Tibetanska gljiva

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
amyca
Posts: 90
Joined: 06/04/2007 08:47
Location: Sarajevo

#1 Tibetanska gljiva

Post by amyca »

Prije nekoliko dana sam dobila tibetansku gljivu, koja je, kako sam procitala, dobra za zdravlje. Potopi se u slatko mlijeko i nakon 24h se pije nesto slicno kefiru. Nakon toga se gljiva opere i ponovo potopi u slatko mlijeko... Ima li neko iskustva sa ovim ljekovitim sredstvom, i da li je neko osjetio efekte? Nakon koliko vremena se moze primijetiti napredak?
User avatar
Michun
Posts: 5450
Joined: 28/04/2006 16:52
Location: Sarajevo

#2 Re: Tibetanska gljiva

Post by Michun »

Imala ja :D al' mi dodijala ma sam je likvidirala.
Nije to slicno kefiru, to jeste pravi kefir. Ovo ostalo je kopija. Imas na wikipedia str. o prijeklu i bla bla.
Super je, ali ako vise ljudi pije u kuci. Kad jedna pije onda to je obaveza da popijes i dodije da svaki dan moras :D, barem je meni. Ako je zima treba vise od 24h da se napravi kefir. Nekih 48h treba, osim ako ti nije tropska klima u kuci :D Ljeti 24h. Inace za kefir kazu da je pice stogodisnjaka jer je sa Tibeta ta gljiva a tamo izgleda su dogog vijeka zahvaljujuci i kefiru.
User avatar
Kaktusssss
Posts: 220
Joined: 02/10/2004 20:40

#3 Re: Tibetanska gljiva

Post by Kaktusssss »

Da li ta gljiva ima neki drugi naziv i da li se moze zbaviti u Sarajevu?
User avatar
Michun
Posts: 5450
Joined: 28/04/2006 16:52
Location: Sarajevo

#4 Re: Tibetanska gljiva

Post by Michun »

Zovu je i gljiva za kefir, evo linka za pripremu.
http://www.seasonaldeals.com/sejla/kefir/kefir_b.htm
Ima dosta raje tu gljivu i u SA. Ja sam je dobila od prijatelja u SA.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kefir
User avatar
jazzer
Posts: 7152
Joined: 20/12/2004 14:44

#5 Re: Tibetanska gljiva

Post by jazzer »

Ja u cetvrtak idem na Tibet pa ako nekome treba gljiva... :)

To je sada izgleda hit, vec ce me troje ljudi ovih dana pitalo za tibetansku gljivu.
A moze li nam neko reci zasta je dobra? Je l lijeci neke bolesti ili pomaze oko svega?
User avatar
Kaktusssss
Posts: 220
Joined: 02/10/2004 20:40

#6 Re: Tibetanska gljiva

Post by Kaktusssss »

Ovo sam ja nasao, eh sad da je upola tacno dobro je :-D
TIBETANSKA GLJIVA

1.Regulira izmjenu tvari u organizmu.
2.Liječi bolesti krvnih žila, srca, rastvara kolesterol u krvnim žilama
3.Liječi žuč, čisti žučne puteve, dvanaesterac, rastvara žučne kamence
4.Liječi gušteraču, jetru i slezenu
5.Liječi želudac, crijeva i djeluje na nestanak čireva.
6.Proizvodi atibiotike i liječi upaljena mjesta.
7.Regulira krvni tlak
8.Liječi bolesne bubrege i kontrolira mokraćne puteve
9.Zaustavlja razvoj metastaza
10.Spriječava brzo starenje
11.U tijelu regulira pomanjkanje energije i štiti od stresa
12.Sadrži vitamine potrebne za život

NAČIN PRIPREME ZA JEDNU OSOBU

Dvije velike plastične žlice gljive preliti sa 1/4 l ( 0,25l ) mlijeka.

Nakon 24 sata promiješati drvenom ili plastičnom žlicom i procijediti kroz plastično cjedilo (ono veće, ono za čaj je premalo).

Činite to nježno da ne oštetite gljivu. Procijeđeno mlijeko popijte.

