Titomanija

Tito je

Pozitivna ličnost
366
79%
Negativna ličnost
100
21%
 
Total votes: 466

mostarac
Posts: 8426
Joined: 03/03/2005 13:47

#76

Post by mostarac » 14/06/2007 02:26

Šandor wrote:
mostarac wrote:
Jastreb35 wrote: Jugoslavija se raspala zbog velikosrpstva, koje je otetim glasom Pristine, Novog Sada i Titograda stvaralo hegemoniju jednog naroda u drzavi, a na stetu naroda ostale 4 federalne jedinice. To je rasturilo SFRJ, a ne reakcija SAD-a na slobodarske vrijednosti Jugoslovena. Kada se za raspad Jugoslavije krivca trazi u Vatikanu i Vasingtonu, ja po pravilo pomislim da citam zvrljarije vojvode Seselja.
Mislim da je velikosrpstvo tu bilo posljedica u smislu da je pogurano sa strane, a da nije nastalo tek tako. Ne zaboravimo da je upravo S. Milosevic bio 4 godine u Americi prije svog strelovitog uspona. Naravno njegovom usponu su doprinijeli i jos neki clanovi unutar partijskih struktura u Srbiji i nije se popeo sam, ali definitivno je raspad jugoslavije iniciran s vana uz pomoc velikosrpske ideje iznutra. Tu ideju i njen dolazak na tron kroz memorandum SANU 1986. i sjednicu CK SK Srbije 1987. je neko gurao i nije ona tek tako osvojila vlast. Nisam sklon misljenju da je to bio unutrasnji faktor. Isto tako da se razumijemo, da je na 14. kongresu Slovencima ponudjeno da Ljubljana bude glavni grad i da sva lova ide njima Slovenci ne bi ostali u Jugoslaviji jer Slovenci su od Jugoslavije uzeli sta su mislili i oni su po svaku cijenu zeljeli izaci i mislim da sa njihovim izlaskom srpski nacionalizam nema apsolutno nikakve veze. Dok je sa Hrvatima to vec druga stvar i po meni je najiskrenija delegacija onog 14. kongresa uz dozu inteligencije i pameti bila upravo hrvatska delegacija. Hrvati su probali spasisti sta se spasiti da, ali su Milosevic i Slovenci bili kao Dodik i Silajdzic - oni jednostavno nisu zeljeli da nadju rjesenje i spase Jugoslaviju, jer ni Milosevicu ni Slovencima nije bila u interesu. Hrvati naravno nisu bili ludi i napustili su kongres zajedno sa slovencima ne zeleci Srboslaviju, a posljedica svega je bio dolazak Tudjmana na vlast, sto Milosevicu nije bilo ni najmanje mrsko i savrseno mu se uklapalo u zadatke i planove.
Dakle po meni su stimulisani stranim faktorom i obilato potpomognuti Vatikanom i zapadnim silama Slovenci i Milosevic zdruzenim snagama sjebali Jugoslaviju, mada da se razumijemo, da je na celu CK SK Srbije bio imalo pametniji lik Slovenci bi mogli samo mahat usima, ali to nije bilo u opisu Milosevicevog zadatka kojeg je dobio u USA.
Ali zašto bi stranci razvaljivali Jugoslaviju? Šta su dobili njenim raspadom? Šta smo mi to bili? Sila?

Što nisu razvalili Poljsku? Poljska je danas neki faktor. Faktor bez kojeg se u EU ne može ništa odlučiti.

Ako ponudiš argument možda se i složim s tobom. Ali ako misliš na to da smo bili sila....i kako oni nisu htjeli jaku Jugoslaviju...i kako su se bojali iste.... :D ...s tim se naravno ne mogu složiti.

Složit ću se samo s činjenicom da su se stranci u određenom trenutrku postavili onako kako im odgovara. Bili su jako podijeljeni. Amere uopšte nije bilo briga. A u Evropi Italija i Njemačka navijale su za Sloveniju i Hrvatsku (Hrvati su nas zasipali oružjem iz Njemačke)....Ujedinjeno Kraljevstv, Francuska i majčica Rusija naravno za Srbiju. Interesantno je da su Ameri izvadili Makedoniju iz govana. Ali Makedonija nije ni bila srpska meta. A imali su i unutrašnji dogovor. Što je i bit svega. Da smo mi u Jugoslaviji imali dogovor....da smo željeli nastaviti živjeti zajedno...sve bi bilo cool. Sad u Donjem Vakufu (jedno vrijeme Srbobran) ne bi bilo 99,8% Bošnjaka. I ne bi crkva zjapila prazna. A Trebinjem i Bilećom bi odjekivao ezan sa svih strana. :D

To se može preslikat čak i na Arape koje (za razliku od nas) zaista sjebaju Ameri i njihovi sateliti. Arapi su šupci. Karine. Da su jedinstveni Amerika bi morala i Meku osvojiti. Morali bi mobilizovat i našeg Svemirka. :lol:

U našem slučaju, samo su zauzeli stav koji im odgovara u određenom trenutku. To što je u BiH zaustavljen rat a sva pitanja ostala neriješena njih ne zanima. Njima je važno da se raspad nije odigrao onako kako Amerima ne odgovara. Tu sigurno možeš uključiti oslobođenje BiH. Mislim da smo opstali samo zato što međunarodna zajednica nije mogla postići dogovor oko našeg nestanka. Al kako vrijeme prolazi shvatit će da se ovo rješenje mora mijenjati. Ili će nas opet pustit da se pokoljemo jer ih jednostavno nije briga. I onda nakon 4-5 godina kažu STOJ! Ko preživi naravno.

Moguće su samo dvije opcije koje će jugoslovenski problem riješiti za nerdnih 500 godina. Prva (vjerovatnija) je nestanak Bošnjaka sa ovih prostora i podjela BiH između Srbije i Hrvatske. A druga je naravno uništenje RS i Herceg-Bosne a sa njima iseljavanje (ili protjerivanje - formulišite kako vam volja) ogromnog broja Srba i Hrvata u matične (tumačite kako vam volja) države.

Treća opcija nije moguća nakon svega što se desilo.
Jugoslavija je bila komunisticka zemlja u ekonomskoj ekspanziji (Samo 7 od 12 drzava tadasnje EZ je bilo razvijenije od jugoslavije) u kojoj je 90% stanovnistva bilo zadovoljno i nije imalo negativan stav o komunizmu kao drustveno-politickom uredjenju sto je predstavljalo sasvim realnu i ozbiljnu opasnost radjanja komunizma novog doba pod vodstvom Jugoslavije ukoliko Jugoslovenima padne napamet da ih kapitalizam jebucka u glavu. S poljacima,cesima, madjarima, bugarima i rumunima je bilo lako jer su oni zivili krvavi komunizam, dok u jugoslaviji nije bilo tako. O baltickim zemljama koje su ionako bile okupirane da i ne govorim.
S druge strane Jugoslavija je imala veliki politicki uticaj i bila realna prijetnja da zagospodari mnogim trzistima za koja danas ameri i britanci krv liju.
Sasvim dovoljan razlog ne samo da se stimulise raspad takve zemlje nego da se i onemoguci njen ponovni nastanak za duzi period sto se ogledalo u cetverogodisnjem orgijanju i klanju sirom jugoslavije koje je moglo biti zaustavljeno i 1991. i 1992. onako kako je zaustavljeno 1995. godine. Po meni rat u Jugoslaviji ni najmanje slucajno nije trajao do 1995. godine


Sogan
Posts: 1423
Joined: 29/10/2006 02:46
Location: Centar za socijalnu skrb Kraljevine Svedske

#77

Post by Sogan » 14/06/2007 02:32

Kad smo vec kod konspiracija :D Reks nije spasio Tita nego su obojica kraj Sutjeske vode hladne razneseni dusmanskom granatom :( a na njegovo mjesto je postavljen dvojnik, Rus :x koji je nakon rata postao amercki kontraspijun :D i tako sredio Vartexu licencu Levi's-a jer je tamo radila njegovo kopile od kcerke, koju nikad nije priznao ali joj je tim putem htio osigurati sigurna primanja :D

P.S. Ahmo, bobe su odlicne :D

Princess Fiona
Posts: 313
Joined: 16/03/2007 20:45
Location: far far away

#78

Post by Princess Fiona » 14/06/2007 02:35

kustah wrote:
Princess Fiona wrote:
kustah wrote:The Third Worldization of Yugoslavia

Yugoslavia was built on an idea, namely that the Southern Slavs would not remain weak and divided peoples, squabbling among themselves and easy prey to outside imperial interests. Together they could form a substantial territory capable of its own economic development. Indeed, after World War II, socialist Yugoslavia became a viable nation and an economic success. Between 1960 and 1980 it had one of the most vigorous growth rates: a decent standard of living, free medical care and education, a guaranteed right to a job, one-month vacation with pay, a literacy rate of over 90 percent, and a life expectancy of 72 years. Yugoslavia also offered its multi-ethnic citizenry affordable public transportation, housing, and utilities, with a not-for-profit economy that was mostly publicly owned. This was not the kind of country global capitalism would normally tolerate. Still, socialistic Yugoslavia was allowed to exist for 45 years because it was seen as a nonaligned buffer to the Warsaw Pact nations.

The dismemberment and mutilation of Yugoslavia was part of a concerted policy initiated by the United States and the other Western powers in 1989. Yugoslavia was the one country in Eastern Europe that would not voluntarily overthrow what remained of its socialist system and install a free-market economic order. In fact, Yugoslavs were proud of their postwar economic development and of their independence from both the Warsaw Pact and NATO. The U.S. goal has been to transform the Yugoslav nation into a Third-World region, a cluster of weak right-wing principalities with the following characteristics:

* incapable of charting an independent course of self-development;
* a shattered economy and natural resources completely accessible to
multinational corporate exploitation, including the enormous mineral
wealth in Kosovo;
* an impoverished, but literate and skilled population forced to work at
subsistence wages, constituting a cheap labor pool that will help depress
wages in western Europe and elsewhere;
* dismantled petroleum, engineering, mining, fertilizer, and automobile
industries, and various light industries, that offer no further competition
with existing Western producers.

Nadam se ce te moci prevesti.
Naravno da mozemo prevesti, a mogao bi drugi put navesti i izvor da se procita cijeli tekst u kojem inace ima puno nebuloza. :roll:

http://www.michaelparenti.org/yugoslavia.html

Izvolite!
Pa ja se nisam ni prestavio kao autor, niti imao zelju niti namjeru jer autor ovoga teksta ili nije dobro informisan ili namjerno manipulira ili nije dobronamjeran.

Ja sam iznio ono sto sam smatrao tacnim ako ti nemas komentar ili svoje misljenje onda se nemoras ni javljati.
Nisam ni rekla da si se preDstavio kao autor, samo komentarisala u smislu da treba procitati cijeli text da bi znali na osnovu cega je autor to napisao.
Moj komentar je bio da ima puno nebuloza i ne mislim pojedinacno nabrajati. Lakse je naravno uvijek potraziti krivca negdje drugdje. :roll:

I pozivati se na autora koji, kako sam kazes, ili nije dobro informisan ili namjerno manipulira ili nije dobronamjeran.
:D :D

User avatar
danas
Posts: 18821
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#79

Post by danas » 14/06/2007 02:37

joj mostarac ... :-) :-) :-)

ne sporeci da je nekima (mozda) bilo u (nekom) interesu da se SFRJ raspadne, ostaje pitanje koliko bi to uspjelo bez domaceg faktora. to je otprilike kao da ti trznes na zenu svog komsije i volio bi da se oni razvedu pa da ti uletis u neke kombinacije. ako su oni sretni i nece da se razvedu (a ni svaleraju :D ) ti tu mozes malo... a ako se tuku i svadjaju, razvesece se i bez tebe... ako ti i dalje nije jasno, nas SFRJ brak nije rasturio zavidni komsija, vec pijani i bahati muz olicen u milosevicu i podivljaloj cetnickoj ideologiji. sve ostalo je nebitan detalj koji dolazi tek kasnije...

forUMASH
Posts: 2181
Joined: 24/01/2006 04:12
Location: Razjedinjene Drzave BIH

#80

Post by forUMASH » 14/06/2007 02:38

....drug Tito je pravo volio kobasice...... :D

ps- bolje su bobe kod Lucy :D

Princess Fiona
Posts: 313
Joined: 16/03/2007 20:45
Location: far far away

#81

Post by Princess Fiona » 14/06/2007 02:40

Sogan wrote:Kad smo vec kod konspiracija :D Reks nije spasio Tita nego su obojica kraj Sutjeske vode hladne razneseni dusmanskom granatom :( a na njegovo mjesto je postavljen dvojnik, Rus :x koji je nakon rata postao amercki kontraspijun :D i tako sredio Vartexu licencu Levi's-a jer je tamo radila njegovo kopile od kcerke, koju nikad nije priznao ali joj je tim putem htio osigurati sigurna primanja :D

P.S. Ahmo, bobe su odlicne :D
Eto Zafranovicu materijala za dokumentarac. :D :D

mostarac
Posts: 8426
Joined: 03/03/2005 13:47

#82

Post by mostarac » 14/06/2007 02:43

danas wrote:joj mostarac ... :-) :-) :-)

ne sporeci da je nekima (mozda) bilo u (nekom) interesu da se SFRJ raspadne, ostaje pitanje koliko bi to uspjelo bez domaceg faktora. to je otprilike kao da ti trznes na zenu svog komsije i volio bi da se oni razvedu pa da ti uletis u neke kombinacije. ako su oni sretni i nece da se razvedu (a ni svaleraju :D ) ti tu mozes malo... a ako se tuku i svadjaju, razvesece se i bez tebe... ako ti i dalje nije jasno, nas SFRJ brak nije rasturio zavidni komsija, vec pijani i bahati muz olicen u milosevicu i podivljaloj cetnickoj ideologiji. sve ostalo je nebitan detalj koji dolazi tek kasnije...
Jugoslavija nije bila imuna na nacionalno pitanje i to su svi znali i to je pitanje cije osjetljivosti su svi bili svjesni. zapadni svijet je poslao svog slobodana da razjebe jugoslaviju igrajuci na nacionalno pitanje. Komunisti su nacionalni pozar lokalizovali i sveli ga na zar koji tinja, ali koji je pod kontrolom i taj zar su malo po malo gasili (citaj ustav 1974). Zapadni decko Slobodan Milosevic, je taj zar prvo posuo posuo benzinom a onda nabacio jelovine

Nije sporno da je Milosevic razvalio Jugoslaviju zajedno sa SANU i velikosrpskim konceptom. Sporno je po cijem nalogu?

Šandor
Posts: 2383
Joined: 13/04/2005 20:26
Location: Negdje izmedju

#83

Post by Šandor » 14/06/2007 02:48

mostarac wrote:Jugoslavija je bila komunisticka zemlja u ekonomskoj ekspanziji (Samo 7 od 12 drzava tadasnje EZ je bilo razvijenije od jugoslavije) u kojoj je 90% stanovnistva bilo zadovoljno i nije imalo negativan stav o komunizmu kao drustveno-politickom uredjenju sto je predstavljalo sasvim realnu i ozbiljnu opasnost radjanja komunizma novog doba pod vodstvom Jugoslavije ukoliko Jugoslovenima padne napamet da ih kapitalizam jebucka u glavu. S poljacima,cesima, madjarima, bugarima i rumunima je bilo lako jer su oni zivili krvavi komunizam, dok u jugoslaviji nije bilo tako. O baltickim zemljama koje su ionako bile okupirane da i ne govorim.
S druge strane Jugoslavija je imala veliki politicki uticaj i bila realna prijetnja da zagospodari mnogim trzistima za koja danas ameri i britanci krv liju.
Sasvim dovoljan razlog ne samo da se stimulise raspad takve zemlje nego da se i onemoguci njen ponovni nastanak za duzi period sto se ogledalo u cetverogodisnjem orgijanju i klanju sirom jugoslavije koje je moglo biti zaustavljeno i 1991. i 1992. onako kako je zaustavljeno 1995. godine. Po meni rat u Jugoslaviji ni najmanje slucajno nije trajao do 1995. godine
Mislim da pretjeruješ u vezi s Jugoslavijom. Iako jesmo imali uticaja nismo bili sila. Primjera radi, osnovali smo pakt nesvrstanih u Beogradu septembra daleke 1961. godine. Osnovali smo ga s Naserom koji 6 godina poslije toga ode u tri lepe materine. :lol:


Rekao si jako bitnu stvar.

"S druge strane Jugoslavija je imala veliki politicki uticaj i bila realna prijetnja da zagospodari mnogim trzistima za koja danas ameri i britanci krv liju."

Nema šanse. Svako ko bi se usprotivio Amerima dole u Jugozapadnoj Aziji platio bi glavom kao što su već mnogi platili. Nema to veze s nama. Da sad Saudijci zavrnu pipu i počnu uslovljavat dizanjem cijena preko noći bi ušli u osovinu zla. Argumenata imaju na pretek. 11 od 15 terorista od 11//9 dolaze iz Saudije. :D Al dokle god Saudijci slušaju velikog tatu sve je udure.

Mogu prihvatit tezu da bi Juga opstala da su Ameri i Britanci to zaista željeli. Nisu učinili ama baš ništa da je sačuvaju. Ali da upirali svom snagom da je razvale to nije tačno.

nineac
Posts: 3613
Joined: 03/03/2004 00:00
Location: preko bare

#84

Post by nineac » 14/06/2007 04:51

Mislim prije svega da trebamo odbaciti neke teorije zavjere kojima smo uvijek bili skloni a pogotovo sada kada je kvaliteta zivota u pola bivse drzave na razini Kolumbije ili Nikaragve (a i to je upitno).
Mi konstantno podupiremo te teze zavjere da bi sa sebe skinuli odgovornost za sve sto nam se desava. Onaj sistem koji je bio u onoj drzavi nebi opstao iz nekoliko razloga.
Prvo, kao sto je mostarc rekao mi nismo imali "krvavi komunizam" i sasvim smo slobodno hodali po vecini ove planete, i na mnogim mjestima ljudi su bili zavidni na nase pasose, sto pokazuje da smo imali drzavu koja je imala izgradjene institucije (neka neki nebrkaju ovo sa drzavnim uredjenjem). S obzirom da su ljudi bili emancipovani, obrazovani, nije bilo moguce izvrsiti dugotrajnu tranziciju sa komunizma na kapitalizam kao sto je slucaj u Kini. Znaci to je nesto sto se moralo odigrati u par godina kao i u Ceskoj i slicnim zemljama.
E tu dolazi drugi faktor, a to je ekonomska stabilnost. Ekonomija bivse drzave kada se gleda sa sadasnje pozicije je bila daleko jaca, medjutim u svjetskim okvirima je bila samo jedan manji faktor koji je bio vrijedan neke manje paznje. Da se razumijemo, mi smo imali super firme koje su pravile kvalitetne proizvode (Energoinvest i sl) medjutim, u svjetskim okvirima to su premale firme, i na kraju krajeva drzavne firme koje nisu u domacim okvirima poslovale na trzisnom sistemu kao na zapadu.
Treci faktor a i mozda najvazniji je nacionalna struktura drzave, te cinjenica da, iako su nasi narodi, a pogotovo narodi u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji te vecini Srbije, iznimno napredovali na polju pismenosti i uopce obrazovanja od 45 pa na dalje, nisu dostigli taj nivo politicke kulture te demokratske kulture da bi iskoristili prve demokratse izbore u svoju korist, nego su dozvolili da podpadnu ponovo pod kult jednog vodje. Nisu shvatili da su ONI ti koji sebi postavljaju lidere i da su glasaci ti koji odlucuju o politickoj sudbini lidera a ne obratno. Mi smo pokazali da trazimo u svemu Tita, jer uvijek trazimo nekog da nas vodi, da nam napravi ceste, da nam napravi bolnice, da nam napravi zakon o visokom obrazovanju ili ustav, samo da JA kao pojedinac neuzmem odgovornost u svoje ruke.
Ona drzava se jednostavno raspala jer su ljudi dozvolili da osobe poput Tudjmana i Milosevica, a kasnije i Alija odlucuju sta je dobro a sta nije za njihov narod, a sva tri su htjeli biti Tito, sto je nemoguce, jer Titu treba dati priznanje da je od agrarne zemlje napravio industrijsku zemlju, sto ovi poslije, iako se ta drzava raspala nisu znali iskoristiti.
HR pa i Srbija ide danas brzim tempom naprijed od Bosne, upravo zbog toga sto su ljudi shvatili (pogotovo u HR)da je ekonomija i kvalitet zivota na prvom mjestu. Ljudi su preuzeli odgovornost u svoje ruke. To sto srbija zadire u BH probleme se netice srbijanskog gradjanina sve dok srbija napreduje. To se nas tice, i na sljedecim izborima pojedinac treba preuzeti odgovornost i glasati za nekog ko ce predstaviti jasan EKONOMSKI plan, jer samo ekonomski jaka BiH se moze oduprjeti tradicionalnim upadima komsija, i samo ekonomski jaku BiH ce i srbi i hrvati smatrati svojom zemljom.
Sve dok glasaci glasaju za ljude koji neznaju sta hoce ustvari da naprave od drzave, ali znaju vrlo dobro koliku platu hoce,mi cemo na bivsu drzavu gledati kao uzor umjesto samo jedan prelazni period u razvoju. Onog trenutka kada glasaci izaberu ljude koji ce povesti BiH u ekonomski napredak, te procvat trzisne ekonomije tada ce ljudi da se okrenu buducnosti. Ono sto mi trebamo prevazici jeste taj nas mentalitet da nam je neko uvijek kriv, i da neko uvjek kuje zavjeru protiv nas, posebno zapadne sile. Zapadne sile ce se postaviti onako kako se mi dogovorimo i onako koliko smo mi jedinstveni. Ako mi znamo sta hocemo, oni ce se postaviti u skladu sa nasim zahtjevima. Sve dok nedodju politicari koji nose tezinu obrazovanja i ozbiljnosti, te koji znaju sta hoce, mi cemo u ocima stranaca biti niko i nista.
A Tito, Tito je bio i prosao, pokazao nam da ako hocemo MOZEMO! Pitanje koje bi ja postavio glasacima koji su glasali za ljude koji preziru Tita, a htjeli bi da budu kao on jeste, da li vi zelite uopce da zivite bolje?

User avatar
danas
Posts: 18821
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#85

Post by danas » 14/06/2007 04:57

mostarac wrote: Nije sporno da je Milosevic razvalio Jugoslaviju zajedno sa SANU i velikosrpskim konceptom. Sporno je po cijem nalogu?
a zasto je uopste moralo biti po 'necijem' nalogu? po cijem je nalogu hitler vodio svoju politiku? po svom sopstvenom valjda... ne vidim zasto realizacija plana velike srbije mora biti nesto uvezeno sa strane... kome velika srbija odgovara, i ko njoj tezi... osim srba... vec stoljecima... moja familija je evo klana po cetvrti put, i sigurna sam da je i 1992-e (kao i 1942-e, 1913-e, itd.) nalog dosao iz beograda a ne iz washington-a... znaju vasojevici sta im je cilj...

hladni rat je vec bio zavrsen te 1992-e... jebalo se USA i evropi tada za nas (kao sto se i dalo vidjeti iz cinjenice da prstom nisu makli kad je sranje pocelo). veca im je briga bila gdje ce zavrsiti sovjetsko oruzje i nuklearne glave... SFRJ -- od svih tih uslovno receno 'istocnih' drzava -- je imala najvece sanse za mirnu tranziciju i integraciju u EU. bolje smo stajali od jebene irske i portugala, a da ne spominjem kojekakve karikature od drzava tipa rumunije i bugarske. ali eto, USA i svedska su bili zeljne bijelaca iz bosne pa je sjebase u cilju uvoza strucne radne snage koja bi revitlizovala st. louis i digla iz pepela americku ekonomiju poucena iskustvom samoupravnog socijalizma...

nineac
Posts: 3613
Joined: 03/03/2004 00:00
Location: preko bare

#86

Post by nineac » 14/06/2007 06:34

danas wrote:
mostarac wrote: Nije sporno da je Milosevic razvalio Jugoslaviju zajedno sa SANU i velikosrpskim konceptom. Sporno je po cijem nalogu?
a zasto je uopste moralo biti po 'necijem' nalogu? po cijem je nalogu hitler vodio svoju politiku? po svom sopstvenom valjda... ne vidim zasto realizacija plana velike srbije mora biti nesto uvezeno sa strane... kome velika srbija odgovara, i ko njoj tezi... osim srba... vec stoljecima... moja familija je evo klana po cetvrti put, i sigurna sam da je i 1992-e (kao i 1942-e, 1913-e, itd.) nalog dosao iz beograda a ne iz washington-a... znaju vasojevici sta im je cilj...

hladni rat je vec bio zavrsen te 1992-e... jebalo se USA i evropi tada za nas (kao sto se i dalo vidjeti iz cinjenice da prstom nisu makli kad je sranje pocelo). veca im je briga bila gdje ce zavrsiti sovjetsko oruzje i nuklearne glave... SFRJ -- od svih tih uslovno receno 'istocnih' drzava -- je imala najvece sanse za mirnu tranziciju i integraciju u EU. bolje smo stajali od jebene irske i portugala, a da ne spominjem kojekakve karikature od drzava tipa rumunije i bugarske. ali eto, USA i svedska su bili zeljne bijelaca iz bosne pa je sjebase u cilju uvoza strucne radne snage koja bi revitlizovala st. louis i digla iz pepela americku ekonomiju poucena iskustvom samoupravnog socijalizma...
Hajde ba danas, pa zar neznas kad je Livingston po nalogu Thomasa Jeffersona zavrsavao "Louisiana Purchase" da je Napoleon postavio uslov da Amerika podrzi velikosrpsku ideju :lol:
Jebe se nekome za balkan, a izgleda ponajmanje onima koji dole zive!
Tito nam je pokazao da od ratara mozemo doci do toga da imamo jednu od najcjenjenijih avio kompanija u evropi ili jednu od najcjenjenijih kompanija iz svoje oblasti u svijetu (Energoinvest). Mi smo opet pokazali da nemoze nas niko sjebat koliko mi sami sebe mozemo :x

saki
Posts: 249
Joined: 21/03/2007 18:40

#87

Post by saki » 14/06/2007 06:42

Tito nam je pokazao da od ratara mozemo doci do toga da imamo jednu od najcjenjenijih avio kompanija u evropi ili jednu od najcjenjenijih kompanija iz svoje oblasti u svijetu (Energoinvest).
zivo me interesuje ko je tebi to pricao.

nineac
Posts: 3613
Joined: 03/03/2004 00:00
Location: preko bare

#88

Post by nineac » 14/06/2007 06:45

Nije mi niko pricao, jel to slucajno jugoslavija nije bila ratarska zemlja nakon II sv. rata?
Ako malo prosurfas internetom mozda bi nasao neke interesantne podatke o JAT-u ili Eneroinvestu, ali ja to samo navodim kao primjer, mogao sam reci kako smo mogi sagraditi prugu 47' a danas nakon 12 godina od rata nismo u stanju kako treba obnoviti putnicki saobracaj na sinama koje su postavljene u toj ratarskoj jugoslaviji. Mozel taj primjer?

saki
Posts: 249
Joined: 21/03/2007 18:40

#89

Post by saki » 14/06/2007 07:04

Volio bih procitati nesto o Energoinvestu i Joke About Time-u.
Npr ukucam "energoinvest logic" i dobijem prakticno ...nista.

vasa66
Posts: 119
Joined: 18/03/2007 01:40

#90

Post by vasa66 » 14/06/2007 08:27

Dragi moji forumasi, nisam procitao sve postove jer nemam ni vremena ni zivaca da citam sve nebuloze koje pojedinci pisu. Istina, ima pametnih zapazanja i ljudi koji vide dalje od nosa (citaj: uskih nacionalnih interesa).

Sta mislite da li bi bilo moguce ignorisati tadasnju Jugu i osnovati EU ciji clan ona nebi bila? Moje misljenje, bez imalo dileme, je NE. Nismo mi bili neka narocita sila u mnogim poljima, ali smo uzivali respekt na opstem geo-politickom planu i to bi, uz cinjenicu da smo imali snaznu vojnu industriju, bilo dovoljno da se ucini nesto da nas se oslabi. I da jos nesto, mi nismo bili ni pod cijim uticajem, nas se nije moglo kontrolisati. Sve ostale komunisticke zemlje bile su i ostale samo sateliti.
Pa mi smo do samog pocetka rata rahat prodavali oruzje palestincima i ko nam je sta mogao?
MOgao bih ja jos na ovu tezu ali ne vjerujem da ce to promijeniti stavove mnogih na ovom forumu, pa kao sto ranije rekoh, ne bih da vise gubim vrijeme. Ostajte mi zdravi i veseli.

mostarac
Posts: 8426
Joined: 03/03/2005 13:47

#91

Post by mostarac » 14/06/2007 09:13

danas wrote:
mostarac wrote: Nije sporno da je Milosevic razvalio Jugoslaviju zajedno sa SANU i velikosrpskim konceptom. Sporno je po cijem nalogu?
a zasto je uopste moralo biti po 'necijem' nalogu? po cijem je nalogu hitler vodio svoju politiku? po svom sopstvenom valjda... ne vidim zasto realizacija plana velike srbije mora biti nesto uvezeno sa strane... kome velika srbija odgovara, i ko njoj tezi... osim srba... vec stoljecima... moja familija je evo klana po cetvrti put, i sigurna sam da je i 1992-e (kao i 1942-e, 1913-e, itd.) nalog dosao iz beograda a ne iz washington-a... znaju vasojevici sta im je cilj...

hladni rat je vec bio zavrsen te 1992-e... jebalo se USA i evropi tada za nas (kao sto se i dalo vidjeti iz cinjenice da prstom nisu makli kad je sranje pocelo). veca im je briga bila gdje ce zavrsiti sovjetsko oruzje i nuklearne glave... SFRJ -- od svih tih uslovno receno 'istocnih' drzava -- je imala najvece sanse za mirnu tranziciju i integraciju u EU. bolje smo stajali od jebene irske i portugala, a da ne spominjem kojekakve karikature od drzava tipa rumunije i bugarske. ali eto, USA i svedska su bili zeljne bijelaca iz bosne pa je sjebase u cilju uvoza strucne radne snage koja bi revitlizovala st. louis i digla iz pepela americku ekonomiju poucena iskustvom samoupravnog socijalizma...
1. Zato sto Srbima ni u kakvom interesu nije bio raspad Jugoslavije, jer ih je 2.500.000 ostajalo van matice
2. Zato sto se Jugoslavija raspadala na nacin kako ne odgovara Srbima, a raspadom je dirigovao Milosevic.

ja za milosevica nisam siguran samo jednu stvar, a to je da li je mrtav. Sve ostalo sam poprilicno ubjedjen i stvari su postavljene logicno. Milosevic je u svoj pohod krenuo sa krilaticom "Svi Srbi u jednoj drzavi", sto je apsurd, jer svi Srbi jesu bili u jednoj drzavi i to je Milosevic dobro znao i raspad Jugoslavije mu, kao uostalo nijednom srbinu, nije ni najmanje odgovarao, jer raspadom su gubili upravo najvise Srbi. Ako je srpski narod mogao biti naivan pa vjerovati u nebuloze velike Srbije, Milosevic je itekako znao da od toga nema nista i da prekrajanja granica, pogotovo tenkovima, u svijetu ne pale. Citav smisao rata u bivsoj Jugi je nazalost bio da se prolije sto vise krvi i Milosevic je to znao. Milosevic je isto tako znao da jednostavno moze sacuvati Jugoslaviju, ali to nije bila njegova misija, nego radi upravo suprotnu stvar i upada u finansijski sistem zemlje i uzima devizne rezerve. Dakle Milosevic je sve sto je radio, radio da razbije Jugoslaviju, a Milosevic je bio jako jako pametan covjek i bio je svjestan sta radi i da od srpskih zemalja po bivsim republikama nema nista. Dakle zelim reci da je Milosevic sve sto je radio radio da razbije Jugoslaviju, a ne da zazivi velikosrpski projekat, jer svi Milosevicevi potezi su bili fatalni po taj projekat i on je znao za taj njihov ishod. Najbolji dokaz je Kosovo. Znao je da ce nakon svega NATO razvaliti Srbiju ako napravi sranje na Kosovu. Milosevic je uradio bas to i poslao Kosovo u inostranstvo. Milosevic je sve radio na stetu, a ne u korist tog velikosrpskog projekta i to se danas jasno moze vidjeti, a Milosevic je bio sve, ali politicki analfabeta nije bio. Isto onako kako je lako zapalio plamen srpskog nacionalizma u trenutku kad to vise srbiji nije odgovaralo on je taj plamen mogao ugasiti, a srbiji taj plamen istina nije odgovarao ni u jednom trenutku, ali ga je Slobo posipao benzinom.
Sve sto zelim reci je da je cijela Miloseviceva politika bila zasnovana na razbijanju Jugoslavije, a ne na ostvarenju velikosrpskog projekta (tom projektu raspad Juge nije odgovarao ni u kom slucaju). Milosevic na ostvarenju tog projekta nikad nije radio. On je taj projekat samo iskoristio za dolazak na vlast i kao paravan tokom vladavine. Jugoslavija je Mogla opstati da je Milosevic htio i Hrvatima se nije islo iz Jugoslavije tek tako, a o Bosancima i Makedoncima da ne govorim. Slovence bi usutili za 24 sata i sa njima ne bi bilo problema da su svi ostali htjeli Jugoslaviju. Mozda bi cak Slovence i pustili iz Juge. Medjutim Milosevicev jedini cilj je bio da zauvijek sahrani Jugoslaviju i sve sto je radio, radio je sa tim ciljem i u tom cilju je poprilicno uspio. Velikosrpski projekat je tu bio samo paravan, jer da to nije tako on ne bi prepustao te "srpske zemlje", kako su ih zvali, tek tako kao da se nista nije desilo i uz flasu whiskey-a

User avatar
danas
Posts: 18821
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#92

Post by danas » 14/06/2007 12:46

mostarac wrote:
danas wrote:
mostarac wrote: Nije sporno da je Milosevic razvalio Jugoslaviju zajedno sa SANU i velikosrpskim konceptom. Sporno je po cijem nalogu?
a zasto je uopste moralo biti po 'necijem' nalogu? po cijem je nalogu hitler vodio svoju politiku? po svom sopstvenom valjda... ne vidim zasto realizacija plana velike srbije mora biti nesto uvezeno sa strane... kome velika srbija odgovara, i ko njoj tezi... osim srba... vec stoljecima... moja familija je evo klana po cetvrti put, i sigurna sam da je i 1992-e (kao i 1942-e, 1913-e, itd.) nalog dosao iz beograda a ne iz washington-a... znaju vasojevici sta im je cilj...

hladni rat je vec bio zavrsen te 1992-e... jebalo se USA i evropi tada za nas (kao sto se i dalo vidjeti iz cinjenice da prstom nisu makli kad je sranje pocelo). veca im je briga bila gdje ce zavrsiti sovjetsko oruzje i nuklearne glave... SFRJ -- od svih tih uslovno receno 'istocnih' drzava -- je imala najvece sanse za mirnu tranziciju i integraciju u EU. bolje smo stajali od jebene irske i portugala, a da ne spominjem kojekakve karikature od drzava tipa rumunije i bugarske. ali eto, USA i svedska su bili zeljne bijelaca iz bosne pa je sjebase u cilju uvoza strucne radne snage koja bi revitlizovala st. louis i digla iz pepela americku ekonomiju poucena iskustvom samoupravnog socijalizma...
1. Zato sto Srbima ni u kakvom interesu nije bio raspad Jugoslavije, jer ih je 2.500.000 ostajalo van matice
2. Zato sto se Jugoslavija raspadala na nacin kako ne odgovara Srbima, a raspadom je dirigovao Milosevic.
srbima je u interesu bilo da imaju jugoslaviju kojom oni dominiraju; kada to vise nije bilo moguce, pokusali su to sprovesti silom. kada ni to nije uspjelo, pokusali su kreirati veliku srbiju po principu gdje je srpski grob tu je srbija. to sto nijedan od tih projekata nije uspio onako kako su to oni zamislili, ne znaci da im to nije bio cilj.

a jugoslavija se mogla raspasti na jedan sasvim drugaciji nacin, i time bi ciljevi vatikana :D i zapada :D koje ti insinuiras bili ostvareni. takodje, kada pricamo u 'unistenju' SFRJ treba reci da 'zapadu' nije bio za cilj da fizicki unisti zemlju i narod, vec da razori postojeci drustveno-politicki sistem. koji je 1992-e vec bio de-fakto nestao i nije predstavljao nikakvu 'prijetnju', te je 'zapad' manje-vise imao ono sto je htio. docim cetnici nisu imali sto su htjeli. to sto ih je milosevic napalio za veliko-srpski rat u cilju preuzimanja i cementiranja sopstvene vlasti, pa ih onda kako ti kazes ostavio na cjedilu govori koliko o milosevicevim licnim planovima toliko i o generalnim velikosrpskim teznjama i planovima (koji se sprovode vec decenijama). opet ponavljam, cetnici, njihova ideologija i njihovi planovi nisu pali sa marsa, i svakako nisu iskocili iz USA helikoptera.

User avatar
BSn
Posts: 4938
Joined: 12/09/2006 15:49
Location: Kad se hoce, pa lijevo...

#93

Post by BSn » 14/06/2007 12:47

Napisah duzi post, pa ga odlucih izbrisati!

Bolje mi je ovako, sjediti, citati i smijati se neokomunistima koji misle da im je drzava bila privredno, politicki i vojno jaka! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

User avatar
BSn
Posts: 4938
Joined: 12/09/2006 15:49
Location: Kad se hoce, pa lijevo...

#94

Post by BSn » 14/06/2007 12:51

saki wrote:Volio bih procitati nesto o Energoinvestu i Joke About Time-u.
Npr ukucam "energoinvest logic" i dobijem prakticno ...nista.
Ma nema jaka privredna sila je bila Jugoslavija, alli u odnosu na Zanizibar i JAR! :D

User avatar
danas
Posts: 18821
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#95

Post by danas » 14/06/2007 13:09

BSn wrote:
saki wrote:Volio bih procitati nesto o Energoinvestu i Joke About Time-u.
Npr ukucam "energoinvest logic" i dobijem prakticno ...nista.
Ma nema jaka privredna sila je bila Jugoslavija, alli u odnosu na Zanizibar i JAR! :D
da si bolje pazio na zloglasnim casovima geografije u 'onoj' SFRJ, znao bi da zanzibar vec dugo nije samostalna drzava vec dio tanzanije (nesto kao autonomna pokrajina), kao i da se nije sprdati sa odredjenim sektorima juznoafricke privrede... :)

User avatar
BSn
Posts: 4938
Joined: 12/09/2006 15:49
Location: Kad se hoce, pa lijevo...

#96

Post by BSn » 14/06/2007 13:11

danas wrote:
BSn wrote:
saki wrote:Volio bih procitati nesto o Energoinvestu i Joke About Time-u.
Npr ukucam "energoinvest logic" i dobijem prakticno ...nista.
Ma nema jaka privredna sila je bila Jugoslavija, alli u odnosu na Zanizibar i JAR! :D
da si bolje pazio na zloglasnim casovima geografije u 'onoj' SFRJ, znao bi da zanzibar vec dugo nije samostalna drzava vec dio tanzanije (nesto kao autonomna pokrajina), kao i da se nije sprdati sa odredjenim sektorima juznoafricke privrede... :)
Ja sam mislio vise figurativno, vise figurativno! :lol: :D

realna do boli
Posts: 1672
Joined: 08/06/2006 13:04
Location: na mjestu ...

#97

Post by realna do boli » 14/06/2007 14:28

Svi aerodromi, ceste,klineke ,hidro i termoelektrane, zeljeznicke pruge i stanice ,releji, repetitori,sve je to napravljeno PRIJE rata,Sve ovo po cemu danas hodamo i vozimo, svako svjetlo koje se upali ili popravi , napravljeno je prije rata( svaka obnova koristi stare trase i stare kapacitete).Svaka kap vode dodje iz starih vodovoda.
Zar ova mladost koja sada zivi u Bosni stvarno misli da je sve ovo oko njih nastalo i izgradilo se na ovim prostorima od 1990g.
Koja nepismenost i koja neinformisanost....kao da je ponovo 1900..a cini mi se i da jeste po pisanju nekih slijepih kod ociju ili zasljepljenih .
Ne bih o TITU , umro je davno i neka pociva u miru.
Nisam jugonostalgicar kada su u pitanju granice bivse drzave, ja sam jugonostalgicar kada se sjetim onoga zivota tada.Kada se putovalo u Trst po farmerke, na maturalac ili u Pariz ili u Moskvu , kada si mogao ako nista pasos u ruke pa na rad u Njemacku .Kada smo se lijecili u najboljim klinickim centrima besplatno i nismo skupljali sadaku da posaljemo najmilije napolje na ljecenje.Kada si mogao na faks bez obzira ko si i sta si ,a danas samo oni ciji su ...
Nema ova tema puno veze s TITOM...ali ima sa onim vremenima kada su manjinu neistomisljenika slali na goli otok a velika vecina je zivjela lijepo..ima sa OVIM vremenom kada je cijela BiH goli otok a samo a mala skupina zivi lijepo...zato se TITO s vremena na vrijeme ponovno izvuce ..
Ja cu bar znati da sam nekada zivjela ko Covjek...a proci ce jos dosta dok ova danasanja mladost to covjek bude mogla napisati sa velikim Č.
Last edited by realna do boli on 14/06/2007 14:46, edited 2 times in total.

User avatar
seln
Posts: 21854
Joined: 06/02/2007 13:57
Location: FORGET? HELL!

#98

Post by seln » 14/06/2007 14:40

Sta ces....obozavaoci danasnjih vodja moraju kuditi onog proslog.
Onda njihovi idoli izgledaju manje jadni.

bos
Posts: 538
Joined: 14/08/2006 00:51
Location: Sarajevo

#99

Post by bos » 14/06/2007 15:19

Evo ja nemam idola, nisam nikad imao niti cu imati i opet mislim da je Tito bio diktator pa makar se u njegovo vrijeme moglo ici u Trst po farmerke i cekalo u redovima za secer i ulje. :P

User avatar
kustah
Posts: 527
Joined: 10/03/2007 16:14

#100

Post by kustah » 14/06/2007 15:21

realna do boli wrote:Svi aerodromi, ceste,klineke ,hidro i termoelektrane, zeljeznicke pruge i stanice ,releji, repetitori,sve je to napravljeno PRIJE rata,Sve ovo po cemu danas hodamo i vozimo, svako svjetlo koje se upali ili popravi , napravljeno je prije rata( svaka obnova koristi stare trase i stare kapacitete).Svaka kap vode dodje iz starih vodovoda.
Zar ova mladost koja sada zivi u Bosni stvarno misli da je sve ovo oko njih nastalo i izgradilo se na ovim prostorima od 1990g.
Koja nepismenost i koja neinformisanost....kao da je ponovo 1900..a cini mi se i da jeste po pisanju nekih slijepih kod ociju ili zasljepljenih .
Ne bih o TITU , umro je davno i neka pociva u miru.
Nisam jugonostalgicar kada su u pitanju granice bivse drzave, ja sam jugonostalgicar kada se sjetim onoga zivota tada.Kada se putovalo u Trst po farmerke, na maturalac ili u Pariz ili u Moskvu , kada si mogao ako nista pasos u ruke pa na rad u Njemacku .Kada smo se lijecili u najboljim klinickim centrima besplatno i nismo skupljali sadaku da posaljemo najmilije napolje na ljecenje.Kada si mogao na faks bez obzira ko si i sta si ,a danas samo oni ciji su ...
Nema ova tema puno veze s TITOM...ali ima sa onim vremenima kada su manjinu neistomisljenika slali na goli otok a velika vecina je zivjela lijepo..ima sa OVIM vremenom kada je cijela BiH goli otok a samo a mala skupina zivi lijepo...zato se TITO s vremena na vrijeme ponovno izvuce ..
Ja cu bar znati da sam nekada zivjela ko Covjek...a proci ce jos dosta dok ova danasanja mladost to covjek bude mogla napisati sa velikim Č.
Potpisujem!

Stim ga sve to sto si nabrojala je sada u necijem tudjem vlasnistvu,mi nismo vise gospodari ni vlastitih zivota.

Ima tema na podforumu Politika koja se zove:"Novi rat ubrzo" to je pravo mjesto za ove koji ismijavaju bivsu SFRJ, to je njihova stvarnost i buducnost pa "Demografija u BiH i buduci trendovi", "Skupina učenika Bošnjaka pretukla učenika hrvatske nacionalnosti" samo da nabrojim neke.

U stvari na podforumima Politika i Ekonomija nema niti jedna "normalna" tema i to je najbolji pokazatelj stanja u BiH.

Neko je upitao zasto bi stranci rasturili SFRJ,dasnasnji Guardian daje odgovor:

"Bushova izjava o Kosovu, smatra kolumnist Guardiana, posljednja je faza u procesu uništenja istinski nezavisne i vojno moćne države Jugoslavije i njene zamjene nizom slabašnih i zavađenih protektorata Svjetske banke i NATO-a.

Da bi američka hegemonija u regiji bila zajamčena, od ključnog je značaja da se Kosovo zauvijek izdvoji iz Srbije - zemlje koja ima jake historijske veze s Rusijom i stoga nikada ne bi bila onoliko poslušna koliko to carstvo zahtijeva.

No, napominje autor teksta u Guardianu, vremena se mijenjaju - predsjednik Vladimir Putin je na samitu Grupe osam (G-8) ponovio protivljenje nezavisnosti Kosova. Nadajmo se da će održati riječ. Onima koji vjeruju da je za mir i napredak čovječanstva potrebno da se zasutavi zahuktali američki stroj od ključnog je značaja da ruski medvjed u pitanju Kosova ne popusti, zaključuje kolumnist Guardiana."

Locked