Tibetanska gljiva
Moderator: anex
-
- Posts: 90
- Joined: 06/04/2007 08:47
- Location: Sarajevo
#1 Tibetanska gljiva
Prije nekoliko dana sam dobila tibetansku gljivu, koja je, kako sam procitala, dobra za zdravlje. Potopi se u slatko mlijeko i nakon 24h se pije nesto slicno kefiru. Nakon toga se gljiva opere i ponovo potopi u slatko mlijeko... Ima li neko iskustva sa ovim ljekovitim sredstvom, i da li je neko osjetio efekte? Nakon koliko vremena se moze primijetiti napredak?
- Michun
- Posts: 5450
- Joined: 28/04/2006 16:52
- Location: Sarajevo
#2 Re: Tibetanska gljiva
Imala ja al' mi dodijala ma sam je likvidirala.
Nije to slicno kefiru, to jeste pravi kefir. Ovo ostalo je kopija. Imas na wikipedia str. o prijeklu i bla bla.
Super je, ali ako vise ljudi pije u kuci. Kad jedna pije onda to je obaveza da popijes i dodije da svaki dan moras , barem je meni. Ako je zima treba vise od 24h da se napravi kefir. Nekih 48h treba, osim ako ti nije tropska klima u kuci Ljeti 24h. Inace za kefir kazu da je pice stogodisnjaka jer je sa Tibeta ta gljiva a tamo izgleda su dogog vijeka zahvaljujuci i kefiru.
Nije to slicno kefiru, to jeste pravi kefir. Ovo ostalo je kopija. Imas na wikipedia str. o prijeklu i bla bla.
Super je, ali ako vise ljudi pije u kuci. Kad jedna pije onda to je obaveza da popijes i dodije da svaki dan moras , barem je meni. Ako je zima treba vise od 24h da se napravi kefir. Nekih 48h treba, osim ako ti nije tropska klima u kuci Ljeti 24h. Inace za kefir kazu da je pice stogodisnjaka jer je sa Tibeta ta gljiva a tamo izgleda su dogog vijeka zahvaljujuci i kefiru.
- Kaktusssss
- Posts: 220
- Joined: 02/10/2004 20:40
#3 Re: Tibetanska gljiva
Da li ta gljiva ima neki drugi naziv i da li se moze zbaviti u Sarajevu?
- Michun
- Posts: 5450
- Joined: 28/04/2006 16:52
- Location: Sarajevo
#4 Re: Tibetanska gljiva
Zovu je i gljiva za kefir, evo linka za pripremu.
http://www.seasonaldeals.com/sejla/kefir/kefir_b.htm
Ima dosta raje tu gljivu i u SA. Ja sam je dobila od prijatelja u SA.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kefir
http://www.seasonaldeals.com/sejla/kefir/kefir_b.htm
Ima dosta raje tu gljivu i u SA. Ja sam je dobila od prijatelja u SA.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kefir
- jazzer
- Posts: 7154
- Joined: 20/12/2004 14:44
#5 Re: Tibetanska gljiva
Ja u cetvrtak idem na Tibet pa ako nekome treba gljiva...
To je sada izgleda hit, vec ce me troje ljudi ovih dana pitalo za tibetansku gljivu.
A moze li nam neko reci zasta je dobra? Je l lijeci neke bolesti ili pomaze oko svega?
To je sada izgleda hit, vec ce me troje ljudi ovih dana pitalo za tibetansku gljivu.
A moze li nam neko reci zasta je dobra? Je l lijeci neke bolesti ili pomaze oko svega?
- Kaktusssss
- Posts: 220
- Joined: 02/10/2004 20:40
#6 Re: Tibetanska gljiva
Ovo sam ja nasao, eh sad da je upola tacno dobro je
TIBETANSKA GLJIVA
1.Regulira izmjenu tvari u organizmu.
2.Liječi bolesti krvnih žila, srca, rastvara kolesterol u krvnim žilama
3.Liječi žuč, čisti žučne puteve, dvanaesterac, rastvara žučne kamence
4.Liječi gušteraču, jetru i slezenu
5.Liječi želudac, crijeva i djeluje na nestanak čireva.
