u becu je sve pod kameramar_faruk wrote:postoji li video nadzor u ovim tramvajima po europi?
Tramvaj
-
Bodkin
#126 Re: Tramvaj
-
tec
#127 Re: Tramvaj
Ocigledno da gradski saobracaj fantasticno rijesen u Njemackoj naj bogatijoj zemlji u evropi. I ja zivim u EU i putujem po njoj ali citati da je njemacko rijesenje izvodivo u Sarajevu je absurdno a ne apatija. Dvije trecine EU nema prevozni sistem kao njemacka ali sada relativno mali grad u jednoj od naj siromasnijih zemalja u evropi treba da koristi trasportni sistem naj bogatije zemlje i koji se koristi u gradovima koji sa okruzenjem imaju par milijona stanovnika sa Sarajevo ima jedva 350000 ako i toliko.dresdener78 wrote: Izvini ali mislim da tvoje rijeci pokazuju tipican primjer apatije i rezignacije... Takve stvari ne funkcionisu samo u Njemackoj, nego i u relativno siromasnoj Poljskoj, ili u Latviji koja je jos nedavno bila dio Sovjetskog saveza, i koja - i to tebi mogu licno da potvrdim - je na prvi pogled manje razvijena nego BiH i vidi se na svakom koraku da su bili decenijama samo periferija SSSR-a. Nisam ja rekao nista o tome da se moze "njemacki standard stvoriti mahom ruke" u Sarajevu. Ali zar ne valja da se barem malo narod trudi da se priblizi nekom sistemu koji ocigledno funkcionise? Koji drugaciji put ti inace zelis za tvoju drzavu? Da postaje nesto kao ruralni dijelovi Pakistana, ili pustinja Gobi gdje je najvece tehnolosko dostignuce sator sa TV uređajem ukljucenim preko akumulatora iz automobila? Ponavljam da je Sarajevo vise puta u proslosti pokazalo da je sposobno uvesti najsavremeniju tehniku i da su Sarajlije sposobni da je koriste. A nije to tako davno, 1961. godine, kada je Sarajevo dobilo najmoderniji i najkapacitetniji tramvajski saobraćaj u jugoistocnoj Evropi i dolazili su strucnjaci da vide to cudo, koje je nakon pocetne teske faze odlicno funkcionisalo. Sta se tice tvog argumenta o gradovima 3 put vecima, to ne valja. I grad sa +-500 000 stanovnika moze imati razvijen i dobar gradski saobracaj (koji je Sarajevo, uostalom, i prije 30 godina imalo). Naplatne mehanicke kapije na tramvajskim stanicama? Zasto ne, barem na dijelu od Marin Dvora do Ilidze bi se to dalo realizovati, prostora ima dovoljno. Ima u "primitivnoj" juznoj Americi sistem metropolitnih autobusa (npr. Curritiba na jugu Brazilije).
Inace, BAS nisam ovdje prezentirao te njemacke saobracajne sisteme kao jedinu mogucu opciju, mada moram priznati da imam sa njima najvise iskustava i da oni vrlo dobro funkcionisu. Englez nece tebi nikad priznati kako bi u Londonu voljeli imati savrsen sistem nadzemne zeljeznice, koji posjeduje Berlin, i koji je izgradila drzava prije 100 godina s obzirom na stvarne potrebe metropole u narednim decenijama. Do danas je berlinski S-Bahn najvise koristen i najugodniji vid transporta. London ima samo linije preuskog metroa, sa nedovoljnim kapacitetom, sa rasporedom linija koji bas nije optimalan (= rezultat privatnog biznisa u gradskom saobracaju u 19. stoljecu). Također, Sarajevo kao jedan veci evropski grad sa svojom infrastrukturom nije nista izuzetno i egzoticno, i moze se preuzeti puno iskustva i stvari, koje drugdje funkcionisu, i cak ne moraju biti ni uveliko prilagođene sarajevskoj specificnoj situaciji. Izvini, ali ja tvrdim da dobro poznajem Sarajevo zajedno sa njegovim saobracajem, uostalom zbog vas sam naucio vas jezik, i vidio sam dovoljno sirom Evrope da mogu da napisem ovo misljenje.
