Travnicki biznismen Hari II

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
senada
Posts: 2838
Joined: 08/12/2005 13:18

#1 Travnicki biznismen Hari II

Post by senada »

Droga u Bugarskoj: Sandžaklija Agović podvalio Travničanima

NOVI TRAVNIK – Nakon što su prekjučer pred Pokrajinskim sudom u bugarskom Vidinu dvojica Travničana, Miralem Herceg i Munib Kalbić, osuđeni na deset godina zatvora zbog krijumčarenja 8,7 kilograma heroina, probudile su se priče o travničkim mafijašima i sumnjivim biznismenima.

Naime, dvojica mladića radila su za jednog od najbogatijih ljudi u Lašvanskoj dolini koji, kako su nam rekli sami stanovnici, “drži pola grada”, sandžakliju Nedžada Agovića vlasnika tvrtke Hari II.

Radili za tvrtku Hari II

Eniz Kalbić, Munibov stric, potvrdio je za Dnevni list da su oni radili za tvrtku Hari II.

“To je tako gadno. Ne znamo što ćemo. Javili su se jučer da su osuđeni, dobili su po deset godina i ne znam koliko tisuća eura kazne. Navodno će danas ići tamo i čovjek za kojeg su radili. Oni su radili za tvrtku Hari II i Agovića koji je prijevoznik i ima prodavaonice po Travniku. Za njega su prevozili neku robu. Droga im je bila nekako ubačena, zapakirana u čarape u nekim paketima. Nisu znali što prevoze”, kazao je Dnevnom listu Eniz Kalbić.

Iz MUP-a Srednjobosanske županije nisu mogli otkriti više informacija o ovom slučaju i istrazi koja se vodila.

“Cijeli slučaj je vidio Federalni MUP
, a što se tiče podataka i operativnih saznanja koja ima MUP naše županije, nisu toliko pouzdani da bismo ih objavili. Da bismo rekli jesu li te osobe sklone vršenju takvih kaznenih djela, morali bismo imati pouzdane dokaze. Mi do takvih dokaza nismo došli, a nemamo podataka da su Kalbić i Herceg ranije osuđivani za slična kaznena djela”, kazao je za glasnogovornik policijskog komesara županijskog MUP-a Sefir Baručija.

Da su dvojica mladića izgleda naivno “pali” na granici, potvrdio je Dnevnom listu i Eniz Kalbić, Munibov stric.

Agović nikada nije privođen


Vlasnika tvrtke Hari II svi znaju od prije rata, a radio je kao nastavnik u školi, da bi za vrijeme rata počeo s trgovinom. Je li umiješan u trgovinu drogom, nitko ne zna, a do samog vlasnika tvrtke nismo uspjeli doći.

“Munib i Miralem su za njega vozili robu iz Turske, a navodno je prevlačio robu i za neku ženu iz Sarajeva i droga je bila upakirana u paketima namijenjenim toj ženi. Ona je nakon što su uhićeni pobjegla, i izgubio joj se svaki trag. Nema traga ni osobi koja im je u Turskoj natovarila robu, i ta osoba je u bijegu i sve se slomilo na njima dvojici”, kazao je Munibov stric.

Sam Munib je bio iz siromašne obitelji i živio je u popriličnoj neimaštini. Nedžad Agović je pak stalno tu, u Novom Travniku. Nikada nije privođen i na poziv bugarskog tužiteljstva, navodno se odazvao i bugarskom sudu.

Imao je tamo i svoje odvjetnike koji su za njega rješavali slučaj u Bugarskoj”, ispričao je Munibov stric. Kako ističu na svojoj stranici, tvrtka Hari II ima veliki broj poslovnih partnera iz cijeloga svijeta, a najveći dio suradnje se odnosi na Tursku i dalekoistočne zemlje.

