Tuđman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Hamajlija
Posts: 39
Joined: 18/03/2008 21:53

#1 Tuđman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by Hamajlija »

Izjava Miroslava Tudžmana, sina Franje, da bi Bosnu ji Hercegovinu trebala urediti kao tronacionalnu državu, nije ništa drugo nego nastavak težnji njegovog oca, a prvog predsjednika hrvatske države nadam se da Hrvati neće nikada više izabrati ovakvog predsjednika, da se Bosna i Hercegovina podjeli i da ono što, većinski, naseljavaju Hrvati, nekada, bude hrvatski teritorij.
Ovu temu, odnosno lik svoga oca, je Tudžmana povapirio i unio novi nemir među građane naše države.
Zapravo, ovakav rasplet bosanskohercegovačke agonije "gura" i Dragan Čivuć i time automatski radi protiv Detonskog sporazuma. Ovakvu inicijativu niko ne proglašava antidejtonskom. Sada vidimo da je,ovakva inicijativa došla iz Hrvatske i da se dešava u najosjetljivijem trenutku kad treba,definitivno, treba riješiti ustavno pitanje Bosne i Hercegovine.
Iako je podjela Bosne i Hercegovine dogovorena između Tudžmana i MIloševića, Tudžmana je od nje odustao kada mu je dozvoljeno da etnički očisti Hrvatsku i tako protjera na stotine hiljada Srba. Tada mu je rečeno da svoj entitet u BIH dobivaju Srbi, a Hrvati i Bošnjaci ostaju u zajedničkom entitetu. On se sa tim složio.
To bosanski hrvati nikada nisu "progutali" i nikada se nisu pomirili sa tim da budu dio cjelovite Bosne i Hercegovine. Zato i oni sabotiraju državu tamo gdje god mogu, nebi li je što više oslabili i učinili neodrživom.
Ovo treba nametnuti kao ozbiljan problem i ovakvu inicijativu, kao i težnju da se RS otcjepi od države treba proglasiti koa antidejtonski čin.
Miroslavu Tudžmanu treba, kao privatnoj osbi, zabraniti da se dotiče pitanja ustavnog uređenja BiH. On nije kompetentan za ta pitanja i naša zemlja nije njegov problem. On je, kod nas, kompromitovana osba jer je podržavao svoga oca koji je bio neprijatelj naše države i bošnjačke nacije. Ako ga neko voli neka mu podigne spomenik i neka mu se klanja do kra ja života.
paja_patak
Posts: 520
Joined: 19/02/2009 19:16
Location: pajboca

#2 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by paja_patak »

sta hoce krivousti debil treci entitet steta sto smo mi srbi a i bosnjaci protiv jer to se nece dogoditi...
User avatar
Lincoln-Burrows
Posts: 7537
Joined: 22/01/2008 18:17

#3 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by Lincoln-Burrows »

paja_patak wrote:sta hoce krivousti debil treci entitet steta sto smo mi srbi a i bosnjaci protiv jer to se nece dogoditi...
nisam ni sumnjao da ćeš upravo ti prvi reagirati :D
a možda i jedini
User avatar
charvel.
Posts: 360
Joined: 16/02/2009 18:11
Location: TZ

#4 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by charvel. »

Otkud njemu pravo da govori kakva bi BiH trebala da bude?
Tu mrcinu treba proglasiti drzavnim neprijateljem i dozivotno mu zabraniti ulaz u BiH, i onda zdrrrrravoo. Nema tu sest - pet, odma BAN i tacka. 8-)
Bas smo njega cekali da nam sere o tom kako BiH treba bit uredjena :x ....ccc
izdaleka
Posts: 410
Joined: 23/07/2008 09:20

#5 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by izdaleka »

Mladji Tudjman sape sebi, nije ti ovo babovina, da se baskaris.
Hrvatska bi trebala obratiti paznju na Istru jer ona vec sve otvorenije pokazuje zelju za pripojenjem Italiji.
oldplague
Posts: 1534
Joined: 21/03/2009 09:45

#6 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by oldplague »

Franjin mali je svoj politički manifest fino razložio preko cijele strane Avaza. Nazdravlje vam! :dance:
hadzofield
Posts: 1411
Joined: 07/12/2008 19:27

#7 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by hadzofield »

