Turska ulazi u rat

Post Reply

Vase misljenje?

Pozitivno
48
51%
Negativno
26
27%
Nemam stav
21
22%

Total votes: 95

meni serbe

#151 Re: Turska ulazi u rat

Post by meni serbe »

madner wrote:Komplikujes :D , ne tuku se u pustinji. To je brdovito urbano podrucje.

Ne treba im, nego je jedna strana nesposobna a druga sposobna.
Ja koliko vidim na guglu nit' je urbano nit' brdovito... Samo njive oko grada... Nema ni sela kako treba... Kad padne, a to relativno sigurno, čist sumnjam da će iko preživiti. A čitav svijet gleda u taj grad. A mogu ih spasiti i Turci i koalicija... Dobro no boots...samo i to dosad nije sprijecavalo da šalju 'tajne' jedinice.
sumirprimus

#152 Re: Turska ulazi u rat

Post by sumirprimus »

The Associated Press has more on President Erdogan predicting Kobani’s capture by Isis:

“Kobani is about to fall,” he told Syrian refugees in the Turkish town of Gaziantep, near the border. “We asked for three things: one, for a no-fly zone to be created; two, for a secure zone parallel to the region to be declared; and for the moderate opposition in Syria and Iraq to be trained and equipped.”
VjecitiStudent

#153 Re: Turska ulazi u rat

Post by VjecitiStudent »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
sumirprimus wrote:imas kurde s kojim si decenijama u ratu,imas sad isil i imas asada...i sve to na svojoj granici...i svi oni ratuju i izmedju se...a svi su ti prijetnja... i sta radis?
Sjediš i posmatraš naravno. Pitanje je koliko je to moralno ali u ratu ko te pita za moral.
Zašto mi onda kukamo što nam niko nije pomagao tri i po godine?
RahatHurmašica

#154 Re: Turska ulazi u rat

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 20/03/2015 14:35, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#155 Re: Turska ulazi u rat

Post by VjecitiStudent »

RahatHurmašica wrote:
VjecitiStudent wrote:
Sjediš i posmatraš naravno. Pitanje je koliko je to moralno ali u ratu ko te pita za moral.
Zašto mi onda kukamo što nam niko nije pomagao tri i po godine?
možda, da nam prije toga nisu svezali ruke embargom, ne bi kukali.
I Hrvatska je bila pod tim istim "embargom".
RahatHurmašica

#156 Re: Turska ulazi u rat

Post by RahatHurmašica »

VjecitiStudent wrote:[q
samo što je to za hrvatsku bi "embargo", a za nas embargo.
VjecitiStudent

#157 Re: Turska ulazi u rat

Post by VjecitiStudent »

RahatHurmašica wrote:
I za nas je bio 'embargo', nakon 18. marta 1994.
madner

#158 Re: Turska ulazi u rat

Post by madner »

meni serbe wrote:
madner wrote:Komplikujes :D , ne tuku se u pustinji. To je brdovito urbano podrucje.

Ja koliko vidim na guglu nit' je urbano nit' brdovito... Samo njive oko grada... Nema ni sela kako treba... Kad padne, a to relativno sigurno, čist sumnjam da će iko preživiti. A čitav svijet gleda u taj grad. A mogu ih spasiti i Turci i koalicija... Dobro no boots...samo i to dosad nije sprijecavalo da šalju 'tajne' jedinice.
Pa klofaju se u gradu. Dakle to je urbani dio.
Prije toga je bila tarapana za brdo koje dominira grad. To je brdoviti dio.

Nije to bas tako lako. Kurdi moraju biti u stanju da osiguraju bezbjednosti manjih jedinica, a to nisu.
Drvosjeca iz Dejcica

#159 Re: Turska ulazi u rat

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

VjecitiStudent wrote: I Hrvatska je bila pod tim istim "embargom".
Porediš neuporedivo. Prvo mi smo bili 1992. godine priznati kao država, Kobani ili kako se već zove taj grad je šta u međunarodnim odnosima?