Agović na poslovnom putu

Tvrtka Hari II osnovana je za vrijeme rata 1994. Nakon dijeljenja tvrtke Hari I tvrtka se bavi proizvodnjom namještaja, u vlasništvu tvrtke je i folkoteka u Turbetu, a bavi se i uvozom robe široke potrošnje, uglavnom odjeće i obuće. Uprava tvrtke smještena je u središtu Novog Travnika, a u vlasništvu ove tvrtke je odnedavno i nekadašnja robna kuća Partizanka.

Osim trgovina i pogona u središnjoj Bosni, Hari II se raširio po cijeloj BiH, a imaju i poslovne objekte u Doboju, Brčkom i Jelahu. Do vlasnika tvrtke Nedžada Agovića jučer nismo uspjeli doći jer je bio na poslovnom putovanju, pretpostavlja se u Bugarskoj gdje je navodno otputovao.

Najveća zapljena droge u BiH

Nedžad Agović je povezivan i s najvećom zapljenom droge u našoj zemlji, također iz 2005., kada su u Bugarskoj uhićeni Herceg i Kalbić. Tada je u Sarajevu zaplijenjeno 40 kilograma heroina čija se vrijednost procjenjuje na više od 6,500.000 maraka.

Tadašnji glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Božo Mihajlović je potvrdio da se radi o “balkanskoj ruti” koja iz Istanbula preko Sarajeva ide u zapadnu Europu te da se radi o pripadnicima organiziranog kriminala iz Sarajeva i okolnih mjesta.

Međutim, optužnica je teretila gimnazijalce, devetnaestogodišnjake, kod kojih je pronađena droga. Jasmin Paćariz i Zlatan Subašić su osuđeni iako su bili nebitne karike u lancu dilera koji prodaju drogu naveliko, a činjenica je da istragom nije otkriven nijedan ozbiljniji kriminalac koji stoji iza ovog posla.


10.3.2007.
Pincom.info
axell
Posts: 19
Joined: 10/03/2007 18:12
Location: Canada

#2

Post by axell »

Jednom rijecju - MAFIJA. Covjeku dva puta pada kamion i nalaze drogu a on jos uvijek na slobodi i nikom nista. Stvarno mi je zao ovih momaka sto su vozili. Zar nije nedavno neko bacio bombu ispred Harijeve prodavnice u Klopcu?
senada
Posts: 2838
Joined: 08/12/2005 13:18

#3

Post by senada »

axell wrote:Jednom rijecju - MAFIJA. Covjeku dva puta pada kamion i nalaze drogu a on jos uvijek na slobodi i nikom nista. Stvarno mi je zao ovih momaka sto su vozili. Zar nije nedavno neko bacio bombu ispred Harijeve prodavnice u Klopcu?
nikad ranije nisam cula za bh. "cistoga" Harija... no sigurno da je i on jedna od karika u lancu manje vise isto uspjesnih biznismena... nego pitam se kakvi to monstrumi mogu biti "ljudi" koji svoj biznis i svoje imperije temelje i sire i hrane svoje majke i majke svoje djece na neizrecivo beskrajnim tugama,.. bolom skrhanim dusama, tijelima i zivotima dozivotno unesrecenih majki i oceva zbog ubijenih djetinjstva i mladosti svojih najmilijih,.. kceri i sinova... koliki monstrumi moraju biti oni koji svoju djecu skrbe na nesreci, na mezarjima,.. na grobovima necije druge djece,.. na suzama nekih drugih majki...na razorenim, ogoljenim, ubijenim porodicama... za mene nema nikakve razlike izmedju tih "ljudi" i karadzica i mladica... sto je sanu zapocela jednim metodama bihanu je nastavila drugim...
User avatar
pape
Posts: 6833
Joined: 21/08/2003 00:00
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#4

