom eventalnom sukobu, njihova upotreba bi postajala sve skuplja i skuplja, u odnosu na klasicnu artiljeriju.
madner

#195 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by madner »

reis1 wrote:
madner wrote:
reis1 wrote: Eto, sad si i sam priznao ono sto je bila poenta, a govorio si mi da blebecem (kako mi je drago sto sam te izdominirao i sto me sada uvazavas! :oops: :D )

Ma brate, ti nama ovdje pokusavas dokazati da bi neki nabildanko od 30 godina starosti, koji je natakao pola sljema, i uzeo u ruke Browning 12,7mm, izdominirao nekog vitalnog cicu od 45 godina starosti sa Dragunovom 7,62mm sa najmodernijom optikom u rukama? :D

E slicna je razlika i izmedju M60A3 i M-84.

I nemoj vise, ljudi ti se smiju! :D
Vidim da posto ne znas nista o tematici prebacujes tematiku. :D
Analogija ti bas ne stoji.

Sta kazes na 1982 i T-72 protiv M60? :D
reis1

#196 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by reis1 »

madner wrote:
Vidim da posto ne znas nista o tematici prebacujes tematiku. :D
Analogija ti bas ne stoji.

Sta kazes na 1982 i T-72 protiv M60? :D
Stoji stoji! :oops:

Normalno da ce T-72 outperformati M60.

Pak M60A3 ce izdominirati M-84 kad god hoces. :kiss: :D

Evo najvece razlike izmedju tebe u M-84 i mene u M60A3:

madner

#197 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by madner »

Jah, jos da IDF nije koristio i A3 i TTS varijantu 82, gdje bi ti bio kraj. :D

http://idfmodelling.free.fr/refview.php ... agach6a_03

Inace A3 nema nista bolji SUV od M-84.
reis1

#198 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by reis1 »

madner wrote:Jah, jos da IDF nije koristio i A3 i TTS varijantu 82, gdje bi ti bio kraj. :D

http://idfmodelling.free.fr/refview.php ... agach6a_03

Inace A3 nema nista bolji SUV od M-84.
Ma bjezi, A3 sa termovizijom koju Amerikanci smatraju i kvalitetnijom od one na Abramsu prvih generacija, nema nista bolji SUV od M-84 koji uopce nema termoviziju??? :-)

Dalje, autoloader na M-84 u sredini tenka pod kupolom, ko da su namjerno postavili da ga se sto lakse moze zapaliti. Umjesto dobrog starog 4-og clana posade. I to je jedan od promasaja T-72ojke, ali u skladu sa "kvantitativnim konceptom" ;-)
madner

#199 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by madner »

Postoje dvije verzije A3 koje se jasno razlikuju, obicni A3 koji je samo dobio laser i balisticki komputer i A3 TTS verzija koja je dobila TI prije M1.
A3 nema bolji SUV od M-84 sto se tice lasera, balistickog komputera i preciznosti topa.

Razumijes li da ako nema guste magle ili nije noc M-84 ima bolju sansu da pogodi M60 od obrnute situacije? :D

Smjestaj automatskog punjaca je fula, no zbog manjeg internog volumena se povecava nivo zastite. M-60 koji ima pofino vise tona ima puno slabiji oklop.
reis1

#200 Re: Tursko naoruzavanje Albanaca

Post by reis1 »

madner wrote:Postoje dvije verzije A3 koje se jasno razlikuju, obicni A3 koji je samo dobio laser i balisticki komputer i A3 TTS verzija koja je dobila TI prije M1.
A3 nema bolji SUV od M-84 sto se tice lasera, balistickog komputera i preciznosti topa.

Razumijes li da ako nema guste magle ili nije noc M-84 ima bolju sansu da pogodi M60 od obrnute situacije? :D

Smjestaj automatskog punjaca je fula, no zbog manjeg internog volumena se povecava nivo zastite. M-60 koji ima pofino vise tona ima puno slabiji oklop.

Hoces reci termovizija na M60A3 se ne moze koristiti po danu vec samo po noci i po magli? :lol:

Ali dobro, donekle stoji, malo bolje sanse ima M-84 po danu. Po noci, magli, i dimu - nema nikakve sanse. :D
Last edited by reis1 on 10/07/2014 22:47, edited 2 times in total.
Locked