Treci entiet/federalna jedinica???

Locked
kv99

#626 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by kv99 »

staracbezmora wrote:Ma sve je to dobro,
- vi se množite, kažu, a samo Posušje ima porast broja školske djece u cijeloj jebenoj državi.
- mi odlazimo, da ali doć iz Zagreba glasati u BiH je lakše nego doći iz Koppenhagena
- Srbi izumiru, već 100 godina po vama ali eno ih još tamo, plus cca 150 tisuća onih iz Hrvatske.
- kad Srbi ukinu RS a Hrvati prestanu sanjati o autonomiji, bratstvo i jedinstvo će procvjetati, Tito će se ustat ili u najmanju ruku preseliti sa Dedinja na Marijin Dvor a svizac će zamotati čokoladu.

Jes ofkors.

Od ovog mi je jača samo priča o komšiluku.
Da Franjo Topić ima imalo pravo, NJEGOVI tzv. dobri Hrvati ( iz Travnika) bi glasali kontra HDZ-a kako je to lijepo objasnio Ljubić, manijakalnom jastrebu Hadžiomeroviću.

Svaka politika koja koja zaobilazi volju naroda vodi u rat, eventualno. I ma koliko se vi žalili na Tuđmana sljedeći put ga neće biti da vam dotura oružje i hrani vas.
Kako ono kaže čovječja ribica na mjestu predsjednika RH : "Hrvatska se ne smij miješati u BiH" pa nema ni pomoći.

A mi ćemo se snaći kao i uvijek do sad :)
-Super onda da se vi tako mnozite, sacekajte jos 20-30 godina pa kada se namnozite tako puno da mozete Bosnjake da preglasate super za vas
-pa sto ne dolazite vec danas ? Koliko vidim pred svako glasanje se digne vika kako je vrelo vazno za " rvacku stvar" da se glasa ...i na kraju se skonta kako je mala izlaznost . Sta mislis sto je mala izlaznost ? Jel to sto ste tako lijeni i nesposobni da barem glasate ili sto vas ustvari nema ? Na papiru se jos vodite kao stanovnici ali fizicki i mentalno ste u Zagrebu ;-)
- i neka ih , samo se pitam sto se ti time zabavljas ? Digli ste ruke od manjeg entiteta tako da vas vise tamo nista ne vuce, ni politicki a ni fizicki ?
- ne mora bratstvo i jedinstvo , to smo vec pokusali , pokusali smo barem toleranciju i uvazavanje ali vidimo da ne ide. Od sada vazi samo Dejton koji kaze : dva entiteta + Brcko ;-)

U pravu si da svako zaobiljazenje volje naroda vodi u rat, pa ako zelis neke promjene uvazi volju vecinskog naroda u drzavi. Bez uvazavanje nema promjena ;-)
Kada vec prijetis zavrtanjem pipe pitaj se hoces li da stavis balvane na granici sa Hrvatskom ili na Ivan Sedlu i sta to znaci za ove Rvate iz Srednje Bosne ? Ne samo po Bugojnu i Travniku koji bi crkavali od gladi sa Bosnjacima vec i za one u Kiseljaku , Zepcu , Busovaci , Vitezu .. ;-) Ili ste ih vec otpisali na oltaru " erceg bosne " kao one iz Posavine :lol:
Last edited by kv99 on 28/10/2010 09:30, edited 2 times in total.
bingov buraz

#627 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by bingov buraz »

-Romeo- wrote:
bingov buraz wrote:
Opet pao server na Hecegbosni :( tematskom forumu crtaca i matematicara
i bojovnika, dodao bih.......
To si se ti nesto zezno ovo su jako fini ljudi...umjetnicke duse :mrgreen:
staracbezmora

#628 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by staracbezmora »

[quote="kv99"

