Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
-
Utokkha
#26 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
Samo da se prijavi jedan kojem je grijanje dohakalo. Iznajmljujem stan. Bio neispravan radijator i... 10 cm vode se nakupilo za nekih pola sata, dok sam bio na poslu, potopljena tri stana ispod.
Eh da... Tražim stan. Garsonijeru ili jednosoban. Pa se preko PP javite ako imate šta ili znate nekoga živi i zdravi bili.
Eh da... Tražim stan. Garsonijeru ili jednosoban. Pa se preko PP javite ako imate šta ili znate nekoga živi i zdravi bili.
- Edin H.
#27 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
Zar neces prvo srediti stanove koje si poplavioUtokkha wrote:Samo da se prijavi jedan kojem je grijanje dohakalo. Iznajmljujem stan. Bio neispravan radijator i... 10 cm vode se nakupilo za nekih pola sata, dok sam bio na poslu, potopljena tri stana ispod.
-
Utokkha
#28 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
jako dobro pitanje. već sređeno. kakvi volonteri svijeta. Sarajevske toplane napravile zapisnik po kojem se utvrdilo da su instalacije bile neispravne.
stan nije moje vlasništvo, tako da vlasnik odgovara za štetu.
stan nije moje vlasništvo, tako da vlasnik odgovara za štetu.
-
sarajevo63
#29 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
Iz BH gasa upozoravaju
Sarajevo bi moglo ostati bez napajanja gasom
Iz kompanije BH gas upozorili su da bi Sarajevo uskoro moglo ostati bez napajanja prirodnim gasom.
Direktor 'BH gasa' tvrdi da nije riječ o prijetnjama, već o dopisu kojim već peti put u posljednih mjesec dana upozorava nadležne u Kantonu Sarajevo na neizmireni dug u iznosu od 13 miliona KM.
Naša zemlja ima 104,8 miliona maraka ratnog duga i tekuća dugovanja, tako da bi ruski isporučilac 'Gasprom' mogao obustaviti isporuku ovog energenta Bosni i Hercegovini.
Za sutra je zakazan sastanak nadležnih ministara sa predstavnicima Toplana, 'Sarajevo-gasa' i 'BH gasa' na kojem će se razgovarati o ovom problemu

Sarajevo bi moglo ostati bez napajanja gasom
Iz kompanije BH gas upozorili su da bi Sarajevo uskoro moglo ostati bez napajanja prirodnim gasom.
Direktor 'BH gasa' tvrdi da nije riječ o prijetnjama, već o dopisu kojim već peti put u posljednih mjesec dana upozorava nadležne u Kantonu Sarajevo na neizmireni dug u iznosu od 13 miliona KM.
Naša zemlja ima 104,8 miliona maraka ratnog duga i tekuća dugovanja, tako da bi ruski isporučilac 'Gasprom' mogao obustaviti isporuku ovog energenta Bosni i Hercegovini.
Za sutra je zakazan sastanak nadležnih ministara sa predstavnicima Toplana, 'Sarajevo-gasa' i 'BH gasa' na kojem će se razgovarati o ovom problemu
- Troll_Happens
#30 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
cini mi se da su rekli ako su tri dana za redom ispod 12 C onda ukljucuju.. to je principDaphna wrote:anjusha wrote:Kod mene jos ne grije![]()
Srecom imam neku kvarcnu grijalicu koju sam ukljucila u jednoj sobi, pa se sad ogranicavam na maksimalan boravak u njoj... Sinoc se kobejagi bili mlaki radijatori, ali tako mlaki da nisu nista ugrijali, a danas opet po starom, sto znaci- nista
A svaki mjesec im redovno placam... KO je ovdje glup? JA!
Ma glupi mo mi svi! Pola moje zgrade ne plaća grijanje a griju se isto k'o i ja koja svaki mjesec platim! A sad još plus trošim i struju na grijanje! Ma nek idu svi u tri lijepe... Eto neka mi neko kaže kolika je temp danas bila u gradu? Ako je bila iznad 12 glavu mi sijecite! A kreteni ne griju! Da Bog da...
dva dana se smrzavas treci malo ugriju i onda grane sunce i opet cekas 3 dana dok zagriju i tako u nedogled.
- Emx_77
#31 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
Evo stavili su novu obavijest na http://www.toplane-sa.co.ba.
Sistem daljinskog grijanja radi bez većih problema osim za područja koja zagrijavaju kotlovnice:
PJ CENTAR
Zetra A.Hume 1 16 (Uprav.)
