TRI NARODA
-
Basvod
#76 Re: TRI NARODA
To je govor mrznje.
Ides iz ekstrema u ekstrem jer se ocigledno ne snalazis u sredini.
Sredina je npr.: "Ja ne volim Jevreje i ne zelim da se druzim sa njima. Ok, tvoja stvar."
Ides iz ekstrema u ekstrem jer se ocigledno ne snalazis u sredini.
Sredina je npr.: "Ja ne volim Jevreje i ne zelim da se druzim sa njima. Ok, tvoja stvar."
- Skijaš
#77 Re: TRI NARODA
Govor mržnje ne podrazumjeva korištenje riječi "ja mrzim".Basvod wrote:Sredina je npr.: "Ja ne volim Jevreje i ne zelim da se druzim sa njima."
-
Basvod
#78 Re: TRI NARODA
Naravno.Skijaš wrote:Govor mržnje ne podrazumjeva korištenje riječi "ja mrzim".Basvod wrote:Sredina je npr.: "Ja ne volim Jevreje i ne zelim da se druzim sa njima."
- Skijaš
#79 Re: TRI NARODA
To ti očigledno ipak nije jasno jer reći "Ja ne volim Jevreje i ne zelim da se druzim sa njima" jeste govor mržnje i trebalo bi biti kažnjivo. Nikog ne interesuje s kim se ti družiš, ali kada ti pričaš o tom kako ne želiš kontakt s određenim etničkim grupama, to nije sloboda govora nego govor mržnje.Basvod wrote:Naravno.Skijaš wrote:Govor mržnje ne podrazumjeva korištenje riječi "ja mrzim".Basvod wrote:Sredina je npr.: "Ja ne volim Jevreje i ne zelim da se druzim sa njima."
-
hizo ramidovic
#80 Re: TRI NARODA
ne razumije on tako slozene konstrukcije, jos je mlad i balavSkijaš wrote:
To ti očigledno ipak nije jasno jer reći "Ja ne volim Jevreje i ne zelim da se druzim sa njima" jeste govor mržnje i trebalo bi biti kažnjivo. Nikog ne interesuje s kim se ti družiš, ali kada ti pričaš o tom kako ne želiš kontakt s određenim etničkim grupama, to nije sloboda govora nego govor mržnje.
-
Basvod
#81 Re: TRI NARODA
Ma jel.
To mozda kod vas komunista al ja kao slobodan covjek imam pravo da volim koga hocu i da se druzim sa kim god hocu. Ima pravo da nikad ne odem u npr. Njemacku jer mi se eto ne svidja Njemacka ili Njemci. Ne moram da mrzim, jednostavno ne volim, ne svidja mi se, ruzna im arhitektura, muzicki ukus katastrofa. Ja ako npr. tebe ne volim to ne znaci da te mrzim nego te eto ne volim, eto ne svidjas mi se, ruzno se cesljas.
Ne radim ti nista, ignorisem te, ne spominjem, moja stvar.
1950. bi vjerovatno zavrsio u zatvoru ako ne volim Tita al sta ces, novo vrijeme.
1950. bi vjerovatno zavrsio u zatvoru ako ne volim Tita al sta ces, novo vrijeme.
-
hizo ramidovic
#82 Re: TRI NARODA
sta reci, ostroumno i genijalno!Basvod wrote:Ma jel.To mozda kod vas komunista al ja kao slobodan covjek imam pravo da volim koga hocu i da se druzim sa kim god hocu. Ima pravo da nikad ne odem u npr. Njemacku jer mi se eto ne svidja Njemacka ili Njemci. Ne moram da mrzim, jednostavno ne volim, ne svidja mi se, ruzna im arhitektura, muzicki ukus katastrofa. Ja ako npr. tebe ne volim to ne znaci da te mrzim nego te eto ne volim, eto ne svidjas mi se, ruzno se cesljas.
Ne radim ti nista, ignorisem te, ne spominjem, moja stvar.
nemam rijeci
- Dozer
#83 Re: TRI NARODA
Ma Basvod je... TITO!
Ali, mali problem je sto je on ocit produkt ovog nakaradnog danasnjeg drustva i nepostojeceg sistema vrijednosti, inace ne bi valjao ovakve nebuloze.
