Dezze wrote:Hvala templar31
Ja sam se iskreno iznenadio kad sam se malo poceo raspitivati o japanskim vozilima. Nisam znao da su tako dobra....vidis eto i ADAC-ove rang liste....
A ovaj Yaris nije bio dostavno vozilo. To je ovdje neko izvalio zbog navodno velike kilometraze (a eto ispostavilo se da moze puno vise podnijeti). Ali, kao sto kazes, to odmah skontas po nekim sitnim detaljima (rucke, itd.) Ma nema govora o tome. Ili, mozda je bio dostavno vozilo, ali je onda ta (npr.) pizzeria lose radila
Hvala jos jednom!
Ja sam "izvalio" za dostavno vozilo.
Elem, vidim da si otišao u Semizovac i da te taj majstor uzeo farbati pošto si mu rekao da se ne razumiješ u auta. Šta si očekivao da ti Toyotin mehaničar kaže da je cijena previsoka?! To nije više "viša cijena od Forda ili Peugeota", to je cijena u rangu Forda koji je jedna klasa iznad Yarisa. Ti s tim motorom možeš preći 300 000, da, ali ako ga kupiš novog, a ako ga kupiš na 115k, budi sretan ako već na 150-200 k ne budeš pola plate davao za servis. A može biti i da budeš sretne ruke, pa da je taj Yaris pažen, nikad se ne zna. Samo se zna da danas nema auta (ni motora) koje je "bullet proof". Mislim da praviš grešku, odnosno plaćaš cijenu auta kompaktne klase za gradsko auto, ali nek' je hairli u svakom slučaju.
ADAC-ove statistike odavno nisu mjerodavne, to je već par puta apsolvirano na ovom dijelu foruma. Većina marki danas ima vlastitu službu pomoći na cesti. Nema veze s ovom temom, Yaris je super-pouzdan (kao i svaka Toyota) da se ne varamo, ali eto da spomenem.
Yaris 1.0 ima 4 cilindra. Čiko iz servisa nema pojma. Džaba rasprava ode u drugom smjeru

Kad je već tako da se i ja uključim. Motor s tri cilindra nema ama baš nikakve prednosti osim TEORETSKI niže potrošnje. Ako je motor dobar može se uštediti, ali to obično ostane samo na teoriji. Svima nama su poznate brojne Fabije HajTiPolako sa 3 cilindra i manje od 65 konja, koje troše 10 po gradu, pa Corse s 3 cilindra, itd. Fazon je što su auta te klase danas toliko teška da motor s 3 cilindra nema šanse, nego se muči da pokrene tu težinu i s toga tako visoka potošnja.