Lincoln-Burrows wrote:
paja_patak wrote:sta hoce krivousti debil treci entitet steta sto smo mi srbi a i bosnjaci protiv jer to se nece dogoditi...
nisam ni sumnjao da ćeš upravo ti prvi reagirati :D
a možda i jedini

Pa i ti kao Hrvat iz Kaknja bi trebao biti protiv treceg entiteta
User avatar
Lincoln-Burrows
Posts: 7537
Joined: 22/01/2008 18:17

#8 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by Lincoln-Burrows »

hadzofield wrote: Pa i ti kao Hrvat iz Kaknja bi trebao biti protiv treceg entiteta
Ova tema na način na koji je postavljena nema namjeru otvoriti raspravu o unutrašnjem uređenju,
niti ostavlja uopće kakve opcije osim one od postavljača teme.
Moji su stavovi o uređenju poznati, pa kad o tome pričamo to možemo uvijek napraviti
na drugim temama koje raspravljaju o toj tematici. :)
Smartex
Posts: 183
Joined: 07/02/2007 00:01
Location: San Diego

#9 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by Smartex »

Za ex-Yugoslaviju su se prije istinski zauzimali samo Srbi dok su ostali po najprije Slovenci, a zatim Hrvati i Bosnjaci pritajeno radili i cekali dan kada ce ce ona raspasti da bi napravili svoje nacionalne drzava. Tako je danas sa BiH, za nju se istinski zauzimaju samo Bosnjaci, dok je za Srbe i Hrvate zajednicka drzava samo nametnuto rjesenje. Kao sto Yugoslavija nije imala buducnost , mislim da ce ista sudbina zadesiti i BiH, kad tada ce morati doci do podjele, jer jednostavno logika je da ako tri naroda u jednoj drzavi svaki vuce na svoju stranu da od te drzave nema hljeba na duge staze. Ovo je realno stanje, i mozda je bolje da do podjele dodje sto prije. Svi oni koji vole BiH i govore fraze "Bosne je bilo i bice..." ili "Bosna je bila tu hiljadu godina..." moraju shvatiti da jedistvena Bosna kao drzava moze postojati, drzava sa buducnoscu, a ne oda danas do sutra, samo u slucaju ako se ova dva naroda tj Srbi i Hrvati protjeraju iz iste... A sami znate da je to ipak nemoguce.
User avatar
sheilak
Posts: 17840
Joined: 29/12/2006 21:44
Location: kod njega

#10 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by sheilak »

Ma daj pustite, Tudjmana, marginalca. Kao minornoj politickoj figuri ( koju je sustigla ona jevrejska " imao ( moc ) pa nemao ") potrebno mu je da skuplja politicke poene ( i hercegovacke glasove ). Just ignore. A Hrvati ( i oni bosanski )koji se zakace za to, sami su krivi.
oldplague
Posts: 1534
Joined: 21/03/2009 09:45

#11 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by oldplague »

sheilak wrote:Ma daj pustite, Tudjmana, marginalca. Kao minornoj politickoj figuri ( koju je sustigla ona jevrejska " imao ( moc ) pa nemao ") potrebno mu je da skuplja politicke poene ( i hercegovacke glasove ). Just ignore. A Hrvati ( i oni bosanski )koji se zakace za to, sami su krivi.
Da, Tuđman je minoran, ali Ivi Sanaderu još uvijek trebaju glasovi Hercegovaca da dobije izbore, pa će zbog Franjinog malog i on morati pooštriti retoriku. U tome je problem. Zato će se pelješki most graditi orilo-gorilo.
User avatar
sheilak
Posts: 17840
Joined: 29/12/2006 21:44
Location: kod njega

#12 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by sheilak »

