Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post Reply
madner

#551 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by madner »

LBVIEW wrote:
madner wrote:
Pa oruzje je bilo prije 1990 i poslje 1990 u Faleticima. U istima skladistima.
Naravno da su krivi, JNA je izvukla oruzje 5 korpusa sa jedva dovoljno ljudi da ih vozi. To se nije desilo ni Hrvatima ni Slovencima. I ko je odgovoran za taj potez?

Osiguranje to ne bi dopustilo, nego bi bilo prisiljeno. To je bio prijedlog TO BiH, no Alija je rekao da se ne zakuhava. I tako je artiljerijski puk izmjestan iz Visokog iznad Sarajeva, i tako su kolone i kolone opreme otisle van Bosnjackih gradova. Da se ne provocira.
I tako jos uvijek likovi nadju opravdanje za proposte.
Eno,divi gore odluku i samo ce se kaz'ti,nije valjda isto da li "JNA",a znamo pod cijom je kontrolom bila,"cuva" oruzje ili ne. :-)
Da bi sprijecio JNA morao bi uci u sukob s istom,koja ne samo da je tad bila legalana vec je "crno na bijelo" imala pravo,sve zahvaljujuci onoj odluci SSNO-a i Predsjednistva(jos uvijek komunisti) "cuvati" oruzje.Mozemo mi sad drviti kako nije imala pravo isto iznijet,samo joj je ona odluka gore uveliko olaksala pristup istom koje ja kao cuvala i omogucila nelegalno izmjestanje.
Kako su Alija & co reagirali,nije "tema emisije"-slozio bih se s tobom:amaterski i beskicmenjacki-samo stvar su prvo zajebali "drugovi".
Covjece govorimo o Aprilu 1992. To je mjesec dana NAKON referenduma. To je oruzje BiH i nikakva odluka SSNO iz 1990 vise ne veze BiH na svom teritoriju.

Da je odluka bila pogresna, jeste, no ako su svi ostali mogli osigurati svoje oruzje i poslje iste, onda to nije izgovor.
Dakle ako poslje Bjeljine ne zelis poduzeti nista kako bi se naoruzao, a oruzje ti je pred nosom, do koga je to?
madner

#552 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by madner »

Fudo387 wrote:
madner wrote:Govorim o zbivanju u Aprilu 1992 i prijedlogu da se osigura skladiste kao i odgovoru. Ne o supljoj prici na TVu.

Mada bi mu bilo bolje da je rekao ljudima da prodaju krave i kupe puske, a da rata vjerovatno nece biti. :D
Izvor? :D
http://www.interliber.com/catlistdetail ... 65815&ml=b
Fudo387

#553 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Fudo387 »

madner wrote:
Fudo387 wrote:
madner wrote:Govorim o zbivanju u Aprilu 1992 i prijedlogu da se osigura skladiste kao i odgovoru. Ne o supljoj prici na TVu.

Mada bi mu bilo bolje da je rekao ljudima da prodaju krave i kupe puske, a da rata vjerovatno nece biti. :D
Izvor? :D
http://www.interliber.com/catlistdetail ... 65815&ml=b
:lol: :lol: :lol: :lol:
Al' mu je izdavac u pm.
madner

#554 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by madner »

:D

Nema labavo.
bubi_mama

#555 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by bubi_mama »

Fudo387 wrote:
bubi_mama wrote:Ovo sve sto si rekao stoji. Rat prvo poce u Sloveniji, pa u Hrvatskoj ali mi se nadali zaobice nas. Zasto nismo bili spremni? Zasto se nismo nadali? Kolektivno munjeni ili sta vec? Naivni?
Zato sto smo pizde.
Ma ne znam vise kako da nas nazovem. Narod koji je u 50 godina dva genocida sebi dozvolio...
LBVIEW

#556 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by LBVIEW »

madner wrote:
LBVIEW wrote:
madner wrote:
Pa oruzje je bilo prije 1990 i poslje 1990 u Faleticima. U istima skladistima.
Naravno da su krivi, JNA je izvukla oruzje 5 korpusa sa jedva dovoljno ljudi da ih vozi. To se nije desilo ni Hrvatima ni Slovencima. I ko je odgovoran za taj potez?

