trudnoća

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

mare 28

#101 Re: trudnoća

Post by mare 28 »

Koliko je opasno piti Paracetamol u prvom tromjesečju trudnoće? U petak sam dobila temperaturu (38.4), ostali simptomi su malaksalost, umor i pri kašlju (koji je bio rijedak) bolovi u predjelu grudne kosti. Zvala sam svog ginekologa i rekla mi je da pijem C vitamin, vitamin B kompleksa, čajeve i stavljam obloge. Jedna druga doktorica, kao i mr.farmacije rekle su mi da smijem popiti Paracetamol. Kako temperatura prirodnim putem nije spadala, uzela sam ga, pored čajeva (bijeli sljez i drugi), i spala je isti dan. U subotu se vratila, doduše slabija 37.8, a onda je spala i nije se vraćala. Pošto još ležim kući, i nisam bila na pregledu, sada me je strah da li je možda bilo nekih negativnih promjena na bebi? Ne osjećam nikakave promjene, ali opet - neizvjesnost je tu :sad: .
encian

#102 Re: trudnoća

Post by encian »

koliko znam, paracetamol je gotovo jedini painkiller koji se smatra sigurnim u trudnoci i neposredno prije trudnoce. pera trta ce valjda imati vise informacija, ja samo da te utjesim :) .
semmy

#103 Re: trudnoća

Post by semmy »

meni su tri dr rekla u slucaju mojih jakih glavobolja, tempereture i sl. da smijem samo paracetamol popiti...bila ljetos u situaciji da sam dobila temperaturu i popila paracetamol...nema potrebe za brigu, bar koliko sam ja informisana ali kao sto encian rece sacekat cemo peru trtu da nam da svoje misljenje
neprilagodjena

#104 Re: trudnoća

Post by neprilagodjena »

Meni su isto rekli samo paracetamol i toga sam se drzala.
dosta_mi_je_svega

#105 Re: trudnoća

Post by dosta_mi_je_svega »

Ako nekoga zanima sta pise u knjizi Drugs durung Pregnancy and Lactation o paracetamolu moze procitati...ukratko moze se piti...

2.1.1 Paracetamol (acetaminophen)
Pharmacology and toxicology
Paracetamol (acetaminophen) has both analgesic and antipyretic properties, and is well tolerated. In therapeutic doses, it does not inhibit prostaglandin synthesis. Its action is transmitted via a central point in the region of the hypothalamus. Paracetamol crosses the placenta easily. Indications that the chromatid breaks observed in lymphocytes (Hongslo 1991) might be clinically relevant have not been confirmed.
Earlier, as a result of individual case reports, a teratogenic potential in humans was suspected. Also recently, an association of gastroschisis and maternal treatment with paracetamol plus pseudoephedrine during the first trimester was observed in a retrospective study of 206 affected infants (Werler 2002). In one study, a significant reduction in the proportion of preterm birth was noted (Czeizel 2005). Another 2.1.2 Aspirin (acetylsalicylic acid) 29 recent study discussed paracetamol use in late pregnancy as a causative factor for asthma and elevated IgE levels in later childhood (Shaheen 2002, 2005). However, other investigations (e.g. Cleves 2004) do not indicate a developmental risk with paracetamol. This also applies to suicide attempts with paracetamol (McElhatton 1997). Only when antidote treatment with acetylcysteine (which is also indicated in pregnancy) was for some reason unsuccessful and the mother suffered massive liver damage, was there also fetal liver damage (Wang 1997) (see also Chapter 2.22).
Recommendation. Paracetamol/acetaminophen is the analgesic and antipyretic of choice. It can be used at usual dosages and at any stage of pregnancy.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#106 Re: trudnoća

Post by Pera Trta »

Eto, dok se Pera vratio sa službenog puta, već vam je objašnjeno o paracetamolu u trudnoći iz relevantnog izvora, tako da ja nemam šta dodati :)
Suzzy

#107 Re: trudnoća

Post by Suzzy »

Pozdrav svima!
Moze li mi itko pomoci...zanima me da li je kod nas moguce uraditi kariogram preko zdravstvenog osiguranja ili se mora otici i platiti...ako vec moram platiti, zanima me gdje je najbolje to raditi i koja je od prilike cijena.
Nadam se da mi netko moze pomoci!
encian

