Turski caj

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

pustopoljina

#26 Re: Turski caj

Post by pustopoljina »

znam nesto...mada tu ima jako puno podvrsta,specificnosti...
...crni,zeleni i bijeli caj su proizvodi dobijeni od iste biljke caja (camelia sinensis-a ima i varijetet iste biljke camelia sinensis var.assamica).
nakon branja -dolazi susenje...medjutim,susenjem ne gube posve tecnost,nego idu pod presu-presa lomi listice i izlazi celijski sok,a enzimi zapocinju fermentaciju. fermentacijom caj postaje mnogo manje gorak,tj.opor-a listovi dugotrajniji. nakon fermentacije osusen caj se zove crni caj.
najpoznatiji su darjeeling,assam i ceylon-nazvani po provincijama iz kojih dolaze...razlika izmedju caja dolazi od razlicitosti klimatskih uslova podneblja u kojem raste i berbe.tako je darjeeling lagan,svijetao,njezan,a assam taman,jak,aromatican...ceylon je crvenkast,osvjezavajuci i najcesci u mjesavinama.turski caj je lagan,jace arome od darjeelinga,a slabije od assama i ceylon caja(nisam pila turski crni caj-postavljac teme jeste-a ja samo da kazem,da sam nasla da turski crni caj u stvari dolaz iz jedne oblasti turske-rize).
tri su berbe(ovo se odnosi na darjeeling i assam:ff (prva/proljetna),sf(druga/ljetna) i autumnal-jesenja. izmedju prve i druge u nekim podnebljima ima jos jedna.
ako se pije bas cisti caj,bez ikakvih dodataka-onda je prva berba na cijeni-ostale se vise koriste za mjesavine -jace arome,pogodne za dorucak i sl.)
crni caj se prelije kljucalom vodom i ostavi 3-4 minute stajati.moze se preliti jos jednom.moje vlastito iskustvo kaze da mu nista nece biti i ako malo duze stoji (s obzirom da se standardno prave u samovarima i ovim turskim cajnicima).
sad zeleni caj-zeleni caj nije fermentiran,kod susenja se vrelom vodenom parom onesposobi djelovanje enzima koji uzrokuju fermentaciju i caj ostaje lijep,zelen...ali i zahvaljujuci tim sekundarnim biljnim tvarima( polifenoli,epigalokatehin)-vise opor a i zdraviji,jer sve to sto nije fermentiralo,jos moze u organizmu da djeluje kao antioksidans -hvata slobodne radikale,ili sprecava jednu frakciju masnoca (ldl) da oksidiraju i da se taloze po krvnim sudovima.polifenoli djeluju antibakterijski (i ovo je protiv karijesa).japanski imaju manje kofeina,hladnija klima im daje specificniju notu...biljkastu,rekla bih :) .
ovdje je pravilo 2-3 ili 4 minute, vodom koja vise ne kljuca,tj.malo je ostavis da se ohladi...i bolje smekaju ako se toga pridrzavam,jer postaju gorki cim se predje to neko vrijeme...a onda su svi isti. prelijevam takodjer 2x, smekaju i dalje.
bijeli caj...
bijeli caj bi bio zeleni,kad bi ga pustili da poraste. to su lisni pupovi i jako,jako mladi listovi-nerazvijeni i osuseni na zraku...bijeli se zove,jer su i pupoljci i ti mladi listici prekriveni bijelim pustom,malim cupicama. aroma ja jako blaga,i u solji,ostaje svijetle boje-ne tamni i navodno,moze duze od par minuta izdrzati...(nisam drzala duze)...njega sad najvise hvale...kao ekskluziva...ne znam...sad cu grozno zvucati,ali ja ga napravim,kad ni sama ne znam koji bih...i necu ga kupovati.
ovo sta je zdravije,uzmi sa zadrskom...zeleni caj je zdraviji,ali imaj u vidu koliko cesto pijes i koju kolicinu...to je cesto vrlo malo,i sam suhi ekstrakt zelenog caja kojeg uneses u jednoj solji mozda se mjeri µg (ako je pravilo jedna cajna kasika caja,na solju vode).o tom ima smisla razmisljati jedino ako svakodnevno pijes caj,pa jednog dana kolicina postane relevantna.
umalo da zaboravim oolong je stepen izmedju crnog i zelenog-tj. fermentacija je zaustavljena,nije dovedena do kraja.
nadam se da su info bile korisne.
ubice me zemljak... :run:
Op3r4t0r

#27 Re: Turski caj

Post by Op3r4t0r »

Dobar tekst, dosta lijepih informacijama, nekom za obnoviti, nekom za nesto novo nauciti :thumbup:
Lawrence

#28 Re: Turski caj

Post by Lawrence »

Zacin koji Arapi stavljaju u kafu jeste kardamom. "Turska" kafa u Arabiji je nama na prvu odvratna, ali se covjek navikne...

