tec wrote:
Sve je to divno savrseno u njemackoj ali ako pogledas nije ni neka usteda ako je za 4 stanice i sve te opcije poznajem i ni u cemu mjenja stanje u Sarajevu. Svi ti gradovi imaju 5 razlicitih nacina gradskih prevoza i svi ti gradovi se protezu na povrsini 5 puta Sarajeva i vise. Naucna fantastika sa mogucnostima koje postoje u Sarajevu.
Kako ti mislis to provesti kada 80%+ danas ne placa kartu. Ili ti mislis da na svakoj stanici postavimo automate na svaki ulaz kontrolora ili mehanicku kapiju? Kako molim te? Znam da je sve savrsenu u Njemackoj ali je isto neizvedivo drugdje. Svaki taj grad ima jedno 30 + tarifa za svaku razlicitu stvar a imaju metro, tramvaj, gradsku(prigradsku) zeljeznicu, autobuse, itd, nigdje veze sa situacijom u Sarajevu. Ali naravno po tebi treba samo mahnuti rukom i stvoriti njemacku ekonomiju, standard, itd u Sarajevu.
Izvini ali mislim da tvoje rijeci pokazuju tipican primjer apatije i rezignacije... Takve stvari ne funkcionisu samo u Njemackoj, nego i u relativno siromasnoj Poljskoj, ili u Latviji koja je jos nedavno bila dio Sovjetskog saveza, i koja - i to tebi mogu licno da potvrdim - je na prvi pogled manje razvijena nego BiH i vidi se na svakom koraku da su bili decenijama samo periferija SSSR-a. Nisam ja rekao nista o tome da se moze "njemacki standard stvoriti mahom ruke" u Sarajevu. Ali zar ne valja da se barem malo narod trudi da se priblizi nekom sistemu koji ocigledno funkcionise? Koji drugaciji put ti inace zelis za tvoju drzavu? Da postaje nesto kao ruralni dijelovi Pakistana, ili pustinja Gobi gdje je najvece tehnolosko dostignuce sator sa TV uređajem ukljucenim preko akumulatora iz automobila? Ponavljam da je Sarajevo vise puta u proslosti pokazalo da je sposobno uvesti najsavremeniju tehniku i da su Sarajlije sposobni da je koriste. A nije to tako davno, 1961. godine, kada je Sarajevo dobilo najmoderniji i najkapacitetniji tramvajski saobraćaj u jugoistocnoj Evropi i dolazili su strucnjaci da vide to cudo, koje je nakon pocetne teske faze odlicno funkcionisalo. Sta se tice tvog argumenta o gradovima 3 put vecima, to ne valja. I grad sa +-500 000 stanovnika moze imati razvijen i dobar gradski saobracaj (koji je Sarajevo, uostalom, i prije 30 godina imalo). Naplatne mehanicke kapije na tramvajskim stanicama? Zasto ne, barem na dijelu od Marin Dvora do Ilidze bi se to dalo realizovati, prostora ima dovoljno. Ima u "primitivnoj" juznoj Americi sistem metropolitnih autobusa (npr. Curritiba na jugu Brazilije).

Inace, BAS nisam ovdje prezentirao te njemacke saobracajne sisteme kao jedinu mogucu opciju, mada moram priznati da imam sa njima najvise iskustava i da oni vrlo dobro funkcionisu. Englez nece tebi nikad priznati kako bi u Londonu voljeli imati savrsen sistem nadzemne zeljeznice, koji posjeduje Berlin, i koji je izgradila drzava prije 100 godina s obzirom na stvarne potrebe metropole u narednim decenijama. Do danas je berlinski S-Bahn najvise koristen i najugodniji vid transporta. London ima samo linije preuskog metroa, sa nedovoljnim kapacitetom, sa rasporedom linija koji bas nije optimalan (= rezultat privatnog biznisa u gradskom saobracaju u 19. stoljecu). Također, Sarajevo kao jedan veci evropski grad sa svojom infrastrukturom nije nista izuzetno i egzoticno, i moze se preuzeti puno iskustva i stvari, koje drugdje funkcionisu, i cak ne moraju biti ni uveliko prilagođene sarajevskoj specificnoj situaciji. Izvini, ali ja tvrdim da dobro poznajem Sarajevo zajedno sa njegovim saobracajem, uostalom zbog vas sam naucio vas jezik, i vidio sam dovoljno sirom Evrope da mogu da napisem ovo misljenje.
Za svaki problem se moze naci rjesenje, koje je solidno i prihvatljivo za vecinu, samo mora postojati volja da se to uradi. Strasno mi je zao kada cujem i citam ovako negativne, apaticne i unaprijed porazene komentare. Da svaki covjek samo kaze "ovo je nemoguce, ovo nebi funksionisalo, ovo je apsurdno, ovo kod nas nikad ne moze proraditi", onda ljudi jos danas spavaju u pecinama i hrane se sirovim mesom, odjeveni u neke koze od zivotinja.