Treći entitet?

vivaldi

#401 Re: Treći entitet?

Post by vivaldi »

arzuhal wrote:
Ako ti je argument za moguću raspravu "šta bi bilo kad bi bilo..?" (promjeni se nat. slika neke od tih mogućih regija i sl) ili kada kažeš kako situacija takva kakva je i Srbi nemaju interes, onda vidim da duboko uvažavaš i poštuješ činjenice i ratnu sliku BiH i ratni plijen koji se uzeo nasiljem, recimo RS, odnosno ono što je nastalo iz pokušaja zaustavljanja rata i stvaranja mira.

Na svako tvoje "šta ako se ovo desi" mogu i ja, isto tako valjano odgovoriti sa jednim takvim "šta ako..." na ovu postojeću situaciju.

Dakle, kao prvo, ovo ne govorim iz svoje glave nego je mala kompilacija ideja o budućem uređenju BiH koje su već iznesene ili su na putu da budu iznesene od više bitnih faktora u ovoj državi, a kao drugo - cilj je preustroj države u kojoj bi svi mogli biti na dobitku počev od gubljenja straha jednih od drugih do svakog drugog boljitka.

prva stvar, bar ti kao moderator bi se trebao suzdrzati ovih pederskih "slobodnih tumacenja" izmedju redova i prizemnog shukanja jer izmedju redova u mojim postovima nikada nista ne pise niti ce ikada pisati. drzavu i sistem u kojem zivis ti nije vivaldi skrojio. ja se nisam bavio tobom vec tvojim prijedlogom koji je supalj na sve strane.

moji prijedlozi nemaju mane, a nemaju ni vrline jer ja nemam nikakvih politickih prijedloga koji bi se ticali sustinskog preustroja cijele drzave. to ne znaci da nemam ideje, vec jednostavno svaku ideju provucem kroz sve padeze i sam sebi postavim bar 5 pitanja koja bi mi postavio svaki prosjecan b/h/s kada bi cuo prijelog. vec poslije 30 sekundi dodjem do zakljucka da nemam adekvatan odgovor na neka sustinska pitanja i samim tim ideja pada u vodu jer ako je prvom meni na staklenim nogama nikada bi me palo na pamet da je stavim u post i nudim drugima.

uredjenje kakvo sada imamo je rezultat najdramticnijih mogucih okolnosti (rata) i snaznog pritiska najmocnije sile koju je svijet ikada vidio, a koja je tu svoju snagu demonstrirala i prakticno i teoretski.

glavna poruka tog rjesenja je "1 drzava 2 entiteta 3 naroda" i to je stav kojeg se ameri principjelno drze vec 22 godine, a to najbolje znaju oni koji su to pokusali samovoljno promjeniti.

svaka izmjena i sve ostalo je stvar unutrasnjeg dogovora kojeg jednostavno ne moze biti jer u situaciji kada nemas koncenzusa o samom postojanju drzave nemoguce je i pronaci najmanji zajednicki politicki sadrzilac koji bi zadovoljio svaka tri aktera i koji bi to doborovljno prihvatilii.

sveobuhvatnog politickog rjesenja - nema. ovaj zadati okvir je nasa realnost i jedno sto se moze uraditi je da se pokusa bar ekonomski bolje iskoristit i poceti konacno nesto ozbiljno uraditi po tome mada je i to mrka kapa. ko misli drugacije nek se samo prisjeti na masu banalnih problema koji se ne mogu rijesiti vec vise od dvije decenije, a kamoli sta drugo
spreca

#402 Re: Treći entitet?

Post by spreca »

strujum wrote:
spreca wrote:
strujum wrote:@spreca

Znas li ti da si u pravu? Bojis li se da budes rastaljena, ogranicena?
aj ti prvo :gunjastajl:
Cega se bojish? Imas li za izgubiti, tako pises, nekakav strah? Plasim se da ne zalutas, a mogla bi. Znas onu, djevojcice plaha, prvog djecaka uzmi za ruku i povedi ga u svoj sareni, zaobljeni svijet. Draga, takvu te vidim. Njeznu, crnu, kao Maru iz one pjesme od let3, sto si si je gumb na celu.
Samo ti dobro oribaj zvalje i izvadi protezu pa se sagni na moju flautu.
GeeTnT

#403 Re: Treći entitet?

Post by GeeTnT »

:lol: Halile, zalilaj ga....
and

#404 Re: Treći entitet?

Post by and »

stari flautaš :mrgreen:
arzuhal

#405 Re: Treći entitet?