Danijela Ozme 1, 1A,1B, 13, Jezero 3,5,7,9, Hasana Kikića 10, Koševo 7, Kemalbegova 2, Ališpašina 8,10,12,14 282
Koševo Marcela Šnajdera 6 9 (Uprav.)
Ukupno 307
NOVO SARAJEVO I
Ložionička Zmaja od Bosne 76,78,70,82 60
Ukupno 60
NOVO SARAJEVO II
Lenjinova Grbavička 5A, 5B, 5C 42
Trnovska 2,4 30
Zagrebačka 21 91
Čengić Vila II Gradačačka 20,22,24,26a,26b,28 87
Ukupno 250
ALIPAŠINO POLJE
K-5 Trg nezavisnosti 3 35 (Uprav.)
M-IX Olimpijska 14 16 (Uprav.)
MIII-3 Olimpijska 30,32,34 84
MII-1 Trg Barcelone 2,4,6 84
MIV-5 Olimpijska 37,39,41,43 89
MV-5 Olimpijska 7,9,11 78
Ukupno 386
DOBRINJA
AIII-5 Nurije Pozderca 5,6,7 55
ABV-3 Nurije Pozderca 1,2,3 96
AI-6 Dobrinjske bolnice 6,7,8 72
AI-3 Dobrinjske bolnice 9,10,11 72
AII-3 ORB 6,7, 44
BV-1 M.Kamerića 12 12
BV-6 M.Kamerića 6,7,8 54
ABII-2 Dobrinjske bolnice 15,16,17 72
ABII-4 Dobrinjske bolnice 13,14 64
Ukupno 541
ILIDŽA
Mala Aleja Gimnazija, KSC Ilidža i poslovni prostori
Lužani J.Pančića 21, J.Fincija 38,40 i H.Ćelenke 42,44 48 (Uprav.)
S 104 Igmanska 95, 97, 99, 101, 103, 105 104
A-1 Igmanska 62, 64, 100, 102, 104 68
Ukupno 220
SVE UKUPNO 1764
Radovi su u toku.
- uvjek dobar gost
#32 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
.... Milina jedna prepucavaju se dvije stranke a ispaštaju građani....pardon.... odnosno pripadnici naroda...
Još stvarno ako idilu naruši gašenje plina.. šta će najbolji kanton..???
Da nije žalosno bilo bi smiješno.
Još stvarno ako idilu naruši gašenje plina.. šta će najbolji kanton..???
Da nije žalosno bilo bi smiješno.
- vjesticanametli
#33 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
pa to ujutru i navece se ne moze zvati grijanjem
stoka jedna pocrkali dabogda
radijatori smjesno mlaki
-
lončanica
#34 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
Vani je 10 stepeni, a naše Toplane isključile grijanje. Zvala sam službu za korisnike Toplana i kažu kako je naredba Kantona da se ugasi grijanje u 12h. Pa ljudi šta treba ovo da znači, svaki mjesec plaćam 120 KM grijanja i sada sjedim ispod deke i cvokoćem. NEMA KRAJA LOPOVLUKU I BEZOBRAZLUKU VLADE KANTONA SARAJEVO I TOPLANA SARAJEVO!!!! DOKLE LJUDI VIŠE TRPJETI OVO!!!! Da ne plaćam ne bi se ljutila, ali plaćam uredno svaki mjesec. I to koliko ti lopovi i muljatori odrede i koliko im je volja.
U Toplanama kažu da ne znaju kako se može uložiti prigovor (možeš misliti), da li neko zna jer neću da platim ono što nemam i ne koristim!
Stvarno sam ljuta i frustrirana i to ne samo zbog sebe nego i zbog djece koja imaju po par mjesececi a nalaze se u jaslicama, šta je sa djecom u školama, nepokretnim u kućama...mislili iko na njih ili samo na svoje gladne guz...kako da prigrabe sebi što je moguće više. Jer idu izbori pa ne zna se dokle će ko...
Mislim da se trebamo svi složiti i uložiti prigovore i ne platiti račun za ovaj mjesec. Crkli...
U Toplanama kažu da ne znaju kako se može uložiti prigovor (možeš misliti), da li neko zna jer neću da platim ono što nemam i ne koristim!
Stvarno sam ljuta i frustrirana i to ne samo zbog sebe nego i zbog djece koja imaju po par mjesececi a nalaze se u jaslicama, šta je sa djecom u školama, nepokretnim u kućama...mislili iko na njih ili samo na svoje gladne guz...kako da prigrabe sebi što je moguće više. Jer idu izbori pa ne zna se dokle će ko...
Mislim da se trebamo svi složiti i uložiti prigovore i ne platiti račun za ovaj mjesec. Crkli...
