Tomislav Nikolic predsjednik Skupstine Srbije

jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

zavrzlama, evo sve ti je rekao Siberian.
Jasno je meni da Srbi u BiH hoce da se pripoje Srbiji. Ali mislim da previse pridajes vaznosti uticaju Srbije na politicko rukovodstvo RS. Dodik po meni vodi pametniju politiku od Kostunice i Tadica zajedno. Ja mislim da on njih iskoristava radi bolje pozicije svog interesnog podrucja, a to je RS, za koju zeli zadrzati njene povlastene polozaje u okviru BiH. Upravo zato je zapeo i za policiju RS jer kontrola nad MUPom mu obezbjedjuje kontrolu nad prihodima, bilo legalnim bilo nelegalnim u okviru entiteta.
Recimo da ljudi koji su opoziciji u Srbiji to shvataju, isto kao sto su to shvatili u Hrvatskoj, da je BiH breme za ekonomski i politicki napredak svojih drzava.
Politika koja pridaje previse vaznosti vanjskim uticajima je politika koju vodi Silajdzic i koja dovodi nasu zemlju u paralizu, jer se predlaze da sjedimo i cekamo kad ce se neko smilovati da nam cini ustupke, da 'ne negira rezultate genocida u Srebrenici', ili kao sto kazes 'legalizuje silom steceno' itd. To je politika koja pere ruke od svojih mogucih gresaka, jer zaboga nije do nas vec do drugih, sto je tek djelimicno tacno. Eto zato meni smeta to pretjerano povezivanje svega sto se desava kod nas sa vanjskom politikom.
Shvati da je RS legalna vec 12 godina.
StLouis

Post by StLouis »

sto rece jednom jedan pametan cova; niste se htjeli sexati nego ste htjeli rat, sad se jebite.

kosovo ce srbiju doci glave, a isto tako i rs
zzzzz

Post by zzzzz »

Niti ce se manji entitet odvojiti, niti ce Srbi odustati od svog povlastenog polozaja u BiH...znaci, ostaje otprilike ovako kao sto je sad, uz odredjeno sminkanje za Evropu
brico al i buregdzija

Post by brico al i buregdzija »

Nakon ovih zbivanja naletio sam na super komentar. Mora da stoji sam za sebe:

"Imaćete sreću ako kod ulaska Srbije u EU, Kosovo ne stavi VETO."
mostarac

Post by mostarac »

brico al i buregdzija wrote:Nakon ovih zbivanja naletio sam na super komentar. Mora da stoji sam za sebe:

"Imaćete sreću ako kod ulaska Srbije u EU, Kosovo ne stavi VETO."
a onda ce oboje da stave nama :lol: :lol:

mada mislim da ce siptari posljednji od svih evropskih zemalja u EU, ustvari nece nikad ni uci, sto se i nama moze desiti, ali ono tamo kod njih je grozota jedna iako su puni love. Sve je to zaradjeno na nelegalan nacin i svaki deseti siptar radi po zakonu
Shahab

Post by Shahab »

Kakav manevar! Još jedan od dokaza koliko su srpski političari superiorni u odnosu na turbo-reise, Harise, Zlaje......

Koštunica u presudnom trenutku ulazi u prorusku sferu i tako pravi rascjep EU-Amerika po pitanju Kosova.... Stara kurva Evropa kada može gazi do kraja i bez milosti a kada joj pokažeš zube momentalno mijenja ton i pristup...jer niko ne želi ruskog satelita usred EU.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=245704
HZBK

Post by HZBK »

Evo gledam ovu njihovu skupštinu, jesu ludi. Gospodine Prorokovicu :lol:
pesak

Post by pesak »

9. maj 2007.
Čedomir Jovanović: Poziv građanima na demonstracije ako Nikolić dobije mandat

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da predsednik Srbije Boris Tadić treba ili da mandat za sastav Vlade Srbije dodeli kandidatu Demokratske stranke Božidaru Đeliću ili da raspiše nove izbore.

On je rekao da će LDP pozvati građane na demonstracije ako predsednik Srbije Boris Tadić dodeli mandat za formiranje vlade radikalu Tomislavu Nikoliću ili predstavniku bilo koje stranke koja je podržala njegov izbor za predsednika parlamenta.

Jovanović je dodao da će se Liberalno demokratska partija usprotiviti u parlamentu bilo kakvom drugom ishodu, ali i da će pozvati građane da izađu na ulice i protestuju protiv formiranja neke druge parlamentarne većine.

"Tadić je suviše dugo verovao da je moguće da formira koaliciju sa Demokratskom strankom Srbije i njenim liderom Vojislavom Koštunicom" – rekao je lider LDP.

Jovanović je takođe ocenio da su Srbiji potrebni izbori i da bude formirana moderna proevropska vlada.

