Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
-
mojgrad
#26 Re: Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
------------
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#27 Re: Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
pa naravno da je SVE podređeno vjeri. ljudi se odriču svoje rodbine zbog vjere (bilo je dosta primjera kod božijih poslanika) a kako onda da se ne odriču narodnosti... slažemo se mi u tom pogledu. samo meni nije jasno da je tebi kao vjerniku, ako to jesi (izvini ali nisam načisto jesi li ili nisi vjernik, nije uvreda buraz nego fakat ne znam) bitnija narodnost od vjere. to mi nije jasno. ja koliko znam, svakom muslimanu Allah dž.š. je na prvom mjestu, onda njegov poslanik Muhammed a.s. pa onda sve ili svi ostali dolaze...Pietje_Bel wrote:Nije da bukvalno zabranjuje ali Islam kaze da je narodnost podredeno Islamu ako procitas kur'an to ces saznati.ma jarane ti meni svašta napriča a nikako mi ne reče kako to Islam brani nacionalnu svijest. navodiš mi samo ofrlje primjere.
Turci sekularisti si 95% za naciju iznad Islama a Turci Islamisti su 100% za Islam iznad nacije.Turci uopšte ne muče muku sa nacionalnom sviješču već sa sukobom sekularizma i fundamentalizma, koje su u krajnjoj liniji dvije dijametralno suprotne strane i između kojih postoji mali milion nijansi i stvar uopšte nije tako jednostavna (tu su i ljudi koji nisu Turci dakle Armenci, Kurdi...). pročitaj Pamukov Snijeg...Kakvu nacionalnu svijest? Pa naravno da imaju neku svijest da su Palestinci ali ta svijest je uporedljiva sa svijescu u srednovijekovnoj evropi iz 14. vijeka.a što se tiče Arapa, jel misliš da Palestinci imaju nacionalnu svijest? a da spomenemo i nearape, Irance. šta misliš kakav je nivo njihove nacionalne svijesti?
Islam nije izmislio nacionalnu svijest niti nacionalnost. To je jedan evropski pojam. Arapske zemlje ne zele nista da cuju za to i zive po nekoj svojoj logici i pravilima. Procitaj kur'an i vidijet ces da se na svakoj 10. stranici ponavljda da je Islam na prvom mjestu a narodnost na drugom. Pitaj Cerica.de molim te ponovi ono gdje to Islam zabranjuje nacionalnu svijest...![]()
Od istog smo roda?i još nešto, zašto mi ne bi Iranac mogao biti brat? na kraju krajeva od istog smo roda... i bili su uz nas u ratu... zato što su oni nas smatrali braćom.I zato danas zivis u dzamahiriji, bantustanu na 23% Bosne.
Sa ovim si sve rekao. Tvoj deda je znaci (nemoj se ljutiti) poturceni Srbin i naravno da ti nikada neces moci biti Bosnjak u pravom smislu te rijeci. Naravno da su nacionalni pokreti nastali tada ali stvar je sto kod nas nisu nastali ni tada zbog Islamista a trebali su nastati jer se nalazimo u Srcu Evrope. Da li bi danas bilo Turske da Ataturk nije uveo Nacionalnu Tursku politiku? I ako bi je bilo na sta bi to licila? Vjerovatno na Maroko, Algir, Libiju drugim rijecima jedna obicna dzamahirija bi bila.uraz pomiri se, ovdje ti je izvršena nacionalna podjela na osnovu religije i to je to. moj predak je bio vojvoda koji svojevremeno prešao na Islam i izgradio pola Stoca. Srbin je onoliko koliko je to i Ahmadinedžad al ti ne možeš kretenima objasniti da su NACIONALNI pokreti nastajali tek u XIX vijeku
Da nasa Bosnjacka intelektualna elita nije protjera u Tursku (kao osveta za Bosnjacki ustanak) mi bi stvorili nacionalnu svijest mnogo vecu nego sto su je Albanci stvorili. Mi bi usli u kraljevinu Jugoslaviju kao Bosnjaci i Bosna bi imala status kao Bosna. Nebi dozvolili da se stvori Hercegovina uopste itd itd. I na kraju krajeva nikome nebi padalo na pamet da 1991. dgne ruku na nas je bi bili jedan jasan narod sa kontinuitetom nekim od 1000 godina.
dalje, kažeš moj deda je bio Srbin. pa kako može Srbin živjeti u Ljubuškom u 15. stoljeću? odkud znaš da se on izjašnjavao kao Srbin, ustvari osjećao (bolje tako, ne vjerujem da je tad bilo prijave za glasanje u CIK
na koncu želim ti reći upravo ovo:
1. ja nemam nikakvih kompleksa što se tiče mog porijekla, sve i da jest moj predak bio POTURČEN (a nije jer je prigrlio vjeru i branio granice svoje domovine - bio je kapetan) osim toga strašno ružno zvuči poturčen ja nemam ništa Tursko u sebi, vjeruj mi nisu ni moje nane;
2. nemoj sebi davati toliko za pravo da me tretiraš kao neznalicu kojoj savjetuješ da uzme Svetu knjigu jer ne zna osnovne stvari o svojoj religiji;
3. nemoj umišljati da si veći Bošnjak od nekoga samo zato što je nekome Bog ispred narodnosti;
4. ono za Irance si pogrešno shvatio: kada sam rekao da smo istog roda mislio sam LJUDSKOG(moja greška, uistinu se krivo može protumačiti ono kako sam napisao bolje bi bilo da sam stavio nedužne Eskime
nemoj zamjeriti ako sam malo povisio ton, pratim tvoje postove, znam da te ima dosta na Historiji, znam da si na koncu dobronamjeran, samo ti govorim da ima i ljudi koji mogu bez problema imati više identiteta a da nijedan zbog toga ne trpi...
