To End a War - Richard Holbrooke

Lug

#51 Re: To End a War - Richard Holbrooke

Post by Lug »

Danguba wrote: Man of steel je napisao/la:Opet polemika u vezi Alije i njegovog "rata biti neće"?

Pa eto, uzmimo u obzir da je Alija postupio drugačije i rekao da će biti rata.

Šta bi time dobili i šta bi bilo drugačije?

Ko bi to uzeo oružje, poslušao Aliju u tom trenutku i pripremio se za rat?

Ovo sam pitanje dosta puta postavljao ali po obicaju nema odgovora i samo trolanje.

pa sto nije postupio drugacije, kada je to odgovaralo istini.. to je pitanje?
TheMule

#52 Re: To End a War - Richard Holbrooke

Post by TheMule »

Danguba wrote:
Man of steel wrote:Opet polemika u vezi Alije i njegovog "rata biti neće"?

Ovo sam pitanje dosta puta postavljao ali po obicaju nema odgovora i samo trolanje.

Znao je on dobro sta se sprema i zato se u tajnosti spremala PL. Da je to javno zagovarao, velikosrbi bi samo brze zavrsili posao sa nama jer su vec tada poklopili sve sa vojskom, rezervistima i policijom. Ovako, dozivjeli su pocetno iznenadjenje u pruzanju otpora, rastezanje poklapanja BiH do jeseni kada se moralo ukopavati u zemunice i od tada je poceo da pada i moral neprijatelja.
Naravno da se mnogi nisu uspjeli samoorganizovati(zbog dubine teritorije) ali to nije razlog da se izvrse masovna ubistva i etnicko ciscenje. Nase komsije i dobrovoljci iz Srbije mogli su sve to fino zauzeti, proglasiti svoju vlast a obican narod pustiti tu da zivi. Oni su izabrali ono najgore, progon i ubistva.
Hrvatska koja se naslanjala na Madjarsku, Sloveniju i Italiju imala je problema u organizaciji otpora i naoruzavanju a da ne spominjemo nasu zemlju.
Tacno tako. Ne razumijem kako neki zaboravljaju PL/Zelene beretke i organizatore otpora?
Mister Yes

#53 Re: To End a War - Richard Holbrooke

Post by Mister Yes »

Postoje ljudi koji vjeruju da su žrtve i koji su čitav svoj život i smisao života bazirali na tome da su žrtve. Kada takvom čovjeku kažeš da nije žrtva već pobjednik on to shvati kao najveću uvredu jer mu udaraš na temelje na kojima je izgradio svijest o sebi. Isto kao da mu sklanjaš tlo na kojem stoji. Ja to potpuno razumijem i saosjećam sa takvim ljudima. Takvi zaista i nisu pobjednici već žrtve.

Ipak bošnjački narod je veliki pobjednik zadnjih 100 godina. Da su komšije bile samo normalno inteligentne, znači ne nešto posebno već onako prosjek, Bosne i Hercegovine danas ne bi bilo.
Nomo

#54 Re: To End a War - Richard Holbrooke

Post by Nomo »

ja se glupo osjecam kada moram dijeliti zrak sa onima koji bi dijelili moju drzavu .i jos sa njima nesto diskutirati preko foruma . svakog covjeka koji pomisli na bilo kakvu podjelu Bosne treba streljati na licu mjesta . Tako je u svakoj drzavi svijeta . Ali zahvljujuci SDA mi nismo ni drzava ni svijet . SDA ovci doduse nisu ni ljudska bica ako ni cetnici i ustase .
Ali Kemal

#55 Re: To End a War - Richard Holbrooke

Post by Ali Kemal »

Americka pomoc guranjem i potpirivanjem rata (vidi Libija, Irak, Sirija, Afganistan, Ukrajina...) jos nikada nikome nije donijela dobra.
Da ne spominjemo Dejton gdje se u srcu Amerike, Bosni nametnuo sistem da na jednoj maloj povrsini unistena ekonomija hrani trocifreni broj ministara :-)
Namjerno je osmisljen da ne funkcionise kako treba, drzava sa tri naroda je podijeljena na dva dijela :-)

Ratovali su Rusi sa Cecenima gore nego mi u Bosni, pa su uspjeli da normalizuju odnose, a mi ovdje ne mozemo, ali u Rusiji Amerikanci ne mogu da mesetare.

Ne znam zasto bi bilo ko gubio vrijeme citajuci ovakve knjige, kojima je jedini smisao da promovisu autora, kao on je znao kako sta treba, ali jbga nisu ga slusali. :oops:
Liberalism

#56 Re: To End a War - Richard Holbrooke

Post by Liberalism »

TheMule wrote:
Danguba wrote:
Man of steel wrote:Opet polemika u vezi Alije i njegovog "rata biti neće"?

Znao je on dobro sta se sprema i zato se u tajnosti spremala PL. Da je to javno zagovarao, velikosrbi bi samo brze zavrsili posao sa nama jer su vec tada poklopili sve sa vojskom, rezervistima i policijom. Ovako, dozivjeli su pocetno iznenadjenje u pruzanju otpora, rastezanje poklapanja BiH do jeseni kada se moralo ukopavati u zemunice i od tada je poceo da pada i moral neprijatelja.
Naravno da se mnogi nisu uspjeli samoorganizovati(zbog dubine teritorije) ali to nije razlog da se izvrse masovna ubistva i etnicko ciscenje. Nase komsije i dobrovoljci iz Srbije mogli su sve to fino zauzeti, proglasiti svoju vlast a obican narod pustiti tu da zivi. Oni su izabrali ono najgore, progon i ubistva.
Hrvatska koja se naslanjala na Madjarsku, Sloveniju i Italiju imala je problema u organizaciji otpora i naoruzavanju a da ne spominjemo nasu zemlju.
Tacno tako. Ne razumijem kako neki zaboravljaju PL/Zelene beretke i organizatore otpora?
Cudna je to politika, pripremati PL, a u isto vrijeme moliti JNA da preuzme naoruzanje TO SR BiH....

tek da pomru ljudi koji slijepo vjeruju da su ispravno odlucili kada su 1990. godine glasali za Aliju, mozda saznamo pravu istinu... za jedno 30-400-tak godina..
Ali Kemal

#57 Re: To End a War - Richard Holbrooke

Post by Ali Kemal »

Nomo wrote:ja se glupo osjecam kada moram dijeliti zrak sa onima koji bi dijelili moju drzavu.
Zasto si ti toliko zabrinut za drzavu koju bas briga za tebe. Zar ti ne bi trebao biti prioritet da imas kvalitetniji zivot, bolje zdravstvo, skolstvo, zaposljavanje, kao da ces da zivis deset zivota, ti zapeo za drzavu koja nije samo tvoja nego svih ljudi koji u njoj zive, koliko se god tebi ne svidjao njihov odnos prema istoj.
Dobro razmisli kad kazes moja drzava, to isto moze da kaze i Franjo iz Citlluka i Jovan iz Sekovica. :bih:
Nomo wrote: svakog covjeka koji pomisli na bilo kakvu podjelu Bosne treba streljati na licu mjesta . Tako je u svakoj drzavi svijeta.
Npr kojoj, hajde kazi mi jedan jedini primjer, pa da vidimo sa kojim drzavama se poredimo.
Hendrix

#58 Re: To End a War - Richard Holbrooke

Post by Hendrix »

Kakav ba pokret otpora? U Sarajevu možda dok su mnoga sela poklana i izgorila jer niko veze nije imo da ce se ovo desiti. Strategija u pm, pokret otpora malo sutra. Ako se vec znalo moglo se i dojaviti ljudima koji su sve vijesti gledali na Tv. Pa sjecam se komsije srbi puske nose, moji govore ma nije to nista rekli su na tv nema rata.

Kakav ba pokret otpora, desio se kada je vec kasno bilo ali dobro smo i to organizovali. I sad lafo Alija strateg namjerno se pravio lud, alo ba, toliko ljudi je pobijeno jer su vjerovali izjavama na televiziji i nisu veze imali sta ih ceka.

U tajnosti spremana PL...majko mila nebuloza, dok sela gore u tajnosti se spremamo.
Pokajnik

#59 Re: To End a War - Richard Holbrooke

Post by Pokajnik »

Jedina izgledna mogućnost da BiH kroz raspad SFRJ prođe bez ratnih sukoba,bilo je prihvatanje od svih strana,plana tadašnje EZ poznatijeg kao Kutiljerov plan.
Post Reply