...crni,zeleni i bijeli caj su proizvodi dobijeni od iste biljke caja (camelia sinensis-a ima i varijetet iste biljke camelia sinensis var.assamica).
nakon branja -dolazi susenje...medjutim,susenjem ne gube posve tecnost,nego idu pod presu-presa lomi listice i izlazi celijski sok,a enzimi zapocinju fermentaciju. fermentacijom caj postaje mnogo manje gorak,tj.opor-a listovi dugotrajniji. nakon fermentacije osusen caj se zove crni caj.
najpoznatiji su darjeeling,assam i ceylon-nazvani po provincijama iz kojih dolaze...razlika izmedju caja dolazi od razlicitosti klimatskih uslova podneblja u kojem raste i berbe.tako je darjeeling lagan,svijetao,njezan,a assam taman,jak,aromatican...ceylon je crvenkast,osvjezavajuci i najcesci u mjesavinama.turski caj je lagan,jace arome od darjeelinga,a slabije od assama i ceylon caja(nisam pila turski crni caj-postavljac teme jeste-a ja samo da kazem,da sam nasla da turski crni caj u stvari dolaz iz jedne oblasti turske-rize).
tri su berbe(ovo se odnosi na darjeeling i assam:ff (prva/proljetna),sf(druga/ljetna) i autumnal-jesenja. izmedju prve i druge u nekim podnebljima ima jos jedna.
ako se pije bas cisti caj,bez ikakvih dodataka-onda je prva berba na cijeni-ostale se vise koriste za mjesavine -jace arome,pogodne za dorucak i sl.)
crni caj se prelije kljucalom vodom i ostavi 3-4 minute stajati.moze se preliti jos jednom.moje vlastito iskustvo kaze da mu nista nece biti i ako malo duze stoji (s obzirom da se standardno prave u samovarima i ovim turskim cajnicima).
sad zeleni caj-zeleni caj nije fermentiran,kod susenja se vrelom vodenom parom onesposobi djelovanje enzima koji uzrokuju fermentaciju i caj ostaje lijep,zelen...ali i zahvaljujuci tim sekundarnim biljnim tvarima( polifenoli,epigalokatehin)-vise opor a i zdraviji,jer sve to sto nije fermentiralo,jos moze u organizmu da djeluje kao antioksidans -hvata slobodne radikale,ili sprecava jednu frakciju masnoca (ldl) da oksidiraju i da se taloze po krvnim sudovima.polifenoli djeluju antibakterijski (i ovo je protiv karijesa).japanski imaju manje kofeina,hladnija klima im daje specificniju notu...biljkastu,rekla bih
ovdje je pravilo 2-3 ili 4 minute, vodom koja vise ne kljuca,tj.malo je ostavis da se ohladi...i bolje smekaju ako se toga pridrzavam,jer postaju gorki cim se predje to neko vrijeme...a onda su svi isti. prelijevam takodjer 2x, smekaju i dalje.
bijeli caj...
bijeli caj bi bio zeleni,kad bi ga pustili da poraste. to su lisni pupovi i jako,jako mladi listovi-nerazvijeni i osuseni na zraku...bijeli se zove,jer su i pupoljci i ti mladi listici prekriveni bijelim pustom,malim cupicama. aroma ja jako blaga,i u solji,ostaje svijetle boje-ne tamni i navodno,moze duze od par minuta izdrzati...(nisam drzala duze)...njega sad najvise hvale...kao ekskluziva...ne znam...sad cu grozno zvucati,ali ja ga napravim,kad ni sama ne znam koji bih...i necu ga kupovati.
ovo sta je zdravije,uzmi sa zadrskom...zeleni caj je zdraviji,ali imaj u vidu koliko cesto pijes i koju kolicinu...to je cesto vrlo malo,i sam suhi ekstrakt zelenog caja kojeg uneses u jednoj solji mozda se mjeri µg (ako je pravilo jedna cajna kasika caja,na solju vode).o tom ima smisla razmisljati jedino ako svakodnevno pijes caj,pa jednog dana kolicina postane relevantna.
umalo da zaboravim oolong je stepen izmedju crnog i zelenog-tj. fermentacija je zaustavljena,nije dovedena do kraja.
nadam se da su info bile korisne.
ubice me zemljak...

( ima ista kutijica od liptona)