BAN_Ninoslav1 wrote:@Prekokonjanik
Vrlo nepregledno pises ali svo to tvoje pisanje se moze u principu demantovati samo jednom recenicom.
Dakle ko je za Srbe najpriznatiji istoricar i koga Srbi smatraju svojim najvecim historicarom ili istoricarom svih vremena? Zar to nije Corovic? Evo sta postovani gospodin Vladimir Corovic pise u svojoj knjizi "istorija Srba":
Nema dokaza da je u Bosni prije Turaka postojala jedna, pravoslavna bogomolja,ipak ima jakih dokaza da je Manastir Papraca, bila tu i pre Turaka"
Znaci mozes se na glavu nasaditi ali to je tako! Sta pise Banja Lucka pravoslavna Crkva u 20. vijeku?
Sematizam Banjalucko-Bihacke Srpske mitropolije iz 1901 kaze:
"U Pounju, kao i u cijeloj Bosanskoj Krajini, nije bilo pravoslavnog naroda prije Turaka.Ti su krajevi potpadali pod Hrvatsku kraljevinu, vise Ungarija, jer nije bilo Hrvatske tada "
Trebali jos? Uzmimo Dinica, on je rakodjer jedan od vasih najpriznatijih istoricara; sta on pise?
Ne treba gubiti iz vida, da u pravoj Bosni, Hum i dijelovi Rasa se izuzimaju.Misli se na Prijepolje, Milesevu nije bilo u Tvrtkovog doba pravoslavnih.Za nas je ovo pitanje definitivno reseno.
Trebali jos da razvaljujemo Srpske moderne mitomanije koje se produciraju u nasoj RS-u? Ovo su najveci Srpski istoricari svih vremena izjavili.
Mogu ti i cara Dusana citirati gdje on spominje da su "Bosanci nama braca po jeziku i da imaju svoju neku iskrivljenu veru..." Dali ces postovati carevu izjavu? Ipak je to car Dusan a ne neki Mujo...
Znaci ako nije bilo pravoslavnih pre Turaka onda imamo samo dvije mogucnosti:
1) Oni su nastali od "popravosljavljenih Katolika i muslimana i bosanskih krscana"
2) Oni su se tu, kao sto nam vrlo jasno zapisuje Kuripesich vec 1530., DOSELILI kao izbjeglice nakon sto su Turci usli u Srbiju.
TRECE OPCIJE NEMA. Ili mozda milorad Dodik ima i neku trecu opciju koja pocinje sa rijecima :"Po najnovijim saznavanjima...."

Cekaj, vec sam ti odgovorio .
Tvoja govorenja su podebljana a moj odgovor na njih je normalnom bojom u predhodnom postu
Prvo da hercegovina sredinom 15 veka nije srpska zemlja ne bi se nazvala
vojvodstvo od svetoga save . Jel ti gospodin pricas kako je vec osvajanjem huma pocela bosanska etnogeneza .

Sta to znaci bas me zanima .
Koja je razlika izmedju ljudi u Hercegovini i recimo Duklji . Ja sam kazem nema pravoslavaca u Bosni . Oni dolaze posle pada srpske drzave u Bosnu . Znaci Srbi u Bosni (pravoslvaci )nisu dobri Bosnjani poreklom . A sigurno je verovatno za vreme Turaka Srbi konvertuju u pravoslavlje . Jos malo ce vasi naucnici reci da je islam vlado u bosni i da su dosli turci pravoslavci pa konvertovali u pravoslavlje . I kako oni odrzavaju pravoslavlje i svoju pravoslavnu veru , malo je verovatno da se pobosnjace , ma sta to znacilo. Jel su epske pesme o Svetom Savi i stefani nemanji i starini novaku u Bosni nastale od Turaka ili Bosnjaka ili Slugu kako vi to volite reci .
Ti kazes da ljudi bezanjem u Bosnu postaju Bosnjaci . Nego zanima me postojanje bilo kog naroda posle Turske okupacije ,jer logicno kako ti sam kazes osvajanjem Huma , oni su postali Bosanci . Prateci tvoju logiku , moze se reci da smo onda svi turci ,jer su turci sve osvojili .
Da li je tebi verovatno da tokom turske imperije srbi konvertuju stanovnistvo u pravoslavce .
A zanima me da li je po tebi i nikola altomanovic hrvat jer je gradio katolicke crkve .
Vasa RS , aj covek ne lupaj . Kakve veze ima vera sa Srbima. Ima dosta primera srpskih katolickih vladara .
Da li ti je poznato kako se Bosna odvojila od raske .Sama Bosna je data Madjarima kao miraz .Jel tu ima sta nejasno
Aj nadji mi neki spis koji medju narodima evrope pominje neke Bosnjake sve do 14 veka . AKo postojite kao slovenski narod , kako vas niko nije pribelezio .
Nego zanima me misljenje da li je i Muhamed Hevaji Uskufi Bosnevi on bio bosnjak , jer je poznato kako je on pisao
http://en.wikipedia.org/wiki/Muhamed_He ... fi_Bosnevi
'''Muhamed Hevaj "Uskufi" (1600. - 1651.): Ilahije na srpskom jeziku (turski: Ilahi be zebani srb), prvo pěvanje:
Ilahije na srpskom jeziku (turski: Ilahi be zebani srb), prvo pěvanje:
Molimo se tebi, Bože,
Ukaži, smiluj nami.
Lik išćemo sebi, Bože,
Ukaži, smiluj nami.
Uruči nam — nije nešto
Već molidba jedna isto,
Omiluj nas lipo, čisto,
Ukaži, smiluj nami.
Ne muči nas ti rastankom,
Oveseli srce sastankom,
I javi nam i još sankom.
Ukaži, smiluj nami.
Za tobom srce nam tuži
Milostim uviravavši,
Ne odbijaj i ne ruži,
Ukaži, smiluj nami.
Život odhodi dan po dan,
Ne zaborav', Bože jedan,
Moli ti se Huvo jadan:
Ukaži, smiluj nami.
Ilahija je poziv na věru ili na věrsku službu. Pěsnik i književnik Muhamed Hevaji Uskjufi, ostavio je početkom 17. věka iza sebe, između ostaloga, i ciklus pobožnih pěsama pisanih arapskim pismom, srpskim jezikom, a pisac tim pěsmama sam daje naslov „Ilahije na srpskom jeziku" i „Poziv na věru na srpskom jeziku" („Ilahi be zebani srb" i „Beran daveti iman be zebani srb"). ''' Da li je i on bosnjak , bio je rodom iz Doboja .
A zanimljiv je fenomen da ni jedan Srbin za 500 godina nije primio islam , sto govori da se Srbi ne kupuju za povlastice
Dao sam ti mapu jezika , koji je vas , kojim jezikom govore Bosnjaci
Treba mi izvor za cara Dusana .