TOEFL Test
-
casanova123
#51 Re: TOEFL Test
dzaba kontaktiras
imas collegeboard stranicu
tamo se registruj, i plati online, dobit ces potvrdu da je placeno i kada ti je termin.. izadjes i polazes.. piolaze se na kampusu univerziteta sarajevo.
imas collegeboard stranicu
tamo se registruj, i plati online, dobit ces potvrdu da je placeno i kada ti je termin.. izadjes i polazes.. piolaze se na kampusu univerziteta sarajevo.
-
nino90
#52 Re: TOEFL Test
Planiram da uradim toefl test, da bih imao tu diplomu ako zatreba. Sta mi preporucujete, kako da se pripremim za test?
Da li da citam ove knjige koje postavljaju na netu, ili da upisem neki kurs dodatno da se pripremim ?
Da li da citam ove knjige koje postavljaju na netu, ili da upisem neki kurs dodatno da se pripremim ?
-
rudy81
#53 Re: TOEFL Test
reni-90 wrote:Planiram da uradim toefl test, da bih imao tu diplomu ako zatreba. Sta mi preporucujete, kako da se pripremim za test?
kakav ti je engleski inace, pogotovo listening-speaking varijanta?
-
nino90
#54 Re: TOEFL Test
normala, sto se slusanja tice razumijem uglavnom sve
ovo filmove i slicno gledam bez prijevoda
los mi je izgovor
ovo filmove i slicno gledam bez prijevoda
los mi je izgovor
-
casanova123
#55 Re: TOEFL Test
speaking
Bitno: pravilan izgovor, jasan govor, cistoca, glasan govor.. uglavnom jasn, glasno i razumno, jer i mje to bitno
Nebitno: kolicina price.. znaci definitivno objesi macku o rep ako ti ispricas 200 rijeci za 1min, a onaj te tamo ne razumije, jer mozda ne valja mikrofon, ili smutis rijeci, i hop kaze nepravilnai zgovor, i dobijes 0.5 poena od 4 po tekstu i cao..
Bitno: pravilan izgovor, jasan govor, cistoca, glasan govor.. uglavnom jasn, glasno i razumno, jer i mje to bitno
Nebitno: kolicina price.. znaci definitivno objesi macku o rep ako ti ispricas 200 rijeci za 1min, a onaj te tamo ne razumije, jer mozda ne valja mikrofon, ili smutis rijeci, i hop kaze nepravilnai zgovor, i dobijes 0.5 poena od 4 po tekstu i cao..
-
rudy81
#56 Re: TOEFL Test
mislim da se ne trebas sekirati previse, vjezbaj izgovor jer ko sto stoji u postu iznad jako je bitno kvalitetno da izgovoris ono sto izgovoris... budi izlozen/a sto vise engleskom u periodu pred ispit, slusaj, citaj, govori...koliko god je moguce, svaka nova naucena rijec/fraza ce ti biti od koristi.
tesko da ces se pripremiti listajuci prirucnike gramatike...ali kvalitetan kurs bi mogao biti vrlo koristan, potrazi neki intenzivni kurs konverzacijskog engl.
imaj na umu da ti internet based TOEFL vrijedi dvije godine, tako da ne mozes to imati "u steku" kad zatreba, jedino ako ces u periodu od naredne dvije godine aplicirati za nesto. (osim ako se nije sta promijenilo u medjuvremenu)
tesko da ces se pripremiti listajuci prirucnike gramatike...ali kvalitetan kurs bi mogao biti vrlo koristan, potrazi neki intenzivni kurs konverzacijskog engl.
imaj na umu da ti internet based TOEFL vrijedi dvije godine, tako da ne mozes to imati "u steku" kad zatreba, jedino ako ces u periodu od naredne dvije godine aplicirati za nesto. (osim ako se nije sta promijenilo u medjuvremenu)
- Erzsebet
#57 Re: TOEFL Test
Ako želiš aplicirati negdje, ti moraš živjeti na engleskom da bi test dobro uradio. Sve ostalo je bezveze i nećeš imati šanse.
-
nino90
#58 Re: TOEFL Test
kako mislis, vrijedi samo dvije godine ?
Znaci nakon dvije godine, moram ponovo placati i polagati ako mi zatreba?
-
rudy81
#59 Re: TOEFL Test
da, osim ako se nesto nije promijenilo mada sumnjam...reni-90 wrote:kako mislis, vrijedi samo dvije godine ?
-
paranormalna
#60 Re: TOEFL Test
Mene zanima koliko se dugo čeka na dobijanje rezultata na kućnu adresu? Na stranici ETS-a kažu 4 do 6 sedmica; kakvo je vaše iskustvo za dobijanjem rezultata poštom? Hvala 
-
rudy81
#61 Re: TOEFL Test
paranormalna wrote:Mene zanima koliko se dugo čeka na dobijanje rezultata na kućnu adresu? Na stranici ETS-a kažu 4 do 6 sedmica; kakvo je vaše iskustvo za dobijanjem rezultata poštom? Hvala
bas tako, mjesec dana minimalno
ti mozes odmah, ukoliko znas na koji ces se univerzitet prijaviti, upisati i njihovu adresu pa ce rezultati biti proslijedjen direktno njima...
- Chika Asistent
#62 Re: TOEFL Test
Imal iko konkretan prijedlog za "intenzivan" kurs. Mislim intenzivan u pravom smislu riječi a ne samo po cijeni.
Imal iko kakvih iskustava???
Imal iko kakvih iskustava???
-
casanova123
#63 Re: TOEFL Test
Kod nas ja mislim da nemas konkretan kurs za pripremu za TOEFl.. progooglaj malo "ESL prep", TOEFL prep" i tako to..