ajd živio
- Pietje_Bel
#28 Re: Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
Nebih rekao da shvatas. Ova politika tvoja nebi bila pogubna za nas Bosnjake da se mi nalazimo u Islamskom svijetu. Mi se nalazimo u srcu evrope i za nas je narodna svijest i potreba za prostronim zaokruzivanjem od velikog znacaja. To je najbitnije za nas. Sta ti mislis da bi ti jedan Albanac-musliman uradio kada bi ti poceo da ismijavas jednog Albanca katolika? Bili bi te zagrlio i rekao:"Neka si ga brate." Ili bi te otjerao u 3 lijepe? U tome je razlika izmedu tebe i njega.Chmoljo wrote:pa naravno da je SVE podređeno vjeri. ljudi se odriču svoje rodbine zbog vjere (bilo je dosta primjera kod božijih poslanika) a kako onda da se ne odriču narodnosti... slažemo se mi u tom pogledu. samo meni nije jasno da je tebi kao vjerniku, ako to jesi (izvini ali nisam načisto jesi li ili nisi vjernik, nije uvreda buraz nego fakat ne znam) bitnija narodnost od vjere. to mi nije jasno. ja koliko znam, svakom muslimanu Allah dž.š. je na prvom mjestu, onda njegov poslanik Muhammed a.s. pa onda sve ili svi ostali dolaze...Pietje_Bel wrote:Nije da bukvalno zabranjuje ali Islam kaze da je narodnost podredeno Islamu ako procitas kur'an to ces saznati.ma jarane ti meni svašta napriča a nikako mi ne reče kako to Islam brani nacionalnu svijest. navodiš mi samo ofrlje primjere.
Turci sekularisti si 95% za naciju iznad Islama a Turci Islamisti su 100% za Islam iznad nacije.Turci uopšte ne muče muku sa nacionalnom sviješču već sa sukobom sekularizma i fundamentalizma, koje su u krajnjoj liniji dvije dijametralno suprotne strane i između kojih postoji mali milion nijansi i stvar uopšte nije tako jednostavna (tu su i ljudi koji nisu Turci dakle Armenci, Kurdi...). pročitaj Pamukov Snijeg...Kakvu nacionalnu svijest? Pa naravno da imaju neku svijest da su Palestinci ali ta svijest je uporedljiva sa svijescu u srednovijekovnoj evropi iz 14. vijeka.a što se tiče Arapa, jel misliš da Palestinci imaju nacionalnu svijest? a da spomenemo i nearape, Irance. šta misliš kakav je nivo njihove nacionalne svijesti?
Islam nije izmislio nacionalnu svijest niti nacionalnost. To je jedan evropski pojam. Arapske zemlje ne zele nista da cuju za to i zive po nekoj svojoj logici i pravilima. Procitaj kur'an i vidijet ces da se na svakoj 10. stranici ponavljda da je Islam na prvom mjestu a narodnost na drugom. Pitaj Cerica.de molim te ponovi ono gdje to Islam zabranjuje nacionalnu svijest...![]()
Od istog smo roda?i još nešto, zašto mi ne bi Iranac mogao biti brat? na kraju krajeva od istog smo roda... i bili su uz nas u ratu... zato što su oni nas smatrali braćom.I zato danas zivis u dzamahiriji, bantustanu na 23% Bosne.
Sa ovim si sve rekao. Tvoj deda je znaci (nemoj se ljutiti) poturceni Srbin i naravno da ti nikada neces moci biti Bosnjak u pravom smislu te rijeci. Naravno da su nacionalni pokreti nastali tada ali stvar je sto kod nas nisu nastali ni tada zbog Islamista a trebali su nastati jer se nalazimo u Srcu Evrope. Da li bi danas bilo Turske da Ataturk nije uveo Nacionalnu Tursku politiku? I ako bi je bilo na sta bi to licila? Vjerovatno na Maroko, Algir, Libiju drugim rijecima jedna obicna dzamahirija bi bila.uraz pomiri se, ovdje ti je izvršena nacionalna podjela na osnovu religije i to je to. moj predak je bio vojvoda koji svojevremeno prešao na Islam i izgradio pola Stoca. Srbin je onoliko koliko je to i Ahmadinedžad al ti ne možeš kretenima objasniti da su NACIONALNI pokreti nastajali tek u XIX vijeku
Da nasa Bosnjacka intelektualna elita nije protjera u Tursku (kao osveta za Bosnjacki ustanak) mi bi stvorili nacionalnu svijest mnogo vecu nego sto su je Albanci stvorili. Mi bi usli u kraljevinu Jugoslaviju kao Bosnjaci i Bosna bi imala status kao Bosna. Nebi dozvolili da se stvori Hercegovina uopste itd itd. I na kraju krajeva nikome nebi padalo na pamet da 1991. dgne ruku na nas je bi bili jedan jasan narod sa kontinuitetom nekim od 1000 godina.