6.Proizvodi atibiotike i liječi upaljena mjesta.
7.Regulira krvni tlak
8.Liječi bolesne bubrege i kontrolira mokraćne puteve
9.Zaustavlja razvoj metastaza
10.Spriječava brzo starenje
11.U tijelu regulira pomanjkanje energije i štiti od stresa
12.Sadrži vitamine potrebne za život
NAČIN PRIPREME ZA JEDNU OSOBU
Dvije velike plastične žlice gljive preliti sa 1/4 l ( 0,25l ) mlijeka.
Nakon 24 sata promiješati drvenom ili plastičnom žlicom i procijediti kroz plastično cjedilo (ono veće, ono za čaj je premalo).
Činite to nježno da ne oštetite gljivu. Procijeđeno mlijeko popijte.
Pazite da ne popijete ni djelić gljive, ni djelić gljive ne smije dospjeti u odvod sudopera ili kanalizaciju.
Gljivu u cjedilu oprati pod mlazom hladne vode.
Ispranu gljivu staviti u čistu staklenku, naliti mlijeko i promješati.
Staklenku poklopljenu plastičnim poklopcem držati na sobnoj temperaturi
Gljiva se ne smije dodirivati prstima niti metalnim predmetima!!!
NE DRŽATI U FRIŽIDERU!!!!
KURA
Mlijeko piti 20 dana i to prije spavanja ( dakle samo jednom dnevno) - uglavnom kao poslednji dnevni obrok.
Nakon jedne dvadesetodnevne kure pauzirati 10 dana.
Kuru ponovite nekoliko puta dok se ne osjeti poboljšanje.
Gljiva mora uvijek biti u mlijeku jer inače pocrni i nakon 24 sata gubi ljekovitost.
Za vrijeme pauze od 10 dana gljivu treba redovito svaki dan čistiti i držati u mlijeku.
Zdrava gljiva podvostručuje se za 17 dana. Tada je podijelimo i damo polovicu slijedećem korisniku.
NAPOMENA
U Europu je gljivu donio jedan profesor Uniklinike u Glowitzu
Radio je u Indiji preko pet godina i razbolio se od raka jetre..
Monasi su ga izlječili pomoću ove gljive pa ih je prije povratka u Poljsku zamolio da mu daju gljivu.
TIBETANSKA GLJIVA
1.Regulira izmjenu tvari u organizmu.
2.Liječi bolesti krvnih žila, srca, rastvara kolesterol u krvnim žilama
3.Liječi žuč, čisti žučne puteve, dvanaesterac, rastvara žučne kamence
4.Liječi gušteraču, jetru i slezenu
5.Liječi želudac, crijeva i djeluje na nestanak čireva.
6.Proizvodi atibiotike i liječi upaljena mjesta.
7.Regulira krvni tlak
8.Liječi bolesne bubrege i kontrolira mokraćne puteve
9.Zaustavlja razvoj metastaza
10.Spriječava brzo starenje
11.U tijelu regulira pomanjkanje energije i štiti od stresa
12.Sadrži vitamine potrebne za život
NAČIN PRIPREME ZA JEDNU OSOBU
Dvije velike plastične žlice gljive preliti sa 1/4 l ( 0,25l ) mlijeka.
Nakon 24 sata promiješati drvenom ili plastičnom žlicom i procijediti kroz plastično cjedilo (ono veće, ono za čaj je premalo).
Činite to nježno da ne oštetite gljivu. Procijeđeno mlijeko popijte.
Pazite da ne popijete ni djelić gljive, ni djelić gljive ne smije dospjeti u odvod sudopera ili kanalizaciju.
Gljivu u cjedilu oprati pod mlazom hladne vode.
Ispranu gljivu staviti u čistu staklenku, naliti mlijeko i promješati.
Staklenku poklopljenu plastičnim poklopcem držati na sobnoj temperaturi
Gljiva se ne smije dodirivati prstima niti metalnim predmetima!!!
