TFT Monitori
Moderator: Benq
- NeKi_LiK
LG 1730B je best buy - 550 KM vpc, 600 KM mpc.The_Fluid wrote:evo recimo da hocu da kupim 17" ili 19" TFT monitor, sta preporucujete i navedite cijenu, obzirom da 50%, prema anketi, ima isti tip monitora?
ili LG 1740B sa istim karakteristikama i "modernim" designom. U Hrvatskoj je nekih stotinjak kuna skuplji.

Moje mišljenje je da je jedno kada ovaj lifestyle design rade Apple i Sony, a nešto sasvim drugo kada se u to upuste LG ili Xerox. Prilično jeftino i kičasto mi izgledaju druga dva...
Ako pare ne predstavljau problem Samsung 173P, pogotovo ako ne provodiš mnogo vremena igrajući igrice.
A što se tiče dileme 17' ili 19' jedini savjet je da modele sličnih karakteristika i kvalitete staviš jedan do drugog i uporediš.
I 17' i 19' lcd monitori rade na 1280X1024 rezoluciji tako da oba imaju identičnu radnu površinu. Pošto je fizička površina 19' monitora veća to se kompenzuje time da je i sam pixel veći. Zbog toga je nekome 1280x1024 na površini od 17' vrlo sitno i otežava rad, dok je drugima sa "osjetljivim" okom veličina pixela na 19' "ogromna" pa je najbolje provjeriti u praxi šta tebi odgovara.
-
eHost
ja ti necu davati neke posebne direktive sto se tice kupovine, ali razmisli malo vise o tome jer monitor je veza tebe i racunara. ako je malen i nikakav - neces imati volje ni da radis nesto na racunaru.. ako ima losu sliku - steti ti ocima itd... zato nemoj stediti prilikom kupovine TFTa, a ako si vec u prilici uzmi 19" !
Pozdrav
E.S.
eHost
Pozdrav
E.S.
eHost
- NeKi_LiK
Nema nikakve veze sa štednjom kao što rekoh. Nekome ko je radio na CRTu 19' na 1600 rezoluciji, 1280 će izgledati kao mozaik sa pozamašnim komadima
a samim tim će i privikavanje biti teže...
1280 na 19' najprirodnije će izgledati onima koji koriste 800x600 na CRT 17', a ni prelaz sa "standardne" 1024 na 17' CRTu na 1280 na 17' LCD nije problem...
1280 na 19' najprirodnije će izgledati onima koji koriste 800x600 na CRT 17', a ni prelaz sa "standardne" 1024 na 17' CRTu na 1280 na 17' LCD nije problem...
-
mrak
Probao LG, savjet: izbjegavati. Naravno, ako provodite 1-2-3 sata pred kompjuterom, onda je za te pare ok. Mene koji sjedim 8 do ponekad 12 sati su nervirale boje, veliki razmak izmedju pixela itd. Ulozio jos 200 eura i kupio Samsung 910T, mislim da u ovoj klasi nema boljeg. Slika je savrsena, monitor se moze i rotirati, sto je super kada radite u Wordu ili surfate.
Savjet: Ne obracajte toliko paznju na vrijeme odziva, osim ako niste gamer. 12 ms i 18 ms su sasvim solidna vremena, obratite paznju na kontrast i proizvodjaca: Samsung i Philips su moji favoriti. Naravno i Sony ali to je gornja klasa.
Savjet: Ne obracajte toliko paznju na vrijeme odziva, osim ako niste gamer. 12 ms i 18 ms su sasvim solidna vremena, obratite paznju na kontrast i proizvodjaca: Samsung i Philips su moji favoriti. Naravno i Sony ali to je gornja klasa.
-
The_Fluid
ovom modelu je cijena snizena na nekih 400-450KM zbog pojave novog modela 1750NeKi_LiK wrote:LG 1730B je best buy - 550 KM vpc, 600 KM mpc.The_Fluid wrote:evo recimo da hocu da kupim 17" ili 19" TFT monitor, sta preporucujete i navedite cijenu, obzirom da 50%, prema anketi, ima isti tip monitora?
-
Zadig
ko se sjeca, zna da je jos Sharp medju prvima (ako ne i prvi) radio LCD monitore jos davne 1987!!!
LG je isto nesto prcko tih godina, ali ih jos nije bilo na trzistu kako valja doneadvno.
Citam da im je cilj da do 2010 budu TOP 3 proizvodjaci elektroniksa
Cini mi se da LG digo lovu kada je onaj korejski novac (jel Korejski VOn ili sta li vec) negdje oko 96-98 bio sheban na exchange rate-u, pa su razvalilu u izvozu.
Nakupilo se love, i ulozilo se dio toga i u Mobilne telefone (koji su vrlo kvalitetni koliko sam vidio i cuo od raje koja ih ima) i LCD panele
Meni su totalno gotivni