Post by arzuhal »

sherbett wrote:Uzas!
Od trećeg do Čarobne frule, zaista strašno, koju posluku porati...
Prpa.ba

#406 Re: Treći entitet?

Post by Prpa.ba »

Previse se paznje pridaje bezvezarijama koje lupaju trenutni politicki predstavnici katolicke manjine sa boravistem na teritoriji BiH.
spreca

#407 Re: Treći entitet?

Post by spreca »

Obi Wan Bosnian

#408 Re: Treći entitet?

Post by Obi Wan Bosnian »

vivaldi wrote: uredjenje kakvo sada imamo je rezultat najdramticnijih mogucih okolnosti (rata) i snaznog pritiska najmocnije sile koju je svijet ikada vidio, a koja je tu svoju snagu demonstrirala i prakticno i teoretski.

glavna poruka tog rjesenja je "1 drzava 2 entiteta 3 naroda" i to je stav kojeg se ameri principjelno drze vec 22 godine, a to najbolje znaju oni koji su to pokusali samovoljno promjeniti.

svaka izmjena i sve ostalo je stvar unutrasnjeg dogovora kojeg jednostavno ne moze biti jer u situaciji kada nemas koncenzusa o samom postojanju drzave nemoguce je i pronaci najmanji zajednicki politicki sadrzilac koji bi zadovoljio svaka tri aktera i koji bi to doborovljno prihvatilii.

sveobuhvatnog politickog rjesenja - nema. ovaj zadati okvir je nasa realnost

Sve se ja slažem sa tobom. NIkakve promjene nisu moguće jer nema koncenzusa.

Ali ja sam skontao da @arzuhal predlaže kako da se postave bošnjački političari kao odgovor na ovaj sveobuhvatni napad HDZ-a. Naravno da i @arzuhal zna da je to rješenje (geografske regije) neprihvatljivo Srbima ali baš zato ga i spominje. Poenta je da se HDZ-u poruči "evo mi hoćemo ali ne daju Srbi". Dakle, loptica se prebacuje u RS teren pa neka to HDZ sa njima vidi. Dakle čisto odgovor ovom pritisku koji hrvatski EU parlamentarci pokreću. Eto hoćemo i mi federalizaciju nema problema. Ali ne na etničkom principu.

E sad, možemo raspravljati o tome da li je ikakav odgovor potreban. Ako se ništa ne može promjeniti neko bi pomislio da možemo pustiti HDZ i njihove EU advokate da laju koliko hoće. Ali nije baš tako. Mi hoćemo u EU a i da nećemo hoćemo pristup fondovima. Nikako nam ne odgovara da nas u Evropskom parlamentu proglašavaju negativcima po bilo kojem osnovu. To bi mogla biti osnova da nam se uskrati ovo ili ono.

Zato treba odgovoriti: Slažemo se da je unitarizacija loša i prihvatamo federalizaciju. Ali ne po etničkom osnovu naravno već po prirodnim geografskim regijama kao što je predložila Biskupska konferencija.

Naravno da je to nemoguće isto kao što je treći entitet nemoguć. Nema ovdje bilo kakvih promjena jer nema koncenzusa i mogućnosti kompromisa. Ali ako već oni traže nemoguće i predstavljaju nas kao negativce u evropi možemo i mi odgovoriti sa nemogućim i opravdati se evropi.
spreca

#409 Re: Treći entitet?

Post by spreca »

duh_sa_sjekirom

#410 Re: Treći entitet?

Post by duh_sa_sjekirom »

Tzv. 'treći entitet' ili hrvatsku teritorijalnu jedinicu Hrvati mogu dobiti na jedan od načina:

1. Izmjenom Ustava BiH u Parlamentu. Potrebno je obezbjediti dvotrećinsku većinu, nacrtati mape i izglasati. Ovdje problem može biti sa nepristajanjem Bošnjaka, mada i među bošnjačkim političarima ima onih koji podržavaju etnoteritorijalizaciju, jer će u tom slučaju dobiti svoj pašaluk za suvereno vladanje.

2. Novi Dejton, tj. dogovor velikih igrača (USA, Rusija, VB, Njemačka, Francuska) kojim će se nacrtati nove mape i nametnuti novi Ustav kojim će BiH biti uređena kao zajednica tri etničke federalne jedinice. Ako bi Bošnjaci pravili probleme, njih je najlakše slomiti i prilsiliti na kapitulaciju jer nemaju 'jaka leđa'.

