arzuhal wrote:
Ako ti je argument za moguću raspravu "šta bi bilo kad bi bilo..?" (promjeni se nat. slika neke od tih mogućih regija i sl) ili kada kažeš kako situacija takva kakva je i Srbi nemaju interes, onda vidim da duboko uvažavaš i poštuješ činjenice i ratnu sliku BiH i ratni plijen koji se uzeo nasiljem, recimo RS, odnosno ono što je nastalo iz pokušaja zaustavljanja rata i stvaranja mira.
Na svako tvoje "šta ako se ovo desi" mogu i ja, isto tako valjano odgovoriti sa jednim takvim "šta ako..." na ovu postojeću situaciju.
Dakle, kao prvo, ovo ne govorim iz svoje glave nego je mala kompilacija ideja o budućem uređenju BiH koje su već iznesene ili su na putu da budu iznesene od više bitnih faktora u ovoj državi, a kao drugo - cilj je preustroj države u kojoj bi svi mogli biti na dobitku počev od gubljenja straha jednih od drugih do svakog drugog boljitka.
prva stvar, bar ti kao moderator bi se trebao suzdrzati ovih pederskih "slobodnih tumacenja" izmedju redova i prizemnog shukanja jer izmedju redova u mojim postovima nikada nista ne pise niti ce ikada pisati. drzavu i sistem u kojem zivis ti nije vivaldi skrojio. ja se nisam bavio tobom vec tvojim prijedlogom koji je supalj na sve strane.
moji prijedlozi nemaju mane, a nemaju ni vrline jer ja nemam nikakvih politickih prijedloga koji bi se ticali sustinskog preustroja cijele drzave. to ne znaci da nemam ideje, vec jednostavno svaku ideju provucem kroz sve padeze i sam sebi postavim bar 5 pitanja koja bi mi postavio svaki prosjecan b/h/s kada bi cuo prijelog. vec poslije 30 sekundi dodjem do zakljucka da nemam adekvatan odgovor na neka sustinska pitanja i samim tim ideja pada u vodu jer ako je prvom meni na staklenim nogama nikada bi me palo na pamet da je stavim u post i nudim drugima.
uredjenje kakvo sada imamo je rezultat najdramticnijih mogucih okolnosti (rata) i snaznog pritiska najmocnije sile koju je svijet ikada vidio, a koja je tu svoju snagu demonstrirala i prakticno i teoretski.
glavna poruka tog rjesenja je "1 drzava 2 entiteta 3 naroda" i to je stav kojeg se ameri principjelno drze vec 22 godine, a to najbolje znaju oni koji su to pokusali samovoljno promjeniti.
svaka izmjena i sve ostalo je stvar unutrasnjeg dogovora kojeg jednostavno ne moze biti jer u situaciji kada nemas koncenzusa o samom postojanju drzave nemoguce je i pronaci najmanji zajednicki politicki sadrzilac koji bi zadovoljio svaka tri aktera i koji bi to doborovljno prihvatilii.
sveobuhvatnog politickog rjesenja - nema. ovaj zadati okvir je nasa realnost i jedno sto se moze uraditi je da se pokusa bar ekonomski bolje iskoristit i poceti konacno nesto ozbiljno uraditi po tome mada je i to mrka kapa. ko misli drugacije nek se samo prisjeti na masu banalnih problema koji se ne mogu rijesiti vec vise od dvije decenije, a kamoli sta drugo