Inace, Arapi kad dodjes kod nekoga kuci ili u firmu u goste, obicno sluze "gaua" sto je kafa koja je kuhana sa neprzenim zrnima, zelenkasto providne boje, i hiper jaka sto se tice kafeina, ko 2-3 espressa odjednom.

Arapi su podost razocaravajuci glede caja, u 90% slucajeva piju jednostavni "lipton", ponekad sluzen preseceren sa listicem nane, ponekad preseceren sa kondenzovanim mlijekom, i to se onda zove "sulejmani"

Meni se najvishe dopada "zatar" sto je ovdje dosta koristen zacin i u prehrani, mislim da je to nash tamjan.
Custos

#29 Re: Turski caj

Post by Custos »

pustopoljina wrote:znam nesto...mada tu ima jako puno podvrsta,specificnosti...
...crni,zeleni i bijeli caj su proizvodi dobijeni od iste biljke caja (camelia sinensis-a ima i varijetet iste biljke camelia sinensis var.assamica).
nakon branja -dolazi susenje...medjutim,susenjem ne gube posve tecnost,nego idu pod presu-presa lomi listice i izlazi celijski sok,a enzimi zapocinju fermentaciju. fermentacijom caj postaje mnogo manje gorak,tj.opor-a listovi dugotrajniji. nakon fermentacije osusen caj se zove crni caj.
najpoznatiji su darjeeling,assam i ceylon-nazvani po provincijama iz kojih dolaze...razlika izmedju caja dolazi od razlicitosti klimatskih uslova podneblja u kojem raste i berbe.tako je darjeeling lagan,svijetao,njezan,a assam taman,jak,aromatican...ceylon je crvenkast,osvjezavajuci i najcesci u mjesavinama.turski caj je lagan,jace arome od darjeelinga,a slabije od assama i ceylon caja(nisam pila turski crni caj-postavljac teme jeste-a ja samo da kazem,da sam nasla da turski crni caj u stvari dolaz iz jedne oblasti turske-rize).
tri su berbe(ovo se odnosi na darjeeling i assam:ff (prva/proljetna),sf(druga/ljetna) i autumnal-jesenja. izmedju prve i druge u nekim podnebljima ima jos jedna.
ako se pije bas cisti caj,bez ikakvih dodataka-onda je prva berba na cijeni-ostale se vise koriste za mjesavine -jace arome,pogodne za dorucak i sl.)
crni caj se prelije kljucalom vodom i ostavi 3-4 minute stajati.moze se preliti jos jednom.moje vlastito iskustvo kaze da mu nista nece biti i ako malo duze stoji (s obzirom da se standardno prave u samovarima i ovim turskim cajnicima).
sad zeleni caj-zeleni caj nije fermentiran,kod susenja se vrelom vodenom parom onesposobi djelovanje enzima koji uzrokuju fermentaciju i caj ostaje lijep,zelen...ali i zahvaljujuci tim sekundarnim biljnim tvarima( polifenoli,epigalokatehin)-vise opor a i zdraviji,jer sve to sto nije fermentiralo,jos moze u organizmu da djeluje kao antioksidans -hvata slobodne radikale,ili sprecava jednu frakciju masnoca (ldl) da oksidiraju i da se taloze po krvnim sudovima.polifenoli djeluju antibakterijski (i ovo je protiv karijesa).japanski imaju manje kofeina,hladnija klima im daje specificniju notu...biljkastu,rekla bih :) .
ovdje je pravilo 2-3 ili 4 minute, vodom koja vise ne kljuca,tj.malo je ostavis da se ohladi...i bolje smekaju ako se toga pridrzavam,jer postaju gorki cim se predje to neko vrijeme...a onda su svi isti. prelijevam takodjer 2x, smekaju i dalje.
bijeli caj...
bijeli caj bi bio zeleni,kad bi ga pustili da poraste. to su lisni pupovi i jako,jako mladi listovi-nerazvijeni i osuseni na zraku...bijeli se zove,jer su i pupoljci i ti mladi listici prekriveni bijelim pustom,malim cupicama. aroma ja jako blaga,i u solji,ostaje svijetle boje-ne tamni i navodno,moze duze od par minuta izdrzati...(nisam drzala duze)...njega sad najvise hvale...kao ekskluziva...ne znam...sad cu grozno zvucati,ali ja ga napravim,kad ni sama ne znam koji bih...i necu ga kupovati.
ovo sta je zdravije,uzmi sa zadrskom...zeleni caj je zdraviji,ali imaj u vidu koliko cesto pijes i koju kolicinu...to je cesto vrlo malo,i sam suhi ekstrakt zelenog caja kojeg uneses u jednoj solji mozda se mjeri µg (ako je pravilo jedna cajna kasika caja,na solju vode).o tom ima smisla razmisljati jedino ako svakodnevno pijes caj,pa jednog dana kolicina postane relevantna.
umalo da zaboravim oolong je stepen izmedju crnog i zelenog-tj. fermentacija je zaustavljena,nije dovedena do kraja.
nadam se da su info bile korisne.
ubice me zemljak... :run:
Svaka čast na ovom iscrpnom objašnjenju! :thumbup:

Ove 3 vrste: darjeeling, assam i ceylon sam dosad našao samo u jednoj kompilaciji čajeva marke Twinings u Sarajevu, ne znam da li ih još negdje ima?!

Zna li neko gdje se u Sa može naći bijeli čaj?!
anais_nin

#30 Re: Turski caj

Post by anais_nin »

Op3r4t0r wrote: Ima li jos ko ovdje da voli i pije turski caj da ocajavamo zajedno? :)
ne znam kako mi je ova tema promakla :D ima li bujruma? :D
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 20:55, edited 3 times in total.
MoHiKaNaC

#32 Re: Turski caj

Post by MoHiKaNaC »

Ev' da se i ja prijavim. Nekad sam bio veliki ovisnik o turskom caju a sada samo veliki ljubitelj koji rado iskoristi svaku priliku da ga popije. Ima nesto u tom caju...
Op3r4t0r

#33 Re: Turski caj

Post by Op3r4t0r »

anais_nin wrote:
Op3r4t0r wrote: Ima li jos ko ovdje da voli i pije turski caj da ocajavamo zajedno? :)
ne znam kako mi je ova tema promakla :D ima li bujruma? :D
Ima ima :) hajd bujrum :)
Custos

#34 Re: Turski caj

Post by Custos »

babyline wrote:@custos bijeli caj ima od teekanne sad se vise ne sjecam gdje uzeh
Šteta! :(

Vidio sam negdje cedevitin bijeli, pa ću probati njega dok ne nađem taj!
HomeArt

#35 Re: Turski caj

Post by HomeArt »

Kad je vec tema Turski caj evo i klasicni turski dorucak: crne masline + bijeli sir (feta ili sl.) + Turski caj :-) (i panja naravno)
Bosanac sa dna kace

#36 Re: Turski caj

Post by Bosanac sa dna kace »

ja ne znam do ceg je, ili do casa, ili do dzezve, ali caj koji ja licno seb za dorucak napravim ni nalik mi nije na onaj sto ga pijem vani ili kod jarana
nemam onaj veliki cajnik kompletan, imam samo onaj dio za vodu, ja ga zalijem u dzezvi pa u obicnoj solji razbalazim po zelji, al ope kako god ga ja popijem nema ukusa ko vani....jel sad po onoj narodnoj tudje sladje...ne znam vise...
i moje iskustvo kaze da ako odstoji da nece bit nista...mada i ja imam naviku da ako odstoji do navece da prolijem :-) ....
HomeArt

#37 Re: Turski caj

Post by HomeArt »