Po mrečima predsednika LDP buduća vlada treba da se bavi pitanjima saradnje s Hagom, lustracijom, izmenom Ustava, obrazovanjem i zdravstvom, kao i da zauzme novi kurs prema Kosovu i povede zemlju putem modernizacije.

On je ocenio lošim po Srbiju izbor Tomislava Nikolića za predsednika skupštine i podsetio da je u roku od 24 sata nakon tog izbora dinar izgubio vrednost, a nije održana manifestacije Dana evropske zastave ispred Skupštine Srbije.

Čedomir Jovanović je podsetio da se danas obeležava 9. maj - Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, ali je izrazio žaljenje zbog toga što, kako se izrazio, u Srbiji danas dominira politička volja koja se suprotstavlja tim vrednostima.
taxi_driver

Post by taxi_driver »

danas gledao prenos iz skupstine srbije.ono je uzas.
cyprus

Post by cyprus »

A i ja sam gledo ono, i sve do prekuče sam mislio da nema luđe države i luđeg parlamenta od našeg, ali ovo što sam vidio kroz ova 2-3 dana kod istočnih nam susjeda... c c c c

Nego, imam dva pitanja (ako mi ko može objasnit):
1. Šta će bit ako se raspišu novi izbori? Mislim sa Kosovom, sa novim parlamentom, sa rezultatom novih izbora...
2. U kojoj je stranci ona rukometašica Svetlana Kitić (naša reprezentativka nekih prethodnih godina), ako je ono ona? Meni se učini da je u SPS-u.
prleitihi

Post by prleitihi »

cyprus wrote:A i ja sam gledo ono, i sve do prekuče sam mislio da nema luđe države i luđeg parlamenta od našeg, ali ovo što sam vidio kroz ova 2-3 dana kod istočnih nam susjeda... c c c c

Nego, imam dva pitanja (ako mi ko može objasnit):
1. Šta će bit ako se raspišu novi izbori? Mislim sa Kosovom, sa novim parlamentom, sa rezultatom novih izbora...
2. U kojoj je stranci ona rukometašica Svetlana Kitić (naša reprezentativka nekih prethodnih godina), ako je ono ona? Meni se učini da je u SPS-u.
1. sve zavisi od rezultata..a sa kosovom će biti šta kaže amerika..
2. kitićka je u miloševićevom sps-u!
Maraschino

Post by Maraschino »

Nikolić o vanrednom stanju u Srbiji
9. maj 2007. | 19:53 -> 22:24 | Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd -- Tomislav Nikolić kaže da bi izbori mogli biti odloženi ako parlament, na predlog Vlade, proglasi vanredno stanje zbog Kosova.

Vanredno stanje bi, prema rečima predsednika Skupštine Srbije, eventualno moglo da se proglasi zbog procene da je situacija u vezi sa rešavanjem statusa Kosova izuzetno teška. U tom slučaju, predsednik Srbije ne bi mogao da raspusti Skupštinu i raspiše izbore tri meseca, a Skupština bi mogla i da menja zakone o predsedniku Srbije, vojsci i druge zakone.
Nikolić je za RTS kazao da je SRS želeo da formiranjem Skupštine spreči da Srbija bez formirane Skupštine dočeka sednicu Saveta bezbednosti UN na kojoj će se raspravljati o Kosovu, koja će, kako je rekao, biti održana krajem maja.

Prethodno je poslanička grupa Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije zatražila od predsednika parlamenta sazivanje posebne sednice na kojoj će biti razmatran izveštaj pregovaračkog tima o pregovorima u Beču o budućem statusu Kosova.

"Treba održati sednicu o Kosovu da vidimo šta će reći pregovarački tim, Tadić i Koštunica", rekao je on.

"Ako je situacija izuzetno teška, ako je Srbija u opasnosti, Vlada može da predloži vanredno stanje. Ako poslanici izglasaju vanredno stanje, onda tri meseca predsednik Republike ne može da raspusti Skupštinu", kaže on.

On je rekao i da Skupština može da menja Zakon o predsedniku Srbije, mestu na kome je trenutno Boris Tadić.

"Skupština može da donese zakon o predsedniku, vojsci, odbrani, lokalnoj samoupravi, može da raspravlja o Kosovu i Metohiji i da donese rezoluciju, da formira kasacioni sud, ustavni sud i da ide na izbore", naveo je Nikolić.

Nikolić je naveo da je preuzimanjem funkcije predsednika parlamenta hteo i da preuzme odgovornost u teškim trenutcima za Srbiju. "Mogao sam da sedim kod kuće i čekam proglašenje nezavisnog Kosova", kazao je Nikolić.