Pazite da ne popijete ni djelić gljive, ni djelić gljive ne smije dospjeti u odvod sudopera ili kanalizaciju.

Gljivu u cjedilu oprati pod mlazom hladne vode.

Ispranu gljivu staviti u čistu staklenku, naliti mlijeko i promješati.

Staklenku poklopljenu plastičnim poklopcem držati na sobnoj temperaturi

Gljiva se ne smije dodirivati prstima niti metalnim predmetima!!!

NE DRŽATI U FRIŽIDERU!!!!


KURA

Mlijeko piti 20 dana i to prije spavanja ( dakle samo jednom dnevno) - uglavnom kao poslednji dnevni obrok.

Nakon jedne dvadesetodnevne kure pauzirati 10 dana.

Kuru ponovite nekoliko puta dok se ne osjeti poboljšanje.

Gljiva mora uvijek biti u mlijeku jer inače pocrni i nakon 24 sata gubi ljekovitost.

Za vrijeme pauze od 10 dana gljivu treba redovito svaki dan čistiti i držati u mlijeku.

Zdrava gljiva podvostručuje se za 17 dana. Tada je podijelimo i damo polovicu slijedećem korisniku.


NAPOMENA

U Europu je gljivu donio jedan profesor Uniklinike u Glowitzu

Radio je u Indiji preko pet godina i razbolio se od raka jetre..

Monasi su ga izlječili pomoću ove gljive pa ih je prije povratka u Poljsku zamolio da mu daju gljivu.
amyca
Posts: 90
Joined: 06/04/2007 08:47
Location: Sarajevo

#7 Re: Tibetanska gljiva

Post by amyca »

To sam i ja pronasla na internetu... A ima li neko da je osjetio poboljsanje? :) Il bar neku korist od nje? :) Ja sam u posljednje vrijeme pila puno antibiotika i sredila sam imunitet, a nisam bas ozdravila (sinusi, grlo, pluca, urinarne infekcije..., sve odjednom). Sad sam uvela neke prirodne preparate...ne mogu vise lijekove da pijem...
User avatar
Kaktusssss
Posts: 220
Joined: 02/10/2004 20:40

#8 Re: Tibetanska gljiva

Post by Kaktusssss »

Fazon je kad koristis prirodne preparate lijecenje duze traje. Moras da budes uporna, ne moze ti biti bolje za par dana.
User avatar
Michun
Posts: 5450
Joined: 28/04/2006 16:52
Location: Sarajevo

#9 Re: Tibetanska gljiva

Post by Michun »

Probava se poboljsa u to sam sigurna. Ako jos dodas u njega zitarice...*ala zagarantovana :D Ako neko ima problema s tim. Bakterije ne znam da mozes osjetiti, ali i industrijski kefir ima dobre bakterije pa kako nece ovaj pravi. I sto je super, odlicnog je ukusa fakat.
User avatar
amiria
Posts: 624
Joined: 21/06/2010 12:23

#10 Re: Tibetanska gljiva

Post by amiria »

amyca wrote:To sam i ja pronasla na internetu... A ima li neko da je osjetio poboljsanje? :) Il bar neku korist od nje? :) Ja sam u posljednje vrijeme pila puno antibiotika i sredila sam imunitet, a nisam bas ozdravila (sinusi, grlo, pluca, urinarne infekcije..., sve odjednom). Sad sam uvela neke prirodne preparate...ne mogu vise lijekove da pijem...
Moja majka (1929 godiste) ukratko: nema bubrega (od 1990), zenskih organa (ne znam tacno godinu operacije), poslije rat operisala zuc, prije tri godine imala mozdani udar (jedan manji, od drugog ostala djelomicno pararlizirana desna strana), ruptura ulkusa na zeulcu nekad nakon mozdanog udara... ima tu jos svega pomalo (upale: mokracnih kanala, grla, pocetak upale pluca...)
Eh sada ona ti je pocela da pije to nesto sa tom gljivom (ono kako: ide pijes jedan period pa odmaras, pa ponovo pijes pa odmaras i sve tako), uz to i maticnu mlijec pocela da jede... eno majke na nogama i dan danas, k'o nova... sama zivi, sama sebi kuha ... helem majka k'o zmaj :-D
Pa ti to probaj, ako i ne pomogne :D nista lose ti ne moze biti :D
User avatar
clav
Posts: 848
Joined: 12/07/2008 23:38