Za svaki problem se moze naci rjesenje, koje je solidno i prihvatljivo za vecinu, samo mora postojati volja da se to uradi. Strasno mi je zao kada cujem i citam ovako negativne, apaticne i unaprijed porazene komentare. Da svaki covjek samo kaze "ovo je nemoguce, ovo nebi funksionisalo, ovo je apsurdno, ovo kod nas nikad ne moze proraditi", onda ljudi jos danas spavaju u pecinama i hrane se sirovim mesom, odjeveni u neke koze od zivotinja.
Svi bi ovdje htjeli ferrari ali su to iluzije prvo se treba urediti sistem na pristojni nivo a to je tesko u zemlji gdje prsjecni korisnik gradkog transport Ne Placa kartu, Ne brine paznju o cistoci i odrzavanju, i ponasaju se kao hajvani. To realnost onih koji zive u Sarajevo.
Dzaba to ovdje uopste navoditi kada vecina foruma se ponosi kako ne placaju karte. Svi samo mastaju a niko nebi preuzeo odgovornost da promjeni ponasanje.
-
dresdener78
#128 Re: Tramvaj
Ma nebi rekao da je Njemacka kao takva savrsen primjer gradskog i putnickog saobracaja - ima puno stvari koje se mogu poboljsati. U puno gradova su u proslosti ukinuli tramvaje, trolejbuse i danas sebi cupaju kosu sa glave. Sa druge strane, neki gradovi su izgradili megalomanske tunele za podzemni tramvaj, koji su danas astronomski skupi za odrzavanje i totalno neisplativi. I npr. u njemackom Solingenu uopce nema trolejbusa nedjeljom ujutro, moras uzeti taxi, jer prvi trolejbusi krenu na linije tek oko 9,30 sati (licno iskustvo, morao sam biti na zeljeznickoj stanici oko 8,00). Ako ima savrsenog primjera, onda Svicarska.tec wrote: Ocigledno da gradski saobracaj fantasticno rijesen u Njemackoj naj bogatijoj zemlji u evropi. I ja zivim u EU i putujem po njoj ali citati da je njemacko rijesenje izvodivo u Sarajevu je absurdno a ne apatija. Dvije trecine EU nema prevozni sistem kao njemacka ali sada relativno mali grad u jednoj od naj siromasnijih zemalja u evropi treba da koristi trasportni sistem naj bogatije zemlje i koji se koristi u gradovima koji sa okruzenjem imaju par milijona stanovnika sa Sarajevo ima jedva 350000 ako i toliko.Divne su te lekcije, ali zbog ovakvih fantasija stanovnici BiH se gledaju kao naj gori i naj losiji na svijetu. To je apatija ovdje se svi probaju porediti kakva je sitvacija u njemackoj koja je za mogucnosti BiH za sada nedostizna.
Svi bi ovdje htjeli ferrari ali su to iluzije prvo se treba urediti sistem na pristojni nivo a to je tesko u zemlji gdje prsjecni korisnik gradkog transport Ne Placa kartu, Ne brine paznju o cistoci i odrzavanju, i ponasaju se kao hajvani. To realnost onih koji zive u Sarajevo.
Dzaba to ovdje uopste navoditi kada vecina foruma se ponosi kako ne placaju karte. Svi samo mastaju a niko nebi preuzeo odgovornost da promjeni ponasanje.
Svakako ja sam dobro svjestan opće situacije u BiH koja se moze opisati ukratko kao ocajna i katastrofalna. Ali, ako prestanemo da se trudimo ostvariti nesto bolje, onda ostaje samo ona apatija, rezignacija i raspad svega. Kao sto mi je rekao jedan strucnjak "jasno je, da ne mogu biti svi najbolji, ali svi bi trebali da se trude da budu jednom najbolji - kao na sportskim igrama".
