eto ti mi reci i nacrtaj, šta mi je čovjek u četiri oka rekaosamojaznam wrote:kralju to je samo u komunizmu moglo , a da neki privatnik tako razmislja u danasnje doba ,cisto nevjerujem , malo smanji dozivljajep206 wrote:Evo recimo ja znam čovjeka koji je rođen u Turskoj, koji se osjeća i Turčinom i Bošnjakom i odlično priča bosanski, kome je žena Turkinja i koji žive u BiH. I koji povrh svega imaju firmu koja zapošljava 300 radnika, i znaš šta mi kaže:"Vjeruj da bih zatvorio neke od objekata u manjim gradovima, jer mi se ne isplati, ali nekako mi je važnije da ti ljudi imaju posao i neku platu."kiky wrote:turska je prijatelj bih samo oniliko koliko za to ima interesa ...
a interes može bit samo u nekom sumnjivom biznisu nekih sumnjivih turskih biznismena tako da je i neko ekstra prijateljstvo između bosne i turske obična, bajata splačina ...
a koliko bosna ima interesa i koristi od turske vidimo svakodnevno ...
po nakaznim turskim serijalima na tv kanalima ...
Eto ti primjer interesa ali i prijateljstva, neke ljudskosti na kraju krajeva...
Evo ja se ne bih mogao pogledati u ogledalo kad bi pametovao o nečemu o čemu nisam makar malo upućen.. .a čini mi se da je takvih dosta na ovoj temi, ali i na forumu generalno.
Turska-Prijatelj BiH?
- p206
#326 Re: Turska-Prijatelj BiH?
Last edited by p206 on 28/03/2012 02:52, edited 1 time in total.
- p206
#327 Re: Turska-Prijatelj BiH?
Promašila si poentu mog posta...AmirEmira wrote:Znam i ja covjeka sto je kod nas u nATO misiji, laze da nije ozenjen, hoda s nasim djevojkama, i onda prica kako su Bosanke lake i kurve, dok se on normala kurva dok mu zena sjedi kuci i ceka njega. Najveci "uspjeh" mu je kad povali vjernicu koja nasjedne na njegovu ucenost i imidz velikog vjernika, i kad pocnu pricati o zarukama, ona spava s njim, ali nakraju naravno sazna da je ozenjen. Evo ti primjer djubreta od covjek, neljudskosti i neprijateljstva. Treba sad da znaci da su svi Turci govna i da mrze BiH i da im nije vrjerovati? Naravno da nije tako, to je samo primjer jednog covjeka. Ti isto tako imas primjer jednog covjeka. Tvoj primjer ne znaci da Turci sve rade samo sto nas vole, a ni moj primjer ne znaci da su svi Turci nemoralne psihopate. Svijet nije crno-bijeli. Moramo prestati s takvim nacinom razmisljanja i idealizirati ili isuvise osudjivati bilo koga. Ja sam za investicije, ali kazem da se granica negdje treba podvuci, a meni ta granica ide kod otvaranja skola na turskom jeziku, iz razloga sto to nije medjunarodni univerzitet, vec iskljucivo turski, a ovo, zadnji put kad sam se raspitivala, nije Turska. A saradnja, putovanja, prijateljstvo, eksport import, ulaganja tamo i vamo - svakako. ALi treba znati kad je previse i treba biti teze strancima pokrenuti biznis nego domacima, a ne obratno!p206 wrote:Evo recimo ja znam čovjeka koji je rođen u Turskoj, koji se osjeća i Turčinom i Bošnjakom i odlično priča bosanski, kome je žena Turkinja i koji žive u BiH. I koji povrh svega imaju firmu koja zapošljava 300 radnika, i znaš šta mi kaže:"Vjeruj da bih zatvorio neke od objekata u manjim gradovima, jer mi se ne isplati, ali nekako mi je važnije da ti ljudi imaju posao i neku platu."kiky wrote:turska je prijatelj bih samo oniliko koliko za to ima interesa ...
a interes može bit samo u nekom sumnjivom biznisu nekih sumnjivih turskih biznismena tako da je i neko ekstra prijateljstvo između bosne i turske obična, bajata splačina ...
a koliko bosna ima interesa i koristi od turske vidimo svakodnevno ...
po nakaznim turskim serijalima na tv kanalima ...
Eto ti primjer interesa ali i prijateljstva, neke ljudskosti na kraju krajeva...
Evo ja se ne bih mogao pogledati u ogledalo kad bi pametovao o nečemu o čemu nisam makar malo upućen.. .a čini mi se da je takvih dosta na ovoj temi, ali i na forumu generalno.
Za mene je BiH na prvom mjestu, pa 10 praznih mjesta, pa SAD, pa tek onda Turska na toj skali simpatičnih zemalja, koje se kao lijepo ponašaju prema nama. Sa boldiranim se slažem.
-
zlata
#328 Re: Turska-Prijatelj BiH?
Pa isto k'o sto Srbi i Hrvati vezu svoje zastave na proslavi "Genocidne", valjda i Bosnjaci imaju pravo na prijateljstvo sa "Genocidasima".Vitezanin wrote:Pa ako se igra na kartu "Brat ovaj, brat onaj, " dakako da ce neBosnjaci dozivjeti utjecaj Turske na nacin koji si naveo.