A najbolje je kada koristi termine o kojima nema pojma. Da nas razuvjeri da je to tako, neka nam jednostavno objasni sta je to komunizam i na koji nacin je taj komunizam direktno negativno uticao na njega i njegov zivot, s obzirom da stalno ljude etiketira kao komuniste
-
x_lecter
#84 Re: TRI NARODA
RS je ustavna koliko je ustavna i BiH. Ukidanje RS je jednako moguće koliko i podjela BIH.
Rjesenje? Pomiriti stavove nije moguće. Dakle imaju 2 mogućnosti. Da ostane ovako i da nastavimo jedni drugima jebat mater. Ili da se razilazimo (mirno ili silom).
Rjesenje? Pomiriti stavove nije moguće. Dakle imaju 2 mogućnosti. Da ostane ovako i da nastavimo jedni drugima jebat mater. Ili da se razilazimo (mirno ili silom).
- Paranoid
#85 Re: TRI NARODA
Njegovi istupi su na ovom forumu uskratili mogućnost nekim ljudima da napišu nešto pametnije..nešto što bi u raspravi na ovom forumskom serveru bilo uklesano kao korisno. Zašto?Dozer wrote:![]()
![]()
![]()
Ma Basvod je... TITO!![]()
![]()
![]()
Ali, mali problem je sto je on ocit produkt ovog nakaradnog danasnjeg drustva i nepostojeceg sistema vrijednosti, inace ne bi valjao ovakve nebuloze.
A najbolje je kada koristi termine o kojima nema pojma. Da nas razuvjeri da je to tako, neka nam jednostavno objasni sta je to komunizam i na koji nacin je taj komunizam direktno negativno uticao na njega i njegov zivot, s obzirom da stalno ljude etiketira kao komuniste
.. ili odustanu u startu posle nebuloznih izjava..
.. ili zbog kratkog fitilja odgovore na jedini adekvatan način kojim automatski krše pravila foruma i odu na hladjenje..
-
stari grad Visegrad
#86 Re: TRI NARODA
Tri naroda na jednom brodu, na jednoj sudbini, u jednoj zemlji, od limuna napraviti slatku limunadu i uzivanje, ja to vidim ovako:

Last edited by stari grad Visegrad on 29/11/2013 23:01, edited 2 times in total.
- MuaDib
#87 Re: TRI NARODA
...tri naroda - tri stvarnosti + politika = sukob stvarnosti + propaganda= politička korist...
- Zmaj - BIH
#88 Re: TRI NARODA
Pa sta cemo sa ova tri naroda??
-
stari grad Visegrad
#89 Re: TRI NARODA
Tri naroda u jednom veliko luksuznom brodu, uzivajte!

-
Basvod
#90 Re: TRI NARODA
Nije tema al ok, provlaci se vec na par komentara "moja generacija", sto ne pamti Titu.Dozer wrote:![]()
![]()
![]()
Ma Basvod je... TITO!![]()
![]()
![]()
Naravno da sam ja produkt drustva ali drustva koje je stvorila tvoja generacija. Kazu, danasnja mladja generacija ovakva onakva... kao da su Marsovci odajali djecu i omladinu ovdje zadnjih 30 godina a ne vi "iz 50 i neke".
Da, ja imam negativan stav prema "vasoj generaciji" i sistemu, vremenu u kojem ste zivili. Misli da ste zivili u lazi i glumi. Sve nesto bratsvo jedinstvo a najbolje prijatelje niste poznavali, kumove, rodbinu. Zaratili ste jedni sa drugim a danas bi kao opet probali nanovo da gradite lazna bratstva i jedinstva. Van pameti.
E nema od tog nista, kao sto rekoh nema tog autoriteta iz vase generacije, propusti ste priliku. Ubrzo cete se svi skloniti u stranu i prepustiti drzavu, politiku i sve ostalo ljudima rodjenim od 80 (eventualno 70) i neke pa na dalje. Kako ce biti vidicemo al tesko da moze gore od generacije koja nam je priredila 90e.
Bar ce biti iskreno. Tri naroda, eto ne volimo se, nebitno. Bolje se iskreno ne voliti a ziviti u miru nego lazno bratimiti, ljubakati pa ratovati.
- Danguba
#91 Re: TRI NARODA
@Basvode, sta tebi dodje @Hafis 
- Dozer
#92 Re: TRI NARODA
Moj Basvode... Nisi ni svjestan koliko si povrsan u svojim "analizama"...