Bosanac sa dna kace wrote:ja ne znam do ceg je, ili do casa, ili do dzezve, ali caj koji ja licno seb za dorucak napravim ni nalik mi nije na onaj sto ga pijem vani ili kod jarana
nemam onaj veliki cajnik kompletan, imam samo onaj dio za vodu, ja ga zalijem u dzezvi pa u obicnoj solji razbalazim po zelji, al ope kako god ga ja popijem nema ukusa ko vani....jel sad po onoj narodnoj tudje sladje...ne znam vise...
i moje iskustvo kaze da ako odstoji da nece bit nista...mada i ja imam naviku da ako odstoji do navece da prolijem :-) ....
Pa kako ga jaran pravi?
kurshumi

#38 Re: Turski caj

Post by kurshumi »

Može li mi neko reći da li se u Sarajevu negdje ima nabaviti ovaj čajnik za turski čaj. Ja sam kupovao u butik bademu crni čaj koji je jako dobar pa sam prilikom spremanja improvizovao čajnik:-)
MoHiKaNaC

#39 Re: Turski caj

Post by MoHiKaNaC »

Bosanac sa dna kace wrote:ja ne znam do ceg je, ili do casa, ili do dzezve, ali caj koji ja licno seb za dorucak napravim ni nalik mi nije na onaj sto ga pijem vani ili kod jarana
Caj koji se stavi u gornju posudu se bukvalno pari dok voda u donjoj posudi ne prokljuca, zatim se tom kljucalom vodom zalije caj u gornjoj posudi (u pravoj mjeri) i tek nakon kuhanja se sipa u zeljenom omjeru...

E sad ti skontaj gdje pravis fulu pa to ispravi...
Bosanac sa dna kace

#40 Re: Turski caj

MoHiKaNaC wrote:
Caj koji se stavi u gornju posudu se bukvalno pari dok voda u donjoj posudi ne prokljuca, zatim se tom kljucalom vodom zalije caj u gornjoj posudi (u pravoj mjeri) i tek nakon kuhanja se sipa u zeljenom omjeru...

E sad ti skontaj gdje pravis fulu pa to ispravi...
ama boravit godinama u materni Turskoj :P i ne znt napravit caj je velika sramota...pravio caj redovno nekad dok sam bio sa bracom Turcima :P , sve bilo ok, al kad ga ja kuci seb napravim, ama ni nalik! :-? kontam dje mi nijesu staklene case :-) jos ga ja gotov uvijek pijem nako bez secera :D
MoHiKaNaC

#41 Re: Turski caj

Post by MoHiKaNaC »

Ma i ja sam se bio naviko na taj njihov caj, uzas zivi. Jos kad uz caj imas simit :D
Bosanac sa dna kace

#42 Re: Turski caj

MoHiKaNaC wrote:Ma i ja sam se bio naviko na taj njihov caj, uzas zivi. Jos kad uz caj imas simit :D
ja sam naviko da za doručak imam čaj bilo koje vrste, a rjeđe je to mlijeko ili kafa.
ja više pijem biljne čajeve uglavnom nanu, šip, hibiskus, kamilicu i ponekad kadulju i ljeti i zimi :)
ali turski čaj djeluje stimulativno pa ga pijem ako ustanem jako rano (5-6 izutra, inače volim ustajat rano 7-8 :wink: ) pa odma doručkujem :D da se razbudim :P
beautyfool

#43 Re: Turski caj

Post by beautyfool »

Ima se u Turskoj kupiti Liptonov Siyah Cay i plus uzmi i ovu kutijicu
Image( ima ista kutijica od liptona)
pa recimo ako pravis u mali cajnik u gornji dio dodas jedno 3 kaskice siyah cay i jednu kaskicu iz ove kutijice, a ako nemas bas taj cajnik fino jednu serpu ili vecu dzezvu pa prokuhaj vodu i uzmi jednu manju dzezvu pa dodaj caj i zaliji vrelom vodom, kad malo odstoji, dosta je 5 min, sipaj u soljicu po zelji, malo caja i malo vise vode, ja volim acik cay :D
Turci imaju obicaj ubacivati i karanfilcic u caj, ja vise volim bez karanfilcica jer s karanfilcicom ukus bude prejak.

