Toyota Yaris-polovna

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Dezze

#51 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by Dezze »

Hvala templar31 :D

Ja sam se iskreno iznenadio kad sam se malo poceo raspitivati o japanskim vozilima. Nisam znao da su tako dobra....vidis eto i ADAC-ove rang liste.... 8)

A ovaj Yaris nije bio dostavno vozilo. To je ovdje neko izvalio zbog navodno velike kilometraze (a eto ispostavilo se da moze puno vise podnijeti). Ali, kao sto kazes, to odmah skontas po nekim sitnim detaljima (rucke, itd.) Ma nema govora o tome. Ili, mozda je bio dostavno vozilo, ali je onda ta (npr.) pizzeria lose radila :lol:

Hvala jos jednom!
templar31

#52 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by templar31 »

Hey,

Je li Yaris 1,0 ima motor sa 4 ili 3 cilindra?
DoradO

#53 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by DoradO »

templar31 wrote:Hey,

3 ... tako mi je bar rekao ciko iz servisa
templar31

#54 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by templar31 »

Pretpostavljao sam da je 3.
To ima svoju dobru stranu, da auto ima zbilja malu potrosnju, koju ne mogu ostvariti auta sa 4 cilindra.
Ono sto je nus-produkt je da su ti motori malo manje trajni od ovih sa 4 cilindra, jer su klipovi optereceniji pa u prosjeku 25% vise "hodaju" nego kad su 4 cilindra.

U sustini, auto je ok i po mom misljenju best-by opcija, tj. za te novce se ne moze bolje.
Moj favorit u toj klasi takodjer bi bila i Ford Fiesta 1,4 tdci, koja na gorivu napravi ustedu za cijelo svoje odrzavanje :-D
scooter21ba

#55 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by scooter21ba »

templar31 wrote:Pretpostavljao sam da je 3.
To ima svoju dobru stranu, da auto ima zbilja malu potrosnju, koju ne mogu ostvariti auta sa 4 cilindra.
Ono sto je nus-produkt je da su ti motori malo manje trajni od ovih sa 4 cilindra, jer su klipovi optereceniji pa u prosjeku 25% vise "hodaju" nego kad su 4 cilindra.

U sustini, auto je ok i po mom misljenju best-by opcija, tj. za te novce se ne moze bolje.
Moj favorit u toj klasi takodjer bi bila i Ford Fiesta 1,4 tdci, koja na gorivu napravi ustedu za cijelo svoje odrzavanje :-D
nije tacno da su manje trajni
klip "hoda" isto kao i onaj sa 4-cilindra zato ti i daje tako malu snagu
Giordano

#56 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by Giordano »

DoradO wrote:

:roll:

Ma eto ja sam mislio da Yaris ima 2,5 cilindra,kad ono ispade da ima 3 cijela cilindra!

Eh sto ti je ta tehnologija!?

templar31

#57 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by templar31 »

Druze, posluzi se jednostavnom logikom.
Tri cilindra da bi postigla npr 1800 obrtaja/ minuti moraju dati vise napora nego 4.Jednostavno, moraju se vice puta okrenuti.

Ja sam se kao klinac koji se interesirao za mehaniku, uvjek pitao zasto se u starim BMW ili Mercedesima, rijetko rade generalke, jer motor nadzivi sasiju, lim i trapove...Starije chiche su mi objasnili da je to zato jer su motori 6-aci izdrziljiviji od obicnih sa 4 cilindra jer sav posao "razgode" na 6 dijelova a ne na cetiri.

To ti je isto kada cijepaju drva 4-ica ili 6-ljudi. Mogu 4-ica iscijepati isto, ali ce se u prosjeku vise polomiti dok iscijepaju npr 10 m3 drva nego ovi sto ih je 6-ica.
scooter21ba

#58 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by scooter21ba »

templar31 wrote:Druze, posluzi se jednostavnom logikom.
Tri cilindra da bi postigla npr 1800 obrtaja/ minuti moraju dati vise napora nego 4.Jednostavno, moraju se vice puta okrenuti.