3. Oružanim putem tj. formirati oružane snage, uzeti puške u ruke te izaći na zamišljenu granicu hrvatskog entiteta. Potom organizirati mirovnu konferenciju i ponuditi rješenje na novonastalu krizu, u vidu etničkog razgraničenja među narodima tj. formirati novi entitet.

Koji će način Hrvati odabrati, vidjet ćemo u nastavku...
Do tad: :zzzz:
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#411 Re: Treći entitet?

Post by prljavi Hare »

Ucvijećilo ortopeda... :lol: :lol: :lol:

Image
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#412 Re: Treći entitet?

Post by prljavi Hare »

sherbett wrote:
arzuhal wrote:
Prije Requiem ...
Mislim..ima i poneka zena da cita.. fakat mi se zeludac prevrce
Kad ideš kolegice po pogrešnim temama gdje se bljuvotine pišu.Kad si na Guardianovoj temi pročitala bilo šta a da nije na visokom
kulturnom i intelektualnom nivou? :-D Guardianova tema nekako više dođe kao akademska rasprava. :kiss:
arzuhal

#413 Re: Treći entitet?

Post by arzuhal »

sherbett wrote:
arzuhal wrote:
Prije Requiem ...
Mislim..ima i poneka zena da cita.. fakat mi se zeludac prevrce
Jes'...Štob'rekli naši stari u mahali:"When in doubt - whip it out!"
spreca

#414 Re: Treći entitet?

Post by spreca »

prljavi Hare wrote:Ucvijećilo ortopeda... :lol: :lol: :lol:

Image
vidi ga isti Tito :mrgreen: ali u dusu mu ne zaviruj
arzuhal

#415 Re: Treći entitet?

Post by arzuhal »

Ovaj ram k'o da je Harun Jahja dizajnir'o, tobe tobe...
madner

#416 Re: Treći entitet?

Post by madner »

Jedini pravi odgovor je da se na izborima formiraju dvije koalicije.
Prva mehka, bosnjacka, za dogovor, kompromis i ustupke spremna sa tim nekim regijama.

Druga gradjanska, normalna i samosvjesna koja bi trazila Francuski ustav i kao logo imati "Ko se lati mača, od mača će poginuti" :D

Pa ko dobije od naroda povjerenje neka nastavi u skladu sa motom. :D
arzuhal

#417 Re: Treći entitet?

Post by arzuhal »

:mrgreen:

Ja sam ZA...Podržavam federalizam u svakom slučaju: ili kao Federalnu BiH iz ovih biskupskih regija ili BiH kao federalnu jedinicu EU...

Ujedno bih podržao i opciju da se te fed. jedince iscrtaju po granicama eparhija SPC-a unutar BiH, nikki problem, da ispoštujemo i našu bošnjačku braću grčkog zakona, a neće krst na krst, štonokažu :thumbup:

Image
madner

#418 Re: Treći entitet?

Post by madner »

Samo SUP, nista MUP. :D
asker

#419 Re: Treći entitet?

Post by asker »

sherbett wrote:Federalizacija, bratstvo i jedinstvo..sve pare u jednu blagajnu!
Dzeko u napadu, Mandzukic na klupu! Pjanic i Rakitic u veznom, Modric ostario!
daddy-kool

#420 Re: Treći entitet?

Post by daddy-kool »

Third entity zvuči kao naziv sci fi filma.
Obi Wan Bosnian

#421 Re: Treći entitet?

Post by Obi Wan Bosnian »

arzuhal wrote: Ujedno bih podržao i opciju da se te fed. jedince iscrtaju po granicama eparhija SPC-a unutar BiH, nikki problem, da ispoštujemo i našu bošnjačku braću grčkog zakona, a neće krst na krst, štonokažu :thumbup:
:thumbup: Ispade da SPC ima najbolji prijedlog :skoljka:
arzuhal

#422 Re: Treći entitet?

Post by arzuhal »

daddy-kool wrote:Third entity zvuči kao naziv sci fi filma.
:mrgreen:
InvalidUsername

#423 Re: Treći entitet?

Post by InvalidUsername »

E čuj ti katolika što udariše jedni na druge. Ovo me podsjeća na naše lokalne/regionalne derbije između vehabija i šija, vehabija i sufija i ostalih. :lol:
P.S. perić je levat :mrgreen:
arzuhal

#424 Re: Treći entitet?

Post by arzuhal »

Perić nije levat, Perić je Ratko. Da je Mirko, bila bi druga priča... :mrgreen:
prog321

#425 Re: Treći entitet?

Post by prog321 »

skutorija se treba tretirati kao velikosrpski faktor.
nikakva više popuštanja .
samo po glavi gdje god moguće :-D
Post Reply