Trijalizam kao rješenje za Balkan

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderator: anex

Post Reply
Felon
Posts: 4
Joined: 27/09/2020 20:05

#1 Trijalizam kao rješenje za Balkan

Post by Felon »

Moj prvi post na ovom forumu pa rekoh neka bude udarno :-D

Pojavom nacionalnih preporoda, revolucija i buđenjem nacionalne svijesti stara monarhija postaje nestabilna ali je privremeno spašena AU nagodbom... hrvatski problem je stavljen na čekanje HU nagodbom i stvaranjem kraljevine Hrvatske i Slavonije.
Zaposjedanje BiH nije dočekano s oduševljenjem niti u BiH a niti u Austriji, ocijenjen je kao nepotrebno povećanje broja juznih slavena u monarhiji od strane mađara dok je prosječni austrijanac to smatrao samo ekonomskim troškom.
Hrvatski sabor je tad zatražio pripajanje BiH Trojednoj kraljevini ali je mađarski ban na taj zahtjev stavio veto što je rezultiralo dvojnom upravom nad BiH.

Dok je Bohemia (Češka) kao zaleđe Austrije i najrazvijeniji dio monarhije nakon Niže Austrije bila relativno zadovoljna svojim položajem u monarhiji, slična situacija je bila i u Slovačkoj dok su poljaci i romani sporadično iskazivali potrebu za pripajanjem zemljama maticama. Na jugu je vladalo stalno nezadovoljstvo u Hrvatskoj poglavito usmjereno prema mađarima dok su srbi željeli pripojenje Srbiji. Pripojenje BiH je dodatno pogoršalo problem na jugu monarhije popraćeno idejama jugoslavenizma među hrvatskom elitom ali i teritorijalnim tenzijama Srbije uz dodavanje dodatnog broja juznih slavena i pojavom muslimana kojima je sada prijetilo gubljenje posjeda i položaja.

Ideja o federalizaciji monarhije stvaranjem Sjedinjenih Država Velike Austrije je stavljena na čekanje stvaranjem AU nagodbe ali jačanje Srbije je tražilo rješenje jer bi širenjem utjecaja na BiH Srbija mogla ugroziti stabilnost cijele monarhije.
Image
Rješenje koje je dolazilo iz pravaških i unitarističkih krugova u Hrvatskoj i Sloveniji bio je Trijalizam, uspostava Zemalja krune kralja Zvonimira u kojima bi službeni jezici bili Hrvatski, Slovenski, Srpski i Talijanski a diplomatski Hrvatski i Francuski (Trojedna kraljevina je imala putovnice na Hrvatskom i Francuskom), svi stanovnici tog područja bi imali jednaka građanska prava i jednak glas s pravom nacionalnog opredjeljenja.
Franz-Ferdinand je navodno bio pristaša trijalizma na što neki hrvatski i austrijski povjesničari gledaju na jedan od razloga ubojstva u Sarajevu.

Image

https://en.wikipedia.org/wiki/United_St ... er_Austria
https://en.wikipedia.org/wiki/Trialism_ ... ia-Hungary

Ja mislim kako ovo ne bi bilo trajno rješenje ali bi uvođenje ovog poretka npr. 1905. spriječilo WW1 a možda i WW2, vjerujem da bi na kraju rezultiralo federalizacijom monarhije i njenim možda i mirnim raspadom dok bi vjerojatno zbližilo južne Slavene koji bi s vremenom možda oformili Jugoslaviju koja bi od početka bila federativnog oblika kao današnja Njemačka ali bez tereta stoljeća međusobnog krvoprolića i na civilizacijskoj i ekonomskoj razini barem današnje Italije.
User avatar
Van Halen
Posts: 2782
Joined: 08/04/2008 10:37

#2 Re: Trijalizam kao rješenje za Balkan

Post by Van Halen »

Rekonstrukcija AU monarhije je bila pred sami "veliki rat" ponuđena od strane monarhije kako bi se zadovoljili tzv.mali narodi. Ali vec je bilo kasno. Zelja za komadanjem AU od strane suparnika je bila veca. Steta,jer se mogla napraviti zemlja u kojoj bi svi imali prava (kolika-tolika). Ovako desila se historija i sve zemlje unutar AU monarhije su lose prosle izuzev mozda par njih.
User avatar
Woody
Posts: 1690
Joined: 17/12/2003 00:00
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#3 Re: Trijalizam kao rješenje za Balkan

Post by Woody »

Felon wrote: 27/09/2020 20:55 Ja mislim kako ovo ne bi bilo trajno rješenje ali bi uvođenje ovog poretka npr. 1905. spriječilo WW1 a možda i WW2, vjerujem da bi na kraju rezultiralo federalizacijom monarhije i njenim možda i mirnim raspadom dok bi vjerojatno zbližilo južne Slavene koji bi s vremenom možda oformili Jugoslaviju koja bi od početka bila federativnog oblika kao današnja Njemačka ali bez tereta stoljeća međusobnog krvoprolića i na civilizacijskoj i ekonomskoj razini barem današnje Italije.
Molim te da elaboriraš ovo spriječilo WW1, a možda i WW2. Sve što ti ovdje naklapaš je ŠBBkBB i "alternativna istorija" po receptima slabijih pisaca Sci-Fi.

Niti je KuK, a bogami ni Srbija bila (stvarni) uzrok WW1, niti se kolonijalna karta svijeta mogla "presložiti". Znači?

WW2 je čisti nastavak WW1. I kao takav, i on se morao desiti. I ništa ga, po tadašnjoj postavci stvari, nije moglo spriječiti.

NIKADA se KuK ne bi federalizirala, jer bi samim tim i nestala. Austrijanci su bili, pa haman, najmalobrojniji narod u tom mastodontu od države. I u federalizaciji ne bi imali šta tražiti.

A da bi se mirno raspala? Hajde, ne budi smješan. U tom raspadu svako bi poželio parče onog drugoga. Opet bi izbili ratovi "konstitutivnih naroda" Monarhije. Austrija vs. Slovenija (kao što je i bilo 1918). Srbija vs. Hrvatska (oko BiH i Srema). Mađarska vs. Rumunija (oko Transilvanije). Austrija vs. Italija (oko Friulija i Trsta).... Mogao bih ja ovako nabrajati do.... Uostalom, vidi pod "Raspad SFRJ".

A ovo za civilizacijsku i ekenomsku razinu... :lol: :lol: :lol:
Post Reply