Osiguranje to ne bi dopustilo, nego bi bilo prisiljeno. To je bio prijedlog TO BiH, no Alija je rekao da se ne zakuhava. I tako je artiljerijski puk izmjestan iz Visokog iznad Sarajeva, i tako su kolone i kolone opreme otisle van Bosnjackih gradova. Da se ne provocira.
I tako jos uvijek likovi nadju opravdanje za proposte.
Eno,divi gore odluku i samo ce se kaz'ti,nije valjda isto da li "JNA",a znamo pod cijom je kontrolom bila,"cuva" oruzje ili ne. :-)
Da bi sprijecio JNA morao bi uci u sukob s istom,koja ne samo da je tad bila legalana vec je "crno na bijelo" imala pravo,sve zahvaljujuci onoj odluci SSNO-a i Predsjednistva(jos uvijek komunisti) "cuvati" oruzje.Mozemo mi sad drviti kako nije imala pravo isto iznijet,samo joj je ona odluka gore uveliko olaksala pristup istom koje ja kao cuvala i omogucila nelegalno izmjestanje.
Kako su Alija & co reagirali,nije "tema emisije"-slozio bih se s tobom:amaterski i beskicmenjacki-samo stvar su prvo zajebali "drugovi".
Covjece govorimo o Aprilu 1992. To je mjesec dana NAKON referenduma. To je oruzje BiH i nikakva odluka SSNO iz 1990 vise ne veze BiH na svom teritoriju.

Da je odluka bila pogresna, jeste, no ako su svi ostali mogli osigurati svoje oruzje i poslje iste, onda to nije izgovor.
Dakle ako poslje Bjeljine ne zelis poduzeti nista kako bi se naoruzao, a oruzje ti je pred nosom, do koga je to?
Slusaj,da nas je vodilo nesposobno rukovodstvo koje se nije znalo nositi sa "situacijom na terenu" i nije neka novost,barem za vecinu mislecih. :D
Medutim ne pricamo o tome vec o nepobitnoj cinjenici kako oni prije njih jesu,i niko me nakon svega sto se desilo i nakon one odluke koja jeste smisljeno donesena,i to zna se od koga i preko kojih kadrova u BiH,ne moze ubijediti da nisu,pripremali teren za "vaskrsenje carstva Dusanovog".
JNA je ionako bila odavno njihova,samo nama naivnim kakvim jesmo niko nije dojavio.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#557 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by _BataZiv_0809 »

LBVIEW wrote:
Mislis one vikend subarase?
Sad smo i bezobrazni :thumbup:
Fudo387

#558 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Fudo387 »

madner wrote:Da je odluka bila pogresna, jeste, no ako su svi ostali mogli osigurati svoje oruzje i poslje iste, onda to nije izgovor.
Koji svi ostali?
Isto su uradili i Hrvatskoj, a oni su za nas kad su te stvari u pitanju druga dimenzija.
madner

#559 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by madner »

LBVIEW wrote:
Slusaj,da nas je vodilo nesposobno rukovodstvo koje se nije znalo nositi sa "situacijom na terenu" i nije neka novost,barem za vecinu mislecih. :D
Medutim ne pricamo o tome vec o nepobitnoj cinjenici kako oni prije njih jesu,i niko me nakon svega sto se desilo i nakon one odluke koja jeste smisljeno donesena,i to zna se od koga i preko kojih kadrova u BiH,ne moze ubijediti da nisu,pripremali teren za "vaskrsenje carstva Dusanovog".
JNA je ionako bila odavno njihova,samo nama naivnim kakvim jesmo niko nije dojavio.
Ovdje je jako bitno gledati redosljed. Kada je Raif potpisao ovu uredbu vjerovatno nije planirao genocid. JNA je reformama 1987 na vodece pozicije dovela ljude koji su bili na Dusanovoj liniji, uglavnom iz Niskog korpusa koji je na Kosovu vec zario i palio. Dakle to su cinjenice, nije tajna da je postojao plan i da je Srpski vrh imao isti i cinio sta je mogao.