Slazem se s tobom sto posto da svoj veliki dio krivice nose i putnici. Kao sto sam u mom prethodnom postu naveo:
Onda prema uposlenicima i putnicima GRAS-a bi trebale biti pokrenute PREVENCIJA I REPRESIJA. Tvoj primjer sa Ferrarijom je tacan, ali ja se ne smatram budalom koja zeli Ferrari. Mislim da sam relativno realistican:Svakako, pored gamadi na vlastima i "politički" zaposlenih birača u GRAS-u, svoj dio krivice na stanju nose i sami putnici. Vi ovdje tvrdite kako je strašno da su tramvaji stari oko 30 godina. U drugim gradovima Evrope voze tramvaji takve starosti bez problema - naravno, jesu fino održavani, čisti i pružaju dobar komfor. Ali pogledajte ponašanje putnika. Najbolje se vidi "kultura" ovih putnika, koji na diskusijama stalno GRAS-u hebu majku, u moderniziranim SATRA tramvajima. To su dobra vozila, modernog dizajna i udobne unutrašnosti. Jesu li GRAS-ovci izrezali sjedišta, jesu li GRAS-ovci flomasterima ostavili svoje idiotske potpise i crteže na svim površinama, da li GRAS-ovci bacaju smeće na pod? Da li GRAS-ovci uništavaju vrata starijih tramvaja (ona četverodijelna) prilikom ulaska ili izlaska iz stojećeg tramvaja na raskrsnicama - kada prisilno otvaraju vrata rukama? Jedan takav potez i mehanizam zatvaranja vrata je zreo za remont. Teško mi je zamisliti da u Sarajevo stiže moderan niskospodni tramvaj u vrijednosti od 5 miliona maraka/komad. Nakon dva dana bi izgledao kao štala za svinje...
- prvo se mora popraviti cijela tramvajska pruga zajedno sa stajalistima. To znaci temeljiti remont.
- pa bi trebali popraviti tramvaje, koji mogu jos puno godina da voze. (Ne)radnika iima u krugu GRAS-a puno, svima alat, metle i krpe u ruke i hajde svi raditi ili izvolite kapija je vam otvorena da nas napustite. Neke price o niskospodnim tramvajima su sada bezveze uz cijenu 2-3 miliona € / komad. U tramvaje staviti video nadzor, koji su vec najavili. Popraviti ulice kojima idu trolejbusi i osposobiti vise vozila za saobracaj (u maju su mnogi trolejbusi stajali u depou jer nije bilo GUMA.
- iskoristiti postojeci sistem ponistivaca u svim vozilima i prosiriti njegove funkcije. Osnovna tehnologija je vec prisutna. Inace cuo sam za kalkulacije, prema kojima - u slucaju da nema nikakvih povlastica i svaki putnik placa ulaskom u svako vozilo (i pri presjedanju) 1 KM - bi GRAS bio brzo van dugova.
- poboljsati imidz GRAS-a u ocima javnosti. Onda pruzati pouzdane usluge u solidno odrzavanim vozilima. Bas nije potrebno da je sve kao u Svicarskoj i blisti kao ogledalo, ali eto. I, svakog koji ne postiva pravila, odmah kazniti na odgovarajuci nacin. To znaci drske i arogantne uposlenike GRAS-a isto kao vandale, nevaspitane tinejdzere i slicne. Za to ti ne treba nikakva svicarska ili njemacka tehnologija, nego samo da funkcionisu osnovne stvari u drzavi. Problem jeste sto upravo ove osnovne stvari ne funkcionisu. Vlast se brine samo o svojim dzepovima i u politiku ulaze svi samo zbog licnog obogacivanja (situacija identicna kao u Ceskoj). Ali to ne moze trajati zauvijek (barem se nadam...).
P. S. ako ces pitati gdje da se uzmu pare za remont ulica i tramvajske pruge, onda odgovaram ovako: Evropska unija je izrazila spremnost sufinansirati 40-60 posto temeljitog remonta javnog saobracaja u kantonu Sarajevo. Zanimljiva stvar jeste da vlasti uvijek mogu srediti pare za neke longitudale, transverzale i pretvaranje Sarajeva u more asfalta tipa Los Angeles gdje bez auta ni kiflu da kupis, ali za javni saobracaj nema nista. Radi se o pitanju prioriteta koji su trenutno bas pogresni.