Post by pape »

senada wrote:... nego pitam se kakvi to monstrumi mogu biti "ljudi" koji svoj biznis i svoje imperije temelje i sire i hrane svoje majke i majke svoje djece na neizrecivo beskrajnim tugama,.. bolom skrhanim dusama, tijelima i zivotima dozivotno unesrecenih majki i oceva zbog ubijenih djetinjstva i mladosti svojih najmilijih,.. kceri i sinova... koliki monstrumi moraju biti oni koji svoju djecu skrbe na nesreci, na mezarjima,.. na grobovima necije druge djece,.. na suzama nekih drugih majki...na razorenim, ogoljenim, ubijenim porodicama ......
Ne pitaj se puno Senada, .... za vecinu bola na svijetu su krivi Fenicani, ....
mostarac
Posts: 8416
Joined: 03/03/2005 13:47

#5

Post by mostarac »

najzalosnije je sto je HARI vjerovatno jedan od uglednih gradjana kojemu samo mrski bugari podvalise.
A niko da se zapita kako je moguce da predratni nastavnik bude poratni veliki biznismen. U nas sve moze ali jebiga sami smo to trazili.
senada
Posts: 2838
Joined: 08/12/2005 13:18

#6

Post by senada »

pape wrote:
senada wrote:... nego pitam se kakvi to monstrumi mogu biti "ljudi" koji svoj biznis i svoje imperije temelje i sire i hrane svoje majke i majke svoje djece na neizrecivo beskrajnim tugama,.. bolom skrhanim dusama, tijelima i zivotima dozivotno unesrecenih majki i oceva zbog ubijenih djetinjstva i mladosti svojih najmilijih,.. kceri i sinova... koliki monstrumi moraju biti oni koji svoju djecu skrbe na nesreci, na mezarjima,.. na grobovima necije druge djece,.. na suzama nekih drugih majki...na razorenim, ogoljenim, ubijenim porodicama ......
Ne pitaj se puno Senada, .... za vecinu bola na svijetu su krivi Fenicani, ....
istina Pape... danasnji covjek zalijepljen bogatstvom vise no ikad slijedi stare i otvara nove i nove krvave puteve prokletstva, kojima bezumno rusi i ubija iskonske ljudske vrjednosti...a koje se ni zlatom ni blagom svog svijeta ne mogu ni kupit ni prodat... i ne desava se tek slucajno vjekovno krvava prokleta "sudba" njihovih potomaka.. i sve masovnijih sljedbenika prokletstva...
Santos
Posts: 1552
Joined: 24/10/2004 22:29

#7

Post by Santos »

Novi Travnik.Podjeljen na 2 djela.Ovaj navodno gornji dio gdje su vecinom muslimani je totalni kolaps,jad i bjeda,ovaj nize zapad za ovaj gore.Primjer.Jedan iz ovog gornjeg radio u pilani za 300 maruna,svaku subotu plus prekovremeno.Nema bolovanja ,penzionog i ostalo.Dakle za 300 maruna sedmicno i po 50 sati rada.Malo se razbolio dobije naravno otkaz od ovakvih poput Harija.Sretne starog kolegu iz donjeg dijela Zapada i ovaj ga uvali na isti posos tj,pilana samo druga lokacija,razlika u lokaciji cirka 3-4 kilometra.Sada taj iz gornjeg djela ima platu 700 maruna,radi normalnih 40 sati,dakle nema subota i ima uplaceno bolovanje staz i penziono.Isti poso koji je i radio u gornjem djelu.Sta mislite ko mu je drazi ovaj navodno njegov ili ovaj iz Zapadnog djela kojem eto nesmeta ni sto ovaj radi kod njeg a nije njegov.
_BosanaC
Posts: 8428
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

#8

Post by _BosanaC »

