TOEFL Test
-
Mariella
#76 Re: TOEFL Test
Ja samo kazem kako je meni bilo, nisam ni ocekivala da budem sama... U CPE je taj isti dan bilo 2 ljudi, a sala dvostruko veca, a evo ljudi kazu i slusalice bolje, tako da ko zeli da polaze, CPE je definitivno bolji izbor.
-
ella234
#77 Re: TOEFL Test
Zdravo!
Posto ne mogu da nadjem temu vezanu za toefl test koja je iz 2015. godine, nadam se da ce mi neko pomoci ovdje, jer uskoro i ja polazem taj test. Zanima me da li neko ima neke nove informacije, iskustva..
Neko ko je skoro polagao TOEFL test u CPE-u. Stvarno bi mi bilo od velike pomoci.
Hvala unaprijed!
Posto ne mogu da nadjem temu vezanu za toefl test koja je iz 2015. godine, nadam se da ce mi neko pomoci ovdje, jer uskoro i ja polazem taj test. Zanima me da li neko ima neke nove informacije, iskustva..
Neko ko je skoro polagao TOEFL test u CPE-u. Stvarno bi mi bilo od velike pomoci.
Hvala unaprijed!
- Leia_Organa
#78 Re: TOEFL Test
Polagala sam ja prošle godine, ne mislim da se nešto u međuvremenu drastično promijenilo.ella234 wrote:Zdravo!
Hvala unaprijed!
Šta te tačno zanima?
-
triple mama
#79 Re: TOEFL Test
Leia_Organa wrote:Polagala sam ja prošle godine, ne mislim da se nešto u međuvremenu drastično promijenilo.ella234 wrote:Zdravo!
Hvala unaprijed!
Šta te tačno zanima?
napisite molim Vas sve detalje...nacin na koji se polaze, redoslijed, da li se polaze zaista po ovim poglavljima tipa Reading, Listening i sl. sta je Vama bilo najteze, najzahtjevnije? koji ste esej dobili i sl.? hvala puno
p.s. meni na dodiplomskom traze da polozim ovaj test
-
Nuke
#80 Re: TOEFL Test
Ja sam polagao u junu ove godine, ali ne u Sarajevu, mada mislim da je to isto. Raspored je identican onom u zvanicnom vodicu za TOEFL (citanje, slusanje, pricanje i na kraju pisanje).triple mama wrote:Leia_Organa wrote:Polagala sam ja prošle godine, ne mislim da se nešto u međuvremenu drastično promijenilo.ella234 wrote:Zdravo!
Hvala unaprijed!
Šta te tačno zanima?
napisite molim Vas sve detalje...nacin na koji se polaze, redoslijed, da li se polaze zaista po ovim poglavljima tipa Reading, Listening i sl. sta je Vama bilo najteze, najzahtjevnije? koji ste esej dobili i sl.? hvala puno
Najtezi dio za mene je bio pricanje, jer imas malo vremena da skontas sta reci, a i ometaju te drugi, pogotovo ako neko bas glasno prica. Na kraju sam tu i dobio najmanje bodova. Citanje je najlakse, sustina je da ne citas kompletan tekst, nego samo prve recenice paragrafa, kako bi ti kasnije bilo lakse pronaci relevantne informacije. Slusanje je malo zahtjevnije, jer znaju nekad pitati o sitnim detaljima. Kod prvog dijela pisanja, bitno je izvuci kljucne rijeci iz teksta i napisati ih na papir i onda dok slusas, pored svake tvrdnje napises argumente za ili protiv (agumente koje iznosi govornik). Kad pises esej vrlo je vazno da imas strukturu: uvod, dva ili tri argumenta (po paragraf o svakom) i na kraju zakljucak. Ne razmisljaj o spelovanju previse, bitno je da je tekst razumljiv, struktuiran i koherentan.
Tema eseja koju sam dobio je bila u smislu da imas dvije tvrdnje i da ti na kraju izaberes jednu i argumentujes za nju. Ne sjecam se tacno, ali bilo je nesto u smislu da je bolje stediti novac i misliti na buducnost, nego trositi novac na putovanja i sl. Nesto u tom fazonu.
Meni je test bio puno laksi nego sto sam mislio da ce biti, a dobio sam najmanje na pricanju, kako sam i ocekivao. Ukupan broj bodova je bio vise nego dovoljan da upisem master program koji sam htio. Sretno!
Edit: Sto se tice materijala, koristio sam zvanicni vodic sa elektronskim testovima (tu imas tri kompletna testa sa primjerima odgovora). Sedam dana prije ispita sam uradio i online test na TOEFL-ovoj stranici. Takodje, na notefull.com sam pronasao uputstva za struktuiranje odgovora tokom pricanja.