- Chika Asistent
#64 Re: TOEFL Test
Ma ima ovaj u CPe namjenski za TOEFL http://www.cpe.ba/engleski_jezik.html#H ali me zanimaju iskustva da li je neko to već prošao ili neki sličan njemu. Nema smisla da ih nazovem pa da pitam za kvalitet ... znaš unaprijed odgovorcasanova123 wrote:Kod nas ja mislim da nemas konkretan kurs za pripremu za TOEFl.. progooglaj malo "ESL prep", TOEFL prep" i tako to..
-
casanova123
#65 Re: TOEFL Test
cini mi se da sam negdje procitao da je poprilicno los taj CPE kurs...
-
Inspirit
#66 Re: TOEFL Test
Da malo obnovim temu
Sta ako se ne postigne zadovoljavajuci rezultat? Da li se opet placa puna cijena pri drugom izlasku na test?
I vidim da se TOEFL moze polagati u SUS-u i u CPE-u u Sarajevu... Gdje je bolje polagati?
I vidim da se TOEFL moze polagati u SUS-u i u CPE-u u Sarajevu... Gdje je bolje polagati?
-
rudy81
#67 Re: TOEFL Test
kako mislis 'bolje'?Inspirit wrote:Da malo obnovim temuSta ako se ne postigne zadovoljavajuci rezultat? Da li se opet placa puna cijena pri drugom izlasku na test?
-
Inspirit
#68 Re: TOEFL Test
Naprimjer ko ima bolje kompjutere, slusalice, bolju salu (npr. manju za vise koncentracije), vise dnevne svjetlosti itd... Znam da su programi isti naravno..rudy81 wrote:kako mislis 'bolje'?Inspirit wrote:Da malo obnovim temuSta ako se ne postigne zadovoljavajuci rezultat? Da li se opet placa puna cijena pri drugom izlasku na test?
-
rudy81
#69 Re: TOEFL Test
ako se nije sta promijenilo u medjuvremenu, SUS je bio ocajInspirit wrote:Naprimjer ko ima bolje kompjutere, slusalice, bolju salu (npr. manju za vise koncentracije), vise dnevne svjetlosti itd... Znam da su programi isti naravno..rudy81 wrote:kako mislis 'bolje'?Inspirit wrote:Da malo obnovim temuSta ako se ne postigne zadovoljavajuci rezultat? Da li se opet placa puna cijena pri drugom izlasku na test?
eto neko spomenu gore iznad da ni CPE nije cemu...
mozda je neko skorije polagao pa ima svjezije informacije, ovo je iz mog iskustva
- bogumila
#70 Re: TOEFL Test
ako ne mora biti toefl, idi na IELTS u british council. tamo nema 1000 ljudi da te ometa, imas vremena i prostora da opusteno radis.
-
Bodkin
#71 Re: TOEFL Test
bolji cpe x puta, vjeruj. ako se sus nije popravio, ne bih savjetovao tamo da polazes. ako ne postignes rez ponovo placas punu cijenu za izlazakInspirit wrote:Inspirit wrote:Da malo obnovim temuSta ako se ne postigne zadovoljavajuci rezultat? Da li se opet placa puna cijena pri drugom izlasku na test?
Naprimjer ko ima bolje kompjutere, slusalice, bolju salu (npr. manju za vise koncentracije), vise dnevne svjetlosti itd... Znam da su programi isti naravno..
-
njegus
#72 Re: TOEFL Test
ja sam polagao TOEFL u brckom i bas mi se svidjelo...
racunari su prastari
ali je atmosfera opustena i kazu da je rijetko kad vise od jedno dvoje na testu...
lijepo se opustis i radis bez problema...
malo sam se napatio dok sam nasao adresu, jer nisam dobio na registraciji
ali je u stvari jednostavno da ne moze biti jednostavnije, u strogom centru, na samoj pjesackoj zoni, preko puta poste
Bosne Srebrene br.6..
preporucujem
racunari su prastari
ali je atmosfera opustena i kazu da je rijetko kad vise od jedno dvoje na testu...
lijepo se opustis i radis bez problema...
malo sam se napatio dok sam nasao adresu, jer nisam dobio na registraciji
ali je u stvari jednostavno da ne moze biti jednostavnije, u strogom centru, na samoj pjesackoj zoni, preko puta poste
Bosne Srebrene br.6..
preporucujem
- Chika Asistent
#73 Re: TOEFL Test
Samo da se nadovežem na ovo gdje je bolje polagati u Sarajevu. Imao sam priliku slušati naku Allison koja radi za ovaj ETS koji organizuje taj TOEFL. Uglavnom, je obilazila i SUS i CPE. Kaže da je u kampusu baš strava jer je velika sala i slušalice nisu nesh ekstra. U CPE je manje ljudi i bolje su slušalice!
-
Mariella
#74 Re: TOEFL Test
Ja sam polagala u SUS-u. Mislim da je bio decembar...nije bilo grijanja, smrzla se!!! Bukvalno morala sjediti sa kaputom. Bilo je oko 10tak ljudi, ti dok pricas cujes i ostale, sto naravno ne pomaze puno koncentraciji... Plus zena koja je tamo radila, nije bas najugodnija osoba.
Tako da SUS definitivno ne preporucujem
-
Bodkin
#75 Re: TOEFL Test
ovo ti je svugdje ovako. ne mozes ti ocekiati da budes sama u sali.tj mozes ali onda zakupi salu cijeluMariella wrote:Ja sam polagala u SUS-u. Mislim da je bio decembar...nije bilo grijanja, smrzla se!!! Bukvalno morala sjediti sa kaputom. Bilo je oko 10tak ljudi, ti dok pricas cujes i ostale, sto naravno ne pomaze puno koncentraciji... Plus zena koja je tamo radila, nije bas najugodnija osoba.