Nikolić je u istoj emisiji izjavio i da se protivi ulasku Srbije u Evropsku uniju, kao i da je "od evroskeptika postao protivnik EU". On je dodao da SRS-u, kao najbrojnijoj stranci u parlamentu, pripada mesto predsednika Skupštine.

Đurić: Nema uvođenja vanrednog stanja

U prvoj reakciji na ovu nesvakidašnju najavu, šef Kancelarije za medije Vlade Srbije Srđan Đurić izjavio je za Betu večeras da Vlada neće predlagati uvođenje vanrednog stanja niti uopšte razmišlja o tome.

"Politika Vlade za Kosovo ima jasnu podršku Rusije u Savetu bezbednosti, gde se sada vode razgovori o novoj rezoluciji", kaže on.

"Za Srbiju je najvažnije to što Rusija u Savetu bezbednosti zastupa stav da nova rezolucija mora potvrditi suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", navodi se u Đurićevoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

NS protiv predloga Nikolića

Predstavnica Nove Srbije, stranke koja je podržala Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine, Dubravka Filipovska izjavila je večeras da u Srbiji ne treba uvoditi vanredno stanje, što je kao mogućnost najavio Nikolić. To bi dovelo do daljeg komplikovanja političke situacije, ocenila je ona.

"Moram priznati da za to prvi put čujem i o tome se do sada nije raspravljalo, a ja lično ne verujem da treba da dođe do daljeg komplikovanja političke situacije", rekla je Filipovska za agenciju Betu.

Ona je dodala da "imamo još nekoliko dana da se dođe do nove vlade ili da se ide na nove izbore".

Tim povodom oglasila se i Liberalno-demokratska partija, čiji predsednik Čedomir Jovanović navodi da je pretnja o uvođenju vanrednog stanja dokaz da je izbor Tomislava Nikolića "katastrofa za zemlju".

"Tim svojim stavom je dodatno kompromitovao zemlju, uznemirio građane i otežao međunarodnu poziciju Srbije", naveo je on.

Stranka G17 plus nije iznenađena

Do sada vladajuća stranka G17 plus nije iznenađena izjavom predsednika Skupštine Srbije Tomislava Nikolića jer radikali "samo haos i priželjkuju".

"Samo na dan pošto su došli na čelo zakonodavne vlasti, radikali najavljuju kršenje Ustava i protivustavno uvođenje vanrednog stanja", rečeno je Beti u stranci G17 plus.

Kako se dodaje, Srpska radikalna strankaje ista "ona stranka koja je činila diktatorski režim Slobodana Miloševića, a koja je i nastala u haosu".

U G17 plus ocenjuju da je dobro da "građani mogu da vide kako izgleda radikalska demokratija na delu" i dodaju da je to "poslednja opomena Demokratskoj stranci Srbije da prekine saradnju sa strankom koja je spremna da zemlju dovede u ponovnu izolaciju i kršenje ljudskih i manjinskih prava".

Šta kaže ustav

Ustav Srbije predviđa da, u slučaju proglašenja vanrednog stanja, koje može trajati najviše 90 dana, Skupština Srbije ne može biti raspuštena.

Prema Ustavu Srbije, kako prenosi agencija Tanjug, nadležnost Narodne skupštine je, pored ostalog, da odlučuje o ratu i miru i proglašava ratno i vanredno stanje.

Narodna skupština većinom glasova svih narodnih poslanija, odnosno sa najmanje 126 glasova, proglašava i ukida vanredno stanje i propisuje mere odstupanja od ljudskih i manjinskih prava u ratnom i vanrednom stanju.

Predsednik Republike, kako je predviđeno najvišim državnim aktom, može na obrazloženi predlog vlade raspustiti parlament, kao što to mora da učini ako skupština u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere vladu.

Ustav, međutim precizira da Narodna skupština ne može biti raspuštena za vreme ratnog ili vanrednog stanja.

Najviši državni akt predviđa da skupština koja je raspuštena vrši samo tekuće ili neodložne poslove, a u slučaju proglašenja ratnog ili vanrednog stanja, ponovo se uspostavlja njena puna nadležnost, koja traje do okončanja ratnog ili vanrednog stanja.

Članom 200 predviđeno je da Narodna skupština proglašava vanredno stanje kada javna opasnost ugrožava opstanak države ili građana.

Odluka o vanrednom stanju važi najduže 90 dana, a po isteku tog roka, Narodna skupština odluku o vanrednom stanju može produžiti za još 90 dana, većinom od ukupnog broja narodnih poslanika.

Za vreme vanrednog stanja, Narodna skupština se sastaje bez posebnog poziva i ne može biti raspuštena, dok, proglašavajući vanredno stanje, skupština može propisati mere kojima se odstupa od Ustavom zajemčenih ljudskih i manjinskih prava.

Kad Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane, Ustavom je precizirano da odluku o proglašenju vanrednog stanja donose zajedno predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine i predsednik Vlade, pod istim uslovima kao i Narodna skupština.