- Leia_Organa
#81 Re: TOEFL Test
Kolega Nuke je dao dobar odgovor na post. Za razliku od njega, ja sam najmanje bodova osvojila na čitanju jer sam previše vremena provela analizirajući prvi tekst, i to u cjelini. Greška, jer se pitanja odnose na paragrafe, rečenice, i možda su bila dva-tri pitanja glede tematike teksta u cijelosti. Najlakše ti je da svaki tekst samo skeniraš, a onda kada vidiš pitanja, pročitaš posebno paragraf ili dio paragrafa na koji se pitanje odnosi.triple mama wrote:Leia_Organa wrote:Polagala sam ja prošle godine, ne mislim da se nešto u međuvremenu drastično promijenilo.ella234 wrote:Zdravo!
Hvala unaprijed!
Šta te tačno zanima?
Što se tiče slušanja, najbitnije ti je da pišeš ključne riječi. Skiciraj sebi, ako ti je tako lakše da pribilježiš najbitnije informacije. Dobra stvar je što odmah nakon odslušanog predavanja moraš odgovarati na pitanja, tako da je sve 'svježe'.
Glede pričanja, savjet, nemoj previše komplikovati.
Što se tiče pisanja, dobila sam jedan članak i odslušala jedno predavanje i onda sam morala pisati esej s osvrtom na oboje. Ne znam tačno koja je tema bila, ali znam da je nešto za ekosistem, očuvanje ekosistema.
Što se tiče pripreme, nisam kupovala onu knjigu, već sam našla neke materijale online. Ove sam vježbe sve preradila, https://www.youtube.com/watch?v=ypDzmg44Prs. Bilo je pravo korisno. Uglavnom, rezultat je bio više nego dobar. Završila sam gdje sam htjela. xD
Sretno!
- ExNihilo
#82 Re: TOEFL Test
A gdje si završila 
- Leia_Organa
#83 Re: TOEFL Test
Na master programu u Španiji.ExNihilo wrote:A gdje si završila
-
triple mama
#84 Re: TOEFL Test
Ja sam polagao u junu ove godine, ali ne u Sarajevu, mada mislim da je to isto. Raspored je identican onom u zvanicnom vodicu za TOEFL (citanje, slusanje, pricanje i na kraju pisanje).
Najtezi dio za mene je bio pricanje, jer imas malo vremena da skontas sta reci, a i ometaju te drugi, pogotovo ako neko bas glasno prica. Na kraju sam tu i dobio najmanje bodova. Citanje je najlakse, sustina je da ne citas kompletan tekst, nego samo prve recenice paragrafa, kako bi ti kasnije bilo lakse pronaci relevantne informacije. Slusanje je malo zahtjevnije, jer znaju nekad pitati o sitnim detaljima. Kod prvog dijela pisanja, bitno je izvuci kljucne rijeci iz teksta i napisati ih na papir i onda dok slusas, pored svake tvrdnje napises argumente za ili protiv (agumente koje iznosi govornik). Kad pises esej vrlo je vazno da imas strukturu: uvod, dva ili tri argumenta (po paragraf o svakom) i na kraju zakljucak. Ne razmisljaj o spelovanju previse, bitno je da je tekst razumljiv, struktuiran i koherentan.
Tema eseja koju sam dobio je bila u smislu da imas dvije tvrdnje i da ti na kraju izaberes jednu i argumentujes za nju. Ne sjecam se tacno, ali bilo je nesto u smislu da je bolje stediti novac i misliti na buducnost, nego trositi novac na putovanja i sl. Nesto u tom fazonu.
Meni je test bio puno laksi nego sto sam mislio da ce biti, a dobio sam najmanje na pricanju, kako sam i ocekivao. Ukupan broj bodova je bio vise nego dovoljan da upisem master program koji sam htio. Sretno!
Edit: Sto se tice materijala, koristio sam zvanicni vodic sa elektronskim testovima (tu imas tri kompletna testa sa primjerima odgovora). Sedam dana prije ispita sam uradio i online test na TOEFL-ovoj stranici. Takodje, na notefull.com sam pronasao uputstva za struktuiranje odgovora tokom pricanja.[/quote]
hvala svima na odgovorima. jos samo pitanje - zvanicni vodic sa el. testovima je nesto sto se placa ili?
Edit: Sto se tice materijala, koristio sam zvanicni vodic sa elektronskim testovima (tu imas tri kompletna testa sa primjerima odgovora). Sedam dana prije ispita sam uradio i online test na TOEFL-ovoj stranici. Takodje, na notefull.com sam pronasao uputstva za struktuiranje odgovora tokom pricanja.[/quote]
hvala svima na odgovorima. jos samo pitanje - zvanicni vodic sa el. testovima je nesto sto se placa ili?
- purgatorio
#85 Re: TOEFL Test
Koliko vremena važi TOEFL?
-
miki27A
#86 Re: TOEFL Test
TOEFL i iELTS su vazeca po 2 godine, GRE vazi 5 godina.purgatorio wrote:Koliko vremena važi TOEFL?