- Banksy
#35 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
Ovako je bilo prošle godine
Toplane Sarajevo: Dugovanja građana 61 milion KM
Potraživanja Toplana od građana iznose 61 milion KM, kazala je Granulo podsjećajući da je sistemu oko 47.000 stanova i 2.500 poslovnih prostora.
Naplata je jako loša, dodala je, a ni efekti naplate putem suda nisu zadovoljavajući.
Granulo je napomenula je da su Toplane otvorene za sve vrste dogovora o izmirenju dugova na rate. Oko 30.000 korisnika redovno plaća grijanje, ali i oni mogu biti ugroženi zbog neplatiša.
Oko 1.500 korisnika nikako ne plaća grijanje i njihov dug je šest miliona KM. Korisnika koji duguju više od 5.000 KM je 2.500, a njihov ukupni dug prelazi 16 miliona KM.
Neka ga zavrnu skroz. Samo u mom haustoru ima ih troje sa dugom od 1.500 KM.
Potraživanja Toplana od građana iznose 61 milion KM, kazala je Granulo podsjećajući da je sistemu oko 47.000 stanova i 2.500 poslovnih prostora.
Naplata je jako loša, dodala je, a ni efekti naplate putem suda nisu zadovoljavajući.
Granulo je napomenula je da su Toplane otvorene za sve vrste dogovora o izmirenju dugova na rate. Oko 30.000 korisnika redovno plaća grijanje, ali i oni mogu biti ugroženi zbog neplatiša.
Oko 1.500 korisnika nikako ne plaća grijanje i njihov dug je šest miliona KM. Korisnika koji duguju više od 5.000 KM je 2.500, a njihov ukupni dug prelazi 16 miliona KM.
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#36 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
sheilak wrote:Mi im sigurno necemo platiti - nema vise zezanja!
U stanu nam je ledara - vec dva dana me nenormalno boli glava. Zvali smo ih nekoliko puta, uvijek neko muljanje. Jednostavno vise nece dobijati novac za nerad niti ce im proci iznude tokom cijele godine- Pa ne mozemo imati skuplje grijaje nego ljudi u EU! A ovo sada je prevrsilo svaku mjeru.
I mene boli glava- bukvalno boli od hladnoce u stanu. Imam osjetljive sinuse koji strasno reaguju na temperaturu. A opet, da im ne platim ovaj mjesec, ili iduci- docekace me ti racuni kasnije. A i to placanje grijanja svaki mjesec... I placam i kad trebaju da me griju onda - to ne rade- Bas kako si rekla sheilak, placamo im za dzaba, za nerad, za javašluk, za .... našu i njihovu sramotu da pored funkcionalnog, plaćenog grijanja moram da kupujem grijalicu i da zivim ogranicena jednoj jedinoj sobi u stanu za koji isto tako redovno placam kiriju.... Sto me mati ne rodi lopovom, ili kriminalcem, ili makar hajvanom koji ko i svi ostali pametni hajvani ne placaju nista, osim hljeba koji jedu i zive na racun ostalih...
- vjesticanametli
#37 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
pa iscupaj cjevi blindiraj izlaze i onomko ne placa nemagrijanja al jok bolje guzit ove sto placaju.............ja ukidam placanje za ovaj mjesec i nek se hebu vise..........stan ko grob 
- uvjek dobar gost
#38 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
Ukoliko ovim postom ne braniš nadležne..... želim reći sljedeće... vlast, odnosno sistem nema izgleda načine da zaštiti ljude koji plaćaju, nema mehanizam da natjera neplatiše da plaćaju iako koriste griijanje, zajedničke prostorije, vodu il nešto treće.....Banksy wrote:Ovako je bilo prošle godine
Kod mene u ulazu je bilo problema sa svim i svačim... ljudi bili dužni recimo za održavanje zajedničkih prostorija od kad su se uselili u stan... niko im ništa nije mogao... nadležne službe nisu održavale ulaz skoro godinu dana zbog troje ljudi... na kraju mi pitali šta treba.. da ih mi ostali slomimo il iselimo.. mislim šta.. il da i mi ne plaćamo....
Ovaj sistem svojom nebrigom štiti neplatiše, lopove, malverzatore.... i sve one koji rade na sumnjiv način...
Šta je rješenje...????
Da građani, uh pardon, narodi uzmu stvar u svoje ruke i da slome neplatiše il da recimo bojkotujemo svi plaćanje....
Oni su u poziciji da nam ponude rješenje ne čine to već dugo, a ja se nadam da će situacija eskalirati.... da što prije otvorimo oči i progledamo ko nas vodi i gdje, odnosnu kuda ...
- Banksy
#39 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
Da zamoliš komšije da plate.