dalje, kažeš moj deda je bio Srbin. pa kako može Srbin živjeti u Ljubuškom u 15. stoljeću? odkud znaš da se on izjašnjavao kao Srbin, ustvari osjećao (bolje tako, ne vjerujem da je tad bilo prijave za glasanje u CIK) jesi li ti siguran da nije bio Bošnjak? jer mog prezimena ima i Hrvata i Srba a kako vidiš i muslimana a eto DANAS Bošnjaka... i svi su iz Bosne, preciznije iz Hercegovine. štaviše vrlo je vjerovatno da je to prezime postojalo i prije najezde Turaka.
na koncu želim ti reći upravo ovo:
1. ja nemam nikakvih kompleksa što se tiče mog porijekla, sve i da jest moj predak bio POTURČEN (a nije jer je prigrlio vjeru i branio granice svoje domovine - bio je kapetan) osim toga strašno ružno zvuči poturčen ja nemam ništa Tursko u sebi, vjeruj mi nisu ni moje nane;
2. nemoj sebi davati toliko za pravo da me tretiraš kao neznalicu kojoj savjetuješ da uzme Svetu knjigu jer ne zna osnovne stvari o svojoj religiji;
3. nemoj umišljati da si veći Bošnjak od nekoga samo zato što je nekome Bog ispred narodnosti;
4. ono za Irance si pogrešno shvatio: kada sam rekao da smo istog roda mislio sam LJUDSKOG(moja greška, uistinu se krivo može protumačiti ono kako sam napisao bolje bi bilo da sam stavio nedužne Eskime)
nemoj zamjeriti ako sam malo povisio ton, pratim tvoje postove, znam da te ima dosta na Historiji, znam da si na koncu dobronamjeran, samo ti govorim da ima i ljudi koji mogu bez problema imati više identiteta a da nijedan zbog toga ne trpi...
ajd živio
Kako moze neko ko je pio alkohol 50 godina i jeo krmetinu da postane Musliman? To je nemoguce. Ne kazem ja si ti ta vrsta muslimana ali takvih Muslimana ima mnogo u Bosni. Ja sam musliman i moji preci su bili muslimani i Islam postujem ali Islam je kod mene odvojeno od nacije i u tome je bitna razlika izmedu tebe i mene. Islam ce mi pomoci da budem dobar covijek (nadam se). Bosnjastvo ce mi pomoci da budem dobar Bosnjak i da opstanem na ovoj zemlji koju smo mi stvorili kao drzavu a na kojoj smo mi sada postali slicno onim sto su indijanci postali u Americi.
- Chmoljo
#29 Re: Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
ma jarane odosmo ja i ti u off topic izgleda. elem, ti ne shvataš. kažem ti samo da je meni kao vjerniku (o tome kakav sam i koliki neka sudi Onaj koji to najbolje zna) neshvatljivo da ima nešto preče od vjere.
spominješ kao primjer Albance. evo naprimjer ja ću ti reći da volim Franju Topića više nego 99% Bošnjaka javnih ličnosti. pa tu su onda Željko Komšić, eh da Bojan Bajević kojeg duboko respektujem... ima još takvih ljudi (Vikić, Divjak). i kad bi onda neki Albanac ismijavao nekoga od njih osjećao bih se kao da vrijeđa nekoga Bošnjaka (ovako mi se gadi to i pisati, kao da je neki čovjek koji je musliman po imenu veći rodoljub od onoga koji to nije, al eto). naravno, ovo se odnosi na svakog Hrvata ili Srbina koji ima barem približne stavove kao ovi ljudi... ali oni se nazivaju Hrvatima ili Srbima i to se neće promijeniti koliko god ti ili ja na tome insistirali...
dalje, malo si mi proturječan. govoriš da je moj predak bio Srbin, samo zato što je bio vojvoda, i da ja nisam potomak Bošnjaka. a onda kao primjer daješ Albanca katolika i Albanca muslimana. ono odluči se jarane, jesi li ti prihvatio nacionalnu podjelu po religiji tj. u suštini na trivijalnu stvar poput imena, ili zagovaraš utopijsku ideju da u Bosni žive samo Bošnjani... ja koliko shvaćam ti si za ovo drugo al' onda mene etiketiraš onako kako sam naveo... zbunjen sam tu... osim toga ako si dobar vjernik nećeš dozvoliti napad na nedužnog čovjeka, bez obzira koje religije bio.
i onda mi navodiš neke ljude koji se rokaju alkoholom i krmetinom... nemoj tvrditi da oni ne mogu biti muslimani, to zna samo Onaj koji zna jedini šta nam je svima na srcima. i bezrazložno navodiš taj primjer. govorimo o ljudima koji vjeruju u Boga i to je upravo to o čemu ja govorim: vjera na jednu stranu, nacionalnost/pripadnost na drugu, ali jedno ipak ide prije drugog. govorim ti o životnim prioritetima POJEDINCA, ne skupine. vjera je intimna stvar, ne u smislu da se mora ispoljavati u intimi već da je to čovjekov izbor.