Ovo danasnje BH drustvo, odnose i "vrijednosti" nije stvorila moja generacija, nego jos starija generacija ciji pojedinci su listom imali partijske knjizice, i to Titove KPJ. I Tihic, i Covic, i Dodik, i Lagumdzija, i, i, i...
Svi oni su ti redom bili Titovi poiniri, pa poletarci, pa onda clanovi KPJ.
I onda u jednom momentu, kada Tita vise nije bilo, skontase kako bi bilo super da svi oni budu upravo kao - Tito. Ali, da bi to ostvarili morali su imati teritorije na kojima bi to bili. A kako ga nisu mogli svi zajedno naslijediti i preuzeti njegovo mjesto, posegnuli su za istorijski oprobanim receptom na ovim prostorima, a to je - etnonacionalizam. Prvi je krenuo Milosevic, a u stopu su ga pratili Tudjman i Alija.
I krenuo je raspad Juge, sto je i svesrdno bilo potpomognuto izvana, jer jaka Juga podugo vec nije bila omiljena ni na istoku ni na zapadu. Razlozi te "netrpeljivosti" su vrlo jasni - Tito je bio jedan od osnivaca treceg bloka koji je parirao istoku i zapadu, a to je bio pokret nesvrstanih. Tito je imao tolika mooda da i zapadu i istoku kaze - odjebaus. Pored toga, Juga je imala sasvim dovoljno svojih resursa, a i pameti da te resurse iskoristi, sto je i te kako moglo poljuljati odnose unutar Evrope. Tito je bio jedini svjetski lider koji je uveo termin "bespovratni kredit", i jos na tome od mnogih dobijao lovu.
Na kraju, koliko je u svijetu bio omrazen kao "diktator", ali i u svojoj vlastitoj drzavi, sasvim dovoljno govori cinjenica o tome da mu je na sahranu dosla, ako se dobro sjecam, 161 drzavna delegacija + milioni domacih "mrzilaca". I to se tako nikad vise nije ponovilo nigdje.
I onda dodjose na scenu ovi... i u ekspresnom roku sjebase sve sto je Tito uspio napraviti za prethodnih 45 godina.
A ovi...oni su posebna prica. Iskoristi su 3 naroda na najperfidniji moguci nacin - pokrenuli su animozitet na bazi etnickih "razlika", dogovorili podjele teritorija po etnickim principima, a kako narod nisu mogli ispreseljavati mirnim putem onda su morali to malo "pogurati" mecima. I onda je eskaliralo, a u medjuvremenu su pocele pristizati ogromne pare na ime pomoci, vecinom iz islamskih zemalja. Tim sredstvima je finansirana vecina tog rata jer se tim sredstvima kupovalo oruzje upravo od neprijatelja, a istovremeno su cijele mase tih sredstava nestajale. Danas se ta ista sredstva polako vracaju u BiH kroz kojekakve Al-Shidije, BBI-je i sl., time se legalizuju, a mi imamo jednu cijelu kastu multimilionera personificiranih u likovima politickih lidera 3 (jebena) naroda, i koji su na muci tog obicnog naroda u koji se "zaklinju" postali milioneri.
E sad, ti si samo jedan od pripadnika jednog od ta 3 naroda koji je nasjeo na tu pricu, koji je uredno pusi i koji se cak zaklinje u nju, a onu prethodnu pljujes na svakom koraku iako o njoj nemas blage veze, osim mantre koju su ti servirali upravo ovi danasnji, a koji su u "prethodnom zivotu" bili - komunisti.
Evo, ja ti kazem - ko god ti od starijih, ili tvojih vrsnjaka, svejedno je, pocne pricati o komunizmu kako nije valjao, kako je Tito bio diktator, kako ovo, kako ono, ti mu samo postavi jednostavno pitanje (a zapitaj i sebe, ali i svoje roditelje, ili njihove roditelje) - sta je to taj "strasni" komunizama i diktator Tito njima licno uradio nazao? Pri tome, ja ne kazem da je komunizam valjao, ali u poredjenju s ovim danas onaj sistem je definitivno bio neuporedivo demokratskiji i funkcionalniji.
Onda se vrati da razgovaramo.
Ovo danasnje BH drustvo, odnose i "vrijednosti" nije stvorila moja generacija, nego jos starija generacija ciji pojedinci su listom imali partijske knjizice, i to Titove KPJ. I Tihic, i Covic, i Dodik, i Lagumdzija, i, i, i...
Svi oni su ti redom bili Titovi poiniri, pa poletarci, pa onda clanovi KPJ.
I onda u jednom momentu, kada Tita vise nije bilo, skontase kako bi bilo super da svi oni budu upravo kao - Tito. Ali, da bi to ostvarili morali su imati teritorije na kojima bi to bili. A kako ga nisu mogli svi zajedno naslijediti i preuzeti njegovo mjesto, posegnuli su za istorijski oprobanim receptom na ovim prostorima, a to je - etnonacionalizam. Prvi je krenuo Milosevic, a u stopu su ga pratili Tudjman i Alija.
I krenuo je raspad Juge, sto je i svesrdno bilo potpomognuto izvana, jer jaka Juga podugo vec nije bila omiljena ni na istoku ni na zapadu. Razlozi te "netrpeljivosti" su vrlo jasni - Tito je bio jedan od osnivaca treceg bloka koji je parirao istoku i zapadu, a to je bio pokret nesvrstanih. Tito je imao tolika mooda da i zapadu i istoku kaze - odjebaus. Pored toga, Juga je imala sasvim dovoljno svojih resursa, a i pameti da te resurse iskoristi, sto je i te kako moglo poljuljati odnose unutar Evrope. Tito je bio jedini svjetski lider koji je uveo termin "bespovratni kredit", i jos na tome od mnogih dobijao lovu.
Na kraju, koliko je u svijetu bio omrazen kao "diktator", ali i u svojoj vlastitoj drzavi, sasvim dovoljno govori cinjenica o tome da mu je na sahranu dosla, ako se dobro sjecam, 161 drzavna delegacija + milioni domacih "mrzilaca". I to se tako nikad vise nije ponovilo nigdje.
I onda dodjose na scenu ovi... i u ekspresnom roku sjebase sve sto je Tito uspio napraviti za prethodnih 45 godina.
A ovi...oni su posebna prica. Iskoristi su 3 naroda na najperfidniji moguci nacin - pokrenuli su animozitet na bazi etnickih "razlika", dogovorili podjele teritorija po etnickim principima, a kako narod nisu mogli ispreseljavati mirnim putem onda su morali to malo "pogurati" mecima. I onda je eskaliralo, a u medjuvremenu su pocele pristizati ogromne pare na ime pomoci, vecinom iz islamskih zemalja. Tim sredstvima je finansirana vecina tog rata jer se tim sredstvima kupovalo oruzje upravo od neprijatelja, a istovremeno su cijele mase tih sredstava nestajale. Danas se ta ista sredstva polako vracaju u BiH kroz kojekakve Al-Shidije, BBI-je i sl., time se legalizuju, a mi imamo jednu cijelu kastu multimilionera personificiranih u likovima politickih lidera 3 (jebena) naroda, i koji su na muci tog obicnog naroda u koji se "zaklinju" postali milioneri.
E sad, ti si samo jedan od pripadnika jednog od ta 3 naroda koji je nasjeo na tu pricu, koji je uredno pusi i koji se cak zaklinje u nju, a onu prethodnu pljujes na svakom koraku iako o njoj nemas blage veze, osim mantre koju su ti servirali upravo ovi danasnji, a koji su u "prethodnom zivotu" bili - komunisti.
Evo, ja ti kazem - ko god ti od starijih, ili tvojih vrsnjaka, svejedno je, pocne pricati o komunizmu kako nije valjao, kako je Tito bio diktator, kako ovo, kako ono, ti mu samo postavi jednostavno pitanje (a zapitaj i sebe, ali i svoje roditelje, ili njihove roditelje) - sta je to taj "strasni" komunizama i diktator Tito njima licno uradio nazao? Pri tome, ja ne kazem da je komunizam valjao, ali u poredjenju s ovim danas onaj sistem je definitivno bio neuporedivo demokratskiji i funkcionalniji.
Onda se vrati da razgovaramo.
- seln
#93 Re: TRI NARODA
Sve kojima se na brodu ne svidja, staviti u camac za spasavanje i poslati prema najblizem ostrvu.stari grad Visegrad wrote:Tri naroda u jednom veliko luksuznom brodu, uzivajte!
- Dozer
#94 Re: TRI NARODA
Mali je problem sto i brod sa slike ima samo jednog kapetana, a mi 3...
Mislim, 3 zvanicna i koji se ne pitaju nista, i 6-7 nezvanicnih koji se pitaju sve.
Mislim, 3 zvanicna i koji se ne pitaju nista, i 6-7 nezvanicnih koji se pitaju sve.
-
udrch
#95 Re: TRI NARODA
ne vjerujem da sam ikad išta debilnije pročitao..de nam samo nacrtaj te granice ta tri kantona koji će istovremeno biti ekonomski i sa većinom jednog naroda..Basvod wrote:Pretpostavljam, nisam siguran i ne mislim da je to moguce sad. Mozda u buducnosti kad se malo smire strasti.Paranoid wrote: To je tvoj navod, ali kako si došao do podatka da bi Srbi "vjerovatno" prihvatili zajedničku državu u slučaju promjene naziva??
Drzava: Republika bosnjacka, srpska i hrvatska
Tri ekonomska kantona (sa bosnjackom, srpskom i hrvatskom vecinom): 1, 2 i 3 ili A, B i C (bez zakonodavne, izvrsne i sudske vlasti)
Tri kantona = tri izborne jedinice
Iz svakog katona u Parlamet ide 33.3% poslanika i svaki kanton daje jednog clana Predsjednistva, Domovi naroda na nivou BiH su sasvim dovoljni zastitu od preglasavanja.
Eto, jednostavo da ne moze jednostavnije.
- klaki
#96 Re: TRI NARODA
Narod mora da shvati da su RS, FBIH, Kantoni govno i da se trebaju ukinuti i nanovo sistem radititheTruePath wrote:Bosnjaci moraju da shvate da je RS tu da ostane.da je BIH drzava 3 NARODA
Srbi moraju prihvatit da je RS do Bosne,i sta god mislili o Bosni moraju shvatit da su dio nje,i zaboravit sve snove od otcjepljenju
Hrvati,well,hrvati su najmanje bitni
Tek onda ce bit napretka
-
theTruePath
#97 Re: TRI NARODA
klaki wrote:Narod mora da shvati da su RS, FBIH, Kantoni govno i da se trebaju ukinuti i nanovo sistem radititheTruePath wrote:Bosnjaci moraju da shvate da je RS tu da ostane.da je BIH drzava 3 NARODA
Srbi moraju prihvatit da je RS do Bosne,i sta god mislili o Bosni moraju shvatit da su dio nje,i zaboravit sve snove od otcjepljenju
Hrvati,well,hrvati su najmanje bitni
Tek onda ce bit napretka
Drugim rijecima,,moramo ubjediti ostala 2 naroda u Bosnjacku pricu
- klaki
#98 Re: TRI NARODA
Ovo je Bosansko Hercegovacka prica. Niko ovde ne spominje samo ukidanje RS ("bosnjacka prica") niti samostalnost RS ("srpska prica").theTruePath wrote: Drugim rijecima,,moramo ubjediti ostala 2 naroda u Bosnjacku pricu
- Dozer
#99 Re: TRI NARODA
Ma gdje ces to tako reci?!
Pa ovdje ne postoji BH prica ba, samo B, H i S.
Ako S komponenti spomenes BiH - to je automatski Bosnjacka prica. Isto je ako se to spomene H komponenti.
A B komponenta, tu vise nisam siguran ni u sta. Sve mi se cini da je u pozadini stanje isto kao i kod S i H, a samo se na povrsini cini i prikazuje drugacije.
Pa ovdje ne postoji BH prica ba, samo B, H i S.
Ako S komponenti spomenes BiH - to je automatski Bosnjacka prica. Isto je ako se to spomene H komponenti.
A B komponenta, tu vise nisam siguran ni u sta. Sve mi se cini da je u pozadini stanje isto kao i kod S i H, a samo se na povrsini cini i prikazuje drugacije.
- jutreni_
#100 Re: TRI NARODA
tri naroda, jedna nacija.
pametni gledaju što ih spaja, a budale što ih razdvaja (razlikuje, u ovom slučaju).
pametni gledaju što ih spaja, a budale što ih razdvaja (razlikuje, u ovom slučaju).