Drugo naš embargo je bio sasvim nešto drugo u odnosu na hrvatski. I nakon 1994. godine sve se svodilo na defanzivno naoružanje koje je stidljivo stizalo do fronta pa se i tim napravilo dosta toga. Najbolji primjer nemogućnosti uvoza naoružanja je i 5 komada Mi-24 koji stoje gotvo 2 decenije u Turskoj...eto neka ih daju Kurdima. :oops: Hrvatskoj je bilo sve na dohvat ruke, od defanzivnih do ofanzivnih sistema, helikoptera i aviona. Znaš to vrlo dobro i sam.
RahatHurmašica

#160 Re: Turska ulazi u rat

Post by RahatHurmašica »

VjecitiStudent wrote:
RahatHurmašica wrote:
I za nas je bio 'embargo', nakon 18. marta 1994.
a do tada je izginulo __________ (dopuni)
zaposjednuto teritorije_________ (dopuni)
istrošeni biološki resursi _________ (dopuni)
meni serbe

#161 Re: Turska ulazi u rat

Post by meni serbe »

madner wrote:
meni serbe wrote:

Pa klofaju se u gradu. Dakle to je urbani dio.
Prije toga je bila tarapana za brdo koje dominira grad. To je brdoviti dio.

Nije to bas tako lako. Kurdi moraju biti u stanju da osiguraju bezbjednosti manjih jedinica, a to nisu.
24.9. front je bio 27 km od tog famoznog brda koji je u stvari brežuljak od nekih par metara... I ako je to strateški važno onda vidimo o kojoj ravnici se tu radi...

Fakt je s Niki nije zainteresiran za taj grad osim tih par branioca. Sve (medijske) oči su uprte u to mjesto i svi iščekivaju kraj.

Zašto se u zapadnim medijima potencira samo taj grad? U Siriji postoje sigurno drugi gradovi i mjesta, gdje mogucnist civilnih žrtava mnogo veća?
I zašto ako ga već pomno prate niko ne pomaže?
madner

#162 Re: Turska ulazi u rat

Post by madner »

Pa kada su poceli zracni napadi?
Drvosjeca iz Dejcica

#163 Re: Turska ulazi u rat

meni serbe wrote: Fakt je s Niki nije zainteresiran za taj grad osim tih par branioca. Sve (medijske) oči su uprte u to mjesto i svi iščekivaju kraj.

Zašto se u zapadnim medijima potencira samo taj grad? U Siriji postoje sigurno drugi gradovi i mjesta, gdje mogucnist civilnih žrtava mnogo veća?
Nisu pomogli grad u Evropi od 500.000 ljudi u okruženju koji je bio 4 godine a da pomognu tamo neki gradić u Siriji na tamo nekoj granici sa Turskom. :oops: :(
meni serbe

#164 Re: Turska ulazi u rat

Post by meni serbe »

madner wrote:Pa kada su poceli zracni napadi?
Prva tura 22. na 23.9.
meni serbe

#165 Re: Turska ulazi u rat

Post by meni serbe »

meni serbe wrote: Fakt je s Niki nije zainteresiran za taj grad osim tih par branioca. Sve (medijske) oči su uprte u to mjesto i svi iščekivaju kraj.

Nisu pomogli grad u Evropi od 500.000 ljudi u okruženju koji je bio 4 godine a da pomognu tamo neki gradić u Siriji na tamo nekoj granici sa Turskom. :oops: :(
Samo su tad glumili neutralnost, a sad glume da su u ratu sa protivnicima tog grada...
madner

#166 Re: Turska ulazi u rat

Post by madner »

meni serbe wrote:
madner wrote:Pa kada su poceli zracni napadi?
Prva tura 22. na 23.9.
Prva tura oko Kobaina je bila 1.10.
Drvosjeca iz Dejcica

#167 Re: Turska ulazi u rat

meni serbe wrote:

Samo su tad glumili neutralnost, a sad glume da su u ratu sa protivnicima tog grada...
Da, imaš pravo. Deklarativno kada pogledaš digla se kuka i motika na taj ISIS, ne kažem da nije opravdano. Ali u suštini osim tih zračnih napada (seksa bez obaveza) na terenu se ništa ne dešava što bi nagovijestilo raspad IS. Naprotiv, njima ide sve po planu.
VjecitiStudent

#168 Re: Turska ulazi u rat

Post by VjecitiStudent »

Porediš neuporedivo. Prvo mi smo bili 1992. godine priznati kao država, Kobani ili kako se već zove taj grad je šta u međunarodnim odnosima?

Drugo naš embargo je bio sasvim nešto drugo u odnosu na hrvatski. I nakon 1994. godine sve se svodilo na defanzivno naoružanje koje je stidljivo stizalo do fronta pa se i tim napravilo dosta toga. Najbolji primjer nemogućnosti uvoza naoružanja je i 5 komada Mi-24 koji stoje gotvo 2 decenije u Turskoj...eto neka ih daju Kurdima. :oops: Hrvatskoj je bilo sve na dohvat ruke, od defanzivnih do ofanzivnih sistema, helikoptera i aviona. Znaš to vrlo dobro i sam.
I Kobani je u nekakvoj međunarodno priznatoj državi, sa desetinama hiljada bespomoćnih civila, žena, djece, starih, ranjenih, nije na Mjesecu.
A na domak grada je odlično naoružana armija članice NATO-a, koja uz kokice posmatra masakr.
A Sarajlije ćute, "nije njihov rat", ...