Ja sam se kao klinac koji se interesirao za mehaniku, uvjek pitao zasto se u starim BMW ili Mercedesima, rijetko rade generalke, jer motor nadzivi sasiju, lim i trapove...Starije chiche su mi objasnili da je to zato jer su motori 6-aci izdrziljiviji od obicnih sa 4 cilindra jer sav posao "razgode" na 6 dijelova a ne na cetiri.

To ti je isto kada cijepaju drva 4-ica ili 6-ljudi. Mogu 4-ica iscijepati isto, ali ce se u prosjeku vise polomiti dok iscijepaju npr 10 m3 drva nego ovi sto ih je 6-ica.
e posto si se kao klinac zanimao za mehaniku a ja nisam zato sam ja zavrsio za automehanicara pa znam vjerovatno bolje od tebe
znas li na kojem principu radi motor i kako idu taktovi ?
templar31

#59 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by templar31 »

Naravno da znam.

I GMT i DMT i hod klipa i zamajac i paljenje i sto god te zanima.

Cudi me da masa mehanicara ne zna neke bitne stvari i osobenosti motora.

Ja sam trazio od tri mehanicara da mi objasne obrtni moment kod motora (to je vrlo jednostavno, znaci postoje odredjeni obrtaji na kojima auto najvise vuce) ali razni mehanicari mi bacali fore tipa- to je ono kad "ti ga nacepis a on ga zajmi!"
templar31

#60 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by templar31 »

Sad mi pade na pamet, nekadasnje peglice, tj 126 PZ su bile dizajnirane sa motorima koji su bili 4-taktni ali imali samo 2 cilindra.To rijesenje na 650 kubicnih centimetara nije se pokazalo dobrim, zato je i prevazidjeno. Popularne "Fice" ili "Zastave 750" su iako su imali samo 750 ili 850 ccm u kasnijim varijantama, dolazile sa 4 cilindra.
scooter21ba

#61 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by scooter21ba »

templar31 wrote:Sad mi pade na pamet, nekadasnje peglice, tj 126 PZ su bile dizajnirane sa motorima koji su bili 4-taktni ali imali samo 2 cilindra.To rijesenje na 650 kubicnih centimetara nije se pokazalo dobrim, zato je i prevazidjeno. Popularne "Fice" ili "Zastave 750" su iako su imali samo 750 ili 850 ccm u kasnijim varijantama, dolazile sa 4 cilindra.
nema veze jesi li dvotaktni ili 4-ero taktni motori sa brojem cilindara
vidis da je ovaj yaris 100ccm znaci nije potrebno 6 cilidara recimo da bi ostavrio to a ne bi nista lakse radio jer bi ionako na istom broju okretaja dobio istu snagu shvatas
zato i rade da uzmem primjer drva koje si ti ranije uzeo
za 1000ccm dovoljno je 3 "covjeka" dok za 1400(mada je to 1360 pa se zaokruzi na 1400) dovoljno 4 itd itd
vise ne znaci uvijek i bolje
previse moze nastetiti motoru jer on treba 1000 uraditi a ne 1600 to cu ti navesti primjer opet sa "drvima" recimo
da bi prerezao prut velicine prsta ne treba ti motorna pila koja ce taj prut unistiti vec ti je dovoljan noz da ga fino presjeces

mislim da me razumijes o cemu govorim
templar31

#62 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by templar31 »

Naravno da razumijem.
Zasto onda fico sa 750 kubika nije isao na opcije od 2-3 cilindra, vec fino pravio cetvrtake.
Postoje i motori 1,0 koji su sa 4 cilindra, a postoje kao i moj 1,9 sa isto 4 cilindra.Zbog cega?
Zato sto 4 cilindra daju otprilike najbolji omjer energije, obrtnog momenta i potrosnje.

Ako je matematika jasna, trebalo bi odmah nakon 1400 ccm ici na 5-ake ili 6-ake.