Ne znam sto se sad ljutite?
Prije rata, Bosnje krive za rat.... vezivali zastave sa "Genocidnim Hrvatima".
Pa onda krivi za preokret u Cro-politici zato sto nisu na vrijeme, nenaoruzani, krenuli u rat protiv Srba zajedno sa Hrvatima.
Sad od ujedinjnih Srba i Hrvata ne smiju imat nikakve strane prijatelje, niti prisne vezim s'ikim, bez njihovog odobrenja...
Pa jel' Srbi i Hrvati pitaju Bosnjake sta oni misle, sta oni zele, sta njima smeta, cega se oni boje?
I je'l' iko razmislja o procesu "europeizacije" BiH u okviru EU, i cemu to vodi? Kako se niko ne boji gubljenja identiteta i jezika u okviru tako jake i dominantne zajednice, koja ce nam manje-vise diktirati i gospodarstvo, i drustvo, i progres, i zakone, i kulturu.
Ne vidim sto se bratski Srbi i Hrvati imaju bojat Turske, kad ce ionako svi zajedno u EU?
Brisel ce nam biti glavni grad, a ne Ankara.
U BiH kad se pojavi ikakav Turcin, k'o da je dos'o spanjolski torero na stadion, sa crvenom turskom zastavom.
Nesto 'vako: http://www.youtube.com/watch?v=2rY5IaQI ... re=related
Dok ugledaju Tucina, odma se nasi nacionalni zastitnici napregnu, k'o spanjolski bikovi.
Svi spremni za boj
-
zlata
#329 Re: Turska-Prijatelj BiH?
Oprosti, imam dovoljno godina i iskustva, da u vecini slucajeva, znaci 95%, oni koji se zgrazaju na Turke, Irance, Arape, itd, pate od Islamafobije.FrankSlade wrote:Ovo i mene nervira kod Zlate....ta teza da, ako se ne poistovjecujes sa Turcima, ako ne dozivljavas napad na Turke kao napad na sebe, onda podcjenujes svoje, cak si islamofob.6.Ako kazem da ne zelim previse stranog uticaja (bilo kakvog!) ne znaci da podcjenjujem svoje Ili moram da se osjecam kao Turkinja da bih cijenila svoje?!
Ludilo.
Imas bezbroj primjera genocida i klaonica u kojima su muslimani i Turci bili zrtve (a i mnogi drugi narodi), pa ne'vidim da se o tome nesto puno raspravlja u francuskom, niti bosanskom parlamentu.
I za razliku od Karadzica i Hitlera, ne postoje nikakvi dokazi da su Osmanlije vec ranije organizirano planirale iztrijebljenje Armenaca.
Znam dobro definiciju rijeci genocid. I nisam totalno dezinformirana o Armencima u Anatoliji.
A to sto se nasi formski sovinisti sad uhvatili Armenaca, kao razlog za sovinizam vis-a-vis Turaka....
po tom principu bi valjda trebali izbjegavat i Srbe i Hrvate.
Kao ne'valjaju genocidni Turci, Prijeci su im genocidni Srbi i Hrvati.
U principu nam jesu prijeci, ali zasto bi meni komsija trebao diktirat i uvjetovat moja prijateljstva?
Je'l' on pita mene s'kim ce se druzit?
Mene su cijelo djetinjstvo u ex-Yu sopali, kako su Hrvati isto genocidasi. Sve krive Ustase, pa Ustase, pa Ustase. Sve klasicno ispiranje mozka. Tipicna propaganda i trovanje ljudskom zdrava razuma. Na koncu ispade da su oni kojim su sve bile krive Ustase, ne razlikuju puno od Ustasa. A kad je doslo stani-pani bosnjacka inteligencije nije vise znala ni ko im radi o glavi.
Zato sam uvijek spremna preispitat zasto to neko zeli pravdu za Armence, a ne govori o nepravdama gdje su drugi nevini narodi isto masovno umirali, ginuli.
Ne podnosim duple arsine, narocito kad se selektivnim manipuliranjem povjesnih cinjenica zele postici neki novi dnevnopoliticki ciljevi.
- _Reds_
#330 Re: Turska-Prijatelj BiH?
Zlato opet malo lutas, malo malo pa spominjes Srbe i Hrvate i sve mjeris prema njima. Oni uopce nisu skala na kojoj se nesto mjeri. Neko je podavno na temi rekao, mogla bi komotno spomenuti i Tanzaniju ili Samou, mislim da bi i ona na skali prebacila Srbiju, tako da mjerenje necega prema njima je nerealno.
A tvoja ljubav prema Turskoj je velika i to je ocigledno, pod svaku cijenu si spremna da branis neke njihove stavove i interese. Braniti i opravdavati, zlocin, bilo kakav, a kamoli genocid, od pripadnika naroda koji je isti zlocin dozivio je hajmo reci u najmanju ruku neprimjerno, da ne koristimo neke druge rijeci.
Otidji na kakv forum kod istocnih susjeda pa ces vidjeti da ce i oni naci vrlo slicna opravdanja za genocid nad Bosnjacima, kao sto si ti nasla za taj genocid nad Areminima.
