Trazim raCun ?! Wtf

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Trazim racun

Da
29
30%
Ne
19
20%
Nekad
41
43%
Sta je to?
7
7%

Total votes: 96

almir90

#76 Re: Trazim raCun ?! Wtf

Post by almir90 »

sumirprimus wrote:ma nist anako ja nego mi smijesno,tuzno i zalono da ce s dat sve od sebe da nekom naskodis,a onda kazes gazda ti prek ledja razliku prebije.
Vidiš kako izvrćeš, lijepo sam napisao kad Vlada zajedno s inspekcijama vrši pritisak na gazde to plati radnik preko svojih leđa. Ja lično gledam da kupim domaći proizvod i potrošim pare kod naših lokalnih ljudi, tako znam da će neko imati platu. Kupujem lokalno i poznajem vlasnike, većinom sitne, pa znam da nisu lihvari, i sam radim kod jednog sitnijeg privatnika, i znam o čemu pričam.

Vama je krivo što neki nakon svih obaveza koje redovno izmiruju, ne plaćaju još porez na dobit, a mnogi bi i propali jer se vrte po površini, malo potonu pa isplivaju i tako u krug.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#77 Re: Trazim raCun ?! Wtf

Post by _BataZiv_0809 »

Dok se izdavanje racuna ne podrazumijeva, jasno je da neko ne radi svoj posao. A jasno je i ko je to.
sumirprimus

#78 Re: Trazim raCun ?! Wtf

Post by sumirprimus »

ko smo mi?
mi smo fukare iz tuzle :D :izet:
mislim svi smo mi bosanci i hercegovci, u potpunosti razumijem sta pricate,al se i dalje ne slazem.
almir90

#79 Re: Trazim raCun ?! Wtf

Post by almir90 »

_BataZiv_0809 wrote:Dok se izdavanje racuna ne podrazumijeva, jasno je da neko ne radi svoj posao. A jasno je i ko je to.
Ne smeta im što su iste obaveze za sve, i one koji imaju promet par stoja dnevno, i oni koji imaju par hiljada. Nikome nije problem što granap, butik i ostali manji objekti plaćaju industrijsku cijenu struje i vode kao i sve velike firme. Ne smeta nikome što negdje dobije račun, a radnik mu crkaje za 300 KM.

Što ne spominjete privatnike koji redovno dobijaju poticaje za zapošljavanje radnika, po 3000 KM u prosjeku po radniku, i prijavi ga na tri mjeseca i odjavi, i onda ponovo traži poticaj i dobije ga, naravno. To niko ne spominje, ah da to su oni ugledni što izdaju račune.
Last edited by almir90 on 06/06/2016 12:06, edited 1 time in total.
pepeljara

#80 Re: Trazim raCun ?! Wtf

Post by pepeljara »

Meni ne ide u glavu da vlasnici dodju i predaju pazar od 1.5KM i to ne bude nikom sumnjivo :D

koji krs
Satori

#81 Re: Trazim raCun ?! Wtf

Post by Satori »

ultima_palabra wrote:
almir90 wrote:Vidi uhljeba što su zapjenili. :lol: :lol: :lol:

Moj skromni doprinos oduzimanja iz usta parazitima koji u toku radnog vremena igraju igrica i vise po Klixu, je taj da ne želim nigdje računa da uzmem. Bolje da imaju oni što rade, nego vi što ne radite. :D

U državi u kojoj su osobe poput Radeljaša magistri, a ima vas i po forumu istih, dat ću sve od sebe da im/vam naškodim. Solidarišem se sa svojim kolegama radnicima, svaki put kad inspekcije gaze po običnim ljudima, cijene toga plaćamo mi koji ionako radimo za smiješne plate kad se uporede s nekim koji nemaju nikavu funkciju i ne doprinose ništa društvu. Svako opterećenje na gazdu plate moja leđa, radim i znam. A, vi što minute niste u privredi proveli radeći nemate šta pametovati.

Ne zna se ko je gori od dvije grupe ljudi, parazitaši kojima je krivo što neko ima, jer smatraju da samo oni trebaju imati. Ili oni nehljebi zavidni što im smeta sve što neko drugi ima, otvori brate mili i ti kafić/prodavnicu/butik pa se i ti obogati, kad se to već vozaju novi Mercedesi za pola godine rada.
:thumbup: Samo budžetlije išću račun.
Išću i oni što imaju roditelje peMzionere. :wink:
Heller

#82 Re: Trazim raCun ?! Wtf

Post by Heller »

Ofirno do zla boga, Saranda ima 5-6 objekata koji ubiše poslom i 5 prijavljenih i nidje racuna :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Al šiptar podmaže inspektora i boli ga kurac. Ista stvar sa većinom pekara, Sedrom, Fontanom, Bosnom, Mozaikom i tako dalje...
Satori

#83 Re: Trazim raCun ?! Wtf

Post by Satori »

almir90 wrote:Ne smeta nikome što negdje dobije račun, a radnik mu crkaje za 300 KM.

Što ne spominjete privatnike koji redovno dobijaju poticaje za zapošljavanje radnika, po 3000 KM u prosjeku po radniku, i prijavi ga na tri mjeseca i odjavi, i onda ponovo traži poticaj i dobije ga, naravno. To niko ne spominje, ah da to su oni ugledni što izdaju račune.
Ali zato oni što ne izdaju račune su bečka škola, gospoda koja ne prijavljuju radnike na minimalac već im je plata 5 hiljada maraka mjesečno, isplaćuju im redovno tople obroke, regrese, putne troškove preko 3 km udaljenosti, daju im slobodne dane po potrebi. Takvi radnici nikad ne provedu nove godine brojeći paketiće praška za pecivo, nikad ne rade za Bajrame i Božiće, i izazivaju zavist svakog uhljeba na državnim jaslama.

Krvopije su i oni što daju i oni što ne daju račun, samo oni prvi malo manje.
ultima_palabra

#84 Re: Trazim raCun ?! Wtf

Post by ultima_palabra »

Satori wrote: Išću i oni što imaju roditelje peMzionere. :wink:
Odakle se isplaćuju penzije? Ako natjeraš privatnika da plati svaki namet, velika je mogućnost da će odjaviti radnika, otpustiti ga ili skroz zatvoriti. Stoga će se uplate u PIO smanjiti.

Ali s druge strane, država će imati para da nekom nametniku koji ju je tužio isplati jubilarnu nagradu sa kamatom.
Naslovnica

#85 Re: Trazim raCun ?! Wtf

Post by Naslovnica »

Nisam nikakav budžetlija, niti imam koga na budžetu (osim keve koja je peMzioner), ali ako ne dobijem račun, trežim ga.
Zaista ne vidim ništa problematično u tome.
Osim ako mi prodavac ne ponudi da mi spusti cijenu za 17%, onda mi račun ne treba. 8-)
Je li pošteno? :?:
tututuuuu

#86 Re: Trazim raCun ?! Wtf

Post by tututuuuu »

Thorgerson wrote:
ExNihilo wrote: Vi imate pogrešnu sliku zdravog društva. Zdravo društvo nisu mi vs oni, revolucije i slična sranja. Poreska evazija je sistemski problem i sistem treba da ga riješi. Ne živimo u prvobitnoj zajednici. Kod nas se podrazumijeva da sistem ne radi, pa hajde da vidimo šta možemo učiniti na nivou pojedinca ili nekim ad hoc akcijama i parolama.

Ne čekaj da ti sistem riješi probleme. Ne pitaj šta država može učiniti za tebe i slične glupave maksime. Kurac moj ne pitaj. Pa plaćam sve poreze upravo da bih s punim pravom pitao: šta to koji kurac država radi za mene? Ako sam moram boriti se protiv poreske evazije, ako svakodnevno moram biti na oprezu od kriminalaca koji se puškaraju, ako moram paziti kuda hodam da me ne izjedu psi lutalice, ako moram sam pronaći antitetanus kad me te iste lutalice ujedu, onda neka sistem ne očekuje od mene da brinem o njegovim interesima.

Ne mogu da vjerujem da su vas ubijedili kako je normalno da ne trebaš očekivati nikakvu zaštitu od države, pravnu niti fizičku, već se moraš svakodnevno batrgati po principu borbe za opstanak i preživaljavanja najadaptiranijih. Između mene i države postoji društveni ugovor koji podrazumijeva prava i obaveze sa obje strane. Ako državu boli kurac za mene, boli i mene kurac za državu.
Upravo tako. :thumbup:

Ovi kontaju ako napadnu onog u pekari sto im nije izdao racun il konobara da su rijesili problem. Jesu qrac. Rijesili su se svog stresa i digli svoj ego jer eto ipak i oni mogu nekoga napast, a ne da samo njih neko napada.

A, da u Stojnićevoj ce popit kafu, jos ce rec konobaru ma ne treba racun.
Ne znam u cemu je stvar s tim tu kaficima. Ja sam tu kako se mogu sjetiti uredno dobijao racune, osim navecer kad je guzvara. I sta ako zatrazis tamo racun? Ubiju te?

Ja sam prestao traziti racune jer nisam ja placen za posao inspektora, nemoguce je da ne znaju da npr. onolika Sarajka u BBI-u ne izdaje racune sve ove godine itd. Jedino zatrazim kad meni zatreba, tipa dodjem na kavu gdje pise da je do 10 sati 1 KM a konobar me trazi dvije, e onda kazem ajde ti meni fino donesi racun. Za stvari vece vrijednosti ionako dobijem a da ne trazio bih opet zbog sebe, zbog eventualne reklamacije.

Vecinu tih iz inspekcije treba u zatvor poslati. Valjda da ce doci i taj dan.
Post Reply