i na kraju, ako mi je Islam na prvom mjestu to ne znači da mislim da ga treba institucionalizovati, ili uvoditi šerijat. nikako. ja sam za sekularnu državu. inače ličnog sam mišljenja da bi se i šerijat mogao "osvježiti", u onolikoj mjeri koliko je to moguće jer masa propisa je donijela tadašnja ulema, a čija rješenja opet nisu bezvremenska kao Božija riječ...
za mene je velika ljepota Islama to što nema posrednika u vjeri, i tako je ja mogu najintimnije ispoljavati, INDIVIDUALNO...
druga je stvar što je reis toliko željan moći da čini stvari koje čini...
da završim napokon, SLAŽEM se s tobom da je nacionalna svijest najbitniji faktor našeg fizičkog opstanka. ali ti očito ne prihvaćaš da čovjeku vjera može biti na prvom mjestu, a istovremeno imati visoku nacionalnu svijest.
spominješ kao primjer Albance. evo naprimjer ja ću ti reći da volim Franju Topića više nego 99% Bošnjaka javnih ličnosti. pa tu su onda Željko Komšić, eh da Bojan Bajević kojeg duboko respektujem... ima još takvih ljudi (Vikić, Divjak). i kad bi onda neki Albanac ismijavao nekoga od njih osjećao bih se kao da vrijeđa nekoga Bošnjaka (ovako mi se gadi to i pisati, kao da je neki čovjek koji je musliman po imenu veći rodoljub od onoga koji to nije, al eto). naravno, ovo se odnosi na svakog Hrvata ili Srbina koji ima barem približne stavove kao ovi ljudi... ali oni se nazivaju Hrvatima ili Srbima i to se neće promijeniti koliko god ti ili ja na tome insistirali...
dalje, malo si mi proturječan. govoriš da je moj predak bio Srbin, samo zato što je bio vojvoda, i da ja nisam potomak Bošnjaka. a onda kao primjer daješ Albanca katolika i Albanca muslimana. ono odluči se jarane, jesi li ti prihvatio nacionalnu podjelu po religiji tj. u suštini na trivijalnu stvar poput imena, ili zagovaraš utopijsku ideju da u Bosni žive samo Bošnjani... ja koliko shvaćam ti si za ovo drugo al' onda mene etiketiraš onako kako sam naveo... zbunjen sam tu... osim toga ako si dobar vjernik nećeš dozvoliti napad na nedužnog čovjeka, bez obzira koje religije bio.
i onda mi navodiš neke ljude koji se rokaju alkoholom i krmetinom... nemoj tvrditi da oni ne mogu biti muslimani, to zna samo Onaj koji zna jedini šta nam je svima na srcima. i bezrazložno navodiš taj primjer. govorimo o ljudima koji vjeruju u Boga i to je upravo to o čemu ja govorim: vjera na jednu stranu, nacionalnost/pripadnost na drugu, ali jedno ipak ide prije drugog. govorim ti o životnim prioritetima POJEDINCA, ne skupine. vjera je intimna stvar, ne u smislu da se mora ispoljavati u intimi već da je to čovjekov izbor.
i na kraju, ako mi je Islam na prvom mjestu to ne znači da mislim da ga treba institucionalizovati, ili uvoditi šerijat. nikako. ja sam za sekularnu državu. inače ličnog sam mišljenja da bi se i šerijat mogao "osvježiti", u onolikoj mjeri koliko je to moguće jer masa propisa je donijela tadašnja ulema, a čija rješenja opet nisu bezvremenska kao Božija riječ...
za mene je velika ljepota Islama to što nema posrednika u vjeri, i tako je ja mogu najintimnije ispoljavati, INDIVIDUALNO...
druga je stvar što je reis toliko željan moći da čini stvari koje čini...
da završim napokon, SLAŽEM se s tobom da je nacionalna svijest najbitniji faktor našeg fizičkog opstanka. ali ti očito ne prihvaćaš da čovjeku vjera može biti na prvom mjestu, a istovremeno imati visoku nacionalnu svijest.
- Zwanziger
#30 Re: Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
@Pietje_Bel,
ne samo na ovoj temi vec i na jos jednoj govoris da Islam ne dozvoljava da se razvije nacionalna svijest. Takodjer si govorio( ne na ovoj temi) da nacionalnu svijest izmedju ostalog odlikuje i borba za odbranu domovine, sto je tacno. E kako sad Islam moze sputavati da se razvije nacionalna svijest, ako se zna da Islam nalaze da branimo svoju domovinu, da branimo svoja ognjista od neprijatelja? Primjera u proslosti je mnogo da su muslimani ostajali i branili svoju domovinu od neprijatelja, jer im to Islam nalaze, znaci itekako imaju razvijenu nacionalnu svijest.
ne samo na ovoj temi vec i na jos jednoj govoris da Islam ne dozvoljava da se razvije nacionalna svijest. Takodjer si govorio( ne na ovoj temi) da nacionalnu svijest izmedju ostalog odlikuje i borba za odbranu domovine, sto je tacno. E kako sad Islam moze sputavati da se razvije nacionalna svijest, ako se zna da Islam nalaze da branimo svoju domovinu, da branimo svoja ognjista od neprijatelja? Primjera u proslosti je mnogo da su muslimani ostajali i branili svoju domovinu od neprijatelja, jer im to Islam nalaze, znaci itekako imaju razvijenu nacionalnu svijest.