U onom svom postu ja nisam ni htio spomenuti nad kim i kako, ali tu je bilo svega i svacega, i etnickog ciscenja par miliona ljudi, pa da strasnih zlocina, nad opet milionima. Nije lahko pobiti destine ljudi, a ne 100tine hiljada, i onda traziti opravadnje.
I sto ode na taj Zapad kad ga toliko volis, sto ne ostade uz Bosni, pa da djelis sudbinu sa nama, ili ne ode bar u Tursku.
I ovo sto ti kazes ako neko ne voli Arape, Turke i Irance, 95posto je islamofob, je ravno onoj cionistickoj propagandi o tome ko god sta kaze negativno o Jerverjima odma je to anitsemitizam.
Turke - niti volim, niti ne volim, uglavnom dragi su mi. Dozivljavam ih kao bratski muslimanski narod, dakle Turke kao narod, ali ne i njihovu politiku.
Arape - sta o njima reci, koju posluku porati, sa jedne strane Crvenog mora muslimani umiru od gladi, a sa druge grade zgrade sto vise u nebo, takmice se u glupostima. Ovdje mislim na ove Azijske Arape.
Ovi Africki su mi nekako drazi.
Iranci, ili ti ga Persijanci, pa eto simpaticni su mi, nisu mi dragi jer zele imati uticaj u nekim drugim muslimanskim zemljama, i na razne nacine u tim zemljama gurati šitske grupe, a odmagati sunnitima u isto vrijeme. Dragi su mi jer imaju stav, ne boje se ni Izraele ni Čemerike.
I da zaključimo i ja sam islamofob jer mi srce ne zalupa ko ludo kad se spomenu pomenuti narodi.
A tvoja ljubav prema Turskoj je velika i to je ocigledno, pod svaku cijenu si spremna da branis neke njihove stavove i interese. Braniti i opravdavati, zlocin, bilo kakav, a kamoli genocid, od pripadnika naroda koji je isti zlocin dozivio je hajmo reci u najmanju ruku neprimjerno, da ne koristimo neke druge rijeci.
Otidji na kakv forum kod istocnih susjeda pa ces vidjeti da ce i oni naci vrlo slicna opravdanja za genocid nad Bosnjacima, kao sto si ti nasla za taj genocid nad Areminima.
U onom svom postu ja nisam ni htio spomenuti nad kim i kako, ali tu je bilo svega i svacega, i etnickog ciscenja par miliona ljudi, pa da strasnih zlocina, nad opet milionima. Nije lahko pobiti destine ljudi, a ne 100tine hiljada, i onda traziti opravadnje.
I sto ode na taj Zapad kad ga toliko volis, sto ne ostade uz Bosni, pa da djelis sudbinu sa nama, ili ne ode bar u Tursku.
I ovo sto ti kazes ako neko ne voli Arape, Turke i Irance, 95posto je islamofob, je ravno onoj cionistickoj propagandi o tome ko god sta kaze negativno o Jerverjima odma je to anitsemitizam.
Turke - niti volim, niti ne volim, uglavnom dragi su mi. Dozivljavam ih kao bratski muslimanski narod, dakle Turke kao narod, ali ne i njihovu politiku.
Arape - sta o njima reci, koju posluku porati, sa jedne strane Crvenog mora muslimani umiru od gladi, a sa druge grade zgrade sto vise u nebo, takmice se u glupostima. Ovdje mislim na ove Azijske Arape.
Ovi Africki su mi nekako drazi.
Iranci, ili ti ga Persijanci, pa eto simpaticni su mi, nisu mi dragi jer zele imati uticaj u nekim drugim muslimanskim zemljama, i na razne nacine u tim zemljama gurati šitske grupe, a odmagati sunnitima u isto vrijeme. Dragi su mi jer imaju stav, ne boje se ni Izraele ni Čemerike.
I da zaključimo i ja sam islamofob jer mi srce ne zalupa ko ludo kad se spomenu pomenuti narodi.
- Vitezanin
#331 Re: Turska-Prijatelj BiH?
Postovi ti naprosto vriste.zlata wrote:Pa isto k'o sto Srbi i Hrvati vezu svoje zastave na proslavi "Genocidne", valjda i Bosnjaci imaju pravo na prijateljstvo sa "Genocidasima".Vitezanin wrote:Pa ako se igra na kartu "Brat ovaj, brat onaj, " dakako da ce neBosnjaci dozivjeti utjecaj Turske na nacin koji si naveo.![]()
Ne znam sto se sad ljutite?![]()
Prije rata, Bosnje krive za rat.... vezivali zastave sa "Genocidnim Hrvatima".
Pa onda krivi za preokret u Cro-politici zato sto nisu na vrijeme, nenaoruzani, krenuli u rat protiv Srba zajedno sa Hrvatima.
Sad od ujedinjnih Srba i Hrvata ne smiju imat nikakve strane prijatelje, niti prisne vezim s'ikim, bez njihovog odobrenja...![]()
Pa jel' Srbi i Hrvati pitaju Bosnjake sta oni misle, sta oni zele, sta njima smeta, cega se oni boje?
I je'l' iko razmislja o procesu "europeizacije" BiH u okviru EU, i cemu to vodi? Kako se niko ne boji gubljenja identiteta i jezika u okviru tako jake i dominantne zajednice, koja ce nam manje-vise diktirati i gospodarstvo, i drustvo, i progres, i zakone, i kulturu.