NE DRŽATI U FRIŽIDERU!!!!
KURA
Mlijeko piti 20 dana i to prije spavanja ( dakle samo jednom dnevno) - uglavnom kao poslednji dnevni obrok.
Nakon jedne dvadesetodnevne kure pauzirati 10 dana.
Kuru ponovite nekoliko puta dok se ne osjeti poboljšanje.
Gljiva mora uvijek biti u mlijeku jer inače pocrni i nakon 24 sata gubi ljekovitost.
Za vrijeme pauze od 10 dana gljivu treba redovito svaki dan čistiti i držati u mlijeku.
Zdrava gljiva podvostručuje se za 17 dana. Tada je podijelimo i damo polovicu slijedećem korisniku.
NAPOMENA
U Europu je gljivu donio jedan profesor Uniklinike u Glowitzu
Radio je u Indiji preko pet godina i razbolio se od raka jetre..
Monasi su ga izlječili pomoću ove gljive pa ih je prije povratka u Poljsku zamolio da mu daju gljivu.
-
- Posts: 90
- Joined: 06/04/2007 08:47
- Location: Sarajevo
#7 Re: Tibetanska gljiva
To sam i ja pronasla na internetu... A ima li neko da je osjetio poboljsanje? Il bar neku korist od nje? Ja sam u posljednje vrijeme pila puno antibiotika i sredila sam imunitet, a nisam bas ozdravila (sinusi, grlo, pluca, urinarne infekcije..., sve odjednom). Sad sam uvela neke prirodne preparate...ne mogu vise lijekove da pijem...
- Kaktusssss
- Posts: 220
- Joined: 02/10/2004 20:40
#8 Re: Tibetanska gljiva
Fazon je kad koristis prirodne preparate lijecenje duze traje. Moras da budes uporna, ne moze ti biti bolje za par dana.
- Michun
- Posts: 5450
- Joined: 28/04/2006 16:52
- Location: Sarajevo
#9 Re: Tibetanska gljiva
Probava se poboljsa u to sam sigurna. Ako jos dodas u njega zitarice...*ala zagarantovana Ako neko ima problema s tim. Bakterije ne znam da mozes osjetiti, ali i industrijski kefir ima dobre bakterije pa kako nece ovaj pravi. I sto je super, odlicnog je ukusa fakat.
- amiria
- Posts: 624
- Joined: 21/06/2010 12:23
#10 Re: Tibetanska gljiva
Moja majka (1929 godiste) ukratko: nema bubrega (od 1990), zenskih organa (ne znam tacno godinu operacije), poslije rat operisala zuc, prije tri godine imala mozdani udar (jedan manji, od drugog ostala djelomicno pararlizirana desna strana), ruptura ulkusa na zeulcu nekad nakon mozdanog udara... ima tu jos svega pomalo (upale: mokracnih kanala, grla, pocetak upale pluca...)amyca wrote:To sam i ja pronasla na internetu... A ima li neko da je osjetio poboljsanje? Il bar neku korist od nje? Ja sam u posljednje vrijeme pila puno antibiotika i sredila sam imunitet, a nisam bas ozdravila (sinusi, grlo, pluca, urinarne infekcije..., sve odjednom). Sad sam uvela neke prirodne preparate...ne mogu vise lijekove da pijem...
Eh sada ona ti je pocela da pije to nesto sa tom gljivom (ono kako: ide pijes jedan period pa odmaras, pa ponovo pijes pa odmaras i sve tako), uz to i maticnu mlijec pocela da jede... eno majke na nogama i dan danas, k'o nova... sama zivi, sama sebi kuha ... helem majka k'o zmaj
Pa ti to probaj, ako i ne pomogne nista lose ti ne moze biti
- clav
- Posts: 848
- Joined: 12/07/2008 23:38
#11 Re: Tibetanska gljiva
kefir je cudo prirode, pijte 2-3 mjeseca, preporodit cete organizam.