Afiyetolsun
MoHiKaNaC

#44 Re: Turski caj

Post by MoHiKaNaC »

Bosanac sa dna kace wrote:
MoHiKaNaC wrote:Ma i ja sam se bio naviko na taj njihov caj, uzas zivi. Jos kad uz caj imas simit :D
ja sam naviko da za doručak imam čaj bilo koje vrste, a rjeđe je to mlijeko ili kafa.
ja više pijem biljne čajeve uglavnom nanu, šip, hibiskus, kamilicu i ponekad kadulju i ljeti i zimi :)
ali turski čaj djeluje stimulativno pa ga pijem ako ustanem jako rano (5-6 izutra, inače volim ustajat rano 7-8 :wink: ) pa odma doručkujem :D da se razbudim :P
Heh...

Sjecam se kad sam prvi put stigao u Tursku i sad me tetka koja tamo zivi pita da li bih popio caj (u po' ljeta) a ja joj onako hladnokrvno odgovaram da ne bih jer, eto hvala Bogu, nisam bolestan :)

Cajeve koje si ti naveo pijem ali vise zimi da bih se ugrijao, mada kad god imam priliku da probam turski caj nikad ga ne zaobilazim :zoka:
Last edited by MoHiKaNaC on 09/06/2009 11:16, edited 1 time in total.
MoHiKaNaC

#45 Re: Turski caj

Post by MoHiKaNaC »

dupli...
Bosanac sa dna kace

#46 Re: Turski caj

MoHiKaNaC wrote:Sjecam se kad sam prvi put stigao u Tursku, ljeto je bilo, i tetka koja zivi tamo me pita da li zelim caj, a ja joj onako hladnokrvno odgovaram da ne bih jer nisam bolestan... :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ma ja sam već znao Turke u BiH i znao sam za čaj i da ga piju na litre u po ljeta...a ja sam se nekako od malena naviko na razne čajeve, jedno vrijeme kad sam bio mali pili smo neku travu smilje valjda pomaže najviše oko pluća, al ono bukvalno namjesto vode bez šećera :-) , inače ja rijetko kad šećerim bilo koji čaj, ja sad seb na ovim vrelinama napravim ponekad čaj od nane, šipka, kamilice ili čega imam, fino se ohladi, zasladim po želji (što je opet jako malo šećera ili meda :P ), stavim u frižider i pijem namjesto raznoraznih sokova, posebno mi se svđa kad napravim nanu ili šipak, pravo osvježava, preporučujem :)
HomeArt

#47 Re: Turski caj

Post by HomeArt »

Veca je sega objasniti Turcinu da mi pijemo caj od nane, nana je da se jede. Isto kao da bi Bosancu ponudio caj od mesa :D
Bosanac sa dna kace

#48 Re: Turski caj

sahan wrote:
Veca je sega objasniti Turcinu da mi pijemo caj od nane, nana je da se jede. Isto kao da bi Bosancu ponudio caj od mesa :D
ne bih bas reko oni nanu koriste na 1001 nacin, kod njih kad pijes nanu kao caj onda misle da si bolestan, ali recimo pravo supe sa mljevenom nanom, listic nane se nadje uz kolace, stavlja se nana uz meso.....
seldzuk

#49 Re: Turski caj

Post by seldzuk »

Op3r4t0r wrote:Volim da pijem turski caj :) vec odavno imam i turski cajnik:

Image

eh sad, imam pitanje, najcesce se cajnik isprazni u okviru jednog dana, ali s obzirom da u cajnik stane 5-6 solja caja (ili vise) nekad mi se desi da caj prenoci ili da prenoci i 2-3 noci dok se ne popije, da li se moze taj caj piti iako je star par dana, da li je zdrav, da li je to nezdravo, u trave se ne razumijem pa ne znam sta bude ako stoje vise dana u vodi?

Ima li jos ko ovdje da voli i pije turski caj da ocajavamo zajedno? :)

P.S. Ovo moze biti i uopsteno tema o cajevima koji se mogu kuhati na ovaj nacin, ima li neki caj koji se vama svidja da bi ga preporucili?
Crni čaj je inače sastavni dio tekijskog života. Znam puno onih koji ga tamo piju i znam da ga ne piju kada prenoći.
Bosanac sa dna kace

#50 Re: Turski caj

ubijo sam se zadnjih dana turskim cajom, svako jutro jedno dvije solje da me drzi budna :-)
Post Reply