Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ko kome treba da se prilagodjava? Svjedoci smo obicnom covjeku cudne kakofonije pravila tradicije (hajde, svrstajmo i religiju u to, jer ona po svom diktatu jeste samo dio tradicije) uz paralelno razvijanje drustvene svijesti otjelovljene u zakonima za zastitu prava covjeka a bogami i drugih zivih bica.
kako recimo napraviti kompromis izmedju tradicije (primjer Kurban bajrama u kojem se muslimanu vjerniku nalaze obaveza da zakolje zivotinju u znak postovanja prema Svemogucem) i udruzenja za zastitu prava zivotinja koja postaju sve radikalnija u svojim zahtjevima koja od strane drustva postaju sve vise prihvacenija iliti norma?
Kako opravdati celibat kad je vec dokazano da nezadovoljavanje seksualnog bica kao komponente svakog smrtnika vodi direktno u depresiju i devijaciju seksualnog ponasanja olicenom u zlostavljanju djece od strane nekih krscanskih svecenika?
Ovo su naravno primjeri sa margine, a ima ih jos u nebroju....
pitanje glasi:
da li je ateizam kao forma drustvene svijesti analogan komunizmu politicke svijesti a kroz istoriju gresnog ljudskog bica jeste analogija i da li to znaci da je idealni ateizam savrsenstvo drustvene svijesti, ako je idealni komunizam savrsenstvo politicke?
Unaprijed zahvalan na komentarima lisenih malih ljudskih gadosti
Last edited by St.Germain on 27/02/2005 12:33, edited 1 time in total.
da li je ateizam kao forma drustvene svijesti analogan komunizmu politicke svijesti a kroz istoriju gresnog ljudskog bica jeste analogija i da li to znaci da je idealni ateizam savrsenstvo drustvene svijesti, ako je idealni komunizam savrsenstvo politicke?
Unaprijed zahvalan na komentarima lisenih malih ljudskih gadosti
Pitanje je pomalo filozofsko i pomalo tesko za ove kasne sate!
Ali ono sto se moze ipak reci je da samo diletanti mogu stavljati znak jednakosti izmedju komunizma i ateizma!
Hocu reci da su diletanti, nepismenjakovici, indoktrinirane spodobe svojih lidera kvazidemokrata oni koji smatraju da biti ateista automatski znaci biti komunista!
Unaprijed zahvalan svima onima koji se ne slazu sa mnom na dobrovoljnom uclanjenju u klub gore pomenutih!
Clanstvo u klubu besplatno! Njima!
A sve ostale koji ne pripadaju istom - debelo koshta!
Vodenjak, bojim se da me nisi razumio, jer fali ponesto u mojoj argumentaciji uzrokovano bas tim sitnim satima,a ni pitanje nije formulisano onako kako je trebalo biti
paralelu ateizma i komunizma sam povukao iz razloga sto se ljudsko bice obavezuje na punu odgovornost spram svojih postupaka, a ateizam po meni jeste komunizam ako se individualnost uopste moze kolektizirati, zvuci kao paradoks ali nije tako
ne zelim generalizirat, nego diskutovati o gore navedenoj tezi.
preoblikovacu pitanje: da li evolucija drustvene svijesti ide u pravcu potpunog ateizma ili preispitivanja pravila tradicije i religije kao njene radikalnije forme? S obzirom na stanje globalne drustvene svijesti, a ona POSTOJI u razvodnjenim granicama, a njeno postojanje nije upitno, pitanje je interesantno
St.Germain wrote:Vodenjak, bojim se da me nisi razumio, jer fali ponesto u mojoj argumentaciji uzrokovano bas tim sitnim satima,a ni pitanje nije formulisano onako kako je trebalo biti
paralelu ateizma i komunizma sam povukao iz razloga sto se ljudsko bice obavezuje na punu odgovornost spram svojih postupaka, a ateizam po meni jeste komunizam ako se individualnost uopste moze kolektizirati, zvuci kao paradoks ali nije tako
ne zelim generalizirat, nego diskutovati o gore navedenoj tezi.
preoblikovacu pitanje: da li evolucija drustvene svijesti ide u pravcu potpunog ateizma ili preispitivanja pravila tradicije i religije kao njene radikalnije forme? S obzirom na stanje globalne drustvene svijesti, a ona POSTOJI u razvodnjenim granicama, a njeno postojanje nije upitno, pitanje je interesantno
Zao bi mi bilo ako si sebe prepoznao u onome gore!