oldplague wrote:Da, Tuđman je minoran, ali Ivi Sanaderu još uvijek trebaju glasovi Hercegovaca da dobije izbore, pa će zbog Franjinog malog i on morati pooštriti retoriku. U tome je problem. Zato će se pelješki most graditi orilo-gorilo.
Ok, ali to je vec hrvatski interni problem, a i takav ce ostati dok se god neko od naivnih bosanskih Hrvata ne zakaci za tu pricu. Svjesna sam da ce odredjeni broj njih to zaista i uciniti, ali sta mi zapravo tu mozemo ucniti ? A naslov teme vapi za odredjenom reakcijom na Tudjmanove ode spasu bosanskih Hrvata . Nista, zaista jer oni imaju vec formirano misljenje i stav prema Bosni i prema svojoj ugrozenosti te su plodno tlo za razne pricice i verzije tudjmanovskog mesijstva. Dakle, zakacice se. Mi ih ne mozemo razuvjeriti da njihova " drugorazrednost " u Bosni nije posljedica nekakve toboznje muslimanske dominacije ( cime ih kljukaju, da bi ih " vodili " ) vec volja njihovih vodja u liku i djelu HDZ-a. Oni donose hrvatske odluke, ne Bosanci ili Bosnjaci. A te odluke ( hinjske ) su dobre samo za vlastodrsce sa hrvatskim predznakom u dogovoru sa ostalim "spasiteljima" bosanskih naroda. Sta im je zajednicki cilj ? Pa, sopstveno blagostanje i moc. I sve ce uciniti za to : i pokusati dijeliti nedjeljivo, i osiromasiti Bosance i stvoriti generacije robova da bi se obogatili , zadobiti politicku i stvarnu moc, zveckati oruzjem. A sve ce im to uspjeti dok god ima naivaca koji ce im povjerovati povjeriti svoju buducnost u ime nekog " spasenja ".
oldplague
Posts: 1534
Joined: 21/03/2009 09:45

#13 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by oldplague »

Nije interni problem Hrvatske, jer će ta retorika biti usmjerena prema Hrvatima u BiH. Njihove glasove Sanader mora privući ili će mu ih Tuđman preoteti s lakoćom. I neće se određeni broj bh. Hrvata primiti, nego velika većina.
generator
Posts: 287
Joined: 13/03/2009 18:23
Location: tg

#14 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by generator »

oldplague wrote:Nije interni problem Hrvatske, jer će ta retorika biti usmjerena prema Hrvatima u BiH. Njihove glasove Sanader mora privući ili će mu ih Tuđman preoteti s lakoćom. I neće se određeni broj bh. Hrvata primiti, nego velika većina.
Ne kaže se uzalud da je politika kurva.Hrvatima nije interes da se "odvoje " od BiH nego je interes da si poboljšaju materijalni i ekonomski status u državi i da imaju pravo na školovanje na materinjem jeziku .JA sam SKUŽIO da je jedini način života u bih čuvati svoje i poštivati tuđe.Može netko i tražiti političke bodove ali je realnost takva da je bih samostalna država i da je na nama volja da u njoj živimo kakva god da je .
User avatar
sheilak
Posts: 17840
Joined: 29/12/2006 21:44
Location: kod njega

#15 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by sheilak »

oldplague wrote:Nije interni problem Hrvatske, jer će ta retorika biti usmjerena prema Hrvatima u BiH. Njihove glasove Sanader mora privući ili će mu ih Tuđman preoteti s lakoćom. I neće se određeni broj bh. Hrvata primiti, nego velika većina.
Ali, opet postavljam pitanje: Sta mi tu mozemo uciniti ? Pored sveg? Nista. Doduse, mozemo bosanskim Hrvatima demonstrirati normalno, tolerantno drustvo njihove Bosne ,ali ne vjerujem da cemo im biti uvjerljivi jer oni vec imaju predefiniranu sliku o nama i nijecu BiH kao svoju. Dakle, njihova buducnost zavisi od njih samih i time ostaje hrvatsko interno pitanje, na ovaj ili onaj nacin. Mogli bi im mozda savjetovati da budu pametni radi sebe samih, ali ne vjerujem da ce nam i to povjerovati jer i mi sami ne donosimo bas najpametnije odluke, barem sto se tice nase sopstvene buducnosti . A mozda i nauce vec jednom, po sistemu trial and error.
Hamajlija
Posts: 39
Joined: 18/03/2008 21:53

#16 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by Hamajlija »