#11 Re: Tibetanska gljiva

Post by clav »

kefir je cudo prirode, pijte 2-3 mjeseca, preporodit cete organizam.
ja kefir pijem svakodnevno :)
User avatar
vertigo24
Posts: 138
Joined: 30/04/2010 01:08
Location: sarajevo

#12 Re: Tibetanska gljiva

Post by vertigo24 »

amyca wrote:Prije nekoliko dana sam dobila tibetansku gljivu, koja je, kako sam procitala, dobra za zdravlje. Potopi se u slatko mlijeko i nakon 24h se pije nesto slicno kefiru. Nakon toga se gljiva opere i ponovo potopi u slatko mlijeko... Ima li neko iskustva sa ovim ljekovitim sredstvom, i da li je neko osjetio efekte? Nakon koliko vremena se moze primijetiti napredak?
Imala sam i ja ali kad smo radili generalku kuci neko od prijatelja se napravio pametan i bacio je...(
Dobila sam je od komsinice i pila kefir otprilike 1 mjesec...slazem se da djeluje pozitivno na probavu i na jos sto sta ali da ima neka extra ljekovita svojstva...to ne bas...pise se kako lijeci rak itd...to mi je ipak malo previse...
gljiva je jako ukusna...tj kefir...i ima poseban nacin kako se priprema...
ide ovako cini mi se...
dvije kafene kasike gljiva (kasike moraju biti plasticne obavezno,..ne metalne)...stave se u staklenu posudu...preliju sa 2,5 dcl slatkog mlijeka (ja sam koristila ono sa manje masnoce)...to poklopim alu folijom...i ostavim na sobnoj temperaturi 16...do 20 sati otprilike...sto vise stoji ima kiseliji ukus...najbolje oko 16 sati...
poslije procijedim...kefir prelijem u drugu posudu...casu...pijem vise puta dnevno po par gutljaja...a ostatak gljiva dobro operem pod mlazom hladne vode u toj cijetki...i gljive ne diram rukama...kazu eto da se ne smiju dirati rukama...i onda opet ponovim proces...
prema gljivama se kazu treba ponasati kao prema zivom bicu...i da...vremenom se gljive mnoze tako da ih mozes podijeliti s nekim ...za pocetak samoj tebi su dovoljne dvije kafene kasike gljiva...
i kao sto sam navela gore...o ljekovitim svojstvima ne mogu previse da kazem jer ih nisam dugo koristila...ali u svakom slucaju mislim da koriste...za probavu...posebno---crijeva...
moja komsinica cak maze lice i tijelo tim kefirom...ona kaze kad je boli glava da masira taj dio kefirom i da prodje...???u svakom slucaju ne steti,...koristi...ja sam vodila i dnevnik kad i u koliko sati je pravim...
islo je ovako npr...pravim u 7 ujutro...pa u 23...pa sutradan opet u 15...pa opet u 7 i sve tako...malo zahtjevno ali i zabavno...nego probaj pa ces vidjeti...i sretno ... :wink:
amyca
Posts: 90
Joined: 06/04/2007 08:47
Location: Sarajevo

#13 Re: Tibetanska gljiva

Post by amyca »

Hvala svima na odgovorima! Ako bude ikakvih reakcija, javim se... :)
amyca
Posts: 90
Joined: 06/04/2007 08:47
Location: Sarajevo

#14 Re: Tibetanska gljiva

Post by amyca »

Hvala svima na odgovorima! Ako bude ikakvih reakcija, javim se... :)
User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19071
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#15 Re: Tibetanska gljiva

Post by PipiDugaDevetka »

Nije mi sada jasno je li kefir piće kavkaskih naroda ili tibetanskih naroda?
User avatar
clav
Posts: 848
Joined: 12/07/2008 23:38

#16 Re: Tibetanska gljiva

Post by clav »