ja kefir pijem svakodnevno
ja kefir pijem svakodnevno
- vertigo24
- Posts: 138
- Joined: 30/04/2010 01:08
- Location: sarajevo
#12 Re: Tibetanska gljiva
Imala sam i ja ali kad smo radili generalku kuci neko od prijatelja se napravio pametan i bacio je...(amyca wrote:Prije nekoliko dana sam dobila tibetansku gljivu, koja je, kako sam procitala, dobra za zdravlje. Potopi se u slatko mlijeko i nakon 24h se pije nesto slicno kefiru. Nakon toga se gljiva opere i ponovo potopi u slatko mlijeko... Ima li neko iskustva sa ovim ljekovitim sredstvom, i da li je neko osjetio efekte? Nakon koliko vremena se moze primijetiti napredak?
Dobila sam je od komsinice i pila kefir otprilike 1 mjesec...slazem se da djeluje pozitivno na probavu i na jos sto sta ali da ima neka extra ljekovita svojstva...to ne bas...pise se kako lijeci rak itd...to mi je ipak malo previse...
gljiva je jako ukusna...tj kefir...i ima poseban nacin kako se priprema...
ide ovako cini mi se...
dvije kafene kasike gljiva (kasike moraju biti plasticne obavezno,..ne metalne)...stave se u staklenu posudu...preliju sa 2,5 dcl slatkog mlijeka (ja sam koristila ono sa manje masnoce)...to poklopim alu folijom...i ostavim na sobnoj temperaturi 16...do 20 sati otprilike...sto vise stoji ima kiseliji ukus...najbolje oko 16 sati...
poslije procijedim...kefir prelijem u drugu posudu...casu...pijem vise puta dnevno po par gutljaja...a ostatak gljiva dobro operem pod mlazom hladne vode u toj cijetki...i gljive ne diram rukama...kazu eto da se ne smiju dirati rukama...i onda opet ponovim proces...
prema gljivama se kazu treba ponasati kao prema zivom bicu...i da...vremenom se gljive mnoze tako da ih mozes podijeliti s nekim ...za pocetak samoj tebi su dovoljne dvije kafene kasike gljiva...
i kao sto sam navela gore...o ljekovitim svojstvima ne mogu previse da kazem jer ih nisam dugo koristila...ali u svakom slucaju mislim da koriste...za probavu...posebno---crijeva...
moja komsinica cak maze lice i tijelo tim kefirom...ona kaze kad je boli glava da masira taj dio kefirom i da prodje...???u svakom slucaju ne steti,...koristi...ja sam vodila i dnevnik kad i u koliko sati je pravim...
islo je ovako npr...pravim u 7 ujutro...pa u 23...pa sutradan opet u 15...pa opet u 7 i sve tako...malo zahtjevno ali i zabavno...nego probaj pa ces vidjeti...i sretno ...
-
- Posts: 90
- Joined: 06/04/2007 08:47
- Location: Sarajevo
#13 Re: Tibetanska gljiva
Hvala svima na odgovorima! Ako bude ikakvih reakcija, javim se...
-
- Posts: 90
- Joined: 06/04/2007 08:47
- Location: Sarajevo
#14 Re: Tibetanska gljiva
Hvala svima na odgovorima! Ako bude ikakvih reakcija, javim se...
- PipiDugaDevetka
- Posts: 19071
- Joined: 25/12/2003 00:00
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#15 Re: Tibetanska gljiva
Nije mi sada jasno je li kefir piće kavkaskih naroda ili tibetanskih naroda?
- clav
- Posts: 848
- Joined: 12/07/2008 23:38
#16 Re: Tibetanska gljiva
sve je poteklo s kavkaza, vjerovatno trgovacki putevi je doveli i do tibeta, ali tibet bez sumnje marketinski bolje zvuci. moja ''tibetanska gljiva'' je iz milkosa, a odakle njima nemam pojma . vrlo moguce direktno s kavkaza.PipiDugaDevetka wrote:Nije mi sada jasno je li kefir piće kavkaskih naroda ili tibetanskih naroda?
nego jel neko pokusavao napraviti kefir od kozjeg mlijeka, i kakva su iskustva??