Kad odluku o vanrednom stanju nije donela Narodna skupština, ona je dužna da tu odluku potvrdi u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim bude u mogućnosti da se sastane.

Ako skupština tu odluku ne potvrdi, ona prestaje da važi završetkom prve sednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja.

Kad mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava nije propisala Narodna skupština, Vlada je dužna da uredbu o merama odstupanja od ljudskih i manjinskih prava podnese na potvrdu Narodnoj skupštini u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim parlament bude u mogućnosti da se sastane.

U suprotnom, mere odstupanja prestaju da važe 24 sata od početka prve sednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja.
Pocela su manevrisanja :roll:

Bit ce tu svega :(
Hantraga

Post by Hantraga »

KAo sto Prle kaze, sa Kosovom ce biti onako kako Ameri odluce...

Srbija je vec davno izgubila Kosovo, ono je jos samo na papiru sastavni dio Srbije.

Ja mislim da je ovo samo jos jedna velika igra kupovanja vremena. kao sto se sjecamo iz rata, Srbijanski politicari su majstori u kupovini vremena...

Oni su u stanju da od zadnjih 10 sekundi kosarkaske utakmice, razvuku na nekoliko sati...

Mislim da Srbija pokusava da kupi vrijeme, jel ako raspisu nove izbore, Svijet nece priznati kososvo, da ne bi uticali na ishod izbora koji bi onda trebali biti u Julu...

Jel ako se raspisu novi izbori, i svijet prizna Kososvo, Radikali ce jos vise dobiti glasova u parlamentu...

Iz tog razloga, oni pokusavaju da kupe vrijeme da se Kosovo ne prizna bar do jeseni, dok se ne vidi kakvi ce biti rezultati novih izbora...
prleitihi

Post by prleitihi »

paradoksalno..ali..nažalost istinito..radikali koji su najviše obećavali da kosovo neće otići..ostat će bez njega..(jer grobar je prezident skupštine..a vrlo je moguća vlada dss+srs+sps..a ne bi me čudilo i da dinkić uleti..ako mu obećaju ministarstvo finansija)..ostat će bez njega znači za vrijeme njihove vlasti..i opet će narod glasati za njih..i to garant u još većem broju..svaka sličnost sa dodikom koji je izbore dobio na referendumu..od kojeg..znamo svi..nema ništa..i uprkos tome..ruku dajem..sutra da su izbori..dobio bi više glasova negoli na prošlim..ali i svaka sličnost sa silajdžićem..koji je izbore dobio na ukidanju rs-a..od kojeg..znamo svi..nema ništa..i uprkos tome..ruku dajem..sutra da su izbori..dobio bi više glasova negoli na prošlim..JE NAMJERNA..ma nek' nas handre..bolje svakako i ne zaslužujemo!
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Srbiji nista drugo ne preostaje nego da odugovlaci i zavlaci MZ...smijem se kladiti da Tadic zajedno sa Kostunicom i Nikolicem prave scenario good i bad boy's i dok svijet shvati prevaru oni dobiju prolongiranje rjesenja za Kosovo...

Nikolic je na sebe preuzeo ulogu loseg momka a Tadicu je zadatak da daje nadu medjunarodnoj zajednici da u Srbiji ima demokratije, samo im jos treba vremena....dok radikali na svakim izborima dobivaju sve vise vlasti i glasova...Srbija jednostavno plasi medjunarodnu zajednicu svojom propascu,ono kao ako mi propadnemo povuci cemo jos neke narode i drzave u okruzenju u ponor....
Klodovik

Post by Klodovik »

A svijet je jadan toliko "naivan" da ni sada ne shvata prevaru :)
Fair Life

Post by Fair Life »

prleitihi wrote:paradoksalno..ali..nažalost istinito..radikali koji su najviše obećavali da kosovo neće otići..ostat će bez njega..(jer grobar je prezident skupštine..a vrlo je moguća vlada dss+srs+sps..a ne bi me čudilo i da dinkić uleti..ako mu obećaju ministarstvo finansija)..ostat će bez njega znači za vrijeme njihove vlasti..i opet će narod glasati za njih..i to garant u još većem broju..svaka sličnost sa dodikom koji je izbore dobio na referendumu..od kojeg..znamo svi..nema ništa..i uprkos tome..ruku dajem..sutra da su izbori..dobio bi više glasova negoli na prošlim..ali i svaka sličnost sa silajdžićem..koji je izbore dobio na ukidanju rs-a..od kojeg..znamo svi..nema ništa..i uprkos tome..ruku dajem..sutra da su izbori..dobio bi više glasova negoli na prošlim..JE NAMJERNA..ma nek' nas handre..bolje svakako i ne zaslužujemo!
Ista dobro provjerena mustra... nikad ne omane.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

zavrzlama wrote:Srbiji nista drugo ne preostaje nego da odugovlaci i zavlaci MZ...smijem se kladiti da Tadic zajedno sa Kostunicom i Nikolicem prave scenario good i bad boy's i dok svijet shvati prevaru oni dobiju prolongiranje rjesenja za Kosovo...