-
Nuke
#87 Re: TOEFL Test
Da, placa se. Medjutim, uvijek postoji i drugi nacintriple mama wrote: hvala svima na odgovorima. jos samo pitanje - zvanicni vodic sa el. testovima je nesto sto se placa ili?
-
ella234
#88 Re: TOEFL Test
Evo i ja sam polagala TOEFL test, i sinoc dobila rezultate. 18 - citanje, 15 - slusanje, 26 - pricanje, 24 -pisanje, ukupno 83. Meni je stvarno najteze citanje bilo. Mislila sam da mi tu nece dati ni 10 bodova, jer bi se zadrzala puno da analiziram jednu duzu recenicu. Cak sam posljednjih 5 pitanja odgovorila tako sto bih izabrala bilo koji odgovor jer nisam vise imala vremena
. Za pricanje sam se najvise plasila, a na kraju je najbolje ispalo. Kod pricanja je bitno da se opustite. Stavila sam slusalice koje bas pomazu da ne cujete nista osim svog glasa. Sto se tice rezultata, moglo je to puno bolje. Moja je greska sto nisam dovoljno vjezbala, ali sa druge strane i da jesam, mozda bi mi se opet desilo da se jednostavno ne mogu koncentrisati od te neke treme. S obzirom da sam dosla pola sata ranije u CPE, i usla u prostoriju gdje je bilo testiranje, vidjela troje ljudi da vec sjede, da su vec ispunili svoj formular, uslikali se, nekako sam se tu uspanicila i zurila odmah na pocetku.
Moj savjet je da budete smireni koliko god mozete, da se posvetitie najvise citanju i slusanju kada se budete spremali za ovaj test, jer ostalo je mnogo lakse. Ja sam se spremala mozda 2 sedmice, svaki dan po 2 sata otprilike. Dan prije ispita nista nisam dotakla, jer sam citala da dosta ljudi to savjetuje kako se ne bi totalno zbunili, i to mi je pomoglo. Uglavnom, zadovoljna sam sa rezultatom jer meni taj papir treba samo da bih mogla zavrsiti fax, jer su predavanja na engleskom, i osvojila sam dovoljno bodova kako bi to bilo uvazeno. Nadam se da vam je ovo bar malo pomoglo.
Sretno!
Moj savjet je da budete smireni koliko god mozete, da se posvetitie najvise citanju i slusanju kada se budete spremali za ovaj test, jer ostalo je mnogo lakse. Ja sam se spremala mozda 2 sedmice, svaki dan po 2 sata otprilike. Dan prije ispita nista nisam dotakla, jer sam citala da dosta ljudi to savjetuje kako se ne bi totalno zbunili, i to mi je pomoglo. Uglavnom, zadovoljna sam sa rezultatom jer meni taj papir treba samo da bih mogla zavrsiti fax, jer su predavanja na engleskom, i osvojila sam dovoljno bodova kako bi to bilo uvazeno. Nadam se da vam je ovo bar malo pomoglo.
Sretno!
-
triple mama
#89 Re: TOEFL Test
ella234 wrote:Evo i ja sam polagala TOEFL test, i sinoc dobila rezultate. 18 - citanje, 15 - slusanje, 26 - pricanje, 24 -pisanje, ukupno 83. Meni je stvarno najteze citanje bilo. Mislila sam da mi tu nece dati ni 10 bodova, jer bi se zadrzala puno da analiziram jednu duzu recenicu. Cak sam posljednjih 5 pitanja odgovorila tako sto bih izabrala bilo koji odgovor jer nisam vise imala vremena. Za pricanje sam se najvise plasila, a na kraju je najbolje ispalo. Kod pricanja je bitno da se opustite. Stavila sam slusalice koje bas pomazu da ne cujete nista osim svog glasa. Sto se tice rezultata, moglo je to puno bolje. Moja je greska sto nisam dovoljno vjezbala, ali sa druge strane i da jesam, mozda bi mi se opet desilo da se jednostavno ne mogu koncentrisati od te neke treme. S obzirom da sam dosla pola sata ranije u CPE, i usla u prostoriju gdje je bilo testiranje, vidjela troje ljudi da vec sjede, da su vec ispunili svoj formular, uslikali se, nekako sam se tu uspanicila i zurila odmah na pocetku.
Sretno!
Cestitam. Ja polažem 10.1. i isto mi treba zbog mastera...da li se rezultati dobiju odmah ili nakon koliko vremena? hvala
- Nisrin
#90 Re: TOEFL Test
Imate li neku knjigu online za pripremu TOEFLa?? 
- HB_BHF
#91 Re: TOEFL Test
Preporuka gdje raditi test, Sarajevo ili Zagreb?
- Biene
#92 Re: TOEFL Test
Iko radio u Tuzli? Ja sam se prijavila pa me zanima kakva je tamo situacija?