Santos wrote:Novi Travnik.Podjeljen na 2 djela.Ovaj navodno gornji dio gdje su vecinom muslimani je totalni kolaps,jad i bjeda,ovaj nize zapad za ovaj gore.Primjer.Jedan iz ovog gornjeg radio u pilani za 300 maruna,svaku subotu plus prekovremeno.Nema bolovanja ,penzionog i ostalo.Dakle za 300 maruna sedmicno i po 50 sati rada.Malo se razbolio dobije naravno otkaz od ovakvih poput Harija.Sretne starog kolegu iz donjeg dijela Zapada i ovaj ga uvali na isti posos tj,pilana samo druga lokacija,razlika u lokaciji cirka 3-4 kilometra.Sada taj iz gornjeg djela ima platu 700 maruna,radi normalnih 40 sati,dakle nema subota i ima uplaceno bolovanje staz i penziono.Isti poso koji je i radio u gornjem djelu.Sta mislite ko mu je drazi ovaj navodno njegov ili ovaj iz Zapadnog djela kojem eto nesmeta ni sto ovaj radi kod njeg a nije njegov.
Njegov :D
Santos
Posts: 1552
Joined: 24/10/2004 22:29

#9

Post by Santos »

Tocan odgovor al u kurcu. :D
_BosanaC
Posts: 8428
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

#10

Post by _BosanaC »

Santos wrote:Tocan odgovor al u kurcu. :D
Onda bar neko ko je pameti dosao :D

Na zalost, u istom tom Travniku, znam ljude koji su svjesni koliko ih ko guzi, medjutim opet glasaju za iste... jer su NJIHOVI :sad:
kub lajkan
Posts: 3514
Joined: 03/12/2004 19:20

#11

Post by kub lajkan »

Santos wrote:Novi Travnik.Podjeljen na 2 djela.Ovaj navodno gornji dio gdje su vecinom muslimani je totalni kolaps,jad i bjeda,ovaj nize zapad za ovaj gore.Primjer.Jedan iz ovog gornjeg radio u pilani za 300 maruna,svaku subotu plus prekovremeno.Nema bolovanja ,penzionog i ostalo.Dakle za 300 maruna sedmicno i po 50 sati rada.Malo se razbolio dobije naravno otkaz od ovakvih poput Harija.Sretne starog kolegu iz donjeg dijela Zapada i ovaj ga uvali na isti posos tj,pilana samo druga lokacija,razlika u lokaciji cirka 3-4 kilometra.Sada taj iz gornjeg djela ima platu 700 maruna,radi normalnih 40 sati,dakle nema subota i ima uplaceno bolovanje staz i penziono.Isti poso koji je i radio u gornjem djelu.Sta mislite ko mu je drazi ovaj navodno njegov ili ovaj iz Zapadnog djela kojem eto nesmeta ni sto ovaj radi kod njeg a nije njegov.
Koliko znam tamo su podjele u glavama ljudi vrlo zestoke, pa nisam siguran da li plata to moze promijeniti. Na koju vrstu "ljubavi" uopste mislis? :D
nesvrstan
Posts: 278
Joined: 21/01/2005 12:14

#12

Post by nesvrstan »

Santos wrote:Novi Travnik.Podjeljen na 2 djela.Ovaj navodno gornji dio gdje su vecinom muslimani je totalni kolaps,jad i bjeda,ovaj nize zapad za ovaj gore.Primjer.Jedan iz ovog gornjeg radio u pilani za 300 maruna,svaku subotu plus prekovremeno.Nema bolovanja ,penzionog i ostalo.Dakle za 300 maruna sedmicno i po 50 sati rada.Malo se razbolio dobije naravno otkaz od ovakvih poput Harija.Sretne starog kolegu iz donjeg dijela Zapada i ovaj ga uvali na isti posos tj,pilana samo druga lokacija,razlika u lokaciji cirka 3-4 kilometra.Sada taj iz gornjeg djela ima platu 700 maruna,radi normalnih 40 sati,dakle nema subota i ima uplaceno bolovanje staz i penziono.Isti poso koji je i radio u gornjem djelu.Sta mislite ko mu je drazi ovaj navodno njegov ili ovaj iz Zapadnog djela kojem eto nesmeta ni sto ovaj radi kod njeg a nije njegov.
Nije mu drag niko, ali on ce sigurno glasati za onog za koga mu poslodavac - Hrvat nalozi da glasa.

A to je, naravno - SDA !
Post Reply