PipiDugaDevetka wrote:Nije mi sada jasno je li kefir piće kavkaskih naroda ili tibetanskih naroda?
sve je poteklo s kavkaza, vjerovatno trgovacki putevi je doveli i do tibeta, ali tibet bez sumnje marketinski bolje zvuci. moja ''tibetanska gljiva'' je iz milkosa, a odakle njima nemam pojma :D. vrlo moguce direktno s kavkaza.

nego jel neko pokusavao napraviti kefir od kozjeg mlijeka, i kakva su iskustva??
User avatar
stetoskop
Posts: 1356
Joined: 21/06/2010 18:12
Location: Pokraj Sarajeva
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Wartburg 353 karavan

#17 Re: Tibetanska gljiva

Post by stetoskop »

Evo ja pijem taj kefir 7 dana, pa nije bas ni jednostavno. Problem je sto stomak to tesko podnosi, ja imam pomalo problema, ali ništa strašno. Ono problem je cesto mi naleti nekakva muka, pa ne mogu da pijem pivu, dok svi oko mene uživaju. A možda ne smijem piti pivu? Ipak radije bih bez kefira. Opet bolje sam prošao od ostalih mojih clanova porodice, svi su odustali, imaju mucninu i probleme sa probavom, a ne cugaju.
A što se tice ukusa, jedva cekam vecerašnju dozu.
User avatar
Michun
Posts: 5450
Joined: 28/04/2006 16:52
Location: Sarajevo

#18 Re: Tibetanska gljiva

Post by Michun »

Nesto ti tu nije OK - niko ne bi trebao imati mucnine od kefira osim ako ne podnosi laktozu. Malo mi sumnjivo da svi ukucani imaju iste simptome. Pijete li inace kefir kupovni? U sustini se taj kefir ne razlikuje od onog kupovnog. Mucnina i problemi s probavom :? :shock: Od kefira se probava sredi... :shock:
User avatar
zlatiborka
Posts: 1820
Joined: 12/12/2006 09:51
Location: Sarajevo

#19 Re: Tibetanska gljiva

Post by zlatiborka »

stetoskop wrote:Evo ja pijem taj kefir 7 dana, pa nije bas ni jednostavno. Problem je sto stomak to tesko podnosi, ja imam pomalo problema, ali ništa strašno. Ono problem je cesto mi naleti nekakva muka, pa ne mogu da pijem pivu, dok svi oko mene uživaju. A možda ne smijem piti pivu? Ipak radije bih bez kefira. Opet bolje sam prošao od ostalih mojih clanova porodice, svi su odustali, imaju mucninu i probleme sa probavom, a ne cugaju.
A što se tice ukusa, jedva cekam vecerašnju dozu.
Michun wrote:Nesto ti tu nije OK - niko ne bi trebao imati mucnine od kefira osim ako ne podnosi laktozu. Malo mi sumnjivo da svi ukucani imaju iste simptome. Pijete li inace kefir kupovni? U sustini se taj kefir ne razlikuje od onog kupovnog. Mucnina i problemi s probavom :? :shock: Od kefira se probava sredi... :shock:
Ni meni nije jasno da se od kefira dobija mucnina. U kefiru skoro da nema laktoze jer se fermentira.

Ja ga pravim vise od 2 godine, svaki dan popijem cca 1 litru kefira. Koristim mlijeko od 2,0% mlijecne masnoce, meni je blagotvoran, prijatnog ukusa jer nije kiseo tako puno kao kupovni.

Ne znam da li je tacno da u Milkosu prave kefir od susenih i samljevenih gljivica uz dodatak emulgatora. Cula sam za ovaj podatak, zna li neko da li je to tacno?
User avatar
stetoskop
Posts: 1356
Joined: 21/06/2010 18:12
Location: Pokraj Sarajeva
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Wartburg 353 karavan

#20 Re: Tibetanska gljiva

Post by stetoskop »