#108 Re: trudnoća

Post by encian »

koji se testovi kod nas rade u trudnoci? mislim na ne-rizicnu trudnocu roditelja koji nisu u "indikativnoj" skupini (nisu presisali odredjene godine, nemaju medicinskih stanja, historije bolesti u porodicama i sl.). a mozete napisati i sta rade kad postoji jedan ili vise faktora rizika. vrlo me interesuje.

hvala :-D
slucajni_prolaznik1

#109 Re: trudnoća

Post by slucajni_prolaznik1 »

encian wrote:koji se testovi kod nas rade u trudnoci? mislim na ne-rizicnu trudnocu roditelja koji nisu u "indikativnoj" skupini (nisu presisali odredjene godine, nemaju medicinskih stanja, historije bolesti u porodicama i sl.). a mozete napisati i sta rade kad postoji jedan ili vise faktora rizika. vrlo me interesuje.

hvala :-D
evo malo pregledaj... ima svega

visoko rizicna trudnoca : http://medicinabih.info/2008/08/12/viso ... -trudnoca/
Rh inkopatibilija: http://medicinabih.info/2010/02/02/rh-inkopatibilija/
sve o ginekologija: http://medicinabih.info/category/ginekolog/
opet ja

#110 Re: trudnoća

Post by opet ja »

zavisi i koji te dr. vodi...recimo kod nekih privatnika pored standardnih testova kao sto su krvna slika, urin i krvna grupa radi se i tripl test, TORCH (ako imas macu ili cuku) i hepatitis markeri
melb26sa

#111 Re: trudnoća

Post by melb26sa »

opet ja wrote:zavisi i koji te dr. vodi...recimo kod nekih privatnika pored standardnih testova kao sto su krvna slika, urin i krvna grupa radi se i tripl test, TORCH (ako imas macu ili cuku) i hepatitis markeri
TORCH tj dio vezan za toksoplazmozu trebaju raditi sve trudnice nevezano imaju li cuku ili macu jer se u velikom broju slucajeva toksoplazmoza pokupi od lose pripremljenog mesa a ne zbog cuke ili mace. Vecina osoba koje imaju kucne ljubimce su vec nekada odbolovale tokso bez da su i znale da je imaju.
opet ja

#112 Re: trudnoća

Post by opet ja »

melb26sa wrote:
opet ja wrote:zavisi i koji te dr. vodi...recimo kod nekih privatnika pored standardnih testova kao sto su krvna slika, urin i krvna grupa radi se i tripl test, TORCH (ako imas macu ili cuku) i hepatitis markeri
TORCH tj dio vezan za toksoplazmozu trebaju raditi sve trudnice nevezano imaju li cuku ili macu jer se u velikom broju slucajeva toksoplazmoza pokupi od lose pripremljenog mesa a ne zbog cuke ili mace. Vecina osoba koje imaju kucne ljubimce su vec nekada odbolovale tokso bez da su i znale da je imaju.
Da, samo sto se kod nas taj test moze raditi samo na dip-u i jako je skup tako da niti jedan ginekolog u drzavnoj ambulanti nece dati uputnicu, osim ako ne postoji veci rizik da imas neki od virusa...sto je slucaj ako imas npr. macu
melb26sa

#113 Re: trudnoća

Post by melb26sa »

opet ja wrote:
melb26sa wrote:
Da, samo sto se kod nas taj test moze raditi samo na dip-u i jako je skup tako da niti jedan ginekolog u drzavnoj ambulanti nece dati uputnicu, osim ako ne postoji veci rizik da imas neki od virusa...sto je slucaj ako imas npr. macu
Izvini ali zar nije bolje unaprijed provjeriti da se nema koji problem nego zatrudniti pa da se nedajboze sta desi djetetu? Nema sta doktor da odbije izdati uputnicu kad se radi o relevantnoj stvari, ne trazi osoba kozmeticku operaciju vec testove kako bi se uvjerila da potpuno spremna ide u trudnocu kako ne bi bilo hajde ti malo na antibiotike (koji mogu nastetiti bebi) u trudnoci ili cak kasnije morala ici na pobacaj jer doktori nisu na vrijeme dijagnosticirali problem koji se mogao vidjeti da su uradjeni testovi PRIJE trudnoce.

Evo sta roda.hr preporucuju prije trudnoce:
http://www.roda.hr/forum/threads/33910- ... e-trudnoće

Pretrage koje se preporučuju prije trudnoće
ako planirete zatrudnjeti ne bi bilo loše da ih napravite.