Zaista, ni po cemu ne mogu tebe da zamislim u onom "klubu"
Ja sam samo reagovao na temu kao takvu jer sam vrlo cesto nalijetao na postove kojima su jastrebovi vladajucih oligarhija pokusavali da kljucaju u glavu mnoge koji su se javno izjasnjavali kao ateisti!
Dakle, ako je moj post bio nejasan i ako si pomislio da sam aludirao na tebe, mogu samo reci - nije bilo namjerno!
A sto se ostalog tice, ja zaista ne vidim tu neku posebno izrazenu vezu izmedju ateizma i komunizma. Dodirne tacke su u neprihvatanju natprirodnog i tu prestaje svaka slicnost!
Komunizam kao pokret postoji prakticno manje od 100 godina a ateizam i postavljanje pitanja "nadnaravnog bica" koje "sve vidi i sve zna" postoji od dana kad su ljudi po prvi put poceli da vjeruju u nesto takvo...
Dakle, od samog nastanka ljudskog roda!
Komunizam je inace, isto tako jedna od ideologija - istina materijalistickih, ali ipak - ideologija koji je pokusavao da ljude drzi na okupu idejama marksizma, lenjinizma, diktature proletarijata i ko zna cega sve ne, zavisno od toga kako je ko tumacio prije svega Marksa i Engelsa ali i mnoge druge!
Kao i druge ideologije (citaj: religije) koje se zasnivaju na "centralizaciji misljenja", ima(o) je svojih dobrih i losih strana. Posto mi poticemo iz zemlje koja je pola vijeka bila pod vlascu komunisticke ideologije, a koja je opet, u svojoj osnovi dijametralno suprotna religijama, logicno je donekle da smo mi malo previse osjetljivi na pitanja i komunizma i religija.
Ali, to ne opravdava nasu generalizaciju u ocjenama komunizma kao ideologije i onoga sto je donio svima nama.
Jugoslovenski komunizam je bio spcifican u odnosu na onaj koji je vladao u istocnoevropskim zemljama i razlika je bila jednaka onoj razlici koju povlacimo izmedju recimo shvatanja islama covjeka iz Avganistana i bosanskog muslimana.
S druge strane, pitanje je da li se ateizam moze smatrati nekim "pokretom" koji preovladava (ili CE preovladati) jer kako ga ja licno shvatam, prije je to jedan liberalni stav o zivotu sa kritickim odnosom prema bilo kojoj vrsti uniformisanosti.
Onaj koji je spreman da ne robuje bilo kojem kolektivizmu, na najboljem je putu da shvati kolika je potreba za borbom za ljudska prava!
I na kraju, ateizam ne podrazumijeva negaciju pravu ljudi da se okrenu bogu (kako mnogi vjernici a i jedan dio samih ateista predstavljaju) vec samo licno neprihvatanje postojanja neceg takvog.
Istinski ateizam treba da se zaustavi na tome.
Inace, prerasta u ANTIteizam a to je - pogresno!
nego zaboravih spomenut sto se istomisljenika tice, Vodenjak je iznio sasma (cool rijec ) drugaciji stav, da se tema cita, mozda bi se to i primjetilo, al hele nejse
nego zaboravih spomenut sto se istomisljenika tice, Vodenjak je iznio sasma (cool rijec ) drugaciji stav, da se tema cita, mozda bi se to i primjetilo, al hele nejse
Pa djeca koja se igraju slicicama i ako znaju nece da citaju moj Germain!