Kakve veze imaju bivša Jugoslavija i Boana i Hercegovina? Jugoslavija je bila država sastavljena iz šest republika i dvije pkrajine koje si dio suvereniteta prenjele na saveznu ili ti federalnu država. Znamo da BiH nikada nije nija bila sastavljena iz nekih političko-teritorijalnih jedinica.
Znamo slijed događaja u vezi sa nastajanjem, komunističkih, evropskih, držaava. Neke su nastajale dobrom voljom parlamenata d-p zajednica ili drugih organa, kako su se, već, zvali, koji su predstavljali zakonodavnu vlast. Takve države su opstajale zahvaljujući totalitarnim režimima ili nekim interesima. Kad je to srušeno, i države, koje su nastale nataj način, su se raspale.
Sadašnje društveno -političko uređenje Bosne i Hercegovine je rezultat rata, pritiska Amerike na kompromis koji se desio u Daytonu. Dakle, sadašnja Bosna i Hercegovina nije nastala u "normalnim" uslovima, evolucijom, ona je plod nasilja, etničkog čiščenja i agresije. Rs i Federacija su vještačke tvorevine i one kao takve moraju nestati i Bosna i Hercegovina će se vratiti na svoje ustavno uređenje koje je imala kada je primljena u UN. To je jedino moguć slijed događaja. Sve što je produkt nasilja i pritiska, bar kad su u pitanju države, nestaje i vraća se u prvobitno stanje.
Nemam iluziju da će se ovo desiti jednostavno i odmah, ali desiće se jer je to zakonitost koja se ponavlja.
Srbi i Hrvati imaju svoje matične države i mogu da biraju, a Bosna i Hercegovina je država i domovina onih koji je osjećaju kao takvu. Bošnjaci nemaju izbora, BiH je njihova domovina, a ne Federacija.
Na Balkanu nema više "raspada", Amerika je željela ovakvu bivšu Jugoslaviju. Zašto? To svi znaju. Svi smo ponešto dobili, a ponešto izgubili. Srbija je najviše izgubila,i najviše problema izazvala. Svi smo dobili svoga Ahtisarija. BiH prva pa onda Srbija, a sada Hrvatska. Sada će morati dati malo svoje teritorije Sloveniji. Oni su mislili da će tek tako proći. Istjerati tolike Srbe, a za to ne platiti nekakvu cijenu...to, izgleda, jedino može Slovenija. Najmanje su ratovali, čini se, i najprljavije, a dobiće, ni krivi ni duži,dio hrvatske teriotrije.
Nego, trebamo se dati u pamet i pokušati naći ekonomski interes da gradimo ovu našu zajedničku domovinu.Valja nama u njoj živit i umrijeti. Mi smo se nekada, ipak, i voljeli i tolerisali. Samo kad bi, nekim, političarima ušlo to u glavu i iz usta izišlo kao poruka svojim glasačima.
Kako je lijepo imati svoju reprezentaciju, pa još kad pobjedi. Ružno je kad moraš navijati za neku drugu, dobro, rezervnu, ali ipak to je preko granice.
User avatar
Vozdra raja :-)
Posts: 1379
Joined: 28/02/2008 02:57
Location: Istok
Contact:

#17 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by Vozdra raja :-) »

oldplague wrote:Franjin mali je svoj politički manifest fino razložio preko cijele strane Avaza. Nazdravlje vam! :dance:
To je dobro, da svi zivimo kako dusmani razmisljaju!
User avatar
Babsy
Posts: 1294
Joined: 21/02/2002 00:00
Location: Sarajevo

#18 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by Babsy »

Tuđman, dear. :skoljka:
bargo
Posts: 24
Joined: 07/03/2009 18:23

#19 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by bargo »

Iskreno Hrvati iz Hrvatske baš ne zanima dva ili tri entiteta,BiH država neka se uredi kako sama najbolje zna.Problem je u tome što se ovakvi likovi okruže BiH Hrvatima i onda prodaju priče. Meni je isto pun.. ovakvih priča. Ipak mislim da su ovakvi likovi prošlo svršeno vrijeme. :run:
User avatar
iznobed
Posts: 41
Joined: 23/11/2007 04:48

#20 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by iznobed »

Smartex wrote:Za ex-Yugoslaviju su se prije istinski zauzimali samo Srbi dok su ostali po najprije Slovenci, a zatim Hrvati i Bosnjaci pritajeno radili i cekali dan kada ce ce ona raspasti da bi napravili svoje nacionalne drzava. Tako je danas sa BiH, za nju se istinski zauzimaju samo Bosnjaci, dok je za Srbe i Hrvate zajednicka drzava samo nametnuto rjesenje. Kao sto Yugoslavija nije imala buducnost , mislim da ce ista sudbina zadesiti i BiH, kad tada ce morati doci do podjele, jer jednostavno logika je da ako tri naroda u jednoj drzavi svaki vuce na svoju stranu da od te drzave nema hljeba na duge staze. Ovo je realno stanje, i mozda je bolje da do podjele dodje sto prije. Svi oni koji vole BiH i govore fraze "Bosne je bilo i bice..." ili "Bosna je bila tu hiljadu godina..." moraju shvatiti da jedistvena Bosna kao drzava moze postojati, drzava sa buducnoscu, a ne oda danas do sutra, samo u slucaju ako se ova dva naroda tj Srbi i Hrvati protjeraju iz iste... A sami znate da je to ipak nemoguce.
Obožavam ovakvo pojednostavljivanje stvari: Razlika između BiH i Jugoslavije je drastična i nije usporediva ni na koji način. Ali o tome je već dosta rečeno i ne treba ponavljati. Taktika permanentnog opstruranja države u korist entiteta je isto prokužena, a u biti najviše šteti onima koji je provode. Glede protjerivanja, imamo nekakvih iskustava o tome iz 92 - 96 i znamo da ne ide. Isto vrijedi za, eventualne, napore u stilu "eto, meni je dosta i ja odoh sa svojim igračkama tj. teritorijom" :evil: I, kao što rekoše za Brčko, BiH je kondominijum svih koji u njoj žive bez eskluzivnog prava za ono ili ovo. Malo jeste problem što smo, još uvijek, zemlja seljaka na brdovitom Balkanu i još smo uvijek ovisnici o međama i potrebi da ih, bar jednom u životnom vijeku, pomjerimo u vlastitu korist. Opismenjavanje, nažalost, traje bar jednu generaciju. Baš kao i nakon II svjetskog. Samo nema više komunjara da nas kandžijom u red dovede. A malo smo se osilili otimajući
in33sa
Posts: 2325
Joined: 27/10/2006 11:35

#21 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by in33sa »

BiH je podijeljena vec 14 godina.

Ko to ne vidi, brzo kod oftamologa.
User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

#22 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by osa »

in33sa wrote:BiH je podijeljena vec 14 godina.

Ko to ne vidi, brzo kod oftamologa.
izgleda da će je ćiro ujediniti, bar na sportskom planu, kako god okrenemo, od franjevaca, tite, ćire, izgleda da samo hrvati ujedinjuju bih, s vremena na vrijeme.
User avatar
Vozdra raja :-)
Posts: 1379
Joined: 28/02/2008 02:57
Location: Istok
Contact:

#23 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by Vozdra raja :-) »

osa wrote:
in33sa wrote:BiH je podijeljena vec 14 godina.

Ko to ne vidi, brzo kod oftamologa.
izgleda da će je ćiro ujediniti, bar na sportskom planu, kako god okrenemo, od franjevaca, tite, ćire, izgleda da samo hrvati ujedinjuju bih, s vremena na vrijeme.
Ali kada pravo zagrmi i kad svako ode svom jatu, ostaje jedino Armija BiH! :wink:
User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

#24 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by osa »

Vozdra raja wrote:
osa wrote:
in33sa wrote:BiH je podijeljena vec 14 godina.

Ko to ne vidi, brzo kod oftamologa.
izgleda da će je ćiro ujediniti, bar na sportskom planu, kako god okrenemo, od franjevaca, tite, ćire, izgleda da samo hrvati ujedinjuju bih, s vremena na vrijeme.
Ali kada pravo zagrmi i kad svako ode svom jatu, ostaje jedino Armija BiH! :wink:
to je i u redu, samo ona bih slabo ujedinjuje.
User avatar
Vodenjak
Posts: 7416
Joined: 03/10/2004 18:45

#25 Re: Tudžman ponovo djeli Bosnu i Hercegovinu

Post by Vodenjak »

osa wrote:
Vozdra raja wrote:
osa wrote:
izgleda da će je ćiro ujediniti, bar na sportskom planu, kako god okrenemo, od franjevaca, tite, ćire, izgleda da samo hrvati ujedinjuju bih, s vremena na vrijeme.
Ali kada pravo zagrmi i kad svako ode svom jatu, ostaje jedino Armija BiH! :wink:
to je i u redu, samo ona bih slabo ujedinjuje.
Kako da ne @osa?
Tekbir je svakom Bosancu mio... :D
Post Reply