Mi smo embargo imali prije svega zbog našeg geostrateškog položaja, rezolucija UN-a s tim na kraju vrlo malo veze ima, što je vidljivo iz hrvatskog primjera.
Drvosjeca iz Dejcica

#169 Re: Turska ulazi u rat

VjecitiStudent wrote:

I Kobani je u nekakvoj međunarodno priznatoj državi, sa desetinama hiljada bespomoćnih civila, žena, djece, starih, ranjenih, nije na Mjesecu.
A na domak grada je odlično naoružana armija članice NATO-a, koja uz kokice posmatra masakr.
A Sarajlije ćute, "nije njihov rat", ...

Mi smo embargo imali prije svega zbog našeg geostrateškog položaja, rezolucija UN-a s tim na kraju vrlo malo veze ima, što je vidljivo iz hrvatskog primjera.
Heeej jesi li ti svjestan šta pišeš. Sarajevo ima magični štapić pa će rješavati svjetske probleme. :oops: Ko je zakuh'o to sranje dole neka ga rješava sam, Sarajevo nema ama baš ništa sa tim. IS i ostale grupacije se nisu pojavile tek tako, stigle brodovima sa Marsa iznenada i napadaju grad. I da, Sarajevo će lijepo ručati i odspavati bez imalo grižnje savjesti.
Drvosjeca iz Dejcica

#170 Re: Turska ulazi u rat

doodloo wrote:Kurdski bojovnici pružaju žestok otpor dok mrska Turska ne miče ni prstom

Image
:lol: :lol: :lol: Mrska Turska. A šta radi mrska Amerika, Francuska, Italija, Njemačka, GB, Kanda, Australija? Šta radi mrski Izrael, mogao bi i on kao "jedina demokratija" na BI poslati svoju vojsku da zaštiti demokratiju. :oops:
dontkill

#171 Re: Turska ulazi u rat

Post by dontkill »

Kobane 2014 = Srebrenica 1995.
Drvosjeca iz Dejcica

#172 Re: Turska ulazi u rat

dontkill wrote:Kobane 2014 = Srebrenica 1995.
Tom patetikom nikoga nećeš pogoditi. :oops:
Drvosjeca iz Dejcica

#173 Re: Turska ulazi u rat

doodloo wrote:
:lol: :lol: :lol:

U Siriji ima bar 20 gradova koji su dosad preživjeli bar 3 put teže stvari od Kobanea, i jedno 5 puta bliži Srebrenici i Vukovaru od 'erojskog Kobania.
Najmanje tako. Srebrenica se branila koliko ono + bila zaštićena jebena zona UN-a. Uh...odmah se iznerviram... :oops:
dontkill

#174 Re: Turska ulazi u rat

Post by dontkill »

Tako je jučer ustvrdio slovenski novinar koji je bio na licu mjesta, ja vidim istu paralelu, a vidjećemo hoće li se obistiniti. Uglavnom kako god okreneš, Kurdi, starosjedilačko stanovništvo tog grada moraju bježati od nadmoćnog ISIS-a, a niko (Erdogan) im ne želi pružiti utočište. Gdje bi po tebi sirijski Kurdi trebali nastaviti živjeti?
Drvosjeca iz Dejcica

#175 Re: Turska ulazi u rat

dontkill wrote:
Tako je jučer ustvrdio slovenski novinar koji je bio na licu mjesta, ja vidim istu paralelu, a vidjećemo hoće li se obistiniti. Uglavnom kako god okreneš, Kurdi, starosjedilačko stanovništvo tog grada moraju bježati od nadmoćnog ISIS-a, a niko (Erdogan) im ne želi pružiti utočište. Gdje bi po tebi sirijski Kurdi trebali nastaviti živjeti?
Srebrenica - zaštićena zona UN (demilitariovana)
Kobani - nikakva UN zona, ima izlaz prema Turskoj za razliku od Srebrenice
Kako se mogu povući paralele između Srebrenice i Kobania?

Neka US i zapad organizuju izvlačenje kao ljetog Jezite sa one planine. :oops: Možda prema zapadnim standardima Kuridi iz Kobaina vrijede manje od Jezita. :oops:
Post Reply