Tako je to!
A vala i Fair ga ubode! Bez centrale ne smiju ni i WC!
Neko napisa da su komunizam i ateizam postali sinonimi greskom!!!
Da nazalost jesu postali sinonimi greskom, zbog komunista fundamentalista i terorista u zemljama bivseg komunistickog bloka, pokusavajuci da provedu komunizam u cjelosti koji je sam po sebi utopija i nemoguce ga je provesti u cjelosti (kao i ostale ideologije), ti komunisticki teroristi unistili su kulturna-historijska blaga svojih zemlja, zbog drugacijeg misljenja ubjali su svakog pa i vlastite oceve, majke i bracu!
Zato su komunizam i ateizam sinonimi, a i zbog Marksove izjave :''religija je opijum za narod...'' koju niko do kraja ne navodi ( nazalost ni ja je neznam do kraja)!!!!
ucenik wrote:Neko napisa da su komunizam i ateizam postali sinonimi greskom!!!
Da nazalost jesu postali sinonimi greskom, zbog komunista fundamentalista i terorista u zemljama bivseg komunistickog bloka, pokusavajuci da provedu komunizam u cjelosti koji je sam po sebi utopija i nemoguce ga je provesti u cjelosti (kao i ostale ideologije), ti komunisticki teroristi unistili su kulturna-historijska blaga svojih zemlja, zbog drugacijeg misljenja ubjali su svakog pa i vlastite oceve, majke i bracu! Zato su komunizam i ateizam sinonimi, a i zbog Marksove izjave :''religija je opijum za narod...'' koju niko do kraja ne navodi ( nazalost ni ja je neznam do kraja)!!!!
Ja stvarno nisam shvatio da li ti smatras da su ateizam i komunizam sinonimi ili samo konstatujes da je to greskom uradjeno?
St.Germain wrote:preoblikovacu pitanje: da li evolucija drustvene svijesti ide u pravcu potpunog ateizma ili preispitivanja pravila tradicije i religije kao njene radikalnije forme? S obzirom na stanje globalne drustvene svijesti, a ona POSTOJI u razvodnjenim granicama, a njeno postojanje nije upitno, pitanje je interesantno
Razvoj svijesti nece nikada dovesti do ateizma, a razlog je vrlo jednostavan. Relegiozna vjerovanja pojedinca su bazirana na:
(a) vlastitom prilazu vjerovanja, i
(b) drustveno sankcionsane religije odnosno organizovane religije (cetiri glavne religije, etc).
(a) Dok su nasi preci buljili u novonastalu vatru prouzrokovanu nakon udarca groma, svaki od njih je napravio sliku iste sto mu je dalo opravdanje ili odredjen "signal" od neke vise moci. Mozda je prvi prorok ili vjerski lider te grupe postao onaj koji je uspio da im nametne svoje tumacenje?!? Mozda.
(b) Organizovana religija uspjesno je razvila "nauku" kako nas mozak barata sa informacijama, i kroz kombinaciju sa tradicijom, neinformiranosti, etc., preovladala u odredjenom drustvu.
Razvoj drustva i ateizam nemaju nikakvu vezu. Uzmimo samo primjer SAD: jedna od najreligioznijih drzava gdje organizovana religija uspijeva da kroz organizaciju izabere predsjednika (Busha), ima takodjer veliki broj pojedinaca koji ne vjeruju, tj, onih koji su agnostici ili ateisti. Ili Rusiju koje je bila komunisticka ali je danas puna vjrenika.
Ako neko zeli da dobije razloge zasto mozak pojedinca prihvata ili ne prihvata religiozno ucenje, neka odgovori na ovo--ali diskusija je duga i valja uloziti napor da se ista prati! FYI, Digger je odrzavao seminare ove vrste.
ko kome treba da se prilagodjava? Svjedoci smo obicnom covjeku cudne kakofonije pravila tradicije (hajde, svrstajmo i religiju u to, jer ona po svom diktatu jeste samo dio tradicije) uz paralelno razvijanje drustvene svijesti otjelovljene u zakonima za zastitu prava covjeka a bogami i drugih zivih bica.
Ja sam bio spreman da odgovorim, al posto vidim da je svakom covjeku urođeno da se na bilo koji nacin osloni na Boga a vamo nesto govori o ateuzmu -----> savrsenom uređenju.......NE MOGU NESTO
St. Germain bez Boga (vjere) je nemoguce zivjeti, zar zaista mislis da ti mozes bez svog Stvoritelja, zalosno.....
ucenik wrote:Marksove izjave :''religija je opijum za narod...'' koju niko do kraja ne navodi ( nazalost ni ja je neznam do kraja)!!!!
...mozda se bolje razumije ako ga se citira od pocetka...ne do kraja... i ako se recenica "Ona je opijum naroda" ne izvlaci iz konteksta...ali...ovo je samo da pripomognem...
" Religija je uzdah progonjenog bića, duša u okrutnom svijetu, kao što je duh u bezdušnim prilikama. Ona je opijum naroda."
Vodenjak wrote:...I na kraju, ateizam ne podrazumijeva negaciju pravu ljudi da se okrenu bogu (kako mnogi vjernici a i jedan dio samih ateista predstavljaju) vec samo licno neprihvatanje postojanja neceg takvog.
Istinski ateizam treba da se zaustavi na tome.
Inace, prerasta u ANTIteizam a to je - pogresno!
Dobra observacija. Osnova je razlikovati i razdvojiti ORGANIZOVANU religiju od VLASTITIH vjerskih ubijedjenja.
Digger, kopac, fizicki radnik, pragmatista u nefilozofskom znacenju te rijeci, ljubitelj temeljitog I dubinskog posla, covjek koji je ‘za st.gremain-ovo informisanje’ odrzavao seminare po filozofskopolitickodrustvenim pitanjima nam prestavlja slijedeci zakljucak: ‘Razvoj svijesti nece nikada dovesti do ateizma’
Razlozi (jednostavni!):
1. individualna osobina fenomena vjere
2. drustveno obuhvajuca osobina fenomena religije
Znaci, digger nam je dao dvije karakteristike, dva slaufa, pomocu kojih cemo isplivati do citiranog zakljucka. Ne znam za ostale ‘forumase’, ali ja evo nekoliko godina plivam bez napuhanih pomagala. A sta da radim sa diggerovim slaufima? To jest, zamolio bih doticnog gospodina (ili pak gdjicu) da mi ukaze kako I u koje svrhe da koristim ove teze.
Prvi slauf: Temeljni nacin pristupanja vjeri dolazi sa privatne, individualne strane. Pa sta? Zasto bi individualnost vjere bila prepreka razvitku ateisticke drustvene svijesti? Pa, budalo, jer I najmanji sukob kolektivne I individualne svijesti dovodi do opste pobjede poslijednjeg! Zvuci apsudrno, zar ne? Mozda je konstantacija malo blaza, mozda digger hoce da ukaze na razliku izmedju opste prirode drustvene svijesti I uske, subjektivno definirane pojave vjere. Vjera, sesto-cilindraski pogon religije, javlja se individualno, I na tu sferu ljudskosti bilo kakvi opsti koncepti svijesti se nemogu kaciti. Rekao bih dvije stvari na to. Prva je da privatna vjera I drustveno-svijesni ateizam nisu uzajamno iskljucivi. Elementi privatne I drustvene svijesti mogu biti paradoksicni, ali jos uvijek postojati zajedno. Covjek moze vjerovati u boga, a u tandemu prihavacati sekularne, ateisticke zivotne poglede, podrzavati insitucije sa pluralisticnim I humanistickim namjerema itd. Ovo receno sadrzi svoj modus polens, tj. Podrzavanje prvog slaufa. Ali, mozemo takodjer osporiti prvu tezu I reci da se fenomen vjere, koliko god imao fenomenolosko ocigledno privatne karakteristike, ustvari bazira na kontinuaciju tradicije I navike. Individulnost vjere trazi nesto da poticne tu vjeru, obicno oca, majku, skolu, ponekad I samu izlozenost konceptu vjere. Naravno, u tome je slicno fizici, geografiji, matematici I mnostvu drugih polja. Ali ono sto nebih trebali da zabarovimo je drustvenu prirodu vjere.
Naravno, nije to digger zaboravio, I tu dolazimo do drugog slaufa. Formalni argument zvuci nesto slicno ovome:
Religiju sankcionisu razni organi drustva I dok su ti organi na snazi, drustvena svijest nikada nece biti ateisticna.
Organizovanost religije, njena istitucionalna priroda, po Diggerovim rijecima sprijecava razvoj drustvene svijesti bazirane na ateizmu. Na zvuci bas jako, I sa malo modalizma I maste, mozemo sa lakocom zamisliti svijet, drzavu, drustvo u kojem je organizovanost ateizma jaca od teisticnih istitucija. Zasto bih bas religija imala tu moc da igra neugasivu ulogu u drustvu? Ah, pa zar nevidis? Individualnost! Vjera se radja u individuumu kao jaka potreba, pozuda, ili sta vec, I raste u drustveni pokret, I zato nikada necemo svjedociti ateizmu opste svijesti. Ali, zar nismo malo prije vidjeli da ta individualnost u najmanju ruju potice iz drustvenih izvora. Ugusi drustvene izvore, ugusices I individualnu vjeru. A sad se digger smije I ukazuje na primjere, veliku Rusiju, post-komunisticku zemlju vjere.
Rusija je interesantan slucaj. Crkva je uvijek odrzavala svoje mjesto u drustvu, komunizam je jednostavno sklonio sa prvog plana institucionalnu religiju. Religija nije umrla, jer je bilo dovoljno tradicija I izvora da se pruzi kao ideoloska alternativa. Primjeri danasnje Velike Britanije I Francuske su, nasuprot, indikativni radjanju jedne doista ateisticke svijesti. U Britaniji, manje od 12% zitelja idu u crkvu, a manje od 50% vjeruju u boga. Po rijecima pjesme, ‘Treba vremena I vremena’ ali ateisticna drustvena svijest je sasvim moguca. Potrebno je iskorenje hiljade godina tradicije I ideologije, ali je moguce. Mozda je vrijedno reci da je moj cilj bio da pokazem zasto diggerov argument nije validan, odnosno zasto nam nije dokazao nemogucnost radjanja ateisticke drustvene svijesti. A Mozda ce nam sada pojasniti zasto I kako dvije obrazlozene karakteristike religije osporavaju ateizam u pakovanju drustvene svijesti.
Naravno, citava ova prica se tice sveopstog puka. Svijet akademije je, nasuprot, davno uveo ateizam preko praga. Spomenuti cu Nietzcheta, Sartrea I Foucaulta, pluralizam, neopragmatizam I postmodernizam koji su odlucili I konstantno odlucuju, po slavnim rijecima Nietzcheta, da je Bog mrtav.
Izvini, diggeru, haveru, ali mislim da sam ti slaufe ispuhao.
ucenik wrote:Ja stvarno nisam shvatio da li ti smatras da su ateizam i komunizam sinonimi ili samo konstatujes da je to greskom uradjeno?
Da, nazalost sad jesu sinonimi, jer tako su komunisti uradili, dal namjerno ili greskom o tome ce historija da prosudi....
Grijesis ucenice!
Mislim da je upravo obrnuto i da su izjednacavanje komunizma i ateizma isforsirali bas ovi danasnji kvaziborci za svoje religije na nasim terenima da bi svaku pomisao na ateizam u korijenu sasjekli nazivajuci ga "mrskim nam komunizmom"!