Ne vidim sto se bratski Srbi i Hrvati imaju bojat Turske, kad ce ionako svi zajedno u EU?
Brisel ce nam biti glavni grad, a ne Ankara.
U BiH kad se pojavi ikakav Turcin, k'o da je dos'o spanjolski torero na stadion, sa crvenom turskom zastavom.![]()
Nesto 'vako: http://www.youtube.com/watch?v=2rY5IaQI ... re=related
Dok ugledaju Tucina, odma se nasi nacionalni zastitnici napregnu, k'o spanjolski bikovi.
Svi spremni za bojda brane narod svoj.
A je l', tako znaci, ako mogu jedni svog konja potkivati, mogu i ovi drugi svoga? Treci isto tako. Ako Bosnjaci masu turskim zastavama samo zato sto Hrvati i Srbi u BiH masu hrvatskim i srpskim, tek tad je ova drzava otisla u k..... To sto svi vezu zastave s ovim ili onim ili masu ovim ili onim zastavama meni samo govori u kakavom je jadnom i bijednom stadiju nase drustvo koje je u nekom predpolitickom procesu iz kojeg se izgleda ne umijemo izvuci. Ali necu da upadnem u ovu zamku 'zastava' jer to nema (barem izravno) veze s temom, a posto ti cijelo vrijeme mijesas babe i zabe ovdje, necu da i ja radim isto. S Turaka si dosla do rata ovih protiv onih, zlato, svaka ti cast
Jos je jadnije, kada se ovako na forumu pojave ljudi koji 'argumentirano' prosipaju spike o opravdanosti ovog ili onog, ali ne bih da budem nekulturan ni slucajno,ovo je, valjda, slobodna drzava pa nek' pise svatko sta hoce.
Napisala si da ti je poznat armenski genocid, ali i nama drugima ovdje je isto tako poznat armenski genocid, samo da znas, i uopce necu vise da ja ulazim u ovo niti raspravljam o necemu sto je jasno cijelom svijetu, a to je da je pobijeno preko milijun ljudi i da je citav zapadno armenski dijalekt nestao s podrucja na kojem je bio stoljecima i stoljecima. O sluzbenom stavu Turske ne zelim pisati jer je toliko bijedan da je to strasno. (apsolutno identican ili nevjerojatno slican stav kao sto je sluzbena srbijanska politika imala ili ima o onome sto je uradjeno u Srebrenici)
Da budem jasan, neka Turci salju svoje investicije i pare u BiH kao i svi drugi, ali pricati o bratskim narodima i prijateljskim drzavama u politici toliko smijesno da se grohotom smijem.
A ovo o EU,pa zlato zaboga, EU nije od jucer, eno 27 zemalja u EU i dalje su Francuzi Francuzi i dalje su Rumunji Rumunji. Kakav gubitak identiteta.
Valjda cemo jednog lijepog dana koletivno shvatiti da je BiH Europa i da od iste trebamo izvuci pare da budemo netko i nesto. A Turci nek' prave kapije i cesme po BiH, i to je investicija da se ne lazemo.
S ovim se nadam da zavrsavam konverzaciju s tobom. Ugodan dan.
-
bambinas
#332 Re: Turska-Prijatelj BiH?
Ja s uzivanjem citam ove kojima smeta Turska i koji su puni znanja ispijajuci kafe u strosi.
Ali sa jos vecim uzivanjem moram reci da ce Turska vremenom sve vise biti prisutna na nasim prostorima. Pa kome se svidja, dobro i jeste a, kome ne... Neka halale.
Sjeticete se mene za jos par godina.
Ali sa jos vecim uzivanjem moram reci da ce Turska vremenom sve vise biti prisutna na nasim prostorima. Pa kome se svidja, dobro i jeste a, kome ne... Neka halale.
Last edited by bambinas on 28/03/2012 18:15, edited 1 time in total.
-
Emi_Nevermind
#333 Re: Turska-Prijatelj BiH?
Zlato, podnosis ti duple arsine, i to dobro, jer ih i sama koristis redovno. Ti si ta koja cak i genocid pravdas u svrhu manipuliranja, povjesne cinjenice ne znas sta su, jer ne navodis cinjenice vec samo lose prikrivenu neo-otomansku propagandu. Opet cu redom.zlata wrote:1. Oprosti, imam dovoljno godina i iskustva, da u vecini slucajeva, znaci 95%, oni koji se zgrazaju na Turke, Irance, Arape, itd, pate od Islamafobije.FrankSlade wrote:Ovo i mene nervira kod Zlate....ta teza da, ako se ne poistovjecujes sa Turcima, ako ne dozivljavas napad na Turke kao napad na sebe, onda podcjenujes svoje, cak si islamofob.6.Ako kazem da ne zelim previse stranog uticaja (bilo kakvog!) ne znaci da podcjenjujem svoje Ili moram da se osjecam kao Turkinja da bih cijenila svoje?!
Ludilo.
2. Imas bezbroj primjera genocida i klaonica u kojima su muslimani i Turci bili zrtve (a i mnogi drugi narodi), pa ne'vidim da se o tome nesto puno raspravlja u francuskom, niti bosanskom parlamentu.
3. I za razliku od Karadzica i Hitlera, ne postoje nikakvi dokazi da su Osmanlije vec ranije organizirano planirale iztrijebljenje Armenaca.
Znam dobro definiciju rijeci genocid. I nisam totalno dezinformirana o Armencima u Anatoliji.
4. A to sto se nasi formski sovinisti sad uhvatili Armenaca, kao razlog za sovinizam vis-a-vis Turaka....![]()
po tom principu bi valjda trebali izbjegavat i Srbe i Hrvate.![]()
Kao ne'valjaju genocidni Turci, Prijeci su nam genocidni Srbi i Hrvati.![]()
5.U principu nam jesu prijeci, ali zasto bi meni komsija trebao diktirat moja prijateljstva?
Je'l' on pita mene s'kim ce se druzit?
6. Mene su cijelo djetinjstvo u ex-Yu sopali, kako su Hrvati isto genocidasi. Sve krive Ustase, pa Ustase, pa Ustase. Sve klasicno ispiranje mozka. Tipicna propaganda i trovanje ljudskom zdrava razuma. Na koncu ispade da su oni kojim su sve bile krive Ustase, ne razlikuju puno od Ustasa. A kad je doslo stani-pani bosnjacka inteligencije nije vise znala ni ko im radi o glavi.
7.Zato sam uvijek spremna preispitat zasto to neko zeli pravdu za Armence, a ne govori o nepravdama gdje su drugi nevini narodi isto masovno umirali, ginuli.
Ne podnosim duple arsine, narocito kad se selektivnim manipuliranjem povjesnih cinjenica zele postici neki novi dnevnopoliticki ciljevi.
1.Molim te daj nam statistiku koja dokazuje da je 95% onih koji se pozale na bilo koju muslimansku zemlju islamofobicno? Ili si to sebi dala za pravo da izmisljas statistiku jer pozznajes sve ljude svijeta i nekim cudom imas barometar za islomofobiju. Ti si onda nesto kao Tesla,CNN i zavod za statistiku u jednom.
2. Ti opet poistovjecujes sve muslimane i Turke, nad muslimanima se desavao genocid mnogo puta, ali kad se to nad Turcima desio genocid, oficijelno priznat genocid, ne a la bitka na Kosovu i slicno? Moze molim te neka statistika ili je i to iz neke licne riznice?
3. Sta hoces da kazes, da su Turci slucajno,neplanski ubili milion do milion i po Armenaca? Pa plan je bio demobilizirati i poubijati vojnike, deportirati ili ubiti intelektualce, i protjerati zene i djecu u sirijske pustinje.Vjerovali su da ce Otomansko carstvo opstati ako bude homogeno cisto. Mozes li mi objasniti sta od ovog NIJE genocid. Kao neko ko je pripadnik naroda kojem se desio genocid, ne mogu da vjerujem da branis ovo. Alergicna sam na poricanje genocida nad bilo kim, a kad je u pitanju genocid, tu Turska ima gotovo identican stav kao i RS kad je u pitanu Srebrenica.I ti takav stav branis?
4.Tvrdis kako ko god kritikuje bilo sta u bilo kojoj muslimanskoj zemlji, ocigledno nije dobar Bosnjak, patriota, musliman, izdajica je svog roda, i znaci da su mu srbi isprali mozak, da podcjenjujemo svoje i sl. Odlika nekog ko svoje postuje, je da po svaku cijenu brani svaku muslimansku zemlju, da prepusti da ga preplave proizvodi, usluge i institucije druge drzave, samo zato sto je muslimanska, a Turke portretiras kao neke uber-muslimane. Zbog tog stava ti je neko napomenuo da su Turci masovno ubijali Kurde, takodjer muslimane, pa da malo smanjis dozivljaj i malo objektivno sagledas, umjesto da slijepo branis SVE sto su Turci ikad uradili. Zasto ides do te krajnosti da branis genocid (kako god ti to nazvala) nad preko milion ljudi kako bi odbranila Turke? Zar mora biti crno-bijelo? Jesi li cula za sposobnost alaniticnog razmisljanja?
5. Srbi imaju svoj entitet i u nasem nam ne mogu puno toga diktirati. Hrvata u Sarajevu nema mnogo, te nemaju toliki uticaj kao sto ti to predstavljas. I o cemu ti pricas, halo zeno, ja zivim u Sarajevu, gdje ni Srba ni Hrvata nije pretjerano puno, hoces da kazes da je mene neko natjerao da ja mislim da je previse turskog uticaja? Ili vrebaju kad ja ne znam pa mi ispiraju mozak kako bih mrzila Turke? Ko bona diktira Bosnjacima prijateljstva? Ti si skroz iskljucena iz stvarnosti.. Prica o diktiranju prijateljstva, propagandi, podcjenjivanje svog, se uklapa jedino u sredinu gdje je manje muslimana, ali shvati da u federaciji ne postoji niko ko se boji da cemu se djeca "posrbiti". Roditelj u Federaciji se danas vise boje da ce im djete otici u vehabije nego da ce doci kuci i pricati ekavicu iz jednostavnog razloga sto Srbi nemaju kulturnog uticaja u federaciji. Oni koji su fanatici su u RS-u, oni koji su u federaciji se osjecaju kao Bosanci. Ti moras shvatiti da je rat prosao, i stvari su se promjenile otkako si otisla za cemeriku. U ovoj diskusiji, 20 godina post-war, se vise ne radi o Srbima, ti mijesas kruske i jabuke, Vise Turaka ne znaci manje Srba, samo vise Turaka.