LG je isto nesto prcko tih godina, ali ih jos nije bilo na trzistu kako valja doneadvno.
Citam da im je cilj da do 2010 budu TOP 3 proizvodjaci elektroniksa
Cini mi se da LG digo lovu kada je onaj korejski novac (jel Korejski VOn ili sta li vec) negdje oko 96-98 bio sheban na exchange rate-u, pa su razvalilu u izvozu.
Nakupilo se love, i ulozilo se dio toga i u Mobilne telefone (koji su vrlo kvalitetni koliko sam vidio i cuo od raje koja ih ima) i LCD panele
Meni su totalno gotivni
-
The_Fluid
TFT
Short for thin film transistor, a type of LCD flat-panel display screen, in which each pixel is controlled by from one to four transistors. The TFT technology provides the best resolution of all the flat-panel techniques, but it is also the most expensive. TFT screens are sometimes called active-matrix LCDs.
============
LCD
Short for liquid crystal display, a type of display used in digital watches and many portable computers. LCD displays utilize two sheets of polarizing material with a liquid crystal solution between them. An electric current passed through the liquid causes the crystals to align so that light cannot pass through them. Each crystal, therefore, is like a shutter, either allowing light to pass through or blocking the light.
Monochrome LCD images usually appear as blue or dark gray images on top of a grayish-white background. Color LCD displays use two basic techniques for producing color: Passive matrix is the less expensive of the two technologies. The other technology, called thin film transistor (TFT) or active-matrix, produces color images that are as sharp as traditional CRT displays, but the technology is expensive. Recent passive-matrix displays using new CSTN and DSTN technologies produce sharp colors rivaling active-matrix displays.
============
itd.
Nakon definicija dva pojma, LCD i TFT, mozemo dalje.

Short for thin film transistor, a type of LCD flat-panel display screen, in which each pixel is controlled by from one to four transistors. The TFT technology provides the best resolution of all the flat-panel techniques, but it is also the most expensive. TFT screens are sometimes called active-matrix LCDs.
============
LCD
Short for liquid crystal display, a type of display used in digital watches and many portable computers. LCD displays utilize two sheets of polarizing material with a liquid crystal solution between them. An electric current passed through the liquid causes the crystals to align so that light cannot pass through them. Each crystal, therefore, is like a shutter, either allowing light to pass through or blocking the light.
Monochrome LCD images usually appear as blue or dark gray images on top of a grayish-white background. Color LCD displays use two basic techniques for producing color: Passive matrix is the less expensive of the two technologies. The other technology, called thin film transistor (TFT) or active-matrix, produces color images that are as sharp as traditional CRT displays, but the technology is expensive. Recent passive-matrix displays using new CSTN and DSTN technologies produce sharp colors rivaling active-matrix displays.
============
itd.
Nakon definicija dva pojma, LCD i TFT, mozemo dalje.
-
The_Fluid
shin-ra wrote:Evo ja sam uzeo Samsung SyncMaster 913v, odlicana 19'' za 650km.
To je dobar monitor, cijena mu je u posljednje vrijeme pristojna (citaj: pala), i platio si ga samo 100KM vise nego u EU (oko 270 Eura), ako odbijes VAT, odnosno nekih 50KM vise sa istim. Ugodan rad.
Last edited by The_Fluid on 01/11/2005 18:37, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
I ja upravo taj kontam uzet, al nazalost, neko te je malo klepio, naime isti monitor je u TZ 510 KM VPC...shin-ra wrote:Evo ja sam uzeo Samsung SyncMaster 913v, odlicana 19'' za 650km.
- Alfons Kauders
da, ali i u ostalim firmama i firmicama su cijene slicne ako se ne varam...bug wrote:genelec?
sta ces kad ste vi sarajlije s parama pa vam nije zao...