Ili da kupiš i ugradiš sat ili šta već treba, da ne ovisiš o ostalim.
Ili želiš da Vlada Kantona MOJIM novcem namiruje ovaj dug, pa da grijanje plaćam dvaput, i za ovu stoku koja nije naučila da plaća već da krade?
Ili želiš da Vlada Kantona MOJIM novcem namiruje ovaj dug, pa da grijanje plaćam dvaput, i za ovu stoku koja nije naučila da plaća već da krade?
- uvjek dobar gost
#40 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
Banksy wrote:Da zamoliš komšije da plate.
Slično se zbiva sa starom deviznom štednjom, odnosno svi će vraćati ono što je nekolicina pokrala....
Znači analogijom... platiti ćemo svi.. odnosno kad sada poskupe plin... svi će šta... svi će osjetiti razliku...
- Emx_77
#41 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
Nazalost, imam osjecaj da je najvise takvih koji se izvlace na raznu socijalu. Nema se za odrzavanje zajednickih prostorija, nema se za odvoz smeca, vodu itd., ali se zato ima za aute, benzin, ljetovanje, cigarete... U sustini, najvise me nerviraju oni koji kazu "pa ja sam socijalni slucaj, imam mala primanja, odakle to da platim"? A zivi u u stanu od 80 kvadrata koji vrijedi 150.000 KM. Pa ne mozes biti socijalni slucaj sa takvom nekretninom! Prodaj stan, uzmi manji ili se odrekni ljetovanja, auta...Her Flick wrote:svugdje ima tih neplatisa ali mozda ljudi i nemaju
zato cemo mi za njih placati
ali najgori su mi oni koji i maju status privremeno raseljenog lica, qurce se sa novim audijima a ne placaju nijedan racun osim struje, telefona i mozda kablovske
Smatram da je vlast/sistem glavni krivac. Sve bi se to dalo urediti. Napravis bazu podataka o neplatisama, pa kad dodje da vadi pasos, registraciju, LK, da ovjeri zdravstvenu.. lijepo mu kazes, gospodine dugujete toliko i toliko. Platite pa cete onda dobiti pasos da idete na more i tablice da vozite svoj audi.
-
The 51st State
#42 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
Uveli bi oni ali su instalacije zastarjele, ako iskljuci jednom stanaru, puse ga svi ostali.Her Flick wrote:molim Boga da ugrade kalormetre
koje ce moci "zavrnuti" kao sto i plin "zavrcu"
svugdje ima tih neplatisa ali mozda ljudi i nemaju
ali najgori su mi oni koji i maju status privremeno raseljenog lica, qurce se sa novim audijima a ne placaju nijedan racun osim struje, telefona i mozda kablovske
-
The 51st State
#43 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
Ovo je jedno od logicnijih rjesenja, za koje potrebno samo malo dobre volje, rada i dobar softver.Smatram da je vlast/sistem glavni krivac. Sve bi se to dalo urediti. Napravis bazu podataka o neplatisama, pa kad dodje da vadi pasos, registraciju, LK, da ovjeri zdravstvenu.. lijepo mu kazes, gospodine dugujete toliko i toliko. Platite pa cete onda dobiti pasos da idete na more i tablice da vozite svoj audi.
- Edin H.
#44 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
Her Flick wrote:molim Boga da ugrade kalormetre
koje ce moci "zavrnuti" kao sto i plin "zavrcu"
svugdje ima tih neplatisa ali mozda ljudi i nemaju
To je jedino rjesenje Herr Flick.
Kada nisi u stanu zavrnes, kada ti treba grijanje odvrnes.
Platis ono sto si potrosio, a ne da placam za komsije koji nece ili ne mogu da plate.
Odgovornost Drzave je da ponudi subvencije gradjanima koji nemaju mogucnosti da plate.
Na stranu sto je ovo i ekoloski najrazumljivije rjesenje da ne koristis grijanje kada je stan prazan.
Problem je sto korisnici ne vrse na njih pritisak da uvedu kalormetre, jer bi koka trebala malo i uloziti od onoga sto je pozobala.
- Edin H.
#45 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
Ovo nije najlogicnije rjesenje jer energija postaje sve skuplja, te ima gradjana koji zaista ne mogu da plate.The 51st State wrote:Ovo je jedno od logicnijih rjesenja, za koje potrebno samo malo dobre volje, rada i dobar softver.Smatram da je vlast/sistem glavni krivac. Sve bi se to dalo urediti. Napravis bazu podataka o neplatisama, pa kad dodje da vadi pasos, registraciju, LK, da ovjeri zdravstvenu.. lijepo mu kazes, gospodine dugujete toliko i toliko. Platite pa cete onda dobiti pasos da idete na more i tablice da vozite svoj audi.
