Trihotilomanija (čupanje kose)

Sve o zdravlju...
Post Reply
sydney
Posts: 1
Joined: 09/01/2013 09:45

Trihotilomanija (čupanje kose)

Post by sydney » 11/01/2013 08:34

Za početak ukratko o trihotilomaniji:

Trihotilomanija je bolest koja se karakteriše neodoljivom potrebom da se iščupa sopstvena dlaka. Osoba pokušava da se odupre ovoj potrebi, ali je rezultat toga porast napetosti, koja, ako se dlaka ne iščupa, narasta do nepodnošljivosti. Onoga trenutka kad se dlaka iščupa, napetost opada, a sve to biva praćeno osećanjem prijatnosti i zadovoljstva. Posledica je gubitak kose, najčešće ograničen, koji, ako se bolest ne leči, može biti nepovratan. Trihotilomanija je svrstana u posebnu grupu oboljenja, koja, nosi naziv "poremećaji kontrole impulsa". Ovoj grupi pripadaju još i piromanija, kleptomanija i bolesno kockanje. Kod osoba obolelih od trihotilomanije skoro uvek je prisutna određena doza napetosti, te mnogi autori akt čupanja dlake smatraju radnjom koja snižava napetost. Problern se uvećava nakon što se dlaka isčupa, jer se javlja strah od gubitka kontrole i posledičnog potpunog gubitka kose. Pored toga što osoba postane zaokupljena ovakviin razmišljanjima, može doći i do ekstremnog porasta anksioznosti.Poremećaj najčešće nastaje oko 12. ili 13-te godine života. Nisu retki slučajevi s početkom u još mlađem ili znatno starijein uzrastu. Dešava se da se bolest javi nakon stresogenog događaja, recimo, nakon zloupotrebe od roditelja, ili nakon bolesti i smrti jednog od roditelja. Većina se ipak ne seća ni jednog stresogenog događaja koji je prethodio pojavi bolesti. Ipak, među njima postoje i oni čiji se simptomi povlače nakon što se odnos među roditeljima popravi, ili kad im roditelji posvete više pažnje.

S obzirom na to da se poremećaj najčešće javlja u periodu adolescencije, pojedini autori smatraju da je posledica hormonalnih izmena. Kod neke dece, koja najpre isčupaju, pa pojedu svoju dlaku, nađen je manjak gvožđa u organizmu, a trihotilomanija se povukla nakon nadoknade gvožđa. Ipak, najveći broj autora smatra da se radi o poremećajima na nivou neurotransmitera (supstance koje prenose poruke u mozgu). Kao dokaz navode činjenicu da je trihotilomanija veoma slična opsesivno-kompulzivnom poremećaju, za koji se zna da je posledica poremećaja neurotransmitera, koji nazivamo serotoninom. Pored osnovnih simptoma, mnogi oboleli imaju i tzv. kompulzije brojanja, proveravanja i pranja, koje su karakteristične za opsesivno-kompulzivni poremećaj. Iz tog razloga pojedini autori trihotilomaniju smatraju suptipom ili varijantom opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Ova ideja potkrepljena je činjenicom da se ova dva problema često javljaju u istoj porodici (što govori i o genetičkoj predispoziciji) i da isti lekovi pomažu kod obe bolesti.

Tretman se uglavnom prilagođava svakom klijentu posebno. Međutim, veoma je važno lečenje započeti informacijom o karakteru bolesti, s obzirom na to da je iskustveno pokazano da to znatno snižava napetost i strah. Ne treba posebno napominjati da to znatno olakšava i dalji tretman. U najmanju ruku, informacija pomaže da oboleli shvate da nisu jedini s čudnim problemom, kao što često misle, te da se smanji osećaj izolovanosti i samooptuživanja. Pokazalo se posebno korisnim dati informaciju da se ne radi o ludilu i da za njihov problem postoji adekvatan psihijatrijski tretman.

Od lekova su najefikasniji oni koji se koriste i za lečenje opsesivno-kompulzivnog poremećaja, dominantno oni koji utiču na tzv. serotonergički neurotransmiterski sistem. Izgleda da lekovi najviše pomažu u smanjivanju same potrebe da se dlaka isčupa. Tamo gde postoji dobar odgovor na lek, potreba iščezava skoro potpuno.

Pokazalo se, međutim, da je najefikasniji način lečenja trihotilomanije, s dugotrajnijim rezultatima, dala kombinacija terapije lekoviina i bihevioralne psihoterapije. Kod početnih oblika, dobre rezultate daje i sama bihevioralna terapija.


A sad o mom iskustvu:

Imam trihotilomaniju od svohe 12.godine,ukupno znači punih 19 godina se borim s ovim poremaćejm. Većinom nažalost neuspješno. Čupam obrve i trepavice. U posljednjih 5 godina pijem antidepresive, a trenutno i danoptin,lijek koji se pije kod epilepsije i bipolarnog poremećaja jer podiže razinu GABE-neurotransmitera za koji neki stručnjaci misle da je upravo uzrok ovog poremećaja tj.njegov manjak. Ne diem na psihoterapiju iako je ona itekako preporučljiva al kod nas nažalost nisam uspjela doći do dobrog psihoterapeuta.

Voljela bi ako još netko ima iskustva da piše i podijeli sa mnom,bilo da se radi o vama samima il bliksim vam osobama.

Nekad trichotilomanija zna s epojaviti i prije 12.godine il jako rano ,u prvim godinama žiota. Tada su nade za izliječenje veće. Inače za sad lijeka za trihotilomaniju nema, al je moguće (kažu stručanjaci,ja na žalost još nemam takvo iskustvo,dugoročnije) držati ju pod kontrolom i ne čupati.


User avatar
Dinostula
Posts: 2131
Joined: 30/04/2009 19:10
Location: Sarajevo
Contact:

Re: Trihotilomanija (čupanje kose)

Post by Dinostula » 31/10/2016 19:38

Nisi jedina. Pocupa sve zivo na sebi. Prvo sam mislio da su mi zivici otisli dok nisam nasao na netu o cemu se radi.
Cupao prije obrve. Sad sam presao na dlake na prsima. Gadna stvar ne mozes se sudrzati, znam kako ti je. :(

User avatar
Black swan
Posts: 54016
Joined: 17/03/2004 09:36

Re: Trihotilomanija (čupanje kose)

Post by Black swan » 31/10/2016 19:45

ja ovo imam...skonto sam ima godina
cupkam stidne :mrgreen:
i na butu jedan krug

u mene je blazi oblik

puna kuca dlacica svaki dan usisavam

mada sam prestao u posljednje vrijeme :mrgreen: sifra suma striborova :lol:

Post Reply