Evo našao sam podatak, za indusrijski kefir, pa valjda je tako i u Mikosu:
Za industrijski proizveden kefir se obično ne koriste "gljivice" nego hmelj i specijalno odabrane kulture bakterija koje ne odgovaraju kompleksnoj mikroflori prirodnog kefira, da bi tako dobijeni napitak zadržao isti ukus. Drugi razlog zašto se ne koriste prirodne "gljivice" kefira je što se pri skladištenju oslobađa ugljični dioksid što može izazvati eksploziju u pakovanju.
Meni ja sada bolje, popio sam desetu dozu i nemam više mucnine. Na nekim forumima i blogovima piše da se nesmije 1 sat pušiti nakon konzumacije, ne smije se piti alkohol i nesmije se jesti previše zacinjena i masna hrana. Ovi moji ukučani troše odredjene lijekove, pa možda dolazi do nus pojava. Familija od koje sam dobio gljivice isto je upozorila da ce biti prvih dana nelagode dok se ne priviknemo. Koristim kupovno lijeko 2,8% masnoce.

A evo i još podatak reagovanja organizma na to:
REAGOVANJA ORGANIZMA NA INDIJSKI KEFIR:

U nekoliko slučajeva javiće se posebno jaki gasovi. Zato se preporučuje da se kefir uzima izjutra, pre rada. Često će stolica biti mekša i češća, ali, u svakom slučaju ne treba prekinuti terapiju. Kod onih bolesnika koji boluju od bolesti jetre ili bubrega, može se javiti neprijatan osećaj u predelu oko jetre ili bubrega ( probadanje ili slično). Posle 10-12 dana, reakcija u organizmu se smanjuje, a stolica će se normalizovati. Posle 20 dana pijenja kefira, bolesni će se bolje osećati, a kroz 2 meseca oslobodiće se od nekoliko bolesti. Posle godinu dana organizam će biti potpuno zdrav! Inače, kefir se može koristiti i za mazanje lica i ruku, jer sprečava i ublažava bore, pospešuje kožu protiv starenja i sprečava zamor. Takođe, kod reumatskih tegoba preporučuje se nanošenje kefira 6-8 puta dnevno na bolne delove preko kože.
Ovo znaci nije za svakoga slucaj, sve zavisi kako ciji organizam reaguje.
User avatar
clav
Posts: 848
Joined: 12/07/2008 23:38

#21 Re: Tibetanska gljiva

Post by clav »

milkosov kefir je regularan 100%, od pravih kultura se pravi(tamo sam i nabavio svoju gljivu), a mucnine ne bi smjelo biti nikako pio ti ili ne pio alkohol, i kefir ima oko 0.5% alkohola, mozda je neki drugi uzrok tome. gasovi i rjedja stolica bude kod vecine u pocetku dok se ne prilagodi flora u cijevima, narocito ako se ostavi da kefir fermentira malo duze.
Suzie Q
Posts: 1340
Joined: 08/04/2010 10:54

#22 Re: Tibetanska gljiva

Post by Suzie Q »

evo sad ste i mene zainteresirali s ovom gljivom. kolika joj je veličina? ima li netko slike da postavi?
isto mi nije jasno kako se stavljaju 2 žličice gljive a govorite o njoj kao o cjelini.


prvi put čujem za ovo pa ne zamjerite :)
User avatar
vertigo24
Posts: 138
Joined: 30/04/2010 01:08
Location: sarajevo

#23 Re: Tibetanska gljiva

Post by vertigo24 »

Suzie Q wrote:evo sad ste i mene zainteresirali s ovom gljivom. kolika joj je veličina? ima li netko slike da postavi?
isto mi nije jasno kako se stavljaju 2 žličice gljive a govorite o njoj kao o cjelini.


prvi put čujem za ovo pa ne zamjerite :)
To su ustvari gljivice...evo ti link (tu imas sve detaljno objasnjeno)...ako zelis vise info ukucaj samo INDIJSKI KEFIR na google

http://www.seasonaldeals.com/sejla/kefir/kefir_b.htm
Suzie Q
Posts: 1340
Joined: 08/04/2010 10:54

#24 Re: Tibetanska gljiva

Post by Suzie Q »

super, ne čini se teško. gdje se može nabaviti gljiva?
User avatar
Dust
Posts: 191
Joined: 26/01/2005 15:55
Location: negdje na putu
Contact:

#25 Re: Tibetanska gljiva

Post by Dust »

Ja o gljivama znam samo jedno

sve su gljive jestive a neke samo jedanput.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply