Turska spremna na vojnu intervenciju na sjeveru Iraka

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
underground
Posts: 383
Joined: 12/07/2006 00:29

Turska spremna na vojnu intervenciju na sjeveru Iraka

Post by underground » 21/07/2006 01:18

Turska iznervirana postupcima Amerike, koja ne želi dati zeleno svjetlo za vojnu intervenciju protiv Političke partije Kurdistana, čije su uporišta na sjeveru Iraka


Turska se sprema na vojnu intervenciju protiv Kurdistanske radničke partije na sjeveru Iraka. 150.000 turskih vojnika je u fazi borbene gotovosti i čeka na granici sa Irakom. Nakon teških poraza u borbi sa kurdskim ustanicima, Turska namjerava da uništi njihova uporišta na sjeveru Iraka. U obrazloženju Turska je ukazala na svoje pravo na samoodbranu, poredeći to sa izraelskim napadima na Liban. Susanne Guesten.

Sahrana u Turskoj. Mladića polažu u grob. On je poginuo prilikom služenja vojnog roka, na jugoistoku zemlje. Raznesen je u eksploziji bombe, aktivirane daljinskim upravljačem. Ne samo on, već i još četiri vojnika, njegova druga. Njegova mlada udovica vodi troje djece. Moli na grobu. Skoro svaki dan na jugu Anatolije eksplodira bomba. Stradaju uglavnom mladi ljudi, ali i civili: žene, djeca i tu i tamo poneki turista iz Evrope. Na Zapadu ove napade niko ne uzima ozbiljno, kaže turski premijer Rečep Erdogan i dodaje:

«Postoje dvostruki standardi. Za ono što se dešava sa Izraelom jedni a za ono što se dešava u Turskoj drugi standardi. Ali teror u Turskoj ne može se gledati na jedan a na Bliskom Istoku, u Afganistanu ili Somaliji na drugi način. Teror je svugdje na svijetu teror.»

Turski premijer ogorčen je na Sjedinjene Američke Države, koje smatra suodgovornim za bombe i ubijanje mladića u Turskoj. Jer teror, koji u Turskoj provodi Radnička partija Kurdistana dolazi sa sjevera Iraka. Tamo Amerikanci vode glavnu riječ. Od kako su se kurdski ustanici prije sedam godina povukli iz Turske, njihovo sjedište premješteno je u brda pod nazivim Kandil na sjeveru Iraka. Tamo ne samo da se najbolje mogu snabdjeti oružjem i bombama, već i nesmetano upadaju na tursku teritoriju. Turski vojnici nisu smjeli slijediti njihov trag na iračkom tlu, jer su to zabranjivali Amerikanci. Već godinama Ankara moli Amerikance za zeleno svjetlo, kako bi se obračunala sa Radničkom partijom Kurdistana. Do sada sve je bilo uzaludno jer SAD u Iraku imaju druge brige. Već godinama je Ankara popuštala ali sada se čini da kurs konfrontacije više nije moguće izbjeći. Ako Washington može odobravati izraelske napade na Liban i nazivati ih samoodbranom, zbog čega onda zabranjuje Turskoj da se obračuna sa Kurdima na teritoriji Iraka. To itekako uznemirava i ljuti tursku javnost, tim prije što je preko vikenda u napadima PKK ubijeno 14 turskih vojnika. Turska više ne vidi razloga zbog čega se ne bi obračunala sa Kurdima. Premijer Erdogan:

«Ako zemlja A to čini, onda se to tolerira, kada zemlja B želi isto, stvari izgledaju posve drugačije. Takva logika, takav način razmišljanja ne može opstati. Mi smo spremni doprinijeti miru na Bliskom Istoku. Ali svi bi morali posmatrati teror u Turskoj na isti način kao i u drugim zemljama. Tim prije što smo mi u stanju da se brinemo o sebi. Sada smo na to zaista i spremni.»