-
popajic
#31 Re: Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
Skrenuli ste skroz sa teme,ponijelo vas malo...@Chmoljo
Ova tvoja gore naveda izjava me bas uzdrmala.
Zar je moguce da su nase nacionalne kabadahije toliko uspjele u svojim planovima? Ubijedili nas da ako se nacionalno ne osvijestimo nema nam opstanka .Zar smo do sad bili u nesvijesti? Ko nismo znali ni ko smo ni sta smo dok nam ONI ne pocese soliti pamet.Pa nas vratise u feudalizam.Oni postadose begovi nad begovima,a mi raja,kmetovi.
Jer,nedaj boze da se nasa gradjanska svijest probudi - NJIMA ne bi bilo opstanka.
Shvatam da je mnogima jako vazna ta etnicka pripadnost.I vjerska.Slobodni gradjani imaju pravo izbora i to je sve ok.
Ali kad to etnicko,mi kazemo nacionalno,postane NAJvaznije,onda od gradjanskih sloboda i prava nema nista.Ali zato puno vishe feudalnih pritisaka ovih primitivnih,shovinistickih "politicara"
- Pietje_Bel
#32 Re: Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
Bosnjastvo je postalo vrlo nejasan pojam i u stvari na terenu kada gledamo realno kuji ljudi se dan danas izjasnjavaju kao Bosnjaci vidijet cemo da su to:
1)Muslimani.
2)Sandzaklije
3)Makedonci-muslimani
4)Hrvati-muslimani
5)Ultra desni Bosnnjaci koji su protiv Islamazacije ovog pojma i koji se "iz inata" nazivaju Bosnjacima.
Ostali su Bosanci.
Znaci mi Bosanci-muslimani smo podijeljeni fifty-fifty i nasa nesloga se vidi na neuspjesnoj politici Bosnjackoj. Od kada su Osmanlije otisle iz Bosne od tada su Bosnjaci osnivali tonu vjerskih institucija. Osnivali su: merhamete,gajrete,makdubije,habibije,kantardzije a Srbi i Hrvati su se nacionalno zaokruzivali i definisali jer su imali pismene ljude. Bosnjaci su ostali bez svoje intelektuelne elite nakon odlaska Osmanlija i zato su Usli u kraljevinu Yugoslaviju kao nepostojeci narod. Imali su itekako neku mogucnost da stvore narodnost i svijest i da prate desavanja u Evropi kao sto su pratili Turci ali to se nije desilo.
Posle 50 godina komuznizma moglo je se reci da je se stvorila opet neka Bosnjacka intelektualna elita. Medutim kada pocinje rat 1991. i kada Bosnjaci opet dobijaju sansu da postanu narod a ne vjerska skupina, da se desi preporod Bosnjastva tada dolazi Izetbegovic na vlast i vrlo uporno minira tu sansu na sve moguce nacine. Vodli vrlo jasnu Islamsku politiku a intelektualna elita bjezi zbog toga iz Bosne i opet u Bosni vecinom ostaju oni koji nisu mogli da pobjegnu. Bosnjastvo je po meni dan danas bez ideala. Bosnjaci su ti danas ljudi iz Novog Pazara, Sandzaka a Sarajevu na neki nacin je Najnoviji Pazar mada ima jos pravih Sarajlija.
Mi ni dan danas nismo narod mi smo samo vjerska skupina juznih Slavena. Mozda to zvuci malo cudno ali tako je u pravom zivotu. Mi nemamo tog vodu poput Ataturka koji ce stvoriti neku jasno nacionalnu Bosnjacku politiku koja je iznad konfesije. Mi zelimo da opstanemo na ovom prostoru njegujuci Islam a to je znak da vode i narod koji glasa za te vode jeste poprilicno politicki nepismen.
1)Muslimani.
2)Sandzaklije
3)Makedonci-muslimani
4)Hrvati-muslimani
5)Ultra desni Bosnnjaci koji su protiv Islamazacije ovog pojma i koji se "iz inata" nazivaju Bosnjacima.
Ostali su Bosanci.
Znaci mi Bosanci-muslimani smo podijeljeni fifty-fifty i nasa nesloga se vidi na neuspjesnoj politici Bosnjackoj. Od kada su Osmanlije otisle iz Bosne od tada su Bosnjaci osnivali tonu vjerskih institucija. Osnivali su: merhamete,gajrete,makdubije,habibije,kantardzije a Srbi i Hrvati su se nacionalno zaokruzivali i definisali jer su imali pismene ljude. Bosnjaci su ostali bez svoje intelektuelne elite nakon odlaska Osmanlija i zato su Usli u kraljevinu Yugoslaviju kao nepostojeci narod. Imali su itekako neku mogucnost da stvore narodnost i svijest i da prate desavanja u Evropi kao sto su pratili Turci ali to se nije desilo.