Nikolic je na sebe preuzeo ulogu loseg momka a Tadicu je zadatak da daje nadu medjunarodnoj zajednici da u Srbiji ima demokratije, samo im jos treba vremena....dok radikali na svakim izborima dobivaju sve vise vlasti i glasova...Srbija jednostavno plasi medjunarodnu zajednicu svojom propascu,ono kao ako mi propadnemo povuci cemo jos neke narode i drzave u okruzenju u ponor....
Opet ti o zavjerama. A jel ti palo na pamet da je po srijedi neuspjeh dogovora izmedju DSS i DS? Mislis Tadicevi i g17 se odrekli ministarskih fotelja da bi nasamarili MZ? Uostalom, vlada jos nije formirana, stoga...Radikali za sada imaju samo poziciju predsjednika Skupstine, a to je za medjunardodne odnose i pitanje Kosova haman pa nebitno.
Uglavnom ako se i formira vlada DSS-SRS-SPS to nece biti 'zato sto Tadic glumi dobrog momka'.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

jeza u ledja wrote:
zavrzlama wrote:Srbiji nista drugo ne preostaje nego da odugovlaci i zavlaci MZ...smijem se kladiti da Tadic zajedno sa Kostunicom i Nikolicem prave scenario good i bad boy's i dok svijet shvati prevaru oni dobiju prolongiranje rjesenja za Kosovo...

Opet ti o zavjerama. A jel ti palo na pamet da je po srijedi neuspjeh dogovora izmedju DSS i DS? Mislis Tadicevi i g17 se odrekli ministarskih fotelja da bi nasamarili MZ? Uostalom, vlada jos nije formirana, stoga...Radikali za sada imaju samo poziciju predsjednika Skupstine, a to je za medjunardodne odnose i pitanje Kosova haman pa nebitno.
Uglavnom ako se i formira vlada DSS-SRS-SPS to nece biti 'zato sto Tadic glumi dobrog momka'.
dobro bi bilo da je u pitanju zavjera....bolno je to sto je to svarnost...mi u BIH smo platili ogromnu cijenu tih Srbijanskih kalkulacija i zavjera...

Mene uopste ne interesuje sta i kako ce funkcionisati vlast u Srbiji...mene interesuje koliko uspopstava te vlasti i kalkulacija u vezi Kosova ima veze sa BIH..a ima puno veze...u Srbiji je prepucavanje u vezi toga ko ce biti na vlasti kad Kosovo bude odlazilo definitivno iz Srbije...jer niko nezeli na sebe tu odgovornost..radikali su spremni uzeti odgovornost na sebe ali zauzvrat hoce vlast...EU ne odgovaraju radikali...a tkz. demokrata Tadic nema podrsku naroda,vojske i policije da uzme kontrolu drzave u svoje ruke jer u Srbiji vladaju isti oni koji su ubijali i pljackali po BIH tokom cijele agresije na BIH.....vrijeme ce pokazati da sve u vezi ove farse sa formiranjem vlasti u Srbiji je u stvari kupovina vremena i utvrdjivanje pazara u vezi Kosova i politickog i teritorijalnog uredjenja BIH...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Hmmmmm... sudeci po clanku sa B92 u drugom poluvremenu gledacemo utakmicu sa puno sansi, a vjerovatno i puno golova... U svakom slucaju uzbudjenja nece usfaliti...

Cini se da je Nikoliceva strategija ova:

Uvodjenjem vanrednog stanja u Srbiji sprijeciti Tadica da raspusti Skupstinu, odnosno da Nikolicu uzme tesko steceno mjesto predsjedavajuceg (posto u slucaju vanrednog stanja Skupstina ne moze biti raspustena 3 mjeseca). Ta tri mjeseca Nikolic bi iskoristio da preko skupstinske vecine donese nove zakone, koji bi bili usmjereni prema onome koji moze raspustiti skupstinu, a to je u ovom trenutku predsjednik drzave.

Jebote, pa ovo sve vise lici na dolazak Hitlera na vlast... samo jos fale Zidovi... ali mozda u tu svrhu mogu posluziti Cedo Jovanovic i Boris Tadic???