6. gdje su tebi to mozak ispirali o ustasama? Prije rata???
7. Ovo me najvise iznerviralo- .Zato sam uvijek spremna preispitat zasto to neko zeli pravdu za Armence, a ne govori o nepravdama gdje su drugi nevini narodi isto masovno umirali, ginuli.
Cuj ti si spremna preispitati zasto zelimo pravdu za Armence, tebi milion do milion i po mrtvih nije dovoljan razlog? Mozda da ti sebe preispitas zasto osudjujes genocid jedino u slucaju da je pocinjen muslimanima? Pa Armenci su spomenuti iz razloga, jer su Turci taj zlocin pocinili. Sta bi bila poenta da spominjemo sad Kineze, Tibetance, palestince, zrtve sovjetskog komunizma, jevreje, nas (opet)? Znas li ti uopste na kojoj si temi? naravno da je svakog njegova rana boli, ali na ovaj nacin relativizirati i poricati toliki zlocin je sramota. Ljudi koji su toliko ravnodusni prema zrtvama koji nisu muslimani su mentalno zakocili u ratnom periodu, poceli se sluziti istim podlim metodama i retorikom kao i ti koji su ih otjerali i sada samo guslaju nacionalizam, price od prije 20 godina, i ne shvataju da se danas suocavamo sa novim problemima i iskusenjima. Ponavljam, nije sve crno-bijelo. Po tebi- ako ne volis Turke, onda branis i obozavas Srbe, ako volis Turke, ne volis Srbe. Kakvi crni Srbi, nisu oni tema...I ti tvoji Turci trguju sa Srbima povazdan, o cemu ti? Niko ne kaze da treba zaboraviti, ali mrznja nas jede iznutra, i moras shvatiti da metak jednako boli i muslimansko i katolicko i pravoslavno dijete. I ne samo da porices genocid jednog naroda, vec prozivas ljude koji se ne slazu sa Turskom politikom kao islamofobe i prodane duse, nedovoljne patriote (zar ja moram voljeti Tursku da bih bila po tebi dobra Bosnjakinja???), dok ti sjedis u Cemerici i prosipas patriotizam.
Primjetim da pises iz afekta, ali moras odmjeriti sta te rijeci ustvari znace, jer ispadas licemjerna,i djelujes kao neko bez trunka empatije ko pored toga ne poznaje sadasnje stanje svoje drzave..
-
Emi_Nevermind
#334 Re: Turska-Prijatelj BiH?
tipster wrote:Ovu temu je samo mogao neki srbin pokrenuti - njima je to u okubambinas wrote:Ja s uzivanjem citam ove koji ima smeta Turska i koji su puni znanja ispijajuci kafe u strosi.
i nacin na koji pokrece diskusiju ko fol pita se ko Jassica Parker iz Sex i grad
Naravno da je Turska prijatelj BiH
Pokraj ove teme treba pokrenuti temu Srbija neprijatelj BiH - dokazi i laži - sto da ne - da vidimo kako mladi svijet razmislja
Bambinas, steta sto se ne pitas ti, i ne vlada totalitarizam vec demokratije. Uspjet cemo mi i tvog babu sa stolice smjeniti.. Ili si jedna od onih sto nema za kafe u strosi (tamo ne pije kafu niko ko ima ista pametno da kaze, ali eto), pa cekas Turcina u bijelom mercedesu da te vodi u Stabmol.Kako god, nisu Srbi, pa nece nam ni Turci biti gazde.
Tipster, Turci u Srbiju ulazu isto kao i u BiH,a u RS ulazu i vise nego u Federaciju. Srbima Turska nije trn u oku, vec finansijska sigurnost. Kakve veze ima Srbija s ovim? Naravno da Srbija nije prijatelj Bosne, ali to ne znaci automatski da Turska jeste.. Pa nije sve ili crno ili bijelo? Fakat, sta se ljudi zale da se ne razvijamo, s obzirom na kapacitet samostalnog, analiticnog razmisljanja, dobro uopste i postojimo..
@Reds i Vitezanin- slazem se sa svim napisanim, a ovo me je za folklorne predstave, cesme i kapije nasmijalo do suza
-
zlata
#335 Re: Turska-Prijatelj BiH?
@ AmirEmira
Zanimljiva mi je tvoja zabrinutost za bosansku kulturu, kako ju zelis sacuvat od poganluka genocidne Turske.....
nego me samo zanima kako ces izgradit drzavu sa genocidnim narodima unutar BiH?
Stitit ces genocidne Bosance i Hercegovce od genocidnih Turaka? Je'l' tako?
Mislim, i u Banja Luki poricu ikakav genocid, pa ne vidim da si otvorila-o ikakvu raspravu da nas postedis od loseg utjecaja i "njihove" kulture, i njihovog negativnog utjecaja na BiH?
Ni Franjo Tudjman nije dao rec da je pobijeno milijun i pol Srba, pa ne vidim da vam se na takvu reviziju dize kosa na glavi. Niti da nesto puno brinete o utjecaju genocidne Hrvatske na BiH.