Ali sa karolimetrima bi mogli gradjani reducirati potrosnju na neophodnu, a do Drzave je da organizuje subvencije najugrozenijim kategorijama gradjana.
-
The 51st State
#46 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
Razumijes se u problematiku? Ako je tako, mozes li nam okvirno reci koliko bi kostala ugradnja kalorimetara i kakve su trenutne tehnicke pretpostavke za tako nesto, a sto se tice tih gradjana koji ne mogu zaista da plate daj da se utvrdi koji su to i sta se podrazumjeva pod "gradjaninom koji ne moze da plati", za takve je uredu subvencija i vjerujem da niko ne bi imao nista protiv, licno sam misljenja da je mnogo vise onih bahatih koji ne zele platiti nego onih koji zaista nisu u mogucnosti da plate.Edin H. wrote:Ovo nije najlogicnije rjesenje jer energija postaje sve skuplja, te ima gradjana koji zaista ne mogu da plate.The 51st State wrote:Ovo je jedno od logicnijih rjesenja, za koje potrebno samo malo dobre volje, rada i dobar softver.Smatram da je vlast/sistem glavni krivac. Sve bi se to dalo urediti. Napravis bazu podataka o neplatisama, pa kad dodje da vadi pasos, registraciju, LK, da ovjeri zdravstvenu.. lijepo mu kazes, gospodine dugujete toliko i toliko. Platite pa cete onda dobiti pasos da idete na more i tablice da vozite svoj audi.
Ali sa karolimetrima bi mogli reducirati na neophodno grijanje, a do Drzave je da organizuje subvencije najugrozenijim kategorijama gradjana.
Kako kod, neko sistemsko rjesenje ce se morati uvesti.
-
Celly
#47 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
Sta mislite da li bismo moglo pisati nekom udruzenju potrosaca (da li to uopste postoji kod nas) i traziti ugradnju pojedinacnih mjeraca? Najgore je samo sjediti i kukati. Ako nas 50 danas pojedinacno posalje dopis kantonalnoj vladi i toplanama trazeci ugradnju tih mjeraca, i tako svaki dan, pa morace valjda nekad nesto uraditi. Sutra cu im zorom nakititi "ljubavno" pisamce....
- atko
#48 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
Cijela drzavna administracija bi se mogla svesti na nekoliko servera... ali kuda bi onda sa pola milijarde ustedjenih budzetskih sredstava
Nemojte biti smijesni, nikome nije u interesu da uvede red nigdje pa ni u toplanama, jer ako se zna ko pije onda se mora znati i ko placa, ovako kreteni iz toplana love u mutnom, kreteni korisnici ne placaju glumeci jadove... ispasta saka redovnih platisa
Nemojte biti smijesni, nikome nije u interesu da uvede red nigdje pa ni u toplanama, jer ako se zna ko pije onda se mora znati i ko placa, ovako kreteni iz toplana love u mutnom, kreteni korisnici ne placaju glumeci jadove... ispasta saka redovnih platisa
- Edin H.
#49 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
Sroci "ljubavno" pisamce pa postavi na forum.Celly wrote:Sta mislite da li bismo moglo pisati nekom udruzenju potrosaca (da li to uopste postoji kod nas) i traziti ugradnju pojedinacnih mjeraca? Najgore je samo sjediti i kukati. Ako nas 50 danas pojedinacno posalje dopis kantonalnoj vladi i toplanama trazeci ugradnju tih mjeraca, i tako svaki dan, pa morace valjda nekad nesto uraditi. Sutra cu im zorom nakititi "ljubavno" pisamce....
Onda je do nas da to i posaljemo.
51st state uni su uradili pilot projekt 2004 godine, cini mi se, ali su nakon toga stali.
Znaci tehnicki je izvodljivo, ali ti za troskove ti ne mogu reci.
Mislim da to i nije nas problem, problem korisnika usluga.
Mislim da je ovako naplacivanje neustavno iz vise razloga, ali ovim bi se trebao pozabaviti neki pravnik.
1. Tjeras me da koristim uslugu koju ja mozda i ne zelim i ne nudis mi alternativu.
2. Subvencioniras neplatise preko ljudi koji uredno placaju uslugu
3. Obezbjedjujes mi uslugu onda kada mi i nije potrebna (kada smo na poslu, godisnjem odmoru itd...), ali zahtjevas da platim
itd.
- vjesticanametli
#50 Re: Toplane Sarajevo - Neprofesionalizam ili ...?
cekamo ljubavno pismo pa da saljemo gadovima