-
Almond
#129 Re: Tramvaj
[quote="dresdener78"]
za doprinos temi i optimizam
- poznanik
#130 Re: Tramvaj
@dresdener78 ima utopistička stajališta, nerealna, posebno u sarajevskim poslijeratnim događanjima sa javnim prevozom. Dugovanja GRAS-a su davno već postala višemilionska, kako prema državi, tako i prema dobavljačima, oprema je skoro uništena. Vozni park GRAS-a postaje sve opasniji po njegove korisnike, organizacija poslovanja je na izdisaju, gubici se i dalje gomilaju... dokleAlmond wrote:dresdener78 wrote:
za doprinos temi i optimizam
Ne želim stvarati polemiku s @dresdener78, nije ni tema, a nemam ni vremena ni živaca, ali postaje već i previše sumnjivo njegovo izuzetno intezivno zalaganje za održanje GRAS-a u državnom vlasništvu. Ono je nemoguće, GRAS bez privatizacije je "ajkulina kost" u grlu građana Kantona Sarajevo, teret za privredu, koja je ionako svedena na puko preživljavanje. Vlada Kantona Sarajevo postala je nedavno garant poslovnim bankama za poslovanje GRAS-a. Ko će otplaćivati sve dosadašnje dugove nesposobnih pojedinaca u GRAS-u i Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo? Pa građani, ko drugi... I sad treba agoniju produžavati nastavkom državnog vlasništva usporedbom sa najrazvijenijom svjetskom državom
GRAS-om treba "prohujati" Tužilaštvo Kantona Sarajevo, finansijska i svaka druga policija, sve dosadašnje GRAS-ove čelnike i njihove mentore iz Ministarstva saobraćaja KS treba vezati za sudsku klupu, građanima vratiti uredan i siguran prevoz. Bez djelomične privatizacije, to nije moguće, nikako.
-
dresdener78
#131 Re: Tramvaj
Nemoj biti paranoičan, nemam ja nikakvih finansijskih ineteresa ni u GRAS-u ni na kantonalnim vlastima. A da tebi postavim pitanje: GDJE POSTOJI PRIVATAN GRADSKI SAOBRAĆAJ U DOBROM KVALITETU? Jel Moskva, Warszawa, Oslo, Beč, Berlin, Paris? Ja stalno čujem bijesno zagovaranje za privatizaciju, što je posebno komično čuti od Bosanca i Hercegovca, koji bi najradije radili u BH Telecomu, Elektroprivredi ili drugoj državnoj firmi. Ukoliko je država loš gazda, to znači da su na vlastima pogrešni ljudi i lopovi. Molim te ukratko mi navedi primjere gradova u Evropi sa više od 200 000 stanovnika, gdje postoji čisto komercijalni gradski saobraćaj veoma dobrog standarda. Šta se djelomične privatizacije tiče, to bi moglo biti rješenje, ali opet, VLAST bi morala biti ona koja odlučuje o koncesijama za linije i koja se brine o tome da bude putnicima pružan dobar saobraćaj. U Beču voze na autobuskim linijama dijelom privatnici, ali moraju strogo poštivati pravila koja su vlasti izdale. Vlast u BiH ne brine se o ničemu, onda je teško pretpostavljati da će biti neke "civilizirane" privatizacije.poznanik wrote: Ne želim stvarati polemiku s @dresdener78, nije ni tema, a nemam ni vremena ni živaca, ali postaje već i previše sumnjivo njegovo izuzetno intezivno zalaganje za održanje GRAS-a u državnom vlasništvu. Ono je nemoguće, GRAS bez privatizacije je "ajkulina kost" u grlu građana Kantona Sarajevo, teret za privredu, koja je ionako svedena na puko preživljavanje.
A još jedan primjer totalno shebane privatizacije: Britanske željeznice. Nakon privatizacije, državu košta željeznički saobraćaj preko 1 miliardu funti godišnje VIŠE nego prije privatizacije. Više u izvještaju ovdje: http://www.transportforqualityoflife.co ... ersion.pdf
Sto posto potpisujem. Da pravosuđe i zakoni funkcionišu kako treba, onda se ukradene pare i imovina mogu vratiti GRAS-u. Ukoliko se ne varam, GRAS je sve do vremena ekonomskih problema krajem 80tih bio sposoban da zaradi za većinu svih troškova prodajom karata i vlastitim poslovanjem. Dugoročan problem GRAS-a jeste da političari zamjenjuju državnu imovinu sa svojom i zloupotrebljavaju svoje funkcije samo radi ličnog obogaćivanja. Ali, u takvoj sredini nije moguća ni neka CIVILIZIRANA djelomična privatizacija ala Beč ili Krakow.poznanik wrote: GRAS-om treba "prohujati" Tužilaštvo Kantona Sarajevo, finansijska i svaka druga policija, sve dosadašnje GRAS-ove čelnike i njihove mentore iz Ministarstva saobraćaja KS treba vezati za sudsku klupu, građanima vratiti uredan i siguran prevoz.