Ipak vise sam se nagledao 6-ka koji su presli po 800 000 km ili milion, nego trocilindrasa koji su otresli istu kilometrazu....
scooter21ba

#63 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by scooter21ba »

templar31 wrote:Naravno da razumijem.
Zasto onda fico sa 750 kubika nije isao na opcije od 2-3 cilindra, vec fino pravio cetvrtake.
Postoje i motori 1,0 koji su sa 4 cilindra, a postoje kao i moj 1,9 sa isto 4 cilindra.Zbog cega?
Zato sto 4 cilindra daju otprilike najbolji omjer energije, obrtnog momenta i potrosnje.

Ako je matematika jasna, trebalo bi odmah nakon 1400 ccm ici na 5-ake ili 6-ake.

Ipak vise sam se nagledao 6-ka koji su presli po 800 000 km ili milion, nego trocilindrasa koji su otresli istu kilometrazu....
razlika izmedju 1000 i 1400 se ne moze porediti kao sto je razlika izmedju 1400 i 1900
naravno da postoje jer neko zeli da to vidi i u praksi kao sto imas recimo experimentisanja sa 6-acima na 1.4 ali su skontali da to ne ide da je nepotrebno
dat cu ti primjer jedan nevezan za ovo recimo
bugatti veyron ima 1001 konjsku snagu i max brzinu 401km/h
do 370 (cini mi se nisam 100% siguran ne drzi me za rijec) dovoljno mu je 400 "konja" za ostalih 31 mu je potrebno cak 601 konj
shvatas zasto ti ovo dajem kao primjer
ako uzimes u obzir koliko je potrebno za 1000 a koliko za 1400 vidjet ces da je razlika ogromna u odnosu na 1400-1900
nagledao si se zato jer je automobil koji je napravljen kao 6-ak predvidjen da se vozi i do zagreba i do beca itd dok je ovaj yaris predvidjen da se vozi po gradu znaci relacija gdje se ne razvija brzina od 200 nego do 100 cak do 60 ako se gledaju propisi
zasto je voznja po gradu gora po motor od otvorene voznje ? zato jer u otvorenoj imas kontinutet dok u gradu to nemas (cak ne uzimam tu stanje na cestama u nasoj drzavi a ujedno i u gradu)
DoradO

#64 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by DoradO »

Giordano wrote:
DoradO wrote:

Ma eto ja sam mislio da Yaris ima 2,5 cilindra,kad ono ispade da ima 3 cijela cilindra!

Eh sto ti je ta tehnologija!?

:shock: kakvi tebe prenosi drmaju momak :?
DoradO

#65 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by DoradO »

Dezze wrote:Hvalaaaa :D Ovo mi je prvi autic pa sam sav :-)

a nije bio taj crni covjek. Ovaj je bio smedj, onako srednjih godina. Ramo se zove, meščini :D A taj crni, procelav, je bio, ali neko drugo auto radio. Vidim da je neka legenda, nesto se zajebavao cijelo vrijeme :D
mogao si nam koju sliku ovdje nabacit da vidimo tog ''malca'' :D
ado-šampion

#66 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by ado-šampion »

Dezze wrote:Hvala templar31 :D

Ja sam se iskreno iznenadio kad sam se malo poceo raspitivati o japanskim vozilima. Nisam znao da su tako dobra....vidis eto i ADAC-ove rang liste.... 8)

A ovaj Yaris nije bio dostavno vozilo. To je ovdje neko izvalio zbog navodno velike kilometraze (a eto ispostavilo se da moze puno vise podnijeti). Ali, kao sto kazes, to odmah skontas po nekim sitnim detaljima (rucke, itd.) Ma nema govora o tome. Ili, mozda je bio dostavno vozilo, ali je onda ta (npr.) pizzeria lose radila :lol:

Hvala jos jednom!
Ja sam "izvalio" za dostavno vozilo.
Elem, vidim da si otišao u Semizovac i da te taj majstor uzeo farbati pošto si mu rekao da se ne razumiješ u auta. Šta si očekivao da ti Toyotin mehaničar kaže da je cijena previsoka?! To nije više "viša cijena od Forda ili Peugeota", to je cijena u rangu Forda koji je jedna klasa iznad Yarisa. Ti s tim motorom možeš preći 300 000, da, ali ako ga kupiš novog, a ako ga kupiš na 115k, budi sretan ako već na 150-200 k ne budeš pola plate davao za servis. A može biti i da budeš sretne ruke, pa da je taj Yaris pažen, nikad se ne zna. Samo se zna da danas nema auta (ni motora) koje je "bullet proof". Mislim da praviš grešku, odnosno plaćaš cijenu auta kompaktne klase za gradsko auto, ali nek' je hairli u svakom slučaju.
ADAC-ove statistike odavno nisu mjerodavne, to je već par puta apsolvirano na ovom dijelu foruma. Većina marki danas ima vlastitu službu pomoći na cesti. Nema veze s ovom temom, Yaris je super-pouzdan (kao i svaka Toyota) da se ne varamo, ali eto da spomenem.
Yaris 1.0 ima 4 cilindra. Čiko iz servisa nema pojma. Džaba rasprava ode u drugom smjeru :-) Kad je već tako da se i ja uključim. Motor s tri cilindra nema ama baš nikakve prednosti osim TEORETSKI niže potrošnje. Ako je motor dobar može se uštediti, ali to obično ostane samo na teoriji. Svima nama su poznate brojne Fabije HajTiPolako sa 3 cilindra i manje od 65 konja, koje troše 10 po gradu, pa Corse s 3 cilindra, itd. Fazon je što su auta te klase danas toliko teška da motor s 3 cilindra nema šanse, nego se muči da pokrene tu težinu i s toga tako visoka potošnja.
DoradO

#67 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by DoradO »

@ ado

yaris 1.0 ima 3 cilindra
scooter21ba

#68 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by scooter21ba »

yaris 1.0 ima 3 cilindra DOHC
Citizen-X

#69 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by Citizen-X »

ado-šampion wrote:
Dezze wrote:Hvala templar31 :D

Hvala jos jednom!
Ja sam "izvalio" za dostavno vozilo.
Elem, vidim da si otišao u Semizovac i da te taj majstor uzeo farbati pošto si mu rekao da se ne razumiješ u auta. Šta si očekivao da ti Toyotin mehaničar kaže da je cijena previsoka?! To nije više "viša cijena od Forda ili Peugeota", to je cijena u rangu Forda koji je jedna klasa iznad Yarisa. Ti s tim motorom možeš preći 300 000, da, ali ako ga kupiš novog, a ako ga kupiš na 115k, budi sretan ako već na 150-200 k ne budeš pola plate davao za servis. A može biti i da budeš sretne ruke, pa da je taj Yaris pažen, nikad se ne zna. Samo se zna da danas nema auta (ni motora) koje je "bullet proof". Mislim da praviš grešku, odnosno plaćaš cijenu auta kompaktne klase za gradsko auto, ali nek' je hairli u svakom slučaju.
ADAC-ove statistike odavno nisu mjerodavne, to je već par puta apsolvirano na ovom dijelu foruma. Većina marki danas ima vlastitu službu pomoći na cesti. Nema veze s ovom temom, Yaris je super-pouzdan (kao i svaka Toyota) da se ne varamo, ali eto da spomenem.
Yaris 1.0 ima 4 cilindra. Čiko iz servisa nema pojma. Džaba rasprava ode u drugom smjeru :-) Kad je već tako da se i ja uključim. Motor s tri cilindra nema ama baš nikakve prednosti osim TEORETSKI niže potrošnje. Ako je motor dobar može se uštediti, ali to obično ostane samo na teoriji. Svima nama su poznate brojne Fabije HajTiPolako sa 3 cilindra i manje od 65 konja, koje troše 10 po gradu, pa Corse s 3 cilindra, itd. Fazon je što su auta te klase danas toliko teška da motor s 3 cilindra nema šanse, nego se muči da pokrene tu težinu i s toga tako visoka potošnja.
:mrgreen:

Dokaz za 4-cilindar 1.0 VVTi motor da se ne bi puno raspravljali, a ima i interesantnog stiva o samom autu:

http://www.autoportal.hr/200804232087/R ... id-70.html

http://www.conceptcarz.com/vehicle/z292 ... Yaris.aspx

http://cgi.ebay.co.uk/2001-Toyota-Yaris ... 286.c0.m14

Drug moj, uz duzno postovanje - nekad ga pretjeras. TAS-ovi golfovi su prelazili po pola miliona kilometara bez havarije. 300 000km je sasvim realna i postena cifra za preci uz redovito i cestito odrzavanje. Je l' ti mislis da svi ovi auti koji se prodaju 2000, 2001 i starije i mladje kojima pise na "celeru" 110, 150 hiljada imaju regularne prikaze km :) ? i da nemaju mnogo mnogo vise? Imaju danasnji trofaci sto se kotrljaju po nasim cestama i po pola miliona kilometara al' idu ko zna kako i ko zna zasto. Mozda jednog dana i mi dozivimo ako bog da insalla da auto ima Historiju pa da lijepo ukucas broj sasije broj motora i da vidis gdje je, sta je, ko ga je, kako ga je i sl. Do tada drug moj, ces, da na rizik i za 20 marki za onu skuckanu krvavo skupljenu i zaradjenu sicu kupujes kojekakvo mnogostruko koristeno i svakojako izraubano zapadnoevropsko smece i za vise para od ovih, bez porijekla, bez vlasnika i bez servisne njizice.

Da ne bih dalje trunio, zelio bih da pozelim vlasniku nove toyotice sretan put i sto manje briga sa tim jednostavnim auticem i ako Bog da "da ga posluzi". Sto kazu, kad si vec otvorio temu, cuvaj je za neke svoje analize, postiraj slike, daj nam savjet, pokudi je ili je pohvali, da cujemo rijec iz prve ruke.

Sretan put!
ado-šampion

#70 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by ado-šampion »

Eh to je bit - redovito i čestito održavanje. U tome se slažem. Ali, haj ti znaj ko ga je vozao tih 115 000 i kako. Jel ga vozao jedan čovjek, ili 5 ljudi? Kako je auto održavano? Može on u svakom slučaju preći 300k, nije problem, ali pitanje po kojem trošku, posebno na našim cestama. Što se tiče manipulcija s kilometražom, od toga se teško zaštiti. Ipak, za gradska auta je normalno 8-10 k godišnje, za kompaktna 10-15k, itd, sve manje od toga je sumnjivo. Najbolje da auto ima servisnu knjižicu, po mogućnosti da su pečati od inostranih servisa.
A što se tiče motora 1.0, nema sumnje da ima 4 cilindra, ne znam ko širi te dezinformacije.
Giordano

#71 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by Giordano »

DoradO wrote:@ ado

yaris 1.0 ima 3 cilindra

Ama ja sam cuo da ima samo 2,5 cilindra!

scooter21ba

#72 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by scooter21ba »

http://wikicars.org/en/Toyota_Yaris
evo ovdje i na par mjesta nadjoh da taj yaris iz 2001 ima 4 cilindra a da novi od 2006 ima 3
AdnanSA

#73 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by AdnanSA »

Ma ja mislim da on ima 3 cilindra. Kao i u Aygo modelu i novom Yarisu.
3 cilindra su inace bezveze po meni. 1000 ccm sa tri i četiri cilindra isto troši u praksi.
AdnanSA

#74 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by AdnanSA »

Sorry greska. Izgleda da je ipak 4 u prvoj generaciji bilo.
DoradO

#75 Re: Toyota Yaris-polovna

Post by DoradO »

moj Boga mi ima 3 :lol: :lol: :lol: pise i u knjizi :P
Giordano wrote:
DoradO wrote:@ ado

yaris 1.0 ima 3 cilindra

Ama ja sam cuo da ima samo 2,5 cilindra!

koji je tebi :?: naucio boldirat font jel :-?

Post Reply