1. svaka seksualno aktivna žena trebala bi barem jedamput u životu napraviti 4 ciljana ginekološka brisa i to:

- bris na Clamydia trachomatis
- bris na HPV
- bris na ureaplasma urealyticum
- bris na mycoplasma hominis

To vam radi ginekolog kojeg imate kod obaveznog zdravstvanog osiguranja i ampule te morate odnjeti u zavod za javno zdravstvo u roku od sat vremena od uzimanja uzorka i nalazi se čekaju 15 dana.

2. Mnogo žena pati od gljivičnih infekcija. Postoji i ciljani test na Candidu albinicans koja je također neugodna i nije poželjna za ranu trudnoću.

To također radi ginekolog kojeg imate kod obaveznog zdravstvenog osiguranja i nosite u zavod za javno zdravstvo.

3. Zatim, napravite TORCH + parvo B.19

T- toxoplazmoza
O- (or)
R - rubeola
C - citomegalovirus
H - hepatitis

To su ubojite bolesti za djecu. Toxoplazmoza izaziva spontani pobačaj, rubeola teške deformacije djeteta, citomegalovirus također i hepatitis

Za to vam je potrebna obična Uputnica vašeg ginekologa kojeg imate kod obaveznog zdravstvenog osiguranja ili doktora opće prakse te se vadi krv u zaraznoj bolnici i nalazi čekaju 14 dana. Napravite to da bi isključili na što ste pozitivni a pripazili ako ste na što negativni

Nadalje ni naši vrli partneri nisu oslobođeni virusa, bakterija, kako je znala moja ginekologica reći:'kada legnete sa vašim muškarcem, vi ste legli sa svim njegovim ženama u životu'.

4. Za naše drage muškarce postoje također brisevi - ni muškarci nisu pošteđeni stalnih zaraza nas žena jer za neke viruse oni su domaćini a da se nikada ne zaraze (HPV i Klamidija npr) i što vam vrijedi drage moje da se vi izliječite ako opet je on neizliječen i svaki novi seksualni kontakt sa vašim partnerom ponovno će dovoditi do situacije da ste vi opet zaraženi i da se ne možete riješiti bolseti.

Zato i za njih postoji pretraga i zove se Peniskopija

testirajte sebe da biste mirno i zdravo krenuli na bebicu
encian

#114 Re: trudnoća

Post by encian »

znaci neidikativna trudnoca ne podlijeze nikakvom skriningu nepravilnog razvoja ploda, odnosno nijedan od testova nije "obavezan"?
Pikaboo

#115 Re: trudnoća

Post by Pikaboo »

Prije sam se dvoumila oko toga imati djecu ili ne,al' posto vidim koliko komplikacija ima,sad znam da necu.Prestravili ste me. :roll:
medaaa

#116 Re: trudnoća

Post by medaaa »

Pikaboo wrote:Prije sam se dvoumila oko toga imati djecu ili ne,al' posto vidim koliko komplikacija ima,sad znam da necu.Prestravili ste me. :roll:
zao mi je da to cujem... :( :( :(
i ja sam imala patnje u trudnoci, i porod je bio :shock: :shock: al kad sve prodje i zagrlis svoje milo... opet bih ponovo i opet cu ponovo :)
Pikaboo

#117 Re: trudnoća

Post by Pikaboo »

Moze li to kako carskim rezom? Joj ja jos uvjek na ovoj temi a ruke mi se znoje ko pred kontrolni iz matematike :-)
encian

#118 Re: trudnoća

Post by encian »

toxoplasma ni ovdje nije obaveza, osiguranje je ne pokriva, a kosta oko 40KM. nije to tako skupo. ali od 12 do 23, sedmice, svaku cetvrtu, i poslije svaku drugu rade Indirect Coombs i testove na hepatitis b i c, syphillis, HIV i jos par stvarki. rubella test je obavezan na pocetku, rubeola i varicella nisu.

@picaboo: moze i carski ako je dotle dosle, ali je bolje vaginalno, za tebe, a pogotovo za bebu :-D .
Pikaboo

#119 Re: trudnoća

Post by Pikaboo »

pa drage moje zene vama sve najbolje i zelim vam puno ljepe djece a ja sada :run:
djana h

#120 Re: trudnoća

Post by djana h »

Pikaboo wrote:pa drage moje zene vama sve najbolje i zelim vam puno ljepe djece a ja sada :run:
Steta,ali naravno,predomislices se :)
Post Reply