Posle 50 godina komuznizma moglo je se reci da je se stvorila opet neka Bosnjacka intelektualna elita. Medutim kada pocinje rat 1991. i kada Bosnjaci opet dobijaju sansu da postanu narod a ne vjerska skupina, da se desi preporod Bosnjastva tada dolazi Izetbegovic na vlast i vrlo uporno minira tu sansu na sve moguce nacine. Vodli vrlo jasnu Islamsku politiku a intelektualna elita bjezi zbog toga iz Bosne i opet u Bosni vecinom ostaju oni koji nisu mogli da pobjegnu. Bosnjastvo je po meni dan danas bez ideala. Bosnjaci su ti danas ljudi iz Novog Pazara, Sandzaka a Sarajevu na neki nacin je Najnoviji Pazar mada ima jos pravih Sarajlija.
Mi ni dan danas nismo narod mi smo samo vjerska skupina juznih Slavena. Mozda to zvuci malo cudno ali tako je u pravom zivotu. Mi nemamo tog vodu poput Ataturka koji ce stvoriti neku jasno nacionalnu Bosnjacku politiku koja je iznad konfesije. Mi zelimo da opstanemo na ovom prostoru njegujuci Islam a to je znak da vode i narod koji glasa za te vode jeste poprilicno politicki nepismen.
- Chmoljo
#33 Re: Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
ma nemoj da te drma prijateljupopajic wrote:Skrenuli ste skroz sa teme,ponijelo vas malo...@Chmoljo
Ova tvoja gore naveda izjava me bas uzdrmala.
Zar je moguce da su nase nacionalne kabadahije toliko uspjele u svojim planovima? Ubijedili nas da ako se nacionalno ne osvijestimo nema nam opstanka .Zar smo do sad bili u nesvijesti? Ko nismo znali ni ko smo ni sta smo dok nam ONI ne pocese soliti pamet.Pa nas vratise u feudalizam.Oni postadose begovi nad begovima,a mi raja,kmetovi.
Jer,nedaj boze da se nasa gradjanska svijest probudi - NJIMA ne bi bilo opstanka.
Shvatam da je mnogima jako vazna ta etnicka pripadnost.I vjerska.Slobodni gradjani imaju pravo izbora i to je sve ok.
Ali kad to etnicko,mi kazemo nacionalno,postane NAJvaznije,onda od gradjanskih sloboda i prava nema nista.Ali zato puno vishe feudalnih pritisaka ovih primitivnih,shovinistickih "politicara"
nacionalno osviješćenje je trebalo biti gotovo. poslije rata. al' jok naši vrli *upci od političara još nas drže u međuprostoru i izmišljaju zavjere i stvaraju tenzije i sukobe umjesto da stvar prepuste struci (historiji i sociologiji) da bi narod držali na uzici. HLEBA I IGARA, HLJEBA I IGARA, KRUHA I IGARA LJUDI.
- Chmoljo
#34 Re: Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
@popajicPietje_Bel wrote:Bosnjastvo je postalo vrlo nejasan pojam i u stvari na terenu kada gledamo realno kuji ljudi se dan danas izjasnjavaju kao Bosnjaci vidijet cemo da su to:
1)Muslimani.
2)Sandzaklije
3)Makedonci-muslimani
4)Hrvati-muslimani
Ostali su Bosanci.
ma kako bolan nismo narod. jesmo. samo što to mi ne znamo. a ko nam je kriv kad smo glupi i ne educiramo se. nego mašemo turskim zastavama samo da napakostimo komšijama.
al' ti mene očito nisi skontao šta ja pisah gore... al' evo da ti shematski izložim:
POJEDINAC
I
I
VJERA
I
DRŽAVA
I
RELIGIJA
KOLEKTIV
I
I
DRŽAVA
I
RELIGIJA
od mene dosta off topičarenja, haj ćao, nema me više
- Pietje_Bel
#35 Re: Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
Slazem se potpuno sa tobom. Naravno da mi istorijski gledamo jesmo narod. Bosnjani-Bosnjaci-Muslimani-Bosnjaci. Ali koliko nas imamo tu svijest da smo narod? Kako moze jedan svijestan Bosnjak dati svome djetetu ime Tarikili Dzevad, Deniz (Turska imena) umjesto Tvrtko ili Gorcin (Bosnjacka imena)? Kako moze Bosnjak ikada izaci na ulicu sa Turskom zastavom? Kad bi imali 15% svjesnih Bosnjaka to bi bilo nesto velicanstveno. Mi njih imamo max 0,1% i zato nam i Bosnjastvo ide prema Muslimanstvu. Jesmo narod istorijski gledano ali ni u ludilu nemamo tu svijest da smo narod u pravom smislu te rijeci jer uporno ne zelimo kontinuitet naseg porijekla. kod na prevladava ipak svijest da smo Musliman-Bosnjaci.Chmoljo wrote:
@popajic
ma kako bolan nismo narod. jesmo. samo što to mi ne znamo. a ko nam je kriv kad smo glupi i ne educiramo se. nego mašemo turskim zastavama samo da napakostimo komšijama.
al' ti mene očito nisi skontao šta ja pisah gore... al' evo da ti shematski izložim:
POJEDINAC
I
I
VJERA
I
DRŽAVA
I
RELIGIJA
KOLEKTIV
I
I
DRŽAVA
I
RELIGIJA
od mene dosta off topičarenja, haj ćao, nema me više
pozz
- osa
#36 Re: Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
zar je ovih o,1 % u pravu, a ovih 99,9 % pojma nemaju tko su i što su, malo nategnuta teorija.