No isto tako ima i druga strana a to je da je Ustav iz 74 stvorio takvu konstrukciju da se samo greskama rukovodstva BiH moglo doci do situacije da se nenaoruzan ceka na nadmocnijeg protivnika. JNA u Bosni od sredine 1991 nema dovoljno ljudi da osigura opremu na teritoriji gdje Srbi nisu vecina. Tek sa djelomicnom mobilizacijom dobivaju dovoljno ljudi da mogu izvuci tesko oruzje. Ne zato sto nema plana u vrhu Srbije, nego sto na terenu JNA nema rezervista.
I onda hem izvuku tesko naoruzanje ispred nosa, hem se ukopaju, hem jos maznu i oruzje TO. I ti krivis komuniste, a isti ti dali TO i SUP da imas sve mogucnosti da se to ne desi.
madner

#560 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by madner »

Fudo387 wrote:
madner wrote:Da je odluka bila pogresna, jeste, no ako su svi ostali mogli osigurati svoje oruzje i poslje iste, onda to nije izgovor.
Koji svi ostali?
Isto su uradili i Hrvatskoj, a oni su za nas kad su te stvari u pitanju druga dimenzija.
Hrvatska je donjela odluku da osigura oruzje TO i to je i uradila. JNA se nije bunila jer nije ni imala ovlasti nad istom. JNA je uspjela izvuci vecinu svojih jedinica, mada su izgubili opremu dva korpusa, no oruzje TO opste nije bilo ni upitno.

Mada je bila ista odluka SSNO. :D

Kazem procitaj plemica, bio ti je komadant. :D
Fudo387

#561 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Fudo387 »

madner wrote:
Fudo387 wrote:
Koji svi ostali?
Hrvatska je donjela odluku da osigura oruzje TO i to je i uradila. JNA se nije bunila jer nije ni imala ovlasti nad istom. JNA je uspjela izvuci vecinu svojih jedinica, mada su izgubili opremu dva korpusa, no oruzje TO opste nije bilo ni upitno.

Mada je bila ista odluka SSNO. :D

Kazem procitaj plemica, bio ti je komadant. :D
Ma jok, ne znam sta si ti citao ali su oni i Hrvatskoj skoro sve opuhali. Tek su malo prodisali kad su se docepali onog garnizona, bice u Varazdinu,
nisam vise siguran gdje je tacno bio, a u medjuvremenu su im okupirali trecinu zemlje.
LBVIEW

#562 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by LBVIEW »

_BataZiv_0809 wrote:
LBVIEW wrote:
Mislis one vikend subarase?
Sad smo i bezobrazni :thumbup:
Pa kakav protivnik takvo i "oruzje". :D
Mister Yes

#563 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Mister Yes »

31.03.1991
Gradski odbor SDA Sarajevo osnovao «Patriotsku ligu»
Nije baš da se nismo spremali :wink:

Inače, interesantno, ali i Srbi su se bunili kako smo mi uzeli svo oružje MUP-a :D
Trinaesta sjednica skupštine Republike Srpske, 24. mart 1992.
Govori: Mićo Stanišić
MUP BiH je samo zloupotrebljeno sredstvo koje je SDA, a dijelom i HDZ, zloupotrijebila i to sve funkcije koje MUP ostvaruje na ovim prostorima. To je javna bezbjednost, državna bezbjednost i uprava za kadrove. Politička manipulacija MUP-a BiH ogledala se u stvaranju vojske kroz rezervni sastav, koja pripada samo jednom narodu. I naoružavanje te vojske, kroz distribuciju oružja i skladišta MUP-a BiH, gdje je ono završavalo, dok na prostore na kojima živi srpsko stanovništvo nijedna takva cijev za ovo posljednje vrijeme nije otišla.
Imali su i drugih primjedbi: :D
Šesnaesta sjednica skupštine Republike Srpske, 12. maj 1992.
Govori: Dragan Kalinić ministar zdravstva
Ja kao nesrećni ratni ministar zdravlja znam da mi je izručeno 150 ljudi iz vojne bolnice koji su sa sobom uspjeli izvući gaće i odijela i nijednog instrumenta.
Četrdeset šesta sjednica, nastavak, 24. novembar 1994. Karadžić:
Molim vas, mi smo tukli sarajevsku televiziju svim sredstvima koja smo imali i nismo joj mogli ništa. Ja sam tek kada je rat počeo shvatio zašto je zgrada sarajevske TV onako ružna, ja sam tamo ulazio kao književnik itd. to su neke kasete, zidovi, hodnici nešto čudno, to je sve pravljeno za slučaj rata, jer su oni znali da će biti građanski rat.
:lol:
Treća vanredna sjednica, 23–24. maj 1995. Karadžić:
Ja moram da vam kažem da pored superiornosti u naoružanju mi od početka rata neke stvari nismo mogli da uzmemo. Nismo mogli da uzmemo Dobrinju, recimo. Brdo Žuč u Sarajevu napadali smo 90 dana teškom artiljerijom, slupali sve živo, pojavimo se, Turci još u rovu i čekaju nas.
:izet:

Ma i oni su definitivno žalili što nisu bolje reagovali: :lol:
Pedeset peta sjednica, 22–23. oktobar 1995. Karadžić:
Mi smo 1991. onom predsjedništvu Jugoslavije, sve je to snimljeno i ostalo tamo, rekli, sada imamo šansu da izađemo na svoje granice, da napravimo državu, pa će nas ružiti, pa će nas napadati, pa će nas priznati. Nije bilo muške snage, nije bilo državničke vizije da se to tada napraviti, tada smo imali i veće resurse i veće teritorije i granice, Amerika nije bila zaintačila toliko protiv nas, svi bi klepili ušima da smo slomili Sloveniju i Hrvatsku, slomili za 15 dana, pa ih onda puštali iz Jugoslavije kroz parlament, ali mi smo gnjavili i gnjavili i tonemo dublje i dublje u živo blato, i to je razlog zašto što se mi razišli sa rukovodstvom Srbije, ne ideološke razlike.
Svi kontaju, ma mogli smo bolje. A u stvari, svi su uradili maksimalno koliko se moglo.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#564 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by KatarinaKosaca »

Nije ništa crno bijelo. Sivo je i dosta toga nepoznato. Ipak, tragično je da je poslije diktature u kojoj smo imali sijalice u boji, par nepar, leviske kupovali od švercera, :D to bio sistem u kojem je bilo puno više zaposlenih i puno manje gladnih (materijalo) nego danas. Kome komad kruha nije uzvišen životni cilj, ili odlazak na more svrha bitisanja, imao je tad, vjerojatno problema. Ja, ne, bila sam dijete, ali, mislim , da bih da sam bila odrasla vjerojatno radi jezika i neposlužnosti bila više u zatvoru nego svi današnji kriminalci.
Nego, privuko mije nešto pozornost, gloedam na
AJ dokumentarac o prijenostu Titove sahrane i na ploči mu nije uklesana petokraka. Malo neobično da vrhovni komandant to nema, dok su Bare pune takvih obilježja :roll:
Mister Yes

#565 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Mister Yes »

pasha078 wrote: Hrvatska te velicine (Cvetkovic-Macek) jednostavno u komunistickom post-NDH konceptu vise nije bila moguca.
Naravno nije bilo moguce ni dati BiH Srbiji.
A je li bilo moguće umjesto Republike BiH napraviti dvije republike:
Republika Bosna
Republika Krajina

Granica između njih prirodna granica Bosne i Krajine (Derventa, Teslić, Jajce, Kupres, Livno)

Je li to bilo moguće?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#566 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by KatarinaKosaca »

Mister Yes wrote:A je li bilo moguće umjesto Republike BiH napraviti dvije republike:
Republika Bosna
Republika Krajina

Granica između njih prirodna granica Bosne i Krajine (Derventa, Teslić, Jajce, Kupres, Livno)

Je li to bilo moguće?
Zar nisi svečano objavio da si odustao od mapa i razgraničenja sve dok postoji JU ES END EJ :D
Mister Yes

#567 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Mister Yes »

KatarinaKosaca wrote:
Mister Yes wrote:A je li bilo moguće umjesto Republike BiH napraviti dvije republike:
Republika Bosna
Republika Krajina

Je li to bilo moguće?
Zar nisi svečano objavio da si odustao od mapa i razgraničenja sve dok postoji JU ES END EJ :D
Za budućnost. Ovdje pak govorimo o prošlosti :wink:
kakonako

#568 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by kakonako »

Kati,Fudi i drugima preporucujem knjigu Vladimira Dedijera:"Novi prilozi za biografiju Josipa Broza Tita".Jeste podebela knjizurina,ali vjerujte isplati se procitati.
Fudo387

#569 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Fudo387 »

kakonako wrote:Kati,Fudi i drugima preporucujem knjigu Vladimira Dedijera:"Novi prilozi za biografiju Josipa Broza Tita".Jeste podebela knjizurina,ali vjerujte isplati se procitati.
:roll:

Sta se o njemu ima vise procitati?
U onoj drzavi do cetvrtog osnovne toliko te utuse njegovom biografijom, 100 puta mi doslo da im kazem e jebo vas vise on, kako toliko mozete
biti dosadni? Koga boli briga sta je rucao, vecerao i dje je medjeda ulovio?

Jebo mater, znali smo mu imena citave uze i sire rodbine bolje nego svoje vlastite. :D
Ma Gadafi profil i sl. budalasi, brat mu.
sinuhe

#570 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by sinuhe »

Moša Pijade je predlagao da BiH bude autonomna pokrajina u sastavu Srbije.
Ali baš niko nije predlagao neku bošnjačku republiku.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#571 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by sabina1 »

pasha078 wrote:
Zanemarujes cinjenicu da se u medjuvremenu desio rat i NDH. Ne samo da podjela nije bila moguca po linijama Cvetkovic - Macek, vec su i odredjene strukture u KPJ agitirale da se buducoj NR Hrvatskoj oduzme kninska krajina. Hrvatska te velicine (Cvetkovic-Macek) jednostavno u komunistickom post-NDH konceptu vise nije bila moguca.
Naravno nije bilo moguce ni dati BiH Srbiji.
Zanemaruješ činjenicu da nikada nije ugašen "pokrajinski komitet za Bosnu i Hercegovinu" ni u doba Banovina.
Zanemaruješ činjenicu da izuzev sila Osovine NDH nije priznao niko . čak ni dio njenih građana , samim tim sve granice iste su uvijek bile ništavne a čak su Italija i Njemačka (zemlje koje su je priznale) je međusobno podijelile na dvije okupacione zone.
Zanmaruješ knjigu Gojka Nikoliša "Korijen , stablo , pavetina" , istaknutog komunističkog generala i funkcionera koji je obradio genezu sukoba Hrvata i Srba iz Kninske krajine , gdje se ni jednim jedinim slovom ne pojavljuje ideja da se "buducoj NR Hrvatskoj oduzme kninska krajina".

Komunistima je bilo najlakše ostaviti "Banovinu Hrvatsku" i te granice proglasiti AVNOJ-evskim a ostatke Bosne i Hercegovine pripojiti Srbiji te Bošnjake ostaviti podijeljene u velikoj Srbiji i Hrvatskoj.
Time bi se potvrdila teza o "komunističkom ugrožavanju Bošnjaka" , to bi bilo najlakše.....
Pričati da podjela zemlje između Cvetkovića i Mačeka ima zapravo veze sa NDH ( :? :shock: :? :shock: ) i da zbog toga komunisti nisu podijelili zemlju ( :shock: :? :shock: :? ) je goli pamfletizam.

Uvijek sam na temama ljudima koji su govorili o zatiranju bosanskog jezika i Bošnjačkog imena u SFRJ , postavljala konkretno pitanje a nikada nisam dobila jasan i konkretan odgovor : Ko je i kada podnio inicijativu da se srpsko-hrvatski jezik dopuni odrednicom bosanski i ko je i kada u ime Muslimana Jugoslavije tražio naziv Bošnjaci i ko je i i kada to dvoje odbio ?

Hvala.
Mister Yes

#572 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Mister Yes »

pasha078 wrote: Naravno da je bilo raznih alternativa, tesko je sada spekulirati sta je komuniste nagnalo da donesu odluke koje su donijeli.
Teško jeste ali zato i jeste interesantno. Mislim da sama činjenica da su prihvatili granice BiH po Berlinskom kongresu jako puno govori. Naime, na Berlinskom kongresu velike sile su crtale granice a ovdašnje političare i narode niko nije ni pitao za mišljenje. Nisu čak ni bili tamo. I onda Tito i KPJ koji su kao revolucionari, komunisti, buntovnici itd. prihvataju te granice BiH u potpunosti kao svetinju? Granice koje su crtali stranci a koje su djelom i rezultat okupatroskih osvajanja.