- stetoskop
- Posts: 1356
- Joined: 21/06/2010 18:12
- Location: Pokraj Sarajeva
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Wartburg 353 karavan
#17 Re: Tibetanska gljiva
Evo ja pijem taj kefir 7 dana, pa nije bas ni jednostavno. Problem je sto stomak to tesko podnosi, ja imam pomalo problema, ali ništa strašno. Ono problem je cesto mi naleti nekakva muka, pa ne mogu da pijem pivu, dok svi oko mene uživaju. A možda ne smijem piti pivu? Ipak radije bih bez kefira. Opet bolje sam prošao od ostalih mojih clanova porodice, svi su odustali, imaju mucninu i probleme sa probavom, a ne cugaju.
A što se tice ukusa, jedva cekam vecerašnju dozu.
A što se tice ukusa, jedva cekam vecerašnju dozu.
- Michun
- Posts: 5450
- Joined: 28/04/2006 16:52
- Location: Sarajevo
#18 Re: Tibetanska gljiva
Nesto ti tu nije OK - niko ne bi trebao imati mucnine od kefira osim ako ne podnosi laktozu. Malo mi sumnjivo da svi ukucani imaju iste simptome. Pijete li inace kefir kupovni? U sustini se taj kefir ne razlikuje od onog kupovnog. Mucnina i problemi s probavom Od kefira se probava sredi...
- zlatiborka
- Posts: 1820
- Joined: 12/12/2006 09:51
- Location: Sarajevo
#19 Re: Tibetanska gljiva
stetoskop wrote:Evo ja pijem taj kefir 7 dana, pa nije bas ni jednostavno. Problem je sto stomak to tesko podnosi, ja imam pomalo problema, ali ništa strašno. Ono problem je cesto mi naleti nekakva muka, pa ne mogu da pijem pivu, dok svi oko mene uživaju. A možda ne smijem piti pivu? Ipak radije bih bez kefira. Opet bolje sam prošao od ostalih mojih clanova porodice, svi su odustali, imaju mucninu i probleme sa probavom, a ne cugaju.
A što se tice ukusa, jedva cekam vecerašnju dozu.
Ni meni nije jasno da se od kefira dobija mucnina. U kefiru skoro da nema laktoze jer se fermentira.Michun wrote:Nesto ti tu nije OK - niko ne bi trebao imati mucnine od kefira osim ako ne podnosi laktozu. Malo mi sumnjivo da svi ukucani imaju iste simptome. Pijete li inace kefir kupovni? U sustini se taj kefir ne razlikuje od onog kupovnog. Mucnina i problemi s probavom Od kefira se probava sredi...
Ja ga pravim vise od 2 godine, svaki dan popijem cca 1 litru kefira. Koristim mlijeko od 2,0% mlijecne masnoce, meni je blagotvoran, prijatnog ukusa jer nije kiseo tako puno kao kupovni.
Ne znam da li je tacno da u Milkosu prave kefir od susenih i samljevenih gljivica uz dodatak emulgatora. Cula sam za ovaj podatak, zna li neko da li je to tacno?
- stetoskop
- Posts: 1356
- Joined: 21/06/2010 18:12
- Location: Pokraj Sarajeva
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Wartburg 353 karavan
#20 Re: Tibetanska gljiva
Evo našao sam podatak, za indusrijski kefir, pa valjda je tako i u Mikosu:
A evo i još podatak reagovanja organizma na to:
Meni ja sada bolje, popio sam desetu dozu i nemam više mucnine. Na nekim forumima i blogovima piše da se nesmije 1 sat pušiti nakon konzumacije, ne smije se piti alkohol i nesmije se jesti previše zacinjena i masna hrana. Ovi moji ukučani troše odredjene lijekove, pa možda dolazi do nus pojava. Familija od koje sam dobio gljivice isto je upozorila da ce biti prvih dana nelagode dok se ne priviknemo. Koristim kupovno lijeko 2,8% masnoce.Za industrijski proizveden kefir se obično ne koriste "gljivice" nego hmelj i specijalno odabrane kulture bakterija koje ne odgovaraju kompleksnoj mikroflori prirodnog kefira, da bi tako dobijeni napitak zadržao isti ukus. Drugi razlog zašto se ne koriste prirodne "gljivice" kefira je što se pri skladištenju oslobađa ugljični dioksid što može izazvati eksploziju u pakovanju.