-
popajic
#37 Re: Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
Malo si pobrkao.Citiras @Pietje-bel,a odgovaras meni@popajic@Chmoljo
Postao/la Chmoljo dana 16/07/2008 23:58
Pietje_Bel je napisao/la:Bosnjastvo je postalo vrlo nejasan pojam i u stvari na terenu kada gledamo realno kuji ljudi se dan danas izjasnjavaju kao Bosnjaci vidijet cemo da su to:
1)Muslimani.
2)Sandzaklije
3)Makedonci-muslimani
4)Hrvati-muslimani
Ostali su Bosanci.
- Pietje_Bel
#38 Re: Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
Pa upravo su u pravu ovih 0,1 %osa wrote:zar je ovih o,1 % u pravu, a ovih 99,9 % pojma nemaju tko su i što su, malo nategnuta teorija.
Ali to neka bude samo moje misljenje...
-
Idun
#39 Re: Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
Pietje_Bel.....stani. Mi smo Bosnjaci, bez obzira kako se zovemo i u sto vjerujemo ili ne vjerujemo. Ne znam zasto te to toliko opterecuje. Pa kad je bilo prekrstavanje u Evropi od strane katolicke crkve, od tada su mnogi poceli uzimati vise katolicka imena. I danas Svedjanin ili Danac itd. kad predje na Islam, ne zove se vise Bahrtr ili Torfast(prije prekrstavana), niti Filip ili Hans(poslije)...vec Ibrahim i Samir. On je Samir, musliman, Svedjanin.Pietje_Bel wrote: Slazem se potpuno sa tobom. Naravno da mi istorijski gledamo jesmo narod. Bosnjani-Bosnjaci-Muslimani-Bosnjaci. Ali koliko nas imamo tu svijest da smo narod? Kako moze jedan svijestan Bosnjak dati svome djetetu ime Tarikili Dzevad, Deniz (Turska imena) umjesto Tvrtko ili Gorcin (Bosnjacka imena)? Kako moze Bosnjak ikada izaci na ulicu sa Turskom zastavom? Kad bi imali 15% svjesnih Bosnjaka to bi bilo nesto velicanstveno. Mi njih imamo max 0,1% i zato nam i Bosnjastvo ide prema Muslimanstvu. Jesmo narod istorijski gledano ali ni u ludilu nemamo tu svijest da smo narod u pravom smislu te rijeci jer uporno ne zelimo kontinuitet naseg porijekla. kod na prevladava ipak svijest da smo Musliman-Bosnjaci.
pozz
To za Tursku zastavu je samo reakcija na Hrvatsku i Srpsku, u cemu je problem?
- Pietje_Bel
#40 Re: Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
Idun wrote:
Zato sto je Bosnjastvo okupiralo Islamizam i to je opsno.Pietje_Bel.....stani. Mi smo Bosnjaci, bez obzira kako se zovemo i u sto vjerujemo ili ne vjerujemo. Ne znam zasto te to toliko opterecuje.
Od kada su Tarik, Deniz, Ismet muslimanska imena? Tako su se Turci zvali prije nego sto su postali Turci-muslimani. To su njihova narodna imena. Imam jednog druga Turcina koji nosi ime Turskog vojskovode koji je se borio protiv Arapa kad su Turci dolazili po prvi put u kontakt sa njima a momak je musliman. A odakle su Tvrtko, Gorcin katolicka imena? To su Slavenska/ balkanska imena i tako su se zvali nasi preci. Znaci mi hocemo da budemo Bosnjaci ali necemo da se zovemo Bosnjackim nego Turskim imenima. Vrlo cudno.Pa kad je bilo prekrstavanje u Evropi od strane katolicke crkve, od tada su mnogi poceli uzimati vise katolicka imena. I danas Svedjanin ili Danac itd. kad predje na Islam, ne zove se vise Bahrtr ili Torfast(prije prekrstavana), niti Filip ili Hans(poslije)...vec Ibrahim i Samir. On je Samir, musliman, Svedjanin.![]()
To za Tursku zastavu je samo reakcija na Hrvatsku i Srpsku, u cemu je problem?
Nakon rata svaku utakmicu koju su Turci pobijedili su proslavile nase Sarajlije. Sjecam se prije 3,4 godine je bilo tako ali i rije 10 godina i prije 15 godina odmah posle rata. Zar je i to bila osveta ili ipak kriza identiteta i Turkofilija?
-
popajic
#41 Re: Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
Pa,ako ti neko(???) kaze da ti je Turska majka- nemas kud nego navijati za najblizu familiju.@pietje-bel
Nakon rata svaku utakmicu koju su Turci pobijedili su proslavile nase Sarajlije. Sjecam se prije 3,4 godine je bilo tako ali i rije 10 godina i prije 15 godina odmah posle rata. Zar je i to bila osveta ili ipak kriza identiteta i Turkofilija?
Mi radimo,osjecamo,vidimo i cujemo ono sto nam se kaze,a ne ono sto vidimo,cujemo,osjecamo.Ogromna razlika!
- Chmoljo
#42 Re: Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
popajic wrote:Malo si pobrkao.Citiras @Pietje-bel,a odgovaras meni@popajic@Chmoljo
Postao/la Chmoljo dana 16/07/2008 23:58
Pietje_Bel je napisao/la:Bosnjastvo je postalo vrlo nejasan pojam i u stvari na terenu kada gledamo realno kuji ljudi se dan danas izjasnjavaju kao Bosnjaci vidijet cemo da su to:
1)Muslimani.