-Super onda da se vi tako mnozite, sacekajte jos 20-30 godina pa kada se namnozite tako puno da mozete Bosnjake da preglasate super za vas
-pa sto ne dolazite vec danas ? Koliko vidim pred svako glasanje se digne vika kako je vrelo vazno za " rvacku stvar" da se glasa ...i na kraju se skonta kako je mala izlaznost . Sta mislis sto je mala izlaznost ? Jel to sto ste tako lijeni i nesposobni da barem glasate ili sto vas ustvari nema ? Na papiru se jos vodite kao stanovnici ali fizicki i mentalno ste u Zagrebu ;-)
- i neka ih , samo se pitam sto se ti time zabavljas ? Digli ste ruke od manjeg entiteta tako da vas vise tamo nista ne vuce, ni politicki a ni fizicki ?
- ne mora bratstvo i jedinstvo , to smo vec pokusali , pokusali smo barem toleranciju i uvazavanje ali vidimo da ne ide. Od sada vazi samo Dejton koji kaze : dva entiteta + Brcko ;-)

U pravu si da svako zaobiljazenje volje naroda vodi u rat, pa ako zelis neke promjene uvazi volju vecinskog naroda u drzavi. Bez uvazavanje nema promjena ;-)
Kada vec prijetis zavrtanjem pipe pitaj se hoces li da stavis balvane na granici sa Hrvatskom ili na Ivan Sedlu i sta to znaci za ove Rvate iz Srednje Bosne ? Ne samo po Bugojnu i Travniku koji bi crkavali od gladi sa Bosnjacima vec i za one u Kiseljaku , Zepcu , Busovaci , Vitezu .. ;-) Ili ste ih vec otpisali na oltaru " erceg bosne " kao one iz Posavine :lol:[/quote]

Razlika je u tome da mi nemamo namjeru preglasavati nikoga.
A od sve bošnjačke brige za Hrvate srednje Bosne ovi umalo ne nestadoše a da imaš imalo srama ne bi spominjao Bugojno.
Koliko upućeni kažu Alijica je nudio Tuđmanu Zapadnu Hercegovinu i Završje pa je dobio odjebaus od državnika koji nijedan život nije lagano žrtvovao a kamoli cijeli jedan narod.
Cijeli problem je u Srednjoj Bosni, trkom bi Vi pristali dati nama i nezavisnost da nije te srednje Bosne i nas koji stojimo zajedno.
A što se tiče Posavine, pa molim lijepo primjeti gdje je HVO/HV uspio zadržati crtu nas tu još ima, kad smo prodavali ali nije bilo logičnije da prodamo Orašje i Odžak koji su manji i manje bitni gradovi nego što smo "prodali" Posavinu.

E jebem ti logiku zlatnih ljljana
bingov buraz

#629 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by bingov buraz »

staracbezmora wrote: Razlika je u tome da mi nemamo namjeru preglasavati nikoga.
A od sve bošnjačke brige za Hrvate srednje Bosne ovi umalo ne nestadoše a da imaš imalo srama ne bi spominjao Bugojno.
Koliko upućeni kažu Alijica je nudio Tuđmanu Zapadnu Hercegovinu i Završje pa je dobio odjebaus od državnika koji nijedan život nije lagano žrtvovao a kamoli cijeli jedan narod.
Cijeli problem je u Srednjoj Bosni, trkom bi Vi pristali dati nama i nezavisnost da nije te srednje Bosne i nas koji stojimo zajedno.
A što se tiče Posavine, pa molim lijepo primjeti gdje je HVO/HV uspio zadržati crtu nas tu još ima, kad smo prodavali ali nije bilo logičnije da prodamo Orašje i Odžak koji su manji i manje bitni gradovi nego što smo "prodali" Posavinu.

Pa nijedna karta :( procenat... :( nista :( razocaran sam i tuzan...mnogo tuzan
nineinchnails

#630 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by nineinchnails »

Pa dobro, ako im je toliko stalo da imaju hrvatski entitet, neka imaju. Eto im.
Naravno, ostali bi trebali da se bratski sloze pa da podijele ovu zemlju kako dolikuje: 30,3% srbima, pa 12% hrvatima, a ostalo "ostalima" :D
Ako bi jos mozda neko htio da ima svoj entitet, nek' se javi dok nije kasno, da udje na vrijeme za cenzus :-D
mO k3