Moje je mišljenje da je Jugoslavija od starta bila predviđena da se jednog dana raspadne. I da su BiH kao tampon zonu uticaja ostavili za neko drugo vrijeme. I tako, BiH je podjeljena tek 1995-te u omjeru 51-49

To implicira da je Tito (a time i Jugoslavia) svo vrijeme bio lutka na koncu velikim silama što remeti idolopoklonička maštanja o nezavisnom i uticajnom lideru nesvrstanog svijeta :-)
pasha078 wrote:Znas i sam, ucili smo u skoli, da je jedna od kritika stare Jugoslavije nerjeseno nacionalno pitanje. za komuniste je bilo neophodno novo rjesenje.
I riješili su svuda osim u BiH zbog čega smo u BiH imali najgori rat devedesetih.
pasha078 wrote:Mislim da bi stvaranje Krajine u Bosni otvorilo vrata stvaranju Krajine u Hrvatskoj. A Tito je bio protiv toga.
Naravno. Osnovni cilj je bio suzbijanje srpske hegemonije rasparčavanjem srpskog etničkog prostora na više manjih država. Hrvatska je pak nagrađena jer se i Dalmacija i Dubrovnik nađoše u Hrvatskoj unatoč geografskom ruglu koje je tako nastalo.
pasha078 wrote:Treci razlog je opet Kraljevina Jugoslavija, komunisti su zeljeli izbjeci situaciju u kojoj se ponovo stvaraju banovine. Komunisticke republike su trebale imati dublji i smisleniji razlog postojanja od banovina. Stoga su koristili nacionalni princip.
Banovine su pak bile na principu geografskih regija po imenima rijeka. Ali eto za crvene kmere nacionalni princip je bio dublji i smisleniji. Sve to ne bi bio problem da danas poštovaoci Tita i partije nisu najglasniji protiv nacionalizma i najgrlatiji za građansko uređenje :-)

Moje lične mišljenje je da su banovine bile bolje rješenje. Jedino se besmislica zvana "Drinska banovina" trebala ukinuti i napraviti Bosanska banovina (koja ne bi prelazila Drinu naravno)
pasha078 wrote:Medjutim davati nekim nacijama dvije republike bi porusilo balans u federaciji, s obzirom na nacin glasanja i donosenja odluka.
Mogao se napravti drugačiji balans. Dati Srbima još i Republiku Krajinu a Hrvati da imaju isto dvije (Republika Hrvatska i Republika Dalmacija)

Uostalom, Crna Gora je praktično bila druga srpska republika što se i vidjelo u ratovima devedesetih.
pasha078 wrote:Stoga je svaka nacija trebala imati jednu republiku, a rjesenje za Bosnu je nadjeno u podjeli suvereniteta medju tri naroda, u neku ruku checks & balances......
Rješenje za Bosnu nije nađeno sve do 1995-te. Budimo realni.
sinuhe

#573 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by sinuhe »

Tačno da je bila tampon zona ali je bilo dozvoljeno isticati Bosnu i Hercegovinu i neki bosanskohercegovački identitet mada se na tome malo radilo.
Tvornice i sportski klubovi su nazivani po Bosni i Hercegovini a što bi bilo nečuveno u slučaju Hrvatske i Srbije.
Last edited by sinuhe on 04/11/2015 19:52, edited 1 time in total.
nosara

#574 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by nosara »

Fudo387 wrote: Ma Gadafi profil i sl. budalasi, brat mu.
Bili ste mu k'nozi, sve vrijeme... Cak i 10 godina nakon smrti... Ja bih sutio... :oops:
Mister Yes wrote:
To implicira da je Tito (a time i Jugoslavia) svo vrijeme bio lutka na koncu velikim silama što remeti idolopoklonička maštanja o nezavisnom i uticajnom lideru nesvrstanog svijeta :-)
Jeste, jeste... Implicira... :lol:

Nije cudo sto ste mudo... :D
Fudo387

#575 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Fudo387 »

nosara wrote:Bili ste mu k'nozi, sve vrijeme... Cak i 10 godina nakon smrti... Ja bih sutio...
Neki ljudi ni dan danas mu ne izviruju iz guzova. :D
Post Reply