2)Sandzaklije
3)Makedonci-muslimani
4)Hrvati-muslimani
Ostali su Bosanci.
-
Idun
#43 Re: Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
Islam nije opasan.Pietje_Bel wrote:
Zato sto je Bosnjastvo okupiralo Islamizam i to je opsno.
Mene bi prije brinulo to sto mi je zemlja okupirana "srpstvom" i "hrvatstvom"(ovde ne mislim na pravoslavce i katolike) koji su novijeg datuma nego islamizacija Bosnjaka. Mi nismo imali problema s tim sto smo muslimani dok nas nisu poceli provocirati, etnicki cistiti i vrsiti genocid nad nama. Nasi preci su presli na Islam upravo sto su nas "neki" htjeli iskorijeniti. A ovo je samo reakcija...tipicna Bosnjacima...
A ti opet zaboravljas da su Turci vladali na ovim prostorima 500. godina. Naravno da smo pokupili nesto i od njih. A nasi susjedi od nas, od drugih....Pietje_Bel wrote: Od kada su Tarik, Deniz, Ismet muslimanska imena? Tako su se Turci zvali prije nego sto su postali Turci-muslimani. To su njihova narodna imena. Imam jednog druga Turcina koji nosi ime Turskog vojskovode koji je se borio protiv Arapa kad su Turci dolazili po prvi put u kontakt sa njima a momak je musliman. A odakle su Tvrtko, Gorcin katolicka imena? To su Slavenska/ balkanska imena i tako su se zvali nasi preci. Znaci mi hocemo da budemo Bosnjaci ali necemo da se zovemo Bosnjackim nego Turskim imenima. Vrlo cudno.![]()
Otkud Srbima imena Radovan, Radomir, Aleksandar, Vladimir....Otkud Hrvatima imena Luka, Ivan, Julie, Aleksandar...I sto bi postigao sa vracanjem imena? Pa tebi niko i ne brani da se zoves Tvrtko. Da uzmes to bosnjacko ime, rekli bi ti susjedi da se izdajica vratio svojoj vjeri. Jer oni nasu istoriju ne postuju i sebi prisvajaju u zadnjih 150. godina. A i 500 godina je zaista dug period...vrijemeje ucinilo svoje. Ali bi zato svaki Bosnjak trebao znati svoju istoriju i svoje pretke...da nam se vise ne desi da zaboravimo.
A ja sam te pitala za susjede? Za Bosnjake znam da navijaju za BiH protiv koga god da igraju, a bosanski Hrvati i Srbi uvijek protiv BiH za svoje. Prema tome, kako bi njih nazvao?Pietje_Bel wrote: Nakon rata svaku utakmicu koju su Turci pobijedili su proslavile nase Sarajlije. Sjecam se prije 3,4 godine je bilo tako ali i rije 10 godina i prije 15 godina odmah posle rata. Zar je i to bila osveta ili ipak kriza identiteta i Turkofilija?
-
popajic
#44 Re: Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
Bas vas zanose korijeni nastajanja ovih nashih BiH etnosa.
I dok mi kao Kunta Kinte tragamo za nacionalnim prakorijenom ,dotle RS ozvanicila prelijep grb i himnu.To je BILA tema
I dok mi kao Kunta Kinte tragamo za nacionalnim prakorijenom ,dotle RS ozvanicila prelijep grb i himnu.To je BILA tema
- Pietje_Bel
#45 Re: Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
Slazem se vratimo se temi...popajic wrote:Bas vas zanose korijeni nastajanja ovih nashih BiH etnosa.
-
Frankyee
#46 Re: Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
Veritas wrote:Pietje_Bel wrote: Sada smo prepusteni sami sobom i jaka nacionalna svijest je kao stit za nas. Jaka nacionalna svijest nema veze sa vjerom.
Prva recenica ti je tacna, mi smo ti koji odlucujemo o nasoj domovini Bosni i Hercegovini, i ne smijemo dozvoliti da je izgubimo u skupstinama gdje izdajnici kolo vode, Izetbegovici, Silajdzici, Tihici, Lagumdjije. Nisu nama problem muslimani, nego izdajnici. Alija nije musliman. Da je Alija musliman, nikada ne bi potpisao da su Banja Luka, Srebrenica, Visegrad, njegov rodni Bosnaski Samac... "srpski gradovi".
Kapiras. Alija glumi muslimanstvo, a ovdje je davno dokazano u temi "Alije je agent KOS-a" da je on srpski igrac, da je oduvjek bio u dogovoru sa SANU.
Samo da ja dodam onu moju redovnu:
Haris Silajdzic = Fikret Abdic
-
Barbarez
#47 Re: Tuga Bosne: Najbolje sto mozemo
Da i ja dodam svoju redovnu:
90% naroda u Sarajevu nije svjesno da je 49% BiH jos uvijek okupirano od cetnika!!! Ko ne vjeruje nega vidi grb rs-a i himnu ili sam naziv rs-a
90% naroda u Sarajevu nije svjesno da je 49% BiH jos uvijek okupirano od cetnika!!! Ko ne vjeruje nega vidi grb rs-a i himnu ili sam naziv rs-a