Ako Evropa ovo ne sasijece u korijenu... kao birvaktile u Austriji... moglo bi fakat biti gutavo...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

kub lajkan wrote: Jebote, pa ovo sve vise lici na dolazak Hitlera na vlast... samo jos fale Zidovi... ali mozda u tu svrhu mogu posluziti Cedo Jovanovic i Boris Tadic???
...
Albanci su Jevreji, mi smo Poljska, Brcko je Danzig, a Hrvatska je Rusija. :P
prleitihi

Post by prleitihi »

Već prvog dana predsjedanja skupštinom Srbije njezin novi predsjednik, ultranacionalist Tomislav Nikolić, pokazao je svoja radikalska stajališta, koja se bitno razlikuju od europskih.

Nikolić je u parlamentu koji vodi izjavio kako se nada će Rusija iznaći neki način za udruživanje zemalja koje su protiv američke hegemonije i Europske Unije.

- To je moj stav i nadam se da će u Srbiji većina biti za opredjeljenje radikala i da će težiti članstvu u takvoj organizaciji, a ne u EU - rekao je Nikolić.

U jednom od odgovora zastupnicima DS-a i LDP-a Nikolić je rekao da Srbija nažalost nije ruska provincija, ali da ne može biti ni europska kolonija. Dodao je kako je besmisleno da njemu prigovaraju zbog te izjave te naglasio da je Srbija suverena i da je spreman za njenu suverenost proliti krv.

Zanimljivo je i to da je u trenutku kada međunarodna zajednica izražava strah zbog povratka nacionalizma u Srbiju ruski veleposlanik u Srbiji Aleksandar Aleksjev posjetio Nikolića kako bi mu čestitao na izboru te izjavio da je izbor Nikolića unutrašnja stvar Srbije, ali da Rusija poštuje demokratske principe njegovog izbora.

- Rusko veleposlanstvo uvijek je spremno za suradnju sa Srbijom i naš cilj je da pojačamo suradnju na svakoj razini i s vladom i sa skupštinom - rekao je Aleksejev, koji nije želio komentirati poruke iz Bruxellesa povodom izbora Nikolića. Dodao je samo da je svaki “izbor naših prijatelja prihvatljiv za Rusiju”.

U trenutku kada Europska Unija vrši pritisak na Koštunicu i Tadića da ipak sjednu za pregovarački stol i pokušaju formirati Vladu zbog europske budućnosti Srbije, predsjednik Boris Tadić pozvao je četiri stranke, koje su podržale izbor Tomislava Nikolića za predsjednika parlamenta, da ga do 11. svibnja izvijeste ako imaju zajedničkog kandidata za predsjednika nove vlade.

Tadić je u pismu pozvao Srpsku radikalnu stranku (SRS), Demokratsku stranku Srbije (DSS), Novu Srbiju (NS) i Socijalističku partiju Srbije (SPS) da ga obavijeste ako tako formirana skupštinska većina uz kandidata za predsjednika skupštine ima i zajednički prijedlog za mandatara, prije nego što on skupštini konačno predloži kandidata za predsjednika vlade ili donese ukaz o raspuštanju skupštine i raspisivanju novih izbora.

Tadić je objasnio da mu do sada izabrane izborne liste nisu dostavile nijedan prijedlog kandidata za predsjednika vlade koji može osigurati većinu glasova i da zbog toga nije predložio skupštini mandatara, kako je to predviđeno ustavom Srbije.

Politički analitičari u Srbiji ocjenjuju kako je nakon izbora Nikolića sasvim izvjesno da su pred Srbijom novi izbori, osim ako pod pritiskom međunarodne zajednice Koštunica i Tadić, unatoč udaljavanju, ne pronađu kompromis i formiraju vladu.

Šef zastupničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić odbacuje mogućnost da DSS-Nova Srbija, Srpska radikalna stranka (SRS) i Socijalistička partija Srbije (SRS) formiraju novu vladu.

Aligrudić je izjavio kako je više puta jasno i glasno rečeno da DSS, SRS i SPS neće formirati vladu, odnosno da podrška izboru Nikolića ne znači da je uspostavljena skupštinska većina i da to nema nikakvu političku konotaciju.

Podrška Nikoliću nije rezultat inata zbog toga što pregovori o formiranju vlade nisu bili uspješni, rekao je Aligrudić, dodavši da je uvijek bolje formirati vladu nego ići na nove izbore. I radikal Vučić je odbacio mogućnost da njegova stranka formira novu vladu sa DSS-om.

Dodao je da je Srbija najbliža raspisivanju novih izbora, ali nije isključio ni mogućnosti da se se formira nova vlada DSS-a i Demokratske stranke zbog pritisaka koji na njih vrše iz EU. Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocjenio je da je poziv predsjednika Srbije Borisa Tadića strankama koje su formirale parlamentarnu većinu da predlože kandidata za mandatara, zakasnio i da je sada najvažnije da se raspišu izbori.