#631 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by mO k3 »

nineinchnails wrote:Pa dobro, ako im je toliko stalo da imaju hrvatski entitet, neka imaju. Eto im.
Naravno, ostali bi trebali da se bratski sloze pa da podijele ovu zemlju kako dolikuje: 30,3% srbima, pa 12% hrvatima, a ostalo "ostalima" :D
Ako bi jos mozda neko htio da ima svoj entitet, nek' se javi dok nije kasno, da udje na vrijeme za cenzus :-D
ja bi zelio da imam entiet u manjem entitetu ,u mom gradu ,u mojoj mahali gdje je moja etnicka grupa u vecini...
bingov buraz

#632 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by bingov buraz »

Ma samo jedan promilćić.............. :(
kv99

#633 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by kv99 »

staracbezmora wrote: Razlika je u tome da mi nemamo namjeru preglasavati nikoga.

- prvo se nauci citirati. Znam da je to tesko da se nauci , bas je @osa imao istih problema, nije isto kamen i tastatura zar ne ;-)
-Ako hoces promjene a neces da trazis dozvolu Bosnjaka onda vidim sto ti je drago sto se tako mnozite. Mnozite se pa za 20-30 godina ces moci imati na miran i demokratski nacin ono sto nisi mogao silom da dobijes ;-)
- vratilo se u Bugojno mnogo vise BiH Hrvata nego sto ste ikada mislili . Nije bilo tako lijepo na kamenjaru kao sto ste im obecavali a i drugi bi se vratili samo se boje odgovornosti za Vrbanju ;-)
- ja sam mislio da se "upuceni " ne pitaju , jer je dosta vise "upucenih " tvrdilo kako je krivousti pokusao da podijeli Bosnu i Hercegovinu zajedno sa njegovim mentorom ?
- cijeli problem vama je u Srednjoj Bosni , jer se pitate kako da i njih zavalite kao sto ste zavalili one iz Posavine
a sve u ime tzv eb
- bas oni koje je HVO branio su i naje*ali jer je vise ostalo po Tuzli, Brckom , Gradaccu u Posavini pod zastitom Armije Bosne i Hercegovine nego onih koji su vjerovali HV/HVO. Cim je HV pobjegla odma za njim je i HVO a sve po naredbi iz Zagreba a u ime zapadne ercegovine ;-)

I je*em ti logiku onih koji je namaju vec ponavljaju otrcalu propagadnu. Zato mi je tako lahko da vas ismijavam i da pokazem kako nemate pojma :lol:
Dozer

#634 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by Dozer »

staracbezmora wrote:
prof-ca wrote:"Prijedlozi uredjenja drzave odavno su ovdje izbiflani, i to par desetina puta - gradjanska BiH.
A to bi znacilo:
- Bez etnickih entiteta
- Samo sa jednim predsjednikom izabranim demokratskom vecinom glasova
- Eventualno kantonizirana, sa max. 5 kantona
- Bez trenutnih suvisnih 10 kantonalnih vlada (bilo bi ih samo 5)
- Bez trenutnih suvisnih entitetskih vlada
- Sa vecim i aktivnijim opstinskim ovlastima
- Bez sve postojece sile kantonalnih i entitetskih ministarstava za sve i svasta, a u sustini nista
- Sa potpunom Ustavnom ravnopravnoscu svakog pojedinca kao takvog, a ne pripadnika neke etnicke gupe/naroda

Sta fali ovakvoj BiH?"
:) :thumbup:
Ne postoji zaštita da se većinski narod odjedanput ne predomisli i to promijeni kad mi na to pristanemo.

Jer vi se ama baaaš nikad niste predomilili oko dogovora. JOK.
Ja cu se samo malo vratiti na ovo, jer ovo, u sustini, pokazuje o kolikom se nerazumijevanju pojmova i kategorija ovdje radi. Gore su boldirana i podvucena dva dijela, i dok ja govorim o ravnopravnosti GRADJANA, tj. POJEDINACA, doticni velikohrvat nikako da shvati da ova dva pojma automatski podrazumijevaju i etnicka prava. Medjutim, ako se ta nekakva etnicka prava stavljaju ispred prava pojedinaca, tada imamo ovo sto imamo i u cemu zivimo, a to je - idiotluk i nebuloza.

Biskupska konferencija:
Da, tada je predlozeno upravo ovo o cemu i ja odavno pricam - regionalizacija BiH na 4-5 regija/kantona, gradjanski orijentisana, bez etnickih uzusa kao glavnih faktora za bilo sta. HDZ nije prihvatio, a zasto? NIje tesko dokuciti, a razlozi nisu uopste vezani za narod. Pa jel' vi stvarno mislite da Covica i slicne likove stvarno zanimaju Hrvati kako narod?! Gdje vi zivite i koje vi mentalne sklopove imate, ljudi moji... Isto se odnosi i na Dodika i srpsku stranu, a i na Izetbegovica i Tihica, tj.bosnjacku stranu.
Njima prica o narodu sluzi iskljucivo za odrzavanje samih sebe na vlasti i svega sto ta vlast sa sobom nosi, a najkrace receno to su - pare. Ili - zastita iskljucivo licnih/personalnih interesa.

Ljudi na ovoj konferenciji, a kojima zaista JESTE stalo do Hrvata u BiH, ili jos preciznije - do katolika u BiH, davno su shvatili da entitiziranje BiH vodi iskljucivo polaganom nestajanju i Hrvata, a malo sporije i Srba iz BiH.
Ali, njima Bosnjaci nisu bili na umu kao nekakva neprijateljska grupa koja to prizeljkuje, nego su bili svjesni da ce etnicarska i secesionisticka prica Hrvata i Srba automatski usloviti otpor kod Bosnjaka, a da istovremeno Bosnjaci na svojoj strani imaju i nakaradni Ustav, ali i vodece sile svijeta, odnosno da do cijepanja BiH zasigurno nece doci. Ima tu i interesa SAD i MZ, koji u ovakvoj BiH imaju raznorazne mogucnosti i vlastite interese, tako da im ovakvo stanje u BiH u potpunosti odgovara i oni zasigurno nemaju namjeru da uskoro bilo sta mijenjaju.
Pored ovoga, koliko god to kontradiktorno zvucalo, Bosnjaci, a koji su vecinski narod u BiH, izgleda da su jedini stvarno i spremni na gradjansko uredjenje drzave.

Ali, kada bi se ljudi u BiH dogovorili da sami urede zemlju po kantonalnom/regionalnom principu i na bazi gradjanskih/pojedinacnih prava, a ne etnickih, tada ni SAD ni MZ vise tu nista ne bi mogli.

I ja jos jednom pitam - Sta fali uredjenju BiH na gradjanskim, a ne etnickim principima?
Prije odgovora potrebno je razmisliti i spoznati da li se uopste razumije pitanje.
Last edited by Dozer on 28/10/2010 10:27, edited 4 times in total.
mO k3

#635 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by mO k3 »

bingov buraz wrote:Ma samo jedan promilćić.............. :(
Entiet donja mahala... ja bi da bidnem primjer
luckypot

#636 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by luckypot »

staracbezmora wrote:Ma sve je to dobro,
- vi se množite, kažu, a samo Posušje ima porast broja školske djece u cijeloj jebenoj državi.
- mi odlazimo, da ali doć iz Zagreba glasati u BiH je lakše nego doći iz Koppenhagena
- Srbi izumiru, već 100 godina po vama ali eno ih još tamo, plus cca 150 tisuća onih iz Hrvatske.
- kad Srbi ukinu RS a Hrvati prestanu sanjati o autonomiji, bratstvo i jedinstvo će procvjetati, Tito će se ustat ili u najmanju ruku preseliti sa Dedinja na Marijin Dvor a svizac će zamotati čokoladu.

Jes ofkors.

Od ovog mi je jača samo priča o komšiluku.
Da Franjo Topić ima imalo pravo, NJEGOVI tzv. dobri Hrvati ( iz Travnika) bi glasali kontra HDZ-a kako je to lijepo objasnio Ljubić, manijakalnom jastrebu Hadžiomeroviću.

Svaka politika koja koja zaobilazi volju naroda vodi u rat, eventualno. I ma koliko se vi žalili na Tuđmana sljedeći put ga neće biti da vam dotura oružje i hrani vas.
Kako ono kaže čovječja ribica na mjestu predsjednika RH : "Hrvatska se ne smij miješati u BiH" pa nema ni pomoći.

A mi ćemo se snaći kao i uvijek do sad :)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ovaj sa-x postao kao monti pajton
luckypot

#637 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by luckypot »

nineinchnails wrote:Pa dobro, ako im je toliko stalo da imaju hrvatski entitet, neka imaju. Eto im.
Malo je to njima hoce ljudi vise, ali dzaba niko im ne da
spreca

#638 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by spreca »

Dozer wrote:
staracbezmora wrote:
prof-ca wrote:"Prijedlozi uredjenja drzave odavno su ovdje izbiflani, i to par desetina puta - gradjanska BiH.
A to bi znacilo:
- Bez etnickih entiteta
- Samo sa jednim predsjednikom izabranim demokratskom vecinom glasova
- Eventualno kantonizirana, sa max. 5 kantona
- Bez trenutnih suvisnih 10 kantonalnih vlada (bilo bi ih samo 5)
- Bez trenutnih suvisnih entitetskih vlada
- Sa vecim i aktivnijim opstinskim ovlastima
- Bez sve postojece sile kantonalnih i entitetskih ministarstava za sve i svasta, a u sustini nista
- Sa potpunom Ustavnom ravnopravnoscu svakog pojedinca kao takvog, a ne pripadnika neke etnicke gupe/naroda

Sta fali ovakvoj BiH?"
:) :thumbup:
Ne postoji zaštita da se većinski narod odjedanput ne predomisli i to promijeni kad mi na to pristanemo.

Jer vi se ama baaaš nikad niste predomilili oko dogovora. JOK.
Ja cu se samo malo vratiti na ovo, jer ovo, u sustini, pokazuje o kolikom se nerazumijevanju pojmova i kategorija ovdje radi. Gore su boldirana i podvucena dva dijela, i dok ja govorim o ravnopravnosti GRADJANA, tj. POJEDINACA, doticni velikohrvat nikako da shvati da ova dva pojma automatski podrazumijevaju i etnicka prava. Medjutim, ako se ta nekakva etnicka prava stavljaju ispred prava pojedinaca, tada imamo ovo sto imamo i u cemu zivimo, a to je - idiotluk i nebuloza.

Biskupska konferencija:
Da, tada je predlozeno upravo ovo o cemu i ja odavno pricam - regionalizacija BiH na 4-5 regija/kantona, gradjanski orijentisana, bez etnickih uzusa kao glavnih faktora za bilo sta. HDZ nije prihvatio, a zasto? NIje tesko dokuciti, a razlozi nisu uopste vezani za narod. Pa jel' vi stvarno mislite da Covica i slicne likove stvarno zanimaju Hrvati kako narod?! Gdje vi zivite i koje vi mentalne sklopove imate, ljudi moji... Isto se odnosi i na Dodika i srpsku stranu, a i na Izetbegovica i Tihica, tj.bosnjacku stranu.
Njima prica o narodu sluzi iskljucivo za odrzavanje samih sebe na vlasti i svega sto ta vlast sa sobom nosi, a najkrace receno to su - pare. Ili - zastita iskljucivo licnih/personalnih interesa.
Ljudi na ovoj konferenciji, a kojima zaista JESTE stalo do Hrvata u BiH, ili jos preciznije - do katolika u BiH, davno su shvatili da entitiziranje BiH vodi iskljucivo polaganom nestajanju i Hrvata, a malo sporije i Srba iz BiH.
Ali, njima Bosnjaci nisu bili na umu kao nekakva neprijateljska grupa koja to prizeljkuje, nego su bili svjesni da ce etnicarska i secesionisticka prica Hrvata i Srba automatski usloviti otpor kod Bosnjaka, a da istovremeno Bosnjaci na svojoj strani imaju i nakaradni Ustav, ali i vodece sile svijeta, odnosno da do cijepanja BiH zasigurno nece doci. Ima tu i interesa SAD i MZ, koji u ovakvoj BiH imaju raznorazne mogucnosti i vlastite interese, tako da im ovakvo stanje u BiH u potpunosti odgovara i oni zasigurno nemaju namjeru da uskoro bilo sta mijenjaju.
Pored ovoga, koliko god to kontradiktorno zvucalo, Bosnjaci, a koji su vecinski narod u BiH, izgleda da su jedini stvarno i spremni na gradjansko uredjenje drzave.

Ali, kada bi se ljudi u BiH dogovorili da sami urede zemlju po kantonalnom/regionalnom principu i na bazi gradjanskih/pojedinacnih prava, a ne etnickih, tada ni SAD ni MZ vise tu nista ne bi mogli.

I ja jos jednom pitam - Sta fali uredjenju BiH na gradjanskim, a ne etnickim principima?
Prije odgovora potrebno je razmisliti i spoznati da li se uopste razumije pitanje.

:thumbup: :bih:
Hodidid

#639 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by Hodidid »

@starac bez mora: Samo se ti nama nemoj sikirati. Nas kao ni vas ne zanima vise bratstvo - jedinstvo a uz to ne zanima nas ni da budemo vase cvijece.

Nego vezano za tvoju opservaciju kako Orasje i Odzak eto nisu bili prodani od strane HVO-a tokom rata. Za tvoju informaciju Odzak jeste prodan i vracen je tek nakon zavrsetka ratnih operacija kad su se namirivali procenti federaciji i rs-u. Ili te shupa pamcenje ili ti je ono selektivno ili znas o ovim dogadjajima po pricanjima starijih.
Stari

#640 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by Stari »

Ne fali nista ideji o gradjanski uredjenoj Bosni i Hercegovini...osim mozda par sitnica....recimo to da se prvo konstituise nacionalna drzava pa da se onda (nakon toga) ta nacionalna drzava uredi sa gradajanskim uredjenjem. Nemojte sad sviju vam palamuditi dalje sa pravnim formulacijama i praviti se da ne razumimjete ....ja nisam pravnik ...nisam ni politicar...ali mi je jasno nesto sto vecina ovih kojima se stvari ovdje cine kristalno bistrima izgleda zaboravljaju...Sve drzave u Evropi su nacionalne drzave ...nastale kao takve ... i nakon toga formirane i pravno uredjene u "gradjanskom smislu" ... e sad ce opet mudroseri potrcati sa mudrolijama o tome da Lichtenstein , San Marino , Monako ...nisu nacionalne drzave....tih prica je vec malo previse.

Bosnjaci su bili za gradjansku opciju ... ta opcija nije pobijedila u ratu...nije dobila neophodnu podrsku od stranih sila da pobijedi apsolutno i bezuslovno...15-godina nakon toga ...neki od Bosnjaka pocinju (konacno rekao bih) spoznavati istinske razloge zasto je to moralo biti tako ...neki se dochim jos uvijek gnusaju nacionalnih drzava, neki sve to nazivaju idiotlukom, neki to nazivaji torom (za ovce) , neki govore o neminovnosti selidbe bosnjaka u svoju "maticnu" drzavu. Nikome od njih ne pada na pamet torom nazivati Crnu Goru, Kosovo, Monako, Andoru, Farska Ostrva ...jos im manje pada na pamet tih se drzava gnusati i nazivati ih idiotskim...ali kad se takvo nesto pocne govoriti u vezi Bosnjaka ...stvar se mijenja iz osnova.

Necu vise pitati zasto je to tako ...nakon ovih 15-tak i kusur godina otkako je ovako kako je...vrlo su rijetki oni koji ne naziru odgovor na to pitanje...samo im malo neprijatno to reci ...
luckypot

#641 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by luckypot »

Pa koliko se menic cini, sudeci po bosnjackom opredjeljenju za odbranu dejtona svim silama, da su siroke narodnne amse vec prihvatile to sto ti govoris...prosli multivitamini, davna proslost
Stari

#642 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by Stari »

luckypot wrote:Pa koliko se menic cini, sudeci po bosnjackom opredjeljenju za odbranu dejtona svim silama, da su siroke narodnne amse vec prihvatile to sto ti govoris...prosli multivitamini, davna proslost
a to bi kao...njih trebalo biti stid zbog toga sto je to tako ? ili ?
Locked