Prosto jednostavno, sovinsti ste, i rasisti, i Armenska nesreca vam samo sluzi kao opravdanje vec usadjenog rasizma, sovinizma i predrasuda vis-a-vis Turske, Arapa, Iranaca, i cijelog Istoka.
Mozete svi pod-ruku sa Brejvikom.
I on je strepio od utjecaja Divljaka sa Istoka.
Medjutim, Divlji Istok je kolijevka ove civilizacije.
I meni je vrlo drago da i oni sad imaju konje za utrku. Dosta je vise bilo monopola SAD-a i EU.
A kad budes brinula o genocidnim Amerikancima, i o njihovom negativnom utjecaju na BiH, isto kao sto brines o genocidnim Turcima i njihovom negativnom utjecaju na BiH, onda te mogu dozivit kao objektivnog sugovornika.
Do tad, si najobicniji huskac i sovinist.
Upravo, stavovi kao tvoji se najcesce cuju od klasicnih europskih ksenofoba i rasista.
Eno, imas u Francuskoj Le Pena i kcerku mu, Marinu.
Mislim da cete se lako sporazumit oko Turske i Arapa.
ps. I Vrlo mi je drago da se na svjetskoj sceni pojavljuju nove sile, novi utjecaji, jake kulture i tradicije.
Dosta je vise i Americkog-EU "Bogovanja", i njihovog monopola i manipuliranja.
A zbog prisnih povjesnih veza, mi je posebno drago da je jedna od tih sila, Turska.
Volim gledat kad se "loseri" dignu na noge.
Isto kao sto imam poseban osjecaj za Austriju i Madjarsku, imam jos veci za Tursku. A dabome, da su mi svi ex-Jugoslaveni takodjer iznimno prisni i dragi, neovisno od tog kakvu su sudbinu bili namjenili i meni i mojim najbliznjim, a i BiH.
Dojadio mi vise 50-Cents i njegovo smrkanje.
Zanimljiva mi je tvoja zabrinutost za bosansku kulturu, kako ju zelis sacuvat od poganluka genocidne Turske.....
nego me samo zanima kako ces izgradit drzavu sa genocidnim narodima unutar BiH?
Stitit ces genocidne Bosance i Hercegovce od genocidnih Turaka? Je'l' tako?
Mislim, i u Banja Luki poricu ikakav genocid, pa ne vidim da si otvorila-o ikakvu raspravu da nas postedis od loseg utjecaja i "njihove" kulture, i njihovog negativnog utjecaja na BiH?
Ni Franjo Tudjman nije dao rec da je pobijeno milijun i pol Srba, pa ne vidim da vam se na takvu reviziju dize kosa na glavi. Niti da nesto puno brinete o utjecaju genocidne Hrvatske na BiH.
Prosto jednostavno, sovinsti ste, i rasisti, i Armenska nesreca vam samo sluzi kao opravdanje vec usadjenog rasizma, sovinizma i predrasuda vis-a-vis Turske, Arapa, Iranaca, i cijelog Istoka.
Mozete svi pod-ruku sa Brejvikom.
I on je strepio od utjecaja Divljaka sa Istoka.
Medjutim, Divlji Istok je kolijevka ove civilizacije.
I meni je vrlo drago da i oni sad imaju konje za utrku. Dosta je vise bilo monopola SAD-a i EU.
A kad budes brinula o genocidnim Amerikancima, i o njihovom negativnom utjecaju na BiH, isto kao sto brines o genocidnim Turcima i njihovom negativnom utjecaju na BiH, onda te mogu dozivit kao objektivnog sugovornika.
Do tad, si najobicniji huskac i sovinist.
Upravo, stavovi kao tvoji se najcesce cuju od klasicnih europskih ksenofoba i rasista.
Eno, imas u Francuskoj Le Pena i kcerku mu, Marinu.
Mislim da cete se lako sporazumit oko Turske i Arapa.
ps. I Vrlo mi je drago da se na svjetskoj sceni pojavljuju nove sile, novi utjecaji, jake kulture i tradicije.
Dosta je vise i Americkog-EU "Bogovanja", i njihovog monopola i manipuliranja.
A zbog prisnih povjesnih veza, mi je posebno drago da je jedna od tih sila, Turska.
Volim gledat kad se "loseri" dignu na noge.
Isto kao sto imam poseban osjecaj za Austriju i Madjarsku, imam jos veci za Tursku. A dabome, da su mi svi ex-Jugoslaveni takodjer iznimno prisni i dragi, neovisno od tog kakvu su sudbinu bili namjenili i meni i mojim najbliznjim, a i BiH.
Dojadio mi vise 50-Cents i njegovo smrkanje.
-
bambinas
#337 Re: Turska-Prijatelj BiH?
Sama cinjenica, da spominjes mog oca samo zato da bi mene napao/la, govori o tvom nivou komunikacije. Pa tako, dalje i ne zelim diskutovati s tobom.AmirEmira wrote: Bambinas, steta sto se ne pitas ti, i ne vlada totalitarizam vec demokratije. Uspjet cemo mi i tvog babu sa stolice smjeniti.. Ili si jedna od onih sto nema za kafe u strosi (tamo ne pije kafu niko ko ima ista pametno da kaze, ali eto), pa cekas Turcina u bijelom mercedesu da te vodi u Stabmol.Kako god, nisu Srbi, pa nece nam ni Turci biti gazde.
Tipster, Turci u Srbiju ulazu isto kao i u BiH,a u RS ulazu i vise nego u Federaciju. Srbima Turska nije trn u oku, vec finansijska sigurnost. Kakve veze ima Srbija s ovim? Naravno da Srbija nije prijatelj Bosne, ali to ne znaci automatski da Turska jeste.. Pa nije sve ili crno ili bijelo? Fakat, sta se ljudi zale da se ne razvijamo, s obzirom na kapacitet samostalnog, analiticnog razmisljanja, dobro uopste i postojimo..
@Reds i Vitezanin- slazem se sa svim napisanim, a ovo me je za folklorne predstave, cesme i kapije nasmijalo do suza![]()
![]()
Hocu da se djoramo sa RSom, neka njima vode folklor i cesme i kapije, njima fali, kod nas na pretek, ja bih radije onih tamo, fabrika i investicija
-
bambinas
#338 Re: Turska-Prijatelj BiH?
Npr, info za one koje interesuje.
Pocetkom aprila dolazi ekipa iz Turske da obidje grupu jetimske djece (50 djece) o kojoj se stalno brinu od pocetka 2011 godine. Znaci odjeca, obuca, njihovo skolovanje itd.
Samo sto ovakve stvari turci ne pricaju previse pred medijima, a mostovi dzamije i sl. koje naprave u dogovoru s nasim opstinama budu na vijestima, pa mi znamo samo za to.
Koliko to od nas zna za jetime?
Ovo je samo jedan mali primjer, mogu ja vama svakog mjeseca ovako davati primjere.
Pocetkom aprila dolazi ekipa iz Turske da obidje grupu jetimske djece (50 djece) o kojoj se stalno brinu od pocetka 2011 godine. Znaci odjeca, obuca, njihovo skolovanje itd.
Samo sto ovakve stvari turci ne pricaju previse pred medijima, a mostovi dzamije i sl. koje naprave u dogovoru s nasim opstinama budu na vijestima, pa mi znamo samo za to.
Koliko to od nas zna za jetime?
Ovo je samo jedan mali primjer, mogu ja vama svakog mjeseca ovako davati primjere.
-
Emi_Nevermind
#339 Re: Turska-Prijatelj BiH?
Zlato, spomenula sam 20 puta da mi smeta monopoliziranje i bilo ciji pretjeran uticaj u BiH, americki, francuski, spanski. Uporno to ponavljam. Ako citas s pola oka, i kao papagaj ponavljas svoe nebuloze, bez da procitas i shvatis ono sto napisem, nema poente s tobom pricati. I ostali koji su dijelili moje misljenje su odustali od diskusije jer ti jednostavno ne razumijes. Sta ces nije ni znanje za svakog. Kao sto rece Dino Saran:
Ovih dana odluka je pala u prvom krugu,
izglasana od budala. Hvala? Ni hvala.
Povjerenje? Prosperitet? Postenje?
Pojest cemo drago kamenje s nakita vasih zena, kceri, kurtizana.
Ovih dana gladni, bijesni jedni na druge,
na sebe zbog vas, zbog tebe, zbog svih poltrona,
kurtona, mediokriteta, mi smo supak svijeta.
Nikad vise devedeseta – devedeset peta.
Konopac je spreman, savit ce se grana – ovih dana.
Mi smo maticni brojevi, brojevi racuna,
poluprazni kontejneri, iscupane klupe.
Nas nema i nikad nas nije ni bilo,
samo ti se snilo.
A vi ste obicna bagra s koca i konopca.
Da nije bilo rata ne bi imali za graha.
Hranite ekstreme da zaustave vrijeme,
da i djeca budu sluge mrznje, gluposti i straha.
Ova zemlja je kulisa za predstavu lazi,
teatar apsurda za pokisle zabe.
Dok muhe nas jedu u prvom su redu
svi oni sto karte dobivaju dzabe.
Ovih dana odluka je pala u prvom krugu,
izglasana od budala. Hvala? Ni hvala.
Povjerenje? Prosperitet? Postenje?
Pojest cemo drago kamenje s nakita vasih zena, kceri, kurtizana.
Ovih dana gladni, bijesni jedni na druge,
na sebe zbog vas, zbog tebe, zbog svih poltrona,
kurtona, mediokriteta, mi smo supak svijeta.
Nikad vise devedeseta – devedeset peta.
Konopac je spreman, savit ce se grana – ovih dana.
Mi smo maticni brojevi, brojevi racuna,
poluprazni kontejneri, iscupane klupe.
Nas nema i nikad nas nije ni bilo,
samo ti se snilo.
A vi ste obicna bagra s koca i konopca.
Da nije bilo rata ne bi imali za graha.
Hranite ekstreme da zaustave vrijeme,
da i djeca budu sluge mrznje, gluposti i straha.
Ova zemlja je kulisa za predstavu lazi,
teatar apsurda za pokisle zabe.
Dok muhe nas jedu u prvom su redu
svi oni sto karte dobivaju dzabe.