Strah od povratka u devedesete
Većina čelnika nacionalnih savjeta manjina u Vojvodini strepi da zbog izbora Tomislava Nikolića za predsjednika parlamenta može doći do jačanja nacionalizma i ekstremizma te međunacionalnih incidenata. Koordinator manjinskih savjeta u Vojvodini i čelnik Nacionalnog savjeta Mađara Laslo Joža je za Građanski list rekao da su izbor Nikolića za predsjednika parlamenta i činjenica da Srbija nema vladu “žestok i negativan signal”.

Nacionalni savjet manjina podsjetio je da su radikali sa skupštinske govornice 90-ih godina pripadnicima nacionalnih manjina slali poruke "Mađarima ćemo dati jedan sendvič, Slovacima dva sendviča - imate svoje matične države".

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat rekao je da su manjine zabrinute i zatečene te da ovo ni za Srbiju nije dobro. - Uvijek su neki potezi ohrabrivali destruktivne snage koje su si uzimale za pravo da čine zlo manjinama i moguće je da ovo shvate kao ohrabrenje za nova nedjela, kaže Horvat. (M. K.)

Osnovan Hitni antifašistički otpor Srbije
U Novom Sadu osnovana je koalicija “Hitni antifašistički otpor Srbije” (HAOS) koja okuplja pojedince, nevladine udruge i stranke čiji je cilj promjena vladajućeg sistema vrijednosti u Srbiji. U proglasu navode da je u Srbiji nužan hitan antifašistički otpor, jer aktualna vlast favorizira i u dobroj mjeri podržava fašizaciju svih slojeva društva. Otvoreni pravoslavni fundamentalizam i nacionalizam na svim nivoima stavljaju u diskriminirani položaj sve koji mu ne pripadaju. (mk)
http://www.jutarnji.hr/

uvesti u škole predmet politički mazohizam.. :oops:
pesak

Post by pesak »

PTJ MUP-a pod kontrolom Jočića
10. maj 2007. | 07:27 | Izvor: B92
Beograd -- Dok su trajali pregovori o formiranju vlade, Protivteroristička jedinica MUP-a Srbije izdvojena iz sastava Žandarmerije.

Tokom razgovora o vladi, u kojima je ključni kamen spoticanja bilo baš Ministarstvo unutrašnjih poslova, PTJ je izdvojen i reorganizovan u samostalnu jedinicu, a tehnički ministar policije Dragan Jočić ju je prošle nedelje stavio pod svoju direktnu komandu. Među pripadnicima te jedinice su i nekadašnji pripadnici JSO-a.Zvanično - Jedinica za specijalne operacije MUP-a Srbije ne postoji, ukinuta je ubrzo po ubistvu premijera Zorana Đinđića. Međutim, nije tajna da su njeni pripadnici, oni koji nisu optuženi za ubistva, maja 2003. premešteni u elitnu formaciju, Protivterorističku jedinicu u okviru Žandarmerije.

Bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije BIA Goran Petrović smatra da ta odluka nije sporna jer se po Zakonu o policiji specijalne jedinice ne mogu upotrebljavati bez prethodne ministrove saglasnosti, ali da je čudno što je Jočić sve to obavio u tajnosti.

"Tako da se ovim potezom i izdvajanjem PTJ iz Žandarmerije po meni nije desilo ništa spektakularno. Da li je on time želeo da proizvede neki psihološki efekat, na šta je naša javnost, naročito u kontekstu završetka suđenja za ubistvo premijera, naročito osetljiva", pita se Petrović.

"Da li neki operativni, organizacioni... Kažem, nama je veoma teško da procenimo o čemu se tu zapravo radi", navodi on.

Ipak, motiv odluke posebno je interesantan kada se zna da srž jedinice čine pripadnici rasformiranih "crvenih beretki" (JSO), koja nije pročišćena od onih koji su se bavili kriminalom.

Takođe, podređivanje ličnoj kontroli predstavlja opasnost od koncentracije moći i upravljanja policijskim formacijama u rukama jednog čoveka - tehničkog ministra unutrašnjih poslova, kaže bivši savetnik ministra policije Dušana Mihajlovića, Božo Prelević.

"Ne vidim nijednog razloga da ministar izdvoji jednu jedinicu, posebno jedinicu sa takvim 'bekgraundom', sa takvom prošlošću, i da je potčini samo sebi", kaže Prelević.

"Meni je jako teško da shvatim koji će to zadatak ministar njima lično da poveri, bez ostatka policije. I u kom tom zadatku bi naredba preko direktora policije ili preko komandanta te jedinice njemu izazvala probleme, prosto ne mogu da zamislim koji je to legalan zadatak", kaže on.