Turske elitne jedinice proteklih dana premještene su u granični pojas. Transportni vojni avioni prebacuju na tone vojnog materijala i oružja na tursko-iračku granicu. Vojni ekpert iz Generalštaba turske vojske:

« Generalštab je izradio više planova u cilju okončanja napada na turske vojnike. Jedna opcija predvidja bombardovanje uporišta PKK u Kandil-brdima na sjeveru Iraka. Druga opcija predvidja akciju kopnenih trupa. Generalstab će vladi predložiti široku kopnenu ofanzivu, u kojoj će dva armijska korpusa umarširati u Irak i okružiti i , uz pomoć iranskih trupa, uništiti položaje PKK u Kandil brdima.»

Turci se prilikom ove ofanzive mogu pouzdati u pomoć Irana. Iranske trupe još su u proljeće gadjale uporišta Radničke partije Kurdistana u Kandil brdima. Teheran će podržati i ulazak turskih trupa u Irak, izjavio je iranski ambasador u Ankari. Američki ambasador upozorio je da do toga ne smije doći. No, turski premijer Erdogan do toga ne drži puno:

«Ovu odluku neće donijeti američki ambasador, već vlada Turske. Sami ćemo odlučiti kako da postupimo.»

Izvor: http://www2.dw-world.de/bosnian/politik/1.190303.1.html

Bice veselo izgleda... :roll:


User avatar
chinese_water
Posts: 1688
Joined: 26/06/2006 01:02

Post by chinese_water » 21/07/2006 01:26

ma zar ovo polako ne pocinje da lici na svjetski rat????? samo jos da ubiju princa od monaka...recimo ismet bajramovic ga ubije :D :D :D ...i eto...

addo888
Posts: 242
Joined: 15/07/2006 20:42

Post by addo888 » 21/07/2006 02:37

treci svijetski rat izgleda :shock: :( :roll: :D

boli me briga,ako ista bude ja bjesim u Mekku(tamo su borbe zabranjene :D ) :-)

User avatar
chinese_water
Posts: 1688
Joined: 26/06/2006 01:02

Post by chinese_water » 21/07/2006 02:52

addo888 wrote:treci svijetski rat izgleda :shock: :( :roll: :D

boli me briga,ako ista bude ja bjesim u Mekku(tamo su borbe zabranjene :D ) :-)

kazu da je Novi Zeland sigurica, 1,05 kvota...

Efekt
Posts: 263
Joined: 18/07/2006 00:34

Post by Efekt » 24/07/2006 01:00

chinese_water wrote:
addo888 wrote:treci svijetski rat izgleda :shock: :( :roll: :D

boli me briga,ako ista bude ja bjesim u Mekku(tamo su borbe zabranjene :D ) :-)

kazu da je Novi Zeland sigurica, 1,05 kvota...


"Ako izbije treci svjetski rat , cetvrti ce se voditi lukom i strijelom".Albert Einstain >

Eshek
Posts: 2421
Joined: 12/11/2004 00:21
Location: Dunya

Post by Eshek » 24/07/2006 02:24

Sjever Iraka je ekonomski najrazvijeniji i najprosperitetniji dio jer su i prije pada Sadama imali autonomiju, a bili su zaštićeni i no-fly zonom. Veliki dio robe i namirnica namijenjenih Iraku ulazi iz Turske direktno preko Zakhou-a ili indirektno iz Turske preko Sirije.

Ako Turci uđu, pregaziće ih, a došlo bi i do humanitarne krize. Na kraju krajeva, došlo bi do totalnog kolapsa jer bi se izgubila jedina stabilna regija u Iraku i jer bi se presjekli kanali snabdijevanja u Iraku.

Još nešto: Turska mnogo ovisi od SAD-a i u ekonomskom, i u vojnom kontekstu i oni su im glavni pokrovitelj.

Zato ne vjerujem da će Turska upadati u Irak, barem neće bez odobrenja SAD-a.

Post Reply