A evo i još podatak reagovanja organizma na to:
Ovo znaci nije za svakoga slucaj, sve zavisi kako ciji organizam reaguje.REAGOVANJA ORGANIZMA NA INDIJSKI KEFIR:
U nekoliko slučajeva javiće se posebno jaki gasovi. Zato se preporučuje da se kefir uzima izjutra, pre rada. Često će stolica biti mekša i češća, ali, u svakom slučaju ne treba prekinuti terapiju. Kod onih bolesnika koji boluju od bolesti jetre ili bubrega, može se javiti neprijatan osećaj u predelu oko jetre ili bubrega ( probadanje ili slično). Posle 10-12 dana, reakcija u organizmu se smanjuje, a stolica će se normalizovati. Posle 20 dana pijenja kefira, bolesni će se bolje osećati, a kroz 2 meseca oslobodiće se od nekoliko bolesti. Posle godinu dana organizam će biti potpuno zdrav! Inače, kefir se može koristiti i za mazanje lica i ruku, jer sprečava i ublažava bore, pospešuje kožu protiv starenja i sprečava zamor. Takođe, kod reumatskih tegoba preporučuje se nanošenje kefira 6-8 puta dnevno na bolne delove preko kože.
- clav
- Posts: 848
- Joined: 12/07/2008 23:38
#21 Re: Tibetanska gljiva
milkosov kefir je regularan 100%, od pravih kultura se pravi(tamo sam i nabavio svoju gljivu), a mucnine ne bi smjelo biti nikako pio ti ili ne pio alkohol, i kefir ima oko 0.5% alkohola, mozda je neki drugi uzrok tome. gasovi i rjedja stolica bude kod vecine u pocetku dok se ne prilagodi flora u cijevima, narocito ako se ostavi da kefir fermentira malo duze.
-
- Posts: 1340
- Joined: 08/04/2010 10:54
#22 Re: Tibetanska gljiva
evo sad ste i mene zainteresirali s ovom gljivom. kolika joj je veličina? ima li netko slike da postavi?
isto mi nije jasno kako se stavljaju 2 žličice gljive a govorite o njoj kao o cjelini.
prvi put čujem za ovo pa ne zamjerite
isto mi nije jasno kako se stavljaju 2 žličice gljive a govorite o njoj kao o cjelini.
prvi put čujem za ovo pa ne zamjerite
- vertigo24
- Posts: 138
- Joined: 30/04/2010 01:08
- Location: sarajevo
#23 Re: Tibetanska gljiva
To su ustvari gljivice...evo ti link (tu imas sve detaljno objasnjeno)...ako zelis vise info ukucaj samo INDIJSKI KEFIR na googleSuzie Q wrote:evo sad ste i mene zainteresirali s ovom gljivom. kolika joj je veličina? ima li netko slike da postavi?
isto mi nije jasno kako se stavljaju 2 žličice gljive a govorite o njoj kao o cjelini.
prvi put čujem za ovo pa ne zamjerite
http://www.seasonaldeals.com/sejla/kefir/kefir_b.htm
-
- Posts: 1340
- Joined: 08/04/2010 10:54
#24 Re: Tibetanska gljiva
super, ne čini se teško. gdje se može nabaviti gljiva?
- Dust
- Posts: 191
- Joined: 26/01/2005 15:55
- Location: negdje na putu
- Contact:
#25 Re: Tibetanska gljiva
Ja o gljivama znam samo jedno
sve su gljive jestive a neke samo jedanput.
sve su gljive jestive a neke samo jedanput.