Ni ovoga puta ministar Dragan Jočić nije želeo za B92 da odgovori zbog čega je Protivterorističku jedinicu podveo pod svoju kontrolu i nije li to - u momentu pregovora oko formiranja vlade - odluka kojom želi da pokaže da je siguran da nije odlazeći ministar.
pesak

Post by pesak »

ljudi, nema brige za vas...ovde ce biti krvi do kolena. :(
ima da nas pobiju...tako je to kad lopov hoce da bude i ubica, a ubica mu nadredjeni. kako su lako ubili djindjica, i nas ce. ali ne sve.
zlocinacko udruzenje pokazuje svoje pravo lice i evropi.
to ce biti odredi smrti...da ne bude zabune. to su bili i odredi smrti po nasoj staroj zemlji, jugi, sad ce po srbiji...
Fair Life

Post by Fair Life »

Osoba tjedna: TOMISLAV NIKOLIĆ

Mislilo se da je srbijanska kriza dotakla dno višemjesečnom nesposobnošću Vojislava Koštunice i Borisa Tadića da formiraju novu vladu, zbog čega je neki tamošnji šaljivčina već nazvao Srbiju najvećom nevladinom organizacijom u Evropi. A onda se smijeh zaledio na licima, jer se pokazalo da ispod tog dna ima još itekoliko prostora za novo padanje i sunovraćivanje.

U noći s ponedjeljka na utorak – što je više nego prikladan ambijent – srbijanska Skupština izabrala je za svog predsjednika vođu Srpske radikalne stranke i zamjenika "četničkog vojvode" Vojislava Šešelja, Tomislava Nikolića. Ovaj nije, sretna mu majka, tako visoko poletio ni u vrijeme Miloševića (iako je i tada dogurao do mjesta potpredsjednika vlade), a zna se što to znači.

Znači da je tzv. demokratski blok (proizašao iz odumrlog DOS-a, koji je "oktobarskom revolucijom" oborio Miloševića) pred definitivnim raspadom, i da to još i nije najgore. Nikolić je, naime, ne samo izabran uz podršku Koštuničinog DSS-a, nego u zraku visi prijetnja da dvije stranke zajednički formiraju i vladu.

Doduše, moguće je i da Koštunica ovim samo ucjenjuje Tadića kako bi vladu ipak formirao s njim, ali po svome diktatu, do 14. svibnja kao ultimativnog roka nakon kojeg treba raspisati nove izbore. Ali, ako bi i bilo tako, a vjerojatno nije, mjera je prevršena. Jedan od najvećih i najzanimljivijih srbijanskih portala, radija B92, upravo vrvi gorko-satiričnim komentarima koji Srbiju više prikazuju kao letalni odjel traumatologije nego kako-tako sređenu zemlju.

Tako jedan čitalac piše o "novom ubijanju Đinđića", drugi o novom randevuu Srba s kandilima i kostima cara Lazara, a treći sarkastično zove da se jednostavno ugase svjetla i da se novi sastanak "nebeskog naroda" zakaže na nekom boljem mjestu. No, neki tamošnji komentatori nisu za bacanje koplja u trnje i iznose drukčije mišljenje, koje smo i mi znali natuknuti na ovim stranicama, a to je da nema boljeg načina da radikali polome zube nego da dođu na vlast. I to baš u vrijeme kada će se Srbija morati oprostiti od Kosova!

U međuvremenu, kaže se, Tadić treba okrenuti leđa Koštunici umjesto da beskonačno čeka da to ovaj učini njemu, a "oktobarsku revoluciju" trebalo bi nastaviti tamo gdje je stala. Dakle, doviđenja "do 6. oktobra"! To je pozivna parola onog dijela Srbije koji je posramljen najnovijim zbivanjima, ali i riješen da se tome suprotstavi, što će podržati i svatko razuman izvan Srbije. Jer, jasno je da je uspon Nikolića dobra vijest za sve nesrpske ekstremiste i ratoborne sačekuše, hrvatske najviše.

U svakom slučaju nikada se u zraku nije osjećao ovoliki vonj nečeg prijelomnog i sudbonosnog. Nakon što se u Srbiji već punih dvadeset godina najavljuju godine raspleta, ona možda tek sada nastupa. A kakav će to biti rasplet, ne treba brzati sa zaključcima. Iako sada izgleda drukčije, možda je zbilja baš ulazak radikala u vlast onaj zadnji metar u srbijanskom tunelu nakon kojeg se vidi svjetlo.

O da, znamo da sve to malo zanima one koji dijele mišljenje vaterpolista Šimenca koji ovih dana lupnu na HRT-u (iako bi baš on trebao najbolje znati lijek za to – voda u zubima) da mu Srbi "smrde" po zlu. Ali, baš zato mi nekako ne možemo završiti ove retke a da ne kažemo – drži se, Srbijo!

Marinko ČULIĆ

FERAL, 9. svibnja, 2007.
Post Reply