Turska-Prijatelj BiH?

Locked
kamen spoticanja

#276 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by kamen spoticanja »

zlata wrote:I jos nesto da dodam.
Ove turske skole koje se otvaraju diljem svijeta (ne govorim sad o IUS) otvaraju ljudi oko Gulen islamskog pokreta. Slijedbenici Fetullaha Gulena takve skole otvaraju svuda, a ne samo u BiH.
U BiH imaju tek 2 ili 3.
U SAD-u mozda i stotinu.
Svake godine otvaraju po jos nekoliko. Ako se ne varam, ona nova bosanska "Charter School" u New York-u,
ima veze s' Gulen-Turcima?
Ovdje imas spisak Gulen "turskih" skola, koje se financiraju iz drzavnog budzeta u SAD-u. Ima i par privatnih koje su takodjer pod njihovom upravom.
http://gulenschools.org/
Najprije, iako nisam nikad razmisljala ispisati djete iz gradjanske skole, zamalo da ga nisam poslalala u takvu "tursku" skolu na ovoj strani svijeta.

Najprije, uce klince disciplinu. Nesto sto definitivno fali ovim gradjanskim skolama. Ako djeca ne napreduju, subotom im pruzaju extra pomoc i predavanja. Za razliku od katolickih, ne moram toliko strepit da ce mi fratar barkat djete (imam prijatelja kojeg je nastavnik u katolickoj zlostavljao).

Skole im nisu skupe. Nema droge. Nema pusenja. Nema kurvanja. Nema zahebavanja.
Znaci mogu malko odahnut. Mi smo ionako previse liberalna familija, tako da su nam ti konzervativci i disciplinasi dobrodosli.
Imaju turski folklor (to cesto ukljucuje i balkanski) i pjevaju turske zabavne i folklorne...
Sta fali?
Koji je problem tu?
Jel' nije bolje da mi djetetu bude idol Sezen Aksu, neg' Britney Spears?

Kol'ko se sjecam, skolo cijela turska elita je skolovana u skolama koje su otvorili KRSCANI, vecinom Francuzi i Englezi. Od sultana i sultanske svite, pa na dolje, svi su ucili vecinom francuski i bivali dresirani da je Pariz centar svijeta. 'Bem ti zivot. Nisu se ljudi ustrucavali doc u Istanbul i ucit Sultana kako se plese valcer i tango.
A ti bi sad pozatvarala "turske" skole na Balkanu. :-)
tako zlato,tako :)
fetulahov dzemat trenutno u americi radi strasne stvari...i zamisli cuda najveci projekat na kom rade jeste ukrupnjavanje bh diaspore u SAD-u i po nekim procjenama i sad zajedno s turcima pocinju da rade ono sto jevreji rade godinama :)
i u tome se u sutini krije ova zabrinutost i lose raspolozenje prema sve vecem turskom uticaju na ovim prostorima...jer i najvecim lajicima je jasno da je ovo turska interesna zona a sto je vise turaka ovde manje je genocida nad Bosnjacima...i to neki nikako da progutaju
Bosanac sa dna kace

#277 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by Bosanac sa dna kace »

kamen spoticanja wrote:
Ove turske skole koje se otvaraju diljem svijeta (ne govorim sad o IUS) otvaraju ljudi oko Gulen islamskog pokreta. Slijedbenici Fetullaha Gulena takve skole otvaraju svuda, a ne samo u BiH.
U BiH imaju tek 2 ili 3.
U SAD-u mozda i stotinu.
Svake godine otvaraju po jos nekoliko. Ako se ne varam, ona nova bosanska "Charter School" u New York-u,
Ovdje imas spisak Gulen "turskih" skola, koje se financiraju iz drzavnog budzeta u SAD-u. Ima i par privatnih koje su takodjer pod njihovom upravom.
Najprije, iako nisam nikad razmisljala ispisati djete iz gradjanske skole, zamalo da ga nisam poslalala u takvu "tursku" skolu na ovoj strani svijeta.

Najprije, uce klince disciplinu. Nesto sto definitivno fali ovim gradjanskim skolama. Ako djeca ne napreduju, subotom im pruzaju extra pomoc i predavanja. Za razliku od katolickih, ne moram toliko strepit da ce mi fratar barkat djete (imam prijatelja kojeg je nastavnik u katolickoj zlostavljao).

Znaci mogu malko odahnut. Mi smo ionako previse liberalna familija, tako da su nam ti konzervativci i disciplinasi dobrodosli.
Imaju turski folklor (to cesto ukljucuje i balkanski) i pjevaju turske zabavne i folklorne...
Sta fali?
Koji je problem tu?

Kol'ko se sjecam, skolo cijela turska elita je skolovana u skolama koje su otvorili KRSCANI, vecinom Francuzi i Englezi. Od sultana i sultanske svite, pa na dolje, svi su ucili vecinom francuski i bivali dresirani da je Pariz centar svijeta. 'Bem ti zivot. Nisu se ljudi ustrucavali doc u Istanbul i ucit Sultana kako se plese valcer i tango.
fetulahov dzemat trenutno u americi radi strasne stvari...i zamisli cuda najveci projekat na kom rade jeste ukrupnjavanje bh diaspore u SAD-u i po nekim procjenama i sad zajedno s turcima pocinju da rade ono sto jevreji rade godinama :)
i u tome se u sutini krije ova zabrinutost i lose raspolozenje prema sve vecem turskom uticaju na ovim prostorima...jer i najvecim lajicima je jasno da je ovo turska interesna zona a sto je vise turaka ovde manje je genocida nad Bosnjacima...i to neki nikako da progutaju
uh uh kurpne se rijeci ovdje zbore, ne mogu da vjerujem :P
kad su na nekom koncertu bosanskih ilahija u Istanbulu rekli: ...samo za vas, selam i glas od posebne osobe..bla, bla, bla...Güle...nisam mogo da vjerujem :shock: ono tu sjede CHP, Jermeni, ne znam ti ja ko sve.... :-)
kamen spoticanja

#278 Re: Turska-Prijatelj BiH?

nisam ni ja vjerovao dok se vlastitim okicama uvjerio nisam...i onda znas sta je bilo :D
ne more bit da ne znas ako si sastavio vise od godine dana dole :D
Last edited by kamen spoticanja on 26/03/2012 23:57, edited 1 time in total.
Bosanac sa dna kace

#279 Re: Turska-Prijatelj BiH?

kamen spoticanja wrote:nisam ni ja vjerovao dok se vlastitim okicama uvijerio nisam...i onda znas sta je bilo :D
uh brte sastavijo sam ja poplaho godina ovdje...
nista te nijesam skonto u sta si se uvjerio...i sta ne more bit da ne znam :-)
kamen spoticanja

#280 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Bosanac sa dna kace wrote:
kamen spoticanja wrote:nisam ni ja vjerovao dok se vlastitim okicama uvijerio nisam...i onda znas sta je bilo :D
probao si maklubiju makar jednom...pa onda jos jednom i tako to krene :D
tako je krenulo i s CHP elitom,oficirima i dok se okrenes turski vojnici serbest kolju kurbane :D
Emi_Nevermind

#281 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by Emi_Nevermind »

Zlato, ja ti onoliki post nemam vremena citati. al sam vidjela ovo podebljano
Cak sto vise, Srbi su Bosnjake jucer progonili i ubijali, pa tebi ne smeta utjecaj srpske kulture, ali istices koliko ti smeta utjecaj turske. Meni je to vrlo cudno.

pa da odgovorim bar na ovo kad si se toliko potrudila :lol: :lol: Ko bona spominje Srbe? gdje sam ja rekla da mi ne smeta srpski uticaj???! Nisam Srbe u usta uzela :? A vala i ne smeta mi, iz prostog razloga sto ovdje srpskog uticaja gotovo da i nema! (ne pricam o politici, samo o kulturi, kao i u slucaju Turaka..) Niko ovdje niti gleda srpsku televiziju, niti slusa srpski radio, niti se motaju ovuda i otvaraju univerzitete, niti investiraju, niti se ide na kurseve srpskog, a poneka srpska serija mislim da ne znaci da je ovdje srpski uticaj ogroman. Onda je veci americki, zar ne? I ne kontam kakve veze imaju Srbi i rat sa svim ovim? I Zlato, zlato moje, nisu Srbi juce ubijali, vec prije skoro 20 godina, znam da se to tako cini kad si vani, ali narod koji zivi ovdje ide dalje. Ili bar pokusava, ali nekad ne moze, jer ima tako ljudi sto povazdan o ratu trljaju i gdje treba i gdje ne treba. Znala sam da je ova prica u stvari prica o jacanju Islama a ne o turskom ulaganju. Moramo se prestati poistovjecivati s nasom vjeroispovjescu!
Bosanac sa dna kace

#282 Re: Turska-Prijatelj BiH?

kamen spoticanja wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
probao si maklubiju makar jednom...pa onda jos jednom i tako to krene :D
tako je krenulo i s CHP elitom,oficirima i dok se okrenes turski vojnici serbest kolju kurbane :D
aaaa torta od rize sa piletinom, pa jaja sa krompirom :lol: :lol: :lol: ma nazdero se toga, samo u onoj maklubi sto sam ja jeo nije bilo plaho piletine :-?
a jes jes, to za CHP komanidre policije itd ti je stara prica...neg sad vodaju Kacavendine i Jefremove popve po Stambolu :wink: :P ono znas Ajasofija, Sulejmanija, maklube, baklava, caj, i tako ope u krug :-) eto najnoviji razvoj dogadjaja
a et ja kad sam doso biva krili djecu generala na fakultetu dok klanjaju....a et sad oficiri kurbane kolju jaaah. :P
Last edited by Bosanac sa dna kace on 27/03/2012 00:05, edited 1 time in total.
Emi_Nevermind

#283 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by Emi_Nevermind »

Cak sto vise, Srbi su Bosnjake jucer progonili i ubijali, pa tebi ne smeta utjecaj srpske kulture, ali istices koliko ti smeta utjecaj turske. Meni je to vrlo cudno.

pa da odgovorim bar na ovo kad si se toliko potrudila :lol: :lol: Ko bona spominje Srbe? gdje sam ja rekla da mi ne smeta srpski uticaj???! Nisam Srbe u usta uzela :? A vala i ne smeta mi, iz prostog razloga sto ovdje srpskog uticaja gotovo da i nema! (ne pricam o politici, samo o kulturi, kao i u slucaju Turaka..) Niko ovdje niti gleda srpsku televiziju, niti slusa srpski radio, niti se motaju ovuda i otvaraju univerzitete, niti investiraju, niti se ide na kurseve srpskog, a poneka srpska serija mislim da ne znaci da je ovdje srpski uticaj ogroman. Onda je veci americki, zar ne? I ne kontam kakve veze imaju Srbi i rat sa svim ovim? I Zlato, zlato moje, nisu Srbi juce ubijali, vec prije skoro 20 godina, znam da se to tako cini kad si vani, ali narod koji zivi ovdje ide dalje. Ili bar pokusava, ali nekad ne moze, jer ima tako ljudi sto povazdan o ratu trljaju i gdje treba i gdje ne treba. Znala sam da je ova prica u stvari prica o jacanju Islama a ne o turskom ulaganju. Moramo se prestati poistovjecivati s nasom vjeroispovjescu!
Emi_Nevermind

#284 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by Emi_Nevermind »

Bosanac sa dna kace

#285 Re: Turska-Prijatelj BiH?

AmirEmira wrote:Zlato, ja ti onoliki post nemam vremena citati. al sam vidjela ovo podebljano

................zemljo otvori se .................................
p.s.Jermeni koji su medju najpoboznijim i nnajdoslednijim krscanima u svijetu prezadovoljno trljaju ruke zbog danasnje Turske, kao elita, kao najbogatija grupa ljudi u Turskoj danas 5 puta bogatiji, i vrlo rado daju novac i za Medjunarodni univeriztet, i za koledz, i za ne znam ti ja kako udruzenje
kamen spoticanja

#286 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Bosanac sa dna kace wrote: aaaa torta od rize sa piletinom, pa jaja sa krompirom :lol: :lol: :lol: ma nazdero se toga, samo u onoj maklubi sto sam ja jeo nije bilo plaho piletine :-?
a jes jes, to za CHP komanidre policije itd ti je stara prica...neg sad vodaju Kacavendine i Jefremove popve po Stambolu :wink: :P ono znas Ajasofija, Sulejmanija, maklube, baklava, caj, i tako ope u krug :-) eto najnoviji razvoj dogadjaja
a et ja kad sam doso biva krili djecu generala na fakultetu dok klanjaju....a et sad oficiri kurbane kolju jaaah. :P
poodavno sam otisao ali pratim rekreativno :D razvoj dogadjaja...dole su tektonske promjene...iste ocekujemo i ovde 2018.te :D
ps kodno ime famoznog dorucka jaja + krompir jeste fetulah... :D
Last edited by kamen spoticanja on 27/03/2012 00:15, edited 1 time in total.
FrankSlade

#287 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by FrankSlade »

AmirEmira wrote:narod koji zivi ovdje ide dalje. Ili bar pokusava, ali nekad ne moze, jer ima tako ljudi sto povazdan o ratu trljaju i gdje treba i gdje ne treba
Ovo je simptomaticno ne samo za ovu temu nego i za sve druge koje su vezane za Tursku. Turke treba mrziti i drzati na distanci zato sto su ovdje prije 150 god bili okupatori i agresori, ali kad je rijec o Srbima, koji su klali i pali prije 20 god, treba "zaboraviti proslost i ici dalje". Mislim wtf.

No, mislim da i Zlata pretjeruje sa turkofilijom na ovoj temi...brani tu zemlju kao da joj je ona matica a ne BiH.
Emi_Nevermind

#288 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by Emi_Nevermind »

kamen spoticanja wrote:
U BiH imaju tek 2 ili 3.
U SAD-u mozda i stotinu.

Sta fali?
Koji je problem tu?

Joj dobro si to skonto, ja potajno prizeljkujem genocid nad Bosnjacima. Uh, nisam znala da ces me provalit :lol: :lol: :lol: Bas sam se nadala da ce Turaka nestati, kako bi bilo lakse nad nama vrsiti genocid, ipak su Turci jedini koji sprecavaju da se sad kupamo u lokvama krvi, a meni je bas t u cilju. To je sigurno i razlog sto Turci suruju sa Dodikom, da ga ubjede da nas ne genocidira!! Kakva retorika :idea:

Ja sam enemy of the state sto smartam da se moj kulturni identitet razlikuje od moje vjere :!:
Emi_Nevermind

#289 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by Emi_Nevermind »

kamen spoticanja wrote:
U BiH imaju tek 2 ili 3.
U SAD-u mozda i stotinu.

Sta fali?
Koji je problem tu?

Joj dobro si to skonto, ja potajno prizeljkujem genocid nad Bosnjacima. Uh, nisam znala da ces me provalit :lol: :lol: :lol: Bas sam se nadala da ce Turaka nestati, kako bi bilo lakse nad nama vrsiti genocid, ipak su Turci jedini koji sprecavaju da se sad kupamo u lokvama krvi, a meni je bas t u cilju. To je sigurno i razlog sto Turci suruju sa Dodikom, da ga ubjede da nas ne genocidira!! Kakva retorika :idea:

Ja sam enemy of the state sto smartam da se moj kulturni identitet razlikuje od moje vjere :!:
kamen spoticanja

#290 Re: Turska-Prijatelj BiH?

cekaj a kako si se ti uopste prepoznala?
:)
Emi_Nevermind

#291 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by Emi_Nevermind »

FrankSlade wrote:
AmirEmira wrote:narod koji zivi ovdje ide dalje. Ili bar pokusava, ali nekad ne moze, jer ima tako ljudi sto povazdan o ratu trljaju i gdje treba i gdje ne treba
Ovo je simptomaticno ne samo za ovu temu nego i za sve druge koje su vezane za Tursku. Turke treba mrziti i drzati na distanci zato sto su ovdje prije 150 god bili okupatori i agresori, ali kad je rijec o Srbima, koji su klali i pali prije 20 god, treba "zaboraviti proslost i ici dalje". Mislim wtf.

No, mislim da i Zlata pretjeruje sa turkofilijom na ovoj temi...brani tu zemlju kao da joj je ona matica a ne BiH.
Ne, ne , to sto su bili agresori nekad, ne mislim da je to kljucni problem. Problem je sto se oni ponasaju kao da je ovo jos uvijek pod njihovom kontrolom, stoga smatraju da imaju pravo da otvaraju skole na svom jeziku u potpuno drugoj drzavi. To nijedna drzava ne bi dopustila, jer to ne privlaci strane studente, vec samo studente iz jedne drzave. (Ko jos prica Turski??) Da Irak, Jemen, India, Belgija, bilo koja drzava ovako agresivno ulaze i otvara svoje skole, isto bih reagovala..

Drugo, nama je u korist ici dalje sto se tice Srba, a mi smo "krenuli dalje" davno sto se tice Turaka. Sa Turcima, kad se o njima prica, to nisu stare rane koje se otvaraju, vec nove nicu. Da objasnim zasto sa Srbima treba ici dalje.. (i zasto kazes da sam rekla da treba zaboraviti, to je laz i to ne bi rekla ni u bunilu! Rekla sam samo da treba ici dalje!)Rasplamsavanje mrznje je problem SADA, i prica o ratu i slicno nas koci SADAzbog te mrznje. Sto duze ljudi pricaju o nacionalizmu, to vise nacionalosti i tajkuni trljaju ruke. Sto prije pocnemo da gradimo nasu zemlju umjesto da se prepucavamo, to bolje za nas... Prica o mrznji stvara mrznju i unazadjuje nas. Ne Srbe, oni svoje kolo vode, vec NAS! Mrznja uvijek unazadjuje one koji je osjecaju, ne onog koga se mrzi. Srbi u RSu mrze nas? To je njihov problem. Vjecita prica o Srbbima i ratu NAS unazadjuje jer stvara tenzije i koncentraciju skrece sa napretka na mrznju. Da pocnemo pricati koliko mrzimo Turke, to ne bi nista znacilo. Kao drustvo ne bi bili unazadjeni, jer Turci (bar ne jos :x ) nisu bitan politicki faktor u BiH. Osim toga, te stare rane su davno zarasle i vise ne bole, niti na unazadjuju. Mrznja generalno nije dobra stvar, ali Da ja svaki dan pricam kako mrzim Indijce, nista se ne bi desilo. Ako neko svaki dan prica o Srbima, stare rane se otvaraju, skrecemo s puta, nacionalizam raste, sto je opasno. Prica o Indijcima ne cini da nacionalizam raste, kao ni prica o Turcima. Zato je eto toliko bitno da idem dalje i prestanemo pretresati ovaj prosli rat. Ne samo kad je u pitanju Turska, vec generalno. Pa udji na youtube, bilo koji spot, i naci ces psovanje majki, klat cemo balije, srbe na vrbe, vi hrvati kukavice, vi zidovi pokvareni, i tako povazdan, a dodjes da pogledas bezze spot ili pustis djetetu klip cipelicha.. O tome ja pricam, jer je i Zlata tako iz neba pocela o Srbima, kako meni ne smeta njihov navodni kulturni uticaj :?: :!:
zlata

#292 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by zlata »

FrankSlade wrote:

Ne branim ja Turke, nego branim sebe.
Islamofobija je zaposjela svjetom. Najnovije oruzje u propagandnom ratu.
Medjutim, mi smo okusili balkansku Islamofobiju, jos od'rodjenja. Ona je dio naseg identiteta, i mi'smo dresirani da uvjetujemo svoje ponasanje i razmisljanje, predarasudama nasih susjeda.
U principu, valjda trebamo mrzit Turke, da bi nas volili Srbi i Hrvati. :lol:
Probali smo i to, pa nije upalilo. :roll:

Onemogucit narodu da se brani, uvjetovanjem njegovih saveznista i prijateljstava.
Proglasit ga sumnjivim i krivcem, prije neg' sto prstom mrdne.

Imam dovoljno iskustva, i konacno sam skuzila,
kome smetaju Turci, (Arapi, Iranci,) u vecini slucajeva, SMETAJU MU I BOSNJACI. Smetaju mu ikakvi muslimani, Cak i oni koji vise ne vjeruju ni u Boga.
Smeta im i cinjenica da postoji odredjen % ljudi u BiH koji su DE FACTO, VJERNICI. A jos vise im semta da postoji odredjen broj ljudi koji uopce nisu optereceni svojim kulturnim naslijedjem, i svojim povjesnim i rodbinskim vezama s'ljudima u Turskoj.

A kako ne'mogu marisat Turke, onda krenu po sitnim ribama k'o mi na Balkanu.
U biti, vise postuju Turke, neg' svoje prve susjede. Bosnjaci su im sa prezir.
Turaka se boje, a istodobno im zavide.

U principu, ne podnosim predrasude.
Zadnji put kad sam se prepucavala na Sarajevo-X-u, prozvali su me "Croatofilkom". :P
Sad vidim, dobijam novu titulu. Postala sam "Turkofilka, Par Excellence" :D
Last edited by zlata on 27/03/2012 06:21, edited 1 time in total.
Bosanac sa dna kace

#293 Re: Turska-Prijatelj BiH?

kamen spoticanja wrote:ps kodno ime famoznog dorucka jaja + krompir jeste fetulah... :D
eki pa to je drevno imo :lol: :lol: :lol: :lol: :dance: :dance:
ja i dan danas ponekad napravim za dorucak :dance:
Bosanac sa dna kace

#294 Re: Turska-Prijatelj BiH?

evo nekima kolki su nam prijatelji :-)
Poljoprivrednicima iz RS interesantno tursko tržište
- Našu robu tretiraju kao da je kriminalna. Najbolje odnose imamo s Turskom - kazao je predsjednik Udruženja stočara i poljoprivrednih proizvođača RS Vladimir Usorac.
8.12.2011 11:38
Poljoprivredni proizvođači u RS zbog ovogodišnje suše stopirali su pregovore o izvozu oko 30.000 tona pšenice u Tursku, ali su zbog izuzetno dobre saradnje s ovom zemljom, dogovorili izvoz stoke. U toku su pregovori i o izvozu mliječnih proizvoda.

- Imamo izuzetno dobre odnose s Turskom i to veliko tržište veoma nam je interesantno. Ove godine izvozili smo im nešto stoke, a u završnoj su fazi pregovori o izvozu mliječnih proizvoda - kazao je predsjednik Udruženja stočara i poljoprivrednih proizvođača RS Vladimir Usorac.

On je istakao da poljoprivrednici iz ovog entiteta nisu zainteresirani da sarađju s evropskim zemljama, jer, kako tvrdi, za razliku od Turske, prema njima imaju "nekorektan odnos".

- Našu robu tretiraju kao da je kriminalna. Najbolje odnose imamo s Turskom, a pregovaramo i o ulasku na libijsko, sirijsko i izraelsko tržište. Tu imamo najveće šanse i trebamo to iskoristiti - dodao je Usorac.

poljoprivreda.ba
:thumbup: :bih:
Bosanac sa dna kace

#295 Re: Turska-Prijatelj BiH?

a evo jos, nek crknu dusmani
Turska će i u BiH provesti uspješni poljoprivredni model
Osiguranje radnih mjesta kroz obrađivanje vlastite zemlje.
26.3.2012 10:56

Turska će u BiH implementirati vlastiti model ulaganja u poljoprivredu. Kazao je to u Ankari ministar poljoprivrede i stočarstva Turske Mehmet Mehdi Eker, gostujući na redovnom sastanku urednika novinske agencije Anadolija.

Izgradnja puteva

KOYDES je projekt razvoja ruralnih područja u čijem se okviru nalaze infrastrukturalni projekti poput izgradnje puteva i sistema pitke vode, implementiran od 2004. do 2008. godine u Turskoj, a kasnije je pohvaljen i prikazan primjerom na Vijeću međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede u Rimu, prenosi Anadolija.

Odgovarajući na pitanja direktora regionalne direkcije za Balkan novinske agencije Anadolija Omera Cetresa, u okviru online uredničkog sastanka, kome su prisustvovali predstavnici ove agencije iz Turske i svijeta, Eker je podsjetio na model ulaganja u poljoprivredu koji je doprinio razvoju ovog sektora u Turskoj.

Održivi projekti

- Predložili smo poljoprivredne projekte za BiH koji će raseljenim licima otvoriti mogućnost povratka. Predložili smo sistem koji će doprinijeti poljoprivrednoj proizvodnji te na taj način osigurati radna mjesta, kroz obrađivanje vlastite zemlje i korištenje svojih resursa. Ovaj model potaknut će povratak u ruralna područja i oživjeti poljoprivrednu proizvodnju - kazao je Eker.

Govoreći o historiji BiH, Eker je dodao da je prostor BiH bio izložen ratu i stradanjima te da je rat bio razlog velikih migracija u zemlji. Model koji će implementirati u BiH, kako je rekao, pomoći će održivi povratak raseljenih osoba osiguravajući radna mjesta.

- Mi ćemo pomoći da projekt zaživi, a domaće stanovništvo će ga, uz našu pomoć, dalje razvijati - pojasnio je Eker.

Lakši život

Podsjetivši da su predloženi projekti već implementirani u Turskoj te da je ovaj model prikazan kao primjer manje razvijenim državama od Organizacije za poljoprivredu i prehranu Ujedinjenih naroda, Eker je dodao da je ovaj model predložen jer je "već provjeren" i da je siguran da će olakšati živote mnogim ljudima.
ne merem da nadjem onaj o ulogu 500 miliona km u farme koza, men nekako fantasticna cifra, nikako nije realna :-? mada kazu fercera taj njihov projekat po mnogim zemljama :shock:
p206

#296 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by p206 »

Bosanac sa dna kace wrote: ne merem da nadjem onaj o ulogu 500 miliona km u farme koza, men nekako fantasticna cifra, nikako nije realna :-? mada kazu fercera taj njihov projekat po mnogim zemljama :shock:
Svakom vrijednom seljaku nije teško proizvesti određenu količinu nekog poljoprivrednog proizvoda, problem je kome plasirati taj proizvod. Bez obzira koliko kvalitetan taj prozvod bio, ako ga ne možeš plasirati zbog strane konkurencije, propade i seljak i selo. A bez sela i gradovi se lagano i dugoročno gase...
A kud ćeš geografski bližu i idealniju zemlju u ovom trenutku za plasman proizvoda, gdje se svake godine rodi oko milion ljudi više nego što umre, valja to nahraniti...

I molio bih da se prestane sa nekim prepucavanjima, dodijalo brate ;)
Skijaš

#297 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by Skijaš »

stari grad Visegrad wrote:Srbi su se provalili za sva vremena. Nema im povratka, pokazali su koje su to ratni mozgovi koji napadaju civile, koje su to ubice a i dan dnas sire mrznju i uce djecu da mrze. Njihovi pisci mnogo lazu, lazu sami sebe i one ko ih citaju, a tek pisci istorje, atek novinari, treba zato masta. Glavna okupacija kod tog naroda jeste otimanje svega, od jzika do imanja.
Ioako sam nekad milsio da su Turci okupatori, danas mislim da su dobrotvori prema Srbima. Srpskim poglavicama, te onima "intelektualnim" koji ih prate, nije mjesto u civilizaciji.
Ima i normalnih Srba 5%.
Samo su srpska dobrota i plemenitost razlog zbog kojeg si ti danas Bošnjak. Jer da su rđe, na kostima Jasenovca i Stare Gradiške bi odjebali bratstvo i jedinstvo, postavili granicu srpske megadržave kod Karlovca a poražena NDH i Sarajevo podno Romanije ne bi imali snage da se tom odupru. To što su u jednom istorijskom trenutku podržali zlo, nije dovoljno da opravda tvoj šovinizam.
Pogled s "druge" strane : http://www.youtube.com/watch?v=mjNB5c6OkNs

A Turci, oni su dobrodošli kao i svi drugi, Kilibarda, Nijemci, Italijani, Sarajevo je svima otvoreno bez obzira na prošlost.
amoninan

#298 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by amoninan »

Skijaš wrote:
stari grad Visegrad wrote:Srbi su se provalili za sva vremena. Nema im povratka, pokazali su koje su to ratni mozgovi koji napadaju civile, koje su to ubice a i dan dnas sire mrznju i uce djecu da mrze. Njihovi pisci mnogo lazu, lazu sami sebe i one ko ih citaju, a tek pisci istorje, atek novinari, treba zato masta. Glavna okupacija kod tog naroda jeste otimanje svega, od jzika do imanja.
Ioako sam nekad milsio da su Turci okupatori, danas mislim da su dobrotvori prema Srbima. Srpskim poglavicama, te onima "intelektualnim" koji ih prate, nije mjesto u civilizaciji.
Ima i normalnih Srba 5%.
Samo su srpska dobrota i plemenitost razlog zbog kojeg si ti danas Bošnjak. Jer da su rđe, na kostima Jasenovca i Stare Gradiške bi odjebali bratstvo i jedinstvo, postavili granicu srpske megadržave kod Karlovca a poražena NDH i Sarajevo podno Romanije ne bi imali snage da se tom odupru. To što su u jednom istorijskom trenutku podržali zlo, nije dovoljno da opravda tvoj šovinizam.
Pogled s "druge" strane : http://www.youtube.com/watch?v=mjNB5c6OkNs

A Turci, oni su dobrodošli kao i svi drugi, Kilibarda, Nijemci, Italijani, Sarajevo je svima otvoreno bez obzira na prošlost.
A šta ćemo s srpskom dobrotom i plemenitošću par decenija prije?!
srpska dobrota, plemenitost i Bošnjaci u istoj rečenici. :lol:
Halcyon

#299 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by Halcyon »

amoninan wrote: srpska dobrota, plemenitost i Bošnjaci u istoj rečenici. :lol:
Ja bolan, fakat ne možeš vjerovat kakvih sve nebuloza ljudi neće napisat... :-? Srpska dobrota i plemenitost su razlog što smo mi danas Bošnjaci. E mila moja majko...
amoninan

#300 Re: Turska-Prijatelj BiH?

Post by amoninan »

Halcyon wrote:
amoninan wrote: srpska dobrota, plemenitost i Bošnjaci u istoj rečenici. :lol:
Ja bolan, fakat ne možeš vjerovat kakvih sve nebuloza ljudi neće napisat... :-? Srpska dobrota i plemenitost su razlog što smo mi danas Bošnjaci. E mila moja majko...
AK 47 je razlog zašto smo mi sada Bošnjaci.
U istom kontekstu, to će biti razlog i konačnog odjebavanja Beograda i Srbije od Bosne i Bošnjaka.
Locked