- poznanik
#132 Re: Tramvaj
Na svim GRAS-ovim temama na kojima sam pisao, predlagao sam djelomičnu privatizaciju GRAS-a, i to na način da pružna i elektro infrastruktura ostane u državnom vlasništvu, a da se proda oprema, rezervni dijelovi, koji zajedno rapidno gube na vrijednosti, kao i nekretnine i zemljište na kojima su izgrađeni objekti, od čega se, pretpostavljam, mogu namiriti povjerioci, zajedno sa zateznim kamatnim dugovanjem. Ogroman je dug GRAS-a, i svakim danom raste, a niko ne odgovara, krivci se povlače nekažnjeno, i jedini koji trpe su građani Sarajeva i rijetki stranci, koji zalutaju u GRAS-ove tramvajedresdener78 wrote:...Molim te ukratko mi navedi primjere gradova u Evropi sa više od 200 000 stanovnika, gdje postoji čisto komercijalni gradski saobraćaj veoma dobrog standarda. Šta se djelomične privatizacije tiče, to bi moglo biti rješenje, ali opet, VLAST bi morala biti ona koja odlučuje o koncesijama za linije i koja se brine o tome da bude putnicima pružan dobar saobraćaj. U Beču voze na autobuskim linijama dijelom privatnici, ali moraju strogo poštivati pravila koja su vlasti izdale. Vlast u BiH ne brine se o ničemu, onda je teško pretpostavljati da će biti neke "civilizirane" privatizacije...
Nikad nisam pisao o "čisto komercijalnom" gradskom saobraćaju, u smislu da mu država - grad, ima 100% vlasništvo. Mnogi zaboravljaju, GRAS je i prije rata stvarao gubitke u poslovanju, GRAS nikad nije bio rentabilan, ekonomski isplativ, samoodrživ, uvijek je primao dotacije. Međutim, u prijeratno vrijeme privreda Sarajeva je bila gigant u evropskim razmjerama, mogla je komotno plaćati negativnu razliku u poslovanju. Danas nije, danas privreda u Sarajevu jedva da obezbjedi punjenje budžeta za najosnovnije potrebe, za sve preko obraća se poslovnim bankama, za što plaća kamate.
Sarajevo je mrtav grad bez gradskog saobraćaja. Samo pola sata zaustavljenih tramvaja izaziva kolaps na ulicama. Znaju to i zaposlenici u GRAS-u, i svjesno ucjenjuju građane i vlast svojim javašlukom i drskim odnosom, ali su ipak glavni krivci direktori GRAS-a, osobe iz Nadzornih odbora, Skupština, i na kraju - Vlada Kantona Sarajevo, zajedno sa cjelokupnom Skupštinom, dakle - Vlast Kantona Sarajevo, koja, čiji predstavnici, skoro da i nemaju interes za rehabilitaciju poslovanja GRAS-a, jer samo malo njih koristi njegove usluge.
Oduzmimo ministrima i skupštinskim zastupnicima službene automobile, primorajmo ih na korištenje usluga GRAS-a, i za kratko vrijeme evidentiraćemo napredak...
-
dresdener78
#133 Re: Tramvaj
Slažem se skoro sa svim što si napisao u svome prethodnom postu. OK, naveo sam da bi privatizacija recimo na "bečki" način - tzn. autobuske linije dijelom kroz tendere prepuštene privatnicima - mogla biti efikasna. Isto funkcioniše u Krakowu (Poljska), super, pored gradskog saobraćaja MPK vozi i privatni MOBILIS - autobusi niskospodni, čisti, ugodni, važi zajednička tarifa. Koliko sam čuo, krakowski MPK je pravio strašan cirkus i godinama je sabotirao svaki ulazak privatnika na autobuske linije (većinom prigradske). Ali, opet. Prvo mora postojati neki saobraćajni plan sa jasnim obavezima, odgovornošću i kaznama. Taj plan odobravaju i kontrolišu vlasti. Ukoliko prevoznik ne ispunjava što je obećao, onda je kaznjen redukcijom subvencija (jer svi dobijaju subvencije, pitanje je samo ko će pobjediti na tenderu dakle da traži najmanje para za najbolje usluge), u krajnjem slučaju može biti i koncesija oduzeta. VLAST u takvom saobraćajnom planu određuje kapacitet vozila, njihove tehnicke parametre (broj putnika, niskospodni ili ne), frekvencija voznja/red voznje. U Sarajevu nažalost, jer je svako svakome rođa ili haver, ne zna se ni ko pije ni ko plaća i svi bi radili samo šta njima odgovarapoznanik wrote: Oduzmimo ministrima i skupštinskim zastupnicima službene automobile, primorajmo ih na korištenje usluga GRAS-a, i za kratko vrijeme evidentiraćemo napredak...
- perfect_guy
#134 Re: Tramvaj
ta cura se mislim potpisala u svim mogućim tramvajima, nisam odavno naletio na neki bez njenog potpisadottore wrote:danas gledam u tramvaju, adnna ecclestone se potpisala...![]()
![]()
ne vozi se samo fukara tramvajem
-
Kico Slabinac
#135 Re: Tramvaj
Dolazim često u Sarajevo. Zaista divan grad. Jednom prilikom sam se vozio tramvajem od Nedžarića do željezničke stanice. U 5 stanica 3 puta je kontrola ušla. Mislim da je to mnogo,premnogo. Trećoj kontroli kod mašinske škole nisam htio da dam kartu, jer sam mu objašnjavao da je kontrola izašla na prethodnoj stanici i da je to već prešlo u maltretiranje. Odmjerio me je kontrolor, valjda da vidi da li je fizički jači od mene, i rekao "Dobro, jarane, nema problema". Koliko vidim malo raje uopšte da ima karte u tramvajima ili možda griješim.
-
Bodkin
#136 Re: Tramvaj
nisam znao da je u becu dio privatiziran. kako bilo, mislim da imaju savrsen gradski saobracaj i da auto u 90% slucajeva nije potrebnodresdener78 wrote:Slažem se skoro sa svim što si napisao u svome prethodnom postu. OK, naveo sam da bi privatizacija recimo na "bečki" način - tzn. autobuske linije dijelom kroz tendere prepuštene privatnicima - mogla biti efikasna. Isto funkcioniše u Krakowu (Poljska), super, pored gradskog saobraćaja MPK vozi i privatni MOBILIS - autobusi niskospodni, čisti, ugodni, važi zajednička tarifa. Koliko sam čuo, krakowski MPK je pravio strašan cirkus i godinama je sabotirao svaki ulazak privatnika na autobuske linije (većinom prigradske). Ali, opet. Prvo mora postojati neki saobraćajni plan sa jasnim obavezima, odgovornošću i kaznama. Taj plan odobravaju i kontrolišu vlasti. Ukoliko prevoznik ne ispunjava što je obećao, onda je kaznjen redukcijom subvencija (jer svi dobijaju subvencije, pitanje je samo ko će pobjediti na tenderu dakle da traži najmanje para za najbolje usluge), u krajnjem slučaju može biti i koncesija oduzeta. VLAST u takvom saobraćajnom planu određuje kapacitet vozila, njihove tehnicke parametre (broj putnika, niskospodni ili ne), frekvencija voznja/red voznje. U Sarajevu nažalost, jer je svako svakome rođa ili haver, ne zna se ni ko pije ni ko plaća i svi bi radili samo šta njima odgovarapoznanik wrote: Oduzmimo ministrima i skupštinskim zastupnicima službene automobile, primorajmo ih na korištenje usluga GRAS-a, i za kratko vrijeme evidentiraćemo napredak...Dok fali nadzor nad jednim GRAS-om koji je iskorištavan u korist i obogaćivanje političara, ne mogu zamisliti kako bi mogli ostvariti efikasan nadzor nad recimo 4-5 prevoznika u kantonu Sarajevo. Prvo ne postoji nikakva politička volja za to. A tvoja idea da su političari i poslanici primorani koristiti usluge GRAS-a je odlična!!! To bi bio prvi šok za vrhušku.
Samo kako da to uradimo...
-
Bodkin
#137 Re: Tramvaj
da samo znas koliko je cifra nagomilanog duga..mislim da bi morali sve sto imaju prodati da bi podmirilipoznanik wrote:Na svim GRAS-ovim temama na kojima sam pisao, predlagao sam djelomičnu privatizaciju GRAS-a, i to na način da pružna i elektro infrastruktura ostane u državnom vlasništvu, a da se proda oprema, rezervni dijelovi, koji zajedno rapidno gube na vrijednosti, kao i nekretnine i zemljište na kojima su izgrađeni objekti, od čega se, pretpostavljam, mogu namiriti povjerioci, zajedno sa zateznim kamatnim dugovanjem. Ogroman je dug GRAS-a, i svakim danom raste, a niko ne odgovara, krivci se povlače nekažnjeno, i jedini koji trpe su građani Sarajeva i rijetki stranci, koji zalutaju u GRAS-ove tramvajedresdener78 wrote:...Molim te ukratko mi navedi primjere gradova u Evropi sa više od 200 000 stanovnika, gdje postoji čisto komercijalni gradski saobraćaj veoma dobrog standarda. Šta se djelomične privatizacije tiče, to bi moglo biti rješenje, ali opet, VLAST bi morala biti ona koja odlučuje o koncesijama za linije i koja se brine o tome da bude putnicima pružan dobar saobraćaj. U Beču voze na autobuskim linijama dijelom privatnici, ali moraju strogo poštivati pravila koja su vlasti izdale. Vlast u BiH ne brine se o ničemu, onda je teško pretpostavljati da će biti neke "civilizirane" privatizacije...![]()
Nikad nisam pisao o "čisto komercijalnom" gradskom saobraćaju, u smislu da mu država - grad, ima 100% vlasništvo. Mnogi zaboravljaju, GRAS je i prije rata stvarao gubitke u poslovanju, GRAS nikad nije bio rentabilan, ekonomski isplativ, samoodrživ, uvijek je primao dotacije. Međutim, u prijeratno vrijeme privreda Sarajeva je bila gigant u evropskim razmjerama, mogla je komotno plaćati negativnu razliku u poslovanju. Danas nije, danas privreda u Sarajevu jedva da obezbjedi punjenje budžeta za najosnovnije potrebe, za sve preko obraća se poslovnim bankama, za što plaća kamate.
Sarajevo je mrtav grad bez gradskog saobraćaja. Samo pola sata zaustavljenih tramvaja izaziva kolaps na ulicama. Znaju to i zaposlenici u GRAS-u, i svjesno ucjenjuju građane i vlast svojim javašlukom i drskim odnosom, ali su ipak glavni krivci direktori GRAS-a, osobe iz Nadzornih odbora, Skupština, i na kraju - Vlada Kantona Sarajevo, zajedno sa cjelokupnom Skupštinom, dakle - Vlast Kantona Sarajevo, koja, čiji predstavnici, skoro da i nemaju interes za rehabilitaciju poslovanja GRAS-a, jer samo malo njih koristi njegove usluge.
Oduzmimo ministrima i skupštinskim zastupnicima službene automobile, primorajmo ih na korištenje usluga GRAS-a, i za kratko vrijeme evidentiraćemo napredak...
-
dresdener78
#138 Re: Tramvaj
Radi se o određenom broju autobuskih linija, za koje su odgovorni privatnici. Ali, u većini slučajeva i autobusi su lakirani istom kombinacijom farba kao što ima gradski prevoznik Wiener Linien.Bodkin wrote: nisam znao da je u becu dio privatiziran. kako bilo, mislim da imaju savrsen gradski saobracaj i da auto u 90% slucajeva nije potrebno
Ja sam često u njemačkom Dresdenu, i tek nakon dužeg vremena sam primjetio da i tamo neke autobuske linije osigurava prevoznik "Taeter Tours" umjesto gradskog preduzeća DVB (koje je odgovorno za tramvajski saobraćaj te većinu autobuskih linija). Putnik uopće ne vidi razlike - važi ista tarifa, iste karte, redovi vožnje izgledaju kao kod glavnog prevoznika u gradu, samo nakon detaljnog gledanja se može vidjeti napis sa imenom prevoznika na autobusu.
Svakako u Beču su sada došli do suprotnog ekstrema uporedo sa Sarajevom - nakon pritiska stranke Zelenih itd. su bile smanjene cijene karata, tako da godišnja karta košta 365 EUR i porast broja putnika je baš velik - auto ovako postaje baš neisplativo. Međutim, ne zna se sad šta raditi, jer opet nema previše para za neko veliko i hitno proširenje saobraćajnog sistema te njegovog kapaciteta
Šta se dugova GRAS-a tiče, nisu oni nastali iz vedrog neba, nego iza svakog kriminalnog dejstva ima određenih imena. Mislim da bi prvo njihova imovina (da moraju vratiti što su pokrali) bila prvi korak spašavanju situacije...
- amortizer
#139 Re: Tramvaj
da, ali se, kao i u ostatku Evrope, ukljucuju samo u slucaju potrebeBodkin wrote:u becu je sve pod kameramar_faruk wrote:postoji li video nadzor u ovim tramvajima po europi?
- Bisogna Vincere
#140 Re: Tramvaj
S pravne strane nemogu ti ništa. Te njihove naloge mogu mačku o rep okačiti. Prekršajni nalog može napisati samo policija.vaha123 wrote:Dobio sam kaznu od 26KM jer nisam imao kartu. Gdje ja sada da odem da to platim, i moram li uopste to platiti, hoce li me sudski goniti?
- zateznistub
#141 Re: Tramvaj
Po toj logici ni zeleni ti ne mogu napisati nalog, a mogu, vjeruj i jedni i drugi.Bisogna Vincere wrote:S pravne strane nemogu ti ništa. Te njihove naloge mogu mačku o rep okačiti. Prekršajni nalog može napisati samo policija.vaha123 wrote:Dobio sam kaznu od 26KM jer nisam imao kartu. Gdje ja sada da odem da to platim, i moram li uopste to platiti, hoce li me sudski goniti?
- Bisogna Vincere
#142 Re: Tramvaj
Revizor nije OSL, dok zeleni jest (komunalni inspektor).zateznistub wrote:Po toj logici ni zeleni ti ne mogu napisati nalog, a mogu, vjeruj i jedni i drugi.Bisogna Vincere wrote:S pravne strane nemogu ti ništa. Te njihove naloge mogu mačku o rep okačiti. Prekršajni nalog može napisati samo policija.vaha123 wrote:Dobio sam kaznu od 26KM jer nisam imao kartu. Gdje ja sada da odem da to platim, i moram li uopste to platiti, hoce li me sudski goniti?
Ova vlast je najavljivala izmjenu Zakona kojom bi se revizorima dala veća ovlaštenja, ali neznam jeli došlo do tih izmjena.
-
kojeime
#143 Re: Tramvaj
Poznanice, bojim se da si i ti pomalo utopista. Uopste, mislim da se sa pricom o privatizovanju pretjeruje.
Prvo: Ima dovoljan broj primjera u kojima su drzave i/ili gradovi nakon privatizovanja nekih javnih sluzbi vidjeli da to nije dobro rjesenje, pa onda se rosio novac na otkup od privatnika i ponovo stavljanje pod drzavnu/gradsku upravu.
Drugo, jedno je privatizovati javne sluzbe u uredjenim drzavama, drugo je privatizovati u BiH. U BiH sa ovolikom stepenom korupcije i neangazovanosti gradjana, NVO i medija dovoljno je da inspektoru i/ili ministru pod cijom ingrencijom je inspekcija das njegov tal i ne moras se pridrzavati uslova ugovora. U uredjenim zemljama je manja korupcija, a ako je neki inspektor korumpiran, gradjani, mediji i NVO su dovoljno oprezni i dovoljno glasni da naprave frku kako im tramvaji ne valjaju, kako im voda nije sigurna itd. Hajde sto naprave frku, nego sto imaju vise uspjeha u tjeranju nadleznih da popravljaju stvari, nego sto je to slucaj u BiH.
Stanje svijesti stanovnika i ljudi u medijima i NVO, kao i stepen korupcije sluzbenika u BiH su takvi da ova zemlja jos nije spremna za privatizovanje javnih sluzbi.
Prvo: Ima dovoljan broj primjera u kojima su drzave i/ili gradovi nakon privatizovanja nekih javnih sluzbi vidjeli da to nije dobro rjesenje, pa onda se rosio novac na otkup od privatnika i ponovo stavljanje pod drzavnu/gradsku upravu.
Drugo, jedno je privatizovati javne sluzbe u uredjenim drzavama, drugo je privatizovati u BiH. U BiH sa ovolikom stepenom korupcije i neangazovanosti gradjana, NVO i medija dovoljno je da inspektoru i/ili ministru pod cijom ingrencijom je inspekcija das njegov tal i ne moras se pridrzavati uslova ugovora. U uredjenim zemljama je manja korupcija, a ako je neki inspektor korumpiran, gradjani, mediji i NVO su dovoljno oprezni i dovoljno glasni da naprave frku kako im tramvaji ne valjaju, kako im voda nije sigurna itd. Hajde sto naprave frku, nego sto imaju vise uspjeha u tjeranju nadleznih da popravljaju stvari, nego sto je to slucaj u BiH.
Stanje svijesti stanovnika i ljudi u medijima i NVO, kao i stepen korupcije sluzbenika u BiH su takvi da ova zemlja